Ο καιρός της εβδομάδας

Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος


Το νέο εικοσιτετράωρο, (Δεκαπενταύγουστος), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Β-ΒΔ άνεμοι με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Κατά τα άλλα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα κοντά στα κανονικά (μέσα) της εποχής και οι τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα δεν θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας. 


Την Τετάρτη (16/8), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις το απόγευμα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Ο άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο (μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά 36 με 38 βαθμοί).

Καλή Παναγιά σε όλους!


28 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά για αύριο με υγεία σε όλους. Ψιλοχαθηκα αυτό το διάστημα λόγω αδειών και καλοκαιρινής ραστώνης.Που μυαλό για καιρικά!! Ο καιρός στην Ήπειρο τις τελευταίες μέρες είναι πολύ ευχάριστος με καλές θερμοκρασίες γύρω στους 30βαθμους αλλά και κατά περιόδους πυκνες νεφώσεις που κάνουν το σκηνικό ολίγον φθινοπωρινό. Από βροχές λίγα πράγματα. Τώρα για τη συνέχεια θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας, ιδίως προς το ΣΚ, η οποία στα δυτικά ίσως φτάσει και στα όρια ηπιου καυσωνα. Θα τα κάνει και ο Αύγουστος τα τρελά του, δε μπορεί!αλλά πόσο ακόμη? Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση! Καλή Παναγία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάς ευχαριστώ από καρδιάς κύριε Ζιακοπουλε πού ανεβάζετε στη σελίδα σάς τίς φωτογραφίες που σάς στέλνω, να είστε πάντα καλά εσείς η οικογένεια σάς καί όλοι φίλοι της σελίδας και εννοείται όλος ο κόσμος, καλή Παναγιά εύχομαι με υγεία 🙂🙂 Παυλόπουλος Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά. Να πάμε για κοκτέιλ στο Καστράκι ή στο Etoile.

      Διαγραφή
  3. Aποφύγατε να μας δώσετε σε τίτλο μία συνοπτιπτική περιγραφή του καιρού,ελπίζω αυτό να οφείλετε...στην βιασύνη των ημερών..που υπαγορεύετε από τις διακοπές....στα πατρώα....για τους υπόλοιπους...σε δροσερό διάστημα του Αυγούστου που μας πέρασε χάζευα τα τρεξίματα τα οποία μου έχουν δώσει όλα τα σενάρια,όμως κυρίαρχο πάλι φαίνεται...το σκάψιμο με χαμηλό του Βισκαικού...ζέστης..από τα ΝΔ και να φθάνει στην Γαλλία η και Ιταλία...,εννοείται θα καούμε και εμείς με μέτρο όμως,εκείνο όμως που αποσύραν με συνοπτικές διαδικασίες τα τρεξίματα είναι το πρώτο σκίρτιμα του φθινοπώρου έστω και για την Κεντρική Ευρώπη...επειδή ειμαι γκαντέμης ελπίζω σε ανατροπή.."θωμάς"
    υ.γ. Για την δυτική Μακεδονία απόψε τα χαλκινα θα πάιζουν..με τον ήχο του τσίγκου..να βοηθά...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπεσαν κάτι ψιχάλες στα νότια προάστια της Αττικής και την Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας 14/8, αλλά δεν καταγράφηκε ο υετός, με εξαίρεση τη Νίκαια (1,4 χιλιοστά) και τον Κορυδαλλό (0,8 χιλιοστά).

    Σίγουρα πιο εντυπωσιακή ήταν η βροχή από περσείδες, περίπου 100 την ώρα, που φώτισε και φέτος το καλοκαίρι τον νυχτερινό ουρανό, όπως μεταδίδει το BBC. Τα μετέωρα που είναι υπολείμματα του κομήτη 109P/Swift-Tuttle, αναφλέγονται όταν έρχονται σε επαφή με την ατμόσφαιρα της γης και για αυτό τους έχει δοθεί και το όνομα πεφταστέρια. Στην πραγματικότητα είναι, όμως, τόσο μικρά, όσο ένας κόκκος άμμου ή ένα μπιζέλι (τα μεγαλύτερα) και δεν συνιστά κανέναν κίνδυνο η πτώση τους στη γη, παρά το γεγονός ότι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 134.000 μιλίων την ώρα.

    Λέγονται περσείδες, επειδή προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, που πήρε με τη σειρά του το όνομα του από τον μυθικό ήρωα της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Περσέας πέθανε, οι θεοί τον έστειλαν μαζί με τη σύζυγο του Ανδρομέδα στα άστρα και για αυτό πήραν και τα συγκεκριμένα ονόματα οι δύο αστερισμοί.
    https://www.bbc.com/news/uk-66486813

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά (έστω και λίγο καθυστερημένα) σε όλους μας από Ρόδο, η οποία σίγουρα δεν διανύει και το καλύτερό της καλοκαίρι. Να αναφέρω ότι από ενημέρωση που είχα από φίλο, ο οποίος μένει σύνορα Γλυφάδας/Βούλας, τη Δευτέρα το απόγευμα (παραμονές Δεκαπενταύγουστου) έπεσε πάρα πολύ νερό στην περιοχή του. Αν και ήταν μάλλον ασταθειομπόρα σύντομης διάρκειας, είχε μεγάλη ραγαδαιότητα και πρέπει να άφησε (με πρόχειρους υπολογισμούς) κάπου στα 20 με 30 χιλιοστά.
      Κατά τα άλλα το καλοκαιράκι συνεχίζεται σε καιρικά νορμάλ ρυθμούς, σχεδόν παντού, ενώ διαφαίνεται νομίζω (ο κος Ζιακόπουλος θα μας πει περισσότερα για αυτό πιστεύω σύντομα) και κάποιο "φρεσκάρισμα" του μελτεμιού από το ΣΚ και μετά.

      Διαγραφή
    2. Είχα αναφέρει σε άλλη ανάρτηση, Θάνο, την καταρρακτώδη βροχή στη Βούλα τη Δευτέρα 14/8. Τηλέφωνο με πήραν και μου το είπαν, ενώ σχετικά με τον υετό, το meteo.gr δεν έχει σταθμό εκεί και στη γειτονική Βάρη η καταγραφή ήταν μηδενική. Θα πρέπει να ήταν πολύ τοπικό το φαινόμενο, αφού στα υπόλοιπα νότια προάστια της Αττικής έπεσαν απλά κάτι ψιχάλες.

      Διαγραφή
  5. Διάβασα στο meteo ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις φωτιές στην Χαβάη. Έκανε στο τέλος και μια σύγκριση με το Μάτι. Στο μόνο που δεν αναφέρθηκε ήταν ότι στο Μάτι υπήρχε και το θέμα με τις περιφράξεις που δεν τήρησαν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να έχουν πρόσβαση στην παραλία οι κάτοικοι. Κάτι που πιστεύω δεν ίσχυε στην Χαβάη. Εύχομαι σε όλους τους φίλους του μπλοκ και στον δάσκαλο μας καλή Παναγια.
    Για αύριο αν φίλε μου Δημήτρη είσαι στα πάτρια εδάφη μια φωτογραφία να μας δροσίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εξέτασε από καθαρά μετεωρολογική σκοπιά, φίλε Meteorakia, για αυτό. Ήταν ενδιαφέρουσα, πάντως, η θέση του meteo.gr ότι στη Χαβάη δεν έπαιξε ρόλο ο τυφώνας Doria, σε αντίθεση με ό,τι διαβάζουμε παντού στον ξένο και ελληνικό τύπο, αλλά μόνο οι συνοπτικής κλίμακας βορειοανατολικοί άνεμοι, που λειτούργησαν σαν θερμοί και ξηροί καταβάτες, σπρώχνοντας τη φωτιά προς το θέρετρο Lahaina.

      Ενδιαφέρον επίσης και το ότι η ξηρασία δεν ήταν σε επίπεδα μεγάλης επικινδυνότητας (1) στο Μάουι, αλλά επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση οι συγκεκριμένοι άνεμοι, με συνέπεια η φωτιά να γιγαντωθεί. Για το Μάτι γράφει το meteo.gr ότι οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι εκείνη τη μέρα μεταφέρθηκαν ταχύτατα και από τον υποτροπικό αεροχείμαρρο, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της Χαβάης.

      Όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, μία αποκαλυπτική είδηση έχει ο Guardian, που γράφει ότι για τρία νησιά της Χαβάης, το Μάουι, το Molokai και το Lanai υπάρχουν μόνο 65 πυροσβέστες, ανά πάσα στιγμή, σε υπηρεσία. Να προσθέσω και ότι στο κεντρικό Μάουι καίνε ακόμα, αλλά ευτυχώς χωρίς να προκαλέσουν θύματα, άλλες δύο φωτιές (ακόμα μία ομοιότητα με το Μάτι, καθώς την ίδια μέρα τότε είχε μεγάλη πυρκαγιά και στην Κινέττα).

      Xρόνια πολλά σε όλους, με την ευχή να μην υπάρξουν άλλες μαζικές καταστροφές είτε φυσικές, είτε επειδή ο άνθρωπος έχει βάλει το χέρι του (πόλεμοι κ.λ.π.)
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2877
      https://www.theguardian.com/us-news/2023/aug/14/maui-fires-hawaii-tourists-hotel-fire-evacuation-wildfires

      Διαγραφή
    2. andreas Για προβληματισμό:https://lumi-news.gr/den-einai-fysiologiko/?fbclid=IwAR2B56AfrV60DD9NJq66kR0WRPn0rfoJsjCYCvMpWmV6sae4XY95foLjOoQ

      Διαγραφή
    3. Τίποτα δεν αποκλείεται, Ανδρέα, στον κόσμο που ζούμε. Αυτό που έχει γίνει γνωστό από τον ξένο τύπο είναι ότι δεν επέτρεπαν στην Oprah Winfrey να μπει με τηλεοπτικό συνεργείο του CBS σε πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί για τους πυρόπληκτους του Μάουι, από σεβασμό στους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Επίσης, πριν την πυρκαγιά, οι ντόπιοι παρακαλούσαν τους τουρίστες να μην αγοράζουν σπίτια στη Χαβάη, διότι δεν είχαν πού να μείνουν.

      Διαγραφή
  6. Θα σας αφορίσει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό δεκαπενταύγουστο κ.Ζιακοπουλε με υγεία ! Καλη Παναγία σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά σε όλους μας! Η φωτογραφία από την Βέργα στις πλαγιές του Ταύγετου και στο βάθος η Καλαμάτα είναι πράγματι υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, χρόνια πολλά στον οικοδεσπότη και σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά.Η Παναγία να είναι προστάτης και βοηθός όλων μας.
    Υγεία και χαρά στο κάθε σπιτικό .
    Χρόνια πολλά σε όλες και όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα.
    Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, και δεν υπάρχει σπίτι, χωριό και πόλη που να μην έχει και μια Παναγία.
    Καλό μεσημέρι κύριε Ζιακοπουλε και σε όλους τους φίλους της όμορφης αυτής σελίδας.Χρόνια πολλά.Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν αλλά και σε όλον τον κόσμο από την παραλία των αρχαίων Αβδήρων Ξάνθης όπου βρίσκομαι τώρα. Του χρόνου και πάλι με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά από την πανυγηριζουσα Ιερά Μονή Άνω Ξένιας στο Όρος Όθρυς,από ωπου και το επίκεντρο της σημερινής εορτής στη Μαγνησία με την ζέστη να είναι αισθητή σήμερα,μετά από ένα διάλειμμα δροσιάς, έχω την εντύπωση θα ,"ψηθουμε" παλι. Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όλους! Να χαίρεστε όποιους έχετε!Οι εορτάζοντες-ζουσες να χαίρεστε τα ονόματά σας! Η Παναγιά να μας σκεπάζει και να πρεσβεύει στον Κύριο! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Mία παγωμένη περίοδος 4.000 ετών, 1,1 εκ. χρόνια πριν, εξαφάνισε τους ανθρώπους από την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με ευρήματα από την Ισπανία επρόκειτο για Homo Erectus, προγενέστερο είδος ανθρώπων από τους Homo Sapiens, που ήταν και το πρώτο το οποίο μετακινήθηκε πέρα από την Αφρική.

    Οι άνθρωποι που ζούσαν πριν 1,1 εκ. χρόνια δεν πρέπει να είχαν αντοχές στο κρύο, καθώς δεν διέθεταν και αρκετό λίπος, ενώ το να φτιάξουν ρούχα, καταφύγια και να βρουν τα μέσα για να ανάψουν φωτιά ήταν μία μεγάλη πρόκληση, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Έτσι υπήρξε μία διακοπή στην ανθρώπινη παρουσία στην Ευρώπη, περίπου 200 χιλιάδων ετών, μέχρι πιο ανθεκτικά ανθρώπινα είδη να πατήσουν και πάλι τα εδάφη της, 900 χιλιάδες χρόνια πριν.

    Ήταν η εποχή του Πλειστόκαινου (2,6 εκ. χρόνια ως και 11.700 χρόνια πριν), η οποία σημαδεύτηκε από πολλές παγετώδεις περιόδους. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν το αρχαίο εκείνο κλίμα, βασιζόμενοι σε οργανικές ενώσεις που αφήνει η μικροσκοπική άλγη και στη γύρη που βρήκαν σε ιζήματα σε βαθιά ύδατα. Αυτά τα ιζήματα συλλέχθηκαν από τα ανοιχτά της Πορτογαλίας και αποκάλυψαν αλλαγές στη θερμοκρασία και τη βλάστηση 1,1 εκ. χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είχε πέσει κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου.

    Απολιθώματα και πέτρινα εργαλεία δείχνουν, επίσης, ότι οι Homo Erectus εγκαταστάθηκαν στην Ευρασία (Γεωργία) 1,8 εκ. χρόνια πριν και στη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία) 1,5 εκ. χρόνια πριν.. Άλλα, πιο ανθεκτικά είδη ανθρώπων που άντεξαν στις παγωμένες συνθήκες ήταν οι Homo antecessor, γνωστοί από απολιθώματα ηλικίας 850 χιλιάδων χρόνων στην Ισπανία και οι Homo heidelbergensis που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 600 χιλιάδες χρόνια πριν.

    Ακολούθησε η εμφάνιση των Νεάντερταλ πριν 430 χιλιάδες χρόνια στην Ισπανία, ενώ το δικό μας είδος, oι Homo Sapiens πάτησαν πρώτα το έδαφος της Αφρικής 300 χιλιάδες χρόνια πριν και κάποιοι λίγοι έφτασαν στην Ευρώπη 200 χιλιάδες χρόνια πριν. Η μαζική μετακίνηση των Homo Sapiens στην Ευρώπη έγινε, όμως, 60 χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν 43 χιλιάδες χρόνια πριν τη σημερινή εποχή.

    Γενικά, η έρευνα δείχνει πόσο ευάλωτα ήταν τα πρώτα ανθρώπινα είδη στις περιβαλλοντικές αλλαγές, αλλά και πώς άρχισαν σταδιακά να προσαρμόζονται στις παγετώδεις συνθήκες που αντιμετώπισαν.
    https://cyprus-mail.com/2023/08/11/a-frigid-apocalypse-doomed-early-humans-in-europe/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αραγε εμείς βρισκόμαστε κοντά η εκατομμύρια χρόνια μακριά απο την επομένη εξαφάνιση μας

      Διαγραφή
    2. Σφίξανε οι ζέστες

      Διαγραφή
  15. Επιτέλους, το καλοκαίρι γύρισε!
    Κωνσταντίνος Κασσάνδρα Χαλκιδικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξεπέρασε τους 36,5 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στην πεδινή Θεσσαλία από αρκετούς μετεωρολογικούς σταθμούς.
    Συγκεκριμένα έχουμε
    Τρίκαλα 38
    Λάρισα ΕΜΥ 37
    Λάρισα ΕΑΑ 37
    Λάρισα ΑΤΑ 37
    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λάρισα 37
    Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Λάρισα(temperature gr) 37
    Λάρισα ΙΕΠΒ 37
    Χάλκη Λάρισας 37
    Πλατύκαμπος Λάρισας 37
    Ελασσόνα 37
    Καλαμπάκα 37

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Tουλάχιστον 33 είναι οι νεκροί και πολλοί ακόμα παραμένουν εγκλωβισμένοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στα Ιμαλάια της Ινδίας, όπως αναφέρει το Skynews. Άλλοι 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τους μουσώνες του Ιουλίου στην Ινδία. Πέντε θύματα υπήρξαν και στη Μιανμάρ, όπου περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν για να γλιτώσουν από τους μουσώνες. Στην Ινδία έκλεισαν, επίσης, σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά και 700 πλημμυρισμένοι δρόμοι.

    Αν και τέτοιες βροχοπτώσεις δεν είναι σπάνιες για την εποχή, καθώς έπεσαν 100 χιλιοστά (τόνοι) νερού ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οι ειδικοί είναι θορυβημένοι από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.
    https://news.sky.com/story/india-monsoon-at-least-22-dead-as-heavy-rain-triggers-floods-and-landslides-in-himalayas-12939765

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας τα λέει καθόλου καλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο ως προς τις μονάδες μέτρησης της βροχής.

      Διαγραφή