Κανονικό καλοκαίρι, αν δεν υπήρχαν οι πρωινές ομίχλες και οι χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες!


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη ΒΔ Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται ανατολικά και δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας, η οποία καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη),  τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία του καιρού, όπως οι πρωινές ομίχλες και οι χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, που μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε πλέον στο φθινόπωρο. Την Τετάρτη (2/10), αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά βαθμιαία στα Δ-ΒΔ θα συννεφιάσει και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες θα βρέξει στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (3 & 4/10), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ.

Καλό μήνα, φίλοι μου

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά Α. Μακεδονίας και Θράκης. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Καλό μήνα! Πιστεύω ότι ο Οκτώβριος θα έχει καιρικό ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα σε όλους,σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον Αντώνη από πλευράς βροχών κυρίως.
      Πρώτα τα δυτικά κ σταδιακά μέσα στον μήνα κ η υπόλοιπη χώρα θα αρχίσουν να βλέπουν πραγματικό φθινόπωρο.
      Η γενική μου εκτίμηση δεν αλλάζει.

      Διαγραφή
    2. Για να δούμε Φώτη,εδώ θα είμαστε κ θα τα λέμε.

      Διαγραφή
  2. Η υγρασία δεν είναι επίσης σαν την καλοκαιρινή. Ευτυχώς, δηλαδή. Δυστυχώς, όμως, στην Ινδία συνολικά 122 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες των τελευταίων τεσσάρων ημερών και συγκεκριμένα 93 στο Uttar Pradesh και 29 στο Bihar, όπως μεταδίδει στο BBC. Έκλεισαν και πολλά σχολεία, υπηρεσίες υγείας και σιδηρόδρομοι ενώ απομακρύνθηκαν και 500 κρατούμενοι από μία φυλακή και αναμένεται να γίνει το ίδιο με 850 από μία άλλη.

    Εντυπωσιακές είναι, πάντως, οι δορυφορικές εικόνες με τον πλημμυρισμένο Γάγγη να έχει καταλάβει τετραπλάσια και βάλε έκταση από ό,τι συνήθως. Ανάμεσα στους πληγέντες είναι και ο συνονόματος του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Modi που διασώθηκε με την οικογένειά του από το πλημμυρισμένο σπίτι του. Oι άνθρωποι μετακινούνται με βάρκες σε όλους τους δρόμους που έχουν γίνει ποτάμια, ενώ παντού υπάρχουν βυθισμένα αυτοκίνητα.

    Σε μερικές περιπτώσεις το νερό αναμιγνύεται με απόβλητα και μπαίνει στα σπίτια και έχουν επιστρατευτεί ελικόπτερα και μηχανές για να το αντλήσουν. Αξιωματούχος ανέφερε ότι η ποσότητα βροχής που έπεσε ήταν εντελώς απρόσμενη.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-india-49875027

    Απρόσμενη για Σεπτέμβρη μήνα ήταν, όμως, και η χιονοθύελλα, που έπληξε - ευτυχώς χωρίς θύματα - τη Μοντάνα, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των δυσμενών συνθηκών για οδήγηση και των διακοπών ρεύματος όπως αναφέρει το Skynews. Tα ύψη του χιονιού έφτασαν τα 61 εκατοστά στα βουνά και τα 35,5 εκατοστά στους καταρράκτες, ενώ η χιονοθύελλα έπιασε στον ύπνο τους αρμόδιους, που πλέον έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια των πολιτών.

    Οι περισσότερες λεωφόροι παραμένουν ανοιχτές, αλλά χιόνι και πάγος υπάρχουν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της δυτικής Μοντάνα. Η χιονοθύελλα αναμένεται, πάντως, να κοπάσει από Κυριακή προς Δευτέρα πρωί (απόγευμα για την Ελλάδα). Χιονοπτώσεις προβλέπονται επίσης για το Γουαϊόμινγκ, τη Γιούτα, τη Νεβάδα, το Όρεγκον και την Καλιφόρνια, ενώ προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για τη δυτική Μοντάνα, το βόρειο Αϊντάχο και τη βορειοανατολική Ουάσινγκτον.
    https://news.sky.com/story/emergency-declared-after-surprise-snowstorm-in-september-11823434

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγο ήθελε και θα είχαμε και 35άρια σήμερα σε Λάρισα, Λιβαδειά Φθιώτιδα, αλλά και Μεσσηνία, σύμφωνα με το meteo.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά το πέρας του τρυγου και της οινοποίησης των σταφυλιών όλης της παρέας μας,ακολούθησε όπως κάθε χρόνο και μια ανάβαση στο ιερό βουνό του Ελικώνα,στην κορυφή της παλιοβουνας(1748)και από εκεί στην όμορφη περιοχή "Μοτζα"οπως την λέμε οι ντόπιοι,με τα πεντακαθαρα νερά απο τις πηγες του Ελικώνα και τον μύθο να λέει ότι εκεί σκοτώθηκε από τον Ηρακλή,ο Κένταυρος Χείρων ο οποίος ήταν και δάσκαλος του, όπως επίσης του Αχιλλέα και άλλων ηρώων.
    Ένα πανέμορφο μετος,που όσοι έχουν την τύχη να το γνωρίσουν από κοντά,μιλάνε για απαρραμιλη ομορφιά.
    Για εμένα, συγκρίνεται μόνο με το "Παμπλουκι"(πέντε πηγάδια)στην νότια πλευρά του Ελικώνα νε θέα τον Κορινθιακό και φυσικά με την "πουρναρα"με τους μεγάλους κρατήρες που το καλοκαίρι γεμίζει από πάσης φύσεως λουλούδια.
    Ο καιρός ήταν ιδανικος στο βουνό και η χρονιά του τρυγου έκλεισε όμορφα με τα ανάλογα εδέσματα και "τσιπουρομαχιες".
    Εύχομαι καλό μήνα σε όλους σας και ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε αρκετά πράγματα να συζητάμε, καιρικου ενδιαφέροντος.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περισσότερο ζεστό και με λιγότερες βροχές απ' ό,τι συνήθως αναμένεται να είναι στην Ελλάδα το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Κ24.net. Πιο αναλυτικά οι περισσότερες βροχές (+25% με +30% του μέσου όρου) αναμένεται να πέσουν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Ελλάδα (κυρίως στα παράλια του Ιονίου), ενώ τον Νοέμβριο και στα παράκτια της δυτικής Πελοποννήσου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι βροχές θα είναι στο 50% ως 70% των μέσων τιμών.

    Ο Ιανουάριος θα είναι 2 με 3 βαθμούς πιο θερμός από ό,τι συνήθως ειδικά στην κεντρική και βορειανατολική Ελλάδα, πιο ζεστός από τον μέσο όρο του και ο Δεκέμβριος, κυρίως στα παραθαλάσσια, την ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ Οκτώβριος και Νοέμβριος δεν έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές τους. Μόνο στα παράκτια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη η θερμοκρασία θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο.
    https://gr.k24.net/articles.aspx?a=153

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περάσαμε στον δεύτερο μηνα του φθινοπώρου και σιγα σιγά ενισχύεται η θέση του Λαμερα οσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις...Γιώργο ξεκίνα τις προβλέψεις για τον Δεκέμβριο.
    Καλο μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θυμάμαι να έκανα καμιά μακροπρόθεσμη ρε Δημήτρη. Μπορεί να φταίει και η ...ηλικία. Αν ξέρεις ημερομηνία στο περίπου, δώσ΄την για να το ψάξω. Αυτό που θυμάμαι είναι μονάχα μια ερμηνεία των μηνιαίων χαρτών του εποχικού CFS, μπορεί να ήταν και πριν από ένα μήνα. Αλλά αυτό προφανώς δεν πιάνεται για πρόβλεψη. Κουβέντα να γίνεται ήταν.

      Διαγραφή
    2. Είμαστε και οι δυο ανυπόμονοι για τον χειμώνα γι αυτό το λεω αυτο.Εσύ που βλέπεις χάρτες και κάνεις αναλύσεις πες κάτι για να έχουμε να συζητάμε μέχρι να ερθει η ώρα του χειμώνα.

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή