Μ. Παρασκευή και καιρός

Από την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων έρχονται αρκετές φορές στο νου μου οι σκηνές με τον αείμνηστο καθηγητή μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιώργο Λιβαδά να μας μιλάει για τον καιρό και τα περίεργά του. Ψηλός και ευθυτενής, με τα μακριά του χέρια διαρκώς σε κίνηση, συνεπαίρνονταν συχνά από τα λεγόμενά του. Σαν να ήταν χθες τον θυμάμαι να στυλώνει το βλέμμα του προς τη μια από τις δύο πίσω και πάνω γωνιές του αμφιθεάτρου και να μας εξηγεί γιατί τη Μ. Παρασκευή ο καιρός είναι συχνά μουντός ή βροχερός. Δεν περιοριζόταν στις φυσικές εξηγήσεις. Έλεγε και για την ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των χριστιανών πεποίθηση ότι η φύση θλίβεται μπροστά στο θείο πάθος. Τότε, η επιστήμη έκανε πίσω και μπροστά περνούσαν η λαογραφία, η φιλοσοφία και τα αιώνια υπαρξιακά ερωτήματα, στα οποία ο καθένας μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.


Κάποιοι τις εξηγήσεις για τις βροχερές Μ. Παρασκευές τις βρήκαν έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και συγκεκριμένα στις φάσεις της Σελήνης. Ως γνωστόν, το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο καθορισμός της ημερομηνίας του γίνεται με βάση την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Με αυτό το δεδομένο, η Μ. Παρασκευή, που προηγείται κατά δύο ημέρες του  Πάσχα, συνδέεται με τις φάσεις της Σελήνης. Το αδύνατο σημείο στο συλλογισμό αυτόν είναι ότι δεν συνδέονται οι φάσεις της Σελήνης με τον καιρό της Γης. Την εξήγηση τη μεταφέρω από το δεύτερο τόμο του βιβλίου ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ: «Το φεγγάρι δημιουργεί παλίρροια στην ατμόσφαιρα, αλλά τελικά οι μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση και κατ’ επέκταση στα βαρομετρικά συστήματα που διαμορφώνουν τον καιρό στη γη είναι ανεπαίσθητες. Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι το φεγγάρι δημιουργεί ή εξαφανίζει βαρομετρικά χαμηλά ή ότι τα πηδαλιουχεί. Ούτε βέβαια υπάρχει σχέση μεταξύ των φάσεων του φεγγαριού και των αλλαγών του καιρού. Οι φάσεις του φεγγαριού είναι οι ίδιες για όλη τη γη, αλλά ο καιρός όχι. Επιπλέον, δεν υπάρχει επανάληψη του καιρού κάθε 28ημέρες. Με άλλα λόγια, το φεγγάρι και ο καιρός μπορεί τυχαία να αλλάζουν μαζί, αλλά η αλλαγή του φεγγαριού δεν αλλάζει τον καιρό».

Η Μ. Εβδομάδα είναι κινητή εβδομάδα η οποία κατά κανόνα πέφτει εντός του Απριλίου. Αν περιοριστούμε στην περίπτωση της Αθήνας, ο μέσος αριθμός ημερών βροχής στην πρωτεύουσα τον Απρίλιο είναι περίπου 9 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως τη Μ. Εβδομάδα στην Αθήνα βρέχει 2 ημέρες. Αν όμως περιοριστούμε στην ημέρα της Μ. Παρασκευής, οι πιθανότητες βροχής μειώνονται σημαντικά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του προσωπικού μου ημερολογίου: σε διάστημα 32 ετών (1984-2015) μόνο στα 10 από αυτά έβρεξε Μ. Παρασκευή στην Αθήνα. Αν προστεθεί και η μουντάδα του καιρού, η οποία είναι αυξημένη τον Απρίλιο λόγω των συχνών διελεύσεων από την περιοχή μας των σαχαριανών υφέσεων, ο αριθμός των «θλιμμένων» ημερών αυξάνεται, αλλά όχι αδικαιολόγητα.

Στον τρίτο τόμο του βιβλίου ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ γράφω για το θέμα: «Ορισμένοι θεωρούν ότι στις περιπτώσεις πάνδημων δεήσεων ή έντονης συναισθηματικής φόρτισης μεγάλου πλήθους ανθρώπων μπορούν να δημιουργηθούν σύννεφα που θα φέρουν τη βροχή. Το γεγονός αυτό το αποδίδουν είτε σε θεϊκή παρέμβαση είτε στην επίδρα­ση των ανθρώπινων δονήσεων πάνω στη φύση, χωρίς στη δεύτερη περίπτω­ση να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις». Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, θέλω να πω ότι είναι λάθος να αναζητούμε τη θεϊκή παρέμβαση στο βροχερό ή μουντό καιρό της Μ. Παρασκευής ή να πιστεύουμε ότι οι ανθρώπινες δονήσεις πάνω στη φύση προκαλούν βροχές.  

Καλή Ανάσταση, φιλοι μου

30 σχόλια:

  1. Mα φυσικά και ο καιρός δεν επηρεάζεται από τα θεία πάθη.Εχει τύχει πολλές φορές μεγάλη παρασκευή να είναι ηλιόλουστος ο καιρός και να έχει ζεστούλα.
    Τώρα επειδή φέτος θα έχει άσχημο καιρό σε κάποιες περιοχές αυτό έχει να κάνει επειδή απλά έτυχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, καλή ανάσταση στις ψυχές όλων, ζώντων και κεκοιμημένων από το ανεμοδαρμένο Κιάτο, μαΐστρος 13 μποφόρ (το 13, καθ υπερβολήν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αριστερός(αγαπημένος) καθηγητής μου...έλεγε ότι τόσο το ραμαζάνι,όσο και το Πάσχα(στον Ιουδαισμό η στον Χριστιανισμό) ...είχαν έναν σταθμό την πρώτη Σελήνη μετά την ισημερία της άνοιξης,γιατί αυτό? Γιατί όλη η διαδικασία της στέρησης(νηστεία)...εξαγνισμού,θυσίας(προσφοράς) είχαν ως σκοπό την ευλογία του Θεού...για την σπορά που θα ακολουθούσε.Πρός πίστωση όλων των παραπάνω..χρησιμοποιούσε το επιχείρημα ότι όλες αυτές οι θρησκείες αναπτύχθηκαν στην ίδια περίπου περιοχή κ χρόνο όπου ενταντικοποιούταν η γεωργία.Επομένως .οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο εκδηλώνονταν σε χρόνο που...συμβόλιζε τον θάνατο και την θυσια.. ευνόητο ήταν ότι ελάμβανε μεταφυσικό ειδικό βάρος.
    .Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό ,το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι θρησκείες ανάγουν την ανάγκη της θυσίας της προσφοράς...αλλά και της συγχώρεσης ως εκείνο την πράξη ... που μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος...και να νιώσει την αγάπη του Θεού.Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο...αλλά αξίζει τον κόπο.Φυσικά ο καθηγητής δεν απαντούσε σε αυτές τις ερωτήσεις...όσο και ότι ο λόγος του Ιησού του Ναζωραίου...αναδείκνυε..ακριβώς...αυτό....,έκτοτε...κάποιοι στον λόγο του Μωάμεθ βρήκαν την Τζιχάντ,ενώ κάποιοι άλλοι τα ορθοδοξα(γεωπολιτικά) τόξα....
    ....Κατόπιν τούτων...μακάρι...κάποιοι από εμάς...να τα καταφέρουμε και να νιώσουμε πραγματικά...και τον λόγο του κυρίου...αλλά κυρίως την Αγάπη του..δύσκολο..αλλά αξίζει."θωμάς"
    υ.γ.....περιμένω να τελειώσει το Πάσχα των συγχωριανών μου με σκηνές που θα τρόμαζαν και οι Μάο-Μάο και να ανέβω μετά πάνω...και να σας αφήσω ήσυχους.
    ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έσβησε η φωτιά στο Κ. Βόιο όλες τις ημέρες. Σήμερα δυνατή βροχή τα ξημερώματα και ισχυρός, κρύος Δ-ΒΔ άνεμος. Φρέσκο χιόνι πάνω από τα 1.900 μ. στον Γράμμο. Παγώσαμε στο Δρυόβουνο κατά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης έξω σ' ένα λόφο 820 μ. Ευτυχώς μέσα στην εκκλησία είχε καλοριφέρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό άλλωστε είχα σχολιάσει και εγώ πριν λίγες ημέρες, απλά κακώς συνδύασα το σχόλιό μου με την άποψη συγκεκριμένου προσώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία ανάρτηση ,προς κινητοποίηση και αναταραχή του θυμικού.
    Νοσταλγία . Νόστος (επιθυμία επιστροφής) ,αλλά και άλγος ( πόνος).
    Σήμερα εδώ επικρατεί ένας θυελλώδης , καταραμένος μαίστρος .Έχει "σηκώσει" τα πάντα.
    Ο Μεγάλος " Ξένος" . " Δος μοι τούτον τον ξένον , όστις οίδε ξενίζειν τους πτωχούς και τους ξένους ". -------======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Ανάσταση σε όλους τους φίλους και τον κύριο Ζιακόπουλο, με υγεία και αγάπη. Στα του καιρού, οι προβλέψεις για βροχές ήταν και πάλι υπερβολικές χωρίς ως τώρα από ότι βλέπω να υπάρχουν ιδιαίτερα φαινόμενα. Οι όποιες τοπικές μπόρες είναι του 10 λεπτού. Κανένα πρόβλημα από ότι φαίνεται το βράδυ στον Επιτάφιο στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Για αύριο οι προβλέψεις δίνουν περισσότερες βροχές, χωρίς να το πιστεύω βέβαια με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας των μέχρι τώρα προβλέψεων. Το Πάσχα μάλλον θα είναι παντού ηλιόλουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φέτος εδώ στα κεντροδυτικά έχουμε άστατο καιρό,συννεφιές και μπόρες όπως αρμόζει με τη μέρα.
    Πέρσι είχαμε καλοκαιρία και κακοκαιρία ανήμερα το Πάσχα και την δεύτερη μέρα.
    Άλλες χρονιές ο καιρός είναι ζεστός και ηλιόλουστος και άλλες μουντός η βροχερός την Μ. Παρασκευή.
    Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι ο καιρός αυτές τις μέρες οφείλετε σε κάποια ανώτερη παρέμβαση και ακόμη περισσότερο πως οι φάσεις του φεγγαριού επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες.
    Έχει αποδειχθεί πολλάκις...
    Καλή Ανάσταση και πάλι σε όλους και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκείνη την εποχή έβρεχε πολύ στα Γιάννενα και η ταράτσα του πανεπιστημίου γεμιζε νερα μεχρι που ξεχειλιζαν και ο καθηγητής Γιώργος Λιβαδάς έλεγε αστειευομενος πως μονάχα αυτός στον κόσμον όλο μπορούσε ως καθηγητής της Μετεωρολογίας να έχει στημένο το βροχόμετρο μέσα στο γραφείο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως πάρα τις προβλέψεις και παρόλο που είναι Μεγάλη Παρασκευη μια χαρά ηλιόλουστος είναι σήμερα ο καιρός στα Δυτικά.Απλώς τσιμπάει λίγο το δυτικο αεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τομπουλιδης Γεώργιος3 Μαΐου 2024 στις 8:06 μ.μ.

    Καλησπέρα στην παρέα.
    Με έναν,κατά διαστήματα, πολύ άστατο και με πολύ δυνατό αέρα καιρό εδώ, στην περιοχή του Παγγαίου (Δραβησκος).
    Να σας ευχηθώ καλή ανάσταση και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ξυπνήσεις με την αίσθηση ότι όλα θα σου πάνε στραβά.... τότε όλα θα σου πάνε στραβά... γιατί? Γιατί θα δώσεις σημασία επειδή είχες αυτήν την προδιάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία . -=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Άρχισε η ψυχολογία πάλι

      Διαγραφή
  13. Καλή Ανάσταση από το ηλιόλουστο σήμερα Μόναχο. Χτες πάντως κατά την περιφορά του Επιτάφιου που ακολούθησαν πολλες εκατοντάδες Ελλήνων στο κέντρο της πόλης, διάσπαρτες ψιχάλες σαν δάκρυα μας συνόδευσαν σε όλη την διάρκεια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, σε όλους, καλή Ανάσταση να έχει όλος ο κόσμος με υγεία πάνω από όλα. Το Μεγάλο Σάββατο εξελίσσεται σε μια ωραία βροχερή ημέρα εδώ στην Κασσανδρεια Χαλκιδικής, που είναι αλήθεια μας έλειψε τελευταία θερμοκρασία γύρω στους 12,5 C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή ανάσταση σε όλους,κυρ Ζιακόπουλε τι καιρό θα κάνει την δευτέρα και την τρίτη,πείτε το με λεπτομέρειες,να μην αναγκαζόμαστε να τα κοιτάξουμε από άλλους μετεορολόγους,από το στόμα μας θέλουμε να τ'ακούσουμε.
    Τέλος ποια είναι η διαφορά μεταξύ του όμβρου της μπόρας και της καταιγίδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μιλήσετε αυτή την φορά,μην κάνετε τον κινέζο,εμείς που σας εκτιμούμε, περιμένουμε την δική σας απάντηση στην πρόβλεψη εκτίμησης του καιρού,ξέρετε να τοποθετηθήτε πάνω σε θέματα του καιρού.

      Διαγραφή
    2. Ο όμβρος σου παίζει στα νεύρα, στην καταιγίδα συνήθως χαίρεσαι.

      Διαγραφή
    3. https://greek-movies.com/movies.php?m=256
      Καλή Ανάσταση, κυρ Ανώνυμε.

      Διαγραφή
    4. Φίλε μου ο όμβρος είναι η μπόρα στα ελληνικά και όχι στα τούρκικα και είναι η σύντομη τοπική βροχή με απότομη έναρξη και λήξη ενώ η καταιγίδα συνόδεύεται απο αστραπές και κεραυνούς και μπορεί να είναι απο τοπική σαν μπόρα ή μέχρι μεγαλύτερης έκτασης και διάρκειας με περισσότερες ποσότητες βροχής.

      Διαγραφή
    5. η λεξη μπορα ειναι ιταλικης προελευσης

      Διαγραφή
    6. *από το στόμα σας

      Διαγραφή
  16. Και δεύτερη σόμπα στη Νεάπολη. Η τρίτη σημαίνει μεσοχείμωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εχθές και σήμερα πολύ δυνατός Δ-ΒΔ άνεμος.Μας πήρε και μας σήκωσε.
    Καλή Ανάσταση σε όλον τον κόσμο. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή Ανάσταση σε όλους.
    Εδώ στον Κορινθιακό μας τα χαλάει ο ακατονόμαστος εκ Ναυπάκτου. -----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σας εύχομαι καλή ανάσταση και καλό Πάσχα.
    Υγεία να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη από τη βροχερή απόψε αναστασιμη Ρόδο. Πόσο ωραία τρώγεται η μαγειρίτσα όταν έξω βρέχει και έχει ψυχρουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρήστος Ανέστη και χρόνια πολλά με υγεία σε όλους!
    Για πρώτη φορά από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ισχυρή καταιγιδα με ηλεκτρικά και δυνατή βροχή είχαμε κατά τις 11 το βραδυ που σταμάτησε ακριβως λίγο πριν την ανασταση. Σήμερα χειμερινό το σκηνικό με 16 (!!!) βαθμούς συννεφιά και μερικές βροχές τα ξημερώματα. Ευχάριστη καιρικη έκπληξη το φετινό Πάσχα!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους σας και φυσικά στον οικοδεσπότη μας.
    Δυο περάσματα καλής ποτιστικης βροχής εχθές στην περιοχή μου έδωσε ανακούφιση στην διψαδμενη και ανεμοδαρμένη εδώ και εβδομάδες γη.
    Ελπίζω πως δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στις καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών καθώς είναι στο στάδιο της καρποδεσιας.
    Εύχομαι σε όλους, υγεία και χαρά στα σπιτικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή