Φθινοπωρινές πινελιές


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται Ν-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στις ΒΔ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 6 και αργότερα στα Α-ΝΑ πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στις περιοχές των βροχών θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (13/9), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας. Τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στα ανατολικά πελάγη 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Το Σαββατοκύριακο (14-15/9), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στα ανατολικά θα φθάσουν ακόμα και τα 10 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι βροχές θα σταματήσουν παντού και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-9-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στη Δυτική  και πιθανώς στην Κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 και αργότερα 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 5 με 6 και αργότερα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Έπρεπε να πάει 11 Σεπτεμβρίου για να καταλάβουμε σήμερα ότι έχουμε Σεπτέμβρη κ όχι Αύγουστο.Η θάλασσα σήμερα ήσυχη κ ήρεμη,το κάτι άλλο, ειλικρινά. Βέβαια από αύριο όπως λέει και ο κ ζιακοπουλος έρχονται πολλά μποφόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοπικά κακοκαιρία δηλαδή όταν λέμε για 9 και 10 μποφώρ ενοούμε για συνθήκες θύελλας γιατί και με άνεμο σε τέτοια ένταση είμαστε σε κατάσταση κακοκαιρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακοκαιρία εγώ λέω όταν έχουμε καταιγίδες,βροχή,χαλάζι,Χιόνι, καύσωνα η ψύχος.
      Όταν έχει λιακάδες κ 30β όσα μποφόρ άνεμο κ να βγάλει σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί ως κακοκαιρία.
      Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ο καιρός αυτές τις μέρες μπορεί να χαρακτηριστεί άστατος στα πιο δυτικά βδυτικα τμήματα της χώρας κ από την Παρασκευή κ μετά μελτεμάτος η ανεμώδης,μέχρι εκεί όμως.

      Διαγραφή
  3. Στην Ινδονησία χιλιάδες άνθρωποι προσεύχονται για να βρέξει και να σβήσουν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο, στο αποκορύφωμα της ξηρής περιόδου, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι αρχές της νησιωτικής χώρας έχουν επιστρατεύσει πάνω από 9.000 στρατιώτες, αστυνομικούς και προσωπικό εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται για πάνω από έναν μήνα, προκαλώντας νέφος και σε γειτονικά κράτη, τα οποία διαμαρτύρονται γιατί συχνά οι φωτιές μπαίνουν για να καθαρίσει η γη και μετά να καλλιεργηθεί.

    Η Ινδονησία αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και σε γειτονικές χώρες, καθώς η νοτιοανατολική Ασία βιώνει ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες, με ελάχιστη βροχή, εξαιτίας μίας καιρικής τάσης που παραπέμπει στο Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Έτσι, σε πολλές κοινότητες χιλιάδες άνθρωποι προσεύχονται να σταματήσει αυτή η περίοδος ξηρασίας και να βρέξει, φορώντας μάσκες και ζητώντας βοήθεια από τον Αλλάχ. Προσευχές για βροχή γίνονται και σε τζαμιά στη γειτονική Μαλαισία, τη στιγμή που στην Ινδονησία 37 ελικόπτερα έχουν ρίξει 239 εκ. λίτρα νερό στις φλόγες.

    Συνολικά υπάρχουν 5.062 εστίες φωτιάς σε έξι επαρχίες της Ινδονησίας. Η αστυνομία προσπαθεί να αποθαρρύνει τους αγρότες από το να βάζουν φωτιές για να καθαρίσουν τη γη και έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε 175 ανθρώπους. Κατηγορίες για αμέλεια απαγγέλθηκαν επίσης σε τέσσερις εταιρίες παραγωγής φοινικέλαιου. Το Φόρουμ της Ινδονησίας για το Περιβάλλον υποστηρίζει ότι κατηγορήθηκαν αγρότες για πυρκαγιές που έβαλαν εταιρίες και ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση απέναντι σε αυτές πιο αποφασιστικά.
    https://www.reuters.com/article/us-southeastasia-haze/thousands-pray-for-rain-in-indonesia-as-forests-go-up-in-smoke-idUSKCN1VW0RM?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ενω ο Φώτης πέρασε καλα εχτές με την αστάθεια που επικράτησε στην περιοχή,εγώ εδώ μένω να κοιτάζω καποια βίντεο στα YouTube με καταιγίδες απ'ολη την Ελλάδα.
    Φώτη είδα και τα δικά σου εντυπωσιακά και τα δύο.
    Ενα ωραίο ευχάριστο βίντεο απο βραδινή καλοκαιρινή καταιγίδα είναι στο YouTube"κεραυνός και καταιγίδα διακόπτουν σχολική γιορτή"στην Κατερίνη.
    Επίσης υπάρχουν βίντεο που δείχνουν την καταιγίδα της Χαλκιδικής της 10 Ιουλίου πως φαίνεται απο την πλευρά της Πιερίας.Πολλες αστραπές ανα κλάσμα δευτερολέπτου!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Γιώργο!
      Πιστεύω ότι ειδικά το βίντεο που είχα απαθανατίσει από την καταιγίδα του Νοεμβρίου του 2011 ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό το μανιτάρι που είχε δημιουργηθεί σαν βόμβα κ στροβιλίζονταν γύρω από τον εαυτό του(χαμηλά καταιγιδοφόρα νέφη)μαζί με την γραμμή λαίλαπας που το ακολουθούσε.
      Δυστυχώς το βίντεο δεν μπόρεσα να το συνεχίσω γιατί από το μπαλκόνι που ήμουν κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα λόγω της βίας των φαινομένων τότε καθώς αν θυμάμαι καλά μέσα σε μιάμιση ώρα που διήρκησε το φαινόμενο έπεσαν 76mm βροχής,άνεμοι με Ριπές άνω των 8 μποφόρ κ αλλεπάλληλες βροντές.
      Ας ελπίσουμε η συνέχεια του φθινοπώρου από τον Οκτώβρη να μας δώσει αυτά που ποθεί ο καθένας για την περιοχή τού.
      Αύριο τώρα Γιώργο εκτιμώ ότι κάτι θα πάρουμε κ εμείς κ εσείς έστω κ σε τοπικό επίπεδο πάλι αλλά σίγουρα μια γεύση φθινοπώρου θα την αισθανθούμε.

      Διαγραφή
    2. δεν το θυμάμαι αυτό Φώτη, ίσως να ήταν τοπικό. ο Νοέμβριος του 2011 ήταν άνυδρος και πολύ κρύος, με πολιτικές εξελίξεις και κάπου εκεί "απαγορεύτηκε" και το πετρέλαιο θέρμανσης, με την εκτίναξη της φορολογίας του, αν τα θυμάμαι καλά.

      με βάση το επίδομα θέρμανσης μάθαμε και για τις 4 κλιματικές ζώνες κατάταξης των περιοχών της χώρας, ανάλογα με το χειμερινό κρύο, που δίνουν μια ενδιαφέρουσα συνοπτική και συγκριτική εικόνα του ελληνικού κλίματος. στην ψυχρότερη ανήκουν η Δ. Μακεδονία με ολίγη από Σέρρες και Δράμα. εμείς είμαστε στην επόμενη μαζί με Θεσσαλονίκη, εσείς στην 3η μαζί με Αττική και Πάτρα, στην 4η είναι η Κρήτη. περιοχές υψομέτρου άνω των 500 μέτρων, μεταπίπτουν στην αμέσως ψυχρότερη (από αυτήν στην οποία ανήκει ο υπόλοιπος νομός τους).

      δελτίου καιρού: μια μέρα μετά τον αγιασμό στα σχολεία, τις μαύρες επετείους δίδυμων πύργων και ανατροπής Αλιέντε και τη συμπλήρωση 57 ημερών χωρίς σταγόνα (έτσι κι αλλιώς ρεκόρ), περιμένουμε να δούμε αν θα πιάσουμε δίμηνο, μιας και τα μοντέλα το μαζέψανε πάλι το αποψινό.
      ο Ποσειδώνας μόνο έχει μια ωραία εικόνα (έλεγξέ το Γιώργο), αφορά το μέλλον όμως (απόγευμα) και ως εκ τούτου..
      ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις (και βάλτε κόμματα κατά το δοκούν)

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο απόλυτο Νίκο,Νοέμβρης του 2014 ήταν με πολλά νερά τότε.
      Όσο για το αποψινό όντως πάλι μας την κάναν τα μοντέλα κ το μάζεψαν.
      Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία καθώς τέτοιες εποχές έχουμε δει ουκ ολίγες ανατροπές.

      Διαγραφή
    4. "Όταν μιλάμε διφορούμενα, με ασάφειες, με υπεκφυγές, μασάμε τα λόγια.
      Μεταφραστικό δάνειο από τη λατινική “Ibis redibis nunquam per bella peribis,” που αποδίδεται στη Σίβυλλα. Ο Aubry de Trois-Fontaines (Albericus Trium Fontium, 13ος αιώνας μ.Χ.), στο έργο του Chronicon αναφέρει ότι μεταφράστηκε μάλλον λανθασμένα, σε μεταγενέστερη εποχή, σε κακά αρχαία ελληνικά. Η δίσημη φράση ήταν μια έξυπνη απάντηση-απάτη σε κάποιον στρατιώτη που ζήτησε χρησμό αν θα γυρίσει ζωντανός.
      Αν η παύση γίνει στο redibis / ἀφήξεις, σημαίνει ο στρατιώτης θα γυρίσει, αν γίνει στο non /οὐκ, σημαίνει ότι θα πεθάνει στον πόλεμο.

      Ήξεις αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις
      Θα πας θα γυρίσεις, δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο

      Ήξεις αφήξεις ουκ, εν πολέμω θνήξεις
      Θα πας δεν θα γυρίσεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο.

      Καθώς ο χρησμός δεν ήταν γραπτός, επέτρεπε υποκειμενική ερμηνεία και μπορούσε να εκληφθεί και με τους δύο τρόπους.(Η σωστή γραφή είναι “αφήξεις”- με (η) ως Μέλλοντας το ἀφήκω και όχι “αφίξεις”, που είναι ουσιαστικό από το ρήμα ἀφικνοῦμαι, που επίσης σημαίνει φθάνω)."

      https://www.filologikos-istotopos.gr/2017/11/20/glossika-ipothemata-ixis-afixis/


      Διαγραφή
  5. Τέλος τα ψέμματα,τέλος το καλοκαιρινό στυλ.
    Απο τις 20 Σεπτεμβρίου αλλάζει ολοκληρωτικά ο καιρός θυμιζοντάς μας κανονικά φθινόπωρο.
    Διατηρώντας κάποια επιφύλαξη περιμένουμε να δούμε μην τυχόν τα μοντέλα τα γυρίσουν κάνοντας κωλοτούμπα.
    εν αναμονή λοιπόν.....
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απο τις 24 παλι θα ανεβει συμφωνα με τα μοντελα αυτη την στιγμη

      Διαγραφή
  6. κ. Ζιακόπουλε, με κάθε σεβασμό, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον τίτλο. Φθινοπωρινές πινελιές, με παντελή απουσία νοτιάδων, υγρασίας κι οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών, δεν υφίστανται, ειδικά για τα δυτικά της χώρας, όπου ζω. Ένα μόνιμος επί ενάμιση μήνα, κατάξερος βοριάς, με μικρές παύσεις, κυριαρχεί στην περιοχή μου, την Αιτωλοακαρνανία. Και πολύ φοβάμαι ότι δε θα αλλάξει αυτό άμεσα, έχουν απορρυθμιστεί οι εποχές. Σεπτέμβρης με 9 μποφόρ βοριάδες στο Αιγαίο και ούτε υποψία νοτιάδων, είναι ό,τι χειρότερο. Τα πάντα έχουν ξεραθεί...

    Διονύσης, Αγρίνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή συντοπίτη,έτσι κ αλλιώς το Σεπτέμβρη τον είχαμε ξεγράψει από τον Αύγουστο στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις μέσα από εδώ.
      Όντως αυτό που συνεχίζει κ γίνετε με τα μελτέμια είναι αρκετά ενοχλητικό κ κουραστικό σε διάρκεια όμως μέσα στον Οκτώβρη δε μπορεί θα σπάσει αυτή η συνεχή κυκλοφορία κ θα έρθουν κ οι νοτιαδες με τις οργανωμένες βροχές.
      Άλλωστε το κλίμα σίγουρα έχει απορρυθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν κ πολλές φορές βιώνουμε τα τελευταία χρόνια καιρικές εμμονές με τον όρο "ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα" όπως λέει κ ο Σάκης Αρναούτογλου.
      Το μόνο που έχω ξανά πει κ το ξανά λέω υπομονή(γαϊδουρινή) κ ας βολευτούμε με καμία ψευτοαστάθεια εμείς οι δυτικοί.

      Διαγραφή