Μετόπωροι Ετησίες και τοπικές βροχές από θερμική αστάθεια ή/και από αβαθή λοξοδρομούντα χαμηλά

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αβαθές βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί από την Ιταλία προς την περιοχή μας και σε συνδυασμό με την απογευματινή θερμική αστάθεια να προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι μόνο κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής τη εποχής. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (29-30/9), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται τη Δ. Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει πιο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Β. Αιγαίο. 

Βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας αναμένονται και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δασκαλε! Τι να τις κάνουμε τις Ετήσιες τέτοια εποχή? Που είναι ο Γαρμπης? Έχασε το τρένο πάλι φέτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρσενικοί οι Ετησίες, κοντοχωριανέ. Όσο για τους Γαρμπήδες, Silver Alert!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Tι να κάνω Δασκαλε! Έχω αδυναμία στο φουστάνι! Καλό κουράγιο στους φίλους Κρητικούς!

      Διαγραφή
    3. Όπως π.χ. είναι η νοτιά ή νοθιά που λένε και οι σήμερα δεινοπαθούντες φίλοι μας!

      Διαγραφή
  2. Οι αστρονόμοι προβλέπουν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων λόγω της περιοδικότητάς τους.
    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό, τουλάχιστον των επόμενων 2-3 ημερών, επειδή γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις αρχικές συνθήκες και τις εξισώσεις που διέπουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
    Οι γεωλόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν επιχειρησιακά τους σεισμούς επειδή δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις αρχικές συνθήκες. Τα γεγονός ότι γνωρίζουν τους σχετικούς νόμους της Φυσικής δεν επαρκεί.
    Καλή δύναμη στους φίλους μας τους Κρητικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστόσο, κ. Ζιακόπουλε σημειώνονταν ασθενείς σεισμικές δονήσεις εδώ και τέσσερις μήνες στο Αρκαλοχώρι και υπήρχαν προειδοποιήσεις από ορισμένους σεισμολόγους να αποφεύγουν οι κάτοικοι τα παλιά πέτρινα σπίτια. Οι ειδικοί παρακολουθούν και την περίπτωση της Θήβας, όπου υπάρχει ανάλογη σεισμική ακολουθία από ασθενείς δονήσεις το τελευταίο διάστημα.

      Αυτός ήταν ο πέμπτος σεισμός άνω των 5 Ρίχτερ την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα (2017 Κως 6,4 R, 2019 Αθήνα 5,1 R, 2020 Σάμος 6,7 R, 2021 Ελασσόνα 6,3 R οι άλλοι τέσσερις). Πάντως, οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα (7 ως και 8 Ρίχτερ) σημειώθηκαν μεταξύ 1810 και 1926. Έκτοτε υπάρχουν αρκετοί πάνω από 6 Ρίχτερ. Συλλυπητήρια στους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε και περαστικά στους τραυματίες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος27 Σεπτεμβρίου 2021 στις 3:16 μ.μ.

    Καλή εβδομάδα Δάσκαλε! Ελπίζω τον Οκτώβριο να αλλάξει κάποια στιγμή η κυκλοφορία στα συστήματα κ να μας έρθουν επιτέλους κ Μυτιλήνη ένα με δύο καλά νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα θα κάνετε καμία μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το φθινόπωρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ύσον, ύσον (βρέξε, βρέξε), ω φίλε Ζευ, κατά της αρούρης (γης) των Αθηναίων και των πεδίων»

      Διαγραφή
    2. υπονοείται με αυτόν τον τρόπο οτί θα έχουμε εντονη ανομβρία.

      Διαγραφή
    3. O ΘΕΟΣ ΒΡΕΧΕΙ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ---ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ, ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΥΣ. Ο νοων νοητω...

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς επιλεκτικου τύπου βροχές για ακόμη μια φορά ,ο καιρός βέβαια αυτού του τύπου Βορείου ρεύματος ευνοεί τη Μαγνησία οπότε κάτι θα πάρουμε από υετό.Τωρα την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη θα περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη για να δούμε πως θα μπει ο Οκτώβριος . Οποία πρόγνωση κατά τι γνώμη μου φενεται επισφαλής, προσωπικά πιστεύω οτι θα μπει με Νοτιαδες και βροχές θα το δούμε όμως.χρηστος από τη ζέστη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτελους εχουμε τις πρωτες ενδειξεις για ενα καλα οργανωμενο και ισχυρο χαμηλο απο τα βδκα μετα τις 6 οκτωβριου. Πολυ μακρια ακομα, αλλα αξ μια αναφορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρειάζονται επειγόντως Νοτιάδες .Ίσως κάνει κάτι η.....Καίτη η Γαρμπή !.Για να δούμε.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλες κι όλους,
    Μετά από μια ακόμη καλοκαιρινή και ζεστή μέρα στη Θεσσαλονίκη το βράδυ έβρεξε αρκετά καλά στην πόλη για κανένα τρίωρο περίπου κατά διαστήματα.
    Τελικά η ΕΜΥ μαζί με Κύπρο και Ισραήλ θα βαφτίζει κι αυτή τα ακραία φαινόμενα και τα ονόματα αυτών είναι τα εξής: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Fuad, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.
    Ελπίζω μόνο τα άλλα συμπεθέρια, το αστεροσκοπείο ΕΑΑ/meteo να μη διαφωνεί και μαλώσουν μεταξύ τους και τελικά όπως συμβαίνει συχνά στα κανονικά βαφτίσια να παίρνει το παιδί δυο ονόματα…
    ΥΓ: πανέξυπνη κίνηση πάντως να ανακοινώσουν προκαταβολικά τα ονόματα ώστε να προλάβουν τα συμπεθέρια…
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαφτίσια στο χωριό. Γιαγιά ρωτάει τη γειτόνισσά της που ήταν στην εκκλησιά: «Πώς τοβγαλαν μωρή το παιδί;» Εκείνη σταυροκοπιέται κι απαντάει: «Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι! Θα πέσει φωτιά και θα μας κάψει! Γαμέμνων τοβγαλαν!»

      Διαγραφή
    2. Ακόμη γελάω δάσκαλε!!! Να σαι καλά
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  9. https://www.in.gr/2021/09/29/greece/emy-tha-vaftizei-ta-isxyra-meteorologika-fainomena-stin-mesogeio-deite-ti-lista-ta-onomata/ Για να δούμε μέχρι ποιο όνομα θα φτάσουμε φέτος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντως, τις τελευταίες μέρες με θεάσεις θαλάσσιας χελώνας, ζαργάνας μισού μέτρου και χταποδιού πιο συναρπαστικός είναι ο βυθός, παρά ο καιρός. Σεπτέμβριος, ο μήνας της αφθονίας (και) στη θάλασσα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λέτε να εξαντληθεί η γκάμα ονομάτων φέτος; Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος,γ...........!.-----Π.Α.

    Υ.γ. "Πέλοψ ο Ταντάλειος ες Πίσαν μολών,Οινομάου γαμεί κόρην εξ ης Ατρεύς έβλαστεν...." (Ευριπίδης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήπως έχουμε εικόνα αν θα σχηματιστεί τελικά το χαμηλό που όλοι περιμένουμε με αγωνία μετά τις 6 Οκτώβρη; Διχογνωμία διακρίνω στα καιρικά μοντέλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καθώς το ότι κάπου βρέχει αποτελεί πλέον είδηση, να αναφέρω ότι στη Καλαμάτα μετά από ωριαία βροχόπτωση έπεσαν 25mm! Επόμενο ανακοινωθέν για "ακραία καιρικά φαινόμενα" μετά την 7η Οκτωβρίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας έρθουν τα βαρομετρικά, και ας είναι και αβαπτηστα.Βροχη να φέρουν όμως.
    Καληνύχτα στην παρέα του μπλογκ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός Δημήτρη. Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή