Δυσοίωνες οι προβλέψεις για μεγάλης έκτασης αξιόλογες βροχές

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στη χώρα μας ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), οι βροχές που θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 


Το Σάββατο (2/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και πιθανώς ασθενείς βροχές στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και τις πρωινές ώρες κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ιδιαίτερα ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (3/10) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά  και τα νότια. Οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.  

Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας δεν προβλέπονται βροχές και μάλιστα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

33 σχόλια:

  1. Θα μας βγάλει την ψυχή ρε παιδιά μέχρι να φέρει επιτέλους μια βροχή.Αμαν το κακο του πια!!!(Τον κακό του τον καιρό) Βαρέθηκα.
    Καλό μεσημέρι στον δάσκαλο, καί σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αφορμή ένα νέο σύστημα που ανέπτυξε ο βραχίονας τεχνητής νοημοσύνης της Google, επιτρέποντας στους μετεωρολόγους να προβλέπουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες, ο Guardian κάνει μία αναδρομή, πηγαίνοντας πίσω στο 650 π.Χ., όταν, οι Βαβυλώνιοι προσπαθούσαν να κάνουν προγνώσεις μελετώντας τους σχηματισμούς των νεφών και την αστρολογία. Ακολούθησε ο Αριστοτέλης που το 350 π.Χ. περιέγραψε διαφορετικά μοτίβα του καιρού, ενώ ακόμα και ο Χριστός είχε επιχειρήσει να κάνει προγνώσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη.

    Ωστόσο, απαρχή της μετεωρολογίας θεωρείται ο 19ος αιώνας και συγκεκριμένα το 1835, όταν ανακαλύφθηκε ο τηλέγραφος. Λίγο αργότερα, ο αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Francis Beaufort επινόησε την κλίμακα μέτρησης της ισχύος των ανέμων, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και φέρει το όνομα του. Αλλά ήταν τον Οκτώβριο του 1859 ο προστατευόμενος Robert FitzRoy, που με αφορμή ένα ναυάγιο, ανέπτυξε πρώτος τους προγνωστικούς χάρτες καιρού και στήνοντας 15 επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς μετέδιδε με τηλέγραφο καθημερινές αναφορές για τις καιρικές συνθήκες. Το 1861 οι Times δημοσίευσαν το πρώτο ημερήσιο δελτίο καιρού.

    Τον 20ο αιώνα η πρόοδος στην κατανόηση της ατμοσφαιρικής φυσικής οδήγησε στην αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Έκτοτε τεχνικές πρόγνωσης περιλαμβάνουν την ανάλυση στοιχείων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική πίεση, την ταχύτητα του αέρα, τον υετό και τη θερμοκρασία. Αυτά τα στοιχεία συλλέγονται από όλο τον κόσμο και εισάγονται σε υπέρ υπολογιστές για ανάλυση.

    Η Hannah Fry καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου εξήγησε ότι στον 21ο αιώνα οι διάφορες υπηρεσίες πρόγνωσης του καιρού μεταφράζουν τα στοιχεία διαφορετικά και καταλήγουν σε διαφορετικές προγνώσεις. Γράφοντας το περιοδικό New Yorker το 2019 η ίδια είχε επισημάνει ότι "δεν δίνουν πολύ ευαίσθητες απαντήσεις, όπως αν θα βρέξει την Τετάρτη στο Σόχο ή αν η χαλαζόπτωση θα αρχίσει στις 2 η ώρα". Αλλά καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, γίνονται περισσότερες παρατηρήσεις που επιτρέπουν πιο περίπλοκες εξισώσεις να δώσουν προγνώσεις για μικρότερες περιοχές και με μεγαλύτερη ταχύτητα.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2021/sep/29/from-babylon-to-google-a-history-of-weather-forecasting
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοτιοδυτική Μαγνησία άκρως φθινωπορινη η ημέρα σήμερα όπως και χθές με βαριά σύννεφια και κατά διαστήματα βροχές στην Όθρυ όπως και τις δύο νυχτερινές βάρδιες έβρεξε στα πεδινά.Ψυχρα έως και κρύο με τον ήλιο να έχει εξαφανιστη.Κανονικες φθινωπορινες ημέρες.Τωρα ως τις πρώτες μέρες τις εβδομάδας θα συμφωνήσω με το δάσκαλο αλλά από εκεί και μετά πιστεύω ότι θα έχουμε κάπως ποιο γενικευμένα φαινόμενα . Χρήστος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.. Κλασική καλοκαιρινή μέρα εδώ με μέγιστη 27βαθμους και έντονη αστάθεια το απόγευμα. Δεν πήραμε μυρωδιά από την πτώση της Τ. Απολογισμός ημέρας, 25χιλιοστα η Ηγουμενίτσα και 15 η Παραμυθιά. Προσπάθησε να το σώσει ο Σεπτέμβρης την τελευταία μέρα αλλά και πάλι δεν προλαβαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους τούς φίλους.
    Ο καιρός τελικά τα πήγε όπως τα λέγαμε από την τελευταία ανάρτηση μού εδώ και 11 ολόκληρες ημέρες(οικογενειακά βάρη δεν αφήνουν πολύ χρόνο για το χόμπι μού) όπου μέχρι τις αρχές Οκτώβρη δεν αναμέναμε τίποτα αξιόλογο από πλευράς υετού στη χώρα μας πάρα μόνο σε τοπικό επίπεδο.
    Άξιο αναφοράς πάντως(ενάντια σε πολλές επίσημες προγνώσεις)αποτελούν τα 40 πλας χιλιοστά πού πήραν το τελευταίο διήμερο οι περισσότερες περιοχές της Ηπείρου όπως και οι αξιόλογες μπόρες πού εκδηλώθηκαν σε Ηλεία και Μεσσηνία εχθές.
    Κάποιες τοπικές μπόρες είχαμε και στην περιοχή μού και την Αιτωλοακαρνία παρόλο το ανατολικό ρεύμα,ενώ η Αχαΐα ως γνωστόν(νεφοδιαλυτής καταβάτης ΒΑ άνεμος) δεν πήρε σταγόνα.
    Μετά από αρκετή μελέτη πάνω σε όλες τις ανανεώσεις όλων των μοντέλων αλλά και από το πολλαπλό δείγμα ensemble Ευρωπαίου και Αμερικάνου με τον έναν η τον άλλον τρόπο Τέταρτη προς Πέμπτη και μετά ο καιρός πρώτα στη δυτική κεντρική και βόρεια ΒΔυτικη χώρα θα πρέπει να αλλάξει με αρκετές βροχές Φθινοπωρινού τύπου οι οποίες πιθανόν να διατηρηθούν και να επεκταθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας μας προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
    Ακόμη και σήμερα όλα κρέμονται από μία κλωστή αλλά η πεποίθησή μού έστω λίγο η πολύ πως θα βραχούμε επιτέλους,έγκειται στην εγκαθίδρυση και ανύψωση τού αζορικού αντικυκλώνα σύμφωνα με όλα τα μοντέλα στα δυτικά της Ευρώπης και μέχρι τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.
    Με αυτή την εξέλιξη σίγουρα στην ανατολική μεσόγειο θα αναπτυχθούν χαμηλότερες πιέσεις και ο αντικυκλώνας πού μας έχει μπαστακωθεί σχεδόν όλο το Σεπτέμβρη θα εξασθενήσει σημαντικά.
    Το αμερικάνικο gfs συνεχίζει και δίνει τα ρέστα τού για την περιοχή μας την ίδια στιγμή πού τα υπόλοιπα μοντέλα είναι πιό φειδωλά.
    Πάντως ανεξαρτήτως με το τι λένε από δω και από εκεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ξηρό και άνομβρο Οκτώβρη και γενικότερα φθινόπωρο βάση κάποιων κλιματικών μοντέλων,αυτό πού έχω να πω είναι ψυχραιμία και μην πιστεύεται τίποτα από αυτά.
    Ο καιρός δε μπαίνει σε καλούπια και προσωπικά πιστεύω ότι μετά από τόσο κακή περσινή και φετινή σεζόν ιδίως για την νότια Ελλάδα ο καιρός και η φύση θα εξισορροπήσει με τον τρόπο πού μόνο αυτή γνωρίζει.
    Αυτό πού κρατάμε λοιπόν ως ρεζουμέ είναι ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός από τα ΔΒΔυτικα θα αρχίσει να αλλάζει ρότα.
    Για το πόσο και πού θα χαλάσει περισσότερο και αν θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος της χώρας θα το βλέπουμε καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα φωτη. Υπομονη και ερχεται! Και αν βγει και μια ωραια αποκοπη, θα δειτε ωραια πραγματα εκει στα μερη μας! Μου αρεσει πολυ η κυκλοφορια που φαινεται να σχηματιζεται. Το ridje που θα καλυψει ολη την δυτικη και κεντρικη ευρωπη σε συνδυασμο με τον σιβηρικο αντικυκλωνα, αυξανουν πολυ την πιθανοτητα οχι μονο ο αυλωνας να κατεβει προς τα βαλκανια, αλλα και να μην εχουμε και αυτη την φορα παλι εξπρες κακοκαιρια.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά Αλέξανδρε τα λες.
      Τα τωρινά στοιχεία αρχίζουν και φτιάχνουν ακόμη περισσότερο για τη χώρα μας αρχής γενομένης από τα δυτικά.
      Πιθανότητες αυτή τη στιγμή υπάρχουν και για την υπόλοιπη χώρα για κάτι αξιόλογο προς τα τέλη της εβδομάδας.
      Για τα δυτικά της χώρας νομίζω ότι το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει για αξιόλογες βροχές,χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουμε τη διάρκεια των φαινομένων.

      Διαγραφή
  6. Kύριε Ζιακόπουλε αφού από 7 μηνός έρχονται πολλές βροχές γιατί λέτε οτι δεν έρχονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σκοτεινιά είδα Πέτρο στα μέρη σου το πρωί.Μπας και είχε κάποια βροχή; Εδώ πάντως στην κεντροανατολικη Κορινθια τίποτα.Μονο ξεροβορι.
    Τώρα με αυτό που λέγεται για αλλαγή καιρού με βροχές, συγγνώμη παιδιά, αλλά άμα δεν βραχω ή αν δεν λασπωσω, δεν πιστεύω τίποτα.Εγινα άπιστος Θωμάς.Καλο μεσημέρι στον κύριο Ζιακοπουλο και σε ολη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε σήμερα Παρασκευή 1/10 είχε, πάντως, την ψύχρα της περασμένης Πέμπτης 23/9 στη νότια Αττική, παρά το γεγονός ότι ο βοριάς ήταν σαφώς πιο ισχυρός. Μάλλον δεν υπήρχαν ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα και είχαμε απλά επιφανειακούς ανέμους, οπότε σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία ήταν ευχάριστη; Εκτός κι αν καλοκαιριάζει πάλι σιγά, σιγά. Δεν λένε, άλλωστε, ότι "Οκτώβρης, οκτωβράκι, μικρό καλοκαιράκι";

    Άδεια ήταν, βέβαια, η ακρογιαλιά κι έτσι βρήκα την ευκαιρία να κατεβάσω και τα σκυλιά. Αν και δεν βουτάνε αυτά, είναι καλό να αλλάζουν παραστάσεις και να πηγαίνουν σε διαφορετικά μέρη βόλτα και από ό,τι είδα το χάρηκαν πραγματικά. Καλό μήνα, επίσης. Μαζί με τον Σεπτέμβρη, μακράν ο καλύτεροι μήνες για θάλασσα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καραβατακης Αντώνιος1 Οκτωβρίου 2021 στις 3:00 μ.μ.

    Καλό μήνα στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ!Ο βοριάς συνεχίζει Μυτιλήνη με αμείωτη ένταση. Ψύχρα πρωί κ βράδυ,το μεσημέρι ο ήλιος μας γλυκαινει αρκετά, βροχές χρειαζόμαστε επειγόντως ,θα έρθουν και αυτές, υπομονή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μας πείτε στατιστικά όταν έχουμε πολυ ζεστό καλοκαίρι τι χειμώνας ακολουθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στατιστικά, δεν γνωρίζω, ωστόσο, το 2017 που είχε επίσης δύο ισχυρούς καύσωνες και τότε τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη και τέλη Ιούλη - αρχές Αυγούστου με 45,9 βαθμούς μέγιστη στο Ηράκλειο, ο χειμώνας του 2018 ήταν ήπιος στην Αττική τουλάχιστον. Δεν χιόνισε ούτε μία φορά στο λεκανοπέδιο, ενώ ο μοναδικός χιονιάς που θυμάμαι να επηρεάζει με ψυχρά και ισχυρά ξεροβόρια την Αττική ήταν στις 22-24 Δεκεμβρίου 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θάλασσα ουσιαστικά δεν κρύωσε σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα 2017-2018 (το ίδιο είχε συμβεί και το 2013-14 και το 2015-16).

      Στη βόρεια Ελλάδα είχε χιονίσει, πάντως, στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 και μάλλον επρόκειτο για τα υπολείμματα του "the beast from the east", μίας πολικής κατεβασιάς από τη Σιβηρία που είχε σαρώσει όλη τη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, προκαλώντας θύματα και πολλά προβλήματα κυρίως στη Βρετανία και τη Γαλλία, αλλά ακόμα και την Ισπανία.

      Αν θεωρήσουμε θερμό καλοκαίρι και το 2012, τότε ήπιος ήταν και ο χειμώνας του 2013, με κάποιες νιφάδες να επιβιώνουν μέχρι τα νότια προάστια ανήμερα του Αϊ Γιαννιού. Ήταν εντυπωσιακές τότε οι εναλλαγές του καιρού, καθώς στις 5 Ιανουαρίου είχα βουτήξει με 19 βαθμούς στη Σαλαμίνα, την επομένη των Φώτων είχε κύμα με νοτιά βροχή και καπάκι ψυχρή εισβολή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των καλοκαιριών και των χειμώνων που ακολουθούν.

      Διαγραφή
    3. Αρα δεν ισχύει οτι τα στατιστικά βοηθούν στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού

      Διαγραφή
    4. Αναφέρθηκα στη μη ύπαρξη συσχέτισης. Αν μετά από 100 ζεστά καλοκαίρια ακολουθούν 70 δριμείς χειμώνες, η συσχέτιση είναι προφανής και τότε μπορούμε να πούμε ότι μετά από ένα ζεστό καλοκαίρι οι πιθανότητες να ακολουθήσει δριμύς χειμώνας είναι 70%.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Η στατιστική όταν κρατάμε αρχείο 50 πλας ετών έχει κάποια βάση και καλό είναι να λαμβάνετε υπόψιν.
      Υπάρχουν αρκετές χρονιές στο παρελθόν όπου είχαμε μετά από πολύ θερμά καλοκαίρια δυνατούς χειμώνες,όμως στο σύνολο τούς δεν είναι σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα καθώς ουκ ολίγες φορές συνέβη το αντίθετο.
      Επίσης το τι είναι βαρύς χειμώνας και για ποιές περιοχές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χειμώνας του 2013 όπου ο Βαγγέλης αναφέρει ότι ο χειμώνας ήταν ήπιος γενικά για την Αττική,την ίδια στιγμή όμως πού για την δυτική κεντρική κ βόρεια ΒΔυτική χώρα ήταν πολύ γεμάτος και είχε τα όλα τού για όσους θυμούνται.
      Το καλοκαίρι τού 12 ήταν πολύ θερμό!
      Οπότε για μία χώρα σαν την Ελλάδα όπου υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές από περιοχή σε περιοχή οι απόψεις σε τέτοια θέματα μπορεί να ποικίλουν.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  11. Χωρισμένη σε δύο η και τρία κομμάτια είναι εδώ και 3 ημέρες η Βοιωτία καθώς οι επιφανειακοι άνεμοι παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό αφού τα βόρεια δυτικά και κεντρικά τμήματα του νομού έχουν ΒΒΔ ανέμους και πυκνή συννεφιά,τα πολύ ανατολικά και νότια λίγα σύννεφα με περισσότερο ήλιο λογβ των ΑΒΑ ανεμων και τα ΝΑ,ΒΑ και κεντρονοτια(Από το ύψος της Θήβας και ανατολικότερα)κατά διαστήματα πυκνή συννεφιά ή καιρό με λίγα σύννεφα ανάλογα την στροφή των επιφανειακών ανέμων.
    Ψύχρα και κρύο για την σε όλα τα ορεινά ημιορεινά του Ελικώνα και όχι μόνο και πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες στα υπόλοιπα τμήματα αλλά με χαμηλότερη την αίσθηση λόγω του πολύ δυνατού αέρα.
    Φθινοπωρινος ο καιρός,θα μπορούσα να πω,αλλά λείπει το κυριότερο,η βροχή,η οποία μόνο στα πολύ ορεινά έκανε την εμφάνισή της με πενιχρά όμως χιλιοστά(0,8-2,4).
    Όχι ότι περίμενα τίποτα το ιδιαίτερο αλλά έλεγα μήπως και από...φιλότιμο ο καιρός μας έκανε κάποια απρόσμενη έκπληξη,αλλά μάταια η προσμονή.
    Παρότι βλέπω ότι τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως για τα επερχόμενα και τα μοντέλα παλινδρομουν συνεχώς,οι "μετεωρολογοι"μου επιμένουν να δείχνουν όμορφα καιρικά δρώμενα και μάλιστα όχι πολύ μακριά,αρχίζοντας βέβαια αυτά,όπως έχω πει εδώ και πολύ καιρο,από τα
    βόρεια,ΒΔ και δυτικά τμήματα της χώρας,μετά σιγά σιγά θα κατηφορίσουν προς τα ανατολικά...έχουμε φυσικά δρόμο μπροστά μας...
    Μέσα στον Οκτώβριο ίσως έχουμε και ευχάριστες εκπλήξεις...ίσως...
    Ας δούμε πρώτα τι θα "πει" και το φεγγάρι στο γύρισμα του και εδώ είμαστε πάλι.
    Καλό μήνα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη χορτάσαμε συννεφιά,αλλά από .....τηγανίτα τίποτα.Οι προβλέψεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αρκετές περιοχές,πλην Κορινθίας.Διερωτώμαι μήπως πρέπει να κάνουμε κάποια....θυσία.Οχι εκατό βοών(εκατόμβη),αλλά στην κυριολεξία ανθρωποθυσία.Και επειδή Ιφιγένεια δεν έχουμε,λέω να αναζητήσουμε κάποια Λαίδα,προς εξευμενισμό του νεφεληγερέτη.
    Καλό Οκτώβρη σε όλους και ας ελπίσουμε να κάνει το χρέος του.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα τελευταία τρεξίματα δείχνουν καλά νερά από Τετάρτη και μετά! Ελπίδα όλων να επαληθευτούν! Περιμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον και την πρόγνωση του κου Ζιακόπουλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά νερά μόνο για τη βορειοδυτική Ελλάδα είδα εγώ. Δεν είμαι, βέβαια, και ειδήμων και μπορεί να κάνω λάθος. Το πρωινό τρέξιμο του τζίφου, πάντως, δεν δίνει τίποτα για την ανατολική και νότια Ελλάδα (το σύστημα κακοκαιρίας θα επηρεάσει βασικά την Ιταλία - εκεί σχηματίζεται και η ψυχρή λίμνη - και ό,τι υπολείμματα πάρουν τα δυτικά της χώρας μας).

      Στα ανατολικά και νότια θα ανέβει σταδιακά και η θερμοκρασία, με το ευρωπαϊκό μοντέλο να δίνει πάνω, κάτω τα ίδια με τον τζίφο, αν επαναλαμβάνω ερμήνευσα σωστά τους χάρτες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη θα συμφωνήσω εν μέρη μαζί σού αλλά θα σού πω πως βιάζεσαι κιόλας λίγο.
      Η ΔΒΔυτική χώρα σύμφωνα με όλα τα στοιχεία των μεγαλυτέρων μοντέλων και τα ensemble τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από Τετάρτη και μετέπειτα θα παίρνουν καλό νερό άνα περιοχή εκτιμώ.
      Για τα ανατολικά και νότια τα πράγματα ακόμη είναι πολύ ρευστά και κρέμονται από την ακριβή θέση τού αυλώνα στη στάθμη της μέσης τροπόσφαιρας πού ακόμη δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια από κανένα μοντέλο(ίσως αύριο δείξει),οπότε ας περιμένουμε γιατί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας όλα μπορούν να συμβούν βάση των σεναρίων πού κοίταξα.
      Τέλος για τη θερμοκρασία,δε νομίζω ότι αυτή θα ανέβει σημαντικά από εδώ και πέρα στα ανατολικά και αυτό λόγω συμμαχίας τού ΒΑ ρεύματος.
      Από αύριο θα αρχίσει να ανεβαίνει με μικρά βήματα και από την Πέμπτη και μετά υπάρχει σαφής τάση για πτώση και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα Οκτωβρίου.
      Γενικά θα έλεγα ότι φθινοπωριάζει σταδιακά όπως και έπρεπε να γίνει και θερμοκρασίες πού προσέγγιζαν μέχρι πρότινος τούς 29 με 30β θα πρέπει να τις ξεχάσουμε.

      Διαγραφή
  14. αχ αχ... τι ωραιο το τρεξιμο του ικονψκαρφι η λιμνη στα δυτικα μας...και ολα αυτα στις 120 ωρες... υπομονη ,να δουμε που θα κατσει η μπαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρεκόρ αρνητικής θερμοκρασίας για την εποχή είχαμε τις προηγούμενες ημέρες στο νότιο πόλο και την ανταρκτική με -79,4β Κελσίου(το παγκόσμιο ρεκόρ όλων των εποχών είναι από το 1983 με -89 και κάτι βαθμούς).
    Η παγοκάλυψη επίσης στην εκεί περιοχή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελαφρώς πιο ψυχρός από τον μέσο όρο του βγήκε ο Σεπτέμβριος με την αρνητική απόκλιση της θερμοκρασίας να είναι -0,5 β. σε Μακεδονία, Θράκη, -0,4 βαθμοί σε ανατολική Στερεά, Αιγαίο, -0,3 βαθμοί σε Θεσσαλία, σύμφωνα με το meteo.gr. Ακριβώς στον μέσο όρο του μήνα κυμάνθηκε η θερμοκρασία σε Ήπειρο, δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συγκρίσεις του φετινού Σεπτεμβρίου έγιναν, πάντως, με τους αντίστοιχους μήνες της δεκαετίας 2010-2019, που γενικά ήταν πιο θερμή από παλιότερες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  17. Καραβατακης Αντώνιος3 Οκτωβρίου 2021 στις 12:37 π.μ.

    Κύριε Ζιακοπουλε καιρό έχετε να γράψετε κάποιο άρθρο,με τον μοναδικό τρόπο που έχετε να συνδυάζετε τα καιρικά με τα ιστορικά γεγονότα. Καλό ξημέρωμα από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα πράγματα φενεται να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά και φενεται να πάμε για καλά νερά, αρκεί να μην δημιουργήσουν προβλήματα.Περιμενοντας τώρα και την πρόγνωση του δασκάλου που ακόμα δεν έχει ανάρτηση . Χρήστος από την κρύα Οθρυ, το φθινώπορο εδώ πάντως μπήκε δυναμικά εδώ και 5 μέρες κρύο την νύχτα με την θερμοκρασία να πέφτει κάτω από 10 βαθμούς και τις πρώτες πάχνες στα πολύ ορεινά της Όθρυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Update
    Όλα δείχνουν ότι η ισχυρή διαταραχή πού επηρεάζει αυτή τη στιγμή την ΒΔυτική Ευρώπη θα κινηθεί γρήγορα μέσα στις επόμενες ημέρες νότια νότιοανατολικά προς την Ιταλία και σε δεύτερο χρόνο θα αποκοπεί και θα εγκλωβιστεί στα θερμά νερά τού Ιονίου και της Αδριατικής.
    Αν επιβεβαιωθεί το σύνολο των προγνωστικών ανανεώσεων των μοντέλων και η περιοχή μας θα πρέπει να μπει σε ένα διάστημα(ίσως και μεγάλο)με αρκετές βροχές,καταιγίδες και φθινοπωρινές θερμοκρασίες αρχής γενομένης από τα δυτικά.
    Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει το πόσο ανατολικά η όχι θα κινηθεί ο αυλώνας αλλά με αυτά που βλέπω,την Τετάρτη θα μιλάμε σίγουρα για έκτακτα δελτία κακοκαιρίας για περιοχές κυρίως τού Ιονίου της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς κ πιθανόν της Μακεδονίας(δυτικά κεντρικά)κ της ΒΔυτικης Πελοποννήσου.
    Σίγουρα το μείγμα πού θα δημιουργηθεί θα μυρίζει μπαρούτι στο Ιόνιο.
    Αναμένουμε λοιπόν τις περαιτέρω ανανεώσεις.
    Υ.Γ. Για κάποιους μετεωρολόγους επαγγελματίες και μη πού βιάστηκαν να μιλήσουν για ξηρό και θερμό Οκτώβρη μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν καθώς έχουν πιεί ήδη το αμίλητο νερό.
    Καλή Κυριακή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να μας κάνουν την χάρη οι βοριάδες, να αποσυρθούν και την θέση τους να πάρουν οι νοτιάδες. Κουράστηκα! Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συνεχίζεται το φθινοπωρινό σκηνικό τόσο εχθές όσο και σήμερα με πυκνή συννεφιά,πολύ δυνατό αέρα και αρκετή ψύχρα και κρύο για την εποχή πρωί και βράδυ με την θερμοκρασία να πέφτει στους 12-14 βαθμούς το πρωί και να μην ξεπερνά τους 18-19 το μεσημέρι,με τα σπίτια να αρχίζουν να κρυώνουν αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κλειδωσε η κακοκαιρια στην δυτικη ελλαδα. Και ευτυχως για αυτες τις περιοχες θα εχουν νερα για μερες. Για την υπολοιπη ανατολικη και νοτια χωρα, ας περιμενουμε λιγο να δουμε που θα κατσει το χαμηλο. Πιστευω οτι προσκαιρα απο διαταραχες στην περιφερεια του αυλωνα θα βρεξει και στην υπολοιπη ανατολικη ηπειρωτικη ελλαδα. Υπομονη 1-2 μερες ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εμπιστεύομαι τα παγκόσμια μοντέλα και γι'αυτό τα παρακολουθώ. Βέβαια τελευταία έχουν και αστοχίες που νομίζω ότι οφείλονται στη κλιματική αλλαγή. Αλλά για τις βροχές που όλοι αναμένουμε, αν δεν μιλήσει ο δάσκαλος, κρατώ μικρό καλάθι! Ειδικά για το διάστημα μετά την προσεχή Πέμπτη, καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί. Η εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τους τελευταίους μήνες είναι πρωτόγνωρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή