Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Μετεωρολόγοι και επιστημονικοί όροι: αλλοι τους χρησιμοποιούν χωρίς να τους έχουν κατανοήσει και άλλοι τούς έχουν κατανοήσει, αλλά δεν νοιάζονται αν ο κόσμος τούς κατανοεί. Πολίτες: άλλοι σκέφτονται πού να πάνε το καλοκαίρι για να μην "καούν" και άλλοι αναρωτιούνται πότε θα έρθει το κρύο της ψυχρής λίμνης! Η φωτογραφία είναι του Τρύφωνα κια η "υπομονή" δική μου!  


Η περιοχή μας επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στα Δωδεκάνησα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμική αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων, θα περιοριστεί στην κεντροανατολική Μακεδονία και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 29 και στα νότια τους 31 βαθμούς. Οι τιμές αυτές είναι λίγο υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής. 


Το Σάββατο (25/5), προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην κεντροδυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (26/5), προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πιθανώς κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στις περιοχές των βροχών θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Δευτέρα (27/5), ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, αν και το πρωί στη N-NA νησιωτική χώρα και το απόγευμα στα ορεινά της Β-ΒΔ Ελλάδας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.  Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας.

 


11 σχόλια:

  1. Αγαπάμε δάσκαλο!!
    Τέλειο το άρθρο!! 😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Πού τον πέτυχες τον γάιδαρο κ. Τρύφωνα;
      Σήμερα, πιθανότερα συναντάς αρκούδα, παρά γάιδαρο!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Χρήστο Σιθωνία Χαλκιδικής. Νέος Μαρμαράς!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Τρύφωνα, καλό ξημέρωμα σε όλους.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ κ Ζιακόπουλε επι τη ευκαιρία της σημερινής σας ανάρτησης ηθελα απο καιρό να στείλω μια "Απανταχούσα" στους Clearhogoodjohnnides και να πω ό,τι, σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη μας, η ακριβής και έγκαιρη πρόγνωση του καιρού γίνεται όλο και πιο σημαντική. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η μετεωρολογία συχνά υποβαθμίζεται και ευτελίζεται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι πολίτες και να λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις!

    Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα είναι η χρήση υπερβολικών όρων για την περιγραφή καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, η επερχόμενη αστάθεια στα ηπειρωτικά το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίζεται ως εισβολή τερατώδους "ψυχρής λίμνης" προκαλώντας σύγχυση και αδικαιολόγητο πανικό σε μια σεβαστή πλειοψηφία αδαών και λειτουργικά αναλφάβητων Ελλήνων πολιτών!

    Αυτή η τάση εντείνεται από την εμφάνιση των "Clearhogoodjohnnidon", ατόμων με αμφίβολη επιστημονική κατάρτιση που εμφανίζονται στα ΜΜΕ και διατυπώνουν αβάσιμες και τρομολαγνικές προβλέψεις!

    Η χρήση όρων όπως "ατμοσφαιρικό βουνό" για την, εικαζω, περιγραφή ισχυρών μετεωρολογικών δομών όπως οι αντικυκλώνες ή τα μέτωπα καιρικών συστημάτων, τα οποία επηρεάζουν την ατμόσφαιρα σε μεγάλη κλίμακα και μπορούν να προκαλέσουν έντονες αλλαγές στον καιρό, όχι μόνο είναι επιστημονικά λάθος διατυπωμένη, αλλά και υποτιμά την νοημοσύνη του κοινού. Ναι να το πουμε λαϊκά, εισαι κακομοίρης και Καραγκιόζης αν βγαινεις στην τηλεόραση και αναφέρεσαι για "Ατμοσφαιρικά Βουνά" σε ανθρώπους καμμένους από τα πρωϊνάδικα και την Τατιάνα που είχε βγει πριν από σένα !

    Σε κάθε περίπτωση ειναι απαράδεκτο η μετεωρολογία να γίνεται όχημα καί τρομολαγνίας καί αγραμματοσύνης. Τα ΜΜΕ οφείλουν να σέβονται το κοινό και να του παρέχουν αξιόπιστες και έγκαιρες πληροφορίες για τον καιρό, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα.

    Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τους έγκριτους μετεωρολόγους και να αποφεύγουμε την παρακολούθηση τέτοιων γραφικών περιπτώσεων και, μόνο με την υιοθέτηση μιας υπεύθυνης και επιστημονικής προσέγγισης στην μετεωρολογία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα είναι σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για τυχόν καιρικές αλλαγές!
    Με εκτιμηση,

    Ειδικός Συνεργάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν αυτοαποκαλείσαι ειδικός συνεργάτης χάνεις την αξιοπιστία σου

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε έχετε και συνεργάτες στο ιστολόγιο σας;
      Μόνος σας δεν το δουλεύετε;

      Διαγραφή
    3. Εθελοντές, άγνωστοι και σε μένα φίλε μου.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σας. Ποια θα είναι η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις αυτές τις μέρες που θα έχουμε καταιγίδες στην δυτική Μακεδονία;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή