«Σκάφη» και όχι «ψυχρή λίμνη»!



Ο προβλεπόμενος από τα μοντέλα καιρός του Σαββατοκύριακου, που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ρεαλιστικός, δεν εξηγείται επαρκώς με τη θεωρία του αποκομμένου χαμηλού της ανώτερης ατμόσφαιρας που πολύ απλοποιημένα και παρεξηγήσιμα ονομάζουμε «ψυχρή λίμνη». Ουσιαστικά πρόκειται για μια σκάφη (trough) χαμηλών υψών της ανώτερης ατμόσφαιρας που πηδαλιουχείται από ένα μέγιστο (της ταχύτητας) του πολικού αεροχειμάρρου (βλέπε σχήμα).


Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει δυναμικό αίτιο (στροβιλισμός) που δικαιολογεί την εκδήλωση φαινομένων εκτός των ωρών της θερμικής αστάθειας. Επικουρικά κατά μήκος του κορμού της χώρας θα λειτουργήσουν: (α) η σύγκλιση των ΒΑ ανέμων από τα ανατολικά με το όποιο δυτικών διευθύνσεων ρεύμα από τα δυτικά και (β) η ορογραφία. Εννοείται ότι τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με ηλιοφάνεια ή και με σπασμένες νεφώσεις οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της θερμικής αστάθειας.  

Περισσότερα για τον καιρό του Σαββατοκύριακου:

Σάββατο

Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην Ήπειρο (κυρίως στα ορεινά), την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά και βόρεια ορεινά της) και τα ορεινά Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Κυριακή

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Βελτίωση από αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι τις πρωινές ώρες οι βροχές κατά κανόνα θα είναι «ποτιστικές», αλλά τις υπόλοιπες ώρες θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Οι πιο ενισχυμένοι άνεμοι (βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ) θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νοτιοανατολικά ,όπου το απόγευμα της Κυριακής στο Α-ΝΑ Αιγαίο ίσως φθάσουν τα 7 μποφόρ..

Επισήμανση

Δεν έχουμε ενδείξεις για εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων, αλλά την εποχή αυτή ακόμα και μια απλή (μονοκυτταρική) καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει μικροπροβλήματα, σε τοπικό επίπεδο. Τις περισσότερες πιθανότητες για την εκδήλωση φαινομένων αξιόλογης έντασης συγκεντρώνουν η ορεινή ζώνη από το Γράμμο ως τον Ταΰγετο ως τον Πάρνωνα καθώς και οι κατά μήκος αυτής παρακείμενες περιοχές. 

25 σχόλια:

  1. Το πρωί έστειλα σχόλιο το οποίο μάλλον χάθηκε ...μεταξύ του βουνού και του κάμπου.Συνοπτικά
    α)6,5 σήμερα το πρωί στο Ανω Βόιο με ενα δύο ξύλα το βράδυ στην σόμπα.λογικά θα δεχτούμε αρκετό νερό από ΣΚ αλλά και την επόμενη βδομάδα,και μάλλον η σόμπα το βράδυ...θα συνεχίσει για λίγο ακόμα.(Τίποτα το ιδιαίτερο για συμπεράσματα η "δροσιά" του Ιονίου)
    β)Από τα γραφόμενα του κ. Ζιακόπουλου έχω κρατήσει την δυτική ροή του Βόρειου Ημισφαιρίου
    που εμποδίζει τον υποτροπικό να ανέλθει κατά μεσημβρινό,ομοίως την παρατήρηση/μεταφορά του κ.Στυλιανάκη για ισχυρό θερμικό χαμηλό φέτος στην Ανατολική Μεσόγειο..χίλιες φορές να παρακολουθώ τέτοιες εκτιμήσεις παρά τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις.
    γ)Προ;ς τιμή του κ.Ζιακόπουλου βλέπω ότι προσπαθεί να συγκρατήσει...την πληροφορία περί καιρού στα επιστημονικά της θεμέλια... εκεί δλδ που της αξίζει.Στην αρχή ...θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται τόση σημασία...στα διάφορα που ακούγονται αλλά σκεφτόμενος περισσότερο..νομίζω ότι οι στόχοι...αυτών που διαχειρίζονται την πληροφορία του καιρού ειναι πολαπλοί(δεν γραφω για να μην κουράσω)...για αυτό λοιπόν καλά κανει ο κ.Ζιακόπουλος.και βάζει φρένο "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνης-Καρδίτσα24 Μαΐου 2024 στις 2:54 μ.μ.

    Ακόμα μια απόδειξη, του πόσο δίκιο έχουμε όταν σας αποκαλούμε "Δάσκαλο"!
    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά, για τη γνώση που μας προσφέρετε..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το blog είναι για να παίρνεις πτυχίο μετεωρολόγου!
    Καλησπέρα στην παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε.
    Σας ευχαριστούμε, ειλικρινά!!
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν κατάλαβα το εξης:Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ψυχρής λίμνης και μιας σκάφης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε έχετε χαιρετισμούς από τον κύριο Θανάση Νιάνιο.
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φραγκίσκε. Ο Θανάσης ήταν ένας από τους δασκάλους μου της προηγούμενης σειράς των Μετεωρολόγων της ΕΜΥ και τον ευχαριστώ πολύ γιατί όταν "ψάρι" πρωτοπήγα στην Υπηρεσία πέρασα μερικούς μήνες στο γραφείο του και με βοήθησε σημαντικά να προσαρμοστώ. Το χιούμορ και συχνά ο ωραίος αιρετικός λόγος του με είχαν εντυπωσιάσει. Σε παρακαλώ να του μεταβιβάσεις τους χαιρετισμούς μου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας Δάσκαλε!
      Βεβαίως και θα μεταβιβάσω σύντομα τους χαιρετισμούς σας στον κύριο Θανάση.

      Εκτός από τα γεωπονικά θέματα, που είχαμε λόγω εργασίας που έχω στον κύριο Θανάση, πιάσαμε και τα μετεωρολογικά θέματα.
      Όταν του έλεγα περί ανέμων και ατμόσφαιρας ως ερασιτέχνης της μετεωρολογίας ,με κοίταζε με προσοχή και με άφησε να ολοκληρώσω.
      Όταν ολοκλήρωσα μου είπε.... "εάν πέσει το ίντερνετ, πως θα κάνετε ανάλυση της ατμόσφαιρας"

      Με έριξε στα βαθιά και ορθά ο κύριος Θανάσης με την ερώτηση που μου έκανε!






      Διαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους.
    Επειδή τα μοντέλα κινούν τη βασική ατμοσφαιρική διαταραχή νοτιότερα, προκύπτουν οι παρακάτω δύο διαφοροποιήσεις στη χθεσινή πρόγνωση για αύριο Κυριακή:
    Α) Πέρα από τις ηπειρωτικές περιοχές, τοπικές καταιγίδες είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν στην Κρήτη καθώς στις νοτιότερες περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
    Β) Οι ΒΑ άνεμοι στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ νωρίτερα του αρχικώς αναμενομένου, αρχής γενομένης από το ΒΑ Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι εξαφανίζονται οι βροχές από τη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Και πράγματι έπεσε αρκετό νερό σε διάφορες περιοχές της Κρήτης σήμερα και ειδικά στην κεντροανατολικη, αν είδα καλά. Όντως έβρεξε και νότιες Κυκλάδες, ενώ πριν λίγο ψιχαλισε και εδώ στη Ρόδο που μένω (στα νότια μάλιστα του νησιού περισσότερο)

      Διαγραφή
  8. Tώρα που τελειώνει ,όπως τελειώνει καιρικά, ο Μάιος , νομίζω ότι επληρώθη και η ,προ μηνός περίπου, διατυπωθείσα παροιμιακή και ......εμβαλωματική πρόγνωση Δημητρίου Ζιακοπούλου περί του μηνός αυτού !. -------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιο αναλυτικός δάσκαλε δεν γινόταν,Χρήστος από την Ανοιξιάτικη Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν κατάλαβα καλά, άμα ενισχυθεί ο άνεμος εδώ στα ανατολικά, τέλος της αστάθειας που δεν θα έρθει ποτέ. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλες και όλους από το Κιάτο, όμορφη ποτιστική διαλείπουσα βροχούλα από χτες το απόγευμα με το βροχόμετρο στα 5,8 χιλιοστά. «Μάζευε κι ας είναι και ρόγες»

      Διαγραφή
  11. Σχετικά με τη φωτογραφία της χθεσινης αναρτήσεως. Νομίζω ότι πρόκειται περί ημιόνου , ο οποίος και δεν διακρίνεται για την υπομονή του .! -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαιτείται κτηνιατρική εξέταση DNA, αλλά είναι επικίνδυνη, επειδή το ιπποειδές κλωτσάει άσχημα!

      Διαγραφή
  12. Εναρξη ισχυρής πλήν όμως ποτιστικής βροχής στο Ανω Βόιο....made by grammos!....22μμ για την ώρα....,τόσο η θερμοκρασία..(13) όσο και η ώρα εναρξης.(19.30).δεν νομίζω να επιτρέπουν καταιγίδα...πλην όμως αν συνεχίσει για κανενα δίωρο όπως φαίνεται..πάμε για αξιόλογο υετό.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου λέει μια κυρία το πρωί στο χωράφι,που δουλεύαμε μαζί και συζητώντας για τον καιρό, πώς το φαινόμενο που έρχεται είναι αυτό του "ψυχρού θερμοκηπίου".
    Της εξήγησα όσο πιο απλά μπορούσα πώς η "ψυχρή λίμνη" και το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", δεν συγχωνεύονται σε ένα γεγονός.
    Μύλος έχουν γίνει τα μυαλά των ανθρώπων. Όλα μέσα..
    Ποτιστική βροχή έχουμε στην Φθιώτιδα από το απόγευμα.καλο βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σύμφωνα με τις τάσεις των μοντέλων, μάλλον είναι η τελευταία δροσιά η σημερινή! Αρχίζει αποφασιστικά το καλοκαίρι και δε δείχνει να το ξανασκέφτεται προσωρινά όπως μας έχει συνηθίσει ο Ιούνιος τελευταία..
    Αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο 2012.
    Βέβαια τάσεις είναι, μακριά προγνωστικά, εγώ όσο με παίρνει να βλέπω και να ερμηνεύω λέω καθώς δε συμπαθώ το το ρόλο του ξερόλα αλλά αν επιβεβαιωθεί το αισθητήριο μου, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε συνεχώς από 32-33 και άνω με πολύ περιορισμένες πιθανότητες για γενικευμένη αστάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας πώς μπορεί κάποιος να διαγνώσει από την αρχή εάν θα έχει ενισχυμένα μελετέμια το φετινό καλοκαίρι ή καθόλου είναι καθοριστικό αυτό για εμάς τους ανατολικούς σε ό,τι αφορά τον καύσωνα έχει να κάνει αυτό με τους μουσώνες στην ινδία ή είναι εντελώς άσχετο γιατί κάπου το είχα ακούσει και αυτό ευχαριστώ

      Διαγραφή
  15. Αστραψε και βρόντηξε στη Δυτική Κρήτη (κυρίως), αλλά από βροχή μηδενικά ή ελάχιστα χιλιοστά. Οι βροχές στο Βόϊο της Πίνδου μας φαίνονται όνειρο εαρινής νυκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας Δάσκαλε!
    Ο κύριος Θανάσης σας ευχαριστεί πολύ για τους χαιρετισμούς σας!
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από που προκύπτει οτί το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από το περσινό;
    Αρχισαν οι σαχλές μπαρούφες να παίρνουν και να δίνουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτά είναι τα ωραία σε αυτό το μπλογκ επεξηγούνται τα πράγματα όπως είναι και όπως φαίνονται!
    Εύγε και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή