Η μεταφορά σκόνης και η πορεία της θερμοκρασίας ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας



Κατά τη γνώμη μου, τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις ότι δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας για την εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.


Στο θέμα της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, μπορεί το φαινόμενο να έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια, αλλά δεν φαίνεται έντονο. Τα διαστήματα που η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) θα ξεπερνάει την κρίσιμη τιμή των 150μg/m3 θα είναι λίγα και οι υπερβάσεις από την προαναφερθείσα τιμή δεν θα είναι μεγάλες.

Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, οι 34 με 36 βαθμοί ως αντιπροσωπευτικές τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας στην κεντρονότια χώρα εξακολουθούν να ισχύουν. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Τρίτη και την Τετάρτη (21 & 22/5) στα γενικά πλαίσια που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, δεν φαίνεται ότι στη Β. Κρήτη θα λειτουργήσει αποτελεσματικά ο μηχανισμός των κατεβατών νότιων ανέμων για να ανεβάσει τη θερμοκρασία στους 39 με 40 βαθμούς.

Καλημέρα σε όλους


20 σχόλια:

  1. Τελικά τι θα απογίνει με τους οπαδούς της κόλασης της φωτιας κ της λαύρας??θα συνεχίσουν να αγνοούν τον καταξιωμένο μετεωρολόγο μας κ να πιστεύουν τους διάφορους Ευαγγελάτους που εκφράζουν απόψεις επί παντός επιστητού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tι ωραία δροσιά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.....15 βαθμοί μέγιστη...φτου του να μη τον ματιάξουμε τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, παρόμοιος καιρός και στην Κασσανδρεια Χαλκιδικής με ποτιστική βροχή για 4-5 ώρες που έδωσε 8,6 χλστ υετού, συννεφιά πλέον και θερμοκρασία 16-13C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψιχάλα τώρα το απόγευμα στην Ξάνθη με μέγιστη σήμερα το μεσημέρι 17,5 βαθμούς! Χωρίς αμφιβολία κρύα μέρα για την εποχή του χρόνου. Μετά από έναν πολύ ζεστό Απρίλη ο Μάιος σίγουρα θα βγει πιο κρύος από το νορμάλ. Η ζέστη μάλλον θα αργήσει στα βορειοανατολικα. Τώρα οι 26-27 βαθμοί των επόμενων ημερών που θα διαρκέσουν 3-4 ημέρες δεν είναι και θερμοκρασίες πολύ υψηλές. Μάλλον η όποια ζέστη θα είναι στα κεντρικά και νότια κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Τρίπολη έριξε 4 με 5 δυνατούς κεραυνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα! 14° Κελσίου μέγιστη σήμερα με μουντό καιρό και ψιλόβροχο όλη μέρα, εδώ στο Παγγαίο. Για να δούμε αν θα φτάσει η ζέστη και η σκόνη ως την περιοχή μας! Λίγο δύσκολο φαίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ναι...εγκύκλιος που δίνει την δυνατότητα να κλείνουν τα σχολεία...όταν ξεπερναει η σκόνη τα 150 mghttps://www.especial.gr/se-poies-periohes-endehetai-na-diakopsoyn-ti-leitoyrgia-toy! .Eγώ τώρα να ζητήσω αναδρομικά αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.για έκθεση σε κίνδυνο....που πήγαινα σχολείο το 73..και το χιόνι..με περνούσε τρία κεφάλια.....στο Σκλήθρο Φλώρινας..και όταν σχολούσα...είχε χαθεί η ο διάδρομος..και το Σκλήθρο από την χιονοθύελλα?....α!και έχω φάει και τόνους γλουτένη!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε, "θωμά", πήγαινα στην Α΄ δημοτικού και είχε περίπου 80 πόντους στην ημαθιώτικη καμπανία με υψόμ. 7 και πηγαίναμε σχολείο!

      Διαγραφή
    2. Και εγώ Α δημοτικού κύριε Χρήστο !!χαχα...φυσικά μην αρχίσουμε με τον "χάρακα" του δασκάλου....!που να τα πείς τώρα αυτά και να σε πιστέψουν ?"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Εμείς που τρώγαμε κουλούρι με κιςς σοκολάτα μέσα;Γλουτένη και ζάχαρη από το κυλικείο.Και κοντέινερ Μερέντα και άλλα χαζά έχω φάει σαν παιδί. Μαλώνω όμως με την κόρη μου για ένα σοκολατάκι παραπάνω. Πώς γίναμε έτσι εμείς,τα παιδιά του Τσερνόμπιλ.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. ΒΕΡΟΙΑ εδω και 2 μερες πολυ βαρύς σκοτεινός καιρος ειδικα σημερα Πέμπτη και μαλλον πολυ κρυο για την εποχη 13-14 βαθμους με συνεχόμενο ψιλοβροχο- βροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην Κρήτη - τουλάχιστον στο Ηράκλειο - δεν είχαμε προς το παρόν ζέστη, παρά τους ψευτο-συναγερμούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σήμερα μιλούν για "απόλυτη ανατροπή" στον ερχομό του καύσωνα. Την προ ημερών ανάρτηση περί "υπο-υγροαδιαβατικής θερμοβαθμίδας" δεν την έλαβαν υπόψη τους, μάλλον γιατί δεν την κατάλαβαν. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα προβλέφθηκαν από χθες και αναφέρονται στην παρούσα ανάρτηση.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 'Έρχεται καύσωνας με 40αρια' και 'Απόλυτη ανατροπή...δεν ερχεται καυσωνας' έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για αυτούς! Είναι πολλά τα κλικ Άρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας από την καλοκαιρινή εδώ κ 5 μέρες Στοκχόλμη .μεγιστες 21-23c που θυμίζουν τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα δυτικά της Αττικής, στα Μέγαρα πάντως ούτε τα τέρατα της σκόνης μας κατάπιαν ούτε "εισέβαλε"το καμίνι με τα 40αρια! Έχουμε μόνιμη συννεφιά από τη Δευτέρα και σήμερα με μηδενική πιθανότητα βροχής είχαμε την πιο βροχερή ημέρα της εβδομάδας! Άρχισαν διαλείποντες τοπικοί όμβροι από το μεσημέρι για να γίνει γενικευμένη ποτιστική βροχή μέχρι το βραδάκι! Δεν ήταν και ότι καλύτερο για όσους είχαν πλύνει τα αμάξια τους αλλά ούτε και υπερβολική περιεκτικότητα σε σκόνη! Όλα σε φυσιολογικά πλαίσια. Ο καημένος ο Μάιος φέτος το προσπαθεί πολύ καλά να κάνει μια διόρθωση καιρική.
    Πιστεύω ότι θα έρθει και η ζέστη, πιθανόν και η δυσφορία τις επόμενες ημέρες αλλά και αυτό είναι μέσα στο μέσο καιρό αυτού του μήνα. Δε βλέπω κάτι "extreme" δηλαδή.
    Ας είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι ακόμη και στους δύσκολους καιρούς τους τωρινούς με τις συχνές ακρότητες του καιρού.
    Όχι τίποτα άλλο, αλλά το πιο διαπιστωμένο στην παρούσα κλιματική απορρύθμιση είναι ότι γίνεται λιγότερο προβλέψιμος και ο καιρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα από κέντρο Αθήνας (Αμπελόκηπους) που βρίσκομαι αυτες τις ημέρες. Μου έκανε εντύπωση πως η μέγιστη καλά καλά δεν πέρασε τους 20 βαθμούς χθες. Με αρκετή λασποβροχη το απόγευμα. Νομίζω πως αν εξαιρέσουμε την Κρήτη πουθενά αλλού προς το παρόν δεν είδαμε κάτι εξωφρενικό θερμοκρασιακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ένα μείγμα συννεφιας,σκόνης, θολούρας και σταγόνες λασποβροχης,συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών με την θερμοκρασία σε πιο φθινοπωρινά επίπεδα να κυμαίνεται από 10-18 βαθμούς.
    Οι βροχές στην περιοχή μου,λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα, ανακούφισαν τη γη αλλά δεν την ξεδιψασαν.
    Εκτός από τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια που δείχνουν να έχουν πολύ καλή παραγωγή,όλα τα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καλλιεργητών.
    Φυτά, δέντρα, ζώα,πουλια κλπ,προσπαθούν να συντονιστούν στις νέες συνθήκες και να "πιάσουν " συχνότητα στις "καινούργιες " δονήσεις της μητέρας Γης.
    Αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις συνθήκες και ο άνθρωπος,ο οποίος έρχεται τελευταίος και καταιδρωμενος,αλλά ΠΡΈΠΕΙ να ακολουθήσει...
    Την περασμένη Κυριακή βρέθηκα στην Θεσσαλία,Τρίκαλα και Καρδίτσα, για να καταλήξω στην ορεινή Αργιθεα και στην όμορφη Μόνη της Παναγίας της Σπηλιωτισσας.
    Δεν είδα τίποτα το διαφορετικό από όσα περιέγραψα πιο πάνω, όλη η φύση βρίσκεται σε σύγχυση και προσπαθεί να εγκλιματιστει στα καινούργια δεδομένα.
    Εχθές το απόγευμα μετά από ολιγοωρη παραμονή στην πόλη της Λαμίας, κατέληξα στον Βόλο,με την κατάσταση, όσο αφορά τα καιρικά, να είναι σαφέστατα καλύτερη.
    Το πρωινό με βρήκε να περπατώ στο ιερό βουνό των Κενταύρων,όπου συνάντησα τα ίδια ακριβώς πράγματα σε όλο το φυτικό και ζωικό βασίλειο με όσα βλέπω καθημερινά στις πολλές περιοχές της χώρας μας που μπορώ ακόμη και επισκέπτομαι και στα χειλη μου έρχεται το όμορφο τραγούδι...ένα το χελιδόνι, η άνοιξη ακριβή,για να " γυρισει" ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή...
    Κάτι παραπάνω ήξερε ο Ελύτης...Οδυσσέας και αυτός...!!!
    Η παραμονή μου για αρκετή ώρα στην κορυφή του ιερού βουνού των Κενταύρων (Π-ηλιο)εκτός της Πανα(ραμικης) θέας που μου πρόσφερε,με γεμισε και με "φόρτισε" με συμπαντική ενέργεια πλημμυριζοντας το σώμα και την ψυχή μου.
    Καλημέρα σε όλους σας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή