Πόσο συνηθισμένες είναι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών;



Τον περασμένο μήνα η χώρα δεινοπάθησε από ένα κύμα καύσωνα διάρκειας δύο εβδομάδων. Το αίτιο που προκάλεσε το συγκεκριμένο θερμό κύμα ήταν ένα επίμονο μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (πάντα πίσω από μια τέτοια περίπτωση κρύβεται κάποιο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης) το οποίο στη μέση τροπόσφαιρα κατευθυνόταν από τη Β-ΒΔ Αφρική προς τα Β-ΒΑ Βαλκάνια. Στον καύσωνα αυτόν δεν καταρρίφθηκαν τα ιστορικά ρεκόρ των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, αλλά οι συνθήκες θερμού, ξηρού και ανεμώδους καιρού που επικράτησαν στο δεύτερο μισό της διάρκειάς του ήταν αυτές που προκάλεσαν τις καταστροφές.


Αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν εδώ και αρκετές ημέρες στη χώρα μας, εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κάποιος ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο αυγουστιάτικο μελτέμι, αλλά μια δεύτερη προσεκτικότερη ματιά θα μας πείσει ότι δεν πρόκειται για ένα τυπικό μελτέμι. Το βασικό αίτιο ήταν ένα μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (στη μέση πάντα  τροπόσφαιρα) που οδήγησε: (α) στην επέκταση αντικυκλωνικού σφήνα προς την κεντροανατολική Ευρώπη και στην ταυτόχρονη κίνηση μιας σκάφης χαμηλών υψών από τα Βαλκάνια προς την κεντρική Μεσόγειο (οπισθοδρομούν σύστημα). 




Με αυτές τις συνδυαστικές κινήσεις της μέσης τροπόσφαιρας, στη Β-ΒΑ Ελλάδα δημιουργήθηκε ισχυρή βαροβαθμίδα στην οποία οφείλονται οι ισχυρότατοι ΒΑ άνεμοι. Επειδή το δίπολο του αντικυκλώνα στα Β. Βαλκάνια με τη σκάφη των χαμηλών υψών της κεντρικής Μεσογείου κινείται πολύ αργά, η ισχυρή βαροβαθμίδα, που αρχικά περιορίστηκε στη Β-ΒΑ Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ζώνη  ΒΑ. Αιγαίο - Εύβοια - Αττικοβοιωτία και Α-ΝΑ Πελοπόννησος, έχει μεγάλη διάρκεια. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω του δυναμικού αιτίου οι εντάσεις των ανέμων δεν πέφτουν αρκετά στη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της επικράτησης του τυπικού μελτεμιού (ξέσπασμα ή μπάσιμο του μελτεμιού) στη Μακεδονία, τη Θράκη και το Β. Αιγαίο, πέρα από τα μπουρίνια που μπορούν να εκδηλωθούν εκεί, επικρατούν ισχυροί άνεμοι του βόρειου τομέα που όμως δεν διαρκούν πάνω από 36 ώρες. Στη συνέχεια η ισχυρή βαροβαθμίδα μετατοπίζεται νότια, με συνέπεια την πνοή ισχυρών ανέμων στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τις λοιπές ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Προφανώς τις τελευταίες δραματικές ημέρες κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που οδήγησε στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ασυνήθιστη είναι –ιδιαίτερα στη ΒΑ Ελλάδα- και μεγάλη διάρκεια έχει.

Στις 29 Ιουλίου του 2023, κάνοντας τον απολογισμό της καταστροφής που είχε τότε προηγηθεί, είχα γράψει: «Φοβάμαι ότι στα χρόνια που έρχονται θα δούμε χειρότερες καταστάσεις από αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πολιτεία και πολίτες, όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε ως τώρα τις φυσικές καταστροφές δεν θα είναι αποτελεσματικοί στο μέλλον. Ο εξοπλισμός με τα κατάλληλα μέσα και η καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών που μάχονται στην πρώτη γραμμή αποτελούν βασικές προτεραιότητες, αλλά σημαντική είναι και η διασύνδεση των επιστημονικών φορέων με τους επιχειρησιακούς φορείς για τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Τέλος, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε γιατί μόνο έτσι θα μείνουν όρθιες η κοινωνία και η οικονομία της χώρας μας» 

67 σχόλια:

  1. Δηλαδή τα ρίχνουμε όλα στην κλιματική αλλαγή και όλα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άνθρωπος φίλε ανώνυμε από τότε που υπάρχει βρίσκεται σε έναν συνεχή αγώνα προσαρμογής. Μια διαδικασία που άλλοτε ακολουθούσε την φύση χωρίς δίκη του παρέμβαση και άλλες φορές με δική του. Η διαφορά με το τώρα είναι ότι η παρέμβαση του είναι καθοριστική για όλο τον πλανήτη. Άρα πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των αλλαγών ώστε να μην βρεθεί στο σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτό κατάλαβα εγω από τον δάσκαλο μας

      Διαγραφή
    2. Ο δάσκαλος όσο δίκιο και να έχει δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί καίγεται όλη η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη με ενα "σπάνιο" μελτεμι.

      Διαγραφή
    3. ποιος δρόμος είναι ανοιχτός23 Αυγούστου 2023 στις 1:52 π.μ.

      Συμφωνώ με τον ανώνυμο κατ' αρχήν. Τέτοιες καταστροφές δεν εξηγούνται με ευχολόγια ούτε απλώς με ανάλυση "σπάνιων" καιρικών συνθηκών. Και καλό είναι βέβαια, να γίνονται αναλύσεις στην ειδικότητα που κατέχει ο καθένας, αλλά χωρίς να αναφέρεται καθόλου το υπόβαθρο πίσω από την καταστροφή, είναι εύλογο να προκαλούν σχόλια δίκαιης αμφισβήτησης σαν του ανώνυμου. Αν και είναι αλήθεια επίσης το γεγονός ότι γνωρίζει ο κάθε ειδικός στην αρμοδιότητα του μέχρι πού μπορεί να "περπατήσει" πριν φτάσει στο ναρκοπέδιο.

      Διαγραφή
    4. Μα, γράφει στην τελευταία παράγραφο ο κ. Ζιακόπουλος, βρε παιδιά, για την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών που μάχονται στην πρώτη γραμμή, την καλύτερη συνεργασία επιστημονικών και επιχειρησιακών φορέων και τη θωράκιση των υποδομών. Από την άλλη, μετεωρολόγος είναι ο άνθρωπος και επόμενο είναι να αναλύσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

      Διαγραφή
  2. Eξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε δύο επισημάνσεις.
    α)Η διάταξη που περιγράψατε η οποία είναι και η απάντηση σας στο ερώτημα πόσο τυπικό είναι το μελτέμι πράγματι είναι αυνίθιστη για καλοκαίρι,θεωρώ όμως όχι για Σεπτέμβρη όταν η κυκλοφορία αναζητά νέες διατάξεις,απλά.ο αντικυκλώνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο εμποδιστής που διαδέχεται τα πρωτα περάσματα των χαμηλών από τα βόρεια και όχι μια θερμή ράχη από την Σαχάρα.
    β)Το μπλοκάρισμα του Ιουλίου έχει πιστεύω άμεση σχέση με την ενίσχυση του Γροιλανδικού. ενω παράλληλα και σύνοτνα με αυτήν είχαμε και την κατάβαση του πολικού αεροχειμάρου μεχρι το υψος των Αλπεων, Βόρειας Ιταλίας, Σλοβενίας ενώ τον Ιούλιο ζήττημα να φθάσει στην Σκανδιναβία.Αυτά τα ολίγα
    .Όσο για τους επίμονους που προσπαθούν να συνδέσουν τα γραφόμενα του κυρίου Ζιακόπουλου με την πολιτική επικαιρότητα. και η κλιματική κρίση και η υποψία μιας υβριδικής επιχείρησης είναι μία συζήτηση που μας καλουν κάποιοι να κάνουμε(και από τις δύο πλευρές)...νομίζω για την ωρα.αν δεν σέβεται η πολιτική ελίτ τον υπερ πάντων αγώνα που δίνουν οι Ελληνες για τις φωτιές ας τον σεβαστούμε εμείς.Δεν τα γράφω για αμβροτητες...το γράφω γιατί έτσι πιστεύω ότι είναι."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο (συνηθισμένο) μελτέμι οι χαμηλότερες βαρομετρικές πιέσεις (ΜΣΘ) βρίσκονται από τη Ρόδο και ανατολικότερα. Τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν σαν αυτές να έχουν περάσει δυτικά της Ρόδου και συνδυάστηκαν με υψηλές πιέσεις που κατέβηκαν μέχρι τη βορειοδυτική Ελλάδα. Κι έτσι σχηματίστηκε η ισχυρή βαροβαθμίδα στην γραμμή Βορείου Αιγαίου - Εύβοιας - Αττικοβοιωτίας.

      Μια από τις απορίες μου όμως είναι πώς το οπισθοδρομούν σύστημα (εγώ θα το 'λεγα ανάδρομο, να ταιριάζει και με τον Ερμή τον ανάδρομο!) της ύφεσης της μέσης τροπόσφαιρας "μπόρεσε να ελκύσει" τέτοια βαροβαθμίδα στην επιφάνεια.

      Κάποια στιγμή η ύφεση έφυγε πίσω στη Μάλτα και όμως συνέχισε να τροφοδοτείται από τα δυτικά Βαλκάνια (πάνω από Αλβανία, Σκόπια). Πρέπει να έκανε και bora στην ανατολική Αδριατική ακτή για κάποιο διάστημα.

      Τώρα αν πω ότι, ανατρέχοντας και στις αντίστοιχες αναρτήσεις του μπλογκ από το Φεβρουάριο του 2021, βλέπω μεγάλες ομοιότητες αλλά και διαφορές με το "μπουράν" που μας είχε ταλαιπωρήσει, θα πέσω πολύ έξω;

      Διαγραφή
    2. Εύλογη η απορία σου σχετικά με τη δημιουργία τόσο ισχυρής βαροβαθμίδας στην Α - ΒΑ Ελλάδα, ψαγμένε μου ανώνυμε των 04:58 μ. μ. Με προβλημάτισε κι εμένα, αλλά δεν είχα χρόνο να επεκταθώ προς τα εκεί. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, η ισχυρή βαροβαθμίδα δεν οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια, όπως συνήθως συμβαίνει με τα περάσματα των ψυχρών μετώπων που σηματοδοτούν την έναρξη επικράτησης των κλασικού τύπου μελτεμιών στη χώρα. Από τα Β. Βαλκάνια δεν πέρασε κανένα ψυχρό μέτωπο. Αντίθετα, εκεί, οι κατολισθήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της έντονης αντικυκλωνικής κυκλοφορίας (συνθήκες καύσωνα) αύξησαν τις επιφανειακές θερμοκρασίες και γι αυτό το λόγο οι Β-ΒΑ που έφθαναν στην περιοχή μας δεν δρόσιζαν (είχαν ξεμείνει από BTU ψύξης, όπως είχα αναφέρει σε παλιότερη ανάρτησή μου)
      Στη δημιουργία, λοιπόν, της ισχυρής βαροβαθμίδας στη ΒΑ Ελλάδα δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο η άνοδος των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια, αλλά η πτώση των πιέσεων στην περιοχή Μικράς Ασίας - Νησιών Α-ΝΑ Αιγαίου. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η πίεση στην περιοχή Σάμου - Βόρειων Δωδεκανήσων (βλέπε δεύτερο χάρτη) ήταν ίση ή και λίγο μικρότερη από τις πιέσεις που συνήθως επικρατούν στην Α. Μεσόγειο λόγω του θερμικού χαμηλού που εγκαθίσταται εκεί τη θερινή περίοδο. Στις βασικές αιτίες της πτώσης της πίεσης στην περιοχή Σάμου - Βόρειων Δωδεκανήσων - ΝΔ Μικράς Ασίας συμπεριλαμβάνονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί στη Μ. Ασία (βλέπε πρώτο χάρτη) και η καταβατική κίνηση του αέρα από τα υψίπεδα της Μ. Ασίας στο Αιγαίο.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή δεν υπάρχει σύστημα, δεν υπάρχει μέτωπο, η μέση τροπόσφαιρα δεν έχει καθοριστικό ρόλο και όλο το φαινόμενο είναι "θερμικό" (και προφανώς έχω πέσει έξω). Θερμές μάζες σαν βράχια σε κατολίσθηση, από την μια και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πέφτουν μέσα σε μια αέρια κοιλάδα που διοχετεύει τον άνεμο στη γραμμή από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη μέχρι την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια. Πολύ δύσκολη περίπτωση για να περάσει από το μυαλό "ψαγμένου", σίγουρα όχι από το δικό μου. Δεν είναι τυχαίο που σας λένε Δάσκαλο, το μάθημα θαυμάσιο! Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    4. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση. Ετσι λοιπόν εξηγείται και το γεγονός ότι στις 22 Αυγούστου (προχθές δηλαδή), η μέση ταχύτητα του ανέμου εδώ στα ΒΔ παράλια της Ρόδου δεν ξεπέρναγε τα 10 χλμ/ώρα (την ίδια στιγμή που στην Εύβοια, την ανατολική Αττική το ευρύτερο βόρειο Αιγαίο/Θρακικό δεν στεκόσουν έξω), ενώ για κάποιο χρονικό διάστημα οι άνεμοι από την κλασική Δ συνιστώσα είχαν για αρκετές ώρες ΝΔ, πράγμα που αύξησε κάπως και τη θερμοκρασία και τη δυσφορία στην πόλη της Ρόδου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  3. Έκαστος ό,τι κατάλαβε ή είναι πρόθυμος να καταλάβει.---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων από ποιους έγινε παρακαλώ ;;

      Διαγραφή
    2. Παναγιώτη, όπως είδες ο δάσκαλος το δημοσίευσε. Να σου πω καταρχάς αναφέρεσαι σε μυστικές υπηρεσίες και μετεωρολόγους λες και η πρόγνωση των ανέμων και του καιρού είναι κρυφή γνώση κι όχι πλέον φανερή και προσβάσιμη στον καθένα μας. Το ότι θα έπνεαν άνεμοι το ήξεραν κι οι κότες λοιπόν. Παρακάτω, Αν είναι σχέδιο των γειτόνων χρειαζόμαστε αποδείξεις όχι εικασίες. Αλλά από την άλλη φωτιές ξεσπούν σε όλη την Ελλάδα σε όλη όμως. Στη Ρόδο στην Κρήτη στην Κέρκυρα στην Πάρνηθα στη Πελοπόννησο όλες αυτές μπαίνουν από τους γείτονες μας και τις μυστικές τους υπηρεσίες για να μας αποσταθεροποιήσουν και να μας κατακτήσουν; Λίγη εγκράτεια σε όλους μας από σεβασμό και μόνο στον πόνο των ανθρώπων που χάνουν τις ζωές τους, τα σπίτια τους, τα δάση τους. 2023 μόνο επίσημη ενημέρωση θέλω όχι τι λέει ο καθένας στο καφενείο. Και έπειτα δράση κινητοποίηση και πυροσβεστικά μέσα.
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    3. Δεν σας αρέσει ο Δημόκριτος...

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη, φίλε των 09:18 π.μ. Το διέγραψα κατά λάθος.
      Επανορθώνω:«Κρέσσον τα οικήια ελέγχειν αμαρτήματα ή τα οθνεία», Δημόκριτος.
      (Είναι καλύτερα να αποδοκιμάζουμε τα δικά μας σφάλματα παρά τα ξένα).

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Δεν απάντησες στον ανώνυμο των 8.47 πως εξηγείς τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα.Εχουν μπει παντού γκρίζοι λύκοι όπως λέγανε κάποτε;

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    9. Δεν μας εξηγείς, όμως, φίλτατε Παναγιώτη, τι συμφέρον έχουν οι μετανάστες για να βάλουν πυρκαγιά. Για να καούν και οι ίδιοι μήπως; Να ξέρεις ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι οι 19 που κάηκαν ζωντανοί, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από κάποιους που τους κυνηγούσαν. Μάλλον κάποιους σαν εκείνον που τους είχε κλειδώσει σε μία καρότσα φορτηγού και τους επιδείκνυε με καμάρι, λέγοντας "25 κομμάτια (με τη λέξη κομμάτια εννοούσε τους μετανάστες, που μάλλον δεν θεωρεί ανθρώπους)) μάζεψα".

      Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το σημαντικό είναι διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας. Και τη δύναμη μας, με το να μην τα βάζουμε με τον αδύναμο.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστούμε Δάσκαλε για τις πληροφορίες. Δύσκολοι καιροί.

    Με ευχολόγια και λιτανείες, δουλειά δεν γίνεται.
    Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο τέλος έτσι όπως βαδίζουμε.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου. Η Τουρκία έχει δημοσίως αποδεχτεί ότι έχει βάλει φωτιές στα ελληνικά νησιά (Σάμος). Γιατί να μην ξαναβάλει; η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας,η ΜΙΤ, είναι απίστευτα οργανωμένη με απίστευτη κρατική υποστήριξη. Στη Γερμανία και στη Γαλλία πλέον έχουν αντιληφθεί την τρομοκρατική ικανότητα της ΜΙΤ και βρίσκονται σε πανικό γιατί βρίσκεται παντού. Πολλές φορές έχουν μπει φωτιές για πολιτικούς λόγους και όχι μόνο από την Τουρκία, σε ένα υβριδικό πλαίσιο αποσταθεροποίησης. Απλώς, οι κλιματικές συνθήκες είναι αυτές που επιτρέπουν να γίνουν καταστροφικές οι φωτιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και από μένα, οι υβριδικές επιχειρήσεις είναι δεδομένες από τα κράτη και όχι μόνο από την Τουρκία,σαφώς η Τουρκία έχει εκτελέσει τέτοιες ,όμως ο ψίθυρος η υποψία δεν έχει καμμία αξία μόνη της, η μόνη αξία που μπορεί να έχει είναι να βοηθά την επιχειρηματολογία που "ανορθόδοξου" πολέμου εναντίον όλων.
    Για να έχει αξία πρέπει η κρατική ασφάλεια και η Ευπ να συγκεντρώσουν στοιχεία(ενδείξεις) που αν τα βάλεις όλα μαζί...συνδέονται λογικά,αμέσως μετά Εισααγελέας να επιληφθεί της έρευνας και στο τέλος...να έχουμε ένα δια ταύτα που να κατηγορεί την γειτονική χώρα,η συνέχεια είναι τουλάχιστον κυρώσεις.Παρόμοια υβριδική επιχείρηση ήταν η μικρή Μαρία η ιστορία της οποίας συνδεόταν με ΜΚΟ της Νορβηγίας με πιθανό χορηγό της την Τουρκία.
    Ενα σοβαρό κράτος λοιπόν ακολουθεί τα βήματα της έρευνας και στο τέλος της σύνδεσης των ενδείξεων που υπάρχουν ,σε αντίθετη περίπτωση επεναλαμβάων είναι ένας ψίθυρος μεταξύ μας,,ένα απλό αφήγημα,με άλλα λόγια..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Θωμά, άντε να μην αυτοπαραμυθιαζόμαστε πάλι και βαυκαλιζόμαστε για να νιώσουμε καλύτερα ότι ο εχθρός μας απειλεί και αρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν αμφισβητώ ότι οι φωτιές δύνανται να μπαίνουν και από εμπρηστές και από μυστικές υπηρεσίες κλπ κλπ αλλά θελουμε αποδείξεις και σωστή ενημέρωση.

      Διαγραφή
  8. Για την ιστορία...και στην Τουρκία έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά και εχουν κλεισιε τα Δαρδανέλια.Οταν μπαίνεις στην γεωπολιτική(Θουκιδίδης ,συμφέρονται) και ξεφεύγεις από την πολιτική(αξίες κλπ)) μπορείς να διακρίνεις πολλά π.χ.
    α)Είδαμε τον γιο του Μπάιτεν γυμνό με πιστόλι.
    β)Ο Πούτιν πεθαινε κάθε μέρα από διάφορες ασθένειες το ίδιο και ο Ερτογάν
    γ)Μάθαμε την ιδιωτική ζωή της πρώην Φιλανδής Πρωθυπουργού
    Ολες οι παραπάνω είναι υβριδικές επιχειρήσεις με συγκεκριμένο σκοπό.Και για να μην με αφορίσει ο κύριος Ζιακόπουλος πείτε μας τελικά αν το χαμηλό που σχηματζεται στην Βόρεια Ιαταλία από βδομάδα θα επιρεάσει τελικά την χώρα μας?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ζιακόπουλε, οι σωρείτες που έχουν αναπτυχθεί σήμερα Τετάρτη 23/8 πάνω από την Αττική είναι πυροσωρείτες από τη φωτιά της Φυλής; Είναι μικροί, πάντως, μοιάζοντας με cumulus humilis και mediocris, ενώ δεν υψώνονται κατακόρυφα. Υπάρχει και μία μυρωδιά καμένου, που φτάνει ως τα νότια προάστια, όχι τόσο έντονη, όσο το 2021, αλλά τη νύχτα αναγκάστηκα να κλείσω τα παράθυρα. Όπως και τώρα, λίγο μετά τις 8 το πρωί.

    Σίγουρα, οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, που ανέλυσε πολύ ωραία ο κ. Ζιακόπουλος ευνόησαν τη γιγάντωση των πυρκαγιών στον Έβρο, την Αττική, τη Φθιώτιδα τη Βοιωτία, όπως είχε συμβεί και στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Εύβοια κ.λ.π. τον Ιούλιο. Από την άλλη, όμως, καλοκαίρι είναι, φωτιές θα πρέπει να περιμένεις. Και θα πρέπει να υπάρχει η ύψιστη επιφυλακή, η οποία δεν είναι, όμως, δυνατή, λόγω της συρρίκνωσης του πυροσβεστικού σώματος.

    Πολύ απλά (και) στην Πυροσβεστική δεν έχουν αρκετό προσωπικό, με συνέπεια να μην μπορούν να προλάβουν πολλές φωτιές. Και αν δεν προλάβεις την πυρκαγιά στο ξεκίνημα της, ειδικά όταν επικρατούν μελτέμια, μετά είναι άπιαστη. Θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα ή σε σημείο που δεν έχει πια τίποτα άλλο να κάψει. Ήμουν παθών, το 2012, οπότε το γνωρίζω από πρώτο χέρι.

    Ενίσχυση της Πυροσβεστικής χρειάζεται, ειδικά από τη στιγμή που είμαστε μία χώρα, όπου η ζέστη συνδυάζεται συχνά με τα μελτέμια, αλλά μάλλον δεν το επιτρέπουν μνημόνια να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό (υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα). Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες, μεγαλύτερες και φονικές φυσικές καταστροφές σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, που μπήκαμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, με συνέπεια να συρρικνωθούν υπηρεσίες του δημοσίου, ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του πολίτη, όπως η Πυροσβεστική.

    Και δυστυχώς, η κατάσταση όλο και χειρότερη θα γίνεται, αν δεν αλλάξει κάτι. Ναι, υπάρχει η κλιματική αλλαγή, ναι θα υπάρχουν ιδιαίτερες και ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες κάποιες φορές, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνουμε και ως κράτος εμείς. Απλές διαπιστώσεις, μέχρι να καεί όλη η Ελλάδα και να μην μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε πια από τους καπνούς; Πρόληψη χρειάζεται. Όπως λένε και στην ιατρική, η πρόληψη σώζει ζωές και αυτό ισχύει για όλα στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στη μισή Ελλάδα το πρωί σήμερα η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 29 με 30β το πρωί(μέσα κ η Αθήνα).
    Κάποιοι συνεχίστε το παραμυθάκι σας κουράστηκα να γράφω τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτούς τους ζεστούς ανέμους που φυσούσαν εχθές όλη μέρα αλλά και τη νύχτα θα ήταν δύσκολο να πέσει η θερμοκρασία χαμηλότερα Φώτη. Παράξενο καιρικό μοτίβο, δε θυμάμαι στο κοντινό παρελθόν τόσο σφοδρούς ανέμους, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως τη Δευτέρα το βράδυ/ξημέρωμα Τρίτης. Θύμιζε χειμερινή κακοκαιρία. Πέρυσι είχαμε το δεκαήμερο του Αυγούστου με τις σφοδρές βροχοπτώσεις (πολλοί τις θυμόμαστε) και πολλές ζημιές, φέτος τον συνεχόμενο λίβα με τις ανάλογες συνέπειες φυσικά. Έχουμε φτάσει να ευχόμαστε να φύγει η άλλοτε πιο όμορφη εποχή του χρόνου (όχι για όλους βέβαια)

      Διαγραφή
    2. Φίλε Δημήτρη έτσι είναι, ειδικά εδώ στα δυτικά όσο δροσερό σχετικά ήταν το πρώτο μισό τού Αυγούστου, τόσο μας καίει στο δεύτερο μισό του.
      Επίσης και οι ελάχιστες σε πολλές περιοχές αρνούνται να πέσουν σε δροσερά επίπεδα.
      Ευτυχώς το Σάββατο κυρίως θα πάρουμε τις βροχές μας(δυτικά ΒΔυτικα ηπειρωτικά και εσωτερικό Πελοποννήσου κυρίως αυτό), αλλά από Δευτέρα μετά την πρόσκαιρη πτώση ξανά παίρνει την ανιουσα η Τ κυρίως αυτή τη φορά και στα ανατολικά λόγω δυτικών ανέμων.
      Επίσης εντύπωση μου προκαλεί η αφίγρανση της ατμόσφαιρας όπου εδώ στα δυτικά ακόμη και στα παραθαλάσσια τις τελευταίες ημέρες η σχετική υγρασία βρίσκεται κάτω από το 20% πράγμα όχι και τόσο σύνηθες γιά δυτική Ελλάδα.
      Ευτυχώς μέχρι στιγμής αν και έχουμε μία μεγάλη πυρκαγιά στην Ναυπακτία, τα πράγματα κυλούν ομαλά.

      Διαγραφή
  11. Ερώτημα και ζητούμενο είναι εις τί συνίσταται η πρόληψη. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρόληψη σημαίνει πυρασφάλεια. Περισσότερη πυρασφάλεια, δηλαδή, περισσότερο προσωπικό, έτσι ώστε να προλαμβάνει κάποιες φωτιές εν τη γενέσει τους. Από το 2010 οι κυβερνήσεις διαθέτουν το 92% των διαθέσιμων κονδυλίων για την καταστολή των πυρκαγιών και μόλις το 8% για την πρόληψη. Αν μία πυρκαγιά, όμως, ξεφύγει, μετά δεν μαζεύεται.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να ήταν έτσι ,αλλά φοβούμαι (και πιστεύω ) ότι δεν είναι.
      "Μαζικές προσλήψεις" !!!........ ---====Π.Α.

      Διαγραφή
  12. Τα σχόλια του κ. Λουπαση, ενδεικτικά της συνωμοσιολογικης αντίληψης που βρίσκονται στον πυρήνα κάθε ακροδεξιάς αφήγησης, είτε αφορά στο κλίμα, στις φωτιές ή στον κοβιντ. Ευτυχώς είναι μακρυά από τον Έβρο και ελπίζω ότι δεν θα επανδρώσει τις ντόπιες ΚΚΚ. Ντροπή....Η κοινή λογική και ο ορθός Λόγος αναζητούνται στα ...αζητητα σε αυτή τη χώρα.
    Νίκος Μ.
    Φυσικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα. Εξάλλου είναι φοβερά παράλογο και ακροδεξιό αυτό που τόσοι κάτοικοι αναφέρουν σχετικά με διάφορες ύποπτες κινήσεις και δράσεις ατόμων σε διάφορες περιοχές του Έβρου. Επίσης είναι εξαιρετικά απίθανο κατά τη γνώμη σας οι γείτονες να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη αυτή τη χρονική στιγμή σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή με αυτές τις συνθήκες.
      Το χειρότερο για εμένα ομως είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αντί να ενωνόμαστε μεταξύ μας, καθόμαστε και τρωγόμαστε, τσακωνόμαστε για κομματικά και πολιτικά, σχολιάζουμε από τον καναπε μας σαν παντογνώστες ελληναρες και αμφισβητούμε κάθε επιστημονικό λόγο. Εδω φτάνουν στο σημείο κάποιοι να προσβάλλουν τον κύριο Ζιακοπουλο επειδή τόλμησε άκουσον άκουσον να σχολιάσει τις μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Η κακια που βγάζουν επίσης κάποιοι με στεναχωρεί. Ειλικρινα είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε αυτή τη χώρα και να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία. Μακάρι να σβήσουν γρήγορα οι φωτιές και άπειρο σεβασμό από εμένα στους πυροσβέστες μας και σε όσους από όλα τα πόστα (αστυνομικοί, απλοί πολιτες, εθελοντες κτλ) συνεισφέρουν στα μέτωπα.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Ότι προσέβαλα τον δάσκαλο είναι γνώμη σου.Δεν άκουσα κανέναν να ενοχλείται γιατί πήραμε Ραφαλ και όχι και άλλα Καναντερ.

      Διαγραφή
    3. "Και τούτο έδει ποιήσαι ,κακείνο μη αφιέναι ".

      Διαγραφή
    4. Σωστα τι να τα κανείς τα Rafale και την άμυνα γενικά. Εξάλλου μάλλον μετακομίσαμε στο Βελγιο και έχουμε για γείτονα το…Λουξεμβούργο και όχι την Τουρκία. Ναι έχεις δίκιο, σαν χώρα δεν χρειαζόμαστε και την άμυνα και την πυρασφάλεια. Απλά το ένα πρέπει να αποκλείει το αλλο…
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    5. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.Τα τελευταία χρόνια έχουμε πόλεμο ή πυρκαγιές;

      Διαγραφή
    6. 5:28
      Εννοείται πυρκαγιες,όμως το ένα δεν ακυρώνει το άλλο.

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστω!
      Αλλά άντε να το καταλάβει και αυτός και αλλοι. Δυστυχως οι ανθελληνικές κορώνες περισσεύουν και σε αυτή την τραγωδία που βιώνουμε, και αυτό θα μας βγει σε πολύ κακό.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    8. Το περίμενα ότι δεν θα είχε νόημα

      Διαγραφή
  13. To θέατρο του παραλόγου σε ένα ανύπαρκτο κράτος πάντα φταίνε οι άλλοι εκτός από τους ιθύνοντες. Δεν μας φταίει τίποτα άλλο πέρα από την ευθυνοφοβία μας. Για αυτό είμαστε στο ίδιο έργο θεατές στα πάντα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακούτε να δείτε που έλεγε και ο Χαρίλαος.
    Θυμός, οργή, πίκρα, θλίψη και ανασφάλεια μας διακατέχουν όλους, αλλά αυτό δεν είναι θέμα που θίγεται στην ανάρτηση αυτή. Ούτε πρόθεσή μου ήταν και είναι να ψάξουμε τους φυσικούς αυτουργούς των εμπρησμών ή να καταλογίσουμε ευθύνες (διαχρονικές και παρούσες) σε πρόσωπα και φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Αυτό είναι έργο άλλων ειδικότερων εμού.
    Αυτά που ήθελα να επισημάνω στην ανάρτηση αυτή περιλαμβάνονται στην τελευταία παράγραφό της. Ειδικότερα για αυτά που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι, θέλω να πω ότι καύσωνες διάρκειας δύο εβδομάδων ή θυελλώδεις άνεμοι διάρκειας μιας εβδομάδας στη διάρκεια του ξηρού καλοκαιριού μας δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από κανέναν κρατικό μηχανισμό. Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα όταν οι φυσικοί αυτουργοί των εμπρησμών κινούνται από δόλο.
    Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι τι πρέπει να κάνουμε σε όλα τα στάδια μιας φυσικής καταστροφής, ώστε να περιορίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στο παρόν. Αφορά κυρίως στο μέλλον στο οποίο η συχνότητα εμφάνισης και η ένταση των ακραίων φαινομένων θα αυξηθούν. Στην τελευταία παράγραφο της ανάρτησης αναφέρθηκα επιγραμματικά σε κάποια πράγματα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν. Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε, αν θέλουμε να δούμε φως στον ορίζοντα. Αλλιώς, δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα θα καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι, θα πνιγόμαστε κάθε φθινόπωρο και θα αποκλειόμαστε κάθε χειμώνα.
    Σχόλια που θα αποκλίνουν από το πνεύμα των προαναφερθέντων και κυρίως πολιτικά σχόλια δεν θα αναρτώνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε θα απαντούσα αλλά το νέο σας σχόλιο με καλύπτει πλήρως.
      Μία ανάλυση μετεωρολογικών παραμέτρων έκανε ο άνθρωπος γιά το δύσκολο διάστημα πού περνάμε και ο καθένας έβγαλε το δικό του πόρισμα πολιτικής φύσεως!
      Ο λαός σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες πρέπει να είναι ενωμένος
      Σταματήστε κάποιοι τον πολιτικό οπαδισμό είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.
      Δεν μας ενδιαφέρει ποιος άλλος θα ήταν στην εξουσία και αν θα τα κατάφερνε καλύτερα γιατί πολύ απλά όλοι την ίδια πεπατημένη ακολουθούν.
      Ας ξυπνήσουμε και ας ενωθούμε μπας και στο μέλλον φτιάξει κάτι προς το καλύτερο(αν έχει μείνει τίποτα όρθιο).

      Διαγραφή
  15. Λοιπόν , χωρίς να απαντήσω σε κάποιους σχολιαστές, λέω μόνον ότι τέτοιες ασυνηθιστες καιρικες συνθήκες, σαν τις φετινές , δεν θυμάμαι να έζησα εδώ στην Ροδόπη. Ζέστη, μελτέμια, ξηρασία ναι, όχι όμως εμμονικα όπως φέτος. Υπήρχαν συχνά διαλείμματα και τέλη Αυγούστου οι πολλές ζέστες ήταν πίσω μας. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μία ανάλυση έκανε ο κ.Ζιακόπουλος πολύ σωστή όπως πάντα!
    Μετεωρολογική ανάλυση , όχι πολιτική!
    Ανεβάζετε εδώ ότι σάς έρχεται στό κεφάλι!
    Τουλάχιστον τά πολιτικά σχόλια αφήστε τά γιά το tweeter!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι διάφοροι φιλόσοφοι και παρτάκιδες που πετροβολούν τις βροχές και τις αστάθειες που είναι;
    Και επειδή υπάρχει γενικά η επιθυμία τώρα για βροχές,εγω τώρα ο..καιρόφιλος που έγινε απαγορευμένη λέξη τι να πω..οτι πρέπει να ανοίξουν ομαλά τα βαμβάκια;
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πού να το φανταστώ ότι αυτή η διδακτικά υποδειγματική ανάρτηση θα ετύγχανε ΄τέτοιας παρερμηνείας !!. ---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε αυτή τη χώρα, όλοι είναι ειδικοί σε όλα, στο ποδόσφαιρο είναι όλοι προπονητές, στις αρρώστιες όλοι είναι γιατροί κλπ. Έτσι και στο μπλογκ αυτό εμφανίζονται οι ειδικοί της μετεωρολογίας και του κλίματος. Αντί να εισπράξουν τη γνώση από έναν άνθρωπο που απλόχερα την προσφέρει, έρχονται εδώ να πούνε την ανοησία τους και να βγάλουν τα συμπλέγματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έριξε ένα ψιλόβροχο το απόγευμα της Τετάρτης 23/8 στη Σαλαμίνα, μάλλον από πυροσωρείτες, που είχαν κρύψει τον ήλιο και στα νότια προάστια της Αττικής, όπου δεν μύριζε καμένο από νωρίς το μεσημέρι, αλλά μάλλον επειδή φυσούσε δυνατός βοριάς, που όταν τη νύχτα κοπάσει, μπορεί και πάλι η κάπνα να μας σκεπάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όμβροι τοπικοί γύρω από τα Μέγαρα! Αναμενόταν; Παίζει να είναι από πυροσωρείτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το κλασικο ελληνικο καλοκαιρι συνεχιζεται οπως το αξιζει ασχετα απο τα ασχημα των πυρκαγιων και της αντιπαθειας που τους προκαλει απο οσους αρεσουν οι βροχες τα κρυα και τα χιονια.
    Ομως ας μην το κουρουζουμε το θεμα.
    Γαιδουροκαλοκαιρο ουτε ηταν και μαλλον ουτε προκειται να γινει οταν εχεις 35 βαθμους αυγουστιατικα.
    Δηλαδη τι θελουμε;να φθινοπωριασει απο τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναφορά στο ελληνικό καλοκαίρι και αν θέλουμε βροχές ή φθινόπωρο με όσα συμβαίνουν στην χώρα μας μέρες τώρα είναι εκτός τόπου αλλά κυρίως χρόνου

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα από τη Βεροια .
    Ο ήλιος κρύφτηκε όχι απο τα σύννεφα αλλά από τον καπνό που δημιουργούν οι φωτιές
    Σήμερα άκουσα και κύριο Ζιακοπουλο στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.Οσοι έχετε το ΕΡΤ echo κατεβασμένο μπορείτε να το ακούσετε on demand την εκπομπή "καθρεπτης "του Χρήστου Μιχαηλίδη. Περίπου στη μέση ξεκινάει η κουβέντα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτή τη στιγμή ο Κορινθιακός καλύπτεται από ένα στρώμα από καπνο-σωρειτομελανίες.Τα προιόντα της απέναντι κατακαύσεως. Απαίσια εικόνα !!! --====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Eγώ πάντως μπαίνω σε κόκκινο συναγερμό καθώς...για ακόμα μία φορά η κεντροδυτική Μεσόγειος φαίνεται να μας κλέβει την αρχή του φθινοπώρου.Σημειώνω
    Στους γκρινιάριδες των κάτω των 50 αφιερώνω ανάρτηση του κυρίου Κολυδά από παλιό αρχείο της ΕΡΤ οπου ειχε χιονίσει και κάποιες οικογένειες είχαν πάει στην Πάρνηθα και έπαιζαν με τα χιόνια χαρούμενες..σήμερα μπορεί η γκρίνια να ξεκινήσει με το πόσες νιφάδες πρόβλεψε ο καθένας Γκρινιάριδες!!."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για να καταλαβω,οι καιρικες συνθηκες που εχουμε τις τελευταιες μερες μελτεμια δεν χαρακτηριζονται;
    Η μικρα ασια δεν εχει θερμικο χαμηλο παντοτε τους καλοκαιρινους μηνες;ασχετα απο το αλλο χαμηλο που βρισκεται στην μαλτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τη γνώμη ότι στην όλη υπόθεση (πτώση της πίεσης), πέρα από τους λόγους που αναφέρω στο σχόλιό μου, συνεισέφερε και ένα δευτερεύον κλειστό χαμηλό ή η κυκλωνική κυκλοφορία στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από το Ν-ΝΑ Αιγαίο που "κοσκινίστηκε" μεταξύ των ανά 60 γεωδυναμικά μέτρα ισοϋψών στη στάθμη των 500 hPa. Είναι το δυναμικό αίτιο που συμπληρώνει τη θεωρία μου.
      Κανονικά, δεν έπρεπε να σου απαντήσω γιατί δεν σέβεσαι τη γλώσσα και όλους εμάς, αλλά ας όψεται η αγάπη μου για τη συνοπτική και τη δυναμική μετεωρολογία!

      Διαγραφή
  27. Παράθυρα ερμητικά κλειστά και χθες τη νύχτα της 23ης προς 24η Αυγούστου, καθώς όπως αναμενόταν μόλις κόπασαν οι άνεμοι, η κάπνα "έκατσε" πάνω από την Αττική. Ανάλογη είναι η εικόνα και σήμερα Πέμπτη το πρωί. Όσο πιο νότια, ο ουρανός καθαρίζει, αλλά δυτικά και βόρεια επικρατεί πολλή θολούρα. Να δούμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Ήδη ξεπεράσαμε σε καμένες εκτάσεις και τις πυρκαγιές του 2021 με 1,3 εκ. στρέμματα αποτεφρωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κλειστά παράθυρα στην Πετρούπολή (η γνωστή "λάμπα" επιστρατεύτηκε για να δούμε το μέγεθος και την πυκνότητα της στάχτης) αλλά και κλειστές καρδιές αρκετός κόσμος. Λες και μας φταίει ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσουμε, στο φανάρι, στην εργασία, στα ψώνια...στο σπίτι.... Λες και θα ξεσπάσουμε πάνω του για όλα τα κακά της μοίρας μας. Απουσία αυτοκριτικής και ταπεινότητας αλλά υπερεπάρκεια εγωισμού.
    Χθες και σήμερα, με εθελοντική ομάδα στην Πάρνηθα, προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι περνούσε από το χέρι μας, με λιγοστό νερό, με ασύλληπτες ριπές 8-9bf και με ξαφνικές αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου. Η μάχη όχι απλά άνιση, αλλά μου θύμισε τα λόγια του Αγησιλάου στον Αθηνάδη: «Είναι ηδονή να κερδίζεις μάχες σ’ έναν πόλεμο χαμένο». Νομίζω ότι πλέον κάπως έτσι (θα) βαδίζουμε από εδώ και στο εξής για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Προσωπικά, βιάζομαι και επιθυμώ διακαώς να έρθει ένα βροχερό και μουντό φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Mόνο στον Έβρο έχουν καεί 723.440 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Copernicus (το ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και πυρκαγιών, που έχει πάρει το όνομα του από τον Πολωνό αστρονόμο του Μεσαίωνα, Κοπέρνικο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα. Είναι ίδιες οι τωρινές μετεωρολογικές συνθήκες με αυτές του Αυγούστου 2003(4-11/8), οπότε υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στους Προολυμπιακούς Δοκιμαστικούς Αγώνες Κωπηλασίας στον Σχινιά; Το αναφέρετε στον 1ο Τόμο από το "ΚΑΙΡΟΣ: Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ", σελίδα 139. Και γενικότερα, είναι κανόνας ότι τα μελτέμια, οι αρχαίες Ετησίες εξασθενούν πάντα τη νύχτα ή αυτό δεν συμβαίνει όταν υπάρχει ισχυρή βαροβαθμίδα στο ΒΑ, το Κεντρικό και το ΝΑ Αιγαίο που υποδηλώνει την παρουσία δυναμικού αιτίου; Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γενική εικόνα είναι η ίδια, Μιχάλη. Νομίζω, όμως, ότι η ισχυρή βαροβαθμίδα παρουσίασε μεγαλύτερη εμμονή κατά τη διεύθυνση του άξονα ΒΑ. Αιγαίο - Ν. Εύβοια - Αττική και όχι βορειότερα.

      Διαγραφή