Αρκετή ζέστη, σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τα μέσα της εβδομάδας και προοπτική καταιγίδων προς το τέλος της

Δειλινό στην Κόνιτσα, της Κατερίνας Παπαχρήστου


Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με το αβαθές χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων προκαλεί στη χώρα μας ενισχυμένους ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα από 37 ως 39 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 33 ως 35 βαθμούς. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (23-24/8), αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση (την Πέμπτη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ) και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/8), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες βασικά τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

Υ.Γ.

1) Η έκφραση «έρχονται 40άρια» δεν προσφέρει στην αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την πρόγνωση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών.

2) Οι μέγιστες θερμοκρασίες του Α.Μ.Σ. που έχει εγκαταστήσει η ΕΜΥ στις Σέρρες είναι εξόφθαλμα υψηλότερες από τις πραγματικές.

3) Πόσο τυπικό είναι το μελτέμι που στην περιοχή των Δωδεκανήσων προκαλεί Δ-ΝΔ ανέμους εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ;


33 σχόλια:

  1. Δάσκαλε συνήθως όταν έχουμε μελτέμι στο Αιγαίο η Ρόδος νοτιά δεν έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου απαντάω από Ρόδο που μένω. Όταν υπάρχει ισχυρός Β/ΒΑ άνεμος στο Αιγαίο όπως σήμερα, εδώ συνήθως έχουμε δυτικό άνεμο ή και σε κάποιες περιπτώσεις ΒΔ ολίγον πιο εξασθενημένο σε σχέση με το κεντρικό Αιγαίο. Στη δε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, την ίδια στιγμή οι άνεμοι τις περισσότερες φορές είναι μεταβλητοί και γενικά ασθενείς (για αυτό και περιοχές όπως η Λίνδος "ψήνονται").
      Πάντως σήμερα ο άνεμος έχει μια κάπως πιο Δ/ΝΔ συνιστώσα εδώ προς το παρόν και είναι γύρω στα 5 μποφώρ
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  2. Στο φίλο που είπε πως την Θράκη επικρατούν ψηλότερες θερμοκρασίες απο άλλες περιοχές,η γνώμη μου είναι οτι στις άλλες περιοχές ισως να επηρεάζεται πιο έντονα απο το μελτέμι απ'οτι στη Θράκη αυτές τις ημέρες.Για παρ.εδω στο χωριό έχουμε ανα διαστήματα δυνατα ξεσπάσματα ανέμου απο ΒΑεωςΝΑ,που θυμίζουν τους έντονους συνεχόμενους δυτ.ανεμους.Οταν εξασθενήσει το μελτέμι τοτε θα δουμε την διαφορά τουλάχιστον για το εσωτερικό της Θεσσαλίας.Αν και στη Θεσσαλία που είναι πάντα η πρώτη στην "επικαιρότητα"οταν έρχεται καύσωνας,στους καύσωνες που μας πέρασαν που ήταν μάλλον ιστορικοί,δεν έκανε κατι το σπουδαίο απ'οτι άλλες περιοχές.Πλην την τελευταία μέρα του καθαρόαιμου λίβα,που και πάλι δεν ήταν "προνόμιο"δικο μας.
    Γενικά όταν επικρατούν μελτέμια η ΒΑ άνεμοι και τον Χειμώνα επικρατεί μια "ανωμαλία"θερμοκρασιακα,ποσες φορές είδαμε στην Κόνιτσα να είναι η θερμότερη περιοχή της Ελλάδας!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα τον χειμωνα οταν εχει βορειοανατολικο ρευμα εχει συννεφιες και κακοκαιριες σε αντιθεση με την δυτικη ελλαδα που εχει καλοκαιρια,για αυτο εχει υψηλοτερες θερμοκρασιες τα μεσημερια εκει.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλόκ. Άργησε αλλά ήρθε το μελτέμι και στην Λέσβο. Ξεκίνησε από εχθές το απόγευμα και ενισχύθηκε μέσα στην νύχτα και σήμερα το πρωί.. Ωραίο και το κολύμπι παίζοντας με τα κύματα αλλά με προσοχή και σεβασμό στην θάλασσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίμονη ζέστη, ασταμάτητοι ισχυροί άνεμοι, φωτιές κι εδω σήμερα μετά τον Έβρο, σκηνικό που δεν θυμάμαι να ξαναγίνει στην Ροδόπη. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονα και φωτιά στην Καβάλα σήμερα σε χωριά δίπλα στο νομό Ξάνθης. Καίγεται ο τόπος μεταφορικά και κυριολεκτικά. 31-32 βαθμοί στις 10 το βράδυ στην Ξάνθη!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε από 12 έως και 16 του τρέχοντος μηνός βρισκόμουν για τουρισμό στα μέρη σας .Οι θερμοκρασίες ανεκτές.Η Ξάνθη μια κούκλα ,ιδιαίτερα η παλιά πόλη.Εφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όλα αυτά που βλέπω τώρα είναι πολύ στενάχωρα. Εύχομαι να τελειώσουν το συντομότερο .Με πολλή συμπάθεια από την Κορινθία ----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ο ουρανός μαύρος από τον καπνό των πυρκαγιών, χωρίς ήλιο, ευτυχώς "έπεσαν" οι βοριάδες και θα είναι ευκολότερη η κατάσβεση.(Δ).

      Διαγραφή
    4. Φίλε από την Κόρινθο χαίρομαι που ήρθες στα μέρη μου και πέρασες καλά. Να είσαι καλά. Όλη η Ελλάδα μας έχει πολύ ωραία μέρη και πολύ ωραίες τοποθεσίες που δυστυχώς δεν τα προσέχουμε όσο θα έπρεπε. Έτσι εδώ και χρόνια χάνουμε τα δάση μας, τα δέντρα μας, το πολύτιμο οξυγόνο μας. Φυσικά όπως είπες όλα αυτά που βλέπουμε είναι πολύ στενάχωρα.. Χάνονται δάση, σπίτι, περιουσίες αλλά και άνθρωποι.

      Διαγραφή
  5. Πάει καταστράφηκε η Ελλάδα.Και δεν φταίει καμιά κλιματική κρίση για τις φωτιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όταν φυσάει δυνατά και έχει ζέστη ξεφυτρώνουν από το πουθενά διάφορες εστίες φωτιάς.
      Εδώ πρέπει να διαταχθεί άμεση εισαγγελική έρευνα όταν συμβαίνουν αντίστοιχες περιπτώσεις.
      Η υπόθεση βρωμάει,με τις φωτιές σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της ελλάδας κοντά στα σύνορα,με όχι απλώς εμπρησμούς από δόλιες προθέσεις αλλά κάτι πιο οργανωμένο και ουσιώδες που ίσως εμπλέκονται και πολιτικά κίνητρα στην μέση.
      Θυμηθείτε την χθεσινή επίσκεψη Ζελένσκι,τον πόλεμο στην Ουκρανία,από την άλλη πλευρά την Τουρκία......και συνδυάζοντας όλα τα κομμάτια του παζλ μαζί τότε μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει πιο ξεκάθαρα ως εικόνα στο μυαλό του για το τι σχετικά παιχνίδια που παίζονται στο προσκήνιο,ενδέχομένως να κρύβονται από πίσω...μοιάζουν σαν προσπάθεια εξωγενών παραγόντων να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική,πολιτική,κοινωνική ζωή της χώρας.......
      Υποπτα και περίεργα σημάδια καθώς όπως αναφέρει μια λαϊκή παροιμία δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
      Οτι δεν παρουσιάζεται φανερά ίσως να εξηγήται έμμεσα και κωδικοποιημένα απο τις προσκηνιακές καταστάσεις που βλέπουμε,με διαφορετικά λόγια την κορυφή του παγόβουνου.

      Διαγραφή
  6. Για να δούμε δάσκαλε θα δροσιστουμε λιγάκι , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό αυτό γιατί φυσάει νοτιας απ' το βοριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατ αρχήν κουράγιο σε όσους ζουν σε μέρη που ξέσπασαν φωτιές..κρίμα αυτό μόνο..., μια μεγάλη χαρά για τα παιδιά στην Πελοππόνησο...για τον νέο σταθμό της Ζηρείας...θεωρώ την Πελοπόνησσο ως ένα μέρος με απίστευτες δυναμικές..όταν οι διατάξεις το επιτρέπουν.
    Στα του καιρού οι χάρτες δείχνουν την πιο ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο...που εχει να συμβεί από το 2016...συνήθως η Ιτάλια πνίγοταν και εμείς καιγόμασταν,μεταβλητή..που ακόμα είναι ασαφής αποτελει η θέση του αντικυκλώνα στην Δυτική Ευρώπη..και η τελική διαταξη διέλευσης των χαμηλών...περιμένουμε.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά στους 39 βαθμούς σταμάτησε σήμερα το κοντέρ στην Ξάνθη! Από τις υψηλότερες πανελλαδικά. Ο αέρας είναι καυτός, πρώτη φορά βλέπω τόσο ζεστό τον στάνταρ βορειοανατολικο άνεμο που φυσάει εδώ. Έχουν ξεραθεί τα πάντα η υγρασία έχει πέσει κάτω από 20% και είμαι στα 50 μέτρα από το ποτάμι τον Νέστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι μελτέμι είναι αυτό δάσκαλε;Έχει χάσει πολύ απ' τις ψυκτικές του δυνατότητες που είχε κάποτε...μας λέγανε οι παππούδες μας ,ακόμα και οι γονείς μας ότι τα βράδια βγαίνανε για βόλτα με τις ζακετες...Τώρα σε φυσάει ζεστός αέρας!Καλό βράδυ από την ανεμοδαρμένη κυριολεκτικά σήμερα Κάρυστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο βοριάς συναντήσει προϋπάρχουσες θερμές μάζες, τότε λειτουργεί σαν σεσουάρ, ανεβάζοντας κι άλλο τη θερμοκρασία, τουλάχιστον για 1-2 μέρες. Πρέπει να επικρατήσει για έναν ικανό αριθμό συνεχόμενων ημερών το μελτέμι για να δροσίσει, στην περίπτωση, βέβαια, που προϋπάρχουν θερμές αέριες μάζες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το καλοκαίρι του 2017, που το μελτέμι ανέβασε τη θερμοκρασία στους 42-43 βαθμούς στα παράλια του Σαρωνικού. Ακριβώς, επειδή πέρασε πάνω από όλη τη ζεστή Αττική πρώτα.

      Και αυτές τις μέρες, όμως, τα παράκτια έχουν 36-37 βαθμούς, έναντι 32-33 των βορείων προαστίων. Το αντίστροφο συνέβαινε τις προηγούμενες βδομάδας, όταν επικρατούσαν νοτιάδες. Δεν είχαμε αρκετές σερί μέρες με μελτέμια φέτος, για αυτό δεν δροσίζει. Από την άλλη, βέβαια, ακόμα και με τα ολιγάριθμα μελτέμια ξέσπασαν, δυστυχώς, ένα σωρό πυρκαγιές με ανυπολόγιστες συνέπειες και για το μέλλον, τόσο το άμεσο, όσο και το απώτερο.

      Διαγραφή
  11. Μας διαβάζουν τόσοι επαγγελματίες της ΕΜΥ. Δεν μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μας πει αν υπάρχει σχέδιο βελτίωσης των μέγιστων θερμοκρασιών η έτσι θα πάμε με +1/+2 πάνω τα σωστά νούμερα. Σέρρες Λαμία Φλώρινα Σουφλί Φιλαδέλφεια ΟΑΚΑ Ελληνικό Πυργέλλα Κολυμβητήριο κτλ έχουν γίνει Σαχάρα!! Υπάρχουν και άσχετοι με το αντικείμενο που τους δίνουν σημασια και χάνεται η ομοιογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι στάχτες του Έβρου πέφτουν στην Φθιώτιδα.καλημέρα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ουσία είναι ότι αρκούσαν δύο ολιγοήμερες περίοδοι με μελτέμια για να καεί πάλι η μισή Ελλάδα. Και η μόνη ελπίδα είναι να κοπάσουν οι άνεμοι για να λάβει τέλος ο εφιάλτης για πολλούς ανθρώπους. Είχαμε και απώλειες, τεράστιες καμένες εκτάσεις, στο ίδιο έργο θεατές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα,η πιο ζεστή νύχτα η αποψινη εδώ, ξεπέρασε και αυτές του Ιουλίου καθώς το καυτό μελτεμι ακόμα και το ξημέρωμα δεν έριξε την θ κάτω από τους 30β στα παράλια της Αιγιάλειας ενώ περίπου στους 34 χτες η μέγιστη.Συμφωνώ πάντως με τον Λευτέρη πιο πάνω έχει χαθεί η ψυκτική ικανότητα του μελτεμιου σε μεγάλο βαθμό .. κατά τα άλλα, αν και άργησε να πάρει μπρος πολύ κουραστικό για μένα το φετινό καλοκαίρι. Χρήστος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σήμερα ο ουρανός της Καρδίτσας έχει γεμίσει με αποχρώσεις του καφέ χρώματος εξαιτίας του καπνού που έχει εξαπλωθεί και τον έχει καλύψει,από τις πυρκαγιές.
    Δεδομένου οτί φυσούν βορειοανατολικοί άνεμοι οι καπνοί προέρχονται από τις φωτιές στον Εβρο.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άλλος......καιρός σήμερα.Ουρανός σκοτεινός.Δυστυχώς από καπνό. "Νιφάδες" μικρές.Δυστυχώς από τα αποκαίδια της Βοιωτίας.Χριστόδουλε απόκοσμη εικόνα.
    Άσε τη Θράκη και τις άλλες περιοχές.
    Ψυχολογία στα τάρταρα.
    Η σειρά μας ;;!!. ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ειρωνεία...... Νιφάδες από μια καταστροφή, και όχι χειμωνιάτικες νιφάδες, ευτυχίας.

      Διαγραφή
  17. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού πάνω από τον Πειραιά, εκτείνεται μέχρι τη Σαλαμίνα και την Αίγινα, μέχρι όπου φτάνει το μάτι στον ορίζοντα. Μάλλον προέρχεται από τις φωτιές Ασπροπύργου - Χασιάς. Οι καπνοί από τις πυρκαγιές του Έβρου έχουν φτάσει μέχρι τη Ζάκυνθο, καλύπτοντας μία έκταση 110 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η πυκνότητα τους αραιώνει όσο εξαπλώνονται, δηλαδή, δεν είναι τόσο επιβλαβείς σε μακρινές αποστάσεις από τα μέτωπα της φωτιάς. Αλίμονο, όμως, στους ανθρώπους που ζουν κοντά στα μέρη, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω...ότι τα γραφόμενα στο blog....είναι ότι καλύτερο μπορείς να διαβάσεις..αυτές στις μέρες..στο δίκτυο....πόνος..αλλά χωρίς..κραυγές "εμφυλίου"...να καταθέσω και εγώ την πίκρα μου για ότι βλέπω(Ενορείται ότι θέλω να γραψω διάφορα...αλλά η στωικότητα των συντρόφων εδώ με εκανε να το βουλωσω..)
    Κατά τα λοιπά...κάθομαι και βλέπω στα τρεξίματα τι μπορεί να ανακουφίσει τον αγώνα ενάντια στις φωτιές..δυστηχώς τα ανατολικά δεν φαίνεται να δέχονται βροχές,από την άλλη κάποιες βροχές στην Κεντροδυτική Μακεδονία η στην βόρεια Θεσσαλία αλλά και στα δυτικά δεν νομίζω να δράσουν ανατρεπτικά στο σκηνικό.Πολύ ενδιαφέρον εδειχνε ένα δευτερο χαμηλό που μέχρι χθες σηματιζόταν στο ύψος της Βόρειας Ιταλίας και κινούταν ΝΑ αλλά...αυτο το σενάριο σήμερα απομακρύνεται.Μάλιστα..εμφανιζεται και μια θερμή έξαρση στο μέσον της επόμενης εδομάδας..η οποία φαίνεται να αγγίζει τα δυτικά,αμέσως μετά τον λόγο φαίνεται να έχει η Ανατολική Ευρώπη όπου ίσως να έχουμε καλύτερη τύχη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μεγάλη τραγωδία, δυστυχώς, καθώς μετά τον βοσκό που έχασε χθες τη ζωή του στη Βοιωτία, βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 νεαροί μετανάστες στο Δάσος της Δαδιάς, που καίγεται για δεύτερο σερί καλοκαίρι, φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τραγωδία στη Θράκη με 18 νεκρούς.
    Καίγεται η μισή Ελλάδα και πάλι(εν μέσω νέου καύσωνα από σήμερα κ απίστευτα αφιγραντικούς ανέμους) με εμάς να παίρνουμε γεύση από τη θολούρα τού ουρανού από τους καπνούς πού ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ η πολιτεία να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου φτιάχνοντας την ευρωπαϊκή της εικόνα με συμφωνίες με τον κύριο Ζελένσκι...
    Πραγματικά νοιώθω ντροπή και αηδία.
    Καταντήσαμε ανήμποροι άπηκοι μέσα στην ίδια μας τη χώρα.
    Στα καιρικά δεν έχω κάτι να αναφέρω παρά το διάστημα απουσίας μου.
    Ζέστη πάνω από τα κανονικά επίπεδα γιά μεγάλο χρονικό διάστημα,δλδ γαϊδουροκαλόκαιρο.
    Η πτώση της Τ και οι κάποιες βροχές τού Σαββατοκύριακου θα αφορούν περιοχές από την Πίνδο και δυτικότερα και δυστυχώς εκεί όπου τις έχουν ανάγκη(Πάρνηθα Βοιωτία Θράκη) αυτές δεν θα τους προτιμήσουν εκτός και δούμε κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής.
    Το ελληνικό καλοκαιράκι παρωδία συνεχίζεται γιά αρκετό καιρό ακόμη.
    Εύχομαι να έχει μείνει κάτι όρθιο έως τις 20 Σεπτέμβρη πού θα λήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου παρωδία,μια χαρά για ελλάδα και χωρίς όψιμες ζέστες,οταν καλά-καλά θέλει άλλες 10 μέρες για να μπει ο σεπτέμβριος.

      Διαγραφή
  21. Δυσκολη φωτιά με αρκετο αέρα έχουμε στην δυτική Φθιώτιδα από το μεσημέρι.Ξεξινησε από την Μακρακώμη προς τα δυτικά και βόρεια.Εχει πέσει κάπως η ένταση της φωτιάς αλλά έχει δρόμο ακόμη μέχρι να σβησει,σίγουρα όχι σήμερα.Το βράδυ κοπάζουν πάντως οι άνεμοι στην περιοχή,το μόνο θετικό.Η σημερινή μέρα από θέμα καιρού μου θύμισε πολύ την μαύρη εκείνη μέρα που ξεκίνησαν οι φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή