Επιστροφή στη φθινοπωρινή κανονικότητα


O μεσογειακός στρόβιλος με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα που επηρέασε τη χώρα τις τελευταίες ημέρες οδεύει, εξασθενημένος πλέον, προς τη Μαύρη Θάλασσα και ο καιρός στην περιοχή μας άρχισε ήδη να βελτιώνεται. Όμως, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που οργανώνεται στη Β. Ιταλία αναμένεται να κινηθεί Ν-ΝΑ προς την κεντρική Μεσόγειο και να επηρεάσει με τοπικές βροχές και καταιγίδες βασικά τη Δ. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα γίνουν Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Τετάρτη (3/10), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Α. Μακεδονίας και της Θράκης προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στα δυτικά κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ στο Ιόνιο 6 με 7 κα στο Αιγαίο 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στις περιοχές των βροχών θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (4 & 5/10) από πλευράς υετού δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.   
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 2-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Ν 3 με 5 και στο Β. Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Όπως τα λέει ο δάσκαλος είναι καθώς τα τελευταία στοιχεία θέλουν πολύ άστατο κ υγρό καιρό(ακόμη κ ανεμώδη κατά τόπους θα έλεγα στο Ιόνιο)κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τουλάχιστον έως την Κυριακή που φαίνεται σ'αυτό το μέρος οι βροχές να έχουν κλειδώσει.Ομως το πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα κ που αλλού θα ρίξει με τον "κουβα" είναι ακόμη αβέβαιο.Κάποια στοιχεία θέλουν περάσματα δυνατά κ από Πελοπόννησο.
    Θα τα βλέπουμε λοιπόν κάθε μέρα τα μελλούμενα από αυτή τη μεγάλη αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή που θα ενισχύεται κ θα σουλατσάρει μέρες στη Μεσόγειο καθώς όπως είπαμε ο Οκτώβρης σε αντίθεση με πέρυσι έρχεται με άγριες διαθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ινδονησία, εκτός από το να θρηνούν νεκρούς - 832 μέχρι στιγμής από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι - δοξάζουν και ήρωες, όπως γράφει η Le Monde. Ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας Anthonius Gunawan Agun, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το πόστο του, όταν η γη άρχισε να τρέμει, προκειμένου να μην αφήσει χωρίς οδηγίες κατά την απογείωση τον πιλότο ενός αεροσκάφους. Όλοι οι συνάδελφοί του, που δεν είχαν υπό την εποπτεία τους το συγκεκριμένο αεροπλάνο, έφυγαν γρήγορα από τον πύργο ελέγχου. Μετά την απογείωση του αεροπλάνου, η δόνηση έγινε ακόμα πιο ισχυρή, φτάνοντας τα 7,5 Ρίχτερ και το κτίριο άρχισε να καταρρέει.

    Ο Αgun πήδηξε από τον τέταρτο όροφο, με συνέπεια να σπάσει τα πόδια του και να υποστεί εσωτερικά τραύματα. Πέθανε νοσηλευόμενος λίγο πριν φτάσει το ελικόπτερο που θα τον μετέφερε σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο. Η εταιρία AirNav ανακοίνωσε ότι θα τον ανεβάσει δύο βαθμούς στην κλίμακα των αξιωματικών ως αναγνώριση της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας του. Ο πιλότος τον ευχαρίστησε μέσω Twitter, επειδή έμεινε σε επαφή μαζί του, μέχρι να απογειωθεί με ασφάλεια και τον αποκάλεσε "φύλακα άγγελο". Ο σεισμός και το τσουνάμι είχαν τα περισσότερα θύματα, μετά τους 500 νεκρούς και τους 1.500 τραυματίες τον Αύγουστο στην Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17 χιλιάδων νησιών, που βρίσκεται στην πιο σεισμογενή περιοχή του κόσμου, στο δαχτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού.
    https://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2018/09/30/l-indonesie-rend-hommage-a-un-jeune-controleur-aerien-de-palu-mort-dans-le-seisme_5362412_3216.html

    Πραγματικός ήρωας ήταν το αδικοχαμένο παιδί. Γιατί ήρωες δεν είναι αυτοί που δεν φοβούνται, αλλά αυτοί που ενώ φοβούνται, τολμούν. Κάπως έτσι και οι χειμερινοί κολυμβητές κρυώνουν, αλλά παρόλα αυτά κολυμπούν. Πάντως, ο ήλιος βγήκε επιτέλους τη Δευτέρα, που για μία φορά ήταν η καλύτερη μέρα. Αφού βρέθηκε ζωντανός ο 27χρονος που αγνοείτο στην Εύβοια, όπως έμαθα λίγο πριν κατέβω στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή. Δειλά, δειλά φάνηκαν και τα πρώτα φτερωτά έντομα ξανά, δύο χελώνες που τις μετέφερα από τον δρόμο σε άδεια χωράφια για να μην τις πατήσουν τα αυτοκίνητα, αλλά όχι και ο βυθός πολύ καλά. Σε αντίθεση με την πολύ καθαρή ατμόσφαιρα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη δαντελένια ακρογιαλιά, από όπου μαζέψαμε σκουπίδια και κυρίως αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. κομμένα κονσερβοκούτια), διότι θα επανέλθει κόσμος στην παραλία τις επόμενες μέρες και ειδικά το ΣΚ. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα.

    Αλλά αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται, ότι ο χειμώνας ίσως έρθει νωρίτερα φέτος, ενισχύεται και από το γεγονός ότι σημειώθηκε ο πρώτος παγετός στα Πυρηναία Όρη σε υψόμετρο 2.870 μέτρων, όπως γράφει η Liberation. Οι αρνητικές θερμοκρασίες που έπεσαν ως τους -2,4 βαθμούς τα ξημερώματα και πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στον -1 βαθμό Κελσίου, είναι οι πρώτες που καταγράφηκαν στην περιοχή, έστω και μετά από 108 μέρες, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ.

    Συγκεκριμένα, η αμέσως προηγούμενη αρνητική θερμοκρασία στα Πυρηναία είχε καταγραφεί στις 14 Ιουνίου 2018 και ήταν -1,6 βαθμοί σε υψόμετρο 2.877 μέτρων. Κάπως έτσι, συμπληρώθηκαν 108 μέρες από τις 15 Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου χωρίς παγετό. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 77 μέρες χωρίς παγετό το 1999, ενώ το αρχείο των θερμοκρασιών χρονολογείται από το 1882.
    https://www.liberation.fr/direct/element/pyrenees-il-a-enfin-gele-au-pic-du-midi_88027/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι σχεση εχουν οι χειμερινοι κολυμβητες με τους ηρωες???
    Ο μεν ελεγχτης ηταν πραγματι ηρωας, οι δε χειμερινοι κολυμβητες αγαπουν το χειμερινο μπανιο οπως και εγω....προφανως δεν ειμαι ηρωας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι οι χειμερινοί κολυμβητές δεν έχουν καμία σχέση με τους ήρωες. Απλά αμφότεροι αψηφούν και κάνουν κάτι που η πλειοψηφία δεν θα επιχειρούσε. Οι μεν ήρωες τον κίνδυνο προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους τους, οι δε χειμερινοί κολυμβητές το κρύο. Από αυτή την άποψη έκανα τον παραλληλισμό, για να συνδέσω και το ένα θέμα με το άλλο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Δεν σταματάει εύκολα αυτή η κυκλοφορία με τέτοια διαταραχή που είχαμε. Ήδη από την περασμένη Τρίτη μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα μετράμε σχεδόν δύο εβδομάδες με φθινοπωρινές εναλλαγές συννεφιές βροχές κλπ ειδικά στα δυτικά ηπειρωτικά. Αν η κακοκαιρία με την ένταση που είχε έβγαινε λίγο πιο ψηλά Λευκάδα - Κέρκυρα θα ξεχνούσαμε τον ήλιο τουλάχιστον για ένα 20ημερο στα Δ-ΒΔ. Θυμήθηκα και ένα παράδειγμα από χειμώνα που είναι ιδιαίτερο: Όταν το Δεκέμβριο πιάνει στη Φλώρινα ισχυρός χιονιάς (ειδικά το Δεκέμβριο) πλακώνει το σινιάκι και ο ήλιος χάνεται, χωρίς καμία υπερβολή, τουλάχιστον για ένα μήνα με συνεχή ολικό παγετό (το σινιάκι είναι ένα βαρύ παγωμένο πέπλο ομίχλης που κάθεται πάνω από την πόλη, δεν φεύγει με τίποτα και εξαφανίζει τον ήλιο, το 1992-1993 από ότι θυμάμαι είχε εγκατασταθεί ένα δίμηνο και το 2012 ενάμισι σχεδόν μήνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους Και Στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Πολύ μεγάλες τιμές βροχής άφησε ο ζορμπάς στο διάβα τού, εγώ προσωπικά τον ονόμασα (ζορμπίνιο Από τις τρίπλες πού έκανε σε εμάς και στα μετεωρολογικά μοντέλα) Και Φυσικά Δεν έλειψαν Και οί καταστροφές Δυστυχώς. Θα αναρτήσω κάποια καιρικά φαινόμενα πού ειχαν συμβεί εάν θυμάστε τον Νοέμβριο τού 2002 και ενα από αυτά συγκεκριμένα έλαβε χώρα 7-8 Νοεμβρίου του 2002 με ακραία ηλεκτρική δραστηριότητα και το χαλάζι που έπεσε στην δυτική Αττική σε μέγεθος αυγού, και από τότε μου είχε κάνει εντύπωση μέχρι και σήμερα με την συχνότητα πού έπεφταν οι κεραυνοί για πολλές ώρες. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας ΤΑ ΝΈΑ αν επιτρέπεται https://www.tanea.gr/2002/11/08/greece/aifnidiase-to-xalazi/ Αυτά τα καιρικά συστήματα τού 2002 άλλο πράγμα. Ακραίες καταστάσεις τότε και συγκεκριμένα από το βροχερό καλοκαίρι τού 2002 μέχρι τον Ιούνιο του 2003 επικρατούσε μία ακραία ατμοσφαιρική κυκλοφορία επάνω από την Ευρώπη Όσοι θυμάστε ..... Καλό βράδυ σε όλους και κουράγιο στους πληγέντες. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και φυσικά μην ξεχνάμε και την ισχυρότατη καταιγίδα 22/2/2013 στην Αττική που εκείνο το βράδυ προς ξημερώματα Και το πρωί έγινε χαλασμός κυρίου. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα στο δάσκαλο και σε όλους τους σχολιαστές του καιρού σε αυτό το site.Yγεία προπάντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα σε όλους,απ ότι φαίνεται φετος ο οκτωριος φετος θα έχει πολύ ενδιαφέρον,προσωπικα με πάει πολλά χρόνια πίσω όταν πήγαινα σχολείο κ είχαμε τέτοιες καιρικές συνθήκες,θα δείξει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μη δουμδ και καμιά ψυχρομπαλα Οκτωβρη μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα είναι ανοιχτά φίλε μου...Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή