Ο καιρός της εβδομάδας

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως την Αδριατική κινείται Α-ΒΑ. Το νέο  εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. 


Την Τετάρτη (22/9), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στη Β-ΒΑ Ελλάδα, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Την Πέμπτη (23/9), τοπικές βροχές αναμένονται στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο) και η θερμοκρασία, γενικά, δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς. 

Την Παρασκευή (24/9), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Το Σαββατοκύριακο (25-26/9), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής.

9 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα σε όλους,
    Οπότε ο απολογισμός για τον φετινό Σεπτέμβρη θα είναι 4-5 «φθινόπωρο» με βροχές, 3-4 με πολύ υψηλές και οι υπόλοιπες μέρες κανονικές/ήπια καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Νομίζω ότι δεν έχουμε εκπλήξεις τελικά.
    Διαψεύδονται πάντως όσοι διέβλεπαν φθινόπωρο “από τα παλιά”. Δεν ξέρω και τι εννοούν με αυτό… δεν ξέρω αν κάποτε ο Σεπτέμβρης ήταν δροσερός και βροχερός. Στα 36 πάντως χρόνια που ζω είναι κατεξοχήν Καλοκαιρινός μήνας με εξαίρεση κάποιες λίγες μέρες βροχερές/δροσερές. Φαντάζομαι ότι οι καιρόφιλοι κουράζονται από τις ζέστες και τη θέρμη του Αυγούστου και επιθυμούν δροσιά και βροχές που βεβαίως μετά από την καλοκαιρινή ανομβρία είναι αναγκαίες.
    Εγώ ανήκω αναφανδόν στους οπαδούς του θεού ήλιου. Ο καιρός έχει όμως γυρίσματα και τελικά όλοι ικανοποιούμαστε στη διάρκεια του χρόνου. καλό φθινόπωρο σιγά σιγά αφού το αποκαλόκαιρο τελειώνει σταδιακα( πριν χρόνια ο δάσκαλος είχε αναρτήσει ένα εξαιρετικό άρθρο για το αποκαλόκαιρο, αν το βρει μακάρι να το επαναλάβει)
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με το φίλο Κωνσταντίνο μιας και στα 44 μου χρόνια δεν θυμάμαι πολλούς ψύχρους και βροχερους Σεπτέμβρηδες και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο μετά ακολουθουσε ένας ζεστός και ανυδρος Οκτώβρης. Οπότε λίγο πολύ είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη, αυτό όμως που ξενίζει είναι ότι ακόμα δεν μας έχει επισκεφθεί ΟΎΤΕ ΕΝΑ οργανωμένο βαρομετρικο χαμηλο που στο παρελθόν ακόμα και σε ανυδρους Σεπτέμβρηδες, τουλάχιστον ένα χαμηλό θα το είχαμε.

      Διαγραφή
  2. Σαν σήμερα, στις 20/9/2011 έριχνε καταρρακτώδη βροχή στην Αττική. Ήταν και τότε Δευτέρα και τη θυμάμαι πολύ καλά εκείνη τη μέρα. Ο λόγος είναι ότι είχαμε ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, που αποδείχτηκε και η αρχή του τέλους για την εφημερίδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν χάσαμε δίκη, αλλά δεν κερδίσαμε ουσιαστικά και τίποτα (τα δεδουλευμένα, δηλαδή). Τουλάχιστον, σήμερα 20/9/2021 πια, είχε λιακάδα. Και κρυστάλλινα νερά, παρά τον νοτιά. Είδα και μικρό ροφό, αλλά και ένα χταποδάκι μια σταλιά. Κανονικά τόσο μικρό μέγεθος έχουν στις αρχές και όχι στο τέλος του καλοκαιριού τα συμπαθή και πανέξυπνα αυτά κεφαλόποδα.

    Δικαιώνεται ο Χριστόδουλος που έλεγε ότι δεν υπήρχαν χταπόδια το καλοκαίρι και μάλλον καθυστέρησε (λόγω καιρικών συνθηκών;) η αναπαραγωγή τους φέτος.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά συγγνώμη,αλλά νομίζω ότι δεν υπήρξε διάψευση της εκτίμησης περί "φθινοπώρου από τα παλιά".Ο Σεπτέμβρης τυπικά ανήκει στο Φθινόπωρο.Εγώ περιμένω τον Οκτώβρη και μετά για να κάνω ταμείο.Καλο βράδυ από τη ...μαιστρόπληκτη Δ.Κορινθία.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Β.Α. Δεν μας εκπλήσσει και ο φετινός Σεπτέμβρης ,που και που βρέχει, η ζέστη τα μεσημέρια είναι ακομη αρκετή,αλλά την νύχτα και το πρωί έχει ψύχρα, ίσως λιγότερη του αναμενόμενου, μπουφάνακι ευπρόσδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωνσταντίνε από Θεσσαλονίκη όλη σου η παραπάνω ανάρτηση έχει το δίκιο της.Οπωσδηποτε σε ένα καιροφιλο, αντί για βροχή να του αρέσει η λιακάδα.Βεβαια στην Ελλάδα οι ημέρες με λιακάδα είναι πολύ πολύ περισσότερες από τις μουντές και βροχερές ημέρες.Προσωπικα μου φαίνεται και λίγο βαρετό αυτό.
    Ο Σεπτέμβρης μπορεί να είναι καλοκαιρινός μήνας, αλλά ένα δυο νερά με νοτιά πρέπει να τα ρίχνει.Αλλαζει όψη ο τόπος.Πηγαινει για καλό φθινόπωρο στη συνέχεια.Εναι ο προάγγελος του φθινοπώρου.Οι παλαιότεροι λένε ότι από το Σεπτέμβρη εξαρτάται τι τουμπα θα κάνει η βροχερή περίοδος που ακολουθεί.
    Καληνύχτα σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καθαρά καλοκαιρινές διατάξεις δείχνουν οι χάρτες μετά την σύντομη αλλά εντονη πτωση της θερμοκρασιας την πέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα. Αναπαντεχη έκπληξη το πρωί με μισαωρη βροχουλα και 10χιλιοστα,οπως και σε άλλες περιοχες της Ηπειρου. Από αλλού το περιμέναμε τόσες μέρες, από αλλού μας ήρθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλοκαιρινό ΤΟ ΕΡΧΌΜΕΝΟ παρασκευοσαβατοκκυριακο με δευτέρα που ερχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή