Ο καιρός ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας


Ο κάμπος της Βέροιας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με μέγιστη ένταση 7 μποφόρ (νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα πέσουν κάτω από τους 10 βαθμούς. Σε αυτό θα συντελέσουν η μεγάλη πλέον διάρκεια της νύχτας και οι ασθενείς άνεμοι που θα επικρατούν εκεί. 


Το Σαββατοκύριακο (25-26/9) προβλέπεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά σε όλες τις περιοχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Εκτιμάται ότι την Κυριακή στα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (27/9), οι συνθήκες θα είναι σχεδόν καλοκαιρινές με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ηλιοφάνεια στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα ανέβει κατά 1 με 2 ακόμα βαθμούς. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (28-29/9), θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και η θερμοκρασία βαθμιαία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Κατά τα άλλα, παροδικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 

23 σχόλια:

  1. Μάλλον η πιο κρύα μέρα του Σεπτέμβρη ήταν σήμερα 23/9 με μόλις 16-17 βαθμούς στα διαστήματα με συννεφιά. Αλλά και το πιο πρώιμο κρύο που θυμάμαι - στις 15 Οκτωβρίου 2011 τη μέρα που έκοψα το τσιγάρο ήταν ανάλογα ψυχρές οι συνθήκες - με τον παγερό βοριά. Τα νερά της θάλασσας ήταν, βέβαια, ζεστά. Πάλι καλά γιατί με ταλαιπώρησαν μέχρι να βγάλω μία φωτογραφία, έστω της πλάκας, μία γόπα ανάμεσα στην αθερίνα, μία στήρα στην ποσειδωνία κι ένα μελανούρι με λαβωματιά. Μάλλον από κάποιον αδαή και άσπλαχνο ψαροντουφεκά. Τουλάχιστον για το συγκεκριμένο μελανούρι ίσχυσε ότι "ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον Διόνυσο όπου έκανα ταξίδι αστραπή πρέπει να έβρεξε το μεσημέρι ή το πρωί (και οι σταθμοί του meteo έδωσαν 3-4 χιλιοστά στη βορειοανατολική Αττική). Είχε νερά σε ορισμένα σημεία των δρόμων, αλλά και σε φύλλα δέντρων, ενώ η συννεφιά επέμενε και το απόγευμα εκεί, τη στιγμή που είχε βγάλει ήλιο σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Αττική. Με το ζόρι ξεπέρασε, βέβαια, τους 20 βαθμούς και με την ηλιοφάνεια η θερμοκρασία, που αρχής γενομένης από αύριο 24/9 θα πάρει και πάλι την ανιούσα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που βρίσκεσαι φίλε ανώνυμε? Γιατί αρκετοί σχολιαστές δεν αναφέρουν την περιοχή τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, έγραψα για βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες στον Διόνυσο Αττικής, ενώ στα παράλια του Σαρωνικού από Φάληρο ως Ανάβυσσο είχε συννεφιά και ψύχρα με τον βοριά μέχρι το μεσημέρι και ο καιρός γλύκανε με τον ήλιο μετά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο για τη μη αναγραφή του τόπου αναφοράς αφορούσε τον Ανώνυμο που έστειλε την αναφορά του στις 2:34 μ.μ. της 23 Σεπτεμβρίου 2021 και όχι στις 5:57.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους από Κέρκυρα! Αρκετή δροσιά σήμερα στο νησί με ηλιοφάνεια. Ευχή όλων να έρθει σύντομα ένα "παραδοσιακό" χαμηλό από τα δυτικά και να δουν καλά νερά όλοι. Ίσως ο Οκτώβρης φέρει κάτι.. Θα δείξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς γείτονα τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχάσει τι θα πει βροχερός Οκτώβρης. Πέρσι κάνατε μπάνια μέχρι τέλη Οκτώβρη από ότι θυμάμαι με συνεχή 25αρια.Καλησπερα από ψυχρή, βραδινή Ηγουμενίτσα με τη μέγιστη σήμερα να μη ξεπερνάει τους 25 βαθμούς

      Διαγραφή
    2. Τα καλύτερα μπάνια, πάντως, είναι τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα. Δεν έχεις τον ήλιο να σε καίει, όπως το καλοκαίρι και να μην μπορείς να σταθείς στην παραλία, αν δεν βρεις σκιά. Ούτε κρυώνεις, ακόμα κι αν παραμείνεις πολλή ώρα στη θάλασσα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τον Γενάρη, τον Φλεβάρη και μέχρι τα μέσα Μάρτη.

      Θυμάμαι την 28η Οκτωβρίου 2014, που είχαμε πάει μονοήμερη στο Ναύπλιο και είχε πάνω από 300 λουόμενους στην παραλία του Καραθώνα με 28-29 βαθμούς. Δεν θα ξεχάσω, βέβαια, και την παρέλαση στην έκτη δημοτικού, που ήμουν και σημαιοφόρος και έριχνε χιονόνερο. Aλλά και σε μία επέτειο του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) στο γυμνάσιο που φορούσαμε ακόμα κοντομάνικα.

      Επί της ουσίας, οι φθινοπωρινοί μήνες έχουν πολλές καλοκαιρινές μέρες και αυτό ίσχυε ανέκαθεν. Το ότι πολύς κόσμος συνεχίζει πλέον τα μπάνια και τον χειμώνα δεν έχει να κάνει, όμως, μόνο με τον καιρό, αλλά και με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν με τις δύο τελευταίες κρίσεις, την οικονομική και την υγειονομική. Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας συρρικνώθηκαν, οπότε πολλοί επιλέγουν για την αναψυχή τους την προσιτή οικονομικά λύση της παραλίας, που πέρσι έγινε και μονόδρομος, από τη στιγμή που ήταν κλειστά καφέ, εστιατόρια και η κυκλοφορία επιτρεπόταν μόνο τη μέρα. Έτσι είχες περιορισμένο χρόνο στη διάθεση σου για να ξεσκάσεις και μπορούσες να πας μόνο σε κάποιο πάρκο ή πλατεία και στην παραλία.

      Το 2020-21 υπήρχαν ΣΚ τον Γενάρη και τον Φλεβάρη με κάτι νοτιάδες και λιακάδες, που δεν έβρισκα χώρο να αφήσω τα πράγματα μου στην παραλία, όταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σπάνια έβλεπα άνθρωπο στη θάλασσα από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Απρίλη. Κι εκείνα τα χρόνια δεν ήταν πολύ ψυχροί οι χειμώνες, ούτε είχε παρατεταμένα κρύα, απλά οι άνθρωποι είχαν περισσότερες επιλογές για να διασκεδάσουν στον ελεύθερο χρόνο τους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Αυτή η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα πρέπει να αλλάξει.Αμα θέλει να έρθει το φθινόπωρο.Ετσι δε γίνεται τίποτα.Υστερα από παρατεταμένη ανομβρία ο τόπος δε δαμαζεται με μονάδες και δεκάδες χιλιοστών βροχής.
    Χρειαζόμαστε καλά οργανωμένα βαρομετρικά,να μας έρθουν από τα Δυτικά και να σαρώσουν όλη την χώρα.
    Οι ελιές!.Αχ αυτές οι ελιές.Καθονται εκεί ωχρες και περιμένουν να βρέξει.Ευλογημενο δέντρο.
    Στα γύρω βουνά,τα πουρνάρια τόπους τόπους έχουν χρώμα καφέ.Οι γεωτρήσεις, μερικές στέρεψαν.Καποιες άλλες μόλις που τα βγάζουν πέρα.
    ΕΠΕΙΓΌΝΤΩΣ ΒΡΟΧΉ. Καληνύχτα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να έχεις βαρομετρικό η βαρομετρικά χαμηλά στη δυτική Ελλάδα, και να είναι στάσιμο εκεί και ούτε ρούπι να κουνηθεί για ανατολικότερα. Ειλικρινά έως καταντήσει να έχω νεύρα βλέποντας τούτη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Αχ αυτή η αίσθηση της χαράς-που πας για ύπνο και περιμένεις καταιγίδες και οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά- που θα πάει.... Θα γυρίσει ο τροχός. Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  6. Συγνώμη το meteo.gr αναφέρει στον Παρνασσό σήμερα το πρωί -9 βαθμούς κελσίου....είναι δυνατόν?
    ΣΤΕΛΙΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερμοκρασιακή αναστροφή, υπάρχουν δολίνες ως πέτρωμα.
      Ναι είναι δυνατόν.

      Διαγραφή
  7. Συμφωνώ απολύτως Δημήτρη.Επαναλαμβάνω την παροιμία" Με πορδές δεν βάφονται αυγά".Θέλουμε κάτι από Κύμη .220 mm μόνο τον Σεπτέμβρη!!.Σε σχέση με την ελιά παραθέτω μια στροφή από σχετικό ποίημα του Κωστή Παλαμά.

    Οπου κι αν λάχω κατοικία

    δε μ απολείπουν οι καρποί.

    Ως τα βαθιά μου γηρατεία

    δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή.

    Μ έχει ο θεός ευλογημένη

    κ είμαι γεμάτη προκοπή.

    Ειμ η ελιά η τιμημένη.

    Κατά τη γνώμη μου,το προβαλλόμενο σείριαλ "Γη της ελιάς", βρίθει ακυροτήτων.

    Υ.γ.Απορία.Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία πόσες μέρες το χρόνο κατά μ.ο. η χώρα μας επηρεάζεται από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β.Βαλκάνια με τις χαμηλές στην Α. Μεσόγειο?.-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο και να ξερες πόσες φορές μολογαω αυτό το ποίημα για την ελιά.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σας. Μέχρι και 40-41 βαθμούς "έπεσε" η θερμοκρασία μέσα σε σαράντα ημέρες στις ηπειρωτικές κοιλάδες της χώρας, (από την απόλυτη μέγιστη στο 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου στην απόλυτη ελάχιστη του Σεπτέμβρη τώρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουκ εν το πολλώ το ευ, αγαπητοί φίλοι και αυτό ισχύει και για τις βροχές. Μην ξεχνάμε τη Μάνδρα, τη Χαλκιδική, τον Ιανό στην Καρδίτσα, αλλά και την πρόσφατη τραγωδία με 200 και πλέον θύματα στη Γερμανία και το Βέλγιο από τις καλοκαιρινές πλημμύρες. Άγνωστος ο αριθμός ανθρώπων που χάθηκαν και στην Τουρκία - αρκετές δεκάδες, πάντως, κι εκεί - από τις καταιγίδες.

    Δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή ή δεν θα βρέχει καθόλου ή θα γίνεται καταστροφή. Υπό αυτή την έννοια, καλύτερα που έχουμε κάποιες βροχούλες από εδώ κι από εκεί και τις είχαμε και στις αρχές Ιούνη και στις αρχές Σεπτέμβρη και τις προάλλες, παρά να σκάσει κάνας μεσογειακός κυκλώνας ξανά. Παν μέτρον άριστον.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουκ εν τω πολλώ το ευ είναι η σωστή ορθογραφία, αλλά είμαι δικαιολογημένος για ένα λάθος, διότι σήμερα ήμουν και λίγο αγχωμένος, καθώς πήγα και για αιμοδοσία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Από την ερχόμενη τετάρτη έρχονται σημαντικές βροχές κυρίως στην κεντρική βόρεια και ακόμα περισσότερο δυτική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εύγε Ευάγγελε για τον αλτρουισμό σου.Πάντως, διάγραψε αυτό το "παν" και μετά το βρίσκουμε το μέτρο.
    Διαγράφεται στον ορίζοντα αρκετό έως πολύ νερό,αλλά μου φαίνεται ότι το περισσότερο θα το.....ρουφήξει η θάλασσα.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άμα εδραιώθηκαν τα κρύα από τόσο νωρίς γιατί το να έχεις θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς αρχές Οκτώβρη δεν το λες και ζέστη ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι βλέπω πάλι βαρυχειμωνιά και φέτος να έχουμε το θέμα είναι ότι με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη βροχής χρειαζόμαστε και νοτιάδες το ότι θα έχει πολλά κρύα δεν συνεπάγεται ότι θα έχουμε και χιόνια οπότε άχρηστα κρύα είναι συν ότι τα κρούσματα του κορονοιου άμα κρυώσει ο καιρός θα εκτοξευτούν στο Θεό οπότε το lockdown είναι αναπόφευκτο Με λίγα λόγια να παρακαλάμε να συνεχιστεί το καλοκαίρι που δεν το βλέπω πιθανό να κρατάει καλός ο καιρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα εδραιωθούν τα κρύα, επειδή θα κάνει κάποια 20άρια τον Οκτώβρη. Το ίδιο συνέβη και τον Σεπτέμβρη, άλλωστε, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες επανήλθαν και ουσιαστικά επρόκειτο για πρόσκαιρες μεταβολές του καιρού. Ούτε ο περσινός χειμώνας ήταν βαρύς, τουλάχιστον στην Αττική. Είχε απλά μία φωτοβολίδα τον Φεβρουάριο, δύο μικρότερης έντασης ψυχρές εισβολές τον Ιανουάριο και μία ακόμα την 25η Μαρτίου που δεν επηρέασε, όμως, ιδιαίτερα τα νότια του νομού και στο υπόλοιπο διάστημα κυριάρχησαν τα 20άρια και οι νοτιάδες.

      Αλλά και η πανδημία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Χρειάστηκε να αναλυθούν 400 χιλιάδες τεστ την περασμένη εβδομάδα για να προκύψουν 3.000 θετικά, αριθμός που εντοπιζόταν με 60 χιλιάδες τεστ πέρσι τον Νοέμβρη. Προφανώς έχει σβήσει αυτή τη στιγμή το κύμα Ιουλίου - Αυγούστου και μένει να αποδειχτεί αν θα έρθει το επόμενο. Κι αυτό διότι στην Ινδία, όπου εξαπλώθηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη δέλτα με 450 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα στο πικ της, από τον Απρίλιο δεν έχει σημειωθεί καμία έξαρση και χθες εντοπίστηκαν μόλις 29 χιλιάδες κρούσματα σε πληθυσμό 1,5 δισ.

      Οι εμβολιασμοί και η φυσική ανοσία που απέκτησαν όσοι έχουν αναρρώσει και παρεμπιπτόντως, στην Ινδία αποτελούν το 98% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (δηλαδή, το ποσοστό επί των πραγματικών κρουσμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, συν ότι από αυτούς που νοσούν ακόμα οι περισσότεροι θα αναρρώσουν) φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σταδιακά στο τέλος της πανδημίας. Άλλωστε, τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ούτε ο κορωνοϊός.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. πλάκωσαν τα τρολ....

      Διαγραφή
  13. Στη θάλασσα θα πάει όλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή