Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα βόρεια Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ευνοϊκές για να επικρατήσουν στη χώρα μας βόρειοι άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, υπάρχουν πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων στην Κρήτη και το Α. Αιγαίο και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (15 & 16/9) αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (17 & 18/9) οι συνθήκες θα είναι καθαρά καλοκαιρινές με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θερμοκρασίες οι οποίες θα φθάσουν τους 36 και το Σάββατο στα κεντρικά και νότια τους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


23 σχόλια:

  1. Άντε λίγο"γαιδουροκαλοκαιρο"ακόμα.Υπομονη.Μακαρι να μας αποζημιώσει στη συνέχεια.Ειδομεν.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και αναμένονται 36άρια και 38άρια, πρέπει να αφήσουμε ανέγγιχτο το 60% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και το 90% αυτών του άνθρακα για να έχουμε μία ελπίδα να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, όπως αναφέρει η Le Monde. H γαλλική εφημερίδα επικαλείται έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 8/9 στο περιοδικό Nature και σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειώνεται κατά 3% κάθε χρόνο η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και κατά 7% η παραγωγή άνθρακα ως το 2050, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.
    Στην πραγματικότητα γίνεται, όμως, ακριβώς το αντίθετο και το 81% της ζήτησης ενέργειας αφορά τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μάλιστα, για την επόμενη δεκαετία προβλέπεται μέση ετήσια αύξησης της παραγωγής τους κατά 2%. "Είναι απογοητευτικό" δηλώνει ο καθηγητής Paul Ekins, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Nature, εξηγώντας ότι "κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα κοίτασμα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι άνθρωποι σπεύδουν να το εξορύξουν".

    Τη στιγμή που για να επιτευχθεί και ο πιο προσιτός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, δηλαδή, η συγκράτηση της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής θα πρέπει να μην χρησιμοποιηθούν το 33% των αποθεμάτων πετρελαίου, το 49% αυτών του φυσικού αερίου και το 88% εκείνων του άνθρακα.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/09/08/pour-limiter-le-rechauffement-a-1-5-c-il-faudrait-laisser-60-du-petrole-et-du-gaz-dans-le-sol-et-90-du-charbon_6093946_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά από τέτοιας έντασης θερμά επεισόδια τέτοια εποχή κ με τις διατάξεις που τάζουν τα μοντέλα για μετά τις 20 με 21 τού μήνα,η ιστορία έχει δείξει ότι συνήθως πάμε σε αισθητή κ ακαριαία μεταβολή τού καιρού(αλώστε το τονίζουμε αυτό από τις αρχές τού μήνα εδώ μέσα).
    Όμως είναι πάρα πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να δούμε πόσο θα πέσει η θερμοκρασία,πού,θα πέσει περισσότερο κ αν θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα,πού,θα έχουμε έντονα φαινόμενα κ πόσο θα διαρκέσουν αυτά.
    Κρατάμε την αισιόδοξη τάση αλλά για λεπτομέρειες νομίζεις πριν το ΣΚ τις ξεχνάμε.
    Καλή εβδομάδα σε όλους κ καλό μίνι καλοκαιράκι το ΠΣΚ σε όλη την χώρα κ κυρίως στα κεντρικά κ ανατολικά ηπειρωτικά όπου εκεί θα έχουμε κ τις υψηλότερες τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε αυτό το "συστυματακι" άφησε την περιοχή μου παραπονούμενη αφού 2 μικρά περάσματα,το ένα μόλις νυχτωσε και το άλλο αργά το βράδυ,άφησαν στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της Βοιωτίας από 0,8-3,8 χιλιοστά.
    Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά για τις ελιές ειδικά είναι ανάσα δροσιάς.
    Η πυκνή συννεφιά κράτησε μέχρι το μεσημέρι σχεδόν και μετά άρχισε να σπάει,παρέμεινε όμως ο δυνατός αέρας και μάλιστα ενισχύθηκε περισσότερο.
    Όση ζέστη και να κάνει από και πέρα τα βράδια είναι αρκετά δροσερά και πολλές φορές και ψυχρά τουλάχιστον για την περιοχή μου.
    Το κύκνειο άσμα του καλοκαιριού για τα δυτικά και βόρεια φαίνεται πως θα είναι αυτό που θα διανύσουμε καθώς μετά πιστεύω ότι το φθινόπωρο θα κερδίσει κατά κράτος εκεί,εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη για να αποζημιωθούμε αργότερα.
    Καλή σχολική και φοιτητική χρονια στα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φωτη συμφωνω απολυτως μαζι σου γιατι και εγω πιστευω οτι μονο και μονο για το θερμικο ισοζυγιο του μηνα χρειαζεται ραγδαια μειωση της θερμοκρασιας κατα το τριτο δεκαημερο του σεπτεμβρη ενω και οι βροχες λειπουν και αυτες Περιμενουμε ζεστη εως37 βαθμους για μια φορα παλι εφετος αλλα ο μηνας αυτος εχει και θερμα χαρακτηριστικα ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΛΥΩΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΠΩΣ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΑ ΦΕΤΟΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΕΝΩ ΣΦΟΔΡΕΣ ΧΙΩΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΚΑΛΥΜΑΤΟΣ ΕΩΣ-30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ Και φρεσκος παγος αρχισε να περισφιγγει τα φιορντς Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΕ βαθυσκιοτες χαραδρες κρατα χιονουρες πολλες φορες ολο το χρονο και κυριως στα φοβερα και τρομερα καζανια Περιμενω το τελος του μηνα για να απολαυσω το τελος του φετινου καλοκαιριου που ηταν καυτο κουραστικο και ατελειωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε μου Αργύρη από το όμορφο Ρίο!
      Έτσι είναι όπως τα λες, αναμένουμε την αλλαγή του καιρού το τελευταίο 10ημερο μπας κ το χαρούμε με αυτά που τραβήξαμε φέτος το καλοκαίρι.
      Όσο για την επερχόμενη ζέστη ο Χριστόδουλος έχει δίκιο καθώς από εδώ κ πέρα τα βράδια πιά στα ηπειρωτικά μας είναι αδύνατο να έχει ζέστη ανεξαρτήτως μεγίστων θερμοκρασιών.
      Πάντως τα 36αρια κ τα 37αρια θα είναι πολύ τοπικά κ κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου τής δυτικής Αττικής ίσως,της Βοιωτίας κ της Θεσσαλίας με αυξημένη μάλιστα δυσφορία.
      Η υπόλοιπη χώρα δε δείχνει να ξεπερνά τούς 33 με 34β μαξ,αλλά κ εκεί με αυξημένη κάπως τη δυσφορία κ την υγρασία.
      Από Δευτέρα κ από τα ΒΔυτικα λογικά όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Φώτη. Όχι τόσο αισιόδοξα τα πρωινά στοιχεία για την επερχόμενη αλλαγή από εβδομάδα. Μακάρι όσο πλησιάζουμε να αλλάξουν προς το καλύτερο γιατί τώρα τελευταία έχουμε φάει πολλές αποωοητευσεις

      Διαγραφή
  6. Όλο μεταβολή ακούμε και μεταβολή δεν βλέπουμε..αν δεν μπουκάρουν τα χαμηλά από Ιόνιο προκοπή δεν βλέπουμε.. έχουμε δρόμο πολύ ακόμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσχετο, αλλά τι θα γίνει με την αλλαγή της ώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δε θα γίνει,τέλη Οκτώβρη θα αλλάξει κ πάλι στη χώρα μας λογικά.

      Διαγραφή
    2. Κανονικά, θα πάμε μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Τυπικά καλούνται (εδώ και 2-3 χρόνια και έχουμε δρόμο απ' ό,τι φαίνεται) τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα, αλλά επί της ουσίας το θέμα πάει για παραπομπή στις καλένδες, όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αφήνουν να διαιωνίζονται, χωρίς να δίνουν ποτέ οριστικές και καίριες λύσεις, με την "αντιμετώπιση" της οικονομικής κρίσης, που έγινε μόνιμη κατάσταση, να είναι το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Το να περιμένεις κάθε μήνα τριάντα ημέρες, μήπως και βρέξει μία, είναι από μόνο του αποκαρδιωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τον καιρό της εβδομάδος δεν έχω να προσθέσω κάτι τα είπε ο δάσκαλος στην ανάρτηση του , ζεστή από χθες εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία που θα κορυφωθεί το Σάββατο Κυριακο .Περίμενα την αλλαγή του καιρού μετά τις 15 του μήνα αλλά φενεται πήγε πίσω μια εβδομάδα,όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα μας εγκαταληψει από εβδομάδα οριστικά Χρήστος από την ζεστή Όθρυ σήμερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά δεν ξέρω τι βλέπετε για αλλαγή καιρού κλπ από Κυριακή και μετά αλλά επειδή είναι μεταβατική εποχή και οι προγνώσεις γίνονται δύσκολα ας περάσει αυτή η καλοκαιρινή βδομάδα και αν σταθεροποιηθεί κάτι προγνωστικά μας ενημερώνετε. Μην αρχίσει πάλι και οργιάζει το σύμπαν ότι πχ από τους 33 βαθμούς θα πάμε στους 15, ότι από ηλιοθεραπεία στην ξαπλώστρα θα πάμε για σκι και τζάκια. Σεπτέμβριο έχουμε και είμαστε στη Μεσόγειο…Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε συμφωνώ απολύτως κ γι'αυτο κ εγώ χθες έγραψα ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πόσο κ πού θα πέσει η θερμοκρασία κ πόσο κ πού θα βρέξει.
      Τα sosial ας οργιάζουν πάλι με λόγια φανφάρες κ εντυπωσιασμού για χιόνια μέχρι τα ορεινά.
      Δεν ισχύει τίποτα ακόμη.
      Και το ξανά λέω:Δεν θέλουμε από τώρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κ ξεροβόρι,
      Βροχές κ νοτιάδες θέλουμε!

      Διαγραφή
  11. Μια ερώτηση: Ένα χιλιοστό βροχής, είναι ένας τόνος νερού το στρέμμα; Δεν το θυμάμαι καλά παιδιά.
    Καλό μεσημέρι.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό είναι. Ή αλλιώς ένα κιλό νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. 1mm βροχής ναι Δημήτρη,ισοδυναμεί με 1 τόνο νερό άνα στρέμμα.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ παιδιά για την απάντηση που μου δώσατε.
      Καληνύχτα σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα,
    Μέχρι 23 Σεπτέμβρη δεν διαφαίνεται πτώση της θερμοκρασίας…μάλλον οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν κι άλλο στη χώρα μας για «διακοπές»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά δεν αναμένεται καμιά σοβαρή πτώση θερμοκρασίας κ κανένα χιόνι στα βουνά όπως πολλοί έσπευσαν να βομβαρδίσουν στα sosial media κ το Facebook.
      Απλά μετά τις 20 τού μήνα κ έως τα τέλη τού,θα επιστρέψει αυτή στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
      Για τις βροχές κάτι δείχνει αλλά αυτές δείχνουν να απασχολούν τα πιό ΔΒΔυτικα τμήματα της χώρας.
      Θα δούμε όταν έρθει η ώρα κ έχω πει κάτι κ το ξανά λέω,ότι η εποχή αυτή είναι πολύ δύσκολη στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη οπότε πάμε σιγά σιγά.

      Διαγραφή
  13. Μπουρίνι με καταιγίδα είχαμε χθες βράδυ στη Ρόδο. Μπόλικα ηλεκτρικά και αέρας, αλλά λίγος υετός γενικά. Και σήμερα διαφαίνεται αστάθεια εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στα προγνωστικά μοντέλα αυτή την εποχή δύσκολη η προγνωσιμοτητα και αυτό φενεται και στα τελευταία τρεξίματα για την επόμενη εβδομάδα ,τουλάχιστον από τα μισά και μετά .Οπότε πάμε σιγά σιγά όπως λέει και ο Φώτης.χρηστος από την ζεστή Όθρυ και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή