Του καιρού τα νεότερα

Μέσες αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 2 μέτρα από 9 ως 16 Οκτωβρίου 2023. Πηγή: ECMWF


Χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στις πιο βόρειες και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι θερμοκρασιακές συνθήκες θα είναι σχεδόν καλοκαιρινές. Οι βροχές, γενικά, θα είναι περιορισμένες. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα αγγίξει και πάλι τους 30 βαθμούς, οι άνεμοι μόνο στις ΝΑ νησιωτικές περιοχές της θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και οι πιθανότητες βροχής θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 


Την Τετάρτη (11/10), στην κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, το Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 4 βαθμούς. 

Την Πέμπτη (12/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγες πρόσκαιρες βροχές στο Ν. Ιόνιο, τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο και ίσως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα (13-16/10), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα . Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

69 σχόλια:

  1. Και με αυτά και τα άλλα, πηγαίνει "χαμένο" ακόμη ένα φθινόπωρο, χωρίς καιρικό ενδιαφέρον, χωρίς τις απαραίτητες για τη γη βροχοπτώσεις (μιλώ συνολικά για τη χώρα κι όχι για τις ακρότητες σε τοπικό επίπεδο του Σεπτέμβρη), με υψηλές θερμοκρασίες και με αμέτρητες ώρες ηλιοφάνειας. Ξεχάσαμε πώς είναι τα δέντρα να κιτρινίζουν σταδιακά και ομαλά, πώς είναι να ψυχραίνει ο καιρός σταδιακά, πώς είναι τα πρωτοβρόχια με βαρομετρικά χαμηλά από το Ιόνιο, πώς είναι να αυξάνεται η υγρασία και να "μυρίζει" φθινόπωρο. Μακάρι μετά τις 20 ο Οκτώβρης να βρει τα πατήματά του και να συνεχίσει ο Νοέμβρης, αλλά με τα νέα δεδομένα της καιρικής πραγματικότητας μου φαίνεται ακατόρθωτο...
    Καλή εβδομάδα!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως επίσης γείτονα δεν ήταν ωραίο Μάη και Ιουνη να βρέχει κάθε μέρα και να μη μπορούμε να χαρούμε την άνοιξη και τη θάλασσα. Εγώ Ιούλιο έκανα το πρώτο μπανιο. Και τώρα φαίνεται ότι το πληρώνουμε αυτό από την ανάποδη. Γενικά σε πλήρη παραλογισμό ο καιρός!

      Διαγραφή
    2. Άργησες, Γιάννη και έκανες και απουσίες. Μπορείς να καλύψεις, πάντως, τις χαμένες "διδακτικές" ώρες και μέρες τώρα που ο καιρός είναι ακόμα ζεστός. Πάντως, είναι πολύ συνηθισμένο αυτό το καιρικό μοτίβο τα τελευταία χρόνια, με υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη και χαμηλές στη βορειοανατολική. Λογικά, πρέπει να έχει κρύο σε Ρωσία και Σκανδιναβία με τις αρνητικές αποκλίσεις αυτή την εποχή.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη που μας περιμένει μια βδομάδα με μαλακό καιρό καθώς από την επόμενη έρχεται βαθύ φθινόπωρο.Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το ένα άκρο στο άλλο πάλι ο καιρός. Να δούμε πόσες μέρες θα διαδεχτούν η μία την άλλη με το ίδιο μοτίβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπουλε, μήπως τα τεράστια σε διάρκεια Ω blocking είναι το βασικό χαρακτηριστικό των νέων φθινοπώρων-χειμώνων μας βάσει της κλιματικής αλλαγής; Εδώ και περίπου 5 χρόνια βλέπουμε μετά τον Σεπτέμβριο να παίζεται το ίδιο έργο, με 3-4 ή και 5 εβδομάδες καιρικής απραξίας που διακόπτονται από σύντομα περάσματα βαρομετρικών χαμηλών (και μετά ξανά αντικυκλώνας πολλών εβδομάδων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καλή η ερώτηση. Ο τρόπος που η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδρά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία μεγάλης κλίμακας είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Όταν μπορέσω, θα ανεβάσω σχετική ανάρτηση.

      Διαγραφή
    2. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον κύριε Ζιακόπουλε...κατά τα λοιπά
      α)Η Ιβηρική και νότια Γαλλία έχουν ένα εφιάλτη που δεν έχει τέλος.
      β)Επειδή ακόμα δεν έχω συμπεράνει τι γίνεται με τους πάγους στον βόρειο πόλο...(είδα και την ανάρτηση του Φώτη) όποιος εχει περισσότερα στοιχεία ας γράψει.
      γ)Στον αντίποδα της δυτικής Ευρώπης διαδοχικές ψυχρες εισβολές στην Δυτική Ρωσσία.
      Τέλος επειδή βλέπω το blog εχει απασχολήσει η ξηρασία της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ...κάποιες παρατηρήσεις
      Οταν σχολιάζαμε το καλοκαίρι του 2022 το πόσο δροσερό ήταν ,ο κύριος Ζιακόπουλος μας υπενθήμισε ότι τπτ στον καιρό δεν είναι επί πιστώσει και όπως έγινε με τον περίεργο χειμώνα 2022-2023,έτσι νομίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνει με τα ΒΑ.
      Σε συνάφεια το παραπάνω να σημειώσω ως απλή ένδειξη..ότι το Ευρωπαικό μοντέλο δίνει αυξημένες χιονοπτώσεις στην Κεντρική Βαλκανική για τον χειμώνα ."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο με τους "Γολιάθ" αντικυκλώνες που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ευρωπαϊκή ήπειρο και τη Μεσόγειο το φθινόπωρο και το αίτιο πού το προκαλεί.

      Διαγραφή
  5. Τους 32 με 33 βαθμούς τοπικά άγγιξε η θερμοκρασία σήμερα στη βόρεια πεδινή Ελλάδα.
    28 με 30 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, και όπως ανέβασε ο δάσκαλος και η νέα εβδομάδα θα κυλήσει και θα τελειώσει με ελάχιστες και τοπικές βροχές και θερμοκρασίες υψηλές γιά την εποχή.
    Το ανύπαρκτο φθινόπωρο συνεχίζετε....
    (Μην ακούσω πάλι για τον Ντάνιελ και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στη μισή και βάλε χώρα έχουν ξεραθεί τα πάντα).
    Οι φόβοι μου για τον φετινό Οκτώβρη θερμοκρασιακά επιβεβαιώνονται πιά και με τη βούλα καθώς ότι και να συμβεί αυτός θα κλείσει σε θετικές αποκλίσεις ιδιαίτερα στα βόρεια.
    Υ. Γ. Οι κάτοικοι της δυτικής βόρειας χώρας και πιθανόν της ανατολικής νησιωτικής, ας ετοιμάζονται σιγά σιγά γιά τα πρώτα έντονα φθινοπωρινά σκιρτήματα.
    Είδα και τις θερμοκρασίες τού Ιονίου και τού νοτίου Αιγαίου που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 26 βαθμών και μάλλον εκεί θα παραμείνουν γιά αρκετές ημέρες ακόμη.
    Ας το έχουμε και αυτό κατά νου.
    Νεότερα αύριο καθώς περιμένω γιά να κλείσω την μεσοπρόθεσμη του Οκτώβρη(έχω ήδη αντλήσει τα στοιχεία που ήθελα) και την ανανεώση από το EFFIS.
    Καλό ξημέρωμα και ας επικεντρωθούμε στον χαρακτήρα του μπλογκ χωρίς να πλατιάζουμε τόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα φίλε ," Θωμά" από το Ριον Κάθε μέρα παρακολουθώ το διάγραμμα της ανάπτυξης των πάγων στον αρκτικό ωκεανό Ήδη άρχισε η ανάπτυξη νέων πάγων κυρίως στις ακτές της Σιβηρίας ενώ η θερμοκρασία στους ερευνητικούς σταθμούς Νεεμ και Σαμμιτ Καμπ της Γροιλανδίας αγγίζει νωρίς νωρίς τους-50 βαθμούς!! Στο google πάτα meteociel χιόνι και πάγος και θα βλέπεις την έκταση του πάγου κάθε 24 ώρες με δυνατοτητα καθημερινού αρχείου από το 2015 Καλημέρα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα από Νέα Φιλαδέλφεια,

    ηλιοφάνεια και ακόμα ένας Οκτώβριος των τελευταίων ετών. Δεν ξέρω πόσες πιθανότητες έχουμε να μην είναι ένας χειμώνας τον τελευταίων ετών επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι και τόσο παράταιρος, πάντως, ο καιρός για πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, αφού ανάλογες συνθήκες έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και αργότερα μέσα στον μήνα, αλλά και στις αρχές Νοεμβρίου. Μάλιστα, θυμάμαι 28η Οκτωβρίου του 2014, να είμαστε πάνω από 300 άτομα, κυρίως ξένοι τουρίστες, βέβαια, στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο. Πολύ ζεστό για την εποχή ήταν επίσης το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου το 2015.

    Και μετά τις νεροποντές με τον Daniel και τον Elias ήταν κάπου λογικό να επικρατήσουν σερί λιακάδες. Κάπως έτσι, τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα, αυτόν τον γλυκό Οκτώβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει η π@@@@@α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει!

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε, πιπέρι! Πέρα από την πλάκα, συνήθως κάπως έτσι δεν είναι ο Οκτώβριος στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2021 και το 2011 ήταν κρύος. Μάλιστα, στις 25/10/21 είχαμε και χειμερινού τύπου ψυχρή εισβολή, ενώ το ΣΚ 15-16/10/11 επικράτησε ξεροβόρι το Σάββατο και βροχή όλη μέρα την Κυριακή. Εκείνη την Κυριακή είχα κόψει και το τσιγάρο.

      Διαγραφή
    3. Θα σας χαρακτηρίσουν ρατσιστή ! (χιουμοριστικό)

      Διαγραφή
    4. Την είχα κατά καιρούς σκεφθεί και εγώ αυτήν την παροιμία ,αλλά φοβόμουν παρέμβαση από το......." Τμήμα Ηθών"!.
      Πιπέριιιιιιιιιι . Σε ποιόν;;.--=======Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Έχετε δίκιο, οι καιροί έχουν αλλάξει. Έλα όμως που όσο γερνάει ο άνθρωπος τόσο αρέσκεται να μιλάει με παροιμίες. Και είναι οι άτιμες αναντικατάστες!
      Ε ρε και να ζούσε σήμερα ο Καραϊσκάκης!

      Διαγραφή
    6. ροπή, εκτροπή και παρεκτροπή….χαχαχα, να είστε καλά κ. Ζιακόπουλε!!!

      Διαγραφή
    7. Έχουμε τον Μπεο!

      Διαγραφή
    8. Και εγώ είμαι των μπανιων και της θάλασσας ανώνυμε των 1:46 αλλά νομίζω πως εσένα σε απασχολούν παραπάνω και μάλλον νομίζω πως εσύ θα ήθελες όλο το έτος καλοκαίρι για να κάνεις τα μπάνια σου χωρίς βροχές και κρύα και όλοι οι άλλοι να παν να. ..... όπως έλεγε και μια ψυχή στο ποδόσφαιρο μας παλιότερα.

      Διαγραφή
    9. Απολαμβάνω παροιμίες δασκάλου δασκάλου, τίποτα άλλο.... Κορυφή!

      Διαγραφή
    10. Θα είχατε αφορισθεί μαζί με τον Καραισκάκη αμφότεροι κύριε Ζιακόπουλε(τιμιτικός τίτλος..ο αφορεσμός τότες)και αφού είναι ημέρα τολμηρών γνωμικών να πώ και εγώ ένα για τα αριθμητικά μοντέλα...."τον κ@@@ο μου να βάλεις μάγειρα σκ@@τά θα φάς"..!!"θωμάς"

      Διαγραφή
    11. Κάλα σας έλεγε δείξατε ποιοι είστε

      Διαγραφή
    12. Για πλάκα το έγραψα το πιπέρι, το ανέφερα και στο σχόλιο μου και εμένα μου αρέσουν η ευφράδεια και το χιούμορ που έχει ο κ. Ζιακόπουλος. Κατά τα άλλα, ναι, η κολύμβηση (και όχι απλά το μπάνιο) είναι για μένα τρόπος ζωής, αλλά, όχι, δεν θέλω πάντα καλοκαίρι. Απολαμβάνω τη θάλασσα και όταν έχει κρύο και βροχές και γενικά όλες τις εποχές. Την βλέπω ως αυτό που είναι ένα οικοσύστημα και όχι σαν μία τεράστια πισίνα και κολυμπώντας όλο τον χρόνο παρατηρώ τις μεταβολές στη συμπεριφορά των πλασμάτων που ζουν σε αυτό.

      Τα ακραία φαινόμενα, τύπου Daniel, Elias, Ελπίδας, Μήδειας, καύσωνα με συνοδεία πυρκαγιών, δεν θα τα θέλω, όχι για το μπάνιο, αλλά διότι είναι επικίνδυνα. Αντίθετα, ο καιρός που κάνει τώρα, τον Οκτώβριο, είναι μια χαρά. Ποτέ δεν ήταν κρύος μήνας ο Οκτώβριος, με ελάχιστες εξαιρέσεις 1-2 ημερών και θυμάμαι και πολύ παλιότερα από το 2011. Πάντα ημι - καλοκαιρινός ήταν. Επίσης, από τη στιγμή που το καλοκαίρι άργησε φέτος να έρθει με τις συνεχείς βροχές και ψύχρες του Ιουνίου, θα καθυστερήσει και να φύγει. Λογικό είναι.

      Διαγραφή
    13. Κάνετε λάθος. Ήταν ημιχειμωνιάτικος. Άλλωστε, δύο φορές χιόνισε και στη συμπρωτεύουσα κατά το τρίτο δεκαήμερό του. Χώρια οι άφθονες ποτιστικές βροχές του.

      Διαγραφή
    14. Eντάξει, και στην αξέχαστη δεκαετία του 1980 που ήμουν σημαιοφόρος στο δημοτικό είχε ρίξει, νομίζω, χιονόνερο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Εκτός αν ήταν ψιλόβροχο. Πάντως, είχε κρύο. Αλλά ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.Τουλάχιστον, στην Αττική, τις περισσότερες μέρες λιακάδες είχε και έχει ο Οκτώβριος. Και καλύτερα πού είναι έτσι και βγαίνει ο κόσμος έξω να ξεσκάσει και λίγο. Δηλαδή, να κλειστεί σπίτι με κρύα από τις αρχές Οκτώβρη, μέχρι Μάρτη, Απρίλη θα ήταν προτιμότερο;

      Προσωπικά, χάρηκα που είδα τόσους μαθητές στη θάλασσα να κάνουν μπάνιο την Παρασκευή 6/11 και τη Δευτέρα 9/11 που τα σχολεία ήταν κλειστά, λόγω εκλογών. "Χειμερινή κολυμβήτρια θα γίνεις", έλεγε μία μητέρα στην κορούλα της, που θα ήταν, δεν θα ήταν, 6-7 χρονών. "Έκανα μπάνιο τον Οκτώβριο", έλεγε λίγο πιο δίπλα με καμάρι ένας συνομήλικος της.

      Και αν μου επιτρέπεται μία, όχι συμβουλή, αλλά παρότρυνση στους φίλους του blog, είναι να κάνετε όσο περισσότερα μπάνια μπορείτε στη θάλασσα, διότι είναι ευεργετικό και για τη σωματική και για την ψυχική μας υγεία. Το απέραντο γαλάζιο μας χαρίζει ευεξία. Ξεχνιέσαι λίγο, ρε παιδί μου, στη θάλασσα, είναι ένας άλλος κόσμος και ακόμα και δίπλα στην πόλη, νιώθεις τόσο κοντά στη φύση, αλλά και τόσο ελεύθερος.

      Διαγραφή
    15. Αγαπητέ ανώνυμε των 8:37, αν το έβλεπα εγωιστικά, θα προτιμούσα να έχει κρυώσει ο καιρός για να έχω και την άνεση μου στην παραλία και να μην κάνω σλάλομ ανάμεσα στις πετονιές των ψαράδων, αφού έτσι κι αλλιώς πηγαίνω στη θάλασσα βρέξει, χιονίσει. Μου αρέσει, όμως, που βλέπω ακόμα πάρα πολύ κόσμο και κυρίως παιδιά και νέους να κολυμπούν και να προτιμούν με τη σειρά τους την επαφή με τη φύση, από το να κλειστούν σε καφετέριες ή να είναι όλη την ώρα στο ίντερνετ, κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

      Διαγραφή
    16. Τελικά, μετά από αυτά που γράφετε, οριστικοποιώ τα συμπεράσματά μου: μάς εμπαίζετε όλους γιατί θέλετε να μην γράφουμε πλέον στο blog, ώστε να μείνετε μόνος σας, να το κάνετε δική σας προπαγανδιστική εφημερίδα. Προσποιείστε ότι αντέχετε στη δριμεία κριτική, ακόμη και στα όρια της εξύβρισης, μόνο για να πετύχετε τον στόχο σας. Τότε να δω όμως, ποιος θα σας διαβάζει, όταν κανείς δεν θ' αντιδρά στην κατεργάρικη πένα σας και θα έχετε μοναδικούς οπαδούς να σας χειροκροτούν τη μητέρα και τα παιδάκια παραπάνω.

      Διαγραφή
    17. https://www.youtube.com/watch?v=3r0epX3xe0o

      Και κάτι άλλο: Το σύστημα που από τις 02 Οκτωβρίου το πρωί είχαμε προϊδεάσει ότι θα δημιουργείτο, δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα, ωστόσο έδωσε έντονα φαινόμενα σε περιοχές όπως της Πυλίας, της Λοκρίδας κ.α.

      Διαγραφή
  9. Κάποτε ο Οκτώβριος είχε πολύ συχνά συννεφιά, βροχές και συστήματα. Είχε μια κινητικότητα. Τώρα μοιάζει σαν να έχει κολλήσει η ατμόσφαιρα, σαν να μην έχει κίνηση. Το φθινόπωρο έχει καταντήσει ένα απλώς πιο δροσερό καλοκαίρι με ανύπαρκτο καιρικό ενδιαφέρον. Κατάντια πραγματική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, αλλά σε ποιον να τα πεις; Στα πιτσιρίκια; Ακόμη και οι μεσήλικες σήμερα συμπεριφέρονται σαν αυτά τα χαζοχαρούμενα στις παραλίες. Τα παλαιότερα που θυμούνται είναι από το 2011!
      Και πάλι σήμερα στα 30άρια η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της με βοριά δυνατούτσικο! Δηλαδή με λίβα πόσο θα είχαμε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στις χολυγουντιανές ταινίες.

      Διαγραφή
    2. Πάντως η φράση μικρό καλοκαιράκι είναι παμπάλαια...

      Διαγραφή
    3. Βλέπω, τρέφετε μεγάλη εκτίμηση για τη νέα γενιά. Δηλαδή, τι θέλατε να κάνουν τα πιτσιρίκια; Να δικάζουν και να καταδικάζουν τον καιρό, επειδή δεν κάνει κρύο τον Οκτώβριο ή να χαίρονται τη ζωή με ό,τι αυτή τους προσφέρει κάθε φορά. Αυτά τα χαζοχαρούμενα που κάνουμε όλοι καμιά φορά είναι το αλατοπίπερο της ζωής, την οποία δεν χρειάζεται να παίρνουμε (στα) πάντα τόσο σοβαρά.

      Διαγραφή
    4. Αλλού αυτά, Χρήστο Σιμούλη. Ιδού τι έγραφες πριν μερικά χρόνια, προσπαθώντας να επαναφέρεις στην τάξη άλλους αναγνώστες του blog. Oύτε η αστυνομία να ήσουν.


      Χρήστος Σιμούλης7 Απριλίου 2020 στις 8:13 μ.μ.

      Υπεύθυνοι για την τήρηση του ποινικού κώδικα είναι όλοι όσοι θέλουν να αποκαλούνται πολίτες μιας ευνομούμενης χώρας. Ειδάλλως υπάρχει και άλλος τρόπος. Αυτός της 9:59. Όσο για το γεγονός ότι προσέχετε, ο ιός είναι αόρατος, όσο περισσότερο κυκλοφορείτε, τόσο πιθανότερο να κολλήσετε και να τον μεταδώσετε. Τι άλλο πρέπει να γράψω για να το καταλάβετε;

      Χρήστος Σιμούλης7 Απριλίου 2020 στις 9:59 π.μ.

      Όσο επιμένετε και το συνεχίζετε και οι δύο δείχνετε ότι πράγματι δεν έχετε αντιληφθεί ούτε στο ελάχιστο την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάνετε αντίδραση για την αντίδραση ουτοπικά και τίποτε άλλο. Σας υπενθυμίζω λοιπόν το άρθρο 285 του νέου Ποινικού Κώδικα και τα σχετικά πρόστιμα. Μόνο έτσι καταλαβαίνετε εσείς και οι όμοιοί σας.

      Διαγραφή
    5. Σε σένα, πάντως, ταιριάζει ο στίχος "όταν θα έχεις με ένα σύννεφο δεσμό"... Αλλά και πάλι θα ζεις σε έναν κόσμο φαντασιακό. Με χιόνια τον Οκτώβριο.

      Διαγραφή
    6. Δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό...

      Διαγραφή
    7. Χα!!Για μένα ήταν αυτή η παρατήρηση του κ.Σιμούλη.Περασμένα-ξεχασμένα,τι τα σκαλίζεις τώρα...κακώς...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    8. Γιατί ρε Σπανέ, φοβήθηκες τότε; Όλη τη μέρα για μπάνιο ήσουν. Ορθά τα έγραφα. Ή μήπως τελικά δεν είχα δίκαιο; Μήπως δεν θρηνήσαμε τόσους νεκρούς; Εγώ δεν προπαγάνδιζα κουτοπόνηρα, ανέφερα τα πράγματα και την αλήθεια, ως αρμόζει και στη δικαστική μου ιδιότητα.

      Διαγραφή
  10. Το σχολείο που διδάσκω είναι μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων. Είχε πλημμυρίσει το υπόγειο καταστρέφοντας τον λέβητα αλλά και πολύ αποθηκευμένο υλικό. Πριν λίγες μέρες έβρεξε για 20 περίπου λεπτά. Τα γύρω χωράφια ενώ μετά από μέρες φαινόντουσαν να είχαν επιτέλους στεγνώσει γέμισαν νερό λες και ήταν κάπου κρυμμένο. Σε πολλά σημεία λίγο έξω από την πόλη επικρατεί αυτή η οφθαλμαπάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες ήταν κρυμμένο. Στα Γιάννενα σε κοντινή απόσταση από την πόλη υπαρχουν αρκετά χωράφια όταν αρχίζει να φαίνεται το νερό μέσα σε αυτά έχουν περίπου 20-30 εκατοστά νερό.

      Διαγραφή
    2. Yπομονή, αγαπητέ φίλε Meteorakia. Καταλαβαίνω τι εννοείς, διότι το ίδιο είχαμε βιώσει τον υπερβολικά βροχερό Φεβρουάριο του 2018, όταν το υπόγειο μας έβγαζε νερό για περίπου δύο μήνες. Το μαζεύαμε τη μία μέρα, είχε γεμίσει και πάλι την επόμενη. Προφανώς είχε βρέξει τόσο πολύ, που δεν μπορούσε να απορροφήσει το νερό η γη. Οι αλυκές είχαν μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη και είχαν πρασινίσει ακόμα και τα ξερονήσια του Σαρωνικού.

      Διαγραφή
  11. Έφτασε η ώρα γιά την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη έως τα τέλη Οκτωβρίου.
    Τα δεδομένα πάρθηκαν από το ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο ecmwf καθώς και το multi model system πού μας βγάζει τον μέσο όρο από διάφορα μεγάλα μοντέλα πρόβλεψης καιρού και το θεωρώ αρκετά αξιόπιστο.
    Επίσης συνυπολογίσαμε το σύστημα πολλαπλής πρόβλεψης τού ecmwf και του αμερικάνικου μοντέλου(GEFS).
    Τέλος,πήραμε και τα τελευταία δεδομένα από το μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό EFFIS copernicus.
    Όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί γιά ακόμη μία εβδομάδα ο πολύ ζεστός καιρός για την εποχή με κορύφωση πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα κυρίως στην κεντρονότια αυτή τη φορά χώρα.
    Αιτία ο "Γολιάθ" αντικυκλώνας της κεντρονότιας Ευρώπης ο οποίος θα δίνει την αβάντα στον υποτροπικό να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου.
    Σε αυτό θα σιγοντάρει η δεξαμενή ψύχους πού αρχίζει και ενισχύεται στο βόρειο πόλο και παράλληλα θα αρχίσει να ξεχύνεται σε όλο το βόρειο κομμάτι της Ευρώπης δίνοντας άκρως χειμερινές συνθήκες και τα πρώτα χιόνια μέχρι πολύ χαμηλά υψόμετρα.
    Από τις 18 με 19 τού μήνα όλα δείχνουν ότι η κυκλοφορία αλλάζει άρδην στην Ευρώπη καθώς μέρος αυτών των πολύ ψυχρών αερίων μαζών θα φτάσουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη και μέρος των Βαλκανίων δημιουργώντας ισχυρές υφέσεις στα νερά της Μεσογείου.
    Εν κατακλείδι γιά τη χώρα μας τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν σε αλλαγή του καιρικού σκηνικού με το πάνω χέρι να παίρνουν οι νοτιάδες με την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως στο πιό δυτικό κεντρικό βόρειο και ανατολικό νησιωτικό τμήμα της επικράτειας.
    Ανοιχτό παράθυρο η βόρεια και ΒΔυτική χώρα να επηρεαστεί οριακά από τμήμα αυτών των ψυχρών μαζών με τις πρώτες χιονοπτώσεις να καραδοκούν στα ορεινά και ημιορεινά στο 3ο 10ημερο τού μήνα.
    Από πλευράς θερμοκρασίας θεωρώ σίγουρο ότι ο μήνας θα κλείσει με θετικές αποκλίσεις και θερμότερος του κανονικού ιδιαίτερα στις νοτιότερες περιοχές.
    Τελειώνει λοιπόν σε λίγες ημέρες το παρατεταμένο διάστημα καιρικής απραξίας και πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φώτη! Η φθινοπωρινή αλλαγή φαίνεται και στα διαγράμματα πλέον! Από το 0c στα 850hpa στους 20c.

      Διαγραφή
    2. Jeank προσωπικά ως κάτοικο της δυτικής ΒΔυτικης χώρας δεν με χαλάει καθόλου.
      Έρχεται ο νοτιάς σιγά σιγά που θα τα σαρώσει όλα.
      Τέρμα τα μελτέμια,τέρμα τα ξεροβόρια από δω και πέρα και τα φαινόμενα σε ίδιες συγκεκριμένες περιοχές που έτσι και αλλιώς δεν τις έχουν ανάγκη το επόμενο διάστημα.
      Άλλωστε όπως έγραψα στην εκτίμηση αν την διάβασες προσεκτικά,η θερμοκρασία του Οκτώβρη θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα όλον το μήνα και ειδικά στη νότια Ελλάδα.
      Όποια αλλαγή γίνει αυτή θα αφορά τη Βόρεια Ελλάδα θερμοκρασιακά όπως και στο θέμα των βροχών πρέπει να πάρει τα ηνία η δυτική και βόρεια χώρα γιατί φέτος το έχει παρά ξηλώσει.
      Νομίζω ότι μέσα από το νοτιά και τις κακοκαιρίες της κεντρικής Ευρώπης θα ανοίξει σταδιακά ο δρόμος γιά άφθονες βροχές και καταιγίδες και στη χώρα μας.
      Ας μην βιαζόμαστε.

      Διαγραφή
    3. Κάποιες βροχές αναμένονται αλλά όχι κάτι σοβαρό μέχρι και τις 28.Φθινόπωρο είναι δεν είναι είδηση κάποιες βροχές μην τα φουσκώνεται πάλι.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε,με ενδιαφέρει να ξεκινήσουν οι βροχές φθινοπωρινού τύπου από τα δυτικά ΒΔυτικα όπως αρμόζει στην εποχή και αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί οσονούπω.
      Δεν μίλησα ποτέ για ακραία φαινόμενα και ούτε θέλω η ανέφερα Θεσσαλία και άλλα.
      Από το μυαλό σου βγάζεις ότι τα φουσκώνω?
      Ένα πράγμα που προσωπικά ποτέ δεν κάνω(εκτός και όντως υπάρχει σοβαρός λόγος)είναι τα τρομοκρατώ.

      Διαγραφή
  12. Δάσκαλε μπορείς ,άνευ ενοχών, να συνεχίσεις να λαλείς και εν παροιμίαις.
    Οι παροιμίες έίναι γνωστές και εν ευρεία χρήσει από την αρχαιότητα ΄μέχρι σήμερα.
    Ετυμολογείται είτε από το παρά +οίμος =δρόμος ,είτε από το παρά + οίμη=τραγούδι. Δηλαδή κάτι που πήγαινε στην αρχή ή δίπλα από τον κυρίως δρόμο ή το κυρίως τραγούδι (βλ. πρελούδιο).
    Ο γνωστός λεξικογράφος Ησύχιος λέει για την παροιμία : "Λόγος βιωφελής παρά την οδόν λεγόμενος".
    Άλλωστε όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι ελάλουν και εν παροιμίαις και παραβολαίς .----=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από 12 έως 17 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά κλιματικά του Οκτωβρίου βρίσκονται πολλές περιοχές της βόρειας Ιταλίας.
    Ένα παράδειγμα είναι το Τορίνο όπου η θερμοκρασία άγγιξε(και αγγίζει) τούς 32 βαθμούς την ίδια στιγμή πού η μέση μεγίστη είναι στους 16 βάση της τριακονταετίας 1960-1990(αυτό είναι το πιό λογικό και όχι οι μετρήσεις του ΕΑΑ που παίρνουν ως σύγκριση τα τελευταία 15 χρόνια που υφίσταται ήδη η υπερθέρμανση).
    Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στην Ευρώπη όσο και αν εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν νιώθουμε στο μέγιστο βαθμό τις επιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φώτη πολύ σωστή η σύγκριση στα 30 χρόνια. Περισσότερο από την κλιματική αλλαγή θα επηρεαστεί η κεντρική Ευρώπη πιστεύω. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μέσες τιμές

      Διαγραφή
  14. Η Κρήτη λοιπόν πάει για ένα ακόμη μαρτυρικό φθινόπωρο. Ουπς, ξέχασα! Ρίχνει 2.000 mm στα Λευκά Όρη, άρα είμαστε εντάξει. Τι κι αν έχει γίνει τσιμέντο από την ανομβρία το έδαφος στο μισό νησί τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπαμε, χρειάζεστε ταμιευτήρες. Μια Νάξος και έχει δύο ταμιευτήρες.

      Διαγραφή
  15. Πρόβλημα με τα κουνούπια έχουμε και στην Φθιωτιδα, γεγονός που δεν φαίνεται να βελτιώνεται, λαμβάνοντας υπόψη τις μεσοπροθεσμες προγνώσεις.Ουτε μια ψυχρή εισβολή θα ήταν καλό να συμβεί διότι μετά τις βροχές του Σεπτεμβρίου,η βλάστηση βιώνει μια δεύτερη άνοιξη και η μετάβαση προς τον χειμώνα θα ήταν προτιμότερο να γίνει ομαλά.
    Πάντως,έχω την εντύπωση πως ο καιρός θα συνεχίσει να κινείται σε καταστάσεις εκτός του μέσου όρου.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, στην Αττική τα κουνούπια είναι σχεδόν ανύπαρκτα για τρίτη σερί χρονιά, ακόμα και σε εξοχικές περιοχές. Δυστυχώς, αυτό μάλλον οφείλεται στις αρκετές πυρκαγιές, που είχαμε τα τελευταία χρόνια στον νομό. Γράφω, δυστυχώς, διότι ας είχαμε κουνούπια, αν ήταν να μην έχουμε πυρκαγιές. Τουλάχιστον, τα τζιτζίκια τραγουδάνε ακόμα. Πιθανότατα, το κύκνειο άσμα τους πια. Κύκνειο άσμα είναι, βέβαια, έτσι κι αλλιώς το τερέτισμα - ερωτικό κάλεσμα του τζίτζικα, που πεθαίνει μετά την αναπαραγωγή.

      Διαγραφή
  16. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, όμως από την απλη ανάγνωση των μοντέλων φαίνεται ολοφάνερα ότι το φθινόπωρο θα απουσιάζει για καιρό ακόμη...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εάν αυτό το φετινό φθινωπορο είναι κανονικό και εάν αυτός ο Οκτώβρης κινείται μέσα στα σωστά καιρικά όρια τότε φίλοι μου και εγώ δεν είμαι ο Γεροπαναχαικος από το Ριον αλλά είμαι.ο αυτοκράτορας Μοντεζούμα ο Αβραάμ Παπάς και ίσως ο Αρίλλας η και ο Τζεκινγκ Χαν Καλημέρα σε όλους τους φίλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό μιλάω για πιτσιρίκια λεβέντη μου, ακόμη και οι 45άρηδες είναι μικροί για να καταλάβουν τι εννοείς. Τόσο γρήγορα και γεωμετρικά εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή, που και 10 χρόνια διαφοράς ηλικίας είναι ικανά να προσδώσουν σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση του κλιματικού μέσου όρου.

      Διαγραφή
    2. Έχω την αίσθηση ότι ο Vanzel Spano μας "εργάζεται" κανονικά και δέιχνει να το απολαμβάνει κιόλας. Λειτουργεί ως "agent provocateur ".
      Mέσα Οκτωβρίου και λαλούν τζιτζίκια !!!. -------======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Χάχα χάχα α ρε Αργύρη πόσο δίκιο έχεις....
      Συμφωνώ απόλυτα με τον Χρήστο όπως και με τον Βασίλη.
      Είμαι 37,αλλά έχω διαβάσει και μελετήσει τόσο την καιρική προϊστορία που δεν χρειάζεται να μεγαλώσω.
      Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο "κενό" στην μετεωρολογική προϊστορία από την νέα γενιά.
      Κατά τα άλλα από αύριο σιγά σιγά ξεκινούν εκτεταμένα 28αρια και έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας 30 πλας κυρίως στα νότια.
      Αλλά τι λέω, αν πει και έρθει καμιά βροχή και καταιγίδα μετά,θα βγουν και θα πουν αρκετοί και αρκετές,"τι καιρός είναι αυτός μπουχτίσαμε!"
      Και όλα αυτά μέσα στην καρδιά του φθινόπωρου.
      Βρε δε ντρεπόμαστε λιγάκι λέω εγώ επιτέλους.

      Διαγραφή
  18. Ο Οκτώβρης μέχρι στιγμής +2.5 β.κστα πολύ νότια έως +4.5β.κ στα δυτικά και βόρεια. Ο πιο ζεστός εβερ σε μεγάλο μέρος της χώρας αν δεν έρθει ψυχρή εισβολή μέσα στο μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επιτέλους Φώτη .Να ξεφύγουμε από την καιρικη μιζέρια.Δασκαλε μην πτοεισαι με τίποτα. Συνέχισε το έργο σου κ μην δίνεις σημασία.Ο παππούς μου ελεγε..Όποιος δεν μπορεί να χτυπήσει το γαϊδούρι, χτυπάει το σαμάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σύντροφοι...παραττηρήστε λίγο και τους χάρτες του Β Ημισφαιρίου....ο Καναδάς είναι άδειος από ψύχος...η ΝΑ Γροιλάνδία...έχει χαμηλό αντί ανικυκλώνα...και η Σιβηρία που έχει παγώσει σιγά σιγά..καταπίνει την δυτική Ρωσσία....to be continued.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαλημέρα!

    Φιλαδέλφεια αυτήν τι στιγμή το ψηφιακό θερμόμετρο λέει 16.5c (ΕΜΥ 14c ο αυτόματος), κέντρο Αθήνα 14.9c, Tατόι 9.2 και Πειραίας στους 19.6c και Νίκαια στους 18,9c. Μεγάλες διαφορές και η αναστροφή κάνει πάρτι. Τεράστιες διαφορές άμα σκεφτείτε ότι μιλάμε για λίγα χιλιόμετρα.

    Τις επόμενες μέρες φαίνεται το κρύο να επιλέγει την δυτική και κεντρική Ευρώπη και από εκει που έχουν 25c κάποιες περιοχές θα δούνε και χιόνι. Εμείς φαίνεται να κάνουμε πάρτι το θερμό τομέα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Toν σεισμό που έκανε τώρα το πρωί, τον κατάλαβε κανείς ή σας έπιασε στον ύπνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή