Στο γήπεδο το μελτέμι και η αστάθεια και στον πάγκο ο μικρός καύσωνας!

Εικόνα του δίχρωμου Θερμαϊκού μεταξύ δύο πολυκατοικιών της Θεσσαλονίκης μετά τη σημερινή βροχή.
Φωτ. Χρήστος Κυριακόπουλος

 

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τα Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου και την εγκατάσταση συστήματος υψηλών πιέσεων στις Β-ΒΔ περιοχές των Βαλκανίων, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για να επικρατήσουν στη χώρα μας ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές που θα σημειωθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης και το ΒΔ Αιγαίο θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς. 


Το Σάββατο (12/8), αναφορικά με την προοπτική βροχών ισχύουν τα αναφερόμενα για την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Κυριακή (13/8), λίγες βροχές προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (14/8), λίγες πρόσκαιρες βροχές αναμένονται κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τον Δεκαπενταύγουστο, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη φθινοπωρινή Στοκχόλμη με μέγιστη 14c.Πολλά προβλήματα και στη δυτική Σουηδία άφησε ο Χανς .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H διχρωμία οφείλεται στα χώματα και τους ρύπους που κατέβασαν στη θάλασσα τα νερά της βροχής. Ακόμα και λύματα από τους υπονόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δικαίωση "Θωμά", πάντως, με το μελτέμι, που είναι αναιμικό και μάλιστα από το απομεσήμερο της Πέμπτης 10/8 γύρισε σε νοτιά στην Αττική. Με ισχυρά μελτέμια - τα οποία είναι μετρημένα στα δάκτυλα φέτος το καλοκαίρι - δεν υπάρχουν αστάθειες και καύσωνες. Αλλά με τα φετινά ασθενικά μελτέμια, έχει ο καιρός γυρίσματα, που λένε. Πάντως, και με νοτιά δεν ξεπερνάει η θερμοκρασία τους 30 βαθμούς, οπότε όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δάσκαλε από την συννεφιασμένη Αττική,
    Το τραφάκι κατέβηκε μέχρι την Στερεά Ελλάδα, και έφερε μαζί του αστάθεια όπως θα φέρει και αύριο μέχρι το μεσημέρι στα προσήνεμα πριν μπει φουριόζικο το μελτέμι.
    Κλασικός καιρός βορειοδυτικού stream που χτυπάει μέχρι ανατολική -βορειοανατολικη Πελοπόννησο και αύριο μπαίνει βορινός καιρός. Ήδη πρέπει να βρέχει ελαφρώς αυτήν την ώρα 7:17μμ 10/8/2022 στην Πάρνηθα-Βορειοδυτική Αττική.
    Μελτέμι ζόρικο το ΣΚ, και μέχρι 15Αύγουστο, καλοκαίρι δείχνει να λαμβάνει τέλος, ότι ζέστη και να κάνει τα έφαγε τα ψωμιά του,δεν φαίνεται και καμία τρελή ζέστη μέχρι τις 20.8.2022 ,μικραίνει και η μέρα άντε να τελειώσει το φετινό καλοκαίρι γιατι ξεραθήκαμε εδώ Βορειοανατολική Αττική.

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλλιτεχνική φωτογραφία!! Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα από την Μυτιλήνη! Σήμερα το πρωί υπήρχε συννεφιά κατά τόπους κυρίως στους ορεινούς όγκους.. Είχανε και σχετική ψύχρα το πρωί αλλά λόγω του ότι εξασθένησε το μελτέμι σήμερα ανέβηκε η θερμοκρασία παραπάνω σε σχέση με εχθές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eυχαριστώ....ανώνυμε των 06.10....αν και σύντροφος του blog μας έδωσε ταχύτητα ανέμων την Τετάρτη το μεσημέρι 70 knots το οποίο όπως είδα ηταν πραγματικό σε όλο το Νότιο Αιγαίο , σε καθε περίπτωση .νομίζω ... ..ότι η έκπληξη ηρθε από τα ΒΑ μας. τα οποία ..κρύβουν και αλλες εκπλήξεις..τον Αύγουστο...πέραν της σημερινής αστάθειας,,νομίζω ότι το τελευταίο δεκαήμερο....μια ψυχρή εισβολή που θα λάβει...χώρα στην ΒΑ Ευρωπη ίσως να αλλάξει σημαντικά την προοπτική...Για την ώρα βέβαια κυρίαρχο σενάριο είναι..η αρκετή ζέστη στα δυτικά και η απλή ζέστη στα Ανατοιλικά."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ομάδα που κερδίζΠΆει και έχει και περαιτέρω δυνάμεις ,δεν συντρέχει κανένας λόγος να κάνει χρήση του πάγκου της .----======΄Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φθινοπωρινό ήταν το απόγευμα στην Φθιωτιδα σήμερα.Υπομονη θα κάνουμε και θα έρθει κι αυτό...
    Θα ξεκινουσε η εποχή του τρύγου κανονικά,σε λίγες μερες,αλλά φέτος δεν έχει.Και μετά οι ελιές αλλά ούτε κι από αυτές έδωσε..Δεν ξέρω πως θα την βγάλουμε αλλά έχει ο Θεός,που λένε.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βροχή σήμερα στην Νοτιοδυτική Μαγνησία ,για δύο ώρες,ο καιρός θύμιζε περισσότερο φθινώπορο,ότι και να κάνει από εδώ και πέρα η νύχτα μεγαλώνει με αποτέλεσμα να δροσίζει ,έχω την εντύπωση οι μεγάλες θερμοκρασίες καύσωνα πρέπει να αποτελούν παρελθόν για το φετινό καλοκαίρι ότι έκανε έκανε, Χρήστος Όθρυς με τα ορεινά να έχουν δεχθεί πολύ νερό το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πρώτο σύστημα που ήρθε από Παρνασσό, κινήθηκε προς Κορινθιακο και εκτός από λίγες ψιχάλες δεν άφησε τίποτα στην περιοχή ενώ έβρεξε στις παραλίες.
    Το δεύτερο σύστημα όμως που ήρθε από τα ανατολικά της Φθιώτιδας πέρασε ακριβώς πάνω από την περιοχή μου και άφησε καλό νερό(8,5 χιλιοστά) και πολλή ψυχρα σε σημείο που η πλατεία μας άδειασε και τους αγώνες να τους δούμε μέσα στις καφετέριες.
    16,5 βαθμούς έχει τώρα 1 την νύχτα.
    Δημήτρη. Ρ, ίδια κατάσταση και στην περιοχή μου, για ελιές και αμπέλια.
    Υ. Γ:ΤΟ 3ο δεκαημερο του Αυγούστου είναι που με φοβίζει για υψηλές θερμοκρασίες... Ειδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ξανάρθουν υψηλές θερμοκρασίες ή μικρός καύσωνας από τον πάγκο για αλλαγή που λέει ο δάσκαλος.Εντελώς «άκαιρες» και παράταιρες αυτές οι ψύχρες, οι δροσεροί αέρηδες και οι χαμηλές θερμοκρασίες εδώ και 3-4 ημέρες με αποκορύφωμα χθες και σήμερα. Είμαστε 10 Αυγούστου ακόμη…
      Καλημέρα σε όλους/ες
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
      (Από την όμορφη Κασσάνδρα τώρα το καλοκαίρι)

      Διαγραφή
    2. Aυτές είναι οι εναλλαγές της κλιματικής αλλαγής, Κωνσταντίνε. Ή θα έχει καύσωνες και φονικές πυρκαγιές (δυστυχώς 53 νεκροί μέχρι στιγμής στη Χαβάη, όπου φλέγεται το ένα της νησί) ή θα έχει καταστροφικές πλημμύρες σαν αυτές που βίωσαν στην Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Κροατία.

      Στην Ελλάδα και πάλι καλά να λέμε. Κι εδώ στη νότια Αττική έπεσε η θερμοκρασία - κάτι που γίνεται περισσότερο αισθητό τη νύχτα ή νωρίς το πρωί - αλλά και πάλι ωραία είναι. Σαν τη Χαλκιδική, βέβαια, δεν έχει...

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα από Φιλαδέλφεια. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ψιχάλιζε στην περιοχη. Θαύμα το θεώρησα. Περισσότερο Σεπτέμβριο θύμιζε.

    Γιαννης ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. " Μάνα (Νώντα) κουράγιο " Μ. Μπρεχτ.-----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσο προχωράει ο Αύγουστος στα βόρεια σίγουρα είναι πιο σύνηθες να παίρνει το πάνω χέρι η αστάθεια παρά ο καύσωνας και γύρω στο δεκαπενταύγουστο να μας θυμίζει και πάλι την παρουσία της. Φυσικά υπάρχουν και χρονιές που αποτελούν εξαίρεση. Μετά από μακρά απουσία, στη Θεσσαλονίκη είχε να βρέξει πάνω από 1 μήνα, χθες έκανε δυναμική επανεμφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή