Στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα η τελευταία πράξη της «Ορέστειας»

Βαρομετρικό χαμηλό κοντά στις ακτές της Λιβύης κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει παροδικές βροχές και καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Ενδιαφέρον για την περιοχή μας παρουσιάζει και το ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη και αναμένεται να κινηθεί Ν-ΝΑ. Το σύστημα αυτό, πέρα από τις λίγες βροχές που θα φέρει τη νύχτα στη Β-ΒΑ Ελλάδα και την Πέμπτη (25/10) στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές, θα προκαλέσει ενισχυμένους Β-ΒΔ ανέμους (7 με 8 μποφόρ) και πτώση της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή (26/10) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και νωρίς το πρωί θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες. Το Σαββατοκύριακο (27-28/10) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού με την επικράτηση πλέον Ν-ΝΔ ανέμων, οι οποίοι θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για το σχηματισμό εκτεταμένων ομιχλών. 

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τη νύχτα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 και τη νύχτα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 και τη νύχτα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες στις Ν-ΝΑ περιοχές. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 και τη νύχτα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Πολυ ορθα ο κ.Ζιακοπουλος εγραψε για ρουτινα,καθως ο καιρος δειχνει μια μεγαλη εμμονη στην περιοχη μου και η φωτογραφια που ανεβασε δεν αποτυπωνει την πραγματικη εικονα αυτης.Απο εχθες το απογευμα η ομιχλη σκεπασε και το χωριο μου και ενα ψιλοβροχο μια σιγανο και μια πιο δυνατο,συνεχισε ως τις 14:30 σημερα,οπου εδωσε την θεση του σε μια πιο δυνατη βροχη.Η θερμοκρασια απο 11-14,5 με αερα 4-5 μποφορ.Υ.Γ 1:Εκπληκτικο το χιουμορ του κ.Ζιακοπουλου.ΥΓ2:Νικο καλο ειναι να αρχισεις να ανεβαζεις καμια φωτογραφια,γιατι αν περιμενεις να τελειωσουν οι δικες μου,ειδικα με τετοια χιονια που εχει ριξει στην περιοχη μου και οι σημερινοι 20ρηδες,θα φθασουν την ηλικια μου.Ασε που εχω και υλικο απο πολλες περιοχες της Ελλαδις και μαλιστα μια εκ των κορυφαιων ειναι απο το 3μερο της αποκριας του 2010,που η μετεωρολογικη βοβμα εσκασε στο Περτουλι.Φιλε μου καλε,απο ανθρωπο που γεννηθηκε και μεγαλωσε σε καφενειο και χρονια χαρτοπαικτη(ποκα,θαναση,πρεφα,δηλωτη,ταβλι κτλ)μην περιμενεις ποτε να ανοιξει ολα τα χαρτια του!!!Καλο απογευμα σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και έγινε συζήτηση για τον Οκτώβριο,υπήρχε κάποιος Οκτώβρης αρχές 90,νομίζω του 91,που έκανε συνέχεια ζέστη 35αρια,ήμασταν η πιο ζεστή περιοχή της Ευρώπης.Αυτή η ζέστη θυμάμαι έληξε εδώ στη περιοχή μου με μία καταιγίδα,χαλαζοκαταιγιδα μεγάλης έκτασης,με σκέτο χαλάζι και καθόλου βροχή.Αυτή η χαλαζοκαταιγιδα μας ήρθε απο βόρεια απο τα Αντιχασια,είχε πιάσει όλο το βουνό και κινούμενη προς νότια τα πεδινά χωριά Χρυσαυγή,Ταξιάρχες,Φανερωμένη,Πετροπορο,Νομή,Πεδινο. Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιου στα τρία χωριά στα ριζά του βουνού και λίγο μικρότερο Νομή,Πεδινό.Μεγάλες ζημιές στα χωριά,σπίτια,σκεπές παράθυρα,αυτοκίνητα,τραχτερ,κολώνες της ΔΕΗ,καλώδια,κόπηκε το ρεύμα και πολλά δένδρα ξεριζωθηκαν η κόπηκαν κλαδιά απο το θυελλώδη άνεμο που επικρατούσε.Πολλά μικρά κλαδια κιόλας κρέμονταν απο τα καλώδια και οπουδήποτε καθώς αιωρούταν στη διάρκεια της κατ. Στα χωράφια τα θερμοκήπια τα 'κανε καλοκαιρινά,τα βαμπακια έγιναν κοτσάνια,ευτηχως που ο περισσότερος κόσμος το είχε μασει και εμείς.Απλός τότε μαζευαμε και τα καρύδια (του βαμπακιου)με το χέρι.Αυτός ο Οκτώβριος δεν ξεχνιέται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους...βροχούλες ήδη έχουμε εδώ στην πολη της Ρόδου (είχε πάνω απο 3 εβδομαδες να βρεξει)από νωρίς το μεσημέρι, ενώ στις ανατολικές περιοχές του νησιου σημειώθηκε κ ισχυρή καταιγίδα.
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελάχιστα έβρεξε στη Σαλαμίνα, που συνήθως δεν στερείται βροχοπτώσεων και μάλιστα έντονων, σε σημείο που να πλημμυρίζει ο δρόμος μπροστά από την αποβάθρα των ferry boat στα Παλούκια, αλλά και μετά στον δρόμο προς την Κούλουρη. Αλλά αυτή τη φορά είχε απλά συννεφιά, καθώς πηγαίναμε στο Αιάντειο, τη "χειμωνιάτική" μας ακρογιαλιά. Αν και ούτε χειμώνας είναι, ούτε έβρεχε, ούτε φυσούσε δυνατά. Σε αντίθεση με πριν από ακριβώς τρία χρόνια, όταν είχαν ανοίξει οι ουρανοί κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ολάντ στην Ελλάδα. Στις 22/10 είχα χάσει το μπάνιο, καθώς η θάλασσα είχε γίνει καφέ από τη βροχή και το κύμα του νοτιά. Αλλά στις 23/10 βούτηξα, αν και έβρεχε πάλι, αλλά τουλάχιστον με τον βοριά, που γύρισε, καθάρισαν τα νερά.

    Η Le Monde είχε γράψει τότε ότι ο αθηναϊκός ήλιος κρύφτηκε μόλις προσγειώθηκε στην Ελλάδα ο Ολάντ. Αλλά και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι και τις δύο φορές που είχε έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έβρεχε. Τρία χρόνια μετά, η Le Monde γράφει αυτή τη φορά για τα 14 εκ. κατοίκων της Υεμένης, που μπορεί να κινδυνεύσουν από την πείνα. Συνολικά 22 εκ. άνθρωποι, το 75% του πληθυσμού χρειάζονται προστασία και 8,4 εκατομμύρια εξ αυτών βρίσκονται σε καθεστώς επισιτιστικής επισφάλειας. Mάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Mark Lowcock εκτιμά ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και σύντομα 14 εκ. άνθρωποι θα βρεθούν στα πρόθυρα του λιμού στην Υεμένη. Ένα εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου στα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωνε εκτενώς για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Στις 16 Οκτωβρίου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εξέφρασε τον φόβο ότι μέχρι και 12 εκ. άνθρωποι θα βιώσουν πείνα στην Υεμένη τους επόμενους μήνες.

    "Η επισιτιστική κρίση στην Υεμένη είναι καθαρά συνέπεια του πολέμου" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) o Mark Lowcock, επισημαίνοντας ότι οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί κατά 45%, ενώ το ριάλ, το νόμισμα της χώρας, έχει υποχωρήσει κατά 47% έναντι του δολαρίου. Ήδη μία τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια είναι σε εξέλιξη με πάνω από 200 φορείς να φέρνουν βοήθεια, υλοποιώντας ένα διεθνές πλάνο. Οι δωρεές, αλλά και το να μην εμποδίζονται οι εισαγωγές στη χώρα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Από το 2015 οι αντάρτες Houthis μάχονται ενάντια στον σαουδαραβικό συνασπισμό που στηρίζει την εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία μετέφερε την έδρα της από την πρωτεύουσα Σαναά στο Άντεν, ενώ οι νεκροί είναι σχεδόν 10 χιλιάδες.
    https://www.lemonde.fr/yemen/article/2018/10/23/les-nations-unies-s-inquietent-d-un-risque-de-famine-au-yemen_5373137_1667193.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε αντίθεση με την Υεμένη, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Συρία και ειδικά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου αρκετοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν μία κανονικότητα από τον Μάιο του 2018, οπότε και τελείωσαν εκεί οι εχθροπραξίες, αλλά σε μερικές κατεστραμμένες πόλεις λίγο πιο μακριά η ζωή είναι πολύ διαφορετική, όπως μεταδίδει το Reuters. H κεντρική Δαμασκός ήταν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και επλήγη πολύ λιγότερο από ό,τι οι περιοχές των ανταρτών, δείγμα της διαφοράς στη δύναμη πυρός. Μέρη της ανατολικής Ghouta, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Δαμασκό ισοπεδώθηκαν την άνοιξη όταν η κυβέρνηση άρχισε την επιχείρηση ανακατάληψής της από τους αντάρτες.

    Όταν η Ghouta περικυκλώθηκε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολίτες και μαχητές επέλεξαν να φύγουν για πιο ασφαλείς περιοχές των ανταρτών στη βόρεια Συρία από το να μείνουν υπό κυβερνητικό έλεγχο. Άλλοι επέλεξαν να μείνουν. Ο κίνδυνος να πυροβοληθούν δεν υπάρχει πλέον, αλλά η ανατολική Ghouta δεν είναι σαν τη Δαμασκό, όπου ο κόσμος μπορεί να χαλαρώσει πηγαίνοντας το βράδυ σε κάποιο μπαρ. Ο πρόεδρος Bashar al - Assad οφείλει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του στον πόλεμο στη Ρωσία, που έκανε το 2015 επέμβαση για να τον βοηθήσει και οι στρατιώτες της είναι μία συνηθισμένη εικόνα σε κυβερνητικές περιοχές.

    Ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου ο κόσμος στη Δαμασκό μπορούσε να βγει έξω τα βράδια για να φάει, να πιει, να χορέψει, αλλά ειδικά φέτος το καλοκαίρι του 2018 τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Παλιά Πόλη ήταν συνέχεια γεμάτα. "Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν έπεφταν βόμβες, μπορεί να περνούσαν και μέρες χωρίς να έχουμε έστω έναν πελάτη, αλλά ποτέ δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε" λέει μία 24χρονη μπαργούμαν η Dana, ενώ φτιάχνει ένα κοκτέιλ blue moon. Τα κουρεία έχουν δουλειά και τα καφέ απλώνονται στα πλακόστρωτα τα Σαββατοκύριακα στην Παλιά Πόλη. Ήταν το πρώτο καλοκαίρι από το 2011, χωρίς τον ήχο του πολέμου στη Δαμασκό. Αντίθετα ακούγονται πλέον ήχοι από ντραμς, κιθάρες και τραγούδια, όπως σε έναν γάμο που έγινε πρόσφατα στη συριακή πρωτεύουσα.

    Μόνο λίγα μίλια πιο μακριά, στην πόλη Douma της ανατολικής Ghouta τα ερείπια είναι παντού. Σε ένα διάτρητο από τις σφαίρες κτίριο, ένας άνδρας καθαρίζει τα συντρίμμια από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, προετοιμάζοντας το διαμέρισμα για να κατοικηθεί ξανά. Ολόκληροι δρόμοι έχουν καταστραφεί, ένα μεγάλο νοσοκομείο έχει μεγάλες τρύπες, αλλά μία γυναίκα κρατάει ένα παιδί ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι, περιμένοντας τον γιατρό να του κάνει μία ένεση. Ένα άλλο παιδί στον δρόμο σέρνει ένα αυτοσχέδιο καρότσι και πουλάει γλυκά ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια. Οι μάχες σταμάτησαν και στην Douma πριν από λίγους μήνες, αλλά η ανοικοδόμησή της φαντάζει ακόμα κάτι πολύ μακρινό. Η Συρία δεν μπορεί να πληρώσει για ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης. Ούτε Ρωσία και το Ιράν θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Οι δυτικές χώρες θέλουν πρώτα να γίνει πολιτική μετάβαση για να δώσουν λεφτά.

    Και σε μία περιοχή της πόλης Χομς, που ανακατέλαβε η κυβέρνηση το 2013 η ανάκαμψη είναι αργή. Μοιάζει με πόλη φάντασμα, χωρίς κατοίκους και κλειστή από τον στρατό. Σε μία γειτονιά παιδιά παίζουν μπάλα κοντά σε κτίρια, που τα ταβάνια έχουν γίνει ένα με τα πατώματα από τους βομβαρδισμούς. Αλλά ακόμα και στη Δαμασκό οι νέοι μπορεί να απολαμβάνουν τη νυχτερινή ζωή μεν, σκέφτονται να μεταναστεύσουν δε. "Μου αρέσει η δουλειά μου, τα μπαρ και η νυχτερινή ζωή, αλλά τελικά θα ήθελα να φύγω από τη Συρία, διότι δεν βλέπω μέλλον εδώ" ανέφερε η Rasha μία 30χρονη ιδιοκτήτρια μπαρ, που έμεινε στη χώρα της όταν έπεφταν οι βόμβες κάθε μέρα, αλλά τώρα μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να την εγκαταλείψει.
    https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-life-widerimage/normality-returns-for-some-in-damascus-after-fighting-ends-idUSKCN1MW0SB?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τραγικα τα μοντελα πληρωσαμε μια ανυπαρκτη κακοκαιρια 24 ωρων και 36 ωρες ξεροκρυου μετα με αλλες 10 μερες τουλαχιστον χαμενου απο την καιρικη ιστορια φθινοπωρου ενω η κρητη ειδικα παει για 10ημερο με νοτιαδες σκονες και 30αρια.ημαρτον δηλαδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα, εντελώς αστεία η κακοκαιρία που μας πέρασε για την Αττική όπως και για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Άνευ καν σημασίας θα έλεγα. Στην πραγματικότητα έτσι όπως κινήθηκε το χαμηλό, δεν αφορούσε την επικράτεια της χώρας, αλλά την Ιταλία και μετά τα διεθνή χωρικά ύδατα της ανατολικής Μεσογείου (εννοείται βεβαίως ότι αν σώνει και ντέ κάποιος έπρεπε να δώσει όνομα σε αυτή την κακοκαιρία θα έπρεπε να είναι κάποιος Ιταλικός φορέας ή κάποιος στα αραβικά). Αυτό που παρατηρώ είναι ότι παρότι ως απόλυτα νούμερα υετικώς είμαστε μια χαρά, βιώνουμε το εξής: έχουμε 1-2 κακοκαιρίες βαρβάτες που αφήνουν άφθονα νερά (επικίνδυνα και τελικά αχρείαστα αφού χάνονται) και μετά περνάνε μεγάλα διαστήματα ανομβρίας. Στην πραγματικότητα, φάγαμε 100 χιλιοστά σε 2 μέρες στο τέλος του Σεπτεμβρίου και ο Οκτώβριος κλείνει χωρίς υετό ουσιαστικό για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μπορεί να είναι τυχαία, μπορεί και όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακριβώς έτσι είναι. Πέφτει σε μία μέρα νερό ενός μήνα, με τραγικές συνέπειες, θύματα και καταστροφές. Και χωρίς το νερό να αποταμιεύεται, ενώ στις καταιγίδες του καλοκαιριού δεν το συγκρατούσαν καν τα φυτά και ήθελαν πότισμα την επόμενη κιόλας μέρα. Μετά ακολουθεί ένας μήνας ανομβρίας, μέχρι την επόμενη βαρβάτη κακοκαιρία. Ότι οι αριθμοί (τα ύψη βροχής που πιάνουν τον μέσο όρο του μήνα) δεν λένε την αλήθεια, το είχε αναλύσει πολύ πιο εμπεριστατωμένα και επιστημονικά φυσικά σε πρόσφατο άρθρο του (ΣΚ ήταν) ο κ. Ζιακόπουλος. Πάντως, σε μερικές περιοχές έριξε ικανοποιητική ποτιστική βροχή χθες. Σε γενικές γραμμές αυτή η κακοκαιρία δεν δικαιολογούσε, βέβαια, τον ντόρο που έγινε στα ΜΜΕ τόσες μέρες. Όπως έγραψε πολύ εύστοχα και ένας μπλόγκερ, "παλιά τον Ορέστη τον λέγαμε πρωτοβρόχια".
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο παλιά ακόμα, όταν πηγαίναμε γυμνάσιο δηλαδή, τον λέγαμε και πυροσβέστη :) Πάντως πολύ πετυχημένο το σχόλιο του μπλόγκερ.

      Διαγραφή
  9. Πάντως ισχυρές βροχές σημειώνονται από νωρίς το πρωί εδώ στη Ρόδο αλλά και στα περισσότερα Δωδεκάνησα. Μάλιστα γύρω στις 09.30 το πρωί εδώ στην πόλη έκανε και ένα ωραίο καταιγιδοξέσπασμα. Εν αντιθέσει με πολλές άλλες κακοκαιρίες, ο Ορέστης εδώ μας τίμησε! Από κάθε άποψη καλοδεχούμενες οι βροχές αυτές. Ειδικά για τους κατοίκους του νησιού που σε λίγο θα αρχίσουν να μαζεύουν και ελιές, οι βροχές αυτές για τα λιόδεντρα είναι άκρως ευεργετικές.
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτή μάλιστα η μοναδική βροχή/καταιγίδα κάθε μήνα, Βαγγέληδες, πέφτει, τον τελευταίο καιρό, στο τρίτο δεκαήμερο. είχαμε περάσματα, επιλεκτικών πάντα, βροχών στα τέλη των καλοκαιρινών μηνών, Ξενοφώντα-Ζορμπά τέλη Σεπτέμβρη, Ορέστη τώρα.

    γι' αυτό, ας ελπίσουμε να μείνει στο 10ήμερο η επόμενη άνομβρη περίοδος, Δημήτρη, και να έχουμε μοιρασμένα, χρονικά και χωρικά, νερά στην Κρήτη (σε ποιο σημείο είσαι αλήθεια?) και στη χώρα, σε έναν έτσι κι αλλιώς στατιστικά επικίνδυνο, για πλημμύρες, μήνα.

    Γιώργο, ενδιαφέρον αυτό που λες, δεν το θυμάμαι, χαλάζι στην περιοχή μας σε μη καλοκαιρινούς μήνες είναι ασυνήθιστο. πάντως στην προηγηθείσα ανομβρία οφείλεται και το 45άρι (mm) που εισπράξαμε από τον Ορέστη, δεδομένου ότι η περισσότερη βροχή (26 mm) έπεσε την παραμονή της έλευσής του. η πρώτη μέρα βροχής μετά από ανομβρία έχει (συνήθως) δυναμική ξεσπάσματος.

    Η κακοκαιρία (λέμε τώρα) των Αποκριών του 2010, Χριστόδουλε, είχε χιόνια μόνο στα ορεινά, πολλά νερά στα πεδινά. από κει έχω υλικό της άλλης μεγάλης αγάπης, του ποταμιού, που ήταν σε επίπεδα ρεκόρ εκείνη την ηλιόλουστη Καθαρά Δευτέρα. ρεκόρ που έσπασε φέτος το Φλεβάρη (τέλη, εννοείται). εντάξει ο Θανάσης είναι το ελληνικό μπριτζ (ή η Πρέφα είναι?), η δε Δηλωτή είναι πολύ ωραίο παιχνίδι, μέσα στην απλότητά του (πάντα έχανα 61-60 από τον πατέρα, αυτοί οι παλιοί..).

    Καλημέρα σε Όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή