Μαύρες μέρες καλοκαιριού

Για να ξεμαυρίσει το μάτι και η ψυχή μας. Αμπελώνες κοντά στη Νάουσα του Γιώργου Τομπουλίδη

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, προκαλούν βροχές, τοπικές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους στη Β-ΒΔ Ευρώπη. Αντίθετα, στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας και κυρίως στις μεσογειακές περιοχές επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι και πάλι οι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι, ωστόσο, δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η ζέστη, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά αυτής. 


Το Σάββατο (26/8), οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στην ηπειρωτική χώρα και ίσως στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (27/8), μόνο στα ηπειρωτικά ορεινά το απόγευμα υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τη Δευτέρα (28/80, αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 5 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Τρίτη (29/8), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και την κεντροδυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

Υ.Γ.

1) Δεν είμαι εναντίον -το αντίθετο θα έλεγα- στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά γιατί πολλά από αυτά που ακούω μου θυμίζουν Αμερικανούς βροχοποιούς στα τέλη του 19ου αιώνα που υπόσχονταν «λαγούς με πετραχήλια» στους αγρότες των ΗΠΑ;

2) Βλέπω και ακούω λεπτομερείς προγνώσεις ανέμων για τις περιοχές των πυρκαγιών που βασίζονται σε πλήθος παγκόσμιων, περιοχικών και τοπικών μοντέλων -συχνά αγνώστου ή αμφιλεγόμενης ακρίβειας- και σε προσωπικές εκτιμήσεις και αναρωτιέμαι: «Είναι δύσκολο οι φορείς που θέλουν λεπτομερείς προγνώσεις των ανέμων και των λοιπών μετεωρολογικών παραμέτρων να συνεργαστούν για να προσαρμόσουν ένα αξιόπιστο μοντέλο πυκνού πλέγματος στις ελληνικές συνθήκες χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις της ΕΜΥ, του ΕΑΑ, του ΕΚΘΕ κ.ά.;». Η χώρα διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να «στήσει» αυτό το «εθνικό» μοντέλο. Όμως, για να αποδώσει η όλη προσπάθεια είναι αναγκαίο να αρθούν οι επικαλύψεις στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού που παρατηρούνται μεταξύ των Φορέων που είτε ανήκουν στο Δημόσιο είτε εποπτεύονται από αυτό. Το κριτήριο είναι απλό: το έργο της Μετεωρολογίας είναι ερευνητικό και επιχειρησιακό. Το ερευνητικό έργο ανήκει στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και το επιχειρησιακό έργο ανήκει στην ΕΜΥ. Αν η ΕΜΥ δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της υπαγόμενη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καιρός είναι να αλλάξει εποπτεία. Η υπαγωγή της στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα ήταν η καλύτερη λύση. 

46 σχόλια:

  1. Πού σωστά. Αλλά δεν πρόκειται να γίνει, υπάρχουν τα άβατα, τα πρωτεία, οι σκληρύνσεις και η δυστοκία του Δημοσίου. Εύκολο είναι να ξεπεραστούν αυτά ; Αν ήταν, θα ήμασταν σε μια άλλη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο δάσκαλε Δ. Ζιακόπουλε ,μπράβο Γ.Τομπουλίδη.
    Εδώ στην Κορινθία δεν έχουμε (ακόμα ;) φωτιά ,αλλά τα πάντα καλύπτουν καπνός και αποκαίδια. Η ψυχολογία ; : "Περίλυπος εστίν η ψυχή μου,έως θανάτου "!.
    Εις ό,τι αφορά στον δεσμό της Ε.Μ.Υ. με "τα στρατά" , μοιάζει.....Γόρδιος !----===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη για το λάθος, ήθελα να γράψω "πολύ σωστά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ να πώ ότι χθές με πρώτο εμένα που είχα φθάσει ο αθεόβοφος στην Φιλανδία και έκανα υβριδικές επιχειρήσεις..δείξαμε ότι καλύτερο(!) είχαμε....εμφανιζόταν τρόλ που τα κυνηγούσαν αντι-τρολ...κλπ...και προς το τέλος της ημέρας...εμφανίζεται ο κύριος Τομπουλίδης και μιλάει για την συνέντευξη του κ Ζιακόπουλου στην ΕΡΤ(αγαπημένη)..που την άκουσε στο ραδιόφωνο..,ε με τέτοιο ορίζονται πως να μην είναι ευτυχισμένος και ισσορόπημένος ο άνθρωπος?Μπραβο κυριε Τομπουλίδη περισσότερο για το χθεσινό διάλειμα..που μας δώσατε.!
    Εγω όμως συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό θέλω να καταγγείλω τον τσιγγούνη γείτονα μου στο χωριό..που δεν ταίζει τις κότες του τον Αυγουστο με αποτ΄λεσμα αυτές από παχουλές να είναι πια κότες ζόμπι..και είναι αδύνατο να τις φάς.Μόνη λύση το χαμηλό της Βόρειας Αδριατικής που μου έχει σπάσει τα νεύρα...αν περάσει την Πίνδο.Εφόσον περάσει μιλάμε ότι θα βγεί το παχύ χόρτο του Σεπεμβρίου και οι κότες θα ξαναγίνουν παχουλές.Κύριε Ζιακόπουλε βοήθεια."θωμάς"
    6.6.mm σήμερα στην Θεσσαλονίκη. αρκετά καλά.Κύριε Ζιακόπουλε πείτε αν θέλετε αν ανακουφιστεί τουλάχιστον ο Εβρος η άλλα τμήματα της Ελλάδας από την αστάθεια που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσοβαλάντης Λαγονίδης24 Αυγούστου 2023 στις 9:13 μ.μ.

    Δάσκαλε βλέπω την φωτογραφία από τα μέρη μου (είμαι από Βέροια Ημαθίας) και τρέμει το φυλλοκάρδι καθώς αναλογίζομαι το πότε -και όχι το αν- θα αποφασίσουν να κάψουν και το Βέρμιο. Είμαστε από τις λίγες απείραχτες περιοχές στην Ελλάδα και ως εκ τούτου παραείμαι απαισιόδοξος για το εγγύς μέλλον. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να μας βάλει μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βροχές και καταιγίδες ειχαμε νωρίτερα αποψε στην Ροδόπη. Δρόσισε, έσβησαν κάποιες φωτιές, άναψε άλλη μια, από κεραυνό...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις δίκιο αγαπητέ καθηγητά κ Πέτρο, ο καπνός και η μυρωδιά από τα καμμένα έρχονται όλα επάνω σας απο τις περιοχές μας που καίγονται ακόμη.
    Το να βλέπεις όμως αυτό το αποκοσμο θέαμα, των όχι απλά καμμένων, αλλά εξαυλωμενων κορμών ελιών πάνω από 300_400 ετών, τότε κλαίει η ψυχή σου.
    Γι'αυτο δεν θα στείλω καμιά φωτογραφία...
    Δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην Βοιωτία τις τελευταίες 8-10 ημέρες και νύχτες ασταμάτητα, βοήθησαν στο καταστροφικό έργο της φωτιάς.
    Μετά τον αγαπητό βοσκό, τον κ. Γιώργο,που βρέθηκε νεκρός, εχθές το βράδυ, παραλίγο να θρηνησουμε άλλα 2 άτομα (πατέρας και γιος, 50 και 16 ετών αντίστοιχα) που προσπάθησαν να σώσουν τα ζωντανά τους από την πύρινη λαίλαπα.
    Νέα αναζοπυρωση έχουμε εδώ και 2 ώρες με την φωτιά να κατευθύνεται προς το Σφιγγειο όρος.
    Να προσέχετε και να προστατευεται όλους όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι δεμένος με την Πάρνηθα. Υπάρχει φωτογραφία των γονιών μου λίγο πριν τη γέννησή μου, νέων και χαρούμενων, στο βουνό. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι από το παράθυρο του οποίου έβλεπα το βουνό και παρατηρούσα την αλλαγή του καιρού. Βρέχει στην Πάρνηθα; Θα έρθει κι εδώ. Τόσο χαμηλά είναι τα χιόνια; Πού θα πάει, θα χιονίσει κι εδώ. Με το σχολείο, ως μαθητής, εκδρομή και ατέλειωτο παιχνίδι. Με τη γυναίκα μου, ως νέο ζευγάρι, δηλαδή πριν τη φωτιά του 2007, είχαμε περπατήσει στον ανέγγιχτο ακόμα Εθνικό Δρυμό. Έβγαινες από το τελεφερίκ και χωνόσουν στο δάσος.
    Κατά κακή σύμπτωση, το τελευταίο βράδυ στο πατρικό μου, την προηγούμενη του γάμου, είδα από το παράθυρο να καίγεται η Πάρνηθα, το 2007. Κάθε φορά που μιλάμε τώρα για τον γάμο μας, αναφερόμαστε και στο βουνό. Με τα παιδιά μας, ως βρέφη, νήπια και εφήβους, ανεβήκαμε δεκάδες φορές. Βλέπαμε με χαρά την αναγέννηση της φύσης χρόνο με το χρόνο και παρατηρήσαμε με ενθουσιασμό τα χνάρια των λύκων στο βάθος του ελατόδασους. Πρόσφατα, τον περασμένο Απρίλη, πήγαμε και με τους μαθητές του σχολείου μου. Μεγαλωμένα στα μικρά διαμερίσματα του κέντρου, τις δυο τρεις ώρες που μείναμε στο βουνό τα παιδιά φάνηκε όχι μόνο ότι χάρηκαν πολύ, αλλά κυρίως ότι βρέθηκαν σε χώρο οικείο.
    Tώρα το βουνό κάηκε πάλι. Είδαμε τη φωτιά επιστρέφοντας από τις διακοπές. Τι κι αν ο πυρήνας του Δρυμού φάνηκε ότι γλίτωσε αυτή τη φορά; Είναι πια θέμα χρόνου να καεί κι αυτός. Τι να πω στα παιδιά μου; Ντράπηκα που τα είδα να κλαίνε για το δάσος. Ντράπηκα για τη γενιά μου που πάλι τα θαλάσσωσε…

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα! Δάσκαλε, έχεις απόλυτο δίκιο, ειδικά για το 2). Σε μια "εκπαίδευση" και παρουσίαση στο κτήριο της ΓΓΠΠ, αναφορικά με το νέο ρόλο της και την ένταξη "όλων" των εθελοντικών ομάδων οι οποίες δρουν για "λογαριασμό" της, αναφέρθηκε ότι ο μόνος αξιόπιστος φορέας τον οποίο δέχονται είναι η Ε.Μ.Υ. Φυσικά, όχι το ΕΑΑ και άλλοι φορείς. Ειδικά για το ΕΑΑ, ήταν οριακά...απαξιοτικοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κατ αρχήν διαφωνώ στας εξής σημεία.
    α)Τον προβληματισμό για την σχέση πρόγνωση καιρού -κίνδυνος πυρκαγιάς μας τον έχει δώσει το Εθνικό Αστεορσκοπείο οτι 'αλλο έχουμε να του προσάψουμε αυτό το έχει εισάγει ανεξαρτήτως σκοπού,κάτι ανάλογο με τον κ΄.Αρναούτογλου που έχω να του χρεώσω πολλά αλλά.ήταν αυτός που κινηιτοποίησε όλους στο τομέα της ενημέρωσης καθώς το δελτίο του αναφέροταν κατ αρχήν στον κίνδυνο από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.Επομένως και μόνο η εισαγωγή αυτών των νέων προβληματισμών είναι κάτι θετικο.
    β)Για μένα το θέμα εντάσεται καθαρά στην περιοχή ερευνητικής Μετεορολογίας .αρα περισσότερο προς τα Πανεπηστήμια πρέπει να κοιτάξουμε και τα ερευνητικά ινσιτούτα.
    γ)Ούτε και με την Πολεμική Αεροπορία τα έχω ως οργανισμός ωφείλει να είναι από μόνη της ανταγωνιστική για να νικήσει ,το θέμα είναι αν στα χρόνια μας μπορεί να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί οτιδήποτε αφορά τον καιρό..εδώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Ζιακόπουλο.
    Τελος για την ιστορία ασκήθηκε κακουργηατική δίωξη στους μετανάστες του Εβρου για εμπρησμό,αυτόματα όμως με την άσκηση της το θέμα εξαφανίστηκε από τα κανάλια τα συμεράσματα δικά σας.Προσοχή αν καταλάβατε τα χω με τα ΜΜΕ και όχι με κόμματα...ιδεολογίες κλπ. "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το συμπάθιο, "Θωμά", αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το "και κερατάδες και δαρμένοι". Για ποιο λόγο να βάλουν οι μετανάστες φωτιά στο δάσος, που αποτελεί την τέλεια κρυψώνα και ευκαιρία για αυτούς, προκειμένου να διαφύγουν από τις αρχές. Για να κινητοποιήσουν όλη την αστυνομία και την πυροσβεστική; Δεν έχει λογική και δεν έχουν κάποιο κίνητρο. Άλλωστε, το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την έναρξη της μεγάλης (αρχικής) πυρκαγιάς στον Έβρο αναφέρει ότι οφείλεται σε κεραυνό.

      Αλλά και το ότι κάηκαν 20 μετανάστες αποδεικνύει ότι πιθανότατα ήταν ήδη μέσα στο δάσος όταν εξαπλωνόταν η πυρκαγιά και εγκλωβίστηκαν. Αυτός που βάζει εσκεμμένα φωτιά, δεν κάθεται ποτέ να καεί. Αλλά ακόμα και αυτός που τη βάζει κατά λάθος, προλαβαίνει να γλιτώσει, από τη στιγμή που είναι ακόμα στο ξεκίνημα της. Δεν γίνεται, δηλαδή, να άναψαν φωτιά οι μετανάστες για να φάνε, όπως ειπώθηκε και να κάηκαν 18 άνθρωποι μαζί. Αντίθετα, μπορεί να καούν 18 άτομα, όταν η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και αυτοί βρίσκονται στο πέρασμα της.

      Όσο για το κατηγορητήριο στηρίζεται αποκλειστικά σε κάτι λάστιχα και αφρολέξ που παρέδωσε στις αρχές ο τύπος που μπουζούριασε τους 13 μετανάστες στο τρέιλερ του φορτηγού του. Ούτε αυτοψία έγινε, ούτε τίποτα, ενώ κάποια άλλα δήθεν "εμπρηστικά στοιχεία" σε άλλο σημείο, αποδείχτηκε ότι ήταν καμένα μελίσσια και παιδικά παιχνίδια.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου όπως και να έχει, τη δίωξη πρέπει να την αναλάβουν οι επίσημοι της πολιτείας και όχι ένας άκυρος ιδιώτης. Δεν ξέρω για την ιστορία, όμως καλό είναι να μην τσουβαλιαστούν όλοι οι μετανάστες ως αίτιοι εμπρησμού. Βεβαίως το έχω πει οι φωτιές μπορεί να μπαίνουν και για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον οποιοδήποτε χ,ψ λόγο. Ο καιρός και λίγοι ακόμα παράγοντες ελέγχουν το πόσο καταστροφική θα είναι η κάθε πυρκαγιά. Το θέμα είναι όμως, ως ένα κράτος που έχει τόσα θέματα, τι κάνουμε; Η έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας, και όχι μόνο στις πυρκαγιές, είναι εξόφθαλμη. Με τέτοια αλλαγή του κλίματος ανά τα χρόνια, εμείς έχουμε κάνει κάτι για να προσαρμοστούμε; Τα ζήσαμε το '07, το ΄18 με το Μάτι, το '21 και ένα σωρό άλλες φορές. Παίρνουμε μαθήματα ή ακόμα είμαστε "τα ζώα μου αργά" ;

      Διαγραφή
    3. Aγαπητοί ανώνυμοι των 0431 και 0544 η άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον ενδειξεις τέλεσης εγκληματικής πράξης ,για το τί στοιχεία είχε να αξιολογήσει ο Εισαγγελέας αφορά την ανάκριση που είναι απόρρητη...έτσι μην πέφτετε στην παγίδα των διαρροών κλπ και ας μην προτρέχουμε.Εγώ τα έγραψα για να δείξω την ξαφνική ησυχία των ΜΜΕ που όταν το θέμα αφορούσε την ρατσιστική βία ήταν δεύτερο...καλόπιστα θεωρώ ότι αυτήν η ησυχία επιβλήθηκε με δύο σκοπούς οτι θέλουν να αποτρέψουν την αυτοδικία,και ακόμα να επιτρέψουν στην έρευνα να κάνει ήσυχα την δουλειά της γιατί το θέμα μπορεί να είναι από σοβαρό έως πολύ σοβαρό,κακόπιστα μπορεί να έγραφα ένα σεντόνι...αλλά ο κύριος Τομπουλίδης με την φώτο του με έφερε στα ίσια μου.Πάντως εκτιμώ ότι και οι δύο είχατε επιχειρήματα,αλλά προσοχή το έχω ξαναγράψει συνήθως γνωρίζουμε αυτά που κάποιοι θλελουν να γνωρίζουμε."θψμάς
      υ.γ. το θέμα της αυτοδικίας είναι πολύ παλιό και σύνθετο...όταν αυτήν λαμβάνει χώρα αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την παροχή του αγαθού της ασφάλειας από την Πολιτεία(μπορείται να βρείτε αφθονη βιβλιογραφία στην Αμερική)...γι αυτό και το έργο του Εισαγγελέα πάνω είναι δύσκολο...ας τον αφήσουμε στην ησυχία του,τα ΜΜΕ όμως θα τα "σκαλίζω που και πού.Συγνώμη για ακόμη μια φορά κύριε Ζιακόπουλε.

      Διαγραφή
    4. Κατ' αρχάς, "Θωμά", κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια. Κατά τα άλλα, από τη Διεθνή Αμνηστία βγήκαν με αφορμή τον θάνατο 20 ανθρώπων στις πυρκαγιές του Έβρου και έβαλαν χέρι στις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστών, ενώ και η Le Monde έχει θέμα με τίτλο ότι "οι πυρκαγιές τροφοδοτούν ρατσιστικά σχόλια και πράξεις στην Ελλάδα". Δεν είναι μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ, λοιπόν. Διαβάζοντας ξένο τύπο, μας κατηγορούν συχνά, πυκνά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

      Δεν είναι ο χώρος εδώ για να αναλύσουμε το μεταναστευτικό, στο οποίο η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες και επωμίζεται σχεδόν όλο το βάρος μόνη της, αλλά δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έπρεπε να αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ανέφεραν ότι ασκήθηκε δίωξη στους μετανάστες και αν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, θα ενημερώσουν και για αυτήν.

      Από την άλλη, ο τύπος που τους κλείδωσε στο τρέιλερ του φορτηγού, ανέβασε από μόνος του το βίντεο με την πράξη του και μοιραία παρενέβη ο εισαγγελέας.

      Επί της ουσίας, αλίμονο αν ο καθένας που είχε υποψίες ότι κάποιος σχεδιάζει να παρανομήσει, τον απήγαγε. Άγρια Δύση σαν τις ΗΠΑ τον προπερασμένο αιώνα θα είχαμε γίνει.

      Άγριο ήταν το ξημέρωμα και στη Βούλα με την πτώση 270 κεραυνών, αλλά χωρίς βροχή (ηλεκτρική καταιγίδα), να προκαλούν έξι εστίες φωτιάς, που ευτυχώς έχουν σβήσει όλες τώρα το πρωί του Σαββάτου 26/8.

      Διαγραφή
    5. Eυάγγελε,επειδή τα Ελληνικά σου είναι πολύ καλά, θα μου επιτρέψεις :Όχι "απήγαγε" (αόριστος) ,αλλά "απήγε" (παρατατικός).Να είσαι καλά.---====Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Aγαπητέ ανώνυμε των 09.01 εκτιμώ τις παραμπομπές σου στην Διεθνή Αμνηστία και την "le mond" αλλά προσωπική μου άποψη...είναι ότι τα κράτη δεν είναι influence να μαζεύουν like και καρδούλες ,τα ίδια μας σέρναν και οι Γερμανοί για την μικρή Μαρία...και σε δεύτερο χρόνο αφού το κακό έγινε τα μάζεψαν ...ένα κράτος δεν είναι παίχτης big brother.Oσο για το μεταναστευτικό και τα ΜΜΕ δεν τα είδα να πηγαίνουν στον λιμάνι του Πειραιά όπου στα τσιμέντα του ειχαν στιβαχθεί χιλιάδες ψυχές η στην Δοιράνη...για να δουν την ρουτίνα τους..όταν πήγαινε κανένας..."φιλεσπλαχνος" η πολιτικός πηγαίναν.Αυτά τα ολίγα."θωμάς"
      υ.γ. Προσοχή η "διεθνής κοινότητα" και ο "διεθνής παράγων" συνέχεια ανασύρεται από την ελληνική πολιτική ελίτ για άλοθι...στις παραλείψεις τους..

      Διαγραφή
    7. Mα, δεν διαφωνούμε, "Θωμά". Η στάση της Ευρώπης είναι υποκριτική, διότι από τη μία αφήνει την Ελλάδα εντελώς μόνη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και από την άλλη ζητάει και τα ρέστα. Η μοναδική ένσταση μου είχε να κάνει με το αν οι συγκεκριμένοι 13 έβαλαν τη φωτιά. Οι τέσσερις πρώτοι που απολογήθηκαν σήμερα, αφέθηκαν, πάντως, ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι θα περάσουν τη Δευτέρα 28/8 από εισαγγελέα και ανακριτή.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστώ για την κατανόηση σου...αγαπητέ και ας προσηλωθούμε στον κοινό σκοπό...και να γίνουμε φορτικοί στον κύριο Ζιακόπουλο να μας πέι αν βλέπει νέες βροχές την νέα βδομάδα και για την Βούλα....και για το Βόιο.."θωμάς"

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα από τα όμορφα Χανιά όπου αυτές τις μέρες απολαμβάνω τις καλοκαιρινές μου διακοπές! Η θερμοκρασια δεν ανεβαίνει πάνω από τους 32 βαθμούς αλλά το βράδυ έχει υγρασία και αρκετή δυσφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο το καλοκαίρι είναι μια συνεχής δυσφορία πρωί μεσημέρι βράδυ φουλ υγρασία και μερικά 40αρια φέτος έτσι για το κερασάκι στην τούρτα. Αλλά ευτυχώς σπάνια ανεβαίνουμε πάνω από τους 32!
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  12. Είναι πραγματικά θλιβερό και λέει πολλά για τις κοινωνίες μας, το πώς έχουν εξελιχθεί τα οπλικά συστήματα που σκοπό έχουν να καταστρέφουν και να σκοτώνουν, ενώ σε τομείς, όπως η πυρόσβεση πάμε ακόμα με τον οδοντωτό... Με τα απαρχαιωμένα Canadair, δηλαδή. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως, ελάχιστη, είναι η τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδος που έχει συντελεστεί, όσον αφορά τα πυροσβεστικά μέσα, που σε αντίθεση με τα οπλικά συστήματα, σώζουν ζωές και αποτρέπουν καταστροφές.

    Για παράδειγμα έχουν τελειοποιηθεί τόσο πολύ τα drones, που κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και πριν ακόμα αρχίσει αυτός στην Ουκρανία, είχα διαβάσει ότι στερούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, λοιπόν, τα drones και στην πυρόσβεση, αλλά κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών;

    Στην πρόληψη πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια, με περισσότερο προσωπικό για περιπολίες και επιφυλακή στα δάση και να είναι γεμάτες, επιτέλους, με νερό οι δεξαμενές που υπάρχουν για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί μία φωτιά, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μην εξελιχθεί σε πυρκαγιά και να μην προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Όπως λένε, άλλωστε, οι ίδιοι οι πυροσβέστες: "Στο ένα δευτερόλεπτο τη σβήνεις με ένα ποτήρι νερό, στο ένα λεπτό με έναν κουβά νερό, στα δέκα λεπτά με ένα πυροσβεστικό όχημα. Μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο συμβαίνει και στην μετεωρολογια...ο Αμερικανικός στρατός διαθέτει πολύ πιο προχωρημένα συστήματα προβλέψεις καιρού από αυτά που βλέπουμε στο accuweather ή στο δελτίο καιρού του CNN.

      Διαγραφή
  13. Διόρθωση η ασκηση ποινικής δίωξης στο ελληνικό διακαιικό σύστημα γίνεται και με "αποχρώσεις ενδείξεις" ....το διορθώνω από τις εδνειξεις που έγραψα παραπάνω "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση της διόρθωσης : " αποχρώσες ενδείξεις" . Γειά σου ¨" Θωμά ¨" ----====Π.Α.
      Υ.γ. Στην Τυπική (Αριστοτελική) Λογική μία από τις 4 βασικές αρχές της ανθρώπινης νόησης είναι και η αρχή του " αποχρώντος λόγου".

      Διαγραφή
  14. Όταν θα έρθει η ώρα να πάψει το κράτος να λειτουργεί με γνώμονα το ρουσφέτι κ επιτέλους επικρατήσει η αξιοκρατία, τότε μόνο υπάρχει κάποια ελπίδα, για καλύτερο μέλλον. Είναι δυνατόν κάθε χρόνο να προσλαμβάνονται πυροσβέστες με το σταγονόμετρο κ να τρέχουν παντού οι εθελοντές πυροσβέστες να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. ;Τρέχουν οι ερμοι με την ελπίδα μήπως γίνουν κ εκείνοι κάποια στιγμή εποχικοί; Συγγνώμη δάσκαλε αλλά πρέπει να ακουστεί η αλήθεια. Σε άλλους τομείς προσλαμβάνονται χιλιαδες άτομα, όσο αφορά την πυρόσβεση, ειναι μηδαμινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους, καλησπέρα Αντώνη! Θα έλεγα, ότι δεν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε προσλήψεις πυροσβεστών, αλλά καλύτερη διαχείρηση των δυνάμεων του Π.Σ.. Σωστή πρόληψη, ενημέρωση από τα σχολεία και από μικρές ηλικίες. Έτσι ώστε να γίνει κτήμα του καθένα μας, να ακολουθούμε "ευλαβικά" τους κανονισμούς στην αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο. Από τη στιγμή που οι προστασία των δασών έφυγε από το δασαρχείο και πήγε στο Π.Σ., χρόνο με το χρόνο, χάθηκε η μπάλα.... Στα του καιρού, βροντές και μυρωδιά βροχής στις 07:00 στην Πετρούπολη και 5-10 σταγόνες με το ζόρι. Τουλάχιστον, είδαμε κουρτίνες στα δυτικά και στα βόρεια του νομού.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν, όμως, 3.600 κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα. Χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, βασικά για την επιτήρηση των δασών, με περισσότερες περιπολίες, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν οι φωτιές, αλλά να τις σβήνουν εν τη γενέσει τους. Επομένως, οι προσλήψεις πυροσβεστών είναι απαραίτητες και επιτακτικές, εκτός κι αν επανέλθει η δασοπροστασία στο δασαρχείο, όπως αναφέρεις.

      Διαγραφή
  15. Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ,υπό όρους και προυποθέσεις, και περιπτώσεις αυτοδικίας .............. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 37 βαθμούς σήμερα στις 14:00 στην Ξάνθη από τις υψηλότερες πανελλαδικά ακόμα και από την Αττική! Απλά απίστευτο! Και σπάνιο συνάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φτανει συχνα η θερμοκρασια τους 37 βαθμους στην ξανθη τα καλοκαιρια;

      Διαγραφή
    2. Το χουνε ισοπεδώσει τελείως μερικοί.Δεν βλέπουν ότι ο δάσκαλος δεν ασχολείται με θερμοκρασίες πια.

      Διαγραφή
    3. Τέλος Αυγούστου σπάνια. Το θέμα είναι ότι σπάνια έχει από τις υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά. Ίσως σήμερα είχε την υψηλότερη στη χώρα με 37,5 βαθμούς. Όλη η Θράκη σήμερα είχε πολύ υψηλές παρεμφερείς θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
    4. Προς ανώνυμο των 6:47. Τι σε πείραξε που είπα ότι η Ξάνθη είχε από τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες σήμερα πανελλαδικά? Δεν έχω ισοπεδωσει τίποτε φίλε εσύ κοίτα μόνο να εκφράζεσαι ευπρεπως από το βήμα που σου (μας) έχει δοθεί...

      Διαγραφή
    5. Και η Ροδόπη τα ίδια με την ζέστη σήμερα. Πράγματι 37 κι εδώ, σπάνιο για τελη Αυγουστου, αλλά και γενικότερα λίγες φορές ξεπερναει αυτό το όριο..(Δ)

      Διαγραφή
    6. Γενικά όλη η βόρεια Ελλάδα είχε συνθήκες έντονης ζέστης σήμερα και όχι μόνο η Ροδόπη και η Ξάνθη.
      Το μετάλλιο πήγε στις Μουριές του Κιλκίς με 39 βαθμούς!

      Διαγραφή
    7. 8:01
      Μηπως δεν λειτουργουν σωστα τα θερμομετρα της εμυ;

      Διαγραφή
  17. O κύριος από την Βούλα ας μου επιτρέψει να σταματήσω εδώ στα περί μετανάστεσης και ΜΜΕ σκεφτόμενος τι έγραψα...αναλογίστηκα ότι χρησιμοποιώ ένα ξένο σπίτι(blog) να γράψω τα δικά μου..με εκτίμιση "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χθες και σήμερα η δυτική Στερεά και όλη σχεδόν η Αιτωλοακαρνία δέχεται έντονη αστάθεια με μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
    Ζημιές αρκετές σε αγροτικές καλλιέργειες στον κάμπο του Αγρινίου από την χθεσινή χαλαζοθύελλα.
    Η θερμοκρασία τα μεσημέρια συνεχίζει να είναι αφόρητη λόγω και της υγρασίας αλλά από το απόγευμα και μετά δροσίζει αρκετά.
    Δυστυχώς εκεί όπου έχουν όντως ανάγκη τις βροχές αυτές δεν έρχονται και δεν θα έρθουν(Θράκη Βοιωτία Αττική και κάποια νησιά του Αιγαίου όπως μαθαίνω που επίσης έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τι ονομαζεται ξηρη καταιγιδα;
    σε τι διαφερει απο την κανονικη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ξηρή ή ηλεκτρική καταιγίδα συνοδεύεται από ελάχιστη ή καθόλου βροχή (0 - 2,5 χιλιοστά), αλλά πολλούς κεραυνούς. Για αυτό και έχει ως συνέπεια να ξεσπούν πυρκαγιές, ελλείψει νερού που θα τις έσβηνε εν τη γενέσει τους. Κάτι τέτοιο συνέβη το πρωί του Σαββάτου 26/8 στη Βούλα, τη Βάρη και τον Μαραθώνα.

      Διαγραφή
  20. Ζούμε εδώ και μία εβδομάδα αποπνικτική ατμόσφαιρα ,και η ζέστη έντονη ,να κολανε τα ρούχα πάνω μας,οι χειρότερες μέρες του καλοκαιριού είναι αυτές που διανύουμε τώρα μια εβδομάδα,με τους καύσωνες δεν είχαμε τέτοια ζέστη και δυσφορία.Χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι είναι,συμφωνώ απόλυτα. Η δυσφορία ειδικά των τελευταίων ημερών είναι το κάτι άλλο.

      Διαγραφή
    2. οφειλεται στην αυξημενη υγρασια μαζι με την ζεστη,ενω στους καυσωνες η ζεστη ηταν πιο ξηρη και ετσι δεν ενοιωθε καποιος τοση δυσφορια.

      Διαγραφή
  21. Kι, όμως, χιόνισε από τον Αύγουστο σε υψόμετρο 1.638 μέτρων στο Ζernatt της Ελβετίας, σύμφωνα με το MeteoSuisse. Στο συγκεκριμένο θέρετρο, η θερμοκρασία ήταν 31,2 βαθμούς την περασμένη Πέμπτη 24/8, αλλά τη Δευτέρα 27/8 οι κάτοικοι του ξύπνησαν σε ένα λευκό τοπίο και στους 0,5β. Μεταξύ 2.000 και 2.400 μέτρων η βροχή μετατρέπεται σε χιόνι και στις υπόλοιπες ελβετικές Άλπεις.

    Νομίζω ότι χιόνισε και στις γαλλικές Άλπεις, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

    MétéoSuisse
    @meteosuisse
    Il neige ce lundi matin à Zermatt (1638 m) ! La température a marqué un recul drastique en 4 jours. Jeudi, le thermomètre de la station mesurait 31.2 °C. Ce matin à 11h15, on relève 0.5 °C. La limite pluie/neige se situe entre 2000 et 2400 m dans le reste des Alpes suisses.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χιόνισε στο Val Thorens ( Γαλλία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χιόνισε στο Val Thorens ( Γαλλία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή