Αβέβαιες οι βροχές ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο, αποκομμένο από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κινείται πολύ αργά Β-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις τόσο της κεντρικής όσο και της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση ΝΑ έως ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στο Ιόνιο και τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Το Σάββατο (6/10), μόνο στις δυτικότερες περιοχές της χώρας είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (7/10), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, ο καιρός θα είναι ήπιος με ομίχλες το πρωί και λίγες βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.    

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Σήμερα έσωσα ένα χταπόδι, πιάνοντάς το πριν το δει ένας τύπος με καμάκι, που αν και φορούσε βατραχοπέδιλα, έφαγε τις μπουρμπουλήθρες μου. Απελευθέρωσα το χταπόδι στα βαθιά και στην επιστροφή έπιασα και ένα έντομο που πελαγοδρομούσε στη θάλασσα και το έβγαλα σώο στην αγαπημένη μου ακτή. Και το καλό τρίτωσε λίγο μετά όταν γλίτωσα μία σαύρα από τα νύχια της γατούλας μας. Η Ζουζού δεν μου έδινε τη σαύρα αρχικά, αλλά της την πήρα από το στόμα με τα πολλά και την άφησα ζωντανή και αρτιμελή κι αυτή σε κάτι χωράφια μακριά. Αλλά επειδή αυτά δεν γίνονται κάθε μέρα, μόνο όταν κρυώσει ο καιρός και πέσουν σε χειμερία νάρκη τα ερπετά θα είναι ασφαλή, όπως και τα ψάρια, τα χταπόδια και τα βασιλικά καβούρια, αφού στη δαντελένια ακρογιαλιά δεν θα κατεβαίνει πια ψυχή.

    Παρεμπιπτόντως, η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς (γιατί υποτίθεται ότι κάποια ψάρια και άλλα είδη πιάνονται για επιστημονικές έρευνες) θα απαγορευτεί σε ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού, μετά από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε στη Γροιλανδία, κλείνοντας την πρόσβαση σε μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή, που έγινε εφικτή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της τήξης του πάγου, όπως αναφέρει ο Guardian. Το μορατόριουμ για το ψάρεμα αφορά μία περιοχή ίση σε έκταση με τη Μεσόγειο Θάλασσα και για τα επόμενα 16 χρόνια, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει τη ναυσιπλοϊα εκεί που παλιά ήταν πάγος. Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική έφτασε σε ετήσιο χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι πρόκειται για την έκτη μικρότερη παγοκάλυψη όλων των εποχών. Το 2018 είναι στην ίδια θέση με το 2008 και το 2010 στη λίστα με την ελάχιστη παγοκάλυψη με την τάση να δείχνει ξεκάθαρα μείωση του καλοκαιρινού πάγου.

    Αν και δεν ψαρεύουν σε αυτή την περιοχή προς το παρόν, κάποια πλοία έχουν αρχίσει να την εξερευνούν. Και η Maersk, εταιρία της Δανίας, έστειλε τον Αύγουστο του 2018 το πρώτο κοντέινερ με κατεψυγμένα ψάρια, το οποίο έφτασε σε 37 μέρες από το Βλαδιβοστόκ στην Αγία Πετρούπολη μέσω μίας θαλάσσιας διαδρομής που παλιότερα ήταν παγωμένη. Ο Αρκτικός μπορεί να γίνει πιο ελκυστικός τα επόμενα χρόνια για τους αλιευτικούς στόλους, καθώς η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει κάποια είδη, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, πιο βόρεια.

    Έτσι, εννέα κράτη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Κίνα υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στη Γροιλανδία μετά από χρόνια συνομιλιών, ενώ θα κάνουν και κοινές επιστημονικές έρευνες σε μία έκταση 2,8 εκ. τετρ. χιλ. Ο David Balton πρώην πρέσβης των ΗΠΑ για τους ωκεανούς και την αλιεία, που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η συμφωνία θα αλλάξει την οπτική του κόσμου για την Αρκτική και θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν εκεί. "Έγινε πολλή δουλειά την τελευταία δεκαετία για να βελτιώσουμε την διεθνή συνεργασία για την Αρκτική και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα" ανέφερε σχετικά. Ο Steve Ganey ανέφερε από την πλευρά του ότι "τώρα που θα υπάρχουν περισσότερα νερά στον πλανήτη δεν είναι σοφό να επιτρέψουμε στα εμπορικά αλιευτικά να ψαρεύουν στον Αρκτικό Ωκεανό, πριν οι επιστήμονες βάλουν τις βάσεις για την παρατήρηση της βιωσιμότητας και της υγείας του οικοσυστήματος".

    Η προοπτική εξορύξεων πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό προκάλεσε συναγερμό τα προηγούμενα χρόνια. Ο Αρκτικός Ωκεανός δεν υπόκειται σε κάποιο διεθνές δίκαιο και το νέο μορατόριουμ είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να υπάρξει νομική προστασία για το ευαίσθητο περιβάλλον του. Οι χώρες που έχουν χερσαία σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο και ως εκ τούτου μερίδιο στους υποθαλάσσιους πόρους του, ελπίζουν ότι με τη συμφωνία θα κατοχυρώσουν τις αξιώσεις τους στους φυσικούς πόρους. Ωστόσο, η απαγόρευση μπορεί να μην περιοριστεί μόνο στο ψάρεμα, αλλά να αφορά και τη ρύπανση και τη φθορά που προκαλούν τα πλοία.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/03/commercial-fishing-banned-across-much-of-the-arctic
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους, καλησπέρα στον κύριο ζιακόπουλο. Δεν θα μας έχει και πολύ στην πρίζα ο καιρός τις επόμενες ημέρες οπότε Υπομονή. Μέχρι να αποκτήσει ο καιρός ενδιαφέρον, ας δούμε ένα όμορφο timelapse τα καιρικά συστήματα επάνω από την Ευρώπη για όλο το 2010. ....https://youtu.be/uG-uDmuOTdE καλό απόγευμα να έχουμε. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ήταν αυτό το ωραίο ρε μεγάλε; Πού το βρήκες;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χρήστο. Χαίρομαι πού το βρήκες ενδιαφέρον! Μπορείς και εσύ και οποιοσδήποτε να περιηγηθεί βρίσκοντας πανομοιότυπα βίντεο με μεγάλη γκάμα και ποικιλία από δαύτα. Για παράδειγμα ένα αντίστοιχο βίντεο.... https://youtu.be/mS0NBV626iQ πληκτρολογώντας την διεύθυνση η αντιγραφή και επικόλληση της Διεύθυνσης Στο Google θα σου βγάλει το βίντεο, Ή ακόμα καλύτερα μπορείς να μπεις στο YouTube και να πατήσεις για παράδειγμα > weather over europe satellite 2014< και θα εμφανίσει έκαστος διαφορετικά βίντεο. Εχει πολλά βίντεο με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε υπέρυθρες και οπτικές απεικονίσεις timelapse για ολόκληρο τον κόσμο. Οτιδήποτε μπορώ να βοηθήσω κάντε μου ερώτηση. Φραγκισκος από παλαιό Φάληρο .

      Διαγραφή
    3. Κάποια από αυτά τα ήξερα, τα ετήσια δεν ήξερα. Καλημέρα σ' όλους.

      Διαγραφή
  3. Να προσθέσω επίσης και ένα βίντεο ( αγέννητος εγώ τότε) τού δασκάλου κυρίου ζιακόπουλου από τα νέα για τον καιρό. Να θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουμε οι νέοι αλλά και να θαυμάζουμε... https://youtu.be/c2NdZR3dD5s φραγκισκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλη μέρα εχθές υπήρχε εναλλαγή συννεφιας και ηλίου,ώσπου το απόγευμα μια ξαφνική 15λεπτη μπόρα έφερε αρκετή ψύχρα και μας χαρισε όμορφο δειλινό σε συνδυασμό με ενα υπέροχο ουράνιο τόξο.Αυτο που μου κάνει εντύπωση,παρόλο τις πρωινές ομιχλες,που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους,είναι ότι δεν έχει μεγάλες θερμοκρασιακες διαφορές μεταξυ πρωί-βράδυ και μεσημεριού αλλα πολύ μικρές(13-14 το πρωί και19-21 το μεσημερι)ενώ λογικά μετά από τέτοια κακοκαιρία,με τόσο νερο και τις ομιχλες επρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερες.Την ίδια εικόνα βλέπω,απο την συμπεριφορά φυτών και ζώων.Εχουν μια παραξενη στάση αναμονής,σαν να περιμενουν κάτι που ακομα δεν το έχουν σιγουρεψει.Το ιδιο και οι"μετεωρολόγοι"μου.Μονο περιπολιες κανουν.Τα γεράκια εχουν να πετάξουν απόγευμα 3 ημερες.Οπως όμως λέει και η παροιμία:το ποταμι δεν γυριζει πισω(όπου ποτάμι,βάλτε χειμωνας).Καλημερα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ αρέσει π η ΕΜΥ σήμερα έδινε αραιές νεφώσεις βόρεια Ελλάδα κ βρέχει απ' το πρωί Κατερίνη..ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ στη δυτική Ελλάδα που έλεγε βροχές κ δεν είχε καν σύννεφα τι το λες?
      Άσε φίλε όπως είπε κ ο δάσκαλος τέτοια εποχή με τέτοια αποκομμένα χαμηλά μπορεί να εκτεθεί άνετα κ ο καλύτερος μετεωρολόγος.
      Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι με αυτή την κυκλοφορία δε βλέπεις τίποτα παραπάνω από ξανά ψιλόβροχο.
      Δε μου λέει τίποτα Οκτώβρη μήνα να φυσά λίγο δυνατά κ να ρίχνει κ καμιά μπόρα όταν στα νότια τμήματα της Ιταλίας κ ανοιχτά του Ιονίου γίνεται χαμός.Τόσο κοντά κ συνάμα μακριά!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. χιονια απο δεκεμβριο και υστερα και αν...
      ως τοτε πρεπει να τα ξεχασουμε.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  7. H απόλυτη επιβεβαίωση για το ότι έχουμε μία παγκόσμια οικονομία - καζίνο είναι το ακόλουθο άρθρο του Bloomberg, που αναφέρει ότι η συνισταμένη της περιουσίας των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατέγραψε την Πέμπτη 4/10 τη μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Millionaires.
    Αυτή η ομάδα ανθρώπων έχασε το 1,2% (63 δισ. δολ.) του πλούτου της, καθώς μετοχές μεγάλης αξίας κατέρρευσαν μετά τις αναφορές για καταστολή στο κινέζικο εμπόριο, ενώ υποχώρησαν και αμερικάνικες μετοχές, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση των αποδόσεων δανεισμού του αμερικάνικου δημοσίου.

    Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ευρώπη και ιδιοκτήτης της αλυσίδας πολυτελών ειδών Louis Vuitton, o Bernard Arnault είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 3,5 δισ. δολ. και να είναι πλέον μόνο 73,5 δισ. δολ. Τα αδέρφια Αlain και Gerard Wertheimer έχασαν 775 εκ. δολ., ενώ ο Francois Pinault, ιδρυτής της Gucci 1,6 δισ. δολ. Οι συνολικές απώλειες που είχαν επίσης οι μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Jeff Bezos της Amazon, o Mark Zuckerberg του Facebook, o Βill Gates της Microsoft και οι συνιδρυτές της Alphabet Larry Page και Sergei Brin ήταν 8,4 δισ. δολ. Μόνο ο Warren Buffet, ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, έγινε ακόμα πλουσιότερος στο τέλος της ημέρας, κερδίζοντας 1,2 δισ. δολ., με αποτέλεσμα η περιουσία του να αγγίξει τα 90 δισ.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-04/world-s-richest-lose-63-billion-on-trade-tensions-stock-slide

    Κατά μία έννοια, βέβαια, μια ζαριά - καλή ή, κακή - είναι τα πάντα στη ζωή. Όπως αποδεικνύεται και από την περίπτωση του 23χρονου Βρετανού ψαρά που πέθανε από δάγκωμα θαλάσσιου φιδιού, ενώ τραβούσε δίχτυα στα ανοιχτά της Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το BBC. Αν και έφτασαν αμέσως γιατροί στη βάρκα που επέβαινε για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Πρόκειται για τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο από θαλάσσιο φίδι στην Αυστραλία αν και σύμφωνα με μία έρευνα για 27 θανάτους από το 2000 ως το 2013 ευθύνονται τα θαλάσσια φίδια.

    Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα θαλάσσια φίδια είναι μεν δηλητηριώδη, αλλά σπάνια έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο. Στην Αυστραλία υπάρχουν 30 ως 70 είδη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι είναι πολύ ευγενικά ζώα, όπως έχει αποδειχτεί και από τις συναντήσεις τους με δύτες. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το θαλάσσιο φίδι είχε πιαστεί στο δίχτυ, ίσως να ήταν τραυματισμένο και για αυτό να επιτέθηκε.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-45755135

    Η τελευταία πρόταση του άρθρου λέει και όλη την αλήθεια για τα άγρια ζώα που θα επιτεθούν όταν είναι εγκλωβισμένα ή, τραυματισμένα και δεν μπορούν να διαφύγουν. Σχεδόν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα επιλέξουν τη διαφυγή. Στην Ελλάδα δεν έχουμε θαλάσσια φίδια, αλλά είναι οι σμέρνες (είδος χελιού), που παρουσιάζονται σαν τέρατα. Η κακή φήμη που τις συνοδεύει δεν ανταποκρίνεται, όμως, στην πραγματικότητα. Μόνο ψαροντουφεκάς που δεν θα της καταφέρει καίριο χτύπημα, μπορεί να κινδυνεύσει από σμέρνα.

    Όσες φορές τις έχω φωτογραφίσει, ακόμα και από κοντινή απόσταση, δεν με απείλησαν ποτέ. Θυμάμαι ένα καλοκαίρι μία σμέρνα που φώλιαζε στα ρηχά, σε ένα σημείο από όπου είχαν μπει χιλιάδες άνθρωποι στη θάλασσα. Ποτέ δεν δάγκωσε κανέναν. Όταν τελείωσε εκείνο το καλοκαίρι και οι άνθρωποι αραίωσαν από την παραλία σταδιακά, η σμέρνα ήταν ακόμα εκεί, μέχρι που την είδα μια μέρα στα τέλη Νοέμβρη να φεύγει για πιο βαθιά νερά, έχοντας μεγαλώσει πια. Σαν τέλη Νοέμβρη και όχι αρχές Οκτώβρη ήταν και το σκηνικό την Παρασκευή στη δαντελένια ακρογιαλιά με τη συννεφιά και τον βοριά. Είχαν αγκυροβολήσει, μάλιστα, και δύο ιστιοπλοϊκά στα κρυστάλλινα με την πρώτη ματιά, αλλά γεμάτα σκουπίδια και κομμένες ποσειδωνίες στον βυθό, νερά. Μάζεψα όσα μπορούσα να πάρω αγκαλιά και βγήκα με τα μελανούρια, τους κακαρέλους,τους σαργούς, τις σάλπες, τις μουρμούρες, τις καλόγριες, μία πέρκα και μερικές χειλούδες να με ακολουθούν από κοντά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χειμωνοκαλόκαιρο και την επόμενη βδομάδα, τουλάχιστον για την ανατολική χώρα. Με τον ήλιο να καίει, με σχετικά χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, με αντικυκλωνικές συνθήκες και απουσία νοτιάδων και υετού. Ζητείται φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποσο ευκολα ομως και με αριστη προγνωσιμοτητα ξεραμε απο την πρωτη του μηνα οτι χαθηκε καιρικα το πρωτο δεκαημερο ισως και κατι παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΙΟΜΑΣΤΕ.ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΣΩ ΕΞΩ.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην γκρινιάζετε βρε παιδιά και μην βιάζεστε. Οι τρέχουσες θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές και τα φαινόμενα δεν λείπουν εντελώς. Άλλωστε βιώσατε οι περισσότεροι και Ξενοφώντα και Ζορμπά.Το "κανονικό" φθινόπωρο στην Ελλάδα είναι από 15-20 Οκτωβρίου και μετά. Αν δεν έχουμε ικανοποιητικά φαινόμενα ως το τέλος Οκτώβρη, τότε να αρχίσουμε την γκρίνια. Για το αν θα μας ακούσει κανένας μετά, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Παρεμπιπτόντως, εκείνος ο Νίκος ο Παππάς πού είναι ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή