Ο θερμότερος Σεπτέμβριος της Ευρώπης!

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.
Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service
https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins


Επισημάνσεις:
  •         Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βίωσε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τις μέσες θερμοκρασίες του μήνα.
  •         Συνολικά για την ήπειρό μας, ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος Σεπτέμβριος από τότε που κρατούνται αρχεία.
  •         Στις περιοχές που ήταν πολύ πιο ζεστές από το μέσο όρο συμπεριλαμβάνονται η Πορτογαλία, η δυτική Ισπανία και μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ευρώπης.
  •         Η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Σκωτία ήταν γενικά πιο δροσερές από όσο συνήθως είναι τον Σεπτέμβριο.
  •         Σε παγκόσμια κλίμακα, η θερμοκρασία του φετινού Σεπτεμβρίου ήταν κατά 0,4°C υψηλότερη από τη μέση τιμή του Σεπτεμβρίου της περιόδου 1981-2010.


6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Κυριολεκτικά έβραζε το μεγαλύτερο μέρος τής Ευρώπης φέτος. Πάντως τα σημάδια τής κλιματικής αλλαγής είναι εμφανέστατα και με γοργούς ρυθμούς πάμε από το κακό στο κάκιστο μαζί με την ανθρωπογενή παρέμβαση. Πάντως Για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σαν να έχει γυρίσει ένας διακόπτης και έχουμε πολύ νερό μέσα στο καλοκαίρι Η πολύ ισχυρούς αντικυκλώνες όπως τώρα τον Οκτώβριο μήνα και να πάσχει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία από σωστή κατανομή καιρικών φαινομένων με Μεγάλα διαστήματα λειψυδρίας που εναλλάσσονται με πλημμύρες όπως πέρυσι τον Νοέμβριο με την Μάνδρα Αττικής πού πνίγηκε και μας έκανε 1 εβδομάδα με απανωτές καταιγίδες στην Αττική αν δεν κάνω λάθος. Βλέπω αργοπορημένα όπως είπατε δάσκαλε τα μελτέμια (ετησίες) Οκτώβρη μήνα και γυρίζει το μυαλό. Ευτυχώς πού πίνω ένα δύο ποτηράκια τσίπουρο το απόγευμα Και κατεβαίνουν τα καιρικά φαρμάκια κάτω. Να προσθέσω ότι και η ενασχόληση μου και με την ερασιτεχνική αστρονομία με ουράνια σώματα αλλά συγκεκριμένα με την παρατήρηση του μητρικού μας άστρου τον ήλιο πάντα με ΗΛΙΑΚΌ ΦΊΛΤΡΟ, παρατηρώ ότι ο ήλιος έχει πολύ μειωμένο αριθμό ηλιακών κηλίδων έως ανύπαρκτο. Σίγουρα και αυτές οι ηλιακές κηλίδες παίζουν τον ρόλο τούς και την επίδραση τούς στον πλανήτη μάς. Μπορείτε να δείτε την ηλιακή δραστηριότητα σε καθημερινή βάση σε αυτή την σελίδα από τα ηλιακά παρατηρητήρια ..... https://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime-images.html καλό και όμορφο βράδυ να έχουμε. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,δυστηχως οι αριθμοι κ τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους,η κλιματική αλλαγή είναι εδω,καλο σαββατοκύριακο στον κ ζιακοπουλο κ σε όλη την παρεα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ΝΟΑΑ (https://www.ncdc.noaa.gov/cag/global/time-series/europe/land/1/8/1910-2018), ο Αύγουστος 2018 όπως και το τρίμηνο ΙΟΥΝ-ΑΥΓ 2018 στην Ευρώπη, είχαν τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις (+2,40 C και +2,16 C αντίστοιχα) από το 1910, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1910-2000.

    Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθούν από την ΝΟΑΑ και τα στοιχεία για τον φετινό Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Σλοβακία μπορεί να δεχτεί αρκετές δεκάδες ορφανά παιδιά από τη Συρία, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Peter Pellegrini στο Reuters, σπάζοντας έτσι το μέτωπο των άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Η μαζική είσοδος αιτούντων ασύλου από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πριν από τρία χρόνια, προκάλεσε βαθύ διχασμό ανάμεσα στις χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, τη Γερμανία που ήταν ο βασικός προορισμός για τους περισσότερους πρόσφυγες και τα πρώην κομμουνιστικά κράτη στην ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Η Σλοβακία συντάχθηκε αρχικά στο πλευρό των άλλων τριών χωρών της κεντρικής Ευρώπης και κόντρα στο σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

    Σε μία συνέντευξή του, όμως, ο Pellegrini δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι αρκετά πλούσια χώρα για να φιλοξενήσει 10, 20, 30 παιδιά, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα. "Είμαστε πολιτικοί, αλλά όταν κοιτάζουμε τον πόνο των ορφανών από τη Συρία, που τώρα βρίσκονται σε ένα άλλο κράτος - μέλος, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο ανθρώπινοι" ανέφερε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. "Η οικονομία της Σλοβακίας, η κοινωνία της Σλοβακίας, ο πολιτισμός της Σλοβακίας δεν μπορούν να απειληθούν από μερικές δεκάδες ορφανά, που θα μπουν στα σπίτια των παιδιών μας" συμπλήρωσε ο Pellegrini. H Σλοβακία είχε πάρει κατά καιρούς μερικούς αιτούντες ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων από τη γειτονική Αυστρία, τους οποίους φιλοξένησε προσωρινά.
    https://www.reuters.com/article/us-eu-migrants-slovakia/slovakia-may-take-in-syrian-orphans-in-break-with-neighbours-pm-idUSKCN1MF2L3?il=0

    Αλλά από την κεντρική ας περάσουμε στη βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Δανία, όπου θα κατασκευαστεί ένα νησί ανοιχτά της παραλιακής και δημοφιλούς πρωτεύουσας Κοπεγχάγης για να μείνουν 35 χιλιάδες άνθρωποι, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το νησί που θα λέγεται Lynetteholmen θα έχει στόχο να ανταγωνιστεί και τη Σουηδία, η οποία διαθέτει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σαν τη Μικρή Γοργόνα και την όπερα. Θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2035 και το κόστος (3 δισ. δολ.) των έργων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2070, θα καλυφθεί από την πώληση γης.

    Ο δήμαρχος Frank Yensen είπε ότι η νέα περιοχή που θα είναι γεμάτη παραλίες και θα διαθέτει γραμμή του μετρό, θα βοηθήσει στο στεγαστικό πρόβλημα της Κοπεγχάγης, που βιώνει μία σημαντική αύξηση του πληθυσμού της, εν μέσω ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Δημογραφικές προβλέψεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2045 θα έχουν μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Δανίας 170 χιλιάδες άνθρωποι για να επωφεληθούν από τις καλοπληρωμένες δουλειές, τα γκουρμέ εστιατόρια και το αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών. Το νέο νησί θα προστατέψει επίσης την Κοπεγχάγη από θύελλες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-05/booming-copenhagen-set-to-expand-with-new-residential-island

    Να και η αναφορά για τα καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή στην τελευταία πρόταση του κειμένου. Οπότε έχουμε δύο ολοκληρωμένα κείμενα για να διαβάζουμε στις παραλίες, τώρα που απ' ό,τι φαίνεται οι λιακάδες θα είναι ατελείωτες. Καλό ΣΚ, λοιπόν!
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Κοπεγχάγη είναι πραγματικά μια λατρεμένη πόλη. Την είχα επισκεφθεί το 2011 (όπως κ το γειτονικό Μάλμε της Σουηδίας) κ την είχα λατρέψει. Από πολλές απόψεις ο ορισμός της eco-friendly πόλης. Εντύπωση πάντως μου έκανε Βαγγέλη αυτό που είπες για τα χαμηλά επιτόκια που ευνοούν προφανώς την αγορά στέγης. Είχα την αίσθηση ότι έχει πολύ χαμηλά ποσοστά ιδιοκατοικησης γενικά. Πολύ ενδιαφέρον πάντως το project του νησιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εννοεί τα επιτόκια που ορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας στην προκειμένη περίπτωση για να δανείζει χρήμα στις εμπορικές τράπεζες της χώρας. Με βάση το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνονται στη συνέχεια και τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες από τις τράπεζες. Αυτό πρέπει να ισχύει γιατί δεν διευκρινίζει το κείμενο για ποια επιτόκια μιλάει και αναφέρει απλά για ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Μπέρδεμα είναι όλα αυτά γενικά.

      Μπέρδεμα έγινε, εξάλλου, και με δημοσίευμα της La Repubblica ότι η Γερμανία σκοπεύει να στείλει αεροπορικώς μετανάστες πίσω στην Ιταλία, με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να το διαψεύδει, καθώς ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Matteo Salvini απειλούσε να μην δίνει άδεια προσγείωσης στα αεροπλάνα που θα μετέφεραν αιτούντες ασύλου, όπως μεταδίδει το Reuters. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε γράψει το Σάββατο 6/10 ότι η υπηρεσία για τους πρόσφυγες στη Γερμανία ενημέρωσε εγγράφως πολλούς μετανάστες ότι θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουν στην Ιταλία με πτήσεις τσάρτερ, αρχής γενομένης από την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.

      "Αν κάποιος στο Βερολίνο ή, τις Βρυξέλλες θεωρεί ότι θα στείλει δεκάδες μετανάστες στην Ιταλία μέσω μη εγκεκριμένων πτήσεων τσάρτερ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει αεροδρόμιο διαθέσιμο" ανέφερε ο Salvini."Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, όπως κλείσαμε και τα λιμάνια" ξεκαθάρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, όμως, ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις για την Ιταλία τις επόμενες μέρες. Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ιταλία και οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σύντομα.

      Ο Salvini, όμως, περιμένει περισσότερες συναινέσεις από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι για κάθε μετανάστη που επιστρέφει από τη Γερμανία στην Ιταλία, άλλος ένας θα ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή. Οι συναινέσεις που θέλει ο Ιταλός υπουργός είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και της ναυτικής αποστολής της ΕΕ που περιπολεί στη Μεσόγειο. Ο Seehofer ζήτησε από την Angela Merkel και τον Ιταλό πρωθυπουργό Paolo Gentiloni να παρέμβουν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

      "Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία έγιναν με τους ίδιους όρους, όπως και με την Ελλάδα, δηλαδή, επιστρέφουμε κάποιους πρόσφυγες πίσω στην Ιταλία, αλλά παίρνουμε και ορισμένους από αυτούς που διασώζονται στη Μεσόγειο" υποστήριξε ο Seehofer. "Aλλά τώρα ο Salvini ξαφνικά μας λέει ότι θα υπογράψει μόνο αν η Γερμανία στηρίξει τη θέση της Ιταλίας για το άσυλο στην ΕΕ, οπότε νομίζω ότι οι αρχηγοί των δύο κρατών πρέπει να δράσουν" κατέληξε ο Seehofer. H Iταλία ζητάει μία αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, έτσι ώστε η κατανομή των αιτούντων ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ να γίνεται αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να μείνουν στη χώρα, όπου έφτασαν αρχικά.

      Θέλει επίσης να αλλάξει ο τρόπος διάσωσης των μεταναστών στη Μεσόγειο, αφού αυτή τη στιγμή, όσοι περισυλλέγονται από τα νερά της, καταλήγουν στην Ιταλία. Η Ιταλία έχει γίνει η κύρια είσοδος στην Ευρώπη για τους μετανάστες, με εκατοντάδες χιλιάδες να αποβιβάζονται στις ακτές της από το 2016, οπότε και έκλεισε η άλλη κύρια οδός Τουρκίας - Ελλάδας. Παρόλα αυτά έχουν μειωθεί δραστικά και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία τους τελευταίους 12 μήνες.
      https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-germany-italy/italy-will-close-airports-to-unauthorized-migrant-flights-salvini-idUSKCN1MH0KT?il=0

      Αντίθετα, αυξήθηκαν οι λουόμενοι που επέστρεψαν στις παραλίες του Σαρωνικού, μία εβδομάδα μετά την κακοκαιρία. Και στο Θυμάρι είχε κάμποσους και αν δεν είχαν μαζέψει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες θα ήταν και περισσότεροι. Μου άρεσε που ένας παππούς έριχνε ξανά στη θάλασσα τις μικρές σάλπες και τα κεφαλοπουλάκια που έπιανε. Μπράβο του, γιατί αν και είναι το αυτονόητο, οι περισσότεροι ψαράδες δεν το κάνουν.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή