Την παράταση της θερινής ανομβρίας δεν μπορούν να αποτρέψουν οι περιστασιακοί όμβροι


Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, νωρίς το πρωί η ψύχρα στα ορεινά θα είναι αισθητή, αλλά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα κάνει αρκετή ζέστη κυρίως στα δυτικά. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα συμπληρώνουν οι όμβροι και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Την Πέμπτη (12/9), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στην Ήπειρο, τη Δ. Μακεδονία και τα ορεινά Θεσσαλίας, Στερεάς και Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ στο Ιόνιο 4 με 6 και στα ανατολικά πελάγη 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (13/9), παροδικοί όμβροι ή και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα φθάσουν τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (14/9), απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί οι θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη Δυτική  και την Κεντρική Μακεδονία κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.
  
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Σήμερα λοιπόν έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα της φθινοπωρινής σεζόν κ για την πόλη του Αγρινίου.
    Όπως σας έλεγα κ παραπονιόμουν συνεχώς όλο φτάναμε στην πηγή κ νερό δεν πίναμε.
    Σήμερα λοιπόν είχαμε δύο διαδοχικά κύματα από το μεσημέρι κ μετά με ισχυρές μπόρες κ αρκετό νερό που στην πρώτη περίπτωση μάλιστα συνοδεύτηκαν εκτός από τα δυνατά αστραπόβροντα κ από ριπές ανέμου τουλάχιστον 7 με 8 μποφόρ.
    Το αποτέλεσμα ήταν να ποτιστει καλά η γη,να ψυχρανει η ατμόσφαιρα κ να μυρίσει πιά φθινόπωρο.
    Μια από τα ίδια φαίνεται να συμβαίνει στα δυτικά ηπειρωτικά αύριο κ κυρίως μεθαύριο με την τοπικότητα κ πάλι όμως να είναι έντονη.
    Από εκεί κ πέρα το μελτέμι παίρνει εκ νέου μπροστά κ για αρκετές μέρες θα συνεχιστεί η γενική ανομβρία στη χώρα μας.
    Αποχρώσες ενδείξεις για κάποια αλλαγή φθινοπωρινού κ πανελλαδικού τύπου αρχίζει να φαίνεται για τις 20 Σεπτέμβρη κ μετά αλλά όπως ξέρουμε τέτοια εποχή τέτοια λόγια.
    Το κακό είναι ότι πλην κάποιων βδυτικων περιοχών η τάση συνεχίζει κ δείχνει απογοητευτική για πολύ καιρό ακόμη.
    Υ.Γ. Χριστόδουλε περιμένουμε με ανυπομονησία να μας πεις αναλυτικά τι βλέπεις εσύ όχι μόνο απο τα μερομήνια αλλά κ από τα σημάδια της φύσης γενικότερα.
    Μην ανάβεις "φυτιλιές" κ μετά μας αφήνεις έτσι.
    Έχεις δείξει ότι τα πας αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα κ ας μην έχεις πολλές γνώσεις μετεωρολογικές.
    Απόδειξη τα όσα συνέβησαν από πέρσι το χειμώνα μέχρι κ τώρα κ το μεγάλο ποσοστό ευστοχίας που είχες.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους 50 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι στις Μπαχάμες, εννέα μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Dorian, όπως αναφέρει ο Guardian. H ΜΚΟ One Eleuthera Foundation, που προσπαθεί να βρει στέγη για ανθρώπους στο νησί Eleuthera, υποστηρίζει ότι πολλοί δεν έχουν πουθενά να πάνε και ότι το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στα νησιά Abaco και Grand Bahama δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό.

    Ο κόσμος φεύγει από αυτά τα δύο νησιά για το Eleuthera ή, την πρωτεύουσα Nassau, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι συνολικά 76 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και 2.043 έχουν εγκατασταθεί σε καταφύγια στο New Providence ή, μένουν με συγγενείς και φίλους. Ο φονικός τυφώνας κατηγορίας 5 ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Καραϊβικής με ανέμους ταχύτητας 200 μιλίων και κύματα 8 μέτρων. Τα νεκροτομεία στο New Providence δεν έχουν χώρο για άλλα θύματα και χρησιμοποιούνται έτσι και ψυγεία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία από πτώματα ζώων, αλλά ίσως και ανθρώπων που είναι στους δρόμους.

    Μόνο στο Abaco 10 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη και οι αρχές σκέφτονται να στήσουν σκηνές, ή, να φτιάξουν πόλεις από κοντέινερ. Ο Dorian έπληξε επίσης τις Παρθένες Νήσους, τη Βόρεια Καλιφόρνια, το Χάλιφαξ και τη Νόβα Σκότια στον Καναδά, ενώ πιστεύεται ότι ευθύνεται για εφτά θανάτους και στις νότιες ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο.
    https://www.theguardian.com/world/2019/sep/10/hurricane-dorian-bahamas-death-toll-devastation-latest

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βόρεια Καρολίνα και όχι φυσικά Καλιφόρνια είναι το σωστό στην τελευταία πρόταση

      Διαγραφή
  3. Όπως πάει το πράμα..μελτέμια και ανομβρία μέχρι να σβήσει ο ήλιος!Και μετά ψάχνουμε ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής!Πάντως ένα θέμα που δεν αναφέρεται πουθενά είναι ότι η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία των τελευταίων 2 μηνών έχει ως αποτέλεσμα την άπνοια στη δυτικές και κεντρικές περιοχές της Β.Ελλάδας που συνεπάγεται και κακή ποιότητα αέρα.Ιδιαίτερα στη συμπρωτεύουσα που έχει να κουνηθεί φύλλο από τον Μάιο η κατάσταση είναι αφόρητη.Η δε "θαλάσσια αύρα",έτσι όπως είναι η ποιότητα των νερών του Θερμαϊκού είναι μάλλον ανέκδοτο.Να λοιπόν που η Αθήνα έχει όντως καλύτερο κλίμα μιας και την πιάνουν τα μελτέμια και δεν έχει τόσο έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.Το αν έχει μια περιοχή "καλό ή κακό"κλίμα φαίνεται στα δύσκολα και όχι στα εύκολα.
    Φιλικά, Ι.ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η ανυπομονησία σας, όμως παιδιά... Θα έρθουν κι οι βροχές, θα έρθει κι ο χειμώνας στην ώρα του. Με βάση το ηλιοστάσιο το καλοκαίρι τελειώνει, άλλωστε, στις 23/9 και από την άλλη δεν είναι και πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ελλάδας και μία ξηρή περίοδος.

      Εξίσου καταστροφικές ήταν επίσης και οι επίμονες ραγδαίες βροχοπτώσεις, που είχαν ως συνέπεια να χάσουν άνθρωποι τα σπίτια τους εξαιτίας της υποχώρησης του εδάφους. Ολόκληρο χωριό ερήμωσε, χώρια τα πλημμυρισμένα υπόγεια σε χιλιάδες κυριολεκτικά σπίτια και πάνω απ' όλα οι άνθρωποι και τα ζώα που χάθηκαν δυστυχώς.

      Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Και δεν υπάρχει το απόλυτο κακό, ούτε το απόλυτο καλό.

      Υ.Γ: Την ποιότητα του αέρα οι άνθρωποι με τον τρόπο ζωής μας την καταστρέψαμε. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε και υπάρχουν πολύ χειρότερα μέρη από την Ελλάδα, όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως Κίνα, Ινδία, η υπεράνω υποψίας παγωμένη Μογγολία κ.λ.π.

      Διαγραφή
    2. Στο ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα μέρη στον πλανήτη όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση συμφωνώ και επαυξάνω όπως και στο ότι οι άνθρωποι έτσι όπως έστησαν την καθημερινότητα τους με τα ιχ και πολλά μέσα έχουν καταστρέψει οι ίδιοι το περιβάλλον στο οποίο ζουν.Αληθεια ποτε επιτέλους θα καταργηθούν οι μηχανές εσωτερικής καύσης να πάρουν ανάσα τα αστικά κέντρα;

      Διαγραφή
    3. καθόλου όσο πάει το πράμα....
      Τα μοντέλα δείχνουν σπουδαία μεταβολή του καιρού για τις 20 του μηνός.Απο εκεί και ύστερα αν αλλάξουν αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή