Ελάχιστες βροχές, ασθενούς έως μέτριας έντασης άνεμοι και θερμοκρασίες κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές τους


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας τις Β-ΒΔ περιοχές της χώρας. Οι ΝΔ έως ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 29 βαθμούς. Πάντως, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές με την ψύχρα να είναι αισθητή κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό πρωινών ομιχλών. Την Παρασκευή (27/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως λίγες πρόσκαιρες βροχές στην Α. Μακεδονία και την Α. Στερεά-Εύβοια. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Β-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο (28-29/9) αλλά και τη Δευτέρα (30/9), ο καιρός θα είναι γενικά καλός τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.  

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές, τοπικές και σύντομες, το  απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ΒΔ το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Παραθαλάσσιες κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου κινδυνεύουν από πλημμύρες και διάβρωση, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και των αυξανόμενων καταιγίδων, όπως αναφέρει το Skynews, επικαλούμενο έκθεση του ΟΗΕ. Ειδικά στην Αγγλία 1,2 εκ. σπίτια θα κινδυνεύσουν από παραθαλάσσιες πλημμύρες και 100 χιλιάδες από διάβρωση μέχρι το 2080, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

    Κτίρια και υποδομές έχουν ήδη πληγεί και εκατοντάδες μίλια δρόμων, σιδηροδρόμων, σταθμοί, ακόμα και ιστορικές τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά σε ακτές θα απειληθούν μέχρι το 2100. Φυσικά τοπία διατρέχουν επίσης κίνδυνο και αν ακόμα δεν είναι μία άμεση απειλή, το λιώσιμο των πάγων θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, που σε συνδυασμό με τη διάβρωση θα εξαφανίσει παραλίες και βραχώδεις ακτές. Ενδεικτικά η αγαπημένη παραλία του Μέρσεϊσαϊντ θα χάσει 400 μέτρα ακτογραμμής μέσα στον επόμενο αιώνα. Ακόμα και νησί - καταφύγιο για πουλιά έχει γίνει πλέον ευάλωτο στις ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση καταιγίδες, στις παλίρροιες και τις πλημμύρες.

    Στην Ουαλία, το Sky Ocean Rescue, η WWF και το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα θαλάσσια λιβάδια (κάτι σαν τις ποσειδωνίες που έχουμε στην Ελλάδα), αφού το 92% αυτών των ενδιαιτημάτων χάθηκε τον περασμένο αιώνα. Και αν τα θαλάσσια λιβάδια αποκατασταθούν θα απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (απελευθερώνοντας ταυτόχρονα οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ακριβώς όπως τα φυτά της ξηράς), συνεισφέροντας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. H WWF προειδοποιεί ότι και άλλες παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Στη Γροιλανδία το λιώσιμο των πάγων δυσκολεύει τις πολικές αρκούδες στην αναζήτηση τροφής, με συνέπεια να είναι όλο και πιο συχνές οι θεάσεις τους σε κατοικημένες περιοχές, όπου έρχονται αντιμέτωπες με ανθρώπους. Στην παραθαλάσσια περιοχή Chittagong του Μπαγκλαντές σημειώνονται πολλές πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις από τις παλίρροιες που τη χτυπούν δύο φορές τη μέρα. Και στο Μαϊάμι 15 χιλιάδες άνθρωποι ζουν μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και κατά τη διάρκεια της παλίρροιας τα νερά πλημμυρίζουν τις γειτονιές.
    https://news.sky.com/story/coastal-communities-in-uk-and-overseas-facing-climate-impacts-11818919

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Greta Thunberg κέρδισε το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ για το 2019 (Right Livelihood) μαζί με άλλα τρία άτομα, επειδή ενέπνευσε και έδωσε ώθηση στα αιτήματα για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuters. H 16χρονη άσκησε δριμύτατη κριτική στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την ομιλία της στη σύνοδο για το κλίμα που έγινε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Thunberg άρχισε να κάνει μόνη της εβδομαδιαίες καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, πριν από έναν χρόνο.

    Εμπνευσμένοι από εκείνη, εκατομμύρια νέοι βγήκαν στους δρόμους σε διάφορα μέρη του κόσμου την περασμένη Παρασκευή. Η Thunberg μοιράστηκε το βραβείο με την Βραζιλιάνα αρχηγό μίας φυλής ιθαγενών της Βραζιλίας Davi Kopenawa, με την Κινέζα δικηγόρο για τα δικαιώματα των γυναικών Guo Jianmei και με την Aminatou Haidar, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα. Οι τέσσερις πήραν από 1 εκ. σουηδικές κορώνες (103 χιλ. δολ.) έκαστη, επειδή ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και αξιώσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη Γη.
    https://www.reuters.com/article/us-sweden-award-right-livelihood/climate-activist-greta-thunberg-wins-alternative-nobel-prize-idUSKBN1WA0L8?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή