Υφεσιακή δραστηριότητα κατά μήκος της Μεσογείου, τουλάχιστον ως τις αρχές της νέας εβδομάδας


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται βορειοανατολικά. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην Τυνησία. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), το πρώτο από τα προαναφερθέντα συστήματα θα προκαλέσει παροδικές βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα, ενώ το δεύτερο θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις Ν-ΝΔ περιοχές της χώρας, ουσιαστικά από τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε ΝΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Θάλασσα Κυθήρων και Δ. Κρητικό). Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (6/4), βροχές κατά τόπους ισχυρές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, το Ν. Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νοτιότερα των νησιών του Α. Αιγαίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (7/4), αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα νησιά του Α. Αιγαίο και από το βράδυ η Δ. Ελλάδα, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Τη Δευτέρα (8/4), βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Α. Αιγαίου. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τρίτη (9/4), ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές το πρωί στο Α. Αιγαίο και το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 Απριλίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-4-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και τη νύχτα στα ΝΔ καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές που τη νύχτα στην Πελοπόννησο θα ενταθούν. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι στην Κρήτη και τη νύχτα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές τη νύχτα. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

27 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους τούς φίλους.
    Εχω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με τον Χριστόδουλο ότι ο άστατος καιρός έχει πολύ ψωμί ακόμα.
    Ήδη από σήμερα τη νύχτα ξεκινούν οι πρώτες μπόρες από τα δυτικά ενώ το Σάββατο κ λόγω της φύσης της κακοκαιρίας πολύ νερό θα βάλει πρώτα η κεντρονότια κ νοτιοδυτική χώρα κ από Κυριακή απόγευμα τα δυτικά κ έπειτα τα βόρεια κυρίως τη Δευτέρα.
    Όλοι λίγο πολύ θα πάρουν νερά όπως είπε κ ο δάσκαλος ενώ κ η συνέχεια αν εξαιρέσουμε κ κάποια μικρά διαστήματα βελτίωσης βέβαια,θα συνεχίσει με πολύ άστατο καιρό όσο πάει το προγνωστικό μάτι(δλδ έως κ τις 18 περίπου του μήνα).
    Μία χαρά το πάει φέτος αν αναλογιστούμε τον περσινό εφιαλτικό ζεστό Απρίλη.
    Υ.Γ. Φίλε Γιώργο Λ. δυστυχώς δε μπορώ ούτε με Google drive(το έχω κατεβάσει από καιρό που μου είχες πει)να στείλω βίντεο που ξεπερνούν τα 2 λεπτά,ενώ δείχνει ότι στέλνονται στο τέλος δεν πάνε στον προορισμό τούς.Δεν ξέρω γιατί γίνετε αυτό.
    Γι αυτό είπα ότι μέσω you tube που τα ανεβάζει ο Νεκτάριος παίζουν παντού τα βίντεο κ όση διάρκεια κ αν έχουν.Βέβαια με έχει βοηθήσει πολύ αυτή η εφαρμογή να μεταφορτώνω κ να στέλνω αρχεία η βίντεο έστω κ αν δεν είναι πολύ μεγάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το google drive σου δίνει δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 15 GB! Για ό,τι έχεις μέσα εκεί, μπορείς να δημιουργήσεις link. Δεν υπάρχει θέμα μεγέθους αρχείου, αφού στην πράξη δεν στέλνεις αρχείο αλλά απλά δημιουργείς σύνδεσμο για πρόσβαση στο Ίντερνετ. Κάτι δεν κάνεις καλά Φώτη.

      Διαγραφή
    2. Για τον σύνδεσμο που λες έχεις απόλυτο δίκιο,κατάλαβα τι εννοείς.
      Απλά δε ξέρω ρε Γιώργη όταν τα μεταφορτώνω στο Google drive κ είναι μεγάλα δε μου τα αποθηκεύει.
      Τέλος πάντων θα δω μη "παίζει" κάτι τότε με το κινητό μου η τον αποθηκευτικό μου χώρο η την ανάλυση των βίντεο που είναι 4K.
      Σπάνια μου κάνει τέτοια τσαλίμια η τεχνολογία.Το ΣΚ που θα έχω χρόνο μαζί με την κακοκαιρία που θα απολαύσω θα ασχοληθώ κ με αυτό εκτενέστερα.

      Διαγραφή
    3. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΥΛΗΣ5 Απριλίου 2019 στις 7:28 π.μ.

      Παιδιά, συν τοις άλλοις ο Γιώργος είναι και μεγάλος κομπιουτεράς!

      Διαγραφή
    4. κομπιουτερ=μαθηματικά. Μουσική=μαθηματικά άρα απολύτως αναμενόμενο... Χιονολάτρης+κρυολάγνος πως βγήκε που μένει Καλλιθέα (δηλαδή σε ένα από τα πιο θερμά μέρη της Αττικής) ποτέ μου δεν κατάλαβα... Εκεί κάπου δε μου βγαίνει η εξίσωση...

      Διαγραφή
  2. Νομίζω, πάντως, ότι οι ισχυροί νοτιάδες θα μειώσουν τα ύψη της βροχής, τουλάχιστον Αττική. Σε μεγάλες εντάσεις, π.χ. 7-8 beaufort, ο νοτιάς έχει ως ένα σημείο συμπεριφορά... βοριά, δηλαδή, είναι σχετικά ψυχρός και όχι και τόσο υγρός. Μακάρι, λοιπόν, να έχουμε ποτιστική βροχή και όχι τις σφοδρές καταιγίδες που εκτός των άλλων μεταφέρουν και ένα σωρό βλαβερές ουσίες και πλαστικά στη θάλασσα. Παρεμπιπτόντως, η πλαστική ρύπανση που επηρεάζει αλιεύματα, ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες δραστηριότητες στη θάλασσα, κοστίζει ετησίως 2,5 δισ. δολ. και μειώνει από 1% ως 5% το όφελος που αποκομίζει ο άνθρωπος από τον ωκεανό, όπως αναφέρει ο Guardian. Το συγκεκριμένο κόστος λέγεται και αξία θαλάσσιου οικοσυστήματος, σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα το Δελτίο Θαλάσσιας Ρύπανσης. Τα πλαστικά απορρίμματα στοιχίζουν 33,5 χιλ. δολ. ανά τόνο σε μειωμένη περιβαλλοντική αξία, ενώ κάθε χρόνο 8 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την κοινωνική και οικονομική επίδραση της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το κόστος της για την παγκόσμια κοινότητα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Και χωρίς να υπολογίζονται οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μεταφορές και την αλιευτική βιομηχανία, ούτε την ανθρώπινη υγεία.

    Πλαστικά απορρίμματα μπορούν να βρεθούν παντού, από τις πιο πολυσύχναστες και δημοφιλείς ακρογιαλιές, μέχρι τις πλέον απομακρυσμένες και η επίδρασή τους στο ζωοπλαγκτόν, τα ασπόνδυλα, τα ψάρια, τις χελώνες, τα πουλιά και τα θηλαστικά είναι αρνητική. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, μάλιστα, ότι τα πλαστικά όχι μόνο δεν διαλύονται για δεκαετίες, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν και 3.000 χιλιόμετρα μακριά δημιουργώντας νέες αποικίες βακτηρίων και άλγης, αλλάζοντας τη βιογεωγραφική τους εξάπλωση και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιδημιών. Έτσι οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στη θαλάσσια ζωή, αλλά επεκτείνονται και στην κοινωνία. Η ποσοτικοποίηση αυτού του κόστους μπορεί να βοηθήσει για να στρέψουμε την προσοχή μας και πόρους προς την προστασία της θάλασσας για να την απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές. Με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι η ανακύκλωση ενός τόνου πλαστικού κοστίζει εκατοντάδες δολ., αλλά το κόστος θα ανέλθει σε χιλιάδες δολ. αν το αφήσουμε στον ωκεανό. Και να προτείνουν να μειώσουμε το πλαστικό, όπως κάνουμε με τις εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
    https://www.theguardian.com/global-development/2019/apr/04/marine-plastic-pollution-costs-the-world-up-to-25bn-a-year-researchers-find

    Στο βιντεάκι, μάλιστα, του Guardian, τα λέει όλα με μία φράση ένας ερευνητής. "Δεν αρκεί να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας, πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να είναι σωστά για να είναι και ο κόσμος καλύτερος". Ελπίζω να απελευθέρωσαν και τον κάβουρα που φαίνεται σε μία φωτογραφία στο κείμενο του Guardian, εγκλωβισμένος σε ένα πλαστικό ποτήρι, καθώς μία σακούλα του έφραζε την έξοδο.

    Παρεμπιπτόντως, επανέφερα ένα κοχύλι που είχε αναποδογυρίσει, ωστόσο, οι δυνατές συγκινήσεις δεν ήρθαν αυτή τη φορά από τον βυθό με τους χάνους, τους σπάρους, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις μουρμούρες, τις καλόγριες, τις σάλπες, τα μελανούρια και τους κέφαλους, αλλά από τον αγρό. Εκεί που εντόπισα στη διάρκεια της βόλτας με τα σκυλιά έναν σκαντζόχοιρο να έχει σφηνώσει σε ένα συρματόπλεγμα. Και αφού κινητοποίησα το μισό Θυμάρι - κάποιοι βρήκαν και την ευκαιρία να τα πουν μετά από καιρό - ένας εργάτης ( και μπράβο του) κατάφερε να τον απεγκλωβίσει και τον αφήσαμε ξανά στη φύση. Η πλάκα είναι ότι αρχικά πήγαινα αλλού βόλτα τα σκυλιά, αλλά πέσαμε σε κοπάδι με πρόβατα και για να μην τσακωθούν με τα τσοπανόσκυλα, αλλάξαμε διαδρομή, πέφτοντας έτσι πάνω στον σκαντζόχοιρο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς εδώ στα Βορειοδυτικά θα δούμε καλές βροχές την Δευτέρα με το υετικο "π"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναχωρώντας για την πατρίδα της καρδιάς μου, το Αγρίνιο, ανυπομονών να ξαναδώ ένα από τα αγαπημένα μου σημεία της διαδρομής λίγο μετά το Δρέπανο, όταν ξεπροβάλει στο βάθος η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Όταν σουρουπώνει, με τα χρώματα της δύσης στο βάθος του ορίζοντα στο Ιόνιο, και τα διάσπαρτα σύννεφα από πάνω, είναι ένας καμβάς πίνακα με αμέτρητα χρώματα.

    Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι θα έρθουν καλά νερά (αν και ώρα με την ώρα τα ύψη βροχής μειώνονται στις προβλέψεις) για σχεδόν όλη την Ελλάδα. Η αστάθεια καλά κρατεί, και όπως λέει και ο συντοπίτης Φώτης Ματραλής, έτσι φαίνεται να πηγαίνει για μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρήστο,Καλά να περάσεις στα πάτρια μας εδάφη κ πιστεύω να κάτσεις λίγο παραπάνω να ξεκουραστείς κ να απολαύσεις μιάς κ από Κυριακή απόγευμα βλέπω να μας έρχονται έντονα φαινόμενα στην περιοχή μας.
      Καλημέρα σε όλους τούς φίλους κ καλό ΣΚ από το συννεφιασμένο με ψιλόβροχο ήδη Αγρίνιο.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Βαγγέλη, συμφωνώ ως προς τα ύψη υετου με τους θυελλώδεις νοτιαδες αλλά να συμπληρώσω το, λόγω εποχής. Στα Μέγαρα ,δυτικός Σαρωνικός,εχουμε ισχυρές καταιγίδες και επίμονες με θυελλώδεις ΝΝΑ ανέμους φθινόπωρο και χειμώνα αλλά αυτή την εποχή οι κρύες θάλασσες κάνουν το νοτιά βοριά ως προς την επίδρασή τους στις ραγδαιότητες υετου και στις θερμοκρασίες ,διαφωνώ όμως ως προς την υγρασία. Η ατμόσφαιρα καθίσταται αρκούντως υγρή λόγω του εγκλωβισμού του υγρού αέρα στα χαμηλότερα στρώματα!Επειδή ή το έδαφος είναι θερμότερο από τη θάλασσα ή ίσης περίπου θερμοκρασίας, ο υγρός αέρας δε μπορεί να ανέλθει και έτσι, με νοτιά αυτή την εποχή έχουμε μπόλικη υγρασία ,σκόνη,βεβαια...αλλά κατά κανόνα, ασθενή (λασπο)υετό.
    Αυτό βέβαια ως μικροκλιματική επίδραση καθώς υπάρχει και η επίδραση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας,παίζει ρόλο το τι μεταφέρει το χαμηλό ,τα ποσά στροβιλισμού και η διέλευση ψυχρών μετώπων τα οποία σχεδόν κάθε περίοδο του έτους μπορούν να δώσουν ισχυρά αλλά, παροδικά φαινόμενα.
    Θυμάμαι το βαρομετρικό χαμηλό της καθαρής Δευτέρας του 2014 που ερχόταν να...δώσει πλημμύρες αλλά ο πολύ ισχυρός νοτιάς με φουρτουνιασμένο Σαρωνικό απέτρεψε τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και είχαμε πολύ νερό αλλά ισοκατανεμημενο με ολοήμερο ανεμόβροχο.Τις επόμενες ημέρες με τα ψυχρά μέτωπα και τα απομεινάρια τους έδωσαν σύντομες αλλά ισχυρές χαλαζοκαταιγιδες!
    Επίσης, ξεχωρίζω το "Νοεμβριανό" χαμηλό της 21ης Μαΐου 2016 που έδωσε πολύ έντονα φαινόμενα στη χώρα αλλά ο απρόσμενα πολύ θυελλώδης νοτιάς ,παρά το φορτωμένο ουρανό δεν άφησε να πέσει σταγόνα στην Αττική. Ισχυρή και σύντομη καταιγίδα με χαλάζι ξέσπασε το απόγευμα με το ψυχρό μέτωπο και τους ΒΒΔ ανέμους που ακολούθησαν!
    Επίσης ,οι νοτιαδες των ασφαλιστικών θερμών εισβολων λειτουργούν όντως σαν βοριάδες για την Αττική δίνοντας, μουντό ,ψυχρό και υγρό καιρό όταν "ψήνονται" οι υπηνεμες στο νοτιά περιοχές!Αυτο συνέβη στις μεγάλες θερμές μεταφορές του Απριλίου 2008 με τα 850hpa να θυμίζουν καύσωνα και η Αττική να έχει με τους νοτιαδες 22-23C με υγρασία και συννεφια και η Φλώρινα και τα Τρίκαλα 31C!η βόρεια Κρήτη, ασυζητητί,σχεδον 37C!Επίσης ,ίδια συμπεριφορά είχε η Αττική στα μαγιατικα 40άρια της Ανατολικής Πελοποννήσου του 2017!Και στις δύο περιπτώσεις η Αττική ζεστάθηκε παροδικά με την έλευση των ΔΝΔ ανέμων που ακολούθησαν!
    Στην ουσία τώρα, η έλευση τέτοιου χαμηλού είναι μπέρδεμα και νομίζω ότι το stress των μετεωρολογων είναι μεγάλο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έντονα καιρικά φαινόμενα έστω και εάν η τελική τους εκδήλωση δεν αποδειχτεί και τόσο ισχυρή!
    Το σύστημα είναι ισχυρό και σε θέση και κίνηση που μπορεί να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας!Υπαρχουν μικροπαραγοντες που δε βοηθούν (εποχή, θάλασσα ) και άλλοι που λειτουργούν ενισχυτικα (δυναμικό αίτιο , συνδυασμός με θερμική αστάθεια κλπ)
    Πιστεύω ότι θα βραχουμε όλοι επαρκώς ,θα υπάρξουν και έντονα φαινόμενα αλλά οι μικροπαραγοντες θα έχουν το ρόλο τους. Για την Αττική βλέπω πολύ βροχερό Σάββατο με συμπαγη καιρό, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα ,ίσως κάποια καταιγίδα στην αρχή , καιρό ανατολικού ρεύματος με χαμηλό από ΝΔ ,άρα όσο πιο δυτικά στο νομό ,τόσο περισσότερο νερό και οι πιο ενισχυμενοι άνεμοι στα ΝΑ του νομού! Με τα ανοίγματα της Κυριακής βλέπω την πιθανότητα και όμβρων τοπικών και ισχυρών συντομης διάρκειας!
    Συγνώμη που μακρυγορησα, σας παρακολουθώ χρόνια ανελλιπώς αλλά σιωπηλός και χαίρομαι την κάθε τεκμηριωμένη άποψη όλων των καιροφιλων και θεώρησα ότι ίσως είναι χρήσιμο να πω στην παρούσα φάση τη σκέψη μου !
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tελικά, ο ήλιος βγήκε κατά διαστήματα και την Παρασκευή μέσα από τη συννεφιά, χαρίζοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά και κάνοντάς τα ακόμα πιο όμορφα και φωτεινά. Μοναδική παραφωνία τα δίχτυα που είχαν ρίξει ξανά. Είτε λόγω των ισχυρών νοτιάδων, είτε λόγω των βροχών αν δεν φυσήξει τελικά δυνατά στον Σαρωνικό, θα τα αποσύρουν, όμως, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε τα ψάρια, τα χταπόδια, τα καβούρια και τα άλλα θαλάσσια πλάσματα θα είναι για κάποιες μέρες ασφαλή. Αγώνας για το περιβάλλον και το οικοσύστημα γίνεται, εξάλλου, και στην Αρκτική. Και όσοι αντιτίθενται στις εξορύξεις πετρελαίου στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής, ευθυγραμμίζονται τόσο στην Αλάσκα, όσο και στην Ουάσινγκτον ενάντια στα σχέδια του Λευκού Οίκου, όπως μεταδίδει το Reuters. Yποστηρίζοντας ότι η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αγωγούς και δρόμους που θα διασχίσουν το υπόλοιπο μισό της Βόρειας Πλαγιάς στην Αλάσκα. Το Καταφύγιο Άγριας Ζωής ήταν εκτός των περιοχών εξόρυξης μέχρι το 2017, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν το επίμαχο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με την κυβέρνηση Trump θα επιταχύνει την περιβαλλοντική μελέτη πριν αρχίσουν οι εξορύξεις.

    Αντίθετοι σε αυτά τα σχέδια είναι περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες που έκαναν ήδη μία ομιλία στις 25 Μαρτίου στα αρμόδια όργανα και ισχυρίζονται ότι το έδαφος της περιοχής δεν προσφέρεται για βιομηχανική ανάπτυξη και για τους δρόμους που απαιτούνται για αυτήν και συν τοις άλλοις θα πλήξουν το Καταφύγιο που είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τις πολικές αρκούδες, οι οποίες κινήθηκαν προς την ενδοχώρα, όταν οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν. Μία ομάδα 300 επιστημόνων έχει στείλει και σχετική επιστολή από τις 7 Μαρτίου, ωστόσο, η κυβέρνηση Trump έχει κάνει την ενέργεια σημείο αναφοράς της πολιτικής της.

    Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 12 εκ. βαρέλια τη μέρα, ωστόσο, στην Αλάσκα έχει μειωθεί σε 500 χιλιάδες από 2 εκ. βαρέλια ημερησίως, που ήταν το 1988. Πάντως, το μέρος που βρίσκεται το Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής έχει ερευνηθεί μόνο μία φορά για ορυκτά καύσιμα και είναι αμφίβολο αν έχει τελικά κάτι να δώσει. Η περιοχή φιλοξενεί πολλά κοπάδια καριμπού (είδος ελαφιού) και για την προστασία τους οι καναδικές κυβερνήσεις και τοπικές φυλές εναντιώνονταν στην εκμετάλλευση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αρκτικής.

    "Αν γίνουν εξορύξεις σε αυτόν τον ιερό τόπο, θα καταστραφούν τα καριμπού και η φυλή μας" ανέφερε χαρακτηριστικά η Dana - Tizya Tramm, εκπρόσωπος της φυλής Αthabascans που ζουν στο Gwichin και η κουλτούρα τους είναι συνδεδεμένη με αυτά τα ζώα. Μία άλλη φυλή, ωστόσο, οι Inupiat είναι υπέρ της ανάπτυξης στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής, διότι προσδοκούν ότι οι φόροι που θα εισπραχθούν, θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να έχουν τρεχούμενο νερό, αξιόπιστο ηλεκτρικό, εκπαίδευση και ένα καλύτερο σύστημα υγείας, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρός τους Richard Glenn. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για το έργο και η διαδικασία θα πάρει χρόνο για να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    https://www.reuters.com/article/us-usa-alaska-drilling/opponents-of-alaska-drilling-say-it-threatens-climate-wildlife-idUSKCN1RH0B8?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνονόματε Χρήστο Παπαηλία, καλώς ήρθες στην παρέα. Αν είσαι και χιονόφιλος, ο Γιώργος Λαμέρας θα σου δώσει και έξτρα πόντους! Αλλιώς θα πάρεις credits από τον Βαγγέλη Σπανό - οι δυο τους αποτελούν τα δύο άκρα της παρέας :-)

    Κατά τα αλλα, στο ταξίδι μου για Αγρίνιο, στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου οι ριπές του ανέμου ήταν πολύ δυνατές και τραντάζονταν το αυτοκίνητο. Έχει κι ένα ψιλόβροχο αλλά όχι σπουδαία πράγματα.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνονόματος και συνάδελφος με τον άλλον συνονόματό μας και μάλιστα πτυχιούχος από το Καρπενήσι!
    Λατρεύω το βαρύ χειμώνα και μάλιστα τον υετοφορο.
    Μου αρέσουν οι εποχές στην ώρα τους,μετα από ένα κανονικό χειμώνα είναι επιθυμητή και όμορφη η άνοιξη αλλιώς, δεν καίγομαι ιδιαίτερα! Σιχαίνομαι τη χειμερινή άκαιρη ανθοφορια, τα δένδρα να έχουν άνθη μαζί με κίτρινα φύλλα. Όταν έχει καλοκαιρία λατρεύω το λαμπερό ήλιο με τη διαυγή ατμόσφαιρα!
    Θέλω να είμαι κοντά στη θάλασσα κάθε εποχή, είτε να βλέπω να είναι ντυμένη η παραλία στα άσπρα κάπου κάπου, είτε να μαυρίζει ο Σαρωνικός πριν τη νεροκακοκαιρια, να χαζεύω όσο μπορώ με τα κυάλια τις λαμπερές ημέρες και βέβαια, αν και δεν έχω καταφέρει να γίνω χειμερινός κολυμβητής,να μη χάνω μπάνια από Ιούνιο μέχρι Νοέμβριο, έχω κάνει και ένα Δεκέμβριο!
    Αυτές είναι οι πεποιθήσεις μου ,η απορυθμιση του κλίματος με ξενερώνει και με ανησυχεί η ταχύτητα εξέλιξής της.
    Πάντως μου αρέσουν και οι αναζωογονητικες βροχές του Απρίλη και εύχομαι να τις χαρούμε αύριο με όλα τα καλά τους!
    Είναι στα φυσιολογικά πλαίσια αυτής της εποχής,οταν ήμουν παιδί,τις περίμενα πώς και πώς και σχεδόν κάθε χρόνο έρχονταν ,τώρα έχουν χαθεί από προσώπου γης!
    ΥΓ. Συνονόματε, τη γέφυρα με ανατολικό ,ΑΒΑ ή δυτικό την αποφεύγουμε!Θυμαμαι τα απαγορευτική των φερυ με τέτοιους καιρούς και τις ζικ ζακ διαδρομές τους όταν οι άνεμοι στρεφονταν σε ΒΑ που ως στεριανοι δε σήκωναν τόσο κύμα!Καλό ταξίδι...για πού;Μακρυνεια,Θερμο, Αστακό, Ξηρομερο... Πέτυχα κάτι;χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγρίνιο (γέννημα-θρέμα). Αλλά πέτυχες τις καταγωγές (Μακρυνεία ο μπαμπάς και Αστακό η μαμά).

      Και έχω πετύχει δεκαετία 90 με κακοκαιρία και πολύ δυνατό δυτικό στα φέρυ να είμαι στο τελευταίο που πέρασε πριν ισχύσει το απαγορευτικό: 45 λεπτά κάναμε να περάσουμε απέναντι και όταν φτάσαμε κάποιοι φιλούσαν το... τσιμέντο!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Καλώς ήρθες φίλε Χρήστο στο μπλογκ.
      Πολύ ωραίες κ σωστές οι αναλύσεις σού κ καλά έκανες κ έγραψες κ μακάρι όποτε μπορείς να μας γράφεις κ άλλα.
      Επίσης σωστή η επισήμανσή σου για την περιοχή του Ρίου Αντιρρίου ότι παρόλο που οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων παρατηρούνται πάντα με ανατολικούς ανέμους(Θα έλεγα κυρίως ΒΑ η ΑΒΑ καθώς λόγω του ότι μένω μεγάλο διάστημα το καλοκαίρι στην περιοχή του Αντιρρίου έχω αναλύσει αρκετά την περιοχή)οι μεγαλύτεροι κυματισμοί παρατηρούνται με νοτιοδυτικούς ανέμους οι οποίοι όταν έρχονται φουριόζοι με κάποιο χαμηλό μαζί,πραγματικά σαρώνουν τις παραλίες.
      Τέλος χαίρομαι πολύ που γνωρίζεις από τα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας πολλές περιοχές ενώ έχεις περάσει κ από την όμορφη χιονομάνα Ευρυτανία(όπωςκ ο Χ.Σιμούλης)σπουδάζοντας,κάποια χρόνια της ζωής σού.
      Υ.Γ. Έφτασαν μεσάνυχτα στην πόλη μού κ συνεχίζει ένα συνεχές ψιλόβροχο με αρκετή ψύχρα κ σχετικά ενισχυμένο ανατολικό κ μέχρι εκεί.Βέβαια κάποια μοντέλα δίνουν κ σε εμάς μπόλικα χιλιοστά τις επόμενες ώρες αλλά με την υφή του συστήματος κ τους ανέμους που κουβαλάει αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα δούμε κάτι έντονο.
      Όπως ξανά είπαμε από Κυριακή κ μετά έρχετε η σειρά πολλών φαινομένων για τη δυτική στερεά με τη βοήθειά των υγρών για εμάς ΔΝΔυτικων ανέμων.

      Διαγραφή
  9. Διορθώστε, όχι ασφαλιστικων θερμών εισβολων, αλλά, ανοιξιατικων...ο δαίμων του πληκτρολογίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Μαζεύει" όλο και περισσότερο τις ζέστες για τον Απρίλη στην Ευρώπη το εποχικό CFS. Κανονικές θερμοκρασίες και πολύ νερό δίνει για Ελλάδα και ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη. Ανομβρίας συνέχεια για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας εδώ και μήνες:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θετικά τα στοιχεία Γιώργο.
      Μακάρι να πάει όλος ο μήνας έτσι αλλά πάντα χωρίς ακρότητες.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα φίλοι μου. Είναι αφιλοξενες οι θάλασσες αυτή την εποχή για τα συστήματα Συρτης. Όπως και το ανατολικό ρεύμα για τη Δυτική Ελλάδα καθιστα ευσταθή την ατμόσφαιρα.
    Από τα φοιτητικά χρόνια και για καμιά δεκαριά χρόνια με την άσκηση δραστηριοτήτων δασοπονιας και με εργασία στο φυσικό Ιωαννίνων, όπου δεν κατάφερα ως πρωτος επιλαχων να μπω στο μεταπτυχιακό μετεωρολογίας,δυστυχως,τα έμαθα απέξω τα μέρη αυτά και τα σκέπτομαι!Θυμαμαι τις συχνές κατολισθήσεις στον παλιό δρόμο προς Γιάννενα οπου 8 στις 10 φορές έβρεχε! Έχω πάρα πολλούς φίλους και η φιλοξενία απίστευτη, ελληνισμός γνήσιος,απροσποιητος! Τώρα με την οικογένεια μου συχνά θέλω να πηγαίνω προς τα εκεί βόλτα! Πέρυσι ,για επέτειο γάμου πήγα στο Μεσολόγγι και μου έκαναν εντύπωση τα Απριλιατικα 30αρια με δυσφορία! Δεν είχα δει όλο το νέο οδικό δίκτυο προς τα εκεί! Αν πρέπει να πω οπωσδήποτε κάτι αρνητικό είναι τα υπερβολικα διόδια που σχεδόν διπλασίασαν τα οδοιπορικά μας έξοδα!
    Κατά τα άλλα ,φέτος σχεδιάζω Βόνιτσα Λευκάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι φίλε,τα έχεις φάει με το κουτάλι δλδ τα μέρη μας.
      Μη μου θυμίζεις μόνο τον περσινό εφιαλτικό Απρίλιο με τα 30ρια κ τη δυσφορία,πραγματικά μαρτύριο.Οσο για τη Λευκάδα που απέχει μόλις μια ώρα κ κάτι από την πόλη του Αγρινίου(με χάλια οδικό δίκτυο)είναι πράγματι μαγευτική κ εγκρίνω με χίλια να κάνεις διακοπές εκεί καθώς κάθε χρόνο που την επισκέπτομαι έχω μόνο θετικές αναμνήσεις.
      Όσο για τον καιρό όπως τα λέγαμε τελικά,το σύστημα άφησε πολύ λίγα πράγματα εδώ(5 με 6mm μέσο όρο).
      Αναμένοντας τώρα τις κλασσικές δυτικές υφέσεις.

      Διαγραφή
  12. Καλώς όρισες φίλε Χρήστο στην παρέα μας.
    Πολύ καλά έκανες και έγραψες τις σκέψεις σου,καθώς είναι πολύ όμορφες και μάλιστα η ανάλυση σου ήταν πετυχημένη και φαίνεσαι γνώστης της περιοχής σου και όχι μόνο.
    Καλώς ήρθες.
    Στα του καιρού τώρα,σε μας η βροχή ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και μέχρι τώρα δεν έχει σταματήσει λεπτό να βρέχει και πολλές φορές αυτή γίνεται καταρράκτωδης.
    Είναι φυσιολογικό βέβαια,αφου το ΝΑ ρεύμα ευνοεί την περιοχή μου και πάντα με τέτοιο ρεύμα ρίχνει παρά πολύ νερό.
    Το σκηνικό από το βράδυ είναι άκρως χειμωνιάτικο,με συμπαγή νεφωση, βροχή,αρκετό κρύο και απο το πρωί πυκνή ομίχλη.
    Το κρίμα είναι για τους αγρότες που είχαν ξεκινήσει δειλά δειλά να μπαίνουν σε κάποια χωράφια στα "ριζα"που λέμε,καθώς ο δυνατός αέρας όλες αυτές τις μέρες είχε αρχίσει να στεγνώνει πολλές περιοχές.
    Κοντεύει 10 ο Απρίλης και τα πιο πολλά χωράφια είναι αφτιαχτα,οπότε δυσκολεύει πολύ η σπορά των καλλιεργειών.
    Πριν λίγο γυρισα από Αλίαρτο και μπορώ να πω ότι η βροχή που έχει ρίξει εκεί είναι πολύ περισσότερη.
    Η Κωπαιδα είναι γεμάτη από νερά και το πότε θα τραβηχτουν είναι μεγάλο πρόβλημα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα δικά σου μέρη τα ξέρω καλά!Θυμαμαι τη σεζόν 2002-2003 το βαρύ χειμώνα που ανέβαινα με τρένο Λιανοκλάδι για να συνεχίσω για Καρπενήσι και η Κωπαΐδα ήταν γεμάτη και το τρένο ήταν σαν βαπόρι!
      Μου αρέσει ο γύρος του Κορινθιακού, πηγαίνω συχνά στη χάρη του Οσίου Σεραφείμ,στον Όσιο Λουκά και έχω και καλό φιλαράκι συνάδελφο και χιονοφιλο στην Αράχοβα και βέβαια,τα θεϊκά κοντοσουβλια της!

      Διαγραφή
    2. Με καιρό ανατολικού ρεύματος,κυριως ΒΑ η Βοιωτία βρέχει,βρέχει,βρέχει,ειναι ότι η Αιτωλοακαρνανία με ΔΝΔ ρεύμα και μάλιστα ο προσηνεμος καιρός εκεί είναι μπορεί να σκάσει όλο το έτος!Μερη της Βοιωτίας υπό προϋποθέσεις δέχονται και με ΝΝΔ ρεύμα ξεσπάσματα αν βοηθάει και ο Κορινθιακός! Έχει τις θάλασσες σε θέσεις ώστε να την πιάνουν σχεδόν όλοι οι καιροί και βέβαια,το ΧΚ Παρνασσού που βάζει το πιο στάνταρ χιόνι! Ο καθηγητής μου στην κλιματολογία έλεγε ότι ο Παρνασσός έχει δικούς του καιρικους νόμους!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα κ από εμένα από τη βροχερή σήμερα Ρόδο. Εδώ στην πόλη ψιλοβρεχει αλλά ήδη στους ορεινούς σταθμούς ( Εμπωνας) έχουμε πάνω από 80 χιλιοστά ήδη ημερήσιου. Όλο το Αιγαίο είναι "τούμπανο" αυτή τη στιγμή.
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως πολύ σωστά έγραψε από χθες ο Φώτης Ματραλής, παρόλες τις προβλέψεις των μοντέλων, στο Αγρίνιο σήμερα ήταν μια απλή συννεφιασμένη ημέρα με ελάχιστη έως καθόλου βροχή (μόλις 4 χιολοστά σύνφωνα με το ΕΑΑ και αυτά γύρω από τα μεσάνυχτα).

    Η νέα εβδομάδα με το νέο χαμηλό που έρχεται φαίνεται να υπόσχεται πολλά νερά σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το θέμα είναι ότι πλέον τα εδάφη σε πολλές περιοχές είναι κορεσμένα, με αποτέλεσμα τα συχνά και συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα (όπως σήμερα στο νομό Λασιθίου).

    Καλό απόγευμα από το Αγρίνιο,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παντως φαινεται οτι θα εχει συνεχεια.
    την δευτερα νεος γυρος βροχων.......
    KARDITSA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρομαι φίλε Χρήστο που εχεις έρθει στα μέρη μου και ειδικά που πηγαίνεις στον οσιο Σεραφείμ.
    Δεν ξέρω αν έχεις πάει και στην μόνη των Αγ.θεοδωρων που βρίσκεται λίγο πιο κάτω,προς την παραλία της Ζαλτσας,που είναι πανέμορφη και αποτελεί και Το ησυχαστήριο του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και το επισκέπτομαι συχνά, καθώς διατηρώ πολύ καλές σχέσεις μαζί του ,όπως και με τον μοναχό Ισαάκ, ο οποίος είναι ευγενέστατος.
    Όμορφη είναι και η μόνη της Μακαριωτισσας, που επίσης αξίζει κάποιος να επισκεφθεί όταν βρεθεί στην περιοχή.
    Όσο για την μόνη του Οσίου Λουκά, νομίζω πως δεν χρειάζονται λόγια,η μεγάλη ιστορία της τα λέει όλα.
    Για τους χειμώνες 2002-2003,έχεις δίκιο καθώς ήταν από τις καλύτερες περιόδους που έχω ζήσει.
    Πολλά χιόνια και πολυ χαμηλές θερμοκρασίες,μέχρι-17 έφθασε στην περιοχή μου, "καίγοντας"μέχρι κωνοφόρα.Αξεχαστες στιγμές,αλλά και με πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες και στις ελιες.
    Όσο για τους καιρούς που πιάνουν την Βοιωτία, είναι όντως σχεδόν όλων των τύπων,με την διαφορά ότι συμβαίνει ότι περίπου και με την Αττική.
    Αναλόγως σε ποιο σημείο της,βρίσκεσαι και σε ποιο βουνό κοντά,έχεις και τον ανάλογο καιρό.
    Τα δύο μεγάλα βουνά, Ελικώνας και κιθαιρωνας,η αποσταση απο αυτά και φυσικά πάνω από όλα οι ανεμοι,καθορίζουν τι καιρό έχει η κάθε περιοχή.
    Οπως έχω ξαναγράψει, ο καιρός Βορείου ρεύματος, ναι μεν πιάνει την Βοιωτία, αλλα όχι στο σύνολο τής.
    Αναλόγως που εισαι και τι άνεμος επικρατεί.
    Εάν είναι καθαρός ΒΑ,τότε πχ η Λιβαδειά,δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, τόσο σε βροχή,όσο και σε χιόνι.Ενω με αυτόν τον καιρό,από Αττική έως και μετά την Αλίαρτο, γίνεται χαμός,από βροχή και χιόνι(τα χωριά μας τα"θαβει"στην κυριολεξία.
    Απεναντίας την δυτική μεριά του Ελικώνα,την αφήνει σχεδόν ανεπηρέαστη.
    Σε αυτου του τύπου καιρού,αλλά με καθαρό βοριά ,τότε πιάνει όλα τα ορεινα-ημιορεινα του Ελικώνα, αλλα πάλι η Λιβαδειά δεν παίρνει πολλά πράγματα, σίγουρα όμως περισσότερα από όταν έχει ΒΔ άνεμο,που εκεί η χιονομανα Παρνασσός,τα παίρνει όλα δικα του.
    Ο ΒΔ άνεμος πιάνει βεβαίως και την περιοχή μου, όπως φέτος που μας τρέλανε,απο νερά και πολλά χιόνια.
    11 φορές χιόνισε και τις 8 από αυτές είχαμε καλή, έως πολλή καλή χιονοστρωση.
    Όπως λέει και ο Σιμουλης, γενικά ήμαστε περιοχή που βρέχει σχεδόν πάντα και με ολους τους καιρους,όπως και λόγω του Ελικώνα έχουμε κάθε χρόνο και καλό, ή και πολλές φορές και πολυ χιόνι.
    Ο μόνος καιρός που δεν πιάνει την δική μου περιοχή, είναι ο καθαρός ΝΔ,αλλα αντιθέτως πιάνει όλη την ΔΒΔ Βοιωτία.
    Είναι όμως τόσοι πολλοί οι παράμετροι, του καιρού της Βοιωτίας, που θα ήθελε βιβλίο,οπότε σε κάθε ευκαιρία, θα έχουμε να λέμε.
    Χρόνο μόνο να βρούμε, που είναι πάντα λίγος και όλοι θα λέμε και θα γράφουμε, για να μαθαίνουμε όλοι,τις ιδιαιτερότητες του κάθε νόμου της όμορφης πατρίδας μας.
    Χρωστάω να γράψω και για την πολύ όμορφη εκδήλωση που έγινε πέρυσι στην κοιλάδα των Μουσων και είναι πάντα επίκαιρη, όσος χρόνος και να περάσει.
    Ζητώ συγγνώμη για που μακρυγορησα.
    Υ.Γ:20 ώρες συνεχόμενης βροχόπτωσης και ξανά μανά όλα έγιναν λίμνη.Αρκετες ζημιές έγιναν σε πρώιμα σιτηρά και οπου έριξε καταιγίδα, τα έριξε όλα στο έδαφος. Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή