Φθινόπωρο με τον γαρμπή ως τώρα εξαφανισμένο


Εκτεταμένος αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης με αποτέλεσμα την απουσία βροχών και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Εξαίρεση αποτελούν βασικά οι ΝΔ περιοχές της ηπείρου μας, όπου σημειώνονται αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Η χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση του ενισχυμένου ΒΑ ρεύματος ιδιαίτερα στην Α. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Το τριήμερο Πέμπτη-Σάββατο (11-13/10), τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια, τη Β-ΒΔ Κρήτη και τη Θράκη, ενώ ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.
  
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές στη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, έχει χαθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια, η όμορφη εποχή του φθινοπώρου, τουλάχιστον όπως την ξέραμε για τη Δ και Β χώρα. Δεν είναι μόνο φέτος που δε φαίνεται γαρμπής στον ορίζοντα, αλλά συνηθίζεται να περνούν μεγάλα διαστήματα μέσα στο φθινόπωρο με απραξία και απουσία καιρού. Κάθε χρόνο είτε Οκτώβριο είτε Νοέμβριο θα μπαστακωθεί ένας 20ήμερος-30ήμερος πανευρωπαικός αντικυκλώνας, άλλο ένα 20ήμερο-30ήμερο θα περάσει με καιρό ΒΑ ρεύματος, έτσι κατά συνέπεια ελάχιστα θα είναι τα τυπικά βαρομετρικά χαμηλά που φέρνουν τους νοτιάδες με τα νερά. Δυστυχώς είναι τραγική η κατάσταση κ προκαλεί θλίψη σε όλους τους λάτρεις του φυσιολογικού καιρού. Διότι καλοί είναι και οι μεσογειακοί κυκλώνες για τους μετεωρολόγους κ για μετεωρολογικές παρατηρήσεις, καλά και τα κολλήματα του βοριά με 250mm μέσα σε 2 μέρες στο Πήλιο και στην Έυβοια, αλλά τίποτε από τα παραπάνω δε συνιστά φυσιολογικό φθονόπωρο, όπως το γνωρίζαμε προ 10ετίας-15ετίας.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού να πούμε και για τους Φθινοπωρους της δοξασμένης 10ετιας 90!Καλά για του 80 που θυμάμαι λίγα χρόνια άπιαστα όνειρα!Μόνο που τότε τις καταιγίδες τις φοβόμουν πολύ μέχρι θανάτου στ'αλήθεια!Το χιόνι όμως κανονικά χαρά όπως και όλα τα παιδιά.Μπαλώματα έριχνε κανονικά!Αχ!

      Διαγραφή
  2. Ξαναχτύπησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και πολλά βαρύς Matteo Salvini, αποκαλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Le Pen εχθρούς της Ευρώπης τον Juncker και τον Μοscovici, επειδή έφεραν τον φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια, όπως μεταδίδει το Reuters.
    https://www.reuters.com/article/us-france-italy-salvini/italys-salvini-says-moscovici-juncker-are-real-enemies-of-europe-idUSKCN1MI0QE?il=0

    Και όσο η ΕΕ θα είναι ανίκανη να επιλύσει και τα πιο απλά ζητήματα, τύποι όπως ο πολλά βαρύς Salvini θα βρίσκουν ευήκοα ώτα. Και δεν υπάρξει φυσικά καμία λύση ούτε για τους πολέμους ανά τον κόσμο με τα εκατομμύρια θύματα και τα εκατομμύρια ξεριζωμένων, ούτε με τη λιτότητα, που είναι απόρροια μίας οικονομίας - καζίνο και οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, ούτε με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης. Παρεμπιπτόντως, βρέθηκε πλαστικό μπουκάλι ηλικίας τουλάχιστον 47 ετών σε παραλία του Ηνωμένου Βασιλείου και με την ετικέτα του σε καλή κατάσταση, φέρνοντας για άλλη μία φορά στο επίκεντρο το πρόβλημα με τα πλαστικά απορρίμματα, όπως επισημαίνει ο Guardian.

    Η θάλασσα το ξέβρασε σε μία παραλία του Σόμερσετ και έμοιαζε σχεδόν καινούριο, με συνέπεια η τοπική ακτοφυλακή να δηλώνει σοκαρισμένη από τον όγκο των σκουπιδιών που βρίσκονται στην παραλία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους με τις ανάλογες, βέβαια, επιπτώσεις στη φύση. Από τη διαφήμιση στο μπουκάλι, προέκυψε ότι ήταν από το 1971, δηλαδή, 47 ετών. (Δεν είναι λίγο ρομαντικό όλο αυτό, όμως; Ένα μπουκάλι μισού αιώνα να μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο); Για να διαλυθούν μερικά πλαστικά μπουκάλια μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και 450 χρόνια. Τα πλαστικά απορρίμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως είναι πάνω από 170 τόνοι, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι συσκευασίες φαγητού και με μόνο το 1/3 να ανακυκλώνεται.

    Μικροπλαστικά υπάρχουν παντού και μερικές ίνες είναι πιο λεπτές και από μία ανθρώπινη τρίχα, ενώ έχουν εντοπιστεί σε κοχύλια, στο νερό της βρύσης, στο μέλι, στη ζάχαρη και στο αλάτι. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις που έχουν τα μικροπλαστικά στην υγεία μας, καθώς καταναλώνονται από ανθρώπους και ζώα. Η ακτοφυλακή του Burnham συστήνει στον κόσμο να μειώσει τη χρήση πλαστικού, να διασφαλίζει ότι πετάει τα σκουπίδια στους κάδους, να μην του πέφτουν αντικείμενα, όπως μπατονέτες στην τουαλέτα και να ενταχθεί σε μία ομάδα καθαρισμού της παραλίας.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/09/plastic-bottle-washes-up-looking-almost-new-after-nearly-50-years-at-sea

    Πολλών ετών πρέπει να ήταν και τα πλαστικά που προσπαθούσα κυριολεκτικά να ξεριζώσω από τον βυθό της Βάρκιζας. Τουλάχιστον τα πλάσματα της θάλασσας επιβιώνουν παρά το πλαστικό και την πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε πέρσι στον Σαρωνικό. Παρεμπιπτόντως, πετρελαιοκηλίδα 600 τόνων σχηματίστηκε 28 χιλιόμετρα από το βορειοδυτικό ακρωτήριο της Κορσικής μετά από σύγκρουση ενός τυνήσιου με ένα κυπριακό πλοίο - κοντέινερ και τα δύο - και με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας Francois de Rugy να κατηγορεί το πρώτο, όπως αναφέρει η Le Monde.

    Ο Γάλλος υπουργός έφτασε με ελικόπτερο στο σημείο, όπου χωροφύλακες έχουν ανέβει στα δύο πλοία για να διαλευκάνουν τα αίτια του ατυχήματος, ενώ δήλωσε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το πλοίο από την Τυνησία ακολουθούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ναυσιπλοϊας και έκανε χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών του, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με ανέμους ταχύτητας 10-15 χλμ./ώρα. Η διαδικασία για την αποκόλληση των δύο πλοίων έχει αρχίσει, αλλά είναι περίπλοκη και δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ιταλικά αντιρρυπαντικά σκάφη αντλούν την πετρελαιοκηλίδα των 600 τόνων, που κινείται βόρεια και προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος νέας διαρροής. Άραγε υπάρχει τέτοια υστερία από τα ΜΜΕ, όπως πέρσι για τον Σαρωνικό, που ειδικό και μη έλεγαν ότι θα καταστραφεί;
    https://www.lemonde.fr/pollution/article/2018/10/08/fuite-de-fuel-au-large-de-la-corse-francois-de-rugy-denonce-un-comportement-anormal-du-navire-tunisien_5366527_1652666.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας την έκανε ο ζορμπάς την ζημιά. Έριξε τόσο πολύ νερό σε αρκετές περιοχές, νομούς κλπ και τώρα ανύπαρκτο το φθινόπωρο. Τουλάχιστον συνεχίζουμε τα θαλασσινά μπάνια μετά την εργασία μάς με τούτο τον καιρό. Φανερό επίσης είναι και το σοκ πού έχουν πάθει τα φυτά από τίς θερμοκρασιακές μεταβολές από τις αρρώστιες που ευδοκιμούν Για τα φυτα κλπ. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με την όμορφη μουσική πού θα ακούσει σε συνοδεία με το μαγευτικό τοπίο της φύσης άς το ακούσει και αξίζει από τον Leo Rojas.... πραγματικά αξίζει! https://youtu.be/uOIHHMnI_Ig Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Η σύριγγα (αρχ. σύριγξ) είναι αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο, το οποίο απαρτίζεται από μια σειρά ανισομηκών σωλήνων, κολλημένων μεταξύ τους με κερί και τοποθετημένων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παράγουν μια πλήρη διατονική κλίμακα. Στις μέρες μας είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία Πανφλάουτο ή Αυλός του Πανός και είναι δημοφιλές όργανο της μουσικής της ανατολικής Ευρώπης, των Άνδεων (Περού) καθώς και αρκετών ασιατικών χωρών".

      Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%B1_(%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF)

      Να και μιά διαφορετική εκτέλεση, από τον μεγάλο Ρουμάνο δεξιοτέχνη Gheorghe Zamfir με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας:

      https://www.youtube.com/watch?v=orL-w2QBiN8

      Διαγραφή
    2. Σας Ευχαριστώ πολύ για την πλήρη ενημέρωση! Το βίντεο με την διαφορετική εκτέλεση το αποθήκευσα στα αγαπημένα. Οτιδήποτε παρόμοιο γνωρίζετε με τέτοια μουσική καλοδεχούμενο. Σας ευχαριστώ και πάλι! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο!

      Διαγραφή
    3. Η σύριγξ έδωσε και την ιδέα για την κατασκευή από τον μηχανικό Κτησίβιο τον Αλεξανδρέα ενός πρωτοποριακού για την εποχή του (3ος αι. π.Χ) πολύαυλου που ονομάστηκε Ύδραυλις, που πέρασε αργότερα από το Βυζάντιο στη Δύση και εξελίχτηκε σταδιακά στο γνωστό μας εκκλησιαστικό όργανο.

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8E%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%82

      Ο Gheorghe Zamfir και ο οργανίστας Marcel Cellier είχαν την έμπνευση να παντρέψουν μουσικά τα δύο όργανα, τον αυλό του Πανός και το εκκλησιαστικό όργανο, ερμηνεύοντας ρουμάνικη παραδοσιακή μουσική, σε έναν δίσκο που κυκλοφόρησε την δεκαετία του 1970 και έκανε από τότε πολλές επανεκδόσεις.

      https://www.youtube.com/results?search_query=Gheorghe+Zamfir+und+Marcel+Cellier

      Διαγραφή
    4. Βλέπω η σύριγξ πολύ και μεγάλη ιστορία για αιώνες μέχρι σήμερα κάτι το οποίο ομολογώ ότι δεν είχα ασχοληθεί. Υπέροχα!! Βλέπω διακατέχεται αρκετή γνώση και ειλικρινά μπράβο σας! Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση και φυσικά για τις γνώσεις σας και συμπεριλαμβανομένων των βίντεο και Χαίρομαι γιατί σπανίζουν ολίγον από την νεολαία μάς αυτά τα χαρακτηριστικά της εναρμόνισης με πράγματα που έχουν ιστορία πολλών ετών ακόμα και χιλιάδων. Κληρονομιά. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε πρώτα ό Θεός! Την Καλημέρα μού σε όλους!!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικα απορω κυριε Ζιακοπουλε για που λετε υψηλες για την εποχη θερμοκρασιες; στα δυτικα βδ μπορει λιγο αλλα το βορειο ρευμα σε κεντροανατολικονοτια και θερμοκρασιες οσο παει το ματι ως 5-7 βαθμους κατω γιατι δεν το τονιζεται;
    Πραγματικα στεναχωρουμαι να προσπαθειτε αρκετοι σε καθε αρθρο να μας λετε αλλα απο αυτα που αισθανομαστε και βλεπουμε εξω μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέση Μέγιστη θερμοκρασία 2ου δεκαημέρου Οκτωβρίου:
      Φλώρινα 19,5
      Αλςξανδρούπολη 20,7
      Ιωάννινα 21,0
      Μίκρα 21,6
      Λάρισα 22,5
      Λαμία 22,9
      Ν. Φιλαδέλφεια 23,5
      Ηρ'ακλειο 23,6

      Διαγραφή
    2. Αν προσέξεις φίλε ανώνυμε,όταν αναφερόταν ο κ. Ζιακοπουλος για υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες,αναφέρονταν στις συνθήκες πού επικρατούν στην Ευρωπη γενικά χάρις τον αντικυκλωνα.Μετά μίλησε ειδικά για την Ελλάδα...

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα,ας μην είμαστε τόσο υπερβολικοί σε αυτά που λέμε,στην ελλαδα ζούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε 17 σταθμούς, το ποσοστό του υετού που σημειώθηκε από 01/09/2018 έως 09/10/2018, επί του μέσου υετού του Φθινοπώρου (ΣΕΠ/ΟΚΤ/ΝΟΕ) της περιόδου 1971-2000. Σε παρένθεση ο υετός σε mm.

    161% (133,2mm) ... ΣΚΥΡΟΣ
    78% (84,2mm) ...... ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    59% (83,0mm) ...... ΛΗΜΝΟΣ
    59% (95,6mm) ...... ΣΟΥΔΑ
    46% (72,2mm) ...... ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    27% (69,0mm) ...... ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    25% (75,9mm) ...... ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    24% (38,3mm) ...... ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ
    21% (34,6mm) ...... ΤΡΙΠΟΛΗ
    12% (16,6mm) ...... ΛΑΡΙΣΑ
    16% (64,5mm) ...... ΚΕΡΚΥΡΑ
    15% (23,1mm) ...... ΡΟΔΟΣ
    14% (17,3mm) ...... ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    13% (40,4mm) ...... ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    6% (8,0mm) ........ ΜΙΚΡΑ
    1% (1,2mm) ........ ΜΕΘΩΝΗ
    0% (0,0mm) ........ ΝΑΞΟΣ

    Για τους παρακάτω σταθμούς η περίοδος αναφοράς είναι η 1955-1997.
    110%(138,3mm) ..... ΤΑΤΟΙ
    9%(13mm) .......... ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα λάθος στο προηγούμενο ποστ και μια παράλειψη: Ο υετός μέχρι 08/10/2018 και οι σταθμοί είναι της ΕΜΥ.

      Διαγραφή
  7. Για να δούμε θα το κάνει το καλοκαίρι του Αγίου Δημήτριου... γιατί η κυκλοφορία μάλλον αλλάζει από 18-19οκτ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άστο να πάει Βαγγέλη, δυστυχώς είναι πολύ σοβαρότερο και πιο οργανωμένο από μια υποτιθέμενη λάθος οικονομική πολιτική. Δυο ειδήσεις να διαβάσεις (από αυτές που δεν πολύ-κυκλοφορούν) και δυο απλές συνεπαγωγές να κάνεις και καταλαβαίνεις εάν το πρόβλημα ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών είναι στις μπογιές του ποταμού που διέβη ο Καίσαρας ή αλλού.

    Παύλο, σωστές όλες οι παρατηρήσεις. Φαίνεται να έχουμε καινούρια ακραία φαινόμενα ή πιο σωστά, πιο συχνά ακραία φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολo να βγάλουμε γενικά συμπεράσματα, τα οποία εναπόκεινται στην επιστημονική μέθοδο, μια και η οπτική του καιρού είναι πολύ πιο μακροσκοπική της ανθρώπινης. Για παράδειγμα, στους Οκτώβρηδες 2014-2016 στα Γιάννενα (σταθμός ΕΑΑ) καταγράφηκαν 120, 188 και 209 mm.

    Θα μας μαλώσουν πάλι οι Κρητικοί, Χριστόδουλε, και αυτή τη φορά δε θα φταίω εγώ. Το «κοπέλι» είναι γένος αρσενικού, αλλά επί της ουσίας συμφωνώ, χρειαζόμαστε ενίσχυση της γυναικείας ματιάς, για να δούμε καλύτερα τα θαύματα του καιρικού μας κόσμου (για να παραφράσω και λίγο Γραμματικάκη). Την αρχή έκανε η Δήμητρα.
    Για το τσίπουρο, έχω τα στοιχεία σου, θα το προσπαθήσω, κάποια στιγμή θα το πετύχουμε..(με Γιώργο μαζί, εννοείται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ξέρω Νίκο ότι το "κοπελι"ειναι γένους αρσενικού,απλα έγραψα γυναίκες ή κορίτσια,εννοώντας πιο μεγάλες και πιο μικρές σε ηλικία (ζητώ συγγνώμη,δικό μου το λάθος).Οποτε μπορείτε πινουμε το τσίπουρο,καθώς ανεβαίνω 2-5 φορές το μήνα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Από εχθές το απόγευμα ξεκίνησε ένας πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος που όλη νύχτα "σηκωσε"τα πάντα,έφερε αρκετή συννεφιά και λίγες ψιχάλες.Τις επόμενες ημέρες τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα,αλλα δυστυχως σε λίγες περιοχές.Τα σπουδαιότερα,λίγο αργότερα Και εύχομαι σε όλη την χώρα.Καλο μεσημέρι σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μεση θερμοκρασια ειναι περιπου 1°C πανω απο τα κανονικα για την περιοχη της Λαρισας (1-10/10). Οι ανακριβειες και οι υποκειμενικες αποψεις μερικων σε διαφορα φορουμ ας μην αμαυρωσουν και το Blog του κ.Ζιακοπουλου. Ελεος μην φυγουμε και απο εδω με του καθενος την αποψη που δεν στηριζεται πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω, και ειδικότερα για τις τρεις τελευταίες λέξεις...

      Διαγραφή