Στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα πέφτει η αυλαία των καταιγίδων


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια την επικράτηση βόρειου ρεύματος εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα αρχίσει με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, αλλά οι ελάχιστες τιμές της νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι σχετικά χαμηλές. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (30-31/8), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι μόνο στη διάρκεια της ημέρας και στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (1-2/9), υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στη Β-ΒΔ ορεινή Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-8-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το πρωί στην Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Στη βορειοδυτική Γαλλία ένας δήμαρχος έδωσε εντολή να απαγορευτούν το κολύμπι και οι καταδύσεις στις παραλίες της περιοχής, εξαιτίας πιθανών κινδύνων από την παρουσία ενός δελφινιού bottlenose, όπως μεταδίδει το BBC. Για βδομάδες το δελφίνι διασκέδαζε λουόμενους και παιδιά στη Βρέστη, αλλά οι αρμόδιοι ανησυχούν ότι επιδιώκει πολύ κοντινή επαφή με τους ανθρώπους. Και ο δήμαρχος Roger Lars υποστήριξε ότι αρκετοί λουόμενοι φοβήθηκαν και εξέδωσε την απαγόρευση για την ασφάλεια του κόσμου. Το μήκους 3 μέτρων δελφίνι αρχικά διασκέδαζε τους ντόπιους στο λιμάνι της Βρέστης, αλλά αργότερα μετακινήθηκε προς ένα χωριό 300 ανθρώπων. Δεν είναι επιθετικό, αλλά πριν από έναν μήνα χρειάστηκε σκάφος να περισυλλέξει κολυμβήτρια, την οποία το δελφίνι δεν άφηνε να βγει στην ακτή, ενώ σε άλλα περιστατικά πήδηξε πάνω από κάποιον που έκανε καγιάκ και πέταξε μία νεαρή γυναίκα στον αέρα με το ρύγχος του.

    Έτσι, ο δήμαρχος απαγόρευσε το κολύμπι και την κατάδυση, όπου εμφανίζεται το δελφίνι, αλλά και να το πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων. Ένας ειδικός από το ενυδρείο της Βρέστης ανέφερε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος να προκαλέσει ζημιά άθελά του το δελφίνι με την ουρά του. Αλλά ένας δικηγόρος της Βρετάνης καταδίκασε τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει ποτέ κάποιο ατύχημα με δελφίνι.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-45319658

    Η αλήθεια είναι ότι έχει καταγραφεί ένας και μοναδικός θάνατος στα χρονικά από δελφίνι, που μάλλον ενοχλημένο επειδή το περιεργάζονταν δύο άνδρες όλη μέρα, τους εμβόλισε με το ρύγχος του σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλον. Επειδή, όμως, τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη, σπάνια θα συμβεί το κακό. Όπως αποδείχτηκε κάποτε σε μία εκπαιδευτική κατάδυση που δελφίνια έπαιζαν κυριολεκτικά βόλεϊ με μία γυναίκα. Βασικά την έσπρωχναν, όπως κάνουν και μεταξύ τους. Όταν κατάλαβαν, όμως, ότι είναι ένα πλάσμα πολύ πιο αδύναμο από αυτά και ότι δεν θα άντεχε, σταμάτησαν αμέσως. Μάλιστα, όπως είπαν οι ειδικοί, τα δελφίνια έδειχναν μετά να ντρέπονται για την πράξη τους.

    Επί της ουσίας, επειδή είναι πολύ πιο δυνατά από εμάς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν τύχει και τα συναντήσουμε στη θάλασσα, κυρίως την άνοιξη που προσεγγίζουν τις ακτές για την αναπαραγωγή τους. Ακόμα και οι θαλάσσιες χελώνες, εξάλλου, μπορεί να δαγκώσουν όταν βγαίνουν για να γεννήσουν ή, την εποχή του ζευγαρώματος. Θυμάμαι πέρσι που είδα δει δύο θαλάσσιες χελώνες μαζί. Ενστικτωδώς δεν πλησίασα, όπως άλλες φορές που έχω χαϊδέψει θαλάσσια χελώνα στο κέλυφος και μετά από λίγο η μεγαλύτερη άρχισε να έρχεται προς το μέρος μου. Δεν έδειχνε επιθετική, αλλά όλο και με πλησίαζε και άρχισα σιγά, σιγά να απομακρύνομαι κολυμπώντας προς την ακτή, μέχρι που γύρισε στο ταίρι της κι αυτή. Φέτος δεν έχω δει καμία θαλάσσια χελώνα στην αγαπημένη μου ακτή. Ούτε την Τρίτη είδα, αλλά, οδήγησα ένα μαγιάτικο, μερικά μελανούρια και μουρμούρες, σαργούς, σάλπες και κακαρέλους στην αντίθετη κατεύθυνση από έναν ψαροτουφεκά. Και έκρυψα κι ένα χταποδάκι στην πυκνή φυλλωσιά μίας ποσειδωνίας μέχρι να φύγει μακριά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους,κ σε μας μυτιληνη το μεσημέρι μόλις βγήκαμε από τη θάλασσα έπιασε ένα μπουρίνι,αλλα έτσι γρήγορα οπως ήρθε τόσο γρήγορα έφυγε προς τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο εχθες το μεσημερι που εριξε καταιγιδα,ολη την νυχτα που δεν σταματησε λεπτο να βρεχει,εως και τωρα που ξαναβρεχει,μια δυνατα και μια πιο σιγα,το νερο που εχει ριξει ολες αυτες τις ωρες,ειναι κατι παραπανω απο πολυ για την εποχη.Η θερμοκρασια σε επιπεδα φθινοπωρινα.Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ό,τι και να κάνουν ο Αύγουστος στο φινάλε του και ο Σεπτέμβριος στο ξεκίνημά του από ζέστη, το φθινόπωρο είναι εδώ. Και προβλέπεται συναρπαστικό φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Γιώργο.Είναι λογικό να κάνει καλές μέρες το επόμενο διάστημα αλλά πιστεύω σίγουρα το ενδιαφέρον προς τα μέσα Σεπτεμβρίου κ όσο περνάει ο καιρός μετά θα είναι όπως είπες συναρπαστικό ή στη χειρότερη καλύτερο από τους περσινούς ανύπαρκτους Σεπτεμβρη-οκτώβρη.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, πολύ ωραία ποτιστική βροχή, για πάνω από 24 ώρες (μέχρι και για σαλιγκάρια σκέφτηκα να βγω), συνοδευόμενη από πολυάριθμες ηλεκτρικές εκκενώσεις. Αρκετά χρόνια είχα να δω συνεχόμενα αστραπόβροντα που έκαναν εντυπωσιακή την χθεσινή νύχτα. Μακάρι να επαληθευτούν οι «μοντέλες» και να έχουμε ένα κανονικό φθινόπωρο και έναν πολλά υποσχόμενο χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως τα λετε ειναι,φιλοι μου.Οση ζεστη και να κανει απο εδω και περα, το φθινοπωρο ειναι εδω και αν κρινω με βαση τα μερομηνια(παντα με το παλιο)οντως προβλεπεται συναρπαστικο τοσο αυτο,οσο και ο χειμωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ, σε αντίθεση με τα αποδημητικά πουλιά, εμφανίζομαι στο τέλος του καλοκαιριού. Ποιου καλοκαιριού δηλαδή, φέτος είχαμε ένα από τα πιο δροσερά και βροχερά καλοκαίρια που θυμάμαι. Το σεντονάκι το βράδυ ήταν απαραίτητο τουλάχιστον τα μισά βράδια. Τσάμπα πήγα και έβαλα ένα air condition στο σπίτι (μη βαράτε, δεν έχω άλλο). Ούτε αν δουλεύει δεν ξέρω, το καλώδιο χάσκει έξω από την πρίζα. Μακάρι να έχουμε ένα συναρπαστικό φθινόπωρο όπως λέει ο Γιώργος και προσυπογράφει ο Χριστόδουλος. Το διακύβευμα όμως είναι να έχουμε έναν συναρπαστικό χειμώνα μετά από πολύ πολύ καιρό. Γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύχομαι όλοι σας να διαψευστείτε, φτάνει πια η "καιρολαγνεία" της βροχής και του χιονιού! 29/8 έχουμε και από τώρα ονειρεύεστε χειμώνες και λάσπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα μου ντε, μερικοί είναι αθεράπευτα χιονόφιλοι εδώ μέσα, ευτυχώς ο δασκαλος βάζει τα πραγματα στη θέση τους. Για τους Αθηναίους απλά να θυμίσω πως ο χειμώνας που περιμένουν τους επισκεπτεται καπου προς τα μέσα Δεκέμβρη, έτσι είναι το κλίμα μας. Αν θέλουν ας ερθουν εδώ Θεσσαλονική που μια χαρά φθινόπωρα και χειμώνες ζούμε όταν ερθει η ώρα βέβαια κι όχι από τωρα...
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
    2. Και εσάς γιατί σας χαλάει, δεν κατάλαβα!! Γούστο μας και καμάρι μας που είμαστε χιονόφιλοι, χειμωνολάτρες και κρυολάγνοι! Ενοχλούμε κανέναν; Αν σας τη σπάμε μη μας διαβάζετε!

      Διαγραφή
    3. Έτσι είναι φίλε ανώνυμε,απο τώρα θα σκεφτόμαστε τις Φθινοπωρινες και Χειμωνιάτικες καταιγίδες,τώρα θέλουμε ακόμα τις καλοκαιρινές καταιγίδες!

      Διαγραφή
  9. Χριστόδουλε τι είπαν τα μερομήνια για φέτος;
    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο Οκτωβριο εως και Απριλιο,πολλους αερηδες,κρυους εως παγωμενους,τωρα οσο αναφορα για φαινομενα,ολα ειναι ανοικτα,καθως θα παιξουν ρολο πολλα πραγματα.Πιστευω οτι θα παει καλα,αν και παντα "παιζουν"οι ασταθμητοι παραγοντες,για το τι θα συμβει τελικα,οπως και το μικροκλιμα της καθε περιοχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν κανει τιποτα φιλε μου,αν και δεν ξερω ποια περιοχη μενεις,γιατι εγω την παρατηρηση και τα συμπερασματα που εβγαλα,ειναι για τα ανατολικα προσυνεμα,δηλαδη,ανατολικη στερεα,Ευβοια,Αττικη(ακους Γιωργο;)κλπ.Δεν μπορω να ξερω για αλλες περιοχες.Και πιστευω οτι σε αυτες τις περιοχες(ανατολικα)θα εχουμε και καλα φαινομενα.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή