Περιορισμένες οι βροχές, επίμονοι οι βόρειοι άνεμοι και σταθεροποιημένες οι θερμοκρασίες


Υψηλές πιέσεις καλύπτουν τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης με αποτέλεσμα την απουσία βροχών και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί Β-ΒΑ ανέμους με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Με αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες βροχής δεν είναι πολλές και οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά χαμηλές λόγω της ξαστεριάς, των ασθενών ανέμων και της μεγάλης πλέον διάρκειας της νύχτας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι καιρικές συνθήκες που προαναφέρθηκαν θα συνεχιστούν στη χώρα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.    
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9-10-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχών στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει το Skynews η ανθρωπότητα θα πρέπει να ανταποκριθεί, όπως δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, για να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Και ο χρόνος τελειώνει, διότι το όριο του 1,5 βαθμού θα ξεπεραστεί από το 2030 το νωρίτερο μέχρι το 2052 το αργότερο. Για να υπάρχουν, μάλιστα, έστω μοιρασμένες πιθανότητες να μην υπερβεί η άνοδος της θερμοκρασίας τον 1,5 βαθμό, θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί ο άνθρακας από τον πλανήτη ως το 2050, με τις εκπομπές αερίων να μειώνονται δραστικά από το 2020. Ωστόσο, το 2017 απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

    Μέρη του πλανήτη βιώνουν ήδη τις συνέπειες με τους φονικούς καύσωνες να είναι όλο και πιο συχνοί και με τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει σε κάποια νησιά του Ειρηνικού. Αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό, τότε οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο οδυνηρές. Η Νatalie Mahowald από το πανεπιστήμιο Cornell προειδοποιεί ότι "για μερικούς ανθρώπους είναι ένα ζήτημα ζωής ή, θανάτου, έχουμε ένα μνημειώδες καθήκον μπροστά μας, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, είναι η ευκαιρία μας να αποφασίσουμε πώς ο κόσμος μας θα μοιάζει". Πιο απαισιόδοξος ο περιβαλλοντολόγος Gregg Marland από το Πανεπιστήμιο Appalachian State δεν βλέπει πιθανό να επιτυγχάνεται ο στόχος του 1,5 βαθμού, ενώ συνάδελφός του από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα δεν αρκούν.

    Στο Παρίσι τέθηκαν δύο στόχοι: οι 2 βαθμοί και ο 1,5 βαθμός, μετά από αίτημα των πιο ευάλωτων χωρών, αλλά ο Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Παρίσι μπορεί να φτάσει στους +3 βαθμούς ως το 2100. Για να επιτευχθεί, λοιπόν, ο στόχος χρειάζονται γρήγορες και ευρείες αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια και τη γη, αλλά και στον σχεδιασμό των πόλεων και των δικτύων μεταφοράς. Αν η ανθρωπότητα αποτραβηχτεί από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αλλά θα αποτραπούν 100 εκ. πρόωροι θάνατοι στον αιώνα μας. Επίσης η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό θα εκθέσει 420 εκ. λιγότερους ανθρώπους σε ακραίες καταιγίδες και 65 εκ. λιγότερους ανθρώπους σε καύσωνες.
    https://news.sky.com/story/just-11-years-to-contain-global-warming-report-11521038
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμπανάκι, λοιπόν, ηχεί για την κλιματική αλλαγή, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Γάλλος ευρωβουλευτής Yannick Jadot για τη δημιουργία ενός εθνικού καταλόγου, όπου θα καταγράφονται οι περιπτώσεις δυσμορφίας, μετά τη γέννηση μωρών χωρίς χέρια σε διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, όπως αναφέρει η Le Monde. "Εθελοτυφλούμε μπροστά στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις δυσμορφίας οφείλονταν πιθανότατα σε φυτοφάρμακα και αφορούσαν οικογένειες που ζούσαν κοντά σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιόσπορου.

    Οι έρευνες από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Γαλλίας δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τους λόγους των δυσμορφιών, που είναι περίπου 150 ετησίως στη χώρα και πρόκειται για μία πάθηση που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό του χεριού. Ο Jadot που ήταν υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία το 2017 επιμένει, ωστόσο, ότι τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για τις δυσμορφίες. Εξαπέλυσε, μάλιστα, κατηγορίες για τη μείωση των κονδυλίων από τις 200 στις 100 χιλιάδες ευρώ στην επαρχία Ρήνου - Άλπεων, ισχυριζόμενος ότι "στη Γαλλία δεν θέλουμε να γνωρίζουμε, δεν θέλουμε να βλέπουμε, δεν θέλουμε να κάνουμε επιδημιολογικές έρευνες για τα φυτοφάρμακα, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τους αποτεφρωτήρες".

    Η δημόσια υπηρεσία Υγείας της Γαλλίας κατέγραψε εφτά γεννήσεις με δυσμορφία στην περιοχή Ain μεταξύ 2009-2014, άλλες τρεις στην περιοχή Λίγηρα - Ατλαντικού το 2007-2008 και άλλες τέσσερις στη Βρετάνη από το 2011 ως το 2013. Έτσι, σκοπεύει πλέον να δημιουργήσει μία εθνική ομοσπονδία έξι μητρώων καταγραφής τη δυσμορφίας, από το Παρίσι και τη Βρετάνη μέχρι και τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή βάση δεδομένων.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/10/08/bebes-malformes-yannick-jadot-accuse-les-pesticides-et-demande-la-creation-d-un-registre-national_5366256_3244.html

    Αλλά μιας και ο λόγος για φυτοφάρμακα, τη Δευτέρα έβγαλα και μία σακούλα από λίπασμα, μαζί με άλλα μπουκάλια και πλαστικά από τα κρυστάλλινα νερά. Αλλά και μία πολύ μεγάλη διάφανη σακούλα, όπου τα έβαλα όλα μέσα και βγήκα σιγά, σιγά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Το κλου ήταν, όμως, ένα πλαστικό καφάσι που μάζεψα από τον πυθμένα και το φωτογράφισα κιόλας τόσο υποβρυχίως, όσο και μετά μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια στην αγαπημένη μου ακτή. Δυστυχώς, αυτή την περίοδο είναι περισσότερα και από τα ψάρια, τα χταπόδια και τα βασιλικά καβούρια στο Θυμάρι. Τα μαραμένα φύλλα της ποσειδωνίας καλύπτουν μία τεράστια έκταση στον βυθό, που είναι σπαρμένη με σκουπίδια και μαζεύω μόνο αυτά στα οποία μπορεί να παγιδευτεί ψάρι μέσα, διότι κατά τα άλλα είναι αμέτρητα. Η κακοκαιρία το τελευταίο ΣΚ του Σεπτέμβρη έκανε μεγάλη ζημιά τελικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα κ καλή εβδομάδα να έχουμε,μετα από 3 μήνες επιστροφή πάλι στον αγαπημένο βολο,το πρωί κ το βράδυ τσιμπάει αρκετά ή θερμοκρασία,ενα μπουφάν, τουλάχιστον είναι απαραιτητο,μεσημερακι κυκλοφορεις άνετα με κοντόμανικο,ας απολαυσουμε αυτές τις ημέρες,γιατι από κυριακη βλέπω να έρχονται βροχές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την καλησπέρα μού σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Κλιματική Αλλαγή?? Τόση τεχνολογία αναπτύσσεται και τίποτα καλύτερο για τον πλανήτη μας. Κρούουν Τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοι?(φωνή βοώντος εν τη ερήμω) Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε θυμάμαι πιο ξενέρωτο φθινοπωρινό χάρτη επιφανείας για Βαλκάνια και ανατολ. Μεσόγειο από τον τρέχοντα:

    https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/weerkaarten/AL0818_large.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Οκτώβριος υετικά πάει άκλαφτος με μοναδική παρηγοριά την αξιόλογη αλλαγή που φαίνεται το τελευταίο 10ήμερο κ πάλι με μεγάλη επιφύλαξη κ μην ακούω για Εύβοια κ Κρήτη γιατί με το καλό να πάνε οι βροχές εκεί που τις έχουν ανάγκη αλλά εμείς μιλάμε για την επικράτεια κ όχι για 2 γωνιές της χώρας.
      Ευτυχώς έσωσε την παρτίδα λίγο ο ζορμπάς γιατί αυτός ο μήνας κυλά πανομοιότυπα με τον περσινό με τη μόνη διαφορά ότι στην υπόλοιπη Μεσόγειο τα χαμηλά παίρνουν κ δίνουν ενώ πέρσι υπήρχε γενικά απραξία.

      Διαγραφή
  6. Δημητρης Κορινθια8 Οκτωβρίου 2018 στις 9:57 μ.μ.

    Σήμερα είχαμε καταιγίδες με πολύ δυνατά αστραπόβροντα σε Νότια Κορινθια και μέρος της Αργολιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παρεπιπτοντως σημερα εβγαλε θερμικη ασταθεια οκτωβριο μηνα.παραξενο πραγμα να κανει κατι τετοιο καθως μιλαμε για οκτωβριο και οχι μαιο η ιουλιο.κυριε ζιακοπουλε μετα το σημερινο καιρικως παραδοξο μετεορολογικο φαινομενο μου ηρθε μια απορια.υπαρχει περιπτωση αν το αφησουν οι συνθηκες να κανει θερμικη ασταθεια εστω και υποτυπωδης της θερμες ωρες της ημερας τον νοεμβριο η το φλεβαρη για παραδειγμα;

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χιονοκαλοκαιρο έγραψε ο Γιώργος,χιονοφθινοπωρο λέω εγώ.Τουλαχιστον αυτό επικρατεί στην περιοχή μου.Τα βράδια και τα πρωινα είναι αρκετά εως πολυ κρυα(ειδικα το Σάββατο ήταν "δηλητήριο"με συννεφιά και πολύ δυνατό κρύο άνεμο).Ευτυχως που το Σ/Κ ήμασταν γύρω απο το καζάνι και όλα κυλησαν"ομαλα".Οσο για την "γκρινια"που έχει στην ομάδα,προτείνω υπομονή και...συνεση!!Τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει αρκετοί λύκοι στην περιοχή και δη στο χωριό μου,κάνοντας μεγάλες ζημιές στα κοπάδια.Ειναι και αυτό ένα σημάδι που κάτι δείχνει...!!Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία είναι μεγάλες,οχι μόνο στον κάμπο τον δικό μας,αλλα και στην Κωπαιδα που πολλά βαμβακια παραμένουν αμαζευτα και δεν μπορούν να μπουν οι μηχανές γιατί έχει πολύ λάσπη.Καλο μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι λύκοι, Χριστόδουλε, είναι και γενικότερο θέμα, σημείο των καιρών. το έχω ακούσει και εδώ, για καμποχώρια (που βρίσκονται σε παρυφές υψωμάτων). πρέπει να σχετίζεται με την ερήμωση των χωριών. οι πατεράδες μας, ως πιτσιρικάδες βοσκοί, κοιμόνταν στο ύπαιθρο το καλοκαίρι (δε συνέφερε να μαζέψεις τα κοπάδια και να τα ξαναβγάλεις το πρωί). τώρα, λίγοι μείναν στα χωριά, λίγοι κυκλοφορούν έξω. θυμίζω και τον θάνατο της άτυχης τουρίστριας στη Ροδόπη, πέρυσι τέτοια εποχή, από επίθεση άγριων ζώων, σε περιοχή με χαμηλό υψόμετρο.

      ("Παρών" Χρήστο, καλό είναι να μιλάει και κανένα άλλο κοπέλι ή κορίτσι, απ' τα πολλά που διαβάζουν..)

      Διαγραφή
  9. Έχεις δίκιο Νίκο σε αυτά που λες και τα γνωρίζω κα εγω αφου και ο δικός μου πατέρας είχε πρόβατα,οπως και ο παππούς μου.Το θέμα είναι ότι αν και είχαν εξαφανιστεί για αρκετά χρόνια,εδώ και 4-5 χρόνια έχουν επανέλθει και οσο πανε αυξάνονται συνεχώς.Αυτο που ακούω από πιο μεγάλους είναι ότι για να έχουν κατέβει τόσο νωρίς απο το βουνό και μάλιστα να μπαίνουν σχεδόν στο χωριό, δεν φταίει μόνο η πείνα τους,μην βρίσκοντας τροφή,αλλα και οπως λένε γιατί έρχεται βαρύς χειμώνας.Τα σημάδια το δείχνουν και το ακουω και στην δουλειά μου,απο τσοπαναραιους που έχουν κοπάδια στην Πάρνηθα,Και έχουν και εκείνοι τα ίδια προβλήματα.Τωρα αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν,μένει να το δουμε (μιλάω πάντα για τα Ανατολικά προσυνεμα).Ευτυχως με πρόλαβες και εμένα αφου είχα την ίδια απορία με τον Χρήστο και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι πολλές γυναίκες ή κορίτσια μας διαβάζουν και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να μπαίνουν στην παρέα μας.Καλο απόγευμα.(Το Σ/Κ που θα είμαι Τρίκαλα κερνάω τσιπουρο.Τρίκαλα, Πατουλια ή Νομη αν θέλει και ο Γιώργος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή