Ο καιρός της εβδομάδας

Η χαράδρα του Αώου, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ενισχυμένο συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των ισχυρών ΒΑ ανέμων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της (μέγιστη ένταση 7 μποφόρ). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών βροχών είναι λίγες και περιορισμένες (ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, Κρήτη και Δωδεκάνησα) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς.


Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά χαμηλές, με αποτέλεσμα το μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος, φαινόμενο συνηθισμένο το φθινόπωρο με αίθριο ουρανό και ασθενείς ανέμους. 

Την Τετάρτη (4/10), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η καλοκαιρία θα διατηρηθεί στην περιοχή μας, τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

25 σχόλια:

  1. Αν και ο Οκτώβρης μπήκε με λιακάδα και σχεδόν 30 βαθμούς στην Αττική, η Δευτέρα 2/10 ξημέρωσε συννεφιασμένη και σχετικά δροσερή. Γενικά, λόγω Daniel και Elias δεν είχαμε ιδιαίτερη ζέστη τον Σεπτέμβριο στον νομό, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

    Συγκλονιστικές είναι, εξάλλου, οι περιγραφές κατοίκων σε ξένα μέσα (Guardian, BBC), που έκαναν οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές. Μεταξύ άλλων, σταχυολόγησα τη μαρτυρία μελών οικογένειας που μένουν πλέον σε σκηνές έξω από το πλημμυρισμένο σπίτι τους, έχοντας εναποθέσει τα άχρηστα πια υπάρχοντα τους στον δρόμο, για ένα πρόβατο σφηνωμένο εδώ και 20 μέρες στην καμινάδα του διπλανού σπιτιού. Αλλού, 30 ελαιόδεντρα κατέληξαν στη θάλασσα, όπως και πολλές από τις 300 κυψέλες που έχασε μελισσοκόμος στις λάσπες, βρίσκοντας τελικά κάποιες 7 χιλιόμετρα μακριά.

    "Η Θεσσαλία γύρισε χρόνια πίσω, οι άνθρωποι μιλούν για την πιθανότητα να πεινάσουν, η γη είναι άρρωστη και βρίσκω ψόφια ψάρια στο έδαφος", περιέγραψε με μία φράση την κατάσταση που επικρατεί, ένας μελισσοκόμος. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να μείνει και να το παλέψει, όπως κι ένας βαμβακοπαραγωγός, που καλλιεργεί και καλαμπόκι. Μακάρι, διότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημία 5 δισ. ευρώ, αν αγροτικοί πληθυσμοί μετακινηθούν στις πόλεις.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-66938011
    https://www.theguardian.com/world/2023/sep/29/storm-daniel-thessaly-greece-long-term-impact

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξεκινήσαμε καλά και φέτος το φθινόπωρο. Μια από τα ίδια. Αν εξαιρέσουμε τα δύο συστήματα του Σεπτέμβρη που έπληξαν με πλημμυρες συγκεκριμένες περιοχές οι υπόλοιποι έχουμε θέμα. Και κυρίως η Βόρεια Ελλαδα. Καθημερινά χτυπάει 30αρια και μαστιζεται από ανομβρία. Δυστυχώς ο Οκτώβρης συνεχίζει το ίδιο μοτίβο, όπως τον ξέρουμε τα τελευταία χρόνια, με πανευρωπαικό Ωμέγα αντικυκλωνα και υψηλές θερμοκρασίες ιδίως στη Δυτική Ευρωπη, τουλάχιστον το πρώτο 10ημερο,μη πω και παραπάνω. Θα δούμε θερμοκρασιακα ρεκόρ να καταρριπτονται. Σύμπτωση που επαναλαμβανεται παύει να είναι συμπτωση. Αυτή είναι η νέα κανονικοτητα. Εύχομαι να πεισθούν και οι τελευταίοι σκεπτικιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα η κλιματική αλλαγή όχι μόνο είναι εδώ αλλά εξελίσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
  3. Είναι αδύνατο να κάνει μια θερμή εισβολή από την δυτική μεσόγειο και να φτάσει η μέγιστη θερμοκρασία τους 35 βαθμούς μέσα στον οκτώβριο όταν η μέρα έχει μικρύνει σημαντικά και ο ήλιος δεν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό,αλλά πέφτει στα πλάγια.
    Για να διευκρινίσω δεν μιλάω για περιπτώσεις καταβατών νοτιοδυτικών ανέμων που θα ανεβάσουν την θερμοκρασία σε αυτό το σημείο μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές.
    Ακόμα και 20 βαθμοί στα 850hpa να φτάσει,και να καλύψει ολόκληρη την χώρα δεν θα υπάρξουν 35αρια μέγιστες στα ηπειρωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα καλη εβδομάδα και καλό μήνα από τη βροχερή και φθινοπωρινή Στοκχόλμη Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κλέαρχος προβλέπει κακοκαιρία μετά τις 20 Οκτώβρη.Η Μαρίνα και ο κοντός λειπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σίγουρα!
      Βάση πιθανοτήτων αφού το πρώτο 10ημερο και παραπάνω φεύγει άκλαφτο, και λόγω του προχωρημένου πιά φθινοπώρου στις 20 Οκτώβρη, είναι αρκετά εφικτό να έρθει εκείνη την περίοδο μία κακοκαιρία αρκετά ισχυρή.
      Η πιθανότητα επαλήθευσης φτάνει η και ξεπερνά το 50%.
      Το άλλο περίπου επίσης 50% είναι η καλοκαιρία.
      Ζάρια και άμα βγει....
      Προσωπικά έχω πάψει να κάνω τέτοιες (ανούσιες)προβλέψεις.
      Καλό μήνα σε όλους και καλό δυναμικό φθινόπωρο από δω και πέρα.
      Υ. Γ. Τεράστιο το θερμοκρασιακό εύρος στα ηπειρωτικά όπως αρμόζει άλλωστε στον Οκτώβριο.
      Κρύο το πρωί στα ηπειρωτικά, ζέστη το μεσημέρι.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει και το καλοκαιρακι του Αγίου Δημητρίου..

      Διαγραφή
    3. Για να έρθει το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου (άλλο πάλι στοιχείο ψευδοεπιστημονικό αλλά ας το δεχτούμε για λόγους σύμβασης) πρέπει να έχει έρθει το φθινόπωρο. Δηλαδή κάθε μέρα έχει καλοκαιρινές θερμοκρασίες (εξαιρούνται προχωρημένη νύχτα και πρωινά) τι είδους καλοκαιράκι να έρθει ;

      Διαγραφή
    4. Δεν πειράζει,εμείς ακόμα και έτσι καλοκαιράκι θα το λέμε,ακόμα και αν ολόκληρος ο μήνας κυλήσει καλοκαιρινός.

      Διαγραφή
  6. Πτώση οκτώ βαθμων σήμερα, (21°) με σύντομη ψιχαλα το απόγευμα, στην Κομοτηνή. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονα πάλι στην θάλασσα ήμουν σήμερα με 26 βαθμούς και λίγο συννεφιά. Η μαυρίλα όμως που φαινόταν προς Κομοτηνή έδειχνε ότι μπορεί να βρέξει σε εσάς. Και εδώ στην Ξάνθη τρίμηνη ανομβρία από Ιούνιο και μετά.

      Διαγραφή
  7. Μακάρι να συνεχίσει η λιακάδα για πολλές ημέρες...δυστυχώς εμείς την πατήσαμε για τα καλά ,η Γη εδώ στην Λάρισα δεν θέλει άλλο νερό ,πρεπει να στεγνωσουμε πριν μπούμε στο βαθύ φθινόπωρο με μούχλες και υγρασίες,και έχουμε τεράστιες καταστροφές ακόμη και στο σπίτι ,μετά από 20 μέρες μπήκαμε μέσα ...(Λάρισα Γιάννουλης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέσα στη νέα πραγματικότητα υπάρχει μια σταθερή παράμετρος Αυτό είναι η μη εξαφάνιση των Αρκτικών πάγων Για άλλη μια χρονιά άντεξαν και οι πληροφορίες του κρυοσατ όσο και οι λήψεις του δείχνουν ότι αργα αλλά σταθερά άρχισαν πάλι να αυξάνουν Προσέξτε οι αρκτικοί πάγοι είναι.το τοτέμ της κλιματικής αλλαγης το ιερό δισκοπότηρο της κλιματικής κρίσης η Ακρόπολη που πάνω της ακουμπούν και οι της κλιματικής νέας πραγματικότητας και οι κλιματοσκεπτικιστες Όσο οι πάγοι αντέχουν τόσο και το ιερο Γκράαλ αυτών που μιλούν για μη ανθρωπογενή παρεμβολή στο κλιμα αντέχει Εγώ προσωπικά όσο οι πάγοι αντέχουν συνεχίζω να ελπίζω για κάτι καλύτερο Σέβομαι τη γνώμη όλων των φίλων και δεν θα ντραπω να αναφέρω τη δική μου Δέχομαι λοιπόν ότι υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη Αποδέχομαι την εν μέτρο κλιματική κρίση Όμως πιστεύω ότι αυτή δεν έχει παρά ελάχιστη σχέση με την ανθρωπογενη παρέμβαση Σεβόμενος όλους τους φιλους λέω ότι ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που νομίζει σωστό και να ανταλλάσσει απόψεις χωρίς φόβο και παθος







    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου γεροπαναχαικέ...ενδιαφέρον αυτό με τους πάγους...αλλά δεν είναι ευράως γνωστό.......ξέρω πάντως ότι για τις πολικές αρκούδες ...ότι αυξήθηκαν λόγω υπερπροστασίας...και τώρα πια κινδυνεύουν οι Εσκιμώοι..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Αγαπητοί Γεροπαναχαϊκέ και Θωμά, στην Ανταρκτική καταγράφηκε φέτος η μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου για χειμώνα. Αρνητικό ρεκόρ είχε γίνει στην Ανταρκτική και το καλοκαίρι, τον Φεβρουάριο για το νότιο ημισφαίριο. Και στην Αρκτική, επίσης, η παγοκάλυψη ήταν η έκτη μικρότερη εδώ και 45 χρόνια. Είχα επισυνάψει σχετικό κείμενο στις 26 Σεπτεμβρίου.
      https://www.france24.com/en/environment/20230926-antarctica-sea-ice-hit-record-lowest-winter-maximum-on-sept-10

      Αυτό που δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, είναι ότι ο άνθρωπος καταστρέφει και ρυπαίνει το περιβάλλον από την εμφάνιση του στη γη και πιθανότατα αυτό άρχισε κάποια στιγμή να επηρεάζει και το κλίμα της. Για παράδειγμα με την αποψίλωση των δασών, μειώνονται τα δέντρα και η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν, η οποία καταλήγει στην ατμόσφαιρα.

      Άλλο παράδειγμα είναι ότι η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη στις μεγαλουπόλεις, λόγω των αμέτρητων τσιμεντένιων κτιρίων και αυτοκινήτων, ακόμα και των air condition, που είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Και φυσικά και λόγω της έλλειψης πράσινου.

      Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζεται το κλίμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, οι εκπομπές ρύπων κάνουν πολύ μεγάλο κακό στην υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο σημειώνονται 7 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάτι που δείχνει ότι αν συνεχίσουμε σε αυτή τη ρότα, θα καταστρέψουμε πρώτα απ' όλα τους εαυτούς μας.

      Είναι, επίσης, οξύμωρο να έχουμε όχι απλά κατακτήσει, αλλά σχεδόν ισοπεδώσει κάθε γωνιά του πλανήτη και να δηλώνουμε "αθώοι" για την καταστροφή του. Και μέρος του πλανήτη είναι και η ατμόσφαιρα του.

      Αν και δεν συμμερίζομαι την υστερία που υπάρχει πολλές φορές με την κλιματική αλλαγή, το να ισχυριστούμε ότι ο άνθρωπος που βομβαρδίζει καθημερινά - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τον πλανήτη, είναι αμέτοχος σε αυτή τη διαδικασία φαντάζει οξύμωρο.

      Διαγραφή
    3. Δεν διαφωνούμε σε τίποτα ανώνυμε των 07.37...ίσα ίσα που πολλές φορές και εμείς διαπιστώνουμε την νέα κλιματικά πραγματικότητα....μερικά επίκαιρα σήμεία είναι....για το τελευταίο δίμηνο
      α)Ο υετός στα πλάτη μας έρχεται μόνο με μεσημβρινές εξάρσεις.
      β)Στους χάρτες του Οκτωμβρίου είναι διακριτή η τάση που περιέγραψε ο κύριος Ζιακόπουλος της ανόδου του υποτροπικού στα μέσα πλάτη,παράδειγμα οι Αλπεις που τέτοιο καιρό φορτώνουν χιόνι αυτές έχουν καλοκαίρι.
      Εκείνο όμως που αρχίζει να με προβληματίζει είναι τα μπλοκαρίσματα...που ξεπερνάν πλέον και τον μήνα σκεφτείτε πως θα είναι μία περιοχή των μέσων πλατών με τον ίδιο καιρό για ένα χρόνο...ο μεγάλος κατακλυσμός που έχει ιστορικά καταγραφεί ...από τέτοιο μπλοκάρισμα εγινε.
      Νομίζω όμως ότι ο εγκλωβισμός της επιστήμης στο "κακοηθές" CO2 δεν μπορεί να μας βοηθήσει πια στην κατανόηση αυτής της νέας κλιματικής πραγματικότητας θέλουμε και άλλα εργαλεία...μην κουράζω άλλοα...δεκτά όλα τα επιχειρήματα σου."θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Τελικά ο Σεπτέμβριος βγήκε ελαφρώς πιο κάτω από τα μέσα κλιματικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,κύριως αποτέλεσμα των δυο κακοκαιριών που έκανε.
    Αν επιβεβαιωθεί ο καιρικός κανονάς που θέλει τον επόμενο μήνα να ακολουθεί κατά πολύ θερμότερο τότε ο οκτώβριος θα βγει δεύτερο καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τι αναφέρεσαι; Γιατί αν αναφέρεσαι στα κλιματικά του ΕΑΑ/meteo που δημοσιεύτηκαν σήμερα παρερμηνεύεις τα νούμερα. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχαμε μηδενική ή θετική απόκλιση. Δηλαδή ο μήνας βγήκε θερμότερος. Εξαίρεση αποτελούν μόνο η Θεσσαλία και η Στερεά.

      Διαγραφή
    2. Ψυχρότερος ΔΕΝ βγήκε ο Σεπτέμβρης στη χώρα με εξαίρεση την ανατολική Στερεά και την Θεσσαλία όπου χτύπησαν οι δύο μεγάλες κακοκαιρίες.
      Ολη η υπόλοιπη χώρα ήταν κοντά στα κλιματικά και η δυτική και κυρίως βόρεια χώρα πάνω από τα κλιματικά.
      Επίσης το Αστεροσκοπείο παίρνει σαν προϊστορία τα τελευταία 13 χρόνια.
      Αν πάρουμε τα στοιχεία όπως πρέπει,δλδ από το 1950 και μετά η θερμοκρασία ήταν σαφώς υψηλότερη από τα φυσιολογικά σε όλη τη χώρα και ειδικά στα βόρεια.

      Διαγραφή
  10. Ψιχάλα στη Θεσσαλονίκη μόνο για τις τράκες στον Περιφερειακό και αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα από Φιλαδέλφεια! Ενα ακόμα ηλιόλουστο πρωινό.

    Πάμε για τον 3ο ή 4ο αδιάφορο Οκτώβριο; Εμείς να ειμαστε καλά. Για τον Σεπτέμβριο δεν μιλάω καν. Από το να έρχονται τέτοιες καταστάσεις καλύτερα να την βγάζαμε με 30άρια.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ φίλε Φώτη όπως τοποθέτησες το θέμα της πρόγνωσης υπό του κυρίου Κλεάρχου και της συνοδείας αυτού.Εάν μεν αποτύχει η πρόγνωση : "Ε,και τί έγινε ΄;.Για μια πιθανότητα μιλήσαμε ".Εάν δε επιτύχει : " δοξάστε μας "!!.-----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρά την παράδοξη ομοφωνία όλων των μοντέλων και των προγνωστών, συμπεριλαμβανόμενης της ΕΜΥ (με εξαίρεση το ΜΕΤΕΟ, που αρχικά με εκνεύρισε για την άποψή του αλλά τελικά του έδωσα δίκιο), αρνήθηκε πεισματικά να βρέξει χθες και σήμερα στη βόρεια Κρήτη. Ούτε σταγόνα, απ'άκρη σε άκρη, στα 200 τόσα χιλιόμετρα μήκους. Μόνο στα Ανώγεια έπεσαν 2 (δύο !) χιλιοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή