Φθινόπωρο…

Από εδώ ως τη φουφού του καστανά δύο φεγγάρια δρόμος! Φωτ. Χρήστος Τσαντήλας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τη Ν. Ιταλία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά Ελλάδα, τη Δ-BΔ Πελοπόννησο και πιθανώς στη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 


Την Τετάρτη (18/10) αρχικά προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, αλλά σταδιακά και από τα Β-ΒΔ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Την Πέμπτη (19/10) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι, Ν-ΝΔ στα δυτικά και Β-ΒΔ στα ανατολικά, δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Παρασκευή (20/10) προβλέπεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, αλλά και ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ σε όλη τη χώρα με τάση ενίσχυσης από  το απόγευμα στο Β. Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Το Σαββατοκύριακο (21-22/10), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές. Παροδικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται βασικά στη ΒΔ Ελλάδα.     

57 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα από Νέα Φιλαδέλφεια. Μόλις πέρασε μια ανοιξιάτικη μπόρα και σε λίγο βγαίνει ο ήλιος. Από τέλος της εβδομάδες έρχονται οι νοτιάδες και ανεβαίνει η θερμοκρασία να μας θυμίσει ο καιρός ότι μπαίνει σιγά σιγά το καλοκαίρι και ο Μάιος τελειώνει σύντομα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 75 Αυγούστου και κτλ κτλ.. Κουράστηκαμε να βλέπουμε αναρτήσεις στα social από παραλιες και Beach bar από μικρούς και μεγάλους. Μια νέα μόδα που δεν υπήρχε πριν 20,30 χρόνια για Οκτώβρη μήνα.. Το φθινόπωρο θα εμφανιστεί στη χώρα μας τις επόμενες μέρες αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές και για λίγο.. Ίσα ίσα να σπάσει την μονοτονία από το αιωνιο καλοκαιρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία κάστανα στην φώτο. Καλό φθινόπωρο από την έστω και προσωρινά φθινοπωρινή Ξάνθη σήμερα με συννεφιά και ψιλόβροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομοτηνή,"βουτιά" του υδραργύρου στους 12° , με σιγανή βροχή...(Δ)

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα από την κρύα (7-8c μέγιστη )και ηλιόλουστη Στοκχόλμη όπου ο χειμωνας κάνει τις πρωτεσ αναγνωριστικές προσπάθειες.Ο χειμώνας έφτασε ήδη στη βόρεια Σουηδία.Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω πω!! Εμείς για να δουμε 8 μέγιστη πρέπει να έρθει ψυχρή εισβολή τον Γενάρη!!

      Διαγραφή
  5. Θα μυρίσει φθινοπωρο αυριο-μεθαυριο σε μεγαλο μερος της χωρας αλλα απο την παρασκευη ανοιγουν οι πυλες του καλοκαιριου.
    Εσεις κυριε Ζιακόπουλε πόσο εκτιμάτε οτι θα παραμείνουν ανοιχτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α. Μετεξεταστέος, γιατί δεν γνωρίζεις ότι: (α) οι νοτιάδες του φθινοπώρου δεν είναι Λευκόνοτοι όπως εκείνοι της άνοιξης αλλά «Μαυρόνοτοι» (φέρνουν μαύρη συννεφιά) και β) η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα είναι συχνά όχι απλώς υγροαδιαβατική αλλά υπο-υγροαδιαβατική και ενίοτε μηδενική (ισόθερμο στρώμα).
      Β. Κατακριτέος, γιατί έκανες στον «δάσκαλο» παραπλανητική ερώτηση.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Θα την αποκαλούσα και "μαιευτική" επειδή είναι κατευθυνόμενη.

      Διαγραφή
    3. Χάχα χάχα αργήσατε αλλά απαντήσατε όπως μας έχετε συνηθίσει....
      Συμφωνώ και επαυξάνω.

      Διαγραφή
  6. Στάχτη να γίνεις σατανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε κυριε να κανει λιγο καλοκαιρακι παραπανω,να γλιτωσουμε λιγο θερμανση,τι να πληρωνουμε απο τωρα....

      Διαγραφή
    2. Είπε ο ο ένας ανώνυμος στον άλλον....

      Διαγραφή
    3. Φώτη απαντάς ωραία.Δημητρης κεντρική Κορινθια

      Διαγραφή
    4. Φώτη..ματράλη....από τα καλύτερα που έχω διαβάσει..."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Πότε θα χουμε αντικυκλωνα στις Αζόρες μπας και δούμε λίγο βροχή στην Κρήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνηθισμένη η δυτική ΒΔυτική χώρα και το Ιόνιο στα τοπικά έντονα φαινόμενα που έρχονται αύριο(υπάρχουν δεδομένα της τελευταίας στιγμής που όπως αναμένονταν λόγω των παραμέτρων που κυριαρχούν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ενισχύουν κι'άλλο την εν λόγω διαταραχή).
    Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γιά αυτές τις περιοχές που τα 50 και 60 πλας χιλιοστά τα έχουν ψωμοτύρι αλλά μία τυπική μέρα φθινόπωρου επιτέλους κατέφθασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαταραχή θα πειάσει κυρίως την βόρεια χώρα και δευτερευόντως την δυτική.
      Τα μοντέλα δείχνουν συνεχή ποτιστική βροχή για τα βόρεια.Στα δυτικά αναμένονται φαινόμενα περισσότερο με την μορφή μπόρας,και λιγότερο ποτιστικές.
      Αν τελικά πέσουν έξω οι προγνώσεις θα δείξει.

      Διαγραφή
    2. Η Βόρεια Ελλάδα όπως το είπες, θα έχει βροχές καλές και ποτιστικές κατά τόπους και κατά περιόδους.
      Ολη η δυτική ακτογραμμή καθώς και περιοχές γύρω από την Πίνδο και μέχρι την κεντροδυτική Πελοπόννησο θα επηρεαστούν από τοπικά ισχυρές καταιγίδες τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.
      Το σύνολο των τριών μεγάλων μοντέλων(ECMWF GFS OUKMO), αυτό ακριβώς δείχνουν.
      Ας μην λέμε πράγματα πού τα μοντέλα δεν δείχνουν.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Ανώνυμε κάπως μπερδεύεσαι. Δε μπορεί να λέμε ότι θα πιάσει κυρίως την βόρεια χώρα η διαταραχή, όταν όλα τα μοντέλα δίνουν 40 με 60 χιλιοστά στα περισσότερα δυτικά (από β. Ιόνιο-Ήπειρο έως Δ. Στερεά έως Αχαία) και 5 με 15 χιλιοστά στα βόρεια. Οι ποτιστικές βροχές και τα σχετικά χαμηλά ύψη υετού δεν είναι παράγοντες που καθιστούν μια κακοκαιρία σημαντική για κάποια περιοχή. Επίσης όταν λες μορφή μπόρας τι εννοείς? Αν βρέχει δυνατά με καταιγίδες κατά περιόδους για 6-8 ώρες συνεχόμενα, όπως φαίνεται ότι θα κάνει σήμερα μετά το μεσημέρι στα Δ-ΒΔ κι όπως συχνά-πυκνά συνηθίζεται να κάνει στη δυτική χώρα το φθινόπωρο, αυτό το αποκαλείς μπόρα?
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    4. 8:53
      10:18
      Κρίνω από όσα προγνωστικά είχα κοιτάξει σχετικά με τις προγνώσεις του υετού κατά περιοχές.Αν υπάρχουν και προγνωστικά που δεν τα είδα να δίνουν περισσότερο υετό που αναφέρετε εσείς στα σχόλια σας πάω πάσο.

      Διαγραφή
    5. Δες λίγο σταθμούς δυτική Ελλάδα και βόρεια και θα πειστείς σε αυτά που γράψαμε τελικά.

      Διαγραφή
  9. Η ζέστη καλά κρατεί στην Κρήτη. Καλοκαιρινή θα ελεγα ακόμα και το βραδυ δεν έχει την παραδοσιακή ψυχρα που είχαμε πάντα τετοια εποχή αλλά πάνω από 20 βαθμούς. Εννοειται βροχές πουθενά. Φοβερή χαρα για τους τελευταίους τουρίστες της σεζόν που ξεφεύγουν από το κρύο των χωρών τους και μπορούν ακόμα να κάνουν ηλιοθεραπεία και μπάνιο στις πισίνες και στις θάλασσες. Νομίζω ότι το κλίμα μας κάθε χρόνο αρχίζει να θυμίζει ολοένα και περισσοτερο αυτό της Κύπρου. Ακόμα και εκεί είδαν καλές βροχές και καταιγίδες αυτές τις μέρες. Όπως και στο Λίβανο και στο Ισραηλ. Εδω τίποτα. Και επεται συνεχεια με 30αρια σκόνη και νοτιάδες…
    Γιάννης Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκότος και έρεβος σήμερα στο Ανω Βόιο...λόγω πυκνής ομίχλης....με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 10 βαθμούς...να σημειωθεί ότι ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι όσο πιο επίμνονη και πυκνή είναι η ομίχλη...τόσο πιο σημαντική είναι η μεταβολή που έρχεται...μιλάμε για ομίχλη μεταφοράς σαν εκείνες των θρίλερ..ευκαιρία λοιπόν για ωμότητες...δλδ ψήσιμο στα κάρβουνα..!
    Στα της μεγάλης κυκλοφορίας τώρα φαίνεται να εγκαθίσταται επίμονος αντικυκλώνας στην δυτική Ρωσσία...με αποτέλεσμα ο Αντλαντικός..να κυριαρχεί στην Ευρώπη...η διάταξη όμως τους αντικυκλώνα στην Ρωσσία θα οδηγεί τα χαμηλά του Αντλαντικού...έτσι θα δούμε χαμηλά να κινούνται δυτικά(!!)...η και Βορειοδυτικά..εμείς μάλλον θα τσιμπαμε υετοφόρες υφέσεις..που θα αποκόπτονται από την γενικότερη κυκλοφορία...εχοντας όμως να αντιμετωπίσουμε..εναν υποτροπικό που χαίρει άκρας υγείας....
    Βροχή πλέον στο χωριό με ομίχλη..και στον αέρα μυρίζει και τσίπουρο που ψήνεται.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη φίλε "Θωμά" , νομίζω ότι δεν πρόκειται για ωμότητες αλλά για ............ "ψημενότητες" ( Ζήκος).
      Ο εμπειρικός κανόνας περί ομίχλης που μνημονεύεις , επαληθεύεται σήμερα εδώ.

      Διαγραφή
    2. Aγαπητέ Π.Α. η ομίχλη μεταφοράς των ορεινών...(οχι η αναστροφική των πεδινών)...είναι ένα πολύτιμο εμπειρικό εργαλείο ...πρόγνωσης του επόμενου εξαώρου...εφόσον δεν διαλύεται το μεσημέρι...τότε η μεταβολή του καιρού είναι βέβαιη...αφορά..το θερμό μέτωπο του χαμηλού που πλησιάζει...η ομίχλη δε που πέφτει ενώ κάτω εχει παχνη και δεν λιώνει η πάχνη σημαίνει χιονόπτωση...,η μαγεία είναι ότι πολλές φορές οπως και σήμερα..η κίνηση των πυκνών χαμηλών νεφών δημιουργεί ενα ασθενές αεράκι..και βλέπεις τα κλαδιά στα δάση να παίζουν μαζί της..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Καλοοό.

      Κατά τα λοιπά περιμέναμε 43 άνομβρες ημέρες για να δούμε 2 mm στη Θεσσαλονίκη. Τα χάλια μας.

      Διαγραφή
    4. το εδώ είναι Δ΄.Κορινθία . Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Aκριβώς "Θωμά".Στα ορεινά είχα σήμερα αυτήν την εμπειρία. Ευρωστίνη :1200 μ. και Μαύρο όρος : 1756 μ. .Εκεί συνάντησα και δύο φίλους μου που μετέφεραν με ένα αγροτικό 6 κιβώτια με μανιτάρια από το δάσος του Σαρανταπήχου. Έχει ,μου είπαν, άφθονα. Εγώ τα αποφεύγω για το γνωστό λόγο.
      Χρίστο ,αντιθέτως, εμείς εδώ είχαμε καλή βροχή ,ανέλπιστα.Γύρω στα 30 χιλ. Πρέπει να συνέβη αυτό που λέει ο Γιάννης από την Παραμυθιά .Ισως και κάτι άλλο ; ( Φώτη ;) . ------======Π.Α.

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα σας. Και άλλο ένα (1) mm σήμερα και τέλος. Σύνολο τρία και μην μου πείτε "............ και να 'ναι κρύα!"

      Διαγραφή
    7. Για τα περί ομιχλών:
      1) Όταν υγρός αέρας περνά πάνω από επιφάνεια που είναι ψυχρότερη από το σημείο δρόσου των υδρατμών του, παρατηρείται συμπύκνωση των υδρατμών και σχηματισμός ομίχλης που είναι γνωστή ως ομίχλη μεταφοράς.
      2) Ομίχλη πλαγιάς ή ανολίσθησης σχηματίζεται όταν υγρός και σχετικά ζεστός αέρας ανολισθαίνει στην πλαγιά λόφου ή βουνού. Ο ανερχόμενος αέρας λόγω της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης που συναντά, διαστέλλεται και ψύχεται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών του και το σχηματισμό ομίχλης.
      Νομίζω ότι ο κυρίαρχος μηχανισμός είναι ο δεύτερος (ομίχλη πλαγιάς). Οι παλαιοί Αθηναίοι προμάντευαν αν βρέξει ή δεν θα βρέξει από το αν ο Υμηττός «εφορούσεν ή όχι την συννεφοκουκούλαν του».

      Διαγραφή
    8. Χρήστο, μια χαρά τα πας κι εσύ με τις παροιμίες!

      Διαγραφή
    9. Μας βλέπω να λογοκρινόμεθα, Δάσκαλε.

      Διαγραφή
    10. Καλημέρα σε όλους!
      Χρήστο ωραίος!
      Αγαπητέ Πέτρο δεν έχω στοιχεία από σταθμό στη δυτική Κορινθία(έχει χαλάσει και του Δερβενίου) να δω λεπτομέρειες, όμως πολύ συχνά όταν μπαίνει το μέτωπο στον Πατραϊκό κόλπο και ανατροφοδοτείτε, το δυτικό κομμάτι του Κορινθιακού ιδιαίτερα αυτή την εποχή καταφέρνει και κράτα ζωντανές,μέρος αυτών των καταιγίδων.
      Όσο πιό ανατολικά συνήθως αυτές εξασθενούν.
      Κάποιες λίγες φορές όμως το σύστημα καταφέρνει και διατηρεί δυναμική έως ότου φτάσει στην Αττική.
      Ελάχιστες θα έλεγα..
      Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όμως(σίγουρα τις έχεις βιώσει) με στατικό καιρό δυτικού ρεύματος όπου δεν περνά τίποτα ανατολικά(φράχτης η περιοχή μεταξύ Παναχαϊκού έως Χελμού).

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για τις ομίχλες...αλλά πείτε μας γιατί αφιερώσατε στο προηγούμενο post δύο υποπαραγράφους παρακαλώ...στον Σκανδιναβικό?....τι είναι κρυμμένο πίσω από αυτήν την διάκριση??....πείτε μας αλλιώς θα αρχίσω να γράφω στον Αγιο Βασίλη στα γεράματα....."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    12. Τη μεγάλη εικόνα ψάχνω, «Θωμά»!
      Το μοντέλο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας των τριών κυττάρων (κύτταρο Hadley, κύτταρο Ferrel και πολικό κύτταρο) είναι ένα θεωρητικό μοντέλο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε πολλά πράγματα, αλλά δεν θα το δούμε ποτέ όπως ζωγραφίζεται στο χαρτί. Κάθε μέρα, κάθε, εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο χορεύεται ένα ατελείωτο γαϊτανάκι σε ένα «αλώνι» περιορισμένων διαστάσεων, οι οποίες όμως δεν μειώνουν τους άπειρους συνδυασμούς κινήσεων και χρωμάτων.
      Τις τάσεις στους μεγάλους «παίκτες» της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γυρεύω, φίλε μου, μέσα από τις τηλεσυνδέσεις και τις καραμπόλες της, μήπως ακούσω το ασθενές σήμα της επίδρασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μήπως δω κάτι από το μέλλον.
      Είμαι σαν εκείνον που έλεγε: «Αφήστε το χάος να μαίνεται, περιμένω τη μορφή!»

      Διαγραφή
    13. Eυχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε και πιστεύω(δυστηχώς για μένα και τους λοιπούς σκεπτικιστές) το σήμα για την ώρα το έχετε ,δλδ τον ενοχλητικό υποτροπικό..ο οποίος επιβιώνει..και "ψηλώνει" με όλες τι συνθήκες.....αν είχαμε ένα μικρό δασάκι όπου το ένα είδος δέντρου προσπαθεί να κυριαρχήσει στα άλλα...τότε ο υποτροπικός...σιγά σιγά θα καταλάμβανε...το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης....,εγώ πάντως θα τα γ΄ραψω αυτά στον Αγιο Βασίλη.."θωμάς"

      Διαγραφή
  11. Μια κανονικη κακοκαιρια βορειας και δυτικης ελλαδας απολυτως απαραιτητη.
    Οχι κατι τρομερο. Αλλωστε και η διαταραχη που ερχεται δεν ειναι κατι σπουδαιο.
    Εμενα το ματι μου δεν λεει να φυγει απο τον υποτροπικο που θα μας ταλαιπωρησει. Δεν αντεχεται αυτο το πραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ισχυρές καταιγίδες με αλλεπάλληλα ηλεκτρικά αυτή τη στιγμή σε Αιτωλοακαρνία και Αχαΐα.
    Επιτέλους μύρισε έντονα φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μέτωπο φίλε κινήθηκε τελικά πάλι πιο νότια και επηρέασε πάλι πιο πολύ την Αχαΐα.. Ζητειται μέτωπο αποκλειστικά για Βδυτικη Ελλάδα. 😃

      Διαγραφή
    2. Γιάννη καλομάθατε μου φαίνεται.
      30 με 40 χιλιοστά μια χαρά ήταν.
      Τώρα ότι το σύστημα κινήθηκε πιό νότια στα δυτικά ισχύει.
      Πάνω κάτω τα ίδια χιλιοστά είχαμε και εμείς ενώ στο Μεσολόγγι σημειώθηκαν και κάποια πλημμυρικά φαινόμενα.
      Ο Πατραϊκός κόλπος ξανά μίλησε με 60 χιλιοστά μέσο όρο.
      Όσο για τα ΒΔυτικα, εκεί έχει και συνέχεια από τις 22 και μετά....
      Καλό ξημέρωμα σε όλους τους φίλους.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, σιγανή βροχή από νωρίς το απόγευμα, θερμοκρασία 15c κανονικός φθινοπωρινός καιρός από χθες Δευτέρα που ξεκίνησε με συννεφιά και ΒΑ άνεμο, επίσης αρκετή αίσθηση ψυχρας. Τα μακρυμάνικα ρούχα φοριούνται πλέον όλη την ημέρα, αν και με την άνοδο θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο πάλι μέσα στην ημέρα θα έχουμε αρκετή ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καθαρα φθινοπωρινη η σημερινη ημερα στα Γιαννενα με 34 χιλιοστα βροχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα από την φθινοπωρινή Λέσβο! Από αργά τη νύχτα άρχιζε μία ψιχάλα που όσο ξημέρωνε δυνάμωνε.. Αυτήν την ώρα ρίχνει ποτιστική βροχούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα από Ξάνθη. Ψιχάλα από χθες ανά διαστήματα χωρίς τίποτα το σπουδαίο. Η ανομβρία συνεχίζεται εδώ. Το χώμα έχει γίνει τσιμέντο και με ψιχάλα δεν γίνεται δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σφοδρή αλλαγή του καιρού στην ΝΔ Αρχαία και κυρίως περιοχή Πάτρας με Μικροπλημυρες και στο πέρασμα Ρίου Αντιριου Αρκετά χιλιοστά βροχής έπεσαν με το Παναχαικο να δέχεται 70mm ενώ οι πεδινές περιοχές δέχτηκαν απο45 εως60 mm Επιτέλους μύρισε Φθινώπορο και καθάρισε η ατμόσφαιρα Καλημέρα σε όλους και τον απεριόριστο σεβασμό μου στον ΔΑΣΚΑΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγνώμη για το λάθος ΒΔ Αχαια. ήθελα να γραψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κατά τις 9 εχθες το βράδυ ξεκινησε να βρέχει και παρολο τα πολλά αστραποβροντα και τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, δεν υπηρξε καταιγίδα στην περιοχή μου,παρά μόνο ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης.
    Όμορφο φθινοπωρινό σκηνικό όλη μέρα σήμερα με χαμηλή νεφωση, ψιλόβροχο και θερμοκρασία έως 18 βαθμούς.
    Βλέπω μεγάλη ανησυχία για την πορεία του καιρού, αλλά όπως έγραψα πριν λίγες ημέρες, θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.
    Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που έχομε εσένα, Χριστόδουλε, για τα μελλούμενα. Ομολογώ ότι σε θαύμασα για την σταθερότητα με την οποία μίλησες προβλέποντας την παράταση της ψυχρής περιόδου τον περασμένο χειμώνα, που επιβεβαιώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα στην όμορφη παρέα και τον Δάσκαλο μας!Σήμερα ένας παππούς μου είπε "στα νιάτα μου του Αη Δημητρίου βγάζαμε στα γρασιδια τα ζώα να βοσκήσουν"... Τα τελευταία αρκετά θα έλεγα χρόνια η σπορά για τα "γεννήματα" γίνεται προς τέλος Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη.Εγω πιστεύω πάντως ότι και να κάνουμε η κατάσταση δεν αλλάζει οπότε η μόνη λύση είναι να προσαρμοστούμε.Εδω έχει να βρέξει από περισυ!Καρυστος Εύβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη Κάρυστος... Θα σας επισκεφθούμε πάλι το καλοκαίρι.

      0,6 mm σήμερα στη Θεσσαλονίκη. "Μάζευε κι ας είναι και ρώγες", είχε πει πετυχημένα κάποτε ο Δάσκαλος.

      Διαγραφή
  21. Έφτασαν σήμερα οι βροχές και εδώ στη Ρόδο. Είχε 45 μέρες να βρέξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΕΝ υφίσταται φέτος το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου για την δυτική ΒΔυτική Ελλάδα.
    Από τις 25 του μήνα και μετά σταδιακή μεταβολή του καιρού με πιθανότητα μεγάλης διάρκειας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, τρεις ημέρες με φθινοπωρινό καιρό καθαρά, σιγανή βροχή κατά διαστήματα που έδωσε περίπου 12,5 χλστ υετού και θερμοκρασία περίπου 14-16C. Από σήμερα το μεσημερακι άρχισε να ανοίγει ο καιρός και η θερμοκρασία σκαρφάλωσε απευθείας στους 20C. Από αύριο όπως και παντού άλλωστε αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας. Περιμένουμε με υπομονή το επόμενο φθινοπωρινό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια κ.Στυλιανακη,προσπαθώ πάντα να είμαι σε άμεση επαφή με την μητέρα φύση και τα πλάσματα της(Σε στεριά, αέρα και θάλασσα)για να μπορέσω να βρω τον εαυτό μου και συνάμα να αποκωδικοποίησω,στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα οσα μου "λενε" τα έμψυχα όντα της μεγάλης μας μητέρας...
    Πιστεύω ότι τα καταφέρνω αρκετά καλά,παρόλο που όλα προσπαθούν να προσαρμοστουν στην νέα κανονικότητα και είναι πολύ δύσκολο,ακόμη και για μένα,να βγάλω ακριβή συμπεράσματα καθώς όλα μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς και δεν υπάρχουν οι "σταθερες" που έλεγαν οι παλαιότεροι.
    Αυτό το βλέπω καθημερινά,τόσο στην στεριά, όσο και στην θάλασσα.
    Μίλησα πριν καιρό και παρομοίασα την ολη κατάσταση με ένα φορτηγό που με "σπασμενα" φρένα, οδεύει προς κατοικημένη περιοχή χωρίς μάλιστα να φαίνεται κατι ικανό να το σταματήσει.
    Συνεχίζω να βλέπω το ίδιο πράγμα πολύ καιρό τώρα,αλλά δεν βλέπω κάποιον που να έχει την θέληση να προλάβει όλα όσα έρχονται οσονούπω...
    Ελπίζω να διαψευστώ και όλα να κυλήσουν πολύ καλύτερα από όσα εγώ "βλεπω"...
    Μπαίνοντας όμως στο 2ο "σταδιο"(3 είναι πάντα τα σταδια),κάτι δεν μου κάθεται καλά και προσπαθώ να δω τι ακριβώς έρχεται...
    Να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή