Κλέφτης νεφών

Η ιστορία της τροποποίησης του καιρού με εικόνες

Την περασμένη Δευτέρα (2/7) το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι ο ταξίαρχος Γολάμ Ρεζά Τζαλαλί, διοικητής της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κλέβει τα σύννεφα για να εμποδίσει να πέσει βροχή ή χιόνι στο Ιράν. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της ίδιας χώρας Αχάντ Βαζιφέ πήρε αποστάσεις από τον συμπατριώτη του δηλώνοντας ότι «ενδεχομένως ο  στρατηγός Τζαλαλί να έχει ντοκουμέντα για το θέμα αυτό, τα οποία δεν γνωρίζω. Όμως στη βάση των μετεωρολογικών γνώσεων, δεν είναι δυνατόν μια χώρα να κλέβει χιόνι ή σύννεφα από μια άλλη χώρα».

Προφανώς, για την ξηρασία που πλήττει το Ιράν υπεύθυνο  δεν είναι το Ισραήλ. Άλλος κλέβει τα σύννεφα όχι μόνο από τη χώρα των Τζαλαλί και Βαζιφέ αλλά και από πολλές άλλες χώρες. Για αυτόν τον κλέφτη, που ονομάζεται κλιματική αλλαγή, ευθύνη φέρουμε όλοι μας. 
Για τις προσπάθειες που έχουν κάνει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι υπερδυνάμεις του πλανήτη να ελέγξουν τον καιρό και το κλίμα της Γης, τη Συνθήκη Απαγόρευσης του Περιβαλλοντικού Πολέμου που υπεγράφη το 1977 στη Γενεύη και για το κατά πόσο είναι εφικτή η τροποποίηση του καιρού για εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς έχω αφιερώσει πολλές σελίδες στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου «Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου». Στο σημερινό άρθρο σκέφθηκα να δούμε πιο αναλυτικά τη νομική πλευρά του θέματος που ως ένα βαθμό είναι η ίδια είτε πρόκειται για δύο κράτη είτε για πολίτες του ίδιου κράτους με αντικρουόμενα συμφέροντα στις εμπορικές επιχειρήσεις τροποποίησης καιρού που γίνονται στην περιοχή τους. Ακόμα και στη χώρα μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με τις επιχειρήσεις αντιχαλαζιακής προστασίας που διεξάγονται σε περιοχές της Μακεδονίας στερούνται τα χωράφια τους τις βροχές που θα έπεφταν αν δεν γίνονταν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 
Ξεκινάμε με την υπόθεση ότι ένας πολίτης έχει δικαίωμα να έχει φυσικό καιρό και ότι όταν υφίσταται ζημιές από αθέλητες επιπτώσεις των επιχειρήσεων τροποποίησης του καιρού, έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίω­ση από τις εταιρείες που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο. Το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση αυτή είναι αν οι πιθανότητες καταδίκης των εταιρειών από το δικαστήριο στο οποίο θα κατέφευγε ο πολίτης είναι μεγάλες. Η απάντηση είναι αρνητική. Για να υπάρξει καταδικαστική απόφαση, πρέπει ο ενάγων να αποδεί­ξει ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή του επηρεάστηκαν από τις επιχειρήσεις τροποποίησης καιρού. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες φυσικές διεργασίες της ατμόσφαιρας και να εξακριβώσει αν και σε ποιο βαθμό αυτές επηρεάστηκαν από τις συγκεκριμένες ανθρώπινες επεμβάσεις. Έτσι, η φυσική ανομοιομορφία στην κατανομή των μετεωρολογικών στοιχείων, την οποία συνήθως επικαλούνται οι εναγόμενοι στο δικαστήριο, είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί από αυτό. 
Υπάρχει ακόμα και ένα άλλο θέμα επιστημονικής φύσεως για το οποίο κα­λούνται συχνά να καταθέσουν στα δικαστήρια ως μάρτυρες μετεωρολόγοι, φυ­σικοί της ατμόσφαιρας και άλλοι ειδικοί επιστήμονες: «Το νερό που παίρνουμε με τη σπορά των νεφών μήπως το κλέβουμε από κάποιον άλλον;». Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι με τη σπορά των νεφών επιδιώκουμε βασικά να πάρουμε όσο μεγαλύτερες ποσότητες νερού μπορούμε από το νερό που περιέχεται σε αυτά με τη μορφή υδροσταγονιδίων ή παγοκρυστάλλων. Στην περίπτωση της δυναμικής εμφύτευσης των σωρειτών, προσπαθούμε επιπλέον να εκμεταλλευθούμε και τους υδρατμούς που υπάρχουν στο περιβάλλον τους. Με βάση αυτά, οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι κατηγορηματικοί και στην ερώτηση που τέθηκε παραπάνω συνήθως δίνουν την ακόλουθη απάντηση: «Οι επιπλέον ποσότητες νερού που μπορούν να πάρουν με τις παρεμβάσεις τους οι τροποποιητές του καιρού δεν είναι βέβαιο ότι θα έπεφταν με φυσικές διαδικασίες σε μια γειτονική περιοχή». Έτσι, σε έναν αγρότη που ισχυρίζεται ότι με την πρόκληση τεχνητής βροχής σε μια περι­οχή που βρίσκεται κοντά στα κτήματά του ή με τις αντιχαλαζιακές επιχειρήσεις στερήθηκαν τη φυσική βροχή οι δικές του καλλιέργειες, η απάντηση είναι ότι αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ανά­λογη είναι η απάντηση και προς εκείνους που παραπονιούνται ότι με τη σπορά νεφών στις προσήνεμες περιοχές μιας οροσειράς προκαλείται ανομβρία ή λίβας στις υπήνεμες περιοχές της.


14 σχόλια:

  1. Στην υγειά του μπλογκ του κ ζιακοπουλου,που είναι ένας κ μοναδικός,πλωμαρι ειμαστε,εχει γιορτή ούζου,συγχαρητηρια κ ζιακοπουλε κ για το άρθρο σας,η κλιματική αλλαγή είναι ο κλέφτης των νεφών....στην υγειά σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιότερα, έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου κάτι παιδιά στη δουλειά, ότι οι άσπρες γραμμές στον ουρανό σχηματίζονται επειδή ψεκάζουν τα σύννεφα. Μάλλον ήταν τα καυσαέρια των αεροπλάνων, βέβαια. Anyway. Στα του μουντιάλ, το Βέλγιο έδειξε ότι είναι η καλύτερη ομάδα, μαζί με τη Γαλλία στο τρανζίσιον, δηλαδή, τη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι αντεπιθέσεις (υπάρχει και το αμυντικό τρανζίσιον - η γρήγορη επιστροφή στην άμυνα, όταν ανακοπεί μία επίθεση). Το τρανζίσιον, που ελλείψει Καβάνι, κι επειδή δεν διαθέτει αξιόλογο κέντρο, δεν είχε η Ουρουγουάη στο ματς με τη Γαλλία, κι έμεινε ο Σουάρεζ μόνος σαν την καλαμιά στον κάμπο, απέναντι σε Γκριζμάν, Μ' Μπαπέ, Τολισό, Πογκμπά, Ζιρού, Καντέ κ.λ.π.

    Παρεμπιπτόντως, το Βέλγιο έχει την υποστήριξη αρκετών πιτσιρικάδων 17-20 ετών στην Ελλάδα, επειδή είναι νεανική ομάδα και φαντεζί για τα δεδομένα μίας εποχής που η φαντασία τείνει να εκλείψει. Είναι επίσης η ομάδα που έχει παντρέψει ιδανικά τους μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς με τους γηγενείς Βέλγους ας πούμε. Δείχνοντας ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά οι Ευρωπαίοι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να δημιουργήσουν μαζί.

    Αλλάς μιας και είπα για δημιουργία, το δεύτερο γκολ του Βελγίου κόντρα στη Βραζιλία ήταν μία τέτοια, άψογη συνεργασία. Ο μαύρος γίγαντας Ρομέλου Λουκάκου παίρνει τη μπάλα κάτω από το κέντρο και ξεχύνεται μπροστά (το τρανζίσιον που έγραψα παραπάνω). Περνώντας όποιον μπαίνει μπροστά του, στέκεται όρθιος όσο χρειάζεται όταν οι Βραζιλιάνοι πάνε να τον ρίξουν και την κατάλληλη στιγμή πασάρει στον Ντε Μπρόινε. Ο ξανθομπάμπουρας και... αντιτουριστικός Βέλγος κάνει 1-2 προσποιήσεις και σουτάρει στη δεξιά γωνία, πετυχαίνοντας ένα από τα καλύτερα γκολ του μουντιάλ. Αν το είχε βάλει ο Νεϊμάρ ή, η Βραζιλία θα έγραφαν ύμνους οι φυλλάδες και τα σάιτ. Όπως κι αν έκανε ο Μέσι ή, ο Ρονάλντο ό,τι ο Αζάρ, ο Σαντλί και ο Λουκάκου του Βελγίου.

    Υπάρχει και μία συγκινητική ιστορία για τον Ρομέλου Λουκάκου. Όταν ήταν μικρός, στο σπίτι έτρωγαν κάθε μέρα γάλα με ψωμί. Μέχρι που μία μέρα η μητέρα του άρχισε να νερώνει το λιγοστό γάλα που είχε απομείνει. Ο Λουκάκου έφαγε κανονικά χωρίς να πει τίποτα. Μόνο όταν είδε αργότερα τη μητέρα του να κλαίει, την πλησίασε, την αγκάλιασε και της είπε. "Μην φοβάσαι, θα παίξω μπάλα στην Άντερλεχτ και όλο αυτό θα τελειώσει". Ήταν τότε 6 χρονών".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους γύρισε σε βοριά από σήμερα Κυριακή πρωί, μετά από σχεδόν δέκα μέρες με δυτικούς ανέμους και νοτιάδες που γέμισαν τη θάλασσα στο Θυμάρι με πλαστικά. Θολώνοντας και τα κρυστάλλινα νερά. Πάντως, βρήκα μία μεγάλη και το σημαντικότερο άδεια, δηλαδή, είχε φαγωθεί, πίνα και την πήγα δώρο για διακοσμητικό. Η πίνα είναι το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο των ελληνικών θαλασσών, στο εσωτερικό της έχει συνήθως κι ένα καβουράκι ή, γαριδούλα για να την ειδοποιεί όταν υπάρχει κίνδυνος. Η συγκεκριμένη ήταν μεγαλύτερη και από τις δύο μάσκες μαζί, όπως τις έβγαλα φωτό.

      Όσον αφορά το μουντιάλ, συνεχίστηκε το σερί των αποκλεισμών στα πέναλτι για τις ομάδες που εκτελούν πρώτες στην ψυχοφθόρο, αυτή διαδικασία, αφού η Ρωσία έχασε από την Κροατία. Κόντρα σε όσα μας έλεγαν οι ειδικοί αναλυτές ότι οι ομάδες που εκτελούν πρώτες έχουν 60% πιθανότητες πρόκρισης, σε αυτό το μουντιάλ έχουν 0/4. Αρχικά η Ισπανία αποκλείστηκε από τη Ρωσία, μετά η Δανία από την Κροατία, η Κολομβία από την Αγγλία και τώρα η Ρωσία από την Κροατία. Και κάπως έτσι η Αγγλία θα πάει στον τελικό, αφού έχει ρέντα σε αυτό το μουντιάλ. Η φετινή Αγγλία θυμίζει πολύ την Ελλάδα του 2004. Όπως και τότε, έτσι και τώρα έχει και την τύχη τα φαβορί να βρεθούν εκτός φόρμας και διοργάνωσης και η Αγγλία αν και ως συνήθως δεν παίζει καλή μπάλα (τα παιχνίδια της είναι τα χειρότερα του μουντιάλ) προχωρά με γκολ σχεδόν σε κάθε κεφαλιά. Ούτε η Κροατία μπορεί να την αποκλείσει, νομίζω θα έχει το ρόλο της Τσεχίας στον ημιτελικό με την εθνική μας στο Euro.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Να που τελικά δεν χτίζουμε μόνο στην Ελλάδα όπου να 'ναι, όπως φαίνεται και από το παρακάτω κομμάτι του Reuters.

      Ο τραγικός απολογισμός από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία ανήλθε στους 64 νεκρούς την Κυριακή 8/7, καθώς ποτάμια υπερχείλισαν, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους και επειδή αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων, όπως μεταδίδει το Reuters.
      Tα ύψη βροχής που έπεσαν σε ορισμένες περιοχές ήταν τριπλάσια από τα συνηθισμένα επίπεδα του Ιουλίου, προκαλώντας κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών και παγιδεύοντας πολλούς ανθρώπους στις στέγες των σπιτιών τους. Εκτός από τους 64 νεκρούς, υπάρχουν και 44 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 9 χρονών, που πιστεύεται ότι έχει παγιδευτεί στο σπίτι του, όπου βρήκαν το θάνατο άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 80χρονος άνδρας.

      Άνθρωποι εγκατέλειψαν τις οικίες τους μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στους ψηλότερους ορόφους για να σωθούν. Οι αρχές έχουν στήσει ειδικό κέντρο διάσωσης, ενώ έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 54 χιλιάδες άνδρες από τον στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική. "Δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο" δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, κι ενώ οι προγνώσεις του καιρού για τη Δευτέρα με 300 χιλιοστά βροχής στο νησί Σικόκου είναι αποθαρρυντικές.
      Τουλάχιστον 2 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν γίνει συστάσεις σε 2,3 εκ. ακόμα για να φύγουν, παρά το γεγονός ότι οι βροχές έχουν σταματήσει σε αρκετές περιοχές και έχει υποχωρήσει και η στάθμη των νερών.


      Η βροχή που άρχισε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν ό,τι απέμεινε από έναν τυφώνα που εξασθένησε και εξελίχθηκε σε βροχόπτωση, λόγω της υγρασίας και των θερμών αερίων μαζών από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

      Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν από ένα χρόνο στην Ιαπωνία με δεκάδες και τότε θύματα. Δρόμοι έκλεισαν και δρομολόγια τρένων ματαιώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία, ενώ αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mazda και η Daihatsu ανέστειλαν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αδύνατη ήταν επίσης η πρόσβαση στην εταιρία ηλεκτρονικών Panasonic, λόγω των κλειστών δρόμων.
      Kι ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη του καιρού, το θέμα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, πέρα των μεγάλων πόλεων, αποδείχτηκε ευάλωτο σε μία ακόμα καταστροφή. Κι αυτό διότι χτίζονται σπίτια στα ορεινά και δεν υπάρχει διαθέσιμη γη για να συγκρατήσει τα νερά. Το ίδιο συμβαίνει και με μερικά είδη δέντρων, που φυτεύτηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και δεν έχουν δυνατές ρίζες για να συγκρατήσουν τα νερά.
      https://www.reuters.com/article/us-weather-japan/at-least-64-killed-in-japan-after-unprecedented-rain-dozens-missing-idUSKBN1JY01H?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Update για Ιαπωνία, καθώς Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και προειδοποιήσεις στα νησιά Κουούσου και Σικόκου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 76 ανθρώπους, ενώ 92 αγνοούνται, όπως αναφέρει ο Guardian. Έγιναν επίσης συστάσεις σε 4,72 εκ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 48 χιλιάδες είναι τα μέλη των συνεργείων διάσωσης, κυρίως από την αστυνομία και την πυροσβεστική που ψάχνουν στα χαλάσματα για αγνοούμενους.

      Οι περισσότεροι αγνοούμενοι είναι στην ευρύτερη περιοχή της Χιροσίμα, καθώς οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις εδώ και δεκαετίες στην Ιαπωνία προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, "καταπίνοντας" αυτοκίνητα και αναγκάζοντας ανθρώπους να καταφύγουν στις στέγες των σπιτιών τους. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι μέσα σε τρεις ώρες έπεσαν 26,3 εκατοστά βροχής στο Κότσι, κάτι που συνιστά ρεκόρ από το 1976 που τηρείται αρχείο.

      Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe έκανε λόγο για μία μάχη ενάντια στον χρόνο και εξήρε τις προσπάθειες των διασωστών που κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν και να βοηθήσουν τους παγιδευμένους ανθρώπους. Ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει και έναν νεκρό από την περασμένη εβδομάδα, όταν χτύπησε ο τυφώνας, που έφερε εν συνεχεία τις βροχές, αλλά οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες.

      Η βροχή κάλυψε ολόκληρα χωριά, αναγκάζοντας ανθρώπους να ανέβουν στις στέγες, περιμένοντας να τους διασώσουν. Μία ολόκληρη κατοικημένη περιοχή στο νησί Χονσού μετατράπηκε σε μία λασπώδη λίμνη, με συνέπεια κι εκεί να ανέβουν άνθρωποι σε μπαλκόνια και στέγες. Τα δρομολόγια των υπερσύγχρονων τρένων μεγάλης ταχύτητας ακυρώθηκαν, καθώς υπερχείλισαν και ποταμοί, ενώ σημειώθηκαν και εκατοντάδες τραυματισμοί και πάρα πολλά σπίτια καταστράφηκαν.

      Οι κάτοικοι της Χιροσίμα λένε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από το καλοκαίρι του 2014, όταν οι βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει τότε κατολισθήσεις και 77 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Και δεν ξέρουν για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τη στιγμή που συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν δρόμους από τις κατολισθήσεις. Σε μερικές περιπτώσεις τα νερά έφτασαν ως τις στέγες των σπιτιών και τα φανάρια των δρόμων, κάνοντας τους δρόμους απροσπέλαστους και αναγκάζοντας τους διασώστες να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερα για να απομακρύνουν τουλάχιστον τους ανθρώπους.
      https://www.theguardian.com/world/2018/jul/08/death-toll-increases-as-record-rains-devastate-parts-of-japan
      Βαγγέλης Σπανός


      Διαγραφή
    4. Άνθρακες ο θησαυρός, ο βοριάς έγινε μέχρι το μεσημέρι δυτικός. Αλλά τουλάχιστον είναι ευχάριστα τα τελευταία νέα από την Ταϊλάνδη, όπου τα δύο πρώτα παιδιά βγήκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο, όπως μεταδίδει το Reuters. "Δύο παιδιά είναι ήδη έξω και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο που έχει στηθεί κοντά στο σπήλαιο" ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Υγείας της Ταϊλάνδης.

      Συνολικά 13 ξένοι δύτες συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης, μαζί με πέντε μέλη της ειδικής μονάδας SEAL της Ταϊλάνδης, που προσπαθούν να διδάξουν τα παιδιά πώς να κολυμπήσουν στη δύσκολη και επικίνδυνη αυτή υπόγεια διαδρομή. Η περιπέτειά τους έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ τα αγόρια ηλικίας από 11 ως 16 ετών, μαζί με τον 25χρονο δάσκαλό τους εγκλωβίστηκαν στις 23 Ιουνίου και η διάσωσή τους μπορεί να πάρει από 3 ως 4 μέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

      Η ομάδα διάσωσης είχε επεξεργαστεί τις τελευταίες μέρες το σχέδιο εξόδου των παιδιών από το σπήλαιο, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα βρέξει, όπως και από τις προσπάθειες απάντλησης του νερού, που μπορεί να επιφέρουν κόπωση στους διασώστες και να σταματήσει η διαδικασία. Αυστραλός γιατρός εξέτασε τα παιδιά το Σάββατο 7/7 και άναψε το πράσινο φως για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης.

      Τα αγόρια εντοπίστηκαν από δύο Βρετανούς δύτες, ενώ από την ομάδα των 13 διασωστών, τρεις συνοδεύουν τα παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι έχουν παραταχθεί στο πρώτο δύσκολο χιλιόμετρο, που τα παιδιά θα πρέπει να καταδυθούν σε στενά περάσματα 60 εκατοστών. Επίσης 13 ιατρικές ομάδες έχουν πάρει θέση έξω από τη σπηλιά, ενώ υπάρχουν και ισάριθμα ελικόπτερα για να μεταφέρουν τα παιδιά και τον δάσκαλό τους στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

      Κι αυτό διότι τα αγόρια θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο 70 χιλιόμετρα μακριά, ενώ υπάρχει μία ακόμα ιατρική ομάδα σε επιφυλακή και αποτελείται από 30 γιατρούς. Οι ομάδες είναι χαρούμενες που τα πρώτα αγόρια διασώθηκαν, αν και έχουν ανησυχία για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Υπάρχει πολλή πίεση και η περιοχή έξω από το σπήλαιο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ δίνονται και εντολές διά μικροφώνου να κάνει χώρο ο κόσμος για να μην εμποδιστεί η μεταφορά των παιδιών.

      Ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από τη στρατιωτική χούντα, αναμένεται να επισκεφτεί το σπήλαιο αύριο Δευτέρα 9/7. Η επίσκεψή του στους συγγενείς και τα μέλη των σωστικών συνεργείων επικρίθηκε από πολλούς στην Ταϊλάνδη ως καιροσκοπική, καθώς τους τελευταίους μήνες γίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Μία ομάδα του Elon Musk με ειδικότητα στις εκσκαφές και την απάντληση υδάτων αναμενόταν στο σπήλαιο την Κυριακή 8/7. Ο Μusk θα εφαρμόσει μία τεχνική που θα άνοιγε δρόμο στο σπήλαιο, αλλά ο χρόνος πιέζει και ίσως δεν θα προλάβει να βρεθεί στην Ταϊλάνδη πριν τη Δευτέρα 9/7.
      https://www.reuters.com/article/us-thailand-accident-cave/first-two-thai-schoolboys-rescued-from-flooded-cave-idUSKBN1JY02N?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Συνεχίζονται τα καλά νέα από την Ταϊλάνδη, καθώς είναι πλέον έξι τα παιδιά που βγήκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο, όπως μεταδίδει το Reuters. Έχω την πληροφορία ότι έξι από τα παιδιά έχουν βγει από το σπήλαιο" δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης, που αποτελείται από 13 ξένους δύτες και 12 Ταϊλανδούς της SEAL. Πραγματικά κάνουν υπερπροσπάθεια, καθώς μερικά παιδιά είναι μόλις 11 ετών, δεν ξέρουν καλό κολύμπι και πρέπει να περάσουν από στενά πλημμυρισμένα περάσματα, που στοίχισαν τη ζωή ενός έμπειρου δύτη τις προάλλες.

      Ένα ελικόπτερο μετέφερε κάποια από τα παιδιά στη γειτονική πόλη, όπου διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της. Η περίπτωσή τους έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ταϊλάνδης και η διάσωσή τους μπορεί να δώσει ώθηση και στη χούντα εν όψει των εκλογών που θα γίνουν του χρόνου. Τα αγόρια ηλικίας 11-16 ετών μπήκαν στο σπήλαιο με τον 25χρονο δάσκαλό τους για να το εξερευνήσουν και η διάσωση όλων μπορεί να κρατήσει 3-4 μέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

      Η ομάδα διάσωσης είχε επεξεργαστεί το σχέδιο διάσωσης τις προηγούμενες μέρες και κατάφερε να αντλήσει σημαντική ποσότητα νερού από το σπήλαιο, ωστόσο, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Διότι αν ξαναρχίσουν οι βροχές, θα κουραστούν προσπαθώντας να αντλήσουν και πάλι το νερό. Ένας Αυστραλός γιατρός εξέτασε τα παιδιά το Σάββατο και έδωσε το ΟΚ για να αρχίσει η επιχείρηση, κατά την οποία τρεις δύτες συνοδεύουν τα παιδιά και οι άλλοι 10 παρατάσσονται κατά μήκος του πρώτου χιλιομέτρου που είναι και το πιο επικίνδυνο με τα παιδιά να πρέπει να περάσουν από βυθισμένες τρύπες εύρους 60 εκατοστών.

      Έξω από το σπήλαιο υπάρχουν 13 ιατρικές ομάδες και 12 ελικόπτερα για τα παιδιά και τον δάσκαλό τους. Μόλις τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες θα μεταφερθούν 70 χιλιόμετρα μακριά στο νοσοκομείο, όπου άλλη μία ιατρική ομάδα 30 ατόμων είναι σε επιφυλακή. Οι ομάδες είναι χαρούμενες, αλλά ανησυχούν και για τη σοβαρότητα της κατάστασης των παιδιών.

      Υπάρχει πολλή πίεση, απαγορεύεται οι διασώστες να μιλούν στα media, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την επίμαχη περιοχή και από ένα μεγάφωνο ζητάει από τον κόσμο να μην εμποδίζει τη μεταφορά των παιδιών. Ο πρωθυπουργός της στρατιωτικής χούντας αναμένεται να επισκεφτεί το σπήλαιο αύριο Δευτέρα, αλλά επικρίνεται από τους Ταϊλανδούς ως καιροσκόπος, καθώς γίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Μπανγκόκ τους τελευταίους μήνες με αίτημα τη δημοκρατία.
      https://www.reuters.com/article/us-thailand-accident-cave/first-two-thai-schoolboys-rescued-from-flooded-cave-idUSKBN1JY02N?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. επομένως έχουμε 2 μεθόδους επηρεασμού, με τον έναν προσπαθούμε να αποφύγουμε το χαλάζι, με τον άλλο να βρέξει περισσότερο. και για τις 2 δεν έχουμε τεκμηριωμένη επιβεβαίωση για ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι τα αποφεύγουμε. μπορεί να προκληθεί τοπικά ανομβρία με την αντιχαλαζιακή προστασία, κοντά ή ακόμα και στον ίδιο τον τόπο του ψεκασμού? ήταν όντως αποτέλεσμα σποράς νεφών για καταπολέμηση της λειψυδρίας η ισχυρή χιονόπτωση στο Πεκίνο, αρχές Νοεμβρίου 2009?
    καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχω μια απορια:μια μερα τον μαιο ενω ηταν ετοιμο να ριξει γερη καταιγιδα στην καρδιτσα τα συννεφα ξαφνικα αρχισαν να "σπανε",και ετσι λοιπον εριξε απλη βροχουλα.
    αυτο το πραγμα ειναι φυσιολογικο; ή μηπως παρενεβησαν τα αεροπλανα της αντιχαλαζικης προστασιας;(η περιοχη της καρδιτσας εντασσεται στις περιοχες της χαλαζικης προστασιας)

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάμπως να τα είπε καλύτερα ο Πάπας Φραγκίσκος:

    «Σε αυτή την όμορφη περιοχή που έχει καλυφθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από ένα παχύ πέπλο σκότους, τον πόλεμο, τη βία και την καταστροφή, τις διάφορες μορφές του φονταμενταλισμού, την αναγκαστική μετανάστευση και την εγκατάλειψη, αλλά και τη σιωπή με τη συνενοχή των πολλών», όπως τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του καταγγέλλοντας την «αδιαφορία» που «σκοτώνει» τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που τώρα «κλαίει, υποφέρει, και δεν μιλάει, ενώ άλλοι την ποδοπατούν αναζητώντας δύναμη και πλούτο».

    http://www.iefimerida.gr/news/429206/papas-fragkiskos-i-mesi-anatoli-fonazei-eno-alloi-tin-katapatoyn-anazitontas-dynami-kai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστος Σιμούλης8 Ιουλίου 2018 στις 8:37 μ.μ.

    Χθες το βραδάκι στον Βόλο την ώρα της καταιγίδας η θερμοκρασία έπεσε κατά 9 βαθμούς και όχι στους 9 βαθμούς, όπως ανέφεραν μερικά κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Χρήστο,η παραπληροφόρηση στο μεγαλείο της απο τους δημοσιογράφους. Ένα φυσιολογικό μέχρι στιγμής μεσογειακό καλοκαιράκι πάνε να μας το βγάλουν ακραίο!

      Διαγραφή
  7. Ωραία ημέρα η χθεσινή με αρκετή δροσιά και ευτυχώς το απόγευμα που έμεινε μόνο στα αστραποβροντα (και όχι τον κατακλυσμό που βρήκα στον Καλαμο-Ωρωπό Και οι δρόμοι ποτάμια δίπλα στην θάλασσα!!Σε πολλα σημεία το ύψος του νερού έφθανε στο μισό μετρο!!)και στην σημαντική πτώση της θερμοκρασίας(18 το βράδυ που γύρισα και 14 σήμερα το πρωί)με τον ενισχυμένο Δ-ΒΔ άνεμο να κάνει πιο κρύα την ατμόσφαιρα.Το μονο αρνητικό εχθές ήταν οι τσουχτρες στην θάλασσα που ήταν πολλές και δεν αφησαν τα παιδιά να κολυμπήσουν άνετα.Και ήταν τόσο ωραία και πολυ πολυ ζεστή ,ακομα και αρκετα βαθιά που κατεβαινα με δυο ακόμα φίλους και πιάναμε τις τσουχτρες με αποχη.Πρωι-πρωί που κατέβηκα στα αμπέλια μου δυο γεγονότα μου έκαναν εντύπωση,το πρώτο ήταν ότι στις καμένες καλαμιές πριν πεντε ημέρες,είχε φυτρώσει χορτάρι σε βαθμό που ήταν λες και ειχε σπείρει κάποιος γκαζόν.Ο φίλος που είχα μαζί μου για βοήθεια απόρησε πως γίνεται αυτό.Του εξήγησα, ότι είναι πολύ απλό.Ο ήλιος δεν μπορεί να διαπεράσει το άχυρο και όλη η υγρασία απο την βροχή της προηγούμενης κακοκαιρίας υπήρχε και μόλις κάηκε το άχυρο και ο ήλιος ζέστανε το χώμα,φύτρωσε αμέσως το χορτάρι.Οποιος θέλει μπορεί κάνει μια δοκιμή και να βάλει γύρω από ενα δεντράκι ή ένα μεγάλο λουλούδι,ένα παχύ(20 εκατοστα)στρώμα από άχυρο και να ρίξει ένα κουβά νερό.Υστερα από 10 ημέρες να σηκώσει το άχυρο και να δει ποση υγρασια υπάρχει.Το ίδιο θα διαπιστωσει κάποιος και αν σηκώσει μια πέτρα.Εγω έτσι συντηρω τα νεα δεντρα που γυρεύω.Τα ποτίζω δυο φορες το μήνα και ειναι πάντα με υγρασία.Το δεύτερο γεγονός που με εντυπωσίασε ήταν το ασταμάτητο πέταγμα των γερακιών και τα συνεχή τσιρίγματα τους που ήταν σαν φωνές παιδιών που ευχαριστιούνται το παιχνίδι.Την ώρα που έφυγα από τα κτήματα και πήγα στο χωριό είδα τα γεράκια να πετούν κοντά στην φωλιά τους που βρίσκεται σε βράχια σε έναν λοφο απέναντι από εμένα.Παρολο που τα κιάλια μου είναι πολύ καλά, η απόσταση ήταν μεγάλη και δεν μπόρεσα να διακρίνω καθαρά.Νομιζω όμως ότι η χαρά τους είναι επειδή οι νεοσσοί έχουν αρχίσει και "ανακατεύουν"μεσα στην φωλια.Σημερα το απόγευμα θα ζυγωσω κοντά για να δω.Φιλε Νίκο και λοιποί φίλοι,τα γεράκια ερωτωτροπουν και ζευγαρώνουν από τέλη Φλεβάρη έως τελη Απριλίου,γεννούν περίπου 5-7 εβδομάδες μετά,(απο 3-5 ισως και 6 αυγά),που μετά απο περίπου ένα μήνα βγαίνουν τα μικρά και σε ακόμα ένα μήνα περίπου βγάζουν τα πρωτα τους φτερά,που θελουν όμως αρκετό καιρό να δυναμωσουν για να αρχίσουν να πετάνε και ως τότε τα ταΐζουν οι γονείς τους εναλλάξ.Τα κιρκινεζια που ειδες Νίκο πρέπει να έχουν έρθει για τροφη,γιατι στήνουν καρτέρι σε κολώνες,ταράτσες ψηλές και απο εκει μόλις εντοπίσουν το θήραμα εφορμούν.Σπανια και για πολύ λίγο αιωρούνται.Αυτα που αιωρούνται συνέχεια και τα εχουμε δει ολοι όταν είμαστε σε αγρούς είναι πάντα τα βραχοκιρκινεζια(είναι ο τρόπος με τον οποίο κυνηγούν,αιωρούνται στοχεύουν και εφορμούν με ταχύτητα που φθάνει και τα 400 χιλιόμετρα!!)Είναι και οι καλυτεροι"οδοκαθαριστες"μιας και μαζεύουν τα πάντα από τα άτυχα ζωάκια που σκοτώνονται.Τα συνανταμαι σε ολή την Ελλάδα με πολλές ονομασίες.Στην περιοχή μου τα λέμε "Αερογαμηδες"ή "Ανεγαμηδες"καθώς πολλές φορές ζευγαρώνουν στον αέρα.Ειναι πολύ ωραία πτηνά και αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο γιατί ξέρουν ότι κινδυνεύουν.Καλημερα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Σιμούλη αραγε αυτος ο οποιος εγραφε το δελτίο, οι συντάκτες και οι αρχισυντακτες που διαβασαν απο καποια πηγη οτι η θερμοκρασία επεσε στους 9 βαθμούς δεν ειχαν καν την κριτική ικανότητα, εστω την εμπειρια της ηλικιας ακόμα και αν ποτέ δεν πήγαν σχολείο και κατέβηκαν απο τα βουνά, για να καταλαβουν ότι δεν μπορεί να ευσταθει και να μην το μεταφέρουν? Δηλαδη ελεος πια με τη δημοσιογραφία των εντυπώσεων. οπως στους καυσωνες με τους δημοσιογραφους που στεκονται διπλα σε καποιο θερμομετρο που το χτυπάει ο ήλιος και γραφει 48 βαθμους και γελανε και τα μουστάκια τους που κανουν εγκυρη δημοσιογραφια. και στα βραδυνα δελτια βγαινουν με τιτλο χτυπησαν κοκκινο τα θερμομετρα κοντα στους 50 βαθμους η θερμοκρασια.
    Τελος παντων αυτοι δε διορθωνονται. Στην Κρήτη σε αντιθεση με την υπολοιπη ελλαδα συνεχιζεται το καλοκαιρι που εχει ερθει εδω και καιρο και στην ωρα του, απουσια βροχων, με τις θερμοκρασιες μαλλον σε φυσιολογικα επιπεδα ή λιγο πιο πανω αλλα με την υγρασια καθε απογευμα και βραδυ να ειναι αποπνικτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή