Το αυθεντικό φθινόπωρο μάς έρχεται από τα δυτικά, όταν δεν το κρατούν για τον εαυτό τους οι Ίβηρες και οι Ιταλοί!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η χώρα μας θα καλύπτεται από πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους στις περισσότερες περιοχές της. Από πλευράς ανέμων, εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Δωδεκάνησα, όπου θα πνέουν ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφόρ. Κατά τα λοιπά, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά στα ηπειρωτικά οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές λόγω κυρίως της ξαστεριάς και της άπνοιας που θα επικρατούν εκεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Σημειώνεται ότι οι συνθήκες που προαναφέρθηκαν θα είναι ευνοϊκές και για το σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας. Το Σαββατοκύριακο (27-28/10) ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός με αρκετές νεφώσεις στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και το πρωί ομίχλες. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν βασικά στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Οι καιρικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν σημαντικά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Σημειώνεται, πάντως, ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη οι νοτιάδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα ενισχυθούν λίγο ακόμα και ότι στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές πρόσκαιρα θα ενταθούν.
Καλό τριήμερο, φίλοι μου

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς.

46 σχόλια:

  1. Τον Σεπτέμβρη βακοκαιρο κ τον μισό Οκτωβρη τώρα νοτιάς υγρασία κ ομίχλη
    Κ βροχες ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε,θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν θα μπορούσατε να μας δώσετε το στίγμα του τρομερού κατοχικού χειμώνα 1941-42 να δούμε με τι χειμερινή δριμύτητα συνδυάστηκε η λιμώδης πείνα εκείνη τη χρονιά! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων....
    Παπαηλίας Χρήστος, Δασοπόνος, Μέγαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα γίνει και αυτό κάποια στιγμή, φίλε μου. Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά,να χαίρεστε το όνομά σας και κάθε καλό πάντα με υγεία!!!!

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε Καλησπέρα,
    Για ακόμα μια φορά δεν υπάρχει προοπτική για εμας τους καιρόφιλους στο άμεσο μέλλον, σήμερα πήραμε μια μυρωδιά από ξεροβόρι και μια ξόφαλτση-πρώιμη πολική κατάβαση ,που της έριξε μια σκουντιά ο αντικυκλώνας και κατέληξε Τουρκία και Μέση Ανατολή. Νωρίς το πρωί 7-8 μια ξερακιανή νέφωση σε Πάρνηθα Πεντέλη Βορειοανατολική Αττική άφησε κάτι χοντρές ψιχάλες ...ενώ μέχρι να πάει 9 το πρωί δεν είχε μείνει σύννεφο με την απότομη ενίσχυση των βοριάδων που μας χάρισαν σήμερα φοβερή διαύγεια στην ατμόσφαιρα και ήλιο.
    Από αύριο ξανά νοτιάς, υψηλές θερμοκρασίες, σκόνη και ατελείωτο ridge δίχως αύριο. Τι θα γίνει κάθε χρόνο ο Νοέμβριος σαν να επαναλαμβάνει το βαρετό του καιρικό μοτίβο χωρίς βροχές, χωρίς φθινόπωρο ενώ για κρύα ούτε λόγος εδώ και χρόνια. Στο βάθος εδραιώνεται και ένας υπερσιβηρικός γίγαντας (αντικυκλώνας)ο οποίος μόνο καλό για εμάς δεν θα κάνει, μόνη λύση μήπως έρθει κανένα πλοκάμι του ατλαντικού και καταφέρει να φτάσει μέχρι Ιταλία δυτική Ελλάδα και φτιαχτεί κανένα χαμηλό. (δύσκολο και αυτό).
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που θα πάει,καποια στιγμή θα τους περάσει το γινατι,των ιβηρων κ ιταλων κ θα μας έρθει το πραγματικό φθινόπωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν πάντως, Ίβηρες (αλλά και Αλγερινοί και Μαροκινοί παρακαλώ) ετοιμάζονται για χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά! Τα καλά του περσινού χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Ετσι είναι Γιώργο κ θα το ξανά πω ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος καθώς κ πάλι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ακόμη κ η Βόρεια Αφρική θα παίρνουν νερά κ χιόνια κ εμείς στην απ'έξω δε ξέρω για πόσο ακόμα.
      Λες κ έχουμε παντρευτεί με τον αντικυκλώνα,έρχονται νοτιάδες τίποτα,έρχονται βοριάδες τίποτα,έρχονται τα χαμηλά ψοφάνε στο δρόμο,έ δε γίνονται αυτά.
      Έχω αρχίσει κ φοβάμαι ανεξαρτήτως την εκτίμηση των Αμερικανών για τη φετινή έκβαση του χειμώνα μήπως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις γνωστού ελληνα κλιματολόγου που ανέφερε για τη χώρα μας(το έχω ξανά γράψει πριν καιρό σε μια συνομιλία με τον Χριστόδουλο)ότι όταν έχουμε φαινόμενο ελ νινο στον Ατλαντικό συνήθως η χώρα μάς επηρεάζεται από ήπιους κ σχετικά άνομβρους χειμώνες.Ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθεί γιατί σε κάποιες περιοχές θα πουν το νερό νεράκι(π.χ.κεντροανατολική Μακεδονία).

      Διαγραφή
  5. Επιβεβαιώνεται λοιπόν κ η εκτίμηση ότι ο Οκτώβρης θα βγει με νοτιάδες όπως κ ο Νοέμβριος θα πάρει τη σκυτάλη επίσης με νοτιάδες.Το τραγικό της υπόθεσης όμως είναι ότι ακόμη κ αυτοί αρχικά δε θα μπορούν να φέρουν τις αξιόλογες κ γενικευμένες βροχές που θέλουμε καθώς πάλι αυτές θα εντοπίζονται κ μάλιστα με ισχυρή παρουσία σε δυτική κ Κεντρική Μεσόγειο ακόμη κ στα ανοιχτά του Ιονίου.
    Τα μοντέλα όλο φέρνουν βροχές κ όλο οι ημερομηνίες μετατίθενται για αργότερα.Πιστεύω όμως πως δε πάει άλλο κ αργά ή γρήγορα θα έρθουν τα συστήματα κ σ'εμάς.Το μόνο κακό είναι ότι χάνεται συνεχώς πολύτιμος χρόνος απ το φθινόπωρο με τη γείτονα Ιταλία να έχει ξεφτυλιστεί στο νερό.
    Το μόνο καλό από Σάββατο κ μετά θα είναι οι πυκνές ομίχλες στα ηπειρωτικά τα πρωινά,οι σχετικά δυνατοί νοτιάδες στα δυτικά κ στο Ιόνιο που θα θυμίζουν ότι ήμαστε στο φθινόπωρο κ οι κάποιες βροχές οι οποίες πιστεύω θα περιοριστούν στο βόρειο Ιόνιο,την Ήπειρο άντε το πολύ τη δυτική Στερεά κ τη δυτική Θεσσαλία,κατά τ'άλλα υπομονή.
    Υ.Γ ωραία τα Περιγραφικά χθεσινά σχόλια όλων κ κυρίως του Γιώργου του θεσσαλού κ του Χριστόδουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Φώτη.Η διάφορα του Χριστοδουλου,του Νίκου και των άλλων παιδιών,είναι ότι έχουν μπει σε χειμερινό πνεύμα,ενώ εγώ έμεινα ακόμα στις καλοκαιρινές καταιγίδες.Εντύπωση από κείνη την καταιγιδα μου έκανε η μεγάλη ταχύτητα πού κινήθηκε εκείνο το χώρισμα του σκούρου μωβ με κίτρινο προς το μέρος μας και γι'αυτό είχε τελικά εκείνον τον άνεμο.Απο τότε έχω δει πολλές τέτοιες καταιγίδες,αλλά δεν είχα ξαναδει μέχρι τότε γιατί στα προηγουμενα χρόνια όταν ξεσπούσε καταιγίδα δεν ήθελα να βλέπω και ν'ακούω τίποτα.Φοβόμουνα πολύ τις καταιγίδες.Κ'εσύ τα σχολια σου είναι όλα εύστοχα,αλλά σήμερα σ'ένα σημείο λίγο μου τα χάλασες.Μη μου λες για ομίχλες,ατμόσφαιρες σαν των προηγουμενων ημερών κλπ. Σήμερα με το Μαιστρο ήμουν άλλος άνθρωπος.Τον πρωί 6και που πήγαινα στα Τρίκαλα για δουλειά,το φεγγάρι γεμάτο ήταν στα δυτικά,φάτσα όπως πήγαινα,η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη,φωτεινά όλα αισθάνθηκα σαν να πήγαινα εκδρομή και όχι για δουλειά.Αλλά θα πεις αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στο ότι στην γειτονιά μας όπως είπες γίνετε χαμός,και 'δω δε μας κάνει τη χάρη.Και οι μέρες περνούν.Υπομονή θα πούμε πάλι...καληνυχτα σε όλους!

      Διαγραφή
  6. Ό δυνατός και πολύ κρύος βοριάς καθάρισε την ατμόσφαιρα και έδιωξε τα σύννεφα μετά τις 10 το πρωί.Ολη μέρα ομως"τσιμπαγε"αρκετά και παρόλο που ο αέρας σταμάτησε μόλις νύχτωσε,η θερμοκρασία είναι στους 8 βαθμούς αυτή την στιγμή και η θέρμανση απαραίτητη.Έχουν δίκιο οι περισσότεροι φίλοι από όλη την Ελλάδα σε αυτά που γράφουν,αλλα τουλάχιστον για την περιοχή μου,το φθινόπωρο φέτος θυμίζει παλιές καλές εποχές.Και νερά καλά έχει ρίξει και η θερμοκρασία κυμαίνεται σε άκρως φθινοπωρινά επίπεδα και αυτό με κάνει αισιόδοξο για την συνέχεια.Ελπιζω και εύχομαι να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο οχι μονο στην περιοχή μου,αλλα σε ολόκληρη την Ελλάδα.Η πίστη μου είναι ότι θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον χειμώνα.Μενει να το δούμε και στην πράξη,αφού οπως λέει και το ανέκδοτο,η θεωρία με την πράξη έχουν τεράστια διαφορά.Ευχομαι καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Καναδός επιστήμονας Kurtis Baute έμεινε για 15 ώρες σε έναν αεροστεγώς κλεισμένο με νάιλον χώρο 3Χ3 μαζί με 200 φυτά, όπως μεταδίδει το BBC. Όταν αναγκάστηκε να βγει, καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ανέβαιναν απειλητικά, χαρακτήρισε το πείραμά του "τεράστια επιτυχία". Ο αέρας που οι άνθρωποι εκπνέουν έχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτόν που εισπνέουν, κάτι που σημαίνει ότι τα επίπεδά του CO2 ανέβαιναν, όσο ο επιστήμονας ήταν κλεισμένος στον νάιλον θόλο του.Όταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν το 10%, τότε οι άνθρωποι μπορεί να πάθουν εγκεφαλικές βλάβες, να πέσουν σε κώμα, ακόμα και να πεθάνουν.

    Ο Baute ήλπιζε ότι τα φυτά που χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, θα βοηθούσαν για να σταθεροποιηθούν τα επίπεδά του CO2 στον θόλο. Αλλά ο συννεφιασμένος καιρός δεν επέτρεψε αυτή τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, κι έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει το πείραμα, αν και αρχικά σκόπευε να μείνει μέσα στον θόλο για τρεις μέρες. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στον καθαρό αέρα, αλλά δυστυχώς δεν τον απολαμβάνουν όλοι. Ο Καναδός επιστήμονας πρότεινε επίσης να τρώμε λιγότερο κρέας, να οδηγούμε λιγότερο και να προτρέψουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45965027

    Να προσθέσω ότι καλό θα ήταν να ξοδεύουμε και λιγότερο νερό. Kαι να μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό. Ότι δεν βρέχει, δηλαδή. Αλλά ακόμα και αν έβρεχε πιο συχνά, με τόσα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο, πώς να μην δεχτούν πολλή πίεση οι υποδομές γενικά. Γιατί δεν είναι μόνο το νερό. Και δεν είναι μόνο και οι υποδομές. Είναι και τα σκουπίδια που πολλαπλασιάζονται σε θάλασσες και ακτές. Παρεμπιπτόντως, μάζεψα και την Πέμπτη μερικά πλαστικά, ανάμεσά τους και μία πετονιά που είχε γίνει κουβάρι στον βυθό στα Περιστέρια Σαλαμίνας, ίσως την καλύτερη ακτή σε όλη την Αττική.Εκεί που το καλοκαίρι αράζουν στα δύο νησάκια της, καμία εκατοστή μέτρα από την ακρογιαλιά, πολλά σκάφη, ακόμα και κατασκηνωτές. Αλλά τώρα τέλη Οκτώβρη πια, είχε μόνο γλάρους και θαλασσοκόρακες. Τους έβγαλα δύο φωτογραφίες, μαζί με τις κατσούλες, τους κακαρέλους, τις καλόγριες, κάτι σάλπες, έναν γύλο, μία χειλού, ένα μπαρμπουνάκι, ένα σαργουδάκι και μία μικρή επίσης τσιπούρα.Αλλά πέταξαν μακριά, λίγο πριν φτάσω στα νησιά. Μάλλον δεν είχαν νεοσσούς, όπως μια φορά που με κουτσουλούσαν πιο παλιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποιοι παρακαλάνε για καταιγίδες, κι ενώ οι πλημμύρες τείνουν να γίνουν το πλέον θανατηφόρo καιρικό φαινόμενο ανά τον κόσμο. Όπως μεταδίδει το Reuters, τουλάχιστον 20 νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός και στην Ιορδανία, κυρίως παιδιά που πήγαιναν εκδρομή κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Διασώθηκαν 37 άνθρωποι μέχρι στιγμής, κι ενώ δύτες ψάχνουν ακόμα για αγνοούμενους, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν ένα σχολικό λεωφορείο με 44 μαθητές και καθηγητές που πήγαιναν εκδρομή. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, όπου έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητείται η ετοιμότητα της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση καταστροφών.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Omar Razzaz ανέφερε ότι το σχολικό δεν συμμορφώθηκε με την απαγόρευση που είχε εκδοθεί, εξαιτίας της κακοκαιρίας για το συγκεκριμένο θέρετρο στη Νεκρά Θάλασσα. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αγνοούμενοι, ενώ κατέρρευσε και μία γέφυρα στην πρώτη καταρρακτώδη βροχή μετά το καλοκαίρι. Οικογένειες των θυμάτων συνέχισαν να ψάχνουν στην περιοχή, ακόμα κι όταν σταμάτησαν για λίγες ώρες οι επιχειρήσεις διάσωσης τη νύχτα. Ελικόπτερα διάσωσης έστειλε και το Ισραήλ, που ενημέρωσε ότι είναι διαθέσιμη και η αποσπασμένη ομάδα του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν για τις προσπάθειες διάσωσης.
    https://www.reuters.com/article/us-jordan-floods/search-for-survivors-after-jordan-floods-kill-20-people-many-schoolchildren-idUSKCN1MZ2GI?il=0

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καταιγίδα είναι ένα εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο που συναρπάζει την πλειονότητα των καιρόφιλων όπου γης. Δεν είναι κατ΄ανάγκη καταστροφική μια καταιγίδα Βαγγέλη. Δεν είναι συνώνυμη της πλημμύρας η καταιγίδα. Προσοχή μονάχα θέλει, σωστή καιρική ενημέρωση και μέτρα αυτοπροστασίας από τους κεραυνούς.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη μου ξέρεις πόσο μου αρέσουν αυτά που γράφεις αλλά μη βγάζουμε τις καταιγίδες φταίχτες για όλα τα δεινά που συμβαίνουν,ειδικά στη χώρα μάς που λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται εκτός από καταστροφικές κ αρκετά σπάνιες με την ξηρασία πια σε κάποια τμήματα να γίνεται ανυπόφορη όχι μόνο για τους καιρολάτρες αλλά και για άλλους τομείς όπως ο αγροτικός τομέας.Θέλουμε νερό λοιπόν μας αρεσεί δε μας αρέσει γιατί όπως κ να το κάνουμε η γη είναι φτιαγμένη απ'αυτό κ χωρίς αυτό πάπαλα.

      Διαγραφή
    3. To θέμα είναι ότι ακόμα κι όταν δεν οδηγούν σε τραγωδίες, οι καταιγίδες δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Ούτε το νερό τους αποταμιεύεται, ενώ γεμίζουν και τον τόπο σκουπίδια. Από τις 29-30 Σεπτεμβρίου και τον μεσογειακό κυκλώνα είναι ακόμα σπαρμένος ο βυθός στο Θυμάρι με σκουπίδια, που έχουν γίνει μία άμορφη μάζα με τις ξεριζωμένες ποσειδωνίες, η οποία θα βγει στην ακτή με τον πρώτο δυνατό νοτιά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Για να μην παρεξηγηθώ. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του καθενός να του αρέσουν οι καταιγίδες και ό,τι άλλο θέλει. Απλώς, δεν γίνεται να παρουσιάζονται και σαν ιδανική κατάσταση και ότι αν δεν συμβούν, κάτι ουσιαστικό θα μας λείψει (άλλο η ποτιστική βροχή που είναι χρήσιμη). Δεν γίνεται επίσης να περάσει απαρατήρητο, ότι όπου σημειώθηκαν ισχυρές και επίμονες καταιγίδες φέτος το φθινόπωρο είχαμε δυστυχώς θύματα και πολλές καταστροφές από τις πλημμύρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ουαλία, Τουρκία, Ιορδανία απ' ό,τι πρόχειρα θυμάμαι).

      Κανένας δεν γίνεται να είναι αντικειμενικός, όμως το θέμα είναι να είμαστε δίκαιοι μέσα στην υποκειμενικότητά μας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Πρώτα από όλα να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλά στον κ.Ζιακοπουλο και σε όλους τους φίλους Δημητρηδες του μπλοκ,οπως και στην μοναδικη (;)Δήμητρα που γράφει και να έχουμε όλοι πανω απ'ολα υγεία.Στα του καιρού τωρα,σήμερα ήταν η πρώτη φορά που είχε πάχνη (σε ολη την διαδρομή ως το Σχηματαρι)σε σημείο που όλα να είναι άσπρα σαν χιόνι.Η θερμοκρασία κατέβηκε στους 3,4 βαθμούς,οταν στα ορεινά(700-800 μετρα)έπεσε κάτω από το μηδεν (-1,2).Ας απολαύσουμε τις ωραίες ημέρες που έρχονται(τουλάχιστον μετά τα πρωινά που θα έχει ψυχρα)και να μην προδικαζουμε τίποτα.Ο καιρός...ξερει...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, έλαβα τις φωτογραφίες σου και σ' ευχαριστώ. Πράγματι δείχνουν το "παλιακό" φθινόπωρο και το πώς πραγματικά πρέπει να είναι το φθινόπωρο. Ανάρτησέ τες και στο blog. Και να θυμάσαι ότι στατιστικά όταν αρχίζει η περίοδος της πάχνης, αρχίζει και η περίοδος των χιονοπτώσεων σ' έναν τόπο και το αντίστοιχο για τη λήξη την Άνοιξη.
      Κ. καθηγητά και σε όλους όσους γιορτάζουν "χρόνια πολλά" και ό,τι επιθυμείτε.

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά κ καλά στον μεγάλο δάσκαλο!
    Να'ναι πάντα καλά κ να μας ενημερώνει πάντα με τον μοναδικό κ σοφό τρόπο που μόνο αυτός ξέρει.
    Χρόνια πολλά κ σε όλους τους Δημήτρηδες κ Δήμητρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά κ καλά!! Όλες οι ευχές να σας συντροφεύουν πάντα 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά κ. Ζιακόπουλε. Ευχές και σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες.

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κύριε Ζιακόπουλε!! Να είστε γερός να σας απολαμβάνουμε κάθε μέρα! Όσο για τον καιρό...έχει κι αυτός γυρίσματα, ως γνωστόν, αν και εδώ πάνω στο Παγγαίο θα πούμε σιγά σιγά το νερό νεράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τις ευχές σας. Όσο μας έχει ο θεός καλά, θα μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας για τον καιρό και το κλίμα. Εμείς δεν κάνουμε προγνώσεις για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, αλλά για να σμίξουμε τον κόσμο της μετεωρολογίας και να κάνουμε τους φίλους της να αγαπήσουν τη φύση και όλους τους καιρούς της. Το τελευταίο είναι κομματάκι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
    Χρόνια πολλά στις Δήμητρες και του λοιπούς Δημήτρηδες της παρέας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά κυρικ Δημήτρη!! Υγεία και ότι επιθυμείτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Xρόνια Πολλά κ.Ζιακόπουλε,

    Σήμερα τρομερή μέρα με φοβερή διαύγεια και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη καθώς μετά το χτεσινό βοριά μπήκε ο δυτικός νοτιοδυτικός ο οποίος στην αρχή είναι ξηρός και προσφέρει διαύγεια αλλά τις επόμενες μέρες θα είναι και υγρός με συννεφιά θολούρα και σκόνη από βδομάδα.
    Πολύ πιθανές οι ομίχλες τις επόμενες μέρες , ενώ οι βροχές αγνοούνται στο προσεχές μέλλον εκτός από κάτι ψιχάλες ή ψιλόβροχα που θα βγάλει το θερμό μέτωπο του Σαββατοκύριακου στην δυτική Ελλάδα. Αναμένουμε το καιρικό ενδιαφέρον μετά τις 5-10 Νοεμβρίου και "αν" ....βλέπουμε....

    Υ.Γ. Σήμερα το πρωί η πρώτη αρνητική θερμοκρασία στην Ιπποκράτειο Πολιτεία(θέση Κατσιμίδι) και γενικότερα η πρώτη πάχνη σε διάφορα σημεία βορείως της Πάρνηθας μέχρι τον Αυλώνα-Μαλακάσα-Σχηματάρι.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια μας πολλά Κ.Ζιακοπουλε και σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και δημιουργικά σε όλους τους (επώνυμους και ανώνυμους) Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες του μπλογκ, τον Δημήτρη το Νάκο, την Δήμητρα, τον Δημήτρη ρ. και βεβαίως τον δάσκαλό μας κ.Ζιακόπουλο. Είναι αλήθεια οτι περίμενα την σημερινή ανάρτησή του για να του ευχηθώ, αλλά, μέρα που είναι, ας του δώσουμε μιά ...εορταστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλα σε όλους..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στον κύριο ζιακόπουλο με υγεία! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έτη πολλά και ευλογημένα υγεία ευτυχία εύχομαι,καλές προγνωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η θερμοκρασίακη αναστροφή έκανε το θαύμα της και εδώ στα νότια
    6.7 βαθμοί στο κεντρο των Χανίων νωρίς το πρωί μαλλον ρεκόρ Οκτώβρη και εντελώς πρωτόγνωρο καθώς εδώ εάν δεν φτάσουμε μέσα Δεκέμβρη με δυσκολία οι θερμοκρασία πέφτει κάτω απ τους 10...καλησπερα σε όλους!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά κ. Ζιακοπουλε να'στε πάντα καλά και σας ευχαριστούμε για όλα!Χρόνια πολλά στον Δημήτρη απ'τα Γιάννενα,απ'τη Λαμία και σ'όλους τους Δημήτρηδες και Δήμητρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια σας πολλά κ ζιακοπουλε,σας εύχομαι τα καλύτερα απο καρδιάς,χρονια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες κ εορτάζουσες του μπλογκ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 28 βαθμούς (!) δίνει το Μετεο για την Αθήνα την Τετάρτη, τελευταία μέρα του μήνα. Διόλου απίθανο, αν βγουν οι θερμοκρασίες στα 850 mbar που προβλέπουν τα τελευταία τρεξίματα ( http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png ) και εφόσον η νέφωση και το πεδίο των ανέμων το επιτρέψουν. Ο Νοέμβρης μπαίνει με ..καμήλες. Λέτε να μπει ο Δεκέμβρης με ...αρκούδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους με το καλό να φύγει ο Οκτώβρης με καλοκαιρινές σχετικά θερμοκρασίες 18...28 σε Αθήνα και έτσι θα κάνει και ο Νοέμβρης άντε μπράβο να μη χρειαστεί καλοριφέρ και θέρμανση από τώρα και γιατί όχι ας πάει και όλος ο Νοεμβρης και όχι μόνο έτσι γερά να δούμε και το Δεκέμβρη τέτοιες θερμοκρασίες να γράψουμε και ιστορικό υψηλό με τον ήλιο μόλις στις 28-29 μοίρες χαμηλά στον ουρανό το μεσημέρι μια θερμοκρασία της τάξεως των 27-30οC θα μας έβαζε στο ρεκόρ Γκίνες τι ιδανικό θα ήταν το εύχομαι ολόψυχα να συμβεί και ας λέει ο κόσμος ότι θέλει περί ανωμαλία της φύσεως δεν ήταν ανωμαλία φετινός Ιούνιος που μπήκαμε στο θερινό ηλιοστάσιο με μόλις 23ο ιστορικά χαμηλά στις 26-27 Ιουνίου;; αν δεν ήταν ανωμαλία αυτό τι ήταν όπως δεν έκανε καλοκαίρι εφέτος και πήγε χαμένος όλος ο Ιούνιος έτσι ας πάει και ο Δεκέμβριος δε το κατάλαβα δηλαδή επειδή δεν αντέχουν τις ζεστές και τους καύσωνες μερικόι θα μας πούνε φυσιολογικό το φετινό καλοκαίρι;; ου μη γένητο ξυδάκι να ηρεμήσουν ας έχουμε λοιπόν και έναν άκρο ζεστότατο χειμώνα να μην αναφτει θέρμανση πουθενά σε όλη την επικράτεια αυτό θα ήταν το άκρως ηδονικό όνειρο όξω ο χειμώνας από την Ελλάδα και όχι μόνο από την Αθηνούλα μου ναι λοιπόν να αγιάσουν αυτές οι θερμοκρασίες 18...28 (30) για όλο το υπόλοιπο και τι σύμπτωση υψηλές θερμοκρασίες στην 1η Νοεμβρίου που είναι κοσμά και Δαμιανού των αναργύρων και ίδια ημέρα και η 1 ή Ιουλίου το καλοκαίρι με μόλις 5 βαθμούς διαφορά 33ο και τις 2 γιορτές το χρόνο με θερμοκρασίες καλοκαιρινές

      Διαγραφή
  26. Χρόνια πολλά στον Κ.Ζιακοπουλο.Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!
    Last but not least (ελπίζω!), αφού ευχαριστήσω όλους σας για τις ευχές σας, να ευχηθώ κι εγώ με την σειρά μου χρόνια πολλά, καλά κι ευλογημένα πρώτα στον κ. Ζιακόπουλο και βέβαια σε όλους τους εορτάζοντες και όλες τις εορτάζουσες.
    Να είμαστε όλοι καλά και να περάσουμε μια όμορφη 28η Οκτωβρίου και φέτος!
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα, χρονιά πολλά και καλά κ. Ζιακόπουλε.
    Πολύχρονοι και καλόχρονοι όλοι οι εορτάζοντες/ουσες. Στα τρελά του καιρού, που δεν βλέπω να στρώνει και να έρχεται στα συγκαλά του σύντομα, να αναφέρω ότι άνθησε η νεραντζιά και η πασχαλιά μου!!!! Ωραίο σαν θέαμα ανησυχητικό σαν φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά στο δάσκαλο με υγεία!Μέγα Γιώργο Λαμέρα βλέπεις τίποτα καλό στον ορίζοντα κια για εμάς τους καιρόφιλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βγήκε κ η αναλογική του Σάκη Αρναούτογλου για την πιθανή έκβαση του Νοέμβρη η οποία αν επαληθευτεί ζήτω που καήκαμε.
    Άκλαφτος θα πάει όλος ο μήνας κ με θερμοκρασίες κοντά στους 25 με 30β στα νότια.
    Όταν έγραψα προχθές ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος από συνεχόμενα χαμηλά που σφυροκοπουν κ θα συνεχίζουν να σφυροκοπουν κ τις επόμενες μέρες Μεσόγειο κ Ιταλία δεν το έλεγα τυχαία καθώς μόλις τελειώσουν από εκεί οι βροχές κ η ψύχρα θα εγκατασταθεί ως είθισται πεδίο υψηλών πιέσεων κ η χωρούλα μας μία από τα ίδια.
    Εύχομαι μέσα απ την καρδιά μού να πέσουν έξω όλες αυτές οι εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα εδώ πρόσφατα οτι αν είναι να κάνει τέτοια ο καιρός, ας τα κάνει τουλάχιστον μαζεμένα Οκτώβριο και Νοέμβριο, μήπως και στη συνέχεια αλλάξει για τα καλά η κυκλοφορία. Και πάλι βέβαια, εγγύηση δεν υπάρχει. Προς το παρόν, από τον "Ξενοφώντα" και τον "Ζορμπά" περνάμε στο σύστημα ..."Φαρούκ", που θα μας ψήσει για καμιά εβδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι Γιώργο,μακάρι.Πάντως δε μπορεί να συνεχιστεί το ίδιο τροπάρι κ φέτος το χειμώνα....στάνταρ πιστεύω κ εγώ κάτι θ' αλλάξει,κ όταν γίνει αυτό θα'ναι μία κ καλή!

      Διαγραφή
  31. για να αναφερω για την διαφαινομενη θερμη εισβολη,θελω να πω οτι αν ο αυλωνας της δυτικης ευρωπης εσκαβε τις θερμες αεριες μαζες με πιο ορθο τροπο θα εφτανε το +20 στα 850hpa στην χωρα μας.τουλαχιστον στην νοτια ελλαδα στανταρ!κ.ζιακοπουλε ετυχε ποτε στα χρονικα τετοια εποχη να συμβει αυτης της εντασης θερμη εισβολη με τα 16 και +18 να αγγιζουν την ελλαδα?
    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην σπέρνετε τον πανικό στην Αθήνα η υψηλότερη θερμοκρασία Νοέμβρη μήνα ήταν 31
      Στην Κρήτη Χανιά-Ηράκλειο 33 και στη θεσσαλονικη 27...επομένως ηρεμία!
      ΔΕΝ λέω ότι είναι φυσιολογικό...αλλά έχει ξανασυμβεί...θυμηθείτε τον τραγικά ζεστό Νοέμβρη Δεκέμβρη του 2010! με τριανταριά στη νότια χώρα...
      Δυστυχως μετά από ένα τέτοιο τραγικό υγρό καλοκαίρι έπρεπε να περιμένουμε πως θα απορρυθμιστεί ο καιρός...και φυσικά εμείς εδώ στην Κρήτη θα την πληρώσουμε που ούτε τώρα θα πάρουμε τις βροχές που θελουμε και ούτε τις πήραμε τον χειμώνα που πέρασε...
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. δεν εσπειρα πανικο ουτε εφερα την καταστροφη.αυτο που ρωταω ειναι το εξης:υπηρξε αλλη χρονια τετοια περιοδος(τελη οκτωβρη αρχες νοεμβρη που το 18 στα 850hpa εφτασε στον ελληνικο χωρο?)μπορεις εσυ η οποιοσδηποτε αλλος να μου δωσει μια απαντηση αν ξερει?
      καρδιτσα

      Διαγραφή