Καλοκαίρι!

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,
τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι.
Ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός... (Κ. Καβάφης)
Τοπίο στη Χαλκιδική του Τρύφωνα (trif.abr.)

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με το θερμικό χαμηλό της Α. Μεσογείου, που ως γνωστόν προκαλεί στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς βόρειους ανέμους (μελτέμια), παραμένει ενισχυμένος, με συνέπεια και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η ένταση των ανέμων να φθάσει και πάλι τα 7 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς.


Το Σάββατο (19/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα θα συννεφιάσει τοπικά και στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. 

Την Κυριακή (20/8), γενικά, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 

Αναφορικά με την προοπτική του καιρού τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας, αναμένεται και πάλι ηλιοφάνεια. Οι ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

29 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τι Στοκχόλμη που το φθινωπορο έδωσε τη θέση του στο σουηδικό καλοκαίρι με θερμοκρασίες κοντά τους 22c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλοκαίρι συνεχίζει με αρκετή ζέστη αλλά και δυνατούς ανέμους εδώ στα βορειοανατολικα. Η θάλασσα με πολύ κύμα δεν είναι καλή για κολύμβηση τις μέρες αυτές. Όπως και να έχει έχουμε ακόμη αρκετό μέλλον για τα μπάνια στη θάλασσα ειδικά οι της Νοτίου Ελλάδος. Εμείς στην Θράκη για ένα ακόμη μήνα πάνω κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς είχατε κύμα στα γυρίσματα σε νοτιά που κάνει συχνά, πυκνά το τελευταίο διάστημα. Και στον Σαρωνικό είχαμε νοτιάδες, αλλά σε καμία περίπτωση σημαντικό κύμα. Άλλωστε, το καλοκαιρινό δεν συγκρίνεται με το χειμέριο κύμα, που αναφέρεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις για να καθορίσει την απόσταση ενός οικοπέδου από τη θάλασσα.

      Από την άλλη, στην Ελλάδα μπορείς να κολυμπήσεις και τον χειμώνα. Όπως είχε δηλώσει, πριν μερικά χρόνια, ο δημοφιλής Αμερικάνος ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι, "the sea doesn't bite you". Σε ελεύθερη μετάφραση, "η θάλασσα δεν είναι άγρια στην Ελλάδα" και για αυτό μάλλον και ο ίδιος είχε παρατείνει τότε τις διακοπές κατά μία βδομάδα.

      Τυχεροί είμαστε - και σε αυτό - στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχουν τα κύματα και τα ρεύματα παραλιών στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, αλλά ακόμα και τον Βισκαϊκό Κόλπο, όπου πραγματικά είναι πολύ επικίνδυνο να κολυμπήσεις. Εδώ, βουτάς και τον χειμώνα και για πλάκα, μάλιστα, με τις όποιες εξαιρέσεις κάποιες μέρες, απλά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

      Διαγραφή
    2. Όχι φίλε δεν το γυρίζει σε νοτιά καθόλου. Εδώ φυσάει εδώ και ημέρες ο συνήθης στην περιοχή ισχυρός βορειοανατολικος άνεμος με ένταση στα 30 με 40 χιλιόμετρα την ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας που κοπάζει λίγο το βράδυ. Με αρκετό κύμα είναι δύσκολη αλλά και επικίνδυνη η κολύμβηση. Η συγκρίνεις με Σαρωνικό όπου με το νοτιά που λες δεν είχατε σημαντικό κύμα. Εδώ είναι πιο άγρια η θάλασσα στο Θρακικό πέλαγος.

      Διαγραφή
    3. Ναι, το πληροφορηθήκαμε, δυστυχώς, λόγω της πυρκαγιάς κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ότι φυσάει ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος στην ευρύτερη περιοχή. Μακάρι να τη σβήσουν το συντομότερο δυνατό.

      Όσο για τις παραλίες, αν βλέπουν νότια προς το Θρακικό πέλαγος, ο βορειοανατολικός δεν πρέπει να σηκώνει κύμα. Επικίνδυνος θα είναι μόνο για όσους κάνουν σερφ, κανό ή έχουν στρώμα φουσκωτό, από την άποψη ότι μπορεί να τους παρασύρει στα ανοιχτά και να δυσκολευτούν να γυρίσουν μετά.

      Και στον Σαρωνικό με βορειοανατολικό δεν έχει κύμα στις ακτές, μόνο με νοτιά και δυτικό, αλλά κυρίως τον χειμώνα. Ο καλοκαιρινός νοτιάς είναι συνήθως ασθενής και δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Γενικά, όταν ο άνεμος φυσάει από τη στεριά προς τη θάλασσα, ακόμα και με 10 beaufort δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κολυμβητές. Όταν φυσάει, όμως, από τη θάλασσα προς τη στεριά, τότε με 7-8 beaufort είναι όντως, επικίνδυνα, αλλά τέτοιες εντάσεις με νοτιά έχουμε μόνο τον χειμώνα, στον Σαρωνικό, τουλάχιστον. Εδώ το μελτέμι είναι καλό και για το κολύμπι, διότι καθαρίζει και τη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει για όλες τις παραλίες με νότιο προσανατολισμό.

      Διαγραφή
    4. Πρωί Κυριακή με 5 μποφορ βορειοανατολικο άνεμο είναι πολύ δύσκολη εως αδύνατη η κολύμβηση λόγω των κυμάτων στην παραλία Αβδήρων. Τώρα ότι λες ότι με 10 μποφορ άνεμο δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κολυμβητές όταν φυσάει από την στεριά τι να πω... Δοκίμασε το και πες μας μετά.

      Διαγραφή
    5. Όταν φυσάει από τη στεριά, ο άνεμος σπρώχνει το νερό προς τα μέσα και η θάλασσα είναι σαν κατσαρή, που λέμε, αλλά χωρίς να σηκώνει κύμα σε ύψος. Κολυμπάς άνετα και το μόνο επικίνδυνο είναι αν ξαπλώσεις σε κάνα στρώμα, παρασυρθείς προς τα μέσα. Για να κινδυνεύσεις από κύμα θα πρέπει να σε βυθίζει και όταν είσαι σε κατακόρυφη στάση στο νερό. Μου έχει συμβεί, χειμώνα πάντα, έχω πιει νερό, μου έχει φύγει η μάσκα κ.λ.π. Αλλά μιλάμε για 7-8 beaufort και με τον άνεμο να έρχεται από τη θάλασσα προς τη στεριά.

      Τα 5 beaufort είναι χαμηλή ένταση για παράκτιο κολύμπι - αντίθετα αν ανοιχτείς με μικρό σκάφος θα δεινοπαθήσεις - ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζω τις ιδιομορφίες της παραλίας στα Άβδηρα, πάω πάσο. Γενικά, όμως, δεν έχουμε πρόβλημα λόγω κυμάτων στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα παράλια το καλοκαίρι. Δηλαδή, τι να πουν όσοι κολυμπούν σε ωκεανούς με πραγματικά μεγάλα κύματα, θαλάσσια ρεύματα, ακόμα και rip currents. Τα τελευταία είναι ρεύματα που σχηματίζονται, χωρίζοντας ένα μεγάλο κύμα στα δύο και αν βρεθείς εκεί σε πάνε προς τα μέσα.

      Τα θαλάσσια ρεύματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα κύματα, που προκαλούνται από τον αέρα, αλλά και πάλι είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, αφού κοντά στις ακτές είναι σπάνια. Μόνο στα Λιχαδονήσια στην Εύβοια και την απέναντι ηπειρωτική ακτή του Aϊ Γιώργη, έχει τέτοια ρεύματα με το που βουτάς και με τη θάλασσα λάδι. Θυμάμαι, πήγαινα να βγάλω μία υποβρύχια φωτογραφία και ένιωθα το ρεύμα να με σπρώχνει προς την αντίθεση κατεύθυνση. Αν δεν κολυμπούσες, σε ένα δευτερόλεπτο σε είχε πάει δέκα μέτρα μακριά.

      Διαγραφή
  3. Και δυστυχώς όσο πηγαίνει το προγνωστικό μάτι δηλαδή μέχρι και 2 Σεπτεμβρίου σε κάτι μοντέλα Φως στο τούνελ του καυτού καλοκαιριού Δεν φαίνεται τουναντίον δείχνει λίγο μετά τις 25 του Αυγούστου πάλι να τσιμπάει ηθερμοκρασία και να εξασθενεί και εντελώς το ευεργετικό Μελτέμι στο Αιγαίο και τα ανατολικά Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι έμπειροι από τον χώρο της μετεωρολογίας χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι ότι δεν είναι ένα από τα πιο βαριά όταν είχαμε για 15 συνεχόμενες μέρες με κάποιες αυξομειώσεις τρία κύματα με 45 και 46 βαθμούς σε κάποιες περιοχές αυτό το κύμα καύσωνα που έρχεται είναι το τρίτο για αυτό το θερος ειλικρινά πόσους βαθμούς έπρεπε να πάει θερμοκρασία για να χαρακτηριστεί ως βαρύ 50?? Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα και όσοι στρουθοκαμηλίζουν και πετάνε αετό( μου θυμίζουν λίγο τους αρνητές του κορονοιου η συγκεκριμένοι ας μην εκληφθεί ως προσβολή αλλά Έλεος κάπου) θα το βιώσουν οι ίδιοι στο πετσί τους λίαν συντόμως και οι αρχηγοί των μεγάλων δυνάμεων δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να σταματήσουν την κατηφόρα αλλά ρίχνουν την ευθύνη στους λαούς για το πλαστικό Καλαμάκι ή για το τσιγάρο που μπορεί να καπνίσει κάποιος με τον καφέ του αλλά τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και πάει λέγοντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι έμπειροι φίλε.Ασυναρτησίες γράφουν έχουμε σκάσει και αυτοί λένε ό,τι τους κατέβει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτω πως ,όλοι εις την πυράν ,αδιακρίτως !!. ------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  5. Άντε άλλη μια φορά . Η κλιματική καταστροφή που συντελείται (πρώτα κοιτάμε τους ωκεανούς) στη δική μας γενιά , ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΟΚΟΣ , ΑΠΛΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΣΦΑΙΡΑΣ !!! ΠΙΟ ΑΠΛΑ ...ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ (ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ). ΟΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Του Καβάφη μεν ,απορριπτέο δε εμμέσως από τον ίδιο ,καθ όσον ,όσο ζούσε,δεν το κυκλοφόρησε ποτέ .Φαίνεται πως κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι αυτός ο λυρισμός δεν "του καθότανε καλά".
    Υπάρχουν και άλλα τέτοια.........- -----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωπα σύντροφοι...για πάμε
    α)Ποιός από εσάς μπορεί να ορίσει ποιο το κλίμα της γής σήμερα εάν λάβουμε υπόψην μόνο την φυσικά μεταβλητότητα του κλίματος?
    β)Ποιος ορίζει ως "κλιματικό κανονικό" το κλίμα της προβημαχανικής περιόδου?και για τι να μην είναι αυτό της ρωμαικής εποχής?
    γ)Ποιός απο όλους μας έχει γράψει για τους ηλιακούς ανέμους?την περιστροφή της γής γύρω από τον άξονα της?όπως αυτά..έχουν σήμερα...και ποια η επίδραση τους στο κλίμα της σήμερα επαναλαμβάνω.
    Παρακαλώ...εάν έχουμε επιχειρήματα πάνω σε αυτά από τους συντρόφους πολύ ευχαρίστως να τα ακούσω και γιατί όχι να τα αποδεχτώ...αυτά..ευγενικά και ωραία."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Τότε, ο Κύριος απάντησε στον Ιώβ, από τον ανεμοστρόβιλο, και είπε: Μπήκες στους θησαυρούς του χιονιού; Ή, είδες τους θησαυρούς από το χαλάζι, τους οποίους φυλάττω για τον καιρό της θλίψης, για την ημέρα της μάχης και του πολέμου; Μέσα από ποιον δρόμο διαδίδεται το φως, ή, πώς διαχέεται ο ανατολικός άνεμος επάνω στη γη; Ποιος άνοιξε ρυάκια για τις ραγδαίες βροχές ή δρόμο για την αστραπή της βροντής, για να φέρει βροχή επάνω σε ακατοίκητη γη, σε έρημο, όπου δεν υπάρχει άνθρωπος, για να χορτάσει την άβατη και ακατοίκητη γη, και να αναβλαστήσει τον βλαστό της χλόης; Έχει πατέρα η βροχή; Ή, ποιος γέννησε τις σταγόνες της δρόσου; Από ποια μήτρα βγαίνει ο πάγος; Και ποιος γέννησε την πάχνη του ουρανού; Μπορείς να υψώσεις τη φωνή σου στα σύννεφα, για να σε σκεπάσει με αφθονία νερών; Μπορείς να στείλεις αστραπές, ώστε να βγουν, και να σου πουν: Να ‘μαστε, εμείς; Ποιος, με σοφία, μπορεί να απαριθμήσει τα σύννεφα; Ή, ποιος μπορεί να αδειάζει τα δοχεία του ουρανού;» (Ιώβ 38:1,22-37)

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε για την ευαισθησία σας και συγνώμη αν έγινα επιθετικός..αλλά..δεν χρειάζεται οπαδική συζήτηση...ευχαρίστως να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή η την κρίση......όμως..χωρίς αφορισμούς...χμμ από την ανάρτηση σας..καταλαβαίνω ότι η αφήγηση αφορά...μία κρύα..εποχή..απολαύστε τις διακοπές..σας όπως ..και οι υπόλοιποι σύντροφοι....!"θωμάς"..

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ "Θωμά", οι συγκρίσεις γίνονται με την προβιομηχανική εποχή, επειδή ακριβώς μετά άρχισε ο άνθρωπος να ρυπαίνει με καυσαέρια την ατμόσφαιρα. Για να διαπιστωθούν, δηλαδή, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα της χρήσης ορυκτών καυσίμων, που δεν υπήρχε ως τον 18ο-19ο αιώνα. Και μέχρι τότε σημειώνονταν μεταβολές στο κλίμα, αλλά από τότε μπαίνει και ο ανθρώπινος παράγοντας - και οι μηχανές του - στην εξίσωση.

      Βέβαια, ο άνθρωπος κατέστρεφε και κατά και πριν την προβιομηχανική εποχή το περιβάλλον και για αυτό γράφει - πολύ σωστά - πιο πάνω και o Stavkaran ότι "η κλιματική κρίση είναι απότοκος, δηλαδή, συνέπεια της κατάρρευσης της βιόσφαιρας, διότι πολύ απλά καταπίνουμε τον πλανήτη και όλους τους πόρους του".

      Από την άλλη, όμως, διότι είμαι κι εγώ "αιρετικός", όπως κι εσύ φίλε "Θωμά", το φετινό δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, με εξαίρεση φυσικά τις περιοχές που κάηκαν από τις φωτιές. Στην Ελλάδα είμαστε, θα κάνει και 45άρια, που δεν τα έκανε και παντού, για παράδειγμα σε όλη την ακτογραμμή της Αττικής δεν ξεπέρασε ούτε μία μέρα τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν δύο βδομάδες να χαρακτηρίσουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

      Ένα καλοκαίρι, που ουσιαστικά κρατάει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, για αυτό, άλλωστε, αυτή είναι και η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, κατά την οποία απαγορεύεται ρητά να ανάψει κανείς φωτιά για οποιονδήποτε λόγο. Μην ξεχνάμε άλλες χρονιές που είχαμε καύσωνες και τον Μάιο και τον Ιούνιο (2017, 2021), που φέτος ήταν δροσεροί και βροχεροί, αλλά και σαφώς περισσότερες πυρκαγιές, καθώς το 2021 κάηκε η τριπλάσια έκταση απ' ό,τι φέτος.

      Εν κατακλείδι, δεν νομίζω ότι φέτος το καλοκαίρι, δεν μπορούσε κάποιος να σταθεί από τη ζέστη, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Απλά, χρησιμοποιώντας όλο και πιο πολύ τεχνητά μέσα, ο μέσος άνθρωπος αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τη φύση. Για παράδειγμα η κατάχρηση air condition, κάνει ακόμα και τις φυσιολογικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ανυπόφορες, διότι περνώντας ώρες σε κλιματιζόμενους χώρους, η αίσθηση της ζέστης είναι πολύ μεγαλύτερη, όταν βγεις κάποια στιγμή έξω.

      Δεν έχουμε μέτρο οι άνθρωποι, αυτό φταίει για όλα, για αυτό κατασπαταλήσαμε και τους πόρους της γης, όπως γράφει και ο Stavkaran, για αυτό και συνεχίζουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον, ακόμα και τώρα, που έχουμε διαπιστώσει πια τις συνέπειες που οι πράξεις μας έχουν.

      Διαγραφή
    4. Κατ αρχήν να διαμαρτυρηθώ έντονα, καθώς..νομίζω ότι οι περισσοτεροι εδώ μέσα...είναι σε διακοπές και εγώ καίγομαι στην Θεσσαλονίκη..αγαπητέ ανώνυμε των 07.45 η προβιομηχανική εποχή για μένα είναι χρηστική μόνο για να εξετάσουμε την σχέση της με την σημερινή δλδ...γνωρίζουμε ότι το κλίμα εκείνης της εποχής έχει λάβει ενα τέλος η το σήμερα ανήκει και αυτό στο κλίμα της προβιομηχανικής περιόδου..και αποτελεί απλά θερμό διάλειμα?Οσο αφορά το καλοκαίρι του 2023...δεν μου αρέσει να κάνω διαπιστώσεις την βρίσκω (για μένα) μια ψυχαναγκαστική δοκιμασία.Ξεχρίζω απλά
      α)Το καλοκαίρι του 2023 περιορίζετε για την ώρα σε δύο μήνες..αν βάλουμε τον Ιούνιο μέσα θα γίνουμε ανω κάτω..και τον ίδιο αν είχε φωνή να ρωτούσαμε τι ακριβώς ηταν ουτε και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να μας πεί.
      β)Από τις πιο σημαντικές και ψύχραιμες αναλύσεις που διάβασα..ήταν αυτήν της ΕΜΥ που διαπιστώνει ότι σε ενα διάστημα 3 ετών είχαμε δύο καύσωνες παρακαλώ με εξαρετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την ένταση και την διάρκεια τους.Αυτην η συχνότητα εμφάνισης κατά την ΕΜΥ μπορεί να αφορά 50 χρόνια αλλά τρία..είναι αξιοσημειωτο.
      γ)Το καλοακαίρι του 2023 είναι σαφώς ζεστό έως πολύ ζεστό.
      Ως ενα άλλο σημείο είναι και ο πολικός αεροχείμαρος που επισκπέφτηκε την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη τέλη Ιουλίου ενώ συνήθως..βρίσκεται σε βορεότερα πλάτη."Θωμάς"

      Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω γιατί, πάντως σήμερα στην Ανατολική Λέσβο για να μην πώ σε όλη δεν είδαμε καθόλου βοριά.. Επικράτησε και επικρατεί μπουνάτσα και με μεγάλα ποσοστά υγρασίας.. Το απόγευμα γύρισε λίγο νοτιάς και ξανά νηνεμία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Αιρετικόν άνθρωπον μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού ,ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος ". Απ. Παύλος. ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ "Θωμά"σε διαβάζω πάντα με προσοχή Μπες στοYou Tub και πάτα τις σελίδες Καθηγητής Αντώνης Φώσκολος και κλιματική αλλαγή Εγώ δεν παίρνω θέση Ακούσετα με προσοχή και βγάλε συμπέρασμα Περιμένω την κρίση σου Με εκτίμηση Αργύρης Ψηλός ο Γεροπαναχαικος από Ριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γεροπαναχαικέ τον έχω ακούσει και αυτόν και κάνει ενδιαφέρουσες παραμπομπές και...εχει και παραδείγματα..και υποτυπώσεις,αλλά πόσο αξιόπιστος είναι όταν τελειώνει με τον καρό και αρχίζει με τα πετρέλαια(!)?,,,ξεκινά με το ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει και μετά προσπαθεί να πέισει για τα γεωτρύπανα της Κρήτης...όποιος ειναι μάγκας ας πεί για την κυματική ενέργεια..αλλά..αν ξεκινάς με τον καιρό και φθάνεις στα βαρέλια με το πετρέλαιο..τότε...δεν "ακούγεσαι " καλά.Προτιμώ τον κ Κολυδά ως σκεπτικτικστή και φυσικά τον Κύριο Ζιακόπουλο..ως υποστηρικτή..της άποψης της κλιματικής κρίσης."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαστε όλοι διακοπές, "Θωμά". Κάνα διήμερο Σαλαμίνα, μία μονοήμερη Αίγινα - Αγκίστρι, κάνα μπάνιο και προς Σούνιο μεριά, και πάλι καλά. Ιδιαίτερη ζέστη δεν έχει, πάντως, με εξαίρεση τον καύσωνα του Ιουλίου, στην Αττική. Μία παραφωνία στου καλοκαιριού τη ραψωδία.

      Διαγραφή
  11. H Ινδία είναι κοντά σε μία προσελήνωση, ενώ και η Ρωσία πλησιάζει τον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας δημοσιοποίησε φωτογραφίες της σελήνης, που τράβηξε το Chandrayaan 3, καθώς πλησίαζε το νότιο πόλο του φεγγαριού, που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα και πιστεύεται ότι περιέχει παγωμένο νερό.

    Και η Ρωσία φιλοδοξεί να γίνει, εξάλλου, η πρώτη χώρα που θα κάνει προσελήνωση στον νότιο πόλο. Μάλιστα, το ρώσικο διαστημόπλοιο Luna 25 έχει ήδη μπει σε τροχιά για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τη Roscosmos. Το Luna 25 θέλει να βρει, πλέον, τις καλύτερες συνθήκες για την προσελήνωση του, προκειμένου να ερευνήσει αν υπάρχει παγωμένο νερό στον νότιο πόλο του φεγγαριού.
    https://www.devdiscourse.com/article/science-environment/2562807-science-news-roundup-india-closes-in-on-moon-landing-as-russia-also-races-to-lunar-south-pole-russian-spacecraft-adjusts-m

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί ,αλλά ερριμμένα ευτάκτως !.----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ατάκτως σε σχέση πάντα με την θεματολογία του παρόντος μπλογκ..

      Διαγραφή
  12. Τις τελευταίες μέρες αλλά και σήμερα είδα ότι η Θράκη έχει τις υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά. Πάνω και από Θεσσαλία και Αττική και Νότια Ελλάδα. Σταθερά 37 βαθμούς καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα βλέπω στη λίστα του Ε.Α.Α. ότι εγκαταστάθηκε αυτόματος μετ/κός σταθμός στο Χ/Δ κέντρο της Ζήρειας ,σε υψόμετρο 1510 μ. ,με επιβλέποντα τον φίλο και δραστήριο αντιδήμαρχο Σπύρο Αποστολόπουλο.
    Καλορίζικο, να μαθαίνουμε και τι γίνεται στό βουνό μας . ----========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίχα ανέβει στις 12 Ιανουαρίου 2023 στο συγκεκριμένο χιονοδρομικό. Καπάκι μετά από μπάνιο πρωινό. Αυτό είναι που λένε και θάλασσα και βοιυνό. Τότε ήταν κλειστή η πίστα, καθώς είχε μόλις πέσει το πρώτο χιόνι, αλλά περάσαμε ωραία χαζεύοντας τα άλογα που έβοσκαν τη χλόη. Κατάμαυρα έκαναν κοντράστ με το λευκό τοπίο.

      Διαγραφή