Τι καιρό ακριβώς θέλουμε;

Κεραυνός στο Αγρίνιο! Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Φώτη Ματραλή


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Πολωνία ως τη Ν. Αδριατική κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), σε συνδυασμό με την όποια θερμική αστάθεια, δεν αποκλείεται να προκαλέσει τοπικούς όμβρους στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι Δ-ΒΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων, Κρητικό Πέλαγος και Κορινθιακός) και οι υψηλότερες θερμοκρασίες (36 βαθμοί) θα σημειωθούν στις υπήνεμες στο Δ-ΒΔ ρεύμα περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. 


Την Πέμπτη (31/8), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Παρασκευή (1/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως λίγες βροχές μικρής διάρκειας στην κεντροανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά της εποχής. 

Το Σαββατοκύριακο (2-3/9), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με βασικές εντάσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο είναι πιθανό η έντασή τους να φθάσει και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

 

Επί του τίτλου:

Τα μελτέμια μάς δροσίζουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, αλλά δεν τα θέλουμε γιατί μας καίνε! 

Οι καταιγίδες μάς δροσίζουν, παράγουν αρνητικά ιόντα που προκαλούν ευεξία και σε ένα βαθμό ξεδιψούν τα φυτά μας, αλλά δεν είναι και πολύ ευπρόσδεκτες γιατί προκαλούν κεραυνούς, αιφνίδιες πλημμύρες, χαλάζι και μπουρίνια! 

Την πολλή ζέστη και την πολλή υγρασία δεν τις θέλουμε, αλλά ούτε και το συνδυασμό λίγης ζέστης και λίγης υγρασίας θέλουμε! 

Όμως, το ελληνικό καλοκαίρι αυτά έχει και μας προσφέρει, θέλουμε - δεν θέλουμε!

Το ερώτημα είναι: «Τι κάνει τα καλοκαίρια μας να γίνονται όλο και πιο δύσκολα, όλο και πιο εφιαλτικά;». Είναι η αδυναμία μας να διαχειριστούμε τους παραπάνω καιρούς, η λόγω της κλιματικής κρίσης μεγαλύτερη ένταση και διάρκειά τους ή και τα δύο; Όποια και να είναι η αιτία, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ως τώρα τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους είναι επιβεβλημένη.

42 σχόλια:

  1. Το πήραμε το νεράκι μας σήμερα το πρωί στη Θεσπρωτία λόγω της έντονης καταιγίδας με ηλεκτρικα που είχαμε. Παρατηρήθηκαν πλημμυρικα φαινόμενα σε δρόμους καθώς και διακοπές ρεύματος. Πάντως τα φαινόμενα δεν κράτησαν πολύ και επικράτησε ηλιοφάνεια με δροσερό δυτικό άνεμο. Τώρα για τη συνέχεια ο Σεπτεμβρης φαίνεται να μπαίνει ως συνήθως τα τελευταία χρόνια δηλαδή καλοκαιρινός, ανυδρός με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικα. Σιγά μη γινόταν η ευχάριστη έκπληξη φετος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ προσωπικά θέλω τα καλοκαίρια του '70 και του '80 με τα οποία μεγάλωσα...με τη θάλασσα που έκανε υποφερτή τη ζέστη της ημέρας και τα υπέροχα ξάστερα βραδιά που ενίοτε απαιτούσαν να φοράς κάτι παραπάνω...σίγουρα δεν θέλω τα τελευταία καλοκαίρια και με τίποτα το φετινό. Ζητάω πολλά το ξέρω αλλά όσο ζω ελπίζω ότι η ανθρωπότητα θα βάλει μυαλό και θα κάνει αυτό που πρέπει. Έως τότε, προσέχουμε τον εαυτό μας από τους κακούς καιρούς, χειμώνα και καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, εγώ τα παιδικά μου καλοκαίρια του 80 (γεννήθηκα 1984) και του 90 τα περνούσα κυρίως στη Βέροια στην πόλη μέσα και πολύ συχνά θυμάμαι ότι περνούσα τις νύχτες στο μπαλκόνι στρωματσάδα και τα μεσημέρια είχαμε ανοιχτες τις εξώπορτες για να κάνει ρεύμα. Επίσης θυμάμαι ότι πρωί πρωί που μάζευα κεράσια και ροδάκινα με την οικογένεια μου λιώναμε. Γενικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι νοσταλγούμε το παρελθόν αλλά το εξιδανικεύουμε κιολας. Φυσικά οι πόλεις μεγάλωσαν και έγιναν ακόμη πιο τσιμεντένιες αλλά δεν θεωρώ ότι οι ζέστες είναι πιο συχνές. Γνώμη μου. Συμφωνώ απολύτως με τον τίτλο του δασκάλου: γενικά είμαστε ανικανοποίητοι.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Τα γεγονότα δεν ασχολούνται με τη γνώμη των ανθρώπων.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη των 20c .Μετα από μέρες μουντού καιρού είναι ότι πρέπει .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φωτογραφία είναι για βραβείο, πάντως. Μάλλον έχεις ταλέντο και σε αυτό, Φώτη. Όσο για τα καλοκαίρια και τις κακοκαιρίες, περνούν πιο ωραία, όταν υπάρχει καλή παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωτογραφία αυτή από την πόλη τού Αγρινίου είναι όντως εκπληκτική αλλά δεν είναι δική μου.
      Είναι από φίλο επαγγελματία φωτογράφο που στήθηκε και την απαθανάτισε.

      Στα της εξέλιξης τού καιρού τώρα να πω επιγραμματικά, ότι σύμφωνα με τα τελευταία μεσοπρόθεσμα στοιχεία δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά πού είχα γράψει εδώ και αρκετές μέρες.
      Τουλάχιστον έως και τις 10 του μήνα οι αξιόλογες βροχές θα αγνοούνται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά σε υψηλότερα από της εποχής επίπεδα(μετά από την πρόσκαιρη κάμψη ειδικά στα δυτικά) γιά μεγάλο ακόμη διάστημα σε συνδυασμό αυξημένα ποσά υγρασίας-δυσφορίας.
      Άλλωστε σήμερα τα 38αρια πήγαν σύννεφο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.
      Χριστόδουλε διάνα έπεσες για τις ζέστες πού μας έταξες στα τέλη του μήνα....
      Καλό ξημέρωμα από την δροσερή και ανεμώδη παραθαλάσσια Ναυπακτία όπου αύριο το βράδυ θα σφυρίξει τέλος το καλοκαίρι και γιά μένα.

      Διαγραφή
  5. Συνοπτικά
    α)Στις 144 ώρες πρόγνωσης το πρωί το ένα μοντέλο εβγαζε το κέντρο του αντικυκλωνα στην Μάγχη και το άλλο στην Γερμανια......να θεωρηθεί δεδομένο ότι τέοιους χάρτες βγάζω και εγώ αλλά και καλύτερους ο Ζήσης ο τσιγγούνης γείτονας μου.
    β)Έστειλα ανώνυμο τάπερ στο copernicus...με αλμυρά(λακέρδες κλπ)...και λίγο τσιπουράκι....όσο βλέπουν τις κάμερες live στην Ελβετία .
    .Σοβαρά ...το ελληνικό κράτος τώρα ανακαλύπτει την σημασια του ενιαίου επιχειρησιακού πεδίου και της επιτήρησης του με μη επανδρωμένα,η Τουρκία που κατά περιόδους...την χλευάζουμε την εφαρμόζει σε στρατιώτικές επιχειρήσεις ...στην Συρία και Βόρειο Ιρακ εδώ και 5 χρόνια."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ------Δάσκαλε,κατά μίαν έννοια,αυτή είναι και η ομορφιά του ανθρώπινου είδους,της μετεξελίξεως του αυστραλοπιθήκου σε homo sapiens ,εν αντιθέσει προς τα λοιπά πρωτεύοντα ,και δη και τα..... πρόβατα!.

    -----Η φωτογραφία του Φώτη πολύ ωραία.

    ----- " Όχι όπως ήξερες,όπως βρήκες "........-

    Υ.γ. Γενικά , η νοσταλγία και εξειδανίκευση του παρελθόντος,όπως αναφέρει και ο Σαλονικιός Κώστας,ισχύει ήδη από την εποχή του Νέστορα (Όμηρος....).---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τον παλιό καλό καιρό θέλουμε δάσκαλε με τις εποχές στην ώρα τους, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρος φετος το καλοκαιρι μια χαρα τιμησε την εποχη του,δηλαδη παρατεταμενες ζεστες με λιγες βροχοπτωσεις και πολυ ξηρασια.
      Που το παραξενο με τις χαρακτηριστικες ιδιοτητες της συγκεκριμενης εποχης;
      απαντηση:πουθενα.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα από την Μυτιλήνη! Συμφωνώ με τον Χρήστο από Όθρυ, τον παλιό καλό καιρό θέλουμε κύριε Ζιακόπουλε με τις 4 εποχές! Αν δεν γίνεται αυτό, έστω με 3 εποχές με 4 μήνες η κάθε μία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλουμε να συμβαδίζει ο καιρός με τους κλιματικούς μέσους όρους και με τις μέσες τιμές, και όχι να ξεφεύγουμε σταθερά π.χ. 2 και 3 βαθμούς πάνω από τη μέση μηνιαία/κλιματική θερμοκρασία. Τόσο δύσκολο είναι πια αυτό που ζητάμε; Μάλλον ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυτικός ισχυρός άνεμος σήμερα έκανε την ατμόσφαιρα πεντακάθαρη,με ωραία χρώματα να επικρατούν,και ευχάριστη θερμοκρασία.Μακρια απο μελτέμια!
    Η δεκαετίες 80 και 90 εχουν περάσει δυστυχώς ανεπιστρεπτί,ποιος είπε οτι δεν έκανε ζέστη και τότε.Τα φαινόμενα ηταν διαφορετικά!
    Εχω μιλήσει για την συμπεριφορά της αστάθειας γενικά.
    Που είναι εκείνες οι βραδινές καταιγίδες που εκδηλώνοταν,ασχέτως αν επηρέαζαν ή οχι το χωριό μου,οι αστραπές σε πολλά διαφορετικά σημεία,χωρίς να πέφτει κάθετα η θερμοκρασία και να κάνει ψύχρα όπως τώρα,δροσιζε ευχάριστα,μυρωδιές ωραίες,και ολο αυτό γινόταν μέρος της βραδινής περιπέτειας μας σαν παιδιά την δεκαετία του 80,αλλά και αργότερα σαν νέοι τη δεκαετία του 90.Απλώς να προσθέσω εδω πολύ μικρός φοβόμουνα πολύ τις βραδινές καταιγίδες.
    Το πρωί να έχει λιακάδα,να λάμπουν βρεγμένα όλα,να μοσχοβολάει ο τοπος,και εγώ είχα την αισιοδοξία να επαναλαμβανόταν αυτά τα βράδια..όταν βέβαια είχα ξεπεράσει αυτόν τον φόβο.
    Ενα παράδειγμα έχω αναφέρει..και αυτοι που μιλάνε για εξιδανίκευση να το λένε για τον τόπο τους,να μην το γενικεύουν παρακαλώ!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο Γιώργο...εδωσες με λίγα λόγια μία άλλη εποχή που και εγώ την αναπολώ,,,και εγώ τις θυμάμαι αυτές τις καταιγίδες....τι μου θύμισες...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν υπάρχει επιστροφή ούτε του κλίματος ούτε του ανθρώπου, στα φυσιολογικά επίπεδα.
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβολές αλλά πραγματικότητα, ανώνυμε.

      Διαγραφή
    2. " Tί ουν εστίν αλήθεια ; "(Πιλάτος ) . Πώς ,άραγε,ορίζουμε την "κατά φύσιν¨" λειτουργία του κλίματος ή του ανθρώπου ; -=======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δια της παρατηρήσεως ...

      Διαγραφή
  13. Ο καιρός παίδες δυστυχώς είναι το τώρα!
    Καλό το παρελθόν,καλές οι αναμνήσεις και όλα αυτά τα ωραία(άλλωστε παλαιότερα τα έγραφα και εγώ στο μπλογκ), αλλά τώρα πιά μέσα από πολυετή προσωπική μου εμπειρία στον καιρό και στην περιοδικότητα των καιρικών φαινομένων(φυσική μεταβλητότητα), έχω πάψει να ασχολούμαι με αυτά γιατί στην τελική,τίποτα δεν μας προσφέρουν παρά μόνο μία στεναχώρια και ένα γιατί.
    Ο καιρός είναι το τώρα, είναι το αύριο, είναι το (άμεσο)μέλλον και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι έχουμε μείνει στις αναμνήσεις δείχνει πως δεν έχουμε ενδιαφερθεί να κατανοήσουμε τι έχει μεσολαβήσει. Δεν έχουμε επεξεργαστεί τις καταγραφές, δεν έχουμε κάνει τις μετρήσεις καλά-καλά.

      Διαγραφή
  14. Τα παλιά πέρασαν ανεπιστρεπτί.Ποση από την βολή μας μπορούμε να χάσουμε,ώστε να γίνουν οι τωρινές συνθήκες κανονικότητα και να μην ξεφύγει κι άλλο η κλιματική κρίση?Θα πενθούμε το παρελθόν η θα δράσουμε για ένα καλύτερο μέλλον?
    Δημήτρης ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν νομιζω τα καλοκαιρια οτι παλια εβρεχε σε ολη την χωρα παρα μονο οι οποιες βροχες,επεφταν μονο απο ασταθειες στην ηπειρωτικη χωρα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε τη μισή αλήθεια γράφεις.
      Υετικά το καλοκαίρι στην χώρα φέτος κύλησε στις μέσες τιμές.
      Περίοδοι βροχοπτώσεων κυρίως τον Ιούνιο και λιγότερο τον Αύγουστο ενώ ο Ιούλιος ήταν ξηροθερμικός πανελλαδικά.
      Μέσα στα φυσιολογικά δηλαδή.
      Από πλευράς θερμοκρασίας όμως το καλοκαίρι πού μόλις τελείωσε ήταν ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ έως ΠΟΛΥ θερμότερο στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
      Το τι έκανε πριν 1000 η 2000 χρόνια δεν γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει.
      Παίρνουμε πάντα επίσημα στοιχεία από το ευρωπαϊκό κέντρο πρόβλεψης που αφορά συνήθως από το 1950 έως σήμερα, πού ήδη το κλίμα είχε γυρίσει προς το θερμότερο.
      Αν πάρουμε πριν το 1900 οι αποκλίσεις με το σήμερα θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες.
      Οι θερμές χρονιές δυστυχώς διαδέχονται η μία την άλλη.
      Εύχομαι από το φετινό Φθινόπωρο και το 2024 να αντιστραφεί κάπως αυτό.

      Διαγραφή
    3. 20 χρόνια έκανα διακοπές στην Σαμοθράκη,πολλά από αυτά για 2 μήνες και αρκετά συχνά χαζεύαμε τις νυχτερινές αστραπές απέναντι στην Ροδόπη και τον Έβρο.Μακαρι να έβρεχε και φέτος έτσι εκεί.Αλλο γράφω πιο πάνω πάντως,δεν με κατάλαβες..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Φωτη εγω αλλου θελω να καταληξω:
      Πως μερικοι φωναζουν και διαμαρτυρονται επειδη το καλοκαιρι στην ελλαδα σαν εποχη γενικοτερα,εχει αυτα τα χαρακτηριστικα με ηλιοφανεια,υψηλες θερμοκρασιες και ανομβρια.
      Οι οποιες βροχες αν πεσουν σε τουτη την εποχη πεφτουν κυριως με την μορφη θερμικης ασταθειας τα καλοκαιρι.
      Τιποτα το παραλογο,ολα νορμαλ να συμπεριφερεται ο καιρος κατα τον τροπο που αρμοζει στην συγκεκριμενη εποχη.
      Τωρα αν ετυχε να κανει φετος θερμοτερο καλοκαιρι απο τον μεσο ορο αυτο δεν σημαινει κατι,μπορει του χρονου να βγει κατω απο τα κλιματικα και να ρεφαρει η κατασταση.
      Μην τα τραγικοποιουμε και τα δαιμονοποιουμε τα πραγματα επανειλημμενα επειδη δεν βρεχει συχνα και να ριχνει στο καπακι κανα χιονακι.

      Διαγραφή
  15. Με έναν ισχυρό (βορειο)δυτικό άνεμο ξεκίνησε και η τελευταία μέρα του Αυγούστου, κάτι που είχε συμβεί και χθες το πρωί, με τη θερμοκρασία να είναι κάτω από τους 25 βαθμούς στην Αττική. Η χθεσινή βραδιά, πάντως, κύλησε - μέχρι τα ξημερώματα, τουλάχιστον - με νοτιά, να δούμε και απόψε που έχει και πανσέληνο, τη δεύτερη για τον φετινό Αύγουστο, μετά από 14 χρόνια.

    Τουλάχιστον, δεν χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων η μαγεία να παρατηρείς τα αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό από μία παραλία ή κάποιο βουνό. Η ομορφιά είναι ακόμα εκεί έξω, αρκεί να μπορείς να τη δεις. Είναι στη θάλασσα, στα κύματα, στα σύννεφα, στο φεγγάρι, στα ζώα, στα πουλιά. Να πω και ένα μεγάλο μπράβο σε έναν φίλο και πρώην συμμαθητή του αδερφού μου - κυβερνήτη ιστοπλοϊκού πια - που έσωσε έναν γύπα στο Αιγαίο, κάπου ανάμεσα στα Κουφονήσια και τη Νάξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σύντροφοι....επιτέλους....από Τρίτη Τετάρτη...μεταβολή και τέρμα τα κλιματιστικά...από τα λίγα που ξέρω εκτιμώ.. Ανατολική .Στερεά...και Κεντρική Ανατολική Πελοπόνησσος οι πρωταγωνιστές του υετού,εμείς στην θεσσαλονίκη σε κάθε περίπτωση θα τσακωνόμαστε...με τον Ανατολικό..και υπόλοιποι...θα τσιμπάνε κάpoιια mm..επομέως ανακούφιση...τόσο από την ζέστη όσο και από τον κίνδυνο πυρκαγιάς..
    Διαβάζοντας σχετική έρευνα του meteo είδα ότι φέτος είχαμε λιγότερα μελτέμια...,αγώ θα έβαζα και την μεταβλητή της έντασης καθώς φέτος σπάνια ξεπερνουσαν τα 7 μποφώρ....αίσθηση μου είναι οτι ο Αυγουστος δεν είχε κάτι εξαρετικό που θα δικαιολογούσε αυτήν την καταστροφή νομίζω ότι και σήμερα στην Βουλή η κλιματική κρίση για τον Εβρο...δεν ακούστηκε.Καλό φθινόπωρο σύντροφοι και μία φορά στην ώρα του."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλιματιστικό κι εσύ, στα βόρεια ορεινά, "τέκνον Θωμά"; Στην Αττική, ζήτημα είναι να άναψα 2-3 φορές φέτος τον ανεμιστήρα. Μάλλον, προσαρμοστήκαμε στη ζέστη, τελικά. Πολύ σωστή, εξάλλου, η παρατήρηση σου ότι τα μελτέμια δεν είχαν ένταση φέτος, στην οποία θα προσθέσω ότι συχνά ο άνεμος άλλαζε το απόγευμα. Όπως συνέβη τις τρεις τελευταίες μέρες, που άρχιζαν με ισχυρό βορειοδυτικό, σε σημείο που θόλωσε η θάλασσα από το κυματάκι, αλλά τα απογεύματα γύριζε σε νοτιά.

      Ευχάριστο και δροσερό αεράκι φυσούσε και την τελευταία μέρα του Αυγούστου στο Σούνιο, όπου είχε μαζευτεί πολύς κόσμος - ακόμα και με λεωφορεία από το Λαύριο - για να δει την πανσέληνο. Ο ναός του Ποσειδώνα ήταν, βέβαια, κλειστός, αλλά όλοι αποζημιώθηκαν από τα υπέροχα τραγούδια των Πυξ Λαξ, που ερμήνευε live o Φίλιππος Πλιάτσικας με την μπάντα του, υπό το φως του φεγγαριού. Και μιας και υπάρχει αυτή νοσταλγία για τα παλιά καλοκαίρια της νιότης, όπως λέει και το τραγούδι, "για τις παλιές αγάπες μην μιλάς"...

      Άλλωστε, μπήκε ο Σεπτέμβρης - καλό μήνα, κιόλας - έρχονται το φθινόπωρο και οι βροχές. Για να ποτιστεί η γη και να ξεδιψάσουν τα ταλαιπωρημένα από τη ζέστη και τις πυρκαγιές, ζώα και φυτά. Όπως λέει κι ένα άλλο τραγούδι που ακούστηκε χθες: "Υπάρχουν, το ξέρω, υγρά μονοπάτια"...

      Διαγραφή
    2. Πως άντεξες το φοβερό 15νθημερο Του Ιουλη χωρίς ανεμιστηρα? Τι εσωτερικές είχες στο σπίτι? Μήπως έχεις στέγη με κερραμυδι? Δεν εξηγηται αλλιώς. Εγώ δεν αντέχω καθόλου τη ζέστη πάντως και ας μην είμαι χειμερινός κολυμβητής. Αλλοι στη θέση σου θα υπέφεραν μαθημενοι στην κρύα χειμωνιάτικη θάλασσα!

      Διαγραφή
    3. Χάχα χάχα χάχα δύο τρεις φορές τον ανεμιστήρα στην Αθήνα?
      Οι συγγενείς μου πάντως που ζουν εκεί,δύο τρεις ημέρες φέτος Ιούλιο Αύγουστο κοιμήθηκαν χωρίς κλιματισμό, δλδ το αντίθετο 😀.

      Διαγραφή
    4. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στα νότια προάστια της Αττικής δεν ήταν πολύ πιο ζεστός ο Ιούλιος από τον Αύγουστο, αφού είχαμε κατά μέσο όρο 35άρια τις θερμές μέρες τους. Και δύο 39άρια τον Ιούλιο. Η χειρότερη μέρα του φετινού καλοκαιριού ήταν η Κυριακή 23/7, αλλά ίσως επειδή ήμουν με τις τσάντες στους ώμους στην Αίγινα κάτω από τον ήλιο με 42-43 βαθμούς.

      Τα προηγούμενα καλοκαίρια έβαζα συνέχεια τον ανεμιστήρα, τόσο τη νύχτα για να κοιμηθώ, όσο και όταν ήμουν στον υπολογιστή. Φέτος, δεν το έκανα στην αρχή και πήγα έτσι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

      Διαγραφή
  17. Συνήθως θέλουμε τον καιρό που περιμένουμε για την κάθε εποχή, αυτόν που μας κάνει να νιώθουμε άνετα...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως για την φετινή τεράστια καταστροφή,κυρίως στον Έβρο αλλα και στα υπολοιπα μέρη,αρνούμαι να δεχθώ ότι φταίει μόνο ο καιρός.Γιατι δεν μιλάμε για όλο αυτό?
    Ζήτω συγνώμη κ.Ζιακοπουλε που ξεφεύγω σε κάποια σχόλια,που σωστά δεν τα δημοσιεύετε.
    Τα μοντέλα τι έπαθαν?Οι πλημμύρες μας έλειπαν...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρχίζει και κλειδώνει η μεταβολή τού καιρού μεταξύ 4 και 7 του μήνα στη χώρα μας μετά από την ζέστη πού θα ξανά φάμε αρχής γενομένης από αύριο.
    Τα χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής δεν θα είναι τα κλασικά των οργανωμένων υφέσεων από τα δυτικά όπως κανονικά θα έπρεπε να έχουμε.
    Καιρός ψυχρής λίμνης από τα βόρεια προς τα νότια(-12 με -13β στα 500hPa πάνω από την Ελλάδα) και πιθανόν "χαμηλάκι" στα 1005mb με πιθανή αποκοπή στο νότιο Ιόνιο.
    Με αυτόν τον τύπο καιρού Σεπτέμβρη μήνα αυτά πού συμπεραίνω είναι τα εξής:
    1)Άνεμοι κυρίως βορείου η ΒΑ τομέα που σημαίνει σχετικά χαμηλοί δείκτες γενικά αστάθειας(CAPE).
    2)Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στην ηπειρωτική ζώνη ενώ λιγότερα φαινόμενα θα έχουν τα νησιωτικά τμήματα.
    3)Πολύ νερό δείχνει ότι θα δεχθεί όλη η κεντρική χώρα(Θεσσαλία βόρεια Στερεά πιθανόν και κεντρική Μακεδονία).
    4)Αρκετές βροχές η καταιγίδες λόγω της κίνησης τού χαμηλού προς τα νότια του Ιονίου και σε νότια νοτιοδυτική Πελοπόννησο όπως πρωτοβρόχια θα δεχθεί και η βόρεια κυρίως Κρήτη!
    Λίγο πολύ θα βρέξει σε όλη την ηπειρωτική χώρα.
    5)Τέλος, τέτοιες ύπουλες διαταραχές που μας έρχονται από τα Βαλκάνια και δημιουργούνται στην άκρη τού αντικυκλωνα της κεντρικής Ευρώπης και την δεδομένη χρονική στιγμή,πάντα κρύβουν εκπλήξεις, είτε ευχάριστες σε κάποιες περιοχές είτε και δυσάρεστες....
    Οπότε ακόμη έχουμε δρόμο στην αναλυτική πρόγνωση.
    Υ. Γ. Μακάρι να συνέχιζε ο Σεπτέμβρης με κανένα καλό χαμηλό από τα δυτικά αλλά δυστυχώς το μετέπειτα συνεχίζει και δεν δείχνει τίποτα σημαντικό.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ζωντανεύει το καιρικό ενδιαφέρον από την νέα εβδομάδα με βροχές και καταιγίδες.
    Άραγε, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία της επόμενης εβδομάδας μπορεί να βοηθήσει να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας στα ανοιχτά την Λιβύης; Ενδιαφέρον.

    Καληνύχτα καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα σας. Εκτιμώ ότι το διαφαινόμενο σύστημα της επόμενης εβδομάδας και ο τρόπος που θα κινηθεί είναι εν δυνάμει ανησυχητικά επικίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eχουμε πλεον φτάσει στην κατάσταση όπου οι εντολοδόχοι μας (Κυβερνηση) μιλά για πολιτικοποίηση (υποννοεί κομματικοποίηση) των θεσμικών φορέων και ιδρυμάτων που δεν ακολουθούν το αφήγημά της σε ότι έχει να κάνει με την σχεδον ολοκληρωτική καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων του Εβρου .Το EFFIS , το Εθνικό Αστεροσκοπείο , ο έρμος COPERNICUS , ολόκληρη η ευρωπαική επιτροπή και πολλοι άλλοι λοιπόν κύριοι , απεργάζονται ανθελληνικά σχέδια ... Επαγρυπνείτε ... ΦΤΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑΣΩ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.
      Παραθέτω μερικές αλήθειες του καλού δημοσιογράφου Χρήστου Μιχαηλίδη:
      https://www.protagon.gr/apopseis/ti-pige-lathos-me-tis-pyrkagies-efetos-44342781018

      Διαγραφή
    2. Μερικές αλήθειες και πολλές δικαιολογίες έχει το άρθρο κ.Ζιακόπουλε,διαφωνώ στα περισσότερα.
      Χθές ήταν η Εύβοια,σήμερα ο Έβρος,αύριο η Ήπειρος,η Φθιώτιδα,ο Όλυμπος,ποιος ξέρει...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Πολύ σούπα το άρθρο . Απλα να ενημερώσω τον Κο Μιχαηλίδη ότι όλα τα δασαρχεία της Ελλάδας είχαν ζητήσει το 2021 και 2022 , 17 ως 19 εκ. ευρώ για καθαρισμό δασων και έλαβαν 1,7 εκάστη χρονιά !!!! Ναι 1,7 (σχεδόν όσο κι ο Κος Κοκλώνης για μια ΙΚΕ)... Οι προτεραιότητες των κυβερνώντων , της κοινωνίας μας είναι πρόδηλες !!! Ερχονται καταστροφες σε όλα τα επίπεδα !

      Διαγραφή