Με βροχές Β-ΒΑ ρεύματος δεν προετοιμάζονται τα χωράφια για τη φθινοπωρινή σπορά ούτε και στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές!


Σχεδόν στάσιμο σύστημα υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας) στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη προκαλεί παρατεταμένη καλοκαιρία στις συγκεκριμένες περιοχές της ηπείρου μας. Στη Δ-ΒΔ Ευρώπη μετωπικές υφέσεις κινούμενες από τα ΝΔ προς τα ΒΑ αναμένεται να προκαλέσουν βροχές και κατά διαστήματα πολύ ισχυρούς ανέμους ιδιαίτερα στα Βρετανικά Νησιά. Στη χώρα μας οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές για τη διατήρηση του ενισχυμένου ΒΑ ρεύματος κυρίως στο Αιγαίο. Πέρα από αυτό, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, είναι πιθανό να σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Σημειώνεται ότι στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος θα είναι και πάλι αρκετά μεγάλο και ότι το πρωί κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες. Το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (12-14/10) θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.


Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές τοπικού χαρακτήρα στη Θράκη. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στην Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δάσκαλε
    Καλά τα λες ,τέτοια εποχή θέλουμε νοτιάδες και υετοφόρα βαρομετρικά συστήματα από το Ιόνιο για να δούμε προκοπή.
    Παρ'όλα αυτά σε όσους αρέσει αυτός ο "ανιαρός" καιρός Β-ΒΑ ρεύματος όπως εμένα καθώς κάτοικος της ορεινής βορειοανατολικής Αττικής τον βρίσκω ναι μεν εκτός εποχής σαν καιρό αλλά παρ'όλα αυτά η χειμερινή υφή του δίνει μια αίσθηση βαριάς συννεφιάς/χαμηλής νέφωσης ,drizzle ,χαμηλού θερμοκρασιακού εύρους πρωινών-μεσημβρινών ωρών και την αίσθηση του κρύου βοριά ,αυτού που φέρνει και το χιόνι χειμώνα.
    Προφανώς τις τελευταίες μέρες μας έχει χαρίσει και αρκετό ήλιο το ξεροβόρι με καθαρή και διαυγή ατμόσφαιρα που ναι μεν θυμίζει άνοιξη αλλά έχει και αυτό την ομορφιά του. Το κάθε είδος καιρού ανάλογα την περιοχή που είσαι έχει κάτι να σου δώσει,σίγουρα ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις και είναι καλύτερα ο καιρός να συμβαδίζει με την εποχή.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλη την παρέα και στους καιρόφιλους. Καλησπέρα στον κύριο ζιακόπουλο. Άλλος Θεός επικρατεί δίπλα μάς, συγκεκριμένα στην κεντρική και δυτική μεσόγειο εδώ και ημέρες με έντονες καταιγίδες και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και σε εμάς πέρα βρέχει. Η του βάθους η του ύψους κατάντησε ο καιρός στην Ελλάδα. Έτσι είναι και πρέπει να το αποδεχθούμε δυστυχώς η ευτυχώς. Μίας και ο δάσκαλος ανέφερε για ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχες θα τρέξω λίγο στον χειμώνα πού περιμένουμε και μας βάζει Κάθε χρόνο στο ψήσιμο για χιονιάδες Και καταβάσεις και συγκεκριμένα μας δίνει τα φώτα τού και ομιλεί ο κύριος ζιακόπουλος από την συζήτηση ΕΕΑ HELLASWEATHER πού αναφέρει για την χιονόπτωση στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη και τα δυναμικά αίτια πού χρειάζονται στο παρακάτω βίντεο https://youtu.be/lykdZEhUCz0 λίγο πολύ μας χρειάζονται. Να έχουμε Καλό και όμορφο το υπόλοιπο της ημέρας μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (σήμερα) επέλεξε η βρετανική κυβέρνηση για να θεσπίσει θέση υπουργού Πρόληψης Αυτοκτονιών, την οποία κατέλαβε η Jackie Doyle - Pierce, όπως αναφέρει το Skynews. Κι αυτό διότι κάθε χρόνο αυτοκτονούν 4.500 άνθρωποι στην Αγγλία, όπου η αυτοχειρία είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες κάτω των 45 ετών. Γιατί μπορεί το ποσοστό των αυτοκτονιών να μειώθηκε κατά 50% όσον αφορά τις γυναίκες τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά όχι σε ανάλογο βαθμό και στους άνδρες. H Theresa May υποσχέθηκε ότι θα εκπαιδευτούν ειδικές ομάδες στήριξης που θα εργάζονται στα σχολεία και θα βοηθούν να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των νέων, ενώ και σε τοπικό επίπεδο θα υπάρχει παντού ένα σχέδιο πρόληψης των αυτοκτονιών.

    Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock χαιρέτισε τον διορισμό της Jackie Doyle - Price ως υπουργού Πρόληψης Αυτοκτονιών, λέγοντας ότι θα κάνει τη διαφορά, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τον στιγματισμό των ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα για να διαχειριστεί στη συνέχεια και την τραγωδία των αυτοκτονιών. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα προσληφθούν 8.000 επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας και θα διατεθούν 20 δισ. στερλίνες στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), καθώς "η αυτοκτονία είναι ένας θάνατος που μπορεί να αποτραπεί". Για όλα τα παραπάνω είχε γίνει και συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο, οι οποίες έφτασαν τις 390 χιλιάδες.

    Η σκιώδης υπουργός για την Ψυχική Υγεία Barbara Keeley είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με την αποτροπή των αυτοκτονιών με μεγάλη καθυστέρηση και ότι η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει ως συνέπεια οι ενήλικες να περιμένουν 3-4 μήνες για τη θεραπεία τους και ένα στα τέσσερα παιδιά να μην γίνεται δεκτό για θεραπεία. Οι υπουργοί έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν κατά 10% τις αυτοκτονίες στην Αγγλία μέχρι το 2021, ενώ ο Jeremy Hunt ήθελε τον Ιανουάριο του 2018 να εκπονήσει το NHS πλάνο για να τις μηδενίσει.
    https://news.sky.com/story/new-funding-announced-for-samaritans-helpline-as-suicide-prevention-minister-appointed-11522391

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν και αποτυγχάνουν να διαχειριστούν μία κρίση ψυχικής υγείας από επιδημίες άγχους και κατάθλιψης, που οφείλονται στη βία και τα ψυχικά τραύματα και το κόστος της θα φτάσει τα 16 τρισ. δολ. μέχρι το 2030, όπως επισημαίνει ο Guardian. To φορτίο της ψυχικής υγείας αυξάνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι πολύ χειρότερη από αυτή για τη σωματική υγεία, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν 28 εμπειρογνώμονες για την ιατρική εφημερίδα Lancet και η οποία παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο υπουργικό συνέδριο για την ψυχική υγεία στο Λονδίνο. Και όταν έρχεται η κουβέντα για την ψυχική υγεία κάθε χώρα στον κόσμο μοιάζει με αναπτυσσόμενη χώρα, αφού οι επενδύσεις επενδύουν και βοηθούν ελάχιστα στον συγκεκριμένο τομέα. Σε μερικές χώρες μάλιστα άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές κακοποιούνται και παραμένουν έγκλειστοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα ή, φυλακές, ενώ κάποιοι ζουν στους δρόμους, χωρίς νομική προστασία.

    Οι ψυχικές ασθένειες προκαλούν τεράστιο ανθρώπινο πόνο και οδηγούν σε πολλούς θανάτους, οι οποίοι αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Οι περισσότεροι θάνατοι νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα. Οι αυτοκτονίες "βαφτίζονται" θάνατοι από τραυματισμούς. Οι θάνατοι από οπιοειδή αποδίδονται σε "νοθευμένα" ναρκωτικά. Η επιτροπή των 28 εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι 13,5 εκ. θάνατοι ετησίως θα αποτρέπονταν, αν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα των ψυχικών ασθενειών. Σε πολλές χώρες δεν υπάρχει καν η προσδοκία για ελπίδα. Στην Κίνα και την Ινδία, που ζει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού το 80% των ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα δεν αναζητά θεραπεία. Και όταν το κάνει η ποιότητα της θεραπείας είναι πολύ φτωχή.

    Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρούνται κυρίως ενάντια σε άτομα με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και οι μαθησιακές δυσκολίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους, σε θρησκευτικούς καταυλισμούς ή, σε παραδοσιακές εγκαταστάσεις θεραπείας. Όταν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποφυλακίζονται, αυτό γίνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία για τη φροντίδα τους και οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε συλλήψεις, φυλακίσεις ή, ακόμα και θάνατο. Το 2016 εκτυλίχθηκε μία τραγωδία στη Νότια Αφρική, όταν σταμάτησε η χρηματοδότηση εγκαταστάσεων που φιλοξενούσαν 2.000 άτομα, με αποτέλεσμα να φύγουν ευάλωτοι ψυχολογικά άνθρωποι και να χάσουν τη ζωή τους 140 εξ αυτών. Η επιτροπή συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στη ψυχική υγεία και φροντίδα, που πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής περίθαλψης.
    https://www.theguardian.com/society/2018/oct/09/world-mental-health-crisis-monumental-suffering-say-experts

    Η καλύτερη ψυχοθεραπεία είναι, πάντως, η θάλασσα. Ειδικά η θάλασσα της Ελλάδας, όπως μου έλεγε και ένας Φινλανδός σήμερα στη Βάρκιζα. "Εδώ είναι καλοκαίρι" είπε δείχνοντας τον ήλιο. "Στη Φινλανδία θα έχει τώρα 0 βαθμούς" συμπλήρωσε με μία έκφραση απογοήτευσης. Του απάντησα, όμως, ότι και στην Ελλάδα έχουμε κακοκαιρίες, όπως το τελευταίο ΣΚ του Σεπτεμβρίου που υπήρξαν και θύματα και πολλές ζημιές. "The Medicane" έδειξε ενημερωμένος εκείνος, ενώ μετά μαζί με τα σκουπίδια που μάζεψα από τον βυθό, έφερα για λίγο και ένα χταποδάκι στην ακρογιαλιά για να το δουν τα παιδάκια του, που έδειχναν ενθουσιασμένα, πριν το αφήσω και πάλι στη βαθιά. Είδα και κάτι μεγάλα κεφαλόπουλα, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους - κακαρέλους, σπάρους, σαργούς, μελανούρια, σάλπες, μουρμούρες - αλλά και μία μικροσκοπική σουπιά. Τι άλλο να ζητήσεις.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πες τα δάσκαλε πες τα!
    Όσο κυριαρχεί ο ΒΑ άνεμος(Θα κυριαρχεί δυστυχώς για πολλές μέρες ακόμα)μη περιμένουμε αληθινό φθινόπωρο ούτε αξιόλογες βροχές πουθενά(άντε πάλι για να μη παρεξηγηθώ η Εύβοια κ η Βόρεια Κρήτη εννοείται ότι ευνοούνται με αυτόν τον τύπο καιρού).Όταν κ άμα σκάσουν "μυτη" οι νοτιάδες τότε μόνο θα σπάσει κ ο αντικυκλώνας εμποδισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι μεσοι οροι πετυχαινονται με οκους τους τυπους κσιρου. Ο κσιρος δεν ειναι ευθεια γραμμη και δεν κανεις συμβολαιο μαχι του.
    Νικ.Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αισθητό ηταν το κρύο σήμερα το πρωί στα Γιάννενα στους 3,1 βαθμούς(http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κλησπέρα σας....
    Έτσι για την ιστορία, δύο ημέρες τώρα, δεν έχει ρίξει σταγόνα στην Κρήτη...
    Καλή τύχη να έχουμε εμείς εδώ στην Ανατολική πλευρά φέτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή