Ο καιρός του επόμενου τετραημέρου

Σωρειτόμορφα νέφη στο Παγγαίο. Του Γιώργου Τομπουλίδη

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές βροχές, που θα σημειωθούν βασικά στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, και οι χαμηλές τιμές της αισθητής θερμοκρασίας κυρίως στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. 


Την Τετάρτη (8/9), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Επισημαίνεται ότι η ψύχρα τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι αισθητή.

Την Πέμπτη (9/9), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Ν. Ιόνιο, το Β. Αιγαίο  και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Παρασκευή (10/9), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κρήτη και το απόγευμα στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.    

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

 

Υ.Γ. 1) Ως προς τη θερμική αστάθεια: (α) ο Σεπτέμβριος δεν είναι Μάιος και (β) η εν λόγω «κυρία» με τα μελτέμια δεν τα πάει καλά.

2) Ως προς τη δυνητική αστάθεια: Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή  οι αέριες μάζες στη Μεσόγειο είναι πολύ θερμές και υγρές, δηλαδή δυνητικά ασταθείς, και συνήθως παραμένουν συγκεντρωμένες στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Το αίτιο που μπορεί να προκαλέσει έκλυση της δυνητικής αστάθειας συνδέεται με την εμφάνιση στην περιοχή του πολικού αεροχειμάρρου που οδηγεί μια σκάφη χαμηλών υψών ή ένα αποκομμένο χαμηλό. Το τελευταίο  εικοσιτετράωρο αλλά και τα επόμενα 2-3 εικοσιτετράωρα, δεν φαίνεται κάποιο τέτοιο αίτιο να επηρεάζει την περιοχή μας. Με αυτό το δεδομένο και με τη σχετική ευστάθεια που παρέχει το μελτέμι δεν βλέπω πλημμυρικά φαινόμενα στην πολύπαθη Εύβοια.

3) Μποφόρ στις θάλασσες και μποφόρ που αγγίζουν και τη μετεωρολογία. Δυστυχώς, εκείνη η έρμη κατοχύρωση του επαγγέλματος του μετεωρολόγου αργεί ακόμη πολύ.   

18 σχόλια:

  1. Χαίρε δάσκαλε.Όπως τα είπες και όπως τα λές.Φαίνεται ότι ο Τσαρούχης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις" (ασχέτως αν πρωτογενώς δεν ανήκει στον ίδιο).----Π.Α.

    Υ.γ. Εκείνη η Μαρίνα πού χάθηκε?.Μου φαίνεται πως χάθηκε ο έλεγχος!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέσ'τα βρε δάσκαλε μας έχουν τρελάνει στα sosial media με τον κατακλυσμό πού έρχεται στην Εύβοια από μεθαύριο.
    Έχουν κολλήσει σε ένα τρέξιμο του τζίφου,την ίδια ώρα που τα υπόλοιπα μοντέλα κ τα ensemble ακόμη κ τού τζίφου δε δειχνουν σε καμία περίπτωση σύνολο υετού στην κεντρική κ βόρεια Εύβοια πάνω από 30 έως 80mm μάξιμουμ.
    Τα ίδια λέγανε κ για τα ακραία φαινόμενα που θα είχαμε εχθές κ σήμερα ενώ ήταν μία τυπική κακοκαιρία με τοπικά φαινόμενα όπως τα λέγαμε κ εδώ.
    Έλεος με τούς τρομολάγνους!
    Ας ελπίσουμε λοιπόν στα επόμενα τρεξίματα να έχουμε στην Εύβοια νορμάλ κ ποτιστικού χαρακτήρα φαινόμενα όπως κ φαίνονται άλλωστε.
    Κάποια πρωτοβρόχια όπως όλα δείχνουν θα τα έχουμε τις επόμενες ημέρες έως κ την Παρασκευή κ στα ανατολικά ηπειρωτικά(πάλι τοπικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περιοχές που έχουν καεί με μεγάλη κλίση εδάφους ακόμα και με μια απλή κακοκαιρία μπορεί να προκληθούν πλημμυρικά επεισόδια,όπως και κατολισθήσεις.Δεν είναι υπερβολή,τα πράγματα θα είναι άσχημα και αρκετά κρίσιμα για αυτές τις περιοχές ακόμα και με μια απλή κακοκαιρία που όπως είναι προφανές δεν μπορεί να αποφευχθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Γνωρίζω πολύ καλά τα χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης στη βόρεια Εύβοια φίλε ανώνυμε κ ακόμη κ 30 η 40mm εάν πέσουν μαζεμένα μπορεί να δημιουργηθούν θέματα.
      Όταν κάνουμε όμως πρόγνωση η εκτίμηση καιρού δε μπορούμε να μιλάμε με το αν, της κάθε περιοχής.
      Πρέπει να δώσουνε τον στόμφο κ το ύφος της επικείμενης αλλαγής έτσι ώστε να μην τρομοκρατούμε άδικα τον κόσμο κ από κει κ πέρα ο κάθε Δήμος ή περιφέρεια να δει τα περαιτέρω προβλήματα που πιθανόν έχει η εκάστοτε περιοχή κ αναλόγως να πράξει.
      Το αν είναι μία κακοκαιρία έντονη η όχι για να τελειώσω, αυτό κρίνετε από τον όγκο βροχής που θα πέσουν σε μετεωρολογικούς σταθμούς κ όχι αν πλημμυρίσει μία περιοχή που έχει υποστεί ανθρωπογένη παρέμβαση λόγω πυρκαγιών η μπαζωμένων ρεμάτων η οικοδομών σε λάθος σημεία.
      Για αυτά ας πάρει την ευθύνη ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ Κ ΌΧΙ ΤΑ ΌΜΟΡΦΆ ΚΑΙΡΙΚΆ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
      Πιστέψτε με εάν έχουμε κάτι ακραίο θα αναφερθεί από αυτό το μπλογκ όπως τόσες άλλες φορές που τα έχουμε πει.

      Διαγραφή
  3. Πενταπλασιάστηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις πέντε τελευταίες δεκαετίες, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 11 χιλιάδες, όπως μεταδίδει το BBC. Aλλά η βελτίωση των συστημάτων προειδοποίησης είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι θάνατοι που ανέρχονται σε 2 εκ., με την πλειοψηφία τους (1,3 εκ.) να οφείλεται στις καταιγίδες, τους τυφώνες και τις πλημμύρες, ενώ 650 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από ξηρασίες και 56 χιλιάδες από καύσωνες μεταξύ 1970 και 2019.

    Το 90% των θυμάτων ήταν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς μόνο οι μισές από τις 193 που είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Και ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι ζουν σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από ακραία φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν και πιο συχνά. Ο λόγος είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει ως συνέπεια να εξατμίζεται περισσότερο νερό στην ατμόσφαιρα και να είναι πιο σφοδρές οι βροχοπτώσεις.

    Όσο για τις οικονομικές ζημίες των ακραίων αυτών φαινομένων ανέρχονται σε 3,64 τρισ. δολ. αυτά τα 50 χρόνια, αλλά κατανομή τους είναι ανομοιόμορφη, καθώς 383 εκ. δολ. χάνονταν τη μέρα, μεταξύ 2010-2019, έναντι 49 εκ. δολ. τη μέρα μεταξύ 1970-1979. Επίσης, το κόστος μόνο από τους τυφώνες Harvey, Maria και Irma που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ το 2017 ήταν το 35% των δέκα μεγαλύτερων καταστροφών μεταξύ 1970 και 2019.
    https://www.bbc.com/news/science-environment-58396975
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να κοπάσουν τα μελτέμια μπάς και αφήσουν τα νέφη να πάρουν την κατακόρυφη ανάπτυξη και δούμε βροχή της προκοπής στις περιοχές που μπάζουν από τα μελτέμια. Τι το θέλει και φυσάει σαν τρελό και τα έχει σηκώσει όλα. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας.Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου δάσκαλε που βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση για ακόμη μια φορά,μετρημένη και σωστή πρόγνωση .Όσο αφορά τα ανατολικά ελπίζουμε να πάρουν κάτι αξιόλογο υετικα τις επόμενες ημέρες γιατί εδώ τουλάχιστον στη Νοτιοδυτική Μαγνησία η βροχή που έπεσε ξημερώματα σήμερα ήταν πολύ λίγη με την ξηρασία να συνεχίζεται.χρηστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα μπουρίνι το κάνουν ακραίο καιρικό φαινόμενο..με το παραμικρό έκτακτο.αλλα όταν θα έρθει καμία δυνατή κακοκαιρία θα μας μας πιάσει όλους απροετοιμαστους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καραβατακης Αντώνιος6 Σεπτεμβρίου 2021 στις 11:54 μ.μ.

    Καλή εβδομάδα στον δάσκαλο και σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Δημήτρης ζιακοπουλος από τους πιο αξιόπιστους μετεωρολόγους της χώρας μας κ όχι μόνο. Πολλά γατάκια (μετεωρολογικά) μαζεύτηκαν στην ελληνική τηλεόραση.Μας πήρε ο ποταμός που έλεγε κ ο παππούς μου. άιντε καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρκετό καλό νερό σήμερα εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία ξημερώματα διάρκειας δύο ωρών ποτιστικου τύπου .. Επιτέλους η ανομβρία εδώ σιγά και με βάση την πρόβλεψη και για αύριο φενεται να λαμβάνει τέλος, βέβαια δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά θα ξεδιψάσουν λίγο τα δεντράκια που τόσο πολύ το είχαν ανάγκη το νερό . Χρήστος από την συνεφιασμενη βροχερή Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 25 mm έπεσαν στην Όθρυ ξημερώματα πείτε και συνέχεια αυριο

      Διαγραφή
  9. Τα καλά νερά βρίσκονται ανοιχτά του Ιονίου προς το Λυβικο.Που να έρθουν προς τα δω.Αφηνει ο Βοριάς.Τετοια εποχή,παναθεματον.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλουμε επειγόντως μια ατόφια squall line να σαρώσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά ολόκληρη την Ελλάδα να βραχεί ο τόπος. Ο βοριάς στην Αττική τα έχει ρημάξει όλα με τις ριπές του. Βγήκα σήμερα το πρωί για δουλειές και έφτασα στο σημείο και μιλούσα μόνος μου με τον βοριά να σταματήσει! Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να φανταστείς Φραγκίσκο ότι στο Φάληρο ο βοριάς δεν είναι τόσο ισχυρός, όσο στο Θυμάρι που μας έσπασε πράγματα στο σπίτι, όπου η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ήταν 25-26 βαθμοί, έναντι 39-40 τις μέρες του καύσωνα.

      Το μελτέμι και η παροδική συννεφιά αποθάρρυναν και τους περισσότερους λουόμενους και η εικόνα στην άδεια παραλία θύμιζε Νοέμβρη - Δεκέμβρη και όχι Σεπτέμβρη. Μόνο τα μελανούρια που κολυμπούσαν στην επιφάνεια όπως πάντα όταν είναι ζεστά τα νερά, παρέπεμπαν σε κάτι από καλοκαίρι.

      Χθες είδα και φωτογράφισα και το πρώτο χταπόδι από τις 20 Ιουλίου. Δικαιώθηκε απόλυτα ο Χριστόδουλος που έλεγε ότι δεν είχε χταπόδια φέτος. Ίσως να έπαιξαν ρόλο οι καιρικές συνθήκες και να καθυστέρησε η αναπαραγωγή τους που γίνεται συνήθως την άνοιξη. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο χταπόδι ήταν πολύ μικρό για τέτοια εποχή και μάλλον γεννήθηκε στα μέσα του καλοκαιριού.

      Το σίγουρο είναι - διότι μας το είπε σπουδαστής γεωπονίας - ότι τα σύκα έπαθαν εγκαύματα από τις υψηλές θερμοκρασίες φέτος και για αυτό όλα στο Θυμάρι είχαν μια καφέ απόχρωση στο κάτω μέρος τους. Τουλάχιστον, δεν έχασαν και τη νοστιμιά τους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Είδα και έπαθα Βαγγέλη με αυτόν τον ακατανόμαστο (βοριά) Φαντάζομαι στο θυμάρι θα χάσατε τον ύπνο σας. Εγώ προσωπικά δεν πτοήθηκα και την έκανα την βουτιά μου. Θα συνεχίσω σίγουρα πρώτα ο Θεός μέχρι Νοέμβρη. Στα των εσπεριδοειδών- πυρηνόκαρπα- και τα λοιπά.... φέτος την έχουν ακούσει στερεοφωνικά με τον ισχυρό καύσωνα που μας επηρέασε και σε συνδυασμό με την ανομβρία δυστυχώς έχουν γίνει οι ζημιές στις καλλιέργειες. Περιμένουμε και ευελπιστούμε στις αποζημιώσεις τουλάχιστον από τον καιρό και να ανταμειφθούμε. Την καλησπέρα μου. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  11. Τελικά η κακοκαιρία συνεχίζεται, επεκτείνεται και εντείνεται τοπικά. Άντε, μπας και χαρούμε όλοι οι διψασμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φραγκίσκο προσυπογράφω ασμένως το σάρωμα.Το σάρωθρο να δούμε πού θα βρούμε! Όσο για τον ακατονόμαστο ,θα σου πρότεινα να του αφιερώσεις το τραγούδι "Του μικρού βοριά παράγγειλα να ναι καλό παιδάκι...",σε στίχους του Οδ. Ελύτη και μουσική του οδεύοντος για τα Ηλύσια Πεδία! Να σε καλά.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάει στο καλό τότε ο βοριάς σαν καλό παιδάκι με το τραγούδι του Οδυσσέα Ελύτη. Τώρα χρειαζόμαστε την κεραύνιο δύναμη https://youtu.be/6pp71UtK-HQ Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή