Από το βουνό...





Από την κορυφή του Άσκιου ή Σινιάτσικου (Δυτική Μακεδονία),
η οποία αποκαλείται από τους ντόπιους "Σημείο" και βρίσκεται σε υψόμετρο 2111 μέτρα.
Φωτ. Δημήτρης Νάκος

3 σχόλια:

  1. Και από τον ωκεανό...

    Με ανέμους ταχύτητας 155 μιλίων την ώρα ο τυφώνας Lorenzo θα είναι ο πιο ισχυρός όλων των εποχών στον ανατολικό Ατλαντικό και κατηγορίας 5, όπως αναφέρει το Skynews. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στο μάξιμουμ της ισχύος του (155 μίλια ή, 250 χιλιόμετρα την ώρα) και κινείται βόρεια προς τις Αζόρες. Το MetOffice ανέφερε από την πλευρά του ότι τα απομεινάρια του τυφώνα μπορεί να πλήξουν τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενες μέρες. Θα στραφεί βορειοανατολικά από σήμερα Κυριακή 29/9.

    Αν και τυφώνες της ισχύος του Lorenzo δεν είναι σπάνιοι στον Ατλαντικό, το σημείο που βρίσκεται είναι πολύ ασυνήθιστο σε σχέση και με τη μεγάλη δυναμική του. Η γρήγορη ανάπτυξή του ήταν επίσης σπάνια για τυφώνες του Ατλαντικού, που συνήθως αποκτούν ένταση πιο δυτικά στον ωκεανό. Ο Lorenzo χαρακτηρίστηκε τυφώνας την Πέμπτη 26/9 όταν οι άνεμοι που τον συνοδεύουν έφτασαν τα 125 μίλια την ώρα. Τότε βρισκόταν σε γεωγραφικό μήκος 39,3 μοιρών, ενώ τώρα έχει φτάσει στις 45 μοίρες και η ταχύτητα των ανέμων τα 145 μίλια.

    Το Σάββατο 28/9 παρέμενε ένας μεγάλος τυφώνας για το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "swell (κύματα) που προκαλούνται από τον Lorenzo επηρεάζουν την βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής και τις Μικρές Αντίλλες, ενώ αναμένεται να εξαπλωθούν δυτικά στις Μεγάλες Αντίλλες, τις Μπαχάμες, τις Βερμούδες και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ τις επόμενες μέρες".

    Επίσης, "κύματα swell (το βουβό κύμα που δεν αφρίζει) αναμένεται να σχηματιστούν κοντά στις Αζόρες την Κυριακή και τη Δευτέρα 29 και 30 Σεπτεμβρίου και μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή, ειδικά όσων κάνουν σέρφινγκ, καθώς θα υπάρχουν και rip current" (είναι τα ρεύματα που κόβουν το κύμα στα δύο και έχουν κατεύθυνση από την ακτή προς την ανοιχτή θάλασσα).

    Το Σάββατο 28/9 το βράδυ ο Lorenzo βρισκόταν 1.500 μίλια νοτιοδυτικά από τις Αζόρες και με τους ανέμους στα 115 μίλια την ώρα, αλλά με ισχυρότερες ριπές, είχε υποβαθμιστεί σε κατηγορίας 3.
    https://news.sky.com/story/lorenzo-strongest-hurricane-to-reach-so-far-east-in-atlantic-ocean-11822193

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά ζεστός (+1 βαθμό πάνω από τον μέσο όρο) και υγρός (20-40% περισσότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο) προβλέπει ότι θα είναι ο Οκτώβριος για την Ελλάδα στην μακροπρόθεσμη εκτίμησή του ο Βασίλης Πανάκογλου.

    Η βορειοανατολική Ευρώπη θα έχει κρύο και πολύ υετό, ενώ πολλές βροχές αναμένονται και στην Ιβηρική Χερσόνησο. Αυτό οφείλεται στον Αζορικό αντικυκλώνα που θα εγκατασταθεί στα βρετανικά νησιά και την Ισλανδία που θα έχουν και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και περιορισμένο υετό, όπως και τμήματα της Σκανδιναβίας και της δυτικής Ευρώπης (Γαλλία).

    Πάει χάλασε ο κόσμος. Και όσον αφορά τον καιρό. Γιατί κατά τα άλλα χαλασμένος ήταν ανέκαθεν.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/09/2019_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα να χουμε! Καλοκαιράκι σήμερα,κ ζιακοπουλε τι γίνεται; περιμένουμε νέα σας κ πρόγνωση βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή