Κυριακάτικα Επί-καιρα

Από τη χθεσινή καταιγίδα στη Χαλκιδική. Φωτ. Χρήστος Κυριακόπουλος

‘Όπως είχαμε αναφέρει στην ανάρτηση της 4ης Οκτωβρίου 2019 (βλέπε επιλογή Μετεωρολογία), δύο είναι οι βασικοί τύποι των τοξοειδών νεφών: τα σύννεφα με τη μορφή ραφιού (shelf clouds) και τα σύννεφα με τη μορφή ρολού ή κυλινδρικά σύννεφα (Roll clouds). Ένα τοξοειδές σύννεφο με τη μορφή ραφιού είναι ένα χαμηλό, οριζόντιο, σφηνοειδές σύννεφο που προσαρτάται στη βάση του γονικού καταιγιδοφόρου νέφους. Ένα τοξοειδές σύννεφο με τη μορφή κυλίνδρου είναι ένα χαμηλό, οριζόντιο, σε σχήμα σωλήνα σύννεφο που σχηματίζεται κατά μήκος ενός εκτεταμένου μετώπου. Το συγκεκριμένο σύννεφο που εμφανίστηκε χθες στη Χαλκιδική είναι ένα shelf cloud που τείνει να πάρει κάποια χαρακτηριστικά roll cloud


Όταν κολυμπάμε στη θάλασσα και αρχίζει να εκδηλώνεται καταιγίδα, βγαίνουμε αμέσως έξω από το νερό. Ένας κεραυνός, ακόμα και να μην πέσει πάνω μας, μπορεί να δημιουργήσει επιφανειακά ηλεκτρικά φορτία ικανά να μας καταστήσουν ανήμπορους να κολυμπήσουμε. Εννοείται ότι πρέπει να βγούμε αμέσως στην ακτή και όταν είμαστε σε βάρκα. Οι λουόμενοι της φωτογραφίας φαίνεται αυτά να τα αγνοούν.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη του μήνα, βλέπω: από πλευράς θερμοκρασίας σημαντικά σκαμπανεβάσματα και από πλευράς βροχών μιζέρια!. Πρωτοβρόχια χωρίς οργανωμένους γαρμπήδες δεν νοούνται.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής, φίλοι μου

7 σχόλια:

  1. Να επισημανθεί ότι ο κεραυνός διαχέεται μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή, τα ψάρια στον βυθό δεν κινδυνεύουν. Όσο για τους λουόμενους, μπορεί να βούτηξαν με ηλιοφάνεια ή με παροδική συννεφιά και ο καιρός να έκλεισε στη συνέχεια πολύ γρήγορα, κάτι που μου έχει συμβεί πολλές φορές. Πάντως, στη θάλασσα περισσότερο κινδυνεύεις αν δεν είσαι εσύ σε καλή κατάσταση, δηλαδή, έχεις φάει ή έχεις καταναλώσει αλκοόλ, δεν έχεις κοιμηθεί καλά και πας να κολυμπήσεις μεγάλη απόσταση, παρά από τις ξαφνικές καταιγίδες, τα κύματα και τα θαλάσσια (και όχι του αέρα) ρεύματα, που είναι και τα πιο επικίνδυνα, όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα. Καλύτερα να έχεις πολλά beaufort ανέμους (για το παράκτιο κολύμπι, όχι για να ανοιχτείς με βάρκα), παρά να πέσεις σε θαλάσσια ρεύματα.

    Παρεμπιπτόντως, μαθητές είχαν ρίξει συνολικά 750 γυάλινα μπουκάλια στη θάλασσα της Ιαπωνίας το 1984 και το 1985 για να μελετήσουν τα ρεύματα των ωκεανών και ένα από αυτά βρέθηκε 37 χρόνια μετά στη Χαβάη, όπως μεταδίδει το BBC. Ένα ακόμα μπουκάλι είχε βρεθεί το 2002 στο νησί Kikaijima της Ιαπωνίας και μερικά άλλα στην Οκινάουα, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

    Η 9χρονη Abbie Graham, που βρήκε το μπουκάλι στη Χαβάη τον Ιούνιο, επικοινώνησε με το σχολείο Chosi στην Ιαπωνία, όπως έλεγε το μήνυμα που ήταν μέσα σε αυτό, στέλνοντας και μία φωτογραφία με την αδερφή της να τρώνε σούσι. Ο 54χρονος σήμερα Mayumi Kanda, που το 1984 ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας, η οποία ήθελε να μελετήσει τα ρεύματα των ωκεανών, εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός, αλλά και τη νοσταλγία του για την εποχή που πήγαινε στο Λύκειο του Chosi. Όσο, για την 9χρονη Abbie δήλωσε ενθουσιασμένη σε εφημερίδα της Χαβάης, αλλά και ότι θα ψάξει στο βυθό για να βρει κι άλλο μπουκάλι και σίγουρα το κορίτσι είναι στον σωστό δρόμο.
    https://www.theguardian.com/world/2021/sep/17/message-in-a-bottle-from-japan-washes-up-on-hawaii-beach-after-37-years
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτος 2001 Ιούλιο μήνα και στην περιοχή της Βάρκιζας, αν θυμάμαι σωστά γιατί ήμουν ηλικιακά μικρός, έγινα μάρτυρας ενός ατυχήματος από πτώση κεραυνού μέσα στην θάλασσα και δυστυχώς σκοτώθηκε ένα παιδάκι την ώρα που κολυμπούσε. Εμείς τρέξαμε στο αυτοκίνητο μόλις μαύρισε ολόκληρος ο ορίζοντας στην Κούλουρη. Έχω εμπειρίες από πτώσεις κεραυνών. Είναι πολύ όμορφο θέαμα αλλά παράλληλα επικίνδυνο. Τρεις φορές έχω δει να πέφτουν κεραυνοί πάνω σε άλμπουρα, στα κότερα εδώ κάτω στην Μαρίνα Αλίμου και προκάλεσαν ζημιές σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά εντός των σκαφών και στο ένα από αυτά είχε κόψει και την μάτσα. Η λάμψη και ο κρότος είχε εκδηλωθεί ταυτόχρονα! Η φωτογραφία του Χρήστου Κυριακόπουλου μου θυμίζει το θέαμα που βλέπω στον Σαρωνικό κόλπο όταν μπαίνουμε στην τροχιά των καταιγίδων. Μαυρίζει ο ουρανός στην Αίγινα και το αγκίστρι και βλέπεις μέσα στο βάθος του ορίζοντα την μαυρίλα και τους κεραυνούς να πέφτουν κάθετα και να φωτίζεται ο τόπος στα εκεί μέρη και να ακούς τον υπόκωφο ήχο της βροντής που ταξιδεύει μέσα στον Σαρωνικό.Το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά μου φτάνει όταν βλέπω τις καταιγίδες να πλησιάζουν από τον αργοσαρωνικό. Επίσης έχω δει υδροστρόβιλο στον Σαρωνικό κόλπο. Μια φορά το έτος 2002 Δεκέμβριο μήνα και άλλη μία φορά τον Οκτώβριο του 2014 και ήταν και βράδυ. Καθόμασταν στην Μαρίνα Φλοίσβου εκείνο το βράδυ μαζί με φίλους που λατρεύουν και αυτοί τα καιρικά φαινόμενα και άρχισε ξαφνικά να αρχίζει να αστράφτει και σηκώθηκε απότομα αέρας αλλά βίαιος. Την ώρα που την κοπανήσαμε από τον κυματοθραύστη και κατεβήκαμε, βλέπουμε προς Πειραιά ένα χωνί το οποίο έπεσε στην αντίληψη μας ότι είναι υδροστρόβιλος από τις λάμψεις που φώτιζαν τον υδροστρόβιλο. Μιλάμε για τρομοκρατία. Όμορφα τα καιρικά φαινόμενα αλλά και επικίνδυνα! Χρειάζεται προσοχή! Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους,καλή Κυριακή και καλή νέα εβδομάδα.
    Η εικόνα από τη Χαλκιδική χθες δεν ήταν και η καλύτερη όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως προς το μπουρίνι πού έλαβε χώρα στην εν λόγω περιοχή.
    Πέρα από τη φωτογραφία τού φίλου Χρήστου παραπάνω,κυκλοφόρησαν και βίντεο που μέχρι τελευταία στιγμή ο κόσμος κάθονταν και κοίταζε πότε το φαινόμενο θα έρθει κατά πάνω τούς.
    Τέλος πάντων.
    Όσο για τη συνέχεια όπως μάς προϊδεάζει και ο δάσκαλος τα στοιχεία όλο κ χαλάνε run με run στα μοντέλα όπως και στα αντίστοιχα ensemble.
    Χωρίς ζωνική τέτοια εποχή και χωρίς τον Γαρμπή(ΝΔ)στο Ιόνιο και τον Σιρόκο(ΝΑ) στα ανατολικά, αξιόλογες βροχές γιοκ.
    Πάμε λοιπόν έως τα τέλη τού Σεπτεμβρίου(ένας από τούς πιό άνομβρους των τελευταίων ετών όπως όλα δείχνουν για πολλές περιοχές μαζί με επίσης Αύγουστο Ιούλιο Μάιο κ Απρίλιο)με ψευτό φαινόμενα εδώ κ εκεί και με μία αισθητή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα κρατήσει μόλις 24 με 36 ώρες!(είναι η σφοδρή κακοκαιρία πού διατυμπάνιζαν όλα τα sosial εδώ κ μέρες...).
    Τα βλέμματα λοιπόν γιά αξιόλογη κ γενικευμένη αλλαγή πάει για τον Οκτώβριο.
    Υ.Γ. Τα μοντέλα αυτή την εποχή με τις αλλαγές πού κάνουν μπορούν να τρελάνουν ακόμη και τον πιό ήσυχο και νορμάλ προγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καραβατακης Αντώνιος19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 4:07 μ.μ.

    Καλό απόγευμα Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ξεκινήσω από την αφόρητη ζέστη χθες με δυνατό λυβα αλλά και σήμερα και ως φενεται και αύριο εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία ,τα κλιματιστικά έχουν πάρει μπροστά πάλι, θυμίζει καρδιά καλοκαιριού.Τωρα πολύ σωστά τα λέει ο δάσκαλος στις καταιγίδες δεν νοηται να μην περνούμε μέτρα ασφαλείας για τη ζωή μας θα έλεγα εγώ πριν καν εκδηλωθεί ακόμα.Τωρα για την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού κρατάω μικρό καλάθι για βροχές αλλά μεταβατική περίοδος είναι και ίσως έχουμε και ανατροπές θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα κάποια φαινόμενα τοπικά διαφενονται Τετάρτη και Πέμπτη . Χρήστος από την πολύ ζεστή Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το που είδα τη φωτογραφία, προέκυψε και ονοματοδοσία "σύννεφο κοτσίδα"!!.Ως προς την εξέλιξη του καιρού πάμε δυνατά για Οκτώβρη με αλλαγή κυκλοφορίας.Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο,σίγουρα ναι.....!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με ζέστη και σταθερή θερμοκρασία(26-27 βαθμούς) από το χωριό μου έως τον Βόλο,την Παρασκευή το βραδάκι,ενώ το Σάββατο μετά τις 11 το πρωί επικράτησε δυνατός λιβας που έγινε ακόμη πιο δυνατός στον δρόμο για Τρίκαλα και ειδικά μετά την Λάρισα με πολύ δυνατά "σκουντηματα".
    Αφόρητη η ζέστη και στην πόλη των Τρικάλων και έπρεπε να αρχίσω να ανηφιριζω προς την ορεινή Αργιθεα, πριν το σούρουπο για να αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία σε πιο δροσερά επίπεδα.
    Το πρωί εχθές ήταν πολύ ψυχρό στα 1200 μέτρα,με πολλή συννεφιά και 2 μικρά περάσματα βροχής που έκαναν φθινοπωρινό το σκηνικό.
    Η επιστροφή μου το μεσημέρι έγινε μέσα σε "καμινι" και ειδικά στα σύνορα Φθιώτιδας-Βοιωτίας και προς Σχηματάρι είχε πολλή σκόνη που έκανε την κατάσταση ιδιαίτερα αποπνικτική.
    Ευτυχώς που ο δυνατός αέρας δεν σταμάτησε στιγμή και κατά την διάρκεια της νύχτας στο χωριό μου και έτσι κάτι γίνεται αφού η θερμοκρασία πέφτει σε ανεκτά επίπεδα.
    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ξαναπώ πως πρέπει εμείς εδώ στα ανατολικά και νότια να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη μέχρι ωσότου φύγει οριστικά το καλοκαίρι,εν αντιθέσει με τα ΔΒΔ τμήματα της χώρας που δεν φαίνονται οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν τόσο πολύ όσο σε μας.
    Δικαιολογημένα,κατά εμένα,υπάρχει γκρίνια για την καιρικη απραξία,την συνεχιζόμενη ζέστη και ανομβρία,αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη,δεν πιστεύω ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι τόσο άσχημος,απεναντίας μάλιστα θα έχει αρκετό ενδιαφέρον και κατά περιοχές πολύ ενδιαφέρον,πάντα όμως προσαρμοζομενος στα "καινούργιο" δεδομένα που σημαίνει με πολλά ξεσπάσματα και όχι αυτά που ξέραμε εμείς οι "παλαιοτεροι"(λέμε τωρα) με κλειστό καιρό για μέρες ή εβδομάδες,αφού αυτά είναι περασμένα "μεγαλεια" που θα τα διηγουμαστε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας,σαν ιστορία...
    Καλή και δημιουργική εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή