Το χαλάζι, ο Σενέκας και οι Κλεωνές

  Διαβάζω στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ: «Έντονη βροχόπτωση και ισχυρή χαλαζόπτωση, έπληξε το 'Αργος και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την περιοχή της Νεμέας, σήμερα το πρωί (27/4), προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες στον αργείτικο κάμπο. Ήταν τέτοια η ένταση της χαλαζόπτωσης, που μέσα σε περίπου μισή ώρα, το χαλάζι μεγέθους αμυγδάλου, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην περιφέρεια των χωριών του αργείτικου κάμπου, Κόκλα, Κεφαλάρι, Ελληνικό, Ίναχος και Σκαφιδάκι, καθώς και στην περιοχή της Νεμέας, την Αρχαία Νεμέα και τις Αρχαίες Κλεωνές».
    Το χαλάζι, που μεταξύ των άλλων περιοχών έπληξε και τις Αρχαίες Κλεωνές, μου θύμισε μια πολλή παλιά ιστορία που αναφέρεται στα Φυσικά Ζητήματα του Σενέκα. 


Ο Ρωμαίος φιλόσοφος στη συγκεκριμένη πραγματεία του, την οποία έγραψε έχοντας ως πρότυπο τα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη, λέει απευθυνόμενος στο φίλο του Λουκίλιο: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι  ειδικοί στο να παρατηρούν τα σύννεφα και να προβλέπουν πότε θα πέσει χαλάζι. Αυτό το καταφέρνουν με την εμπειρία που απέκτησαν σημειώνοντας το χρώμα των νεφών και συγκρίνοντάς το με το χρώμα που είχαν τα νέφη τα οποία είχαν δώσει χαλάζι σε προηγούμενες περιπτώσεις. Φαίνεται απίστευτο ότι στις Κλεωνές υπήρχαν χαλαζοφύλακες διορισμένοι από την πόλη με καθήκον να παρατηρούν τον ουρανό μήπως εμφανιστούν νέφη που μπορούν να φέρουν χαλάζι» και συνεχίζει ειρωνικά: «Όταν έβλεπαν σημάδια ότι το χαλάζι ήταν κοντά, τι νομίζεις ότι γινόταν; Οι άνθρωποι αυτοί έτρεχαν να πάρουν παλτά ή μανδύες (να σκεπάσουν τα δένδρα και τα φυτά); Όχι, έσπευδαν να κάνουν θυσίες, άλλος ένα αρνί, άλλος ένα κοτόπουλο. Αμέσως, τα νέφη αυτά, μετά από τη μικρή γεύση του αίματος που έπαιρναν, αποτραβιούνταν προς άλλη κατεύθυνση (…) Οι Κλεωνές ήταν αυστηρές στη συμφωνία που έκαναν με τους χαλαζοφύλακες που ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των καταιγιδοφόρων νεφών, αν συνέβαινε να χτυπηθούν από το χαλάζι οι αμπελώνες ή να χαθεί η σοδειά λόγω αμέλειάς τους» (Seneca, Naturales Quaestiones, Book IV, 181-182).

     Στις μέρες μας, το ρόλο των χαλαζοφυλάκων παίζουν τα ραντάρ καιρού και για την καταστολή του χαλαζιού γίνονται επιχειρήσεις σποράς των καταιγιδοφόρων νεφών με χημικές ουσίες, όπως είναι ο ιωδιούχος άργυρος. Στη χώρα μας οι πρώτες αντιχαλαζικές εφαρμογές έγιναν το 1981 σε δύο περιοχές της βόρειας Ελλάδας με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), αλλά η ιστορία της χαλαζικής προστασίας ξεκίνησε ουσιαστικά το 1984 με την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας (ΕΠΧΠ). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΠΧΠ, η οποία έγινε με βάση τις αντικειμενικές μετρήσεις του δικτύου των χαλαζομέτρων και τα οικονομικά δεδομένα ήταν θετικά (Καρακώστας, 2002). Ωστόσο, αρκετοί  είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι δύσκολη και ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου παραμένει αμφιλεγόμενη (ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τόμος ΙΙΙ «Ο έλεγχος»).


  Σήμερα, δεν κάνουμε θυσίες για την αποτροπή της χαλαζόπτωσης, αλλά επιχειρούμε να καταστείλουμε το χαλάζι με επιστημονικές μεθόδους. Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε, αλλά είναι τα πρώτα βήματα μιας εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας. Δεν ξέρω αν κάποτε μπορέσουμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Μέχρι τότε το χαλάζι θα συνεχίσει να καταστρέφει σοδειές, θυμίζοντάς μας πόσο ευάλωτοι είμαστε στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αποζημιώσεις. Δεν είναι μακριά η εποχή που οι καταστροφές της σοδειάς από το χαλάζι, τις πλημμύρες, την ξηρασία  και τις ασθένειες των φυτών οδηγούσαν στην πείνα και το θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. 

3 σχόλια:

  1. To χαλάζι και κάθε φαινόμενο κ.Ζιακόπουλε, φρονώ ότι είναι μέρος της καιρικής αλυσίδας που "απολαμβάνουμε" ή όχι...Δεν μπορεί πάντα με την ετικέτα του επικίνδυνου, να διαμορφώνουμε προϋποθέσεις τοπικής τροποποίησης του καιρού (με αβέβαια αποτελέσματα), που κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα φέρει μετά χειρότερα αποτελέσματα και καιρικά, αλλά και περιβαλλοντικά με τα υλικά (χημικά) που θα πέσουν στο έδαφος...
    Κ.Αλεξ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Κώστα, οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι και γενικότερα οι άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να "απολαμβάνουμε" τα καιρικά φαινόμενα, όπως μας τα δίνει η φύση. Το ζήτημα είναι αν πρέπει να προχωρούμε σε μικρής κλίμακας τροποποιήσεις του καιρού με σκοπό π.χ. την πρόκληση τεχνητής βροχής εκεί που υπάρχει ξηρασία, την καταστολή του χαλαζιού που απειλεί τη σοδειά ή την αποδυνάμωση των θυελλών εκεί που αυτές έχουν τη δύναμη να σκοτώνουν. Εννοείται ότι ελάχιστοι άνθρωποι θα συμφωνούσαν στην τροποποίηση του καιρού με τη χρησιμοποίηση χημικών ουσιών ή μέσων που θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικά για το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι τεράστιο και από πολύ παλιά αποτελούσε για μένα πρόκληση. Τελικά, όπως γνωρίζεις, μετά από έρευνα ετών κατάφερα να γράψω 80 σελίδες στον τρίτο τόμο της τριλογίας (ο έλεγχος). Την ευαισθησία σου για τον καιρό το κλίμα και γενικότερα το περιβάλλον την ασπάζομαι απόλυτα, έστω και αν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαφορετικές απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλιματική αλλαγή υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει κύριε Ζιακόπουλε...
    Η "κλιματική αλλαγή" με ενοχλεί...η πολιτική και επιτηδευμένη, από την οποία προκύπτουν, οι πράσινες αναπτύξεις και τα πράσινα άλογα....με όλα αυτά που κάποιοι πολιτικοί θάβουν πατρίδες, πολίτες και δημιουργούν χρεωκοπίες, κερδίζοντας δις στις πλάτες των λαών...μεγάλη κουβέντα...
    Κ.Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή