Βορειοανατολικό ρεύμα, ορογραφία και Αιγαίο

     
Η οροσειρά της Πίνδου και η προέκτασή της ως τη νότια Πελοπόννησο (Γράμμος-Ταΰγετος) σε συνδυασμό με τους επικρατούντες ανέμους  διαφοροποιούν σημαντικά τον καιρό μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ελλάδας.
Πέρα από αυτό, στη διαμόρφωση του καιρού των διάφορων περιοχών της χώρας σημαντικότατος είναι ο ρόλος των θαλασσών που λειτουργούν ως τεράστιες δεξαμενές θερμότητας και υγρασίας. Στην ανατολική Ελλάδα τη χειμερινή περίοδο το ΒΑ ρεύμα παρουσιάζεται πολύ συχνά, φέρνοντας, εκτός από το κρύο, βροχές και χιόνια (προσήνεμα). Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ανάγλυφο. Η ύπαρξη του Αιγαίου είναι καθοριστική. Ακολουθούν δύο σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΤΌΜΟΣ Ι «Η γνώση»:

«Γνωρίζω τον άνεμο, γνωρίζω και τον καιρό
Αν είναι γνωστός ο άνεμος που θα επικρατήσει σε μια περιοχή, είναι εύκολη η πρόβλεψη των υπόλοιπων μετεωρολογικών παραμέτρων με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε:
• Tον τρόπο με τον οποίο επιδρά το ανάγλυφο στον καιρό.
• Tην εποχή του έτους.
• Tη βασική θεωρία για τις μεταβολές στη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου που παρατηρούνται με το πέρασμα των μετώπων.»


«Καιρός βορειοανατολικού ρεύματος
Μετά από ψυχρή εισβολή και την απομάκρυνση του δυναμικού αιτίου που την προκάλεσε, συχνά στη χώρα αποκαθίσταται βόρειο ή βορειοανατολικό ρεύμα. Τη χειμερινή κυρίως περίοδο, με το ρεύμα αυτό στις προσήνεμες περιοχές σχηματίζονται στρωματοσωρείτες και συχνά παρατηρείται υετός λόγω του εμπλουτισμού της αέριας μάζας με υγρασία από τα θερμότερα νερά του Αιγαίου. Πέρα από αυτό, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο εάν παρατηρηθεί ή όχι υετός είναι: η ένταση του ρεύματος, η διεύθυνσή του (γωνία πρόσκρουσης στον ορεινό όγκο), η μεταβολή της θερμοκρασίας καθ’ ύψος και το πάχος των στρωματοσωρειτών. Οι περιοχές που επηρεάζονται από το βορειοανατολικό ρεύμα είναι κατά σειρά σημαντικότητας οι περιοχές Ι και ΙΙ του παραπάνω σχήματος.»


14 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου