Η συγκινητική ιστορία ενός μετεωρολόγου της Κατοχής


Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη συγκινητική ιστορία ενός νέου επιστήμονα εκείνης της ταραγμένης εποχής, που είχε σχέση με τη μετεωρολογία. Πρόκειται για τον Βασίλη Σακαλή, ο οποίος το 1937, όντας απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μπήκε κατόπιν εξετάσεων στη Μετεωρολογική Σχολή Αθηνών, από όπου μετά από λίγους μήνες αποφοίτησε με το βαθμό του Μετεωρολόγου Δ΄.

Ένα από τα όνειρα του νεαρού χημικού-μετεωρολόγου ήταν να κάνει μια μεγάλη έρευνα για το μικροκλίμα της Αθήνας, ώστε μεταπολεμικά να υπάρξει, όπως έλεγε, μια πιο ορθολογική «επαναπολεοδόμηση» της πόλης. Ο Βασίλης Σακαλής αφοσιώθηκε στο επιστημονικό του έργο και κατάφερε στα δύσκολα εκείνα χρόνια να εκπονήσει μια προχωρημένη για την εποχή του μελέτη πάνω στην επίδραση του αστικού περιβάλλοντος στο κλίμα της πόλεως. Σημειώνεται ότι το 1940  η Αθήνα είχε 483.000 κατοίκους (Δήμος Αθηναίων), αλλά μαζί με τα περίχωρα ο πληθυσμός έφθανε τα 1.125.000 άτομα.

Για τις ανάγκες της μελέτης του ο Σακαλής χρησιμοποίησε ως βασικό σταθμό πόλεως το σταθμό της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και ως βασικό σταθμό υπαίθρου το σταθμό της αεροπορικής βάσης της Δεκέλειας (Τατοΐου). Ως δευτερεύοντα σταθμό πόλεως χρησιμοποίησε το σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος, κατά τον συγγραφέα, αν και λειτουργούσε πολύ περισσότερα χρόνια, «λόγω της ιδιαζούσης θέσεώς του (ΝΔ των Αθηνών) υφίσταται ολιγώτερον την επίδρασιν της πόλεως κυρίως εις το στοιχείον της θερμοκρασίας».1 Επικουρικά χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι σταθμοί που λειτουργούσαν στην περιοχή της Αθήνας την περίοδο της έρευνας (1933-1940). 

Η μελέτη του Βασίλη Σακαλή τελείωσε λίγο πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Ο συγγραφέας της όμως δεν πρόλαβε να τη δει τυπωμένη σε βιβλίο. Πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου του 1944 μετά από ολιγοήμερη ασθένεια εξ αιτίας της εξαντλήσεως του οργανισμού του και της έλλειψης επαρκούς ιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Βασίλης Σακαλής δεν στάθηκε δυνατό να μεταφερθεί εγκαίρως σε κάποιο νοσοκομείο εξαιτίας των οδομαχιών που μαίνονταν στην πόλη εκείνη τη δραματική για την Αθήνα και γενικότερα για τη χώρα περίοδο. Τα αδέλφια του, Ιωάννης και Ανδρέας Σακαλής, εξέδωσαν το βιβλίο το 1945, ενώ έξι χρόνια αργότερα ακολούθησε δεύτερη έκδοση από τον Οργανισμό Πνευματικής Αναπτύξεως. Η εκτύπωση αυτή έγινε δημοσία δαπάνη «τη φροντίδι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του υφυπουργείου Αεροπορίας».

1 Βασιλείου Α. Σακαλή,  Το κλίμα της πόλεως : συμβολή εις την μικροκλιματικήν έρευναν των Αθηνών και γενικώς των μεγαλουπόλεων, 1951.


15 σχόλια:

  1. Μπράβο κ. Ζιακόπουλε που υπενθυμίζετε μέσω της ιστορίας ενός μετεωρολόγου μία επέτειο, που αρκετός κόσμος αγνοεί. Ο λόγος είναι ότι δεν γιορτάζουμε την απελευθέρωση της 12ης Οκτωβρίου 1944, επειδή ακολούθησε ο εμφύλιος. Κατά μία έννοια ήταν η απελευθέρωση που κράτησε μία μέρα, καθώς την επομένη έγινε η μάχη της Ηλεκτρικής, όταν κατά την αποχώρησή της από την Αθήνα μία ομάδα Γερμανών επιχείρησε να κάνει σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις στο Κερατσίνι. Αν τα κατάφερνε θα βυθιζόταν στο σκοτάδι η πρωτεύουσα ίσως και για μήνες. Έγινε σφοδρή μάχη με εκατέρωθεν απώλειες με δέκα νεκρούς Έλληνες και άλλους τόσους Γερμανούς, οι οποίοι, όμως, παραδόθηκαν, επειδή ξέμειναν από σφαίρες.

    Δύο μέρες μετά ταμπουρωμένοι σε ψηλά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας συνεργάτες των ναζί αιματοκύλισαν μία μεγάλη πορεία, πυροβολώντας στο ψαχνό. Ήταν τα προεόρτια για τα Δεκεμβριανά (3-4/12/1944), που ουσιαστικά οδήγησαν στον εμφύλιο (1946-1949) και την Ελλάδα σε μία διαρκή εμπόλεμη κατάσταση για μία δεκαετία 1940-1949. Τυχερή η δική μας γενιά που δεν έζησε πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο και δικτατορία. Μπροστά σε όλα αυτά, η σημερινή οικονομική κρίση είναι ένα ήσυχο απόγευμα. Αρκεί να μην έχει την ίδια εξέλιξη, διότι και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, συνέπεια μίας οικονομικής κρίσης ήταν - του κραχ του 1929 και της ανόδου των ναζί με Χίτλερ και Μουσολίνι - και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Καμιά φορά σαν φάρσα, αλλά συνήθως ως τραγωδία.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..η οποία Ηλεκτρική ήταν από τις λίγες εγκαταστάσεις καίριων υποδομών που διασώθηκαν, όπως διαβάζω σε σημερινό άρθρο της Ελένης Μπέλλου στο tvxs. Οι αποχωρήσαντες προσπάθησαν να ανατινάξουν έως και τον Ισθμό. Αν και το άρθρο αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, κόλλησα στον συγκλονιστικό απολογισμό των ανθρώπινων και κάθε είδους απωλειών που είχε η χώρα μας. και στη συνέχεια, εμφύλιος.

    εντωμεταξύ, ετοιμάζεται και η νέα οικονομική κρίση..(για να μην χαλαρώνουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ισθμός ανατινάχθηκε και καταστράφηκε. https://www.youtube.com/watch?v=ItaSiIzaEUs

      Διαγραφή
  3. http://www.biblionet.gr/book/194372/Φύσσας,_Δημήτρης/Ο_κηπουρός_κι_ο_καιροσκόπος

    Αξίζει να διαβάσετε τους αυτό το βιβλίο εμπνευσμένο από την ιστορία που είπατε

    Στάθης Καλογερόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έψαχνα πληροφορίες για τον Βασίλη Σακαλή, έπεσα πάνω στο βιβλίο που αναφέρεις. Ο Δημήτρης Φύσσας, συγγραφική αδεία, πηγαίνει το θέμα πολύ μακρυά, θέτοντας ερωτήματα και ηθικά διλήμματα για το τι πρέπει να κάνει ένας επιστήμονας σε δύσκολους καιρούς (Κατοχή): να υπηρετήσει την επιστήμη του ή να στρατευθεί στην υπόθεση της αντίστασης κατά του κατακτητή.

      Διαγραφή
  4. Τόσες κακουχίες εκείνη την εποχή και όμως αφοσιωμένος επάνω στο έργο τού για τα όνειρα πού είχε για μία πιο ορθολογική επαναπολεοδόμηση της πόλης. ΉΡΩΑΣ της Μετεωρολογίας! Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφη ιστορία,δεν την είχα διαβάσει.Ευχαριστούμε τον κ.Ζιακοπουλο. Σήμερα είναι για εμάς μια καθαρά χειμωνιάτικη ημέρα.Απο το πρωί,ήταν "φορτωμένος"ο καιρός,ψιχαλίζε πότε-πότε(ολα και όλα 2mm)αλλα εδώ και 1 ώρα,"ανταριασε"για τα καλά και βρεχει.Το πρωί η θερμοκρασία ήταν στους 12,8 και τώρα έχει 13,7(έφθασε έως 14,6 στις 14:20).με πολύ δυνατό βοριά.Καλο μεσημέρι.Υ.Γ Νίκο περιμένω τηλέφωνο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,ο βασιλης Σακαλης ήτανε τυχερός μέσα στην ατυχία του,δεν πρόλαβε ο ίδιος να δει την έκδοση του έργου του,ομως τα αδέρφια του μπόρεσαν να δημοσιεύσουν το έργο του,για το οποίο κυριολεκτικά έδωσε την ίδια του,τη ζωή,καλο σαββατοκύριακο σε όλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιας και είναι χειμωνιάτικο το σκηνικό σήμερα να σας συστήσω τον Ορφέα. Το μοναδικό θερινό σινεμά που λειτουργεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Ο θρύλος λέει ότι σε μία προβολή παραμονή Χριστουγέννων που έβρεχε, οι υπεύθυνοι του κινηματογράφου είχαν μοιράσει ομπρέλες στους θεατές, που έμειναν ως το τέλος για να δουν την ταινία. Εκείνος ήταν ο παλιός Ορφέας, βέβαια. Αλλά και με τη μετεγκατάστασή του στη Σαρωνίδα κρατάει τις παραδόσεις.

    Την Πέμπτη στις 8:15μ.μ. είχε την ταινία "Ο άνθρωπος και το όπλο". Και την Παρασκευή και την Κυριακή την ίδια ώρα και το Σάββατο διπλή προβολή και στις 10:15μ.μ. "The old man and the gun", όπως είναι και ο αγγλικός τίτλος. Στην τελευταία (;) ταινία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, που παίζει ακόμα. Σαν τον Ορφέα που τραγουδάει ακόμα. Το θερινό σινεμά που αντέχει και τον χειμώνα. Αλλά και για όσους μείνουν σπίτι κάθε βράδυ στις 8 η ΕΡΤ1 έχει ντοκιμαντέρ με τον βυθό.
    Mε εικόνες από εξωτικούς λύχνους (ένα ψάρι, που βυθίζεται στην άμμο περιμένοντας τη λεία του σαν τη δράκαινα) και πλουμιστούς σκορπιούς (τα βατραχόψαρα και τα πετρόψαρα, που είναι πρωταθλητές στο καμουφλάζ), αλλά και από το χταπόδι - μίμο και το χέλι κορδέλα. Εντάξει, δεν είναι τόσο ωραίες αυτές εικόνες σαν τις δικές μου υποβρύχιες λήψεις... Σαν τη μεγάλη τσιπούρα που απαθανάτισα την Παρασκευή, μαζί με τους συνήθεις ύποπτους.

    "Xειμώνας" επικρατεί, εξάλλου, σε πολλά μέρη της Βρετανίας. όπου αρκετός κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει φθηνά νωπά τρόφιμα, διότι μένει πολύ μακριά από κάποιο σουπερμάρκετ, όπως εξηγεί το Skynews. Kαι ένα δείγμα της επισιτιστικής επισφάλειας είναι οι ουρές που σχηματίζονται έξω από το κέντρο της κοινότητας του Όλνταμ ακόμα και μία ώρα πριν γίνει η διανομή νωπών τροφίμων από σουπερμάρκετ έναντι 7 στερλινών. Με αυτό το ποσό μπορεί κάποιος να πάρει τρεις σακούλες με λαχανικά, κρέας, ψάρια κ.λ.π.

    Μία μητέρα λέει ότι αυτό τη βοηθάει πολύ με την κόρη της που έχει μαθησιακές δυσκολίες, διότι δεν μπορεί να πάει σε ένα φθηνό σουπερμάρκετ με τα πόδια και αν πάρει ταξί θα είναι μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Το Όλνταμ δεν είναι από τις χειρότερες "food deserts", όπως αποκαλούνται, καθώς στο Χαλ και το Μπρίστολ η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική, όπως και σε τρεις περιοχές της Γλασκώβης και στο Κάρντιφ και το Νιούπορτ της Ουαλίας. Από τα 1,2 εκ. ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές το 10% έχει μειώσει την κατανάλωση τροφίμων για να επαρκούν, έτσι ώστε να φάνε τα άλλα μέλη της οικογένειάς του. Και το συγκεκριμένο ποσοστό ανεβαίνει στο 14% για νοικοκυριά με εισόδημα, κάτω από τις 10 χιλ. στερλίνες.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται "τρομακτική", με Το 41% των συγκεκριμένων νοικοκυριών δεν διαθέτει αυτοκίνητο για να πάει σε κάποιο μεγάλο σουπερμάρκετ και το 1/3 εξ αυτών δεν κάνει αγορές διαδικτυακά. Αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο Όλνταμ κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνονταν αυτοί οι άνθρωποι που αγοράζουν τρεις σακούλες νωπά τρόφιμα με 7 στερλίνες, καθώς το θέμα δεν είναι μόνο η σίτιση των ανθρώπων, αλλά και η υγεία τους. Μία γυναίκα είπε ότι άλλαξε η ζωή της με αυτές τις τρεις σακούλες, αφού τώρα περπατάει για να τις μεταφέρει, ενώ αρχικά χρησιμοποιούσε ένα ειδικό μηχανάκι, καθώς οι αρθρώσεις της ήταν σε κακή κατάσταση. Τη βοήθησε, όμως, το υγιεινό φαγητό.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μία εύπορη χώρα, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό όταν βλέπεις ανθρώπους να στηρίζονται ουσιαστικά σε δωρεές τροφίμων. Από το 2010 ένα εκ. άνθρωποι ξέφυγαν από την ακραία φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων και 300 χιλιάδων παιδιών. Η κυβέρνηση στηρίζει 1,1 εκ. παιδιά με σχολικά γεύματα και 300 χιλιάδες έγκυες και παιδιά κάτω των 4 ετών με δωρεάν φρούτα, λαχανικά και γάλα. Επενδύει επίσης 15 εκ. στερλίνες για να υπάρχει πλεόνασμα σε τρόφιμα, το οποίο διανέμεται σε οργανώσεις και κοινότητες κάθε χρόνο.
    https://news.sky.com/story/uk-food-deserts-12-million-people-too-far-from-supermarkets-to-get-cheap-fresh-food-11523391
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λιγο πριν ξεκινησει το παιχνιδι της Εθνικης,η βροχη δυναμωσε,το ιδιο και ο ανεμος και ως το πρωι "πηγε"στο μοτιβο αυτο.Το νερο ηταν αρκετο εως πολυ.Κριμα γιατι μολις πριν δυο ημερες ξεκινησαν παλι οι μηχανες να μαζευουν βαμβακι(στα "ριζα"οχι στον καμπο)και σε κατι "σταχτες"(το χωμα οντως ειναι σαν σταχτη)στην Κωπαιδα.Αν ο καιρος συνεχισει ετσι,οπως φαινεται,ολα τα υπολοιπα θα μεινουν αμαζευτα.Ειμαι περιεργος να δω τι θα γινει,καθως τα σημαδια δειχνουν συνεχιση των φαινομενων.Η Ευβοια πρεπει να πηρε πολυ νερο.Καλημερα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δραματική είναι η κατάσταση στην Ινδονησία, όπου από τις 10 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Σαββάτου 13/10 που δημοσιεύει η Le Monde. Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν, ενώ οι 17 από τους νεκρούς είναι στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας. Εκεί που έχασαν τη ζωή τους και 11 μαθητές όταν κτίριο που παρέσυρε η πλημμύρα έπεσε πάνω στο σχολείο τους. Υπό αντίξοες συνθήκες γίνονται και οι προσπάθειες διάσωσης λόγω των κατολισθήσεων στην Ινδονησία που βάλλεται από τις φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα.

    Πρόσφατα, άλλωστε, έχασαν τη ζωή τους 2.073 άνθρωποι από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ αγνοούνται ακόμα 5.000 άνθρωποι, η έρευνα για τους οποίους σταμάτησε την περασμένη Πέμπτη. Άλλες 200 χιλιάδες άτομα έχουν επίσης άμεση ανάγκη από βοήθεια λόγω έλλειψης τροφής και πόσιμου νερού, ενώ περίπου 80 χιλιάδες ζουν σε πρόχειρα και αυτοσχέδια σπίτια, δίπλα στα δικά τους που καταστράφηκαν.
    https://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2018/10/13/indonesie-une-vingtaine-de-morts-et-de-nombreux-disparus-apres-des-pluies-torrentielles_5368985_3216.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου κάνει εντύπωση, Βαγγέλη, πώς πέρασε στο ντούκου στα διεθνή ΜΜΕ η εγκληματική αστοχία του Σεισμολογικού Ινστιτούτου της Ινδονησίας, που ανακάλεσε την αρχική προειδοποίηση για τσουνάμι μόλις μισή ώρα μετά! Αν είχε συμβεί αυτό σε μια ευρωπαϊκή χώρα θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Αλλά φαίνεται πως στις "αναπτυσσόμενες" χώρες η ανθρώπινη ζωή είναι αμελητέα ποσότης η/και οτι η κοινή γνώμη στον δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τις συμφορές που συμβαίνουν τόσο ...μακρυά. Απόδειξη οτι και τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συμβαίνουν σ΄αυτές τις χώρες, παρά το γεγονός οτι είναι συνήθως σημαντικά πιο πολύνεκρα συγκριτικά με εκείνα που γίνονται στη Δύση, ελάχιστα προβάλλονται από τον διεθνή τύπο.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι Γιώργο. Να προσθέσω απλά ότι και ένα τσουνάμι μερικών εκατοστών είναι δυνητικά επικίνδυνο. Μου έχουν μία παλιά ιστορία από το Θυμάρι για ένα τσουνάμι 10 εκατοστών, που το είδε ένας κύριος να έρχεται, έσπευσε να βγάλει τον κόσμο γρήγορα έξω από τη θάλασσα και εκείνος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Χτύπησε σε βράχο γιατί το τσουνάμι μόλις 10 εκατοστών τον έριξε κάτω. Ο λόγος είναι η ορμή του, πρόκειται για ένα υδάτινο τείχος και δεν είναι σαν το συμβατικό κύμα που πρέπει να είναι 2 μέτρα για να σε ρίξει και στην πραγματικότητα κινείται πάνω, κάτω και όχι από μέσα προς το έξω όπως φαίνεται με το μάτι. Η κίνηση πάνω - κάτω του συνηθισμένου κύματος μπορεί να γίνει αντιληπτή, όταν είμαστε σε λιμάνι.

      Επί της ουσίας, αυτό που αποδεικνύεται είναι πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στη Μεσόγειο, που δεν υπάρχει ο χώρος για να γιγαντωθεί ένα τσουνάμι (για τον ίδιο λόγο εδώ έχουμε κυκλώνες γατάκια και όχι τυφώνες γάτους, όπως πολύ εύστοχα λέει και ο κ. Ζιακόπουλος). Η Μεσόγειος, η θάλασσα του πλαστικού μεν, η καλύτερη στον κόσμο σχεδόν από όλες τις απόψεις δε. Αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 1% της υδάτινης επιφάνειας της γης, φιλοξενεί πάνω από το 10% της θαλάσσιας πανίδας, έχει τις ποσειδωνίες, που παράγουν το 50% του οξυγόνου, δεν έχει (πολύ) μεγάλα κύματα, αλλά ούτε και (πολύ) επικίνδυνα ρεύματα. Και τέλος, μπορείς να κολυμπήσεις ακόμα και τον χειμώνα, όταν σε άλλες θάλασσες αυτό δεν γίνεται ούτε το καλοκαίρι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Ένας ακόμα λόγος που τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ασιατικές (κυρίως της Μέσης Ανατολής) και αφρικανικές χώρες περνούν στα ψιλά, είναι ότι αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Και έχουν γίνει ρουτίνα, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό. Όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, όπου 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 36 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μία παγιδευμένη μοτοσυκλέτα σε συγκέντρωση υποψήφιας για τις εκλογές που θα γίνουν ακριβώς σε μία εβδομάδα (20/10), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

      H ίδια, μία εκ των 417 γυναικών που είναι υποψήφιες για τις εκλογές, δεν βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο της έκρηξης, όπου είχαν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί άνθρωποι για να την ακούσουν. Το εντυπωσιακό από όλα τα παραπάνω και το επισημαίνει και το κείμενο, άλλωστε, δεν είναι η βομβιστική επίθεση, κάτι που αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της καθημερινότητας στο Αφγανιστάν. Το εντυπωσιακό, λοιπόν, είναι ο αριθμός ρεκόρ των υποψηφίων παρά τις συνεχόμενες επιθέσεις σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και γραφεία, που έχουν προφανή σκοπό να κάνουν τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.

      Οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως φύλου, δείχνουν γενναιότητα απέναντι στη βία και την πολεμική που έχουν από συντηρητικούς κύκλους, σε μία προεκλογική εκστρατεία που θα είναι ένα κρας τεστ για τους δημοκρατικούς θεσμούς του ρημαγμένου από τον πόλεμο κράτους. Ήδη έχουν χάσει εφτά υποψήφιοι τη ζωή τους, όλοι άνδρες, άλλοι δύο έχουν απαχθεί και τέσσερις έχουν τραυματιστεί από σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές μαχητές.

      Σε άλλο περιστατικό ένοπλοι σκότωσαν ένα φρουρό ασφαλείας και ένα παιδί, με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζον Μπας να καταδικάζουν τη βία και τον δεύτερο να θέτει τους Ταλιμπάν προ των ευθυνών τους (για να καταδικάσουν και οι ίδιοι το γεγονός και να τιμωρήσουν τους ενόχους). Οι Ταλιμπάν, ωστόσο, πιθανότατα δεν βρίσκονται αυτοί πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις. Γενικά είναι δύσκολο να βρει κανείς άκρη με ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Εκεί που ο πόλεμος έγινε ρουτίνα.
      https://www.reuters.com/article/us-afghanistan-attack/at-least-12-dead-dozens-injured-in-blast-at-afghan-election-rally-idUSKCN1MN0AT?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα, τεκμηριωμένη και "σεμνή" μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το υπόλοιπο του μήνα από τον Βασίλη Πανάκογλου:

    https://e-meteolarissa.blogspot.com/2018/10/blog-post.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FrAbFz+%28Meteolarissa+PWS%29



    ΑπάντησηΔιαγραφή