Ο καιρός της εβδομάδας

Φθινοπωρινό τοπίο, του Γιώργου Ξυλιά.


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται Α-ΒΑ και τη νύχτα προς την Τετάρτη θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επικρατήσουν Δ-ΝΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σημειώνεται ακόμα ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. 


Την Τετάρτη (1/11), ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιθανώς στη Θράκη και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (2/11), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Τέλος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στη ΒΔ Ελλάδα και το Σάββατο (/11) σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα εκδηλωθούν αξιόλογης έντασης βροχές και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα θα επικρατήσουν άνεμοι νότιων διευθύνσεων με ένταση ως τα 8 μποφόρ. 

18 σχόλια:

  1. Προς το παρόν αγνοείται το φθινόπωρο ,μόνο σε φωτογραφίες το βλέπουμε ,ένας αφύσικος καιρός συνεχίζεται έως καλοκαιρινός, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα φθινόπωρα και δε γνωρίσαμε ακόμα την ψυχή μας
    και ω συντριβή του ονείρου μας: μας έκλεισες όλους τους δρόμους για να μας ανοίξεις ένα μονοπάτι στο άγνωστο.
    Καλό φθινόπωρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ άλλο να φοραω κοντομάνικο και να σκάω από τη ζέστη. Επειγόντως φθινόπωρο! Τέτοιο καιρό τα παλιά χρόνια είχαμε στρώσει χάλια και μπουμπουνιζαμε το τζάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γίγαντας ο Ουγκώ, αλλά εγώ προτιμώ τον δικό μας:

    «Για όποιον ωσάν κι εμένα ζει με τα παράθυρα ανοιχτά
    πικρό είναι το φθινόπωρο
    με το βοριά του και την καταχνιά του
    και το χαμένο καλοκαίρι φίλος που έφυγε.»
    (Βίκτωρ Ουγκώ, Φθινόπωρο. Μετ. Αντρέας Καραντώνης, εκδ. Παπαδήμα)

    «…Και μπήκε ο ήλιος της αυγής ολάρμενος στο σπίτι
    και μπήκε ο μήνας Τρυγητής με τα γλυκά σταφύλια
    και με τους σκούρτους, τις μουστιές και με το Βάκχο πρώτο,
    με πίπιζες και με χορούς κι ολόγδυτες Βακχίδες
    και με σηκώσαν από χάμου ως του βουνού το ψήλος
    και πήα μαζί τους όλο πνεύμα ανάερο, φτερουγάτο!
    Και πού ’μαι τώρα; Ούτε και ξέρω. Σ’ άλλη γης και χρόνο!...»
    (Κώστας Βάρναλης, Ποιήματα, Χινόπωρος. Εκδ. Κέδρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Δάσκαλε. Μακάρι να έρθουν οι πολυποθητες βροχές κ Μυτιλήνη. Ήδη λόγω ανομβριας παρατείνεται η αντιπυρική περιοδος μέχρι 15 Νοεμβρίου. Το ίδιο σενάριο το ζήσαμε κ πέρισυ. Οι πρώτες αξιόλογες βροχές ήρθαν 20 Νοεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις ελιές στους παραγωγικούς νομούς . Οι ξηροθερμικές συνθήκες θα ρίξουν την παραγωγή τουλαχιστον 50% σε σχεση με περυσι. ΟΙ βροχες του Σ/Κ ίσως σωσουν λίγο την κατάσταση αλλά μαλλον είναι αργά καθότι η ελια χρειάζεται βροχή τον Οκτωβρη .... Οι τιμές βέβαια θα εκτοξευτουν στα ουράνια ειδικά το προς το καλοκαίρι ... Αλλα οπως καταλαβαίνετε ουτε οι Γεωργοί ούτε οι καταναλωτές θα επωφεληθούν βεβαιως βεβαιως ! Μονο οι ιδιοκτητες Σ/Μ και οι εταιρειές εξαγωγων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ο Νοέμβριος συνεχίσει καιρικά όπως ο Οκτώβριος τότε θα μιλάμε οτί φέτος ήταν η χρονιά που συνέβησαν 2 καλοκαίρια μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπως είναι γνωστό...οταν ένα θέμα είναι ζωντανό η κάθε κυβέρνηση(τονίζω την κάθε..μην αρχίσουμε πάλι)....ξεκινάει με ιδέες προθέσεις...και καμμία φορά και εξαγγελίες...έτσι μετά την φωτιά στον Εβρο...έιχαμε
    α)Σχεδιασμός...και υλοποίηση μίας έλλογης διαχείρησης των δασών προκειμένου να απομακρύνεται η έφλεκτη συσσωρευμένη βιομάζα
    Β)Εμπλοκή της δασικής Υπηρεσίας στην πυρόσβεση
    γ)Υπαγωγή της ΕΜΥ και Ε.Ε.Α. σε ενιαίο πολιτικό φορέα.
    Αυτά είναι που θυμάμαι...από κανονιστικές πράξεις όμως δεν είδα να ανακοινώνεται τίποτα....έτσι λοιπόν ...ετοίμασα την δικιά μου απάντηση και πιο συγκεκριμένα μάζεψα βελανίδια από το Βόιο και περιμένω τις βροχές του Σκ για να τα φυτέψω σε κρυφό μέρος στο Σειχ Σου το οποίο ας σημειωθεί ήταν ενα υγιές δρυόδασος αλλά εμείς φυτέψαμε πεύκα και κυπαρίσσια.Να πώ και έναν καλό λόγο..διαπίστωσα ότι για πρώτη φορά έχουν καθαρισθεί οι χείμαροι στο περιαστικό δάσος πάνω από τις 40 εκκλησιές."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους! Προς το παρόν τα μοντέλα τάζουν αλλαγή του καιρού προς το φθινοπωρινότερο… Υπομονή και βλέπουμε! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω αυτό που καθορίζει την εξέλιξη του χειμώνα είναι κυρίως οι ελάχιστες θερμοκρασίες,που από την αρχή του Φθινοπώρου βρίσκονται στα ύψη.
    Ακολουθούν το περσινό μοτίβο με ότι αυτό σημαίνει.
    Δεν νοειτω παλιότερα παρέλαση, δίχως χιόνι στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.
    Η εκτίμηση μου είναι χειμώνας ανύπαρκτος,ίσως με κάποια εμβολιμη"τροπική"καταιγίδα,στις γνωστές πλέον ανατολικές περιοχές..
    Ας το παρακολουθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα σε ολους! Το ψυχρο μετωπο του σαββατου θα δωσει τις κλασικες καταιγιδες στην δυτικη βδκη χωρα με αξιολογα χιλιοστα. Στην αττικη θα κανει ενα απλο προσκαιρο περασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιά μαθήματα μετεωρολογίας η ατμοσφαιρική κυκλοφορία της τρέχουσας εβδομάδα στην Ευρώπη.
    Το Ατλαντικό χαμηλό γίγας με πίεση στο κέντρο τού έως 950hPa στη Μ. Βρετανία(στην ουσία πρόκειται για τρία χαμηλά συστήματα πίεσης τα οποία θα ενσωματωθούν σταδιακά σε ένα!) θα αφήσει έδαφος στον αεροχείμαρρο πού θα ξεχυθεί στο νότιο άκρο του Ατλαντικού χαμηλού, μεταξύ αυτού και του αντικυκλώνα των Αζορών, να τροφοδοτήσει με μεγάλα ποσά υγρασίας την ευρωπαϊκή ήπειρο και σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες που θα το συνοδεύουν θα προκαλέσει αλλεπάλληλες δευτερεύουσες υφέσεις και στη Μεσόγειο.
    Ξεκινά λοιπόν μία περίοδος με έντονο ενδιαφέρον.
    Κατά τα άλλα αυτή τη στιγμή φλέγεται από ηλεκτρικά όλο το Ιόνιο και η δυτική ΒΔυτική χώρα.
    Ωραια νύχτα για παρακολούθηση.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2992 ακόμα ένας ακραίος μήνας. Ο πιο ζεστός Οκτώβριος τα τελευταία 15 χρόνια. Ελπίζω αυτό να βοήθησε τις πληγήσες περιοχές μετά από τις πλυμμήρες να μπορέσουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα.

    Τι πρόβλεψη να κάνει κανείς για τον Νοέμβριο; Μέχρι τα μέσα του μήνα δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο για την ανατολική χώρα τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο μοτίβο δίνει κρύους χειμώνες στα ανατολικά. Βλέπω οι βροχές να πάνε άπατες και να κλείνει το κέντρο της Αθήνας για 4η χρονιά κάτω από 300μμ. Δεν θέλω να βιάζομαι αλλά τα τελευταία έτη είναι καρμπόν.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είχα πει σε αυτούς που βιάστηκαν, ότι πλην των περιοχών Π δεν έχει κλειδώσει τίποτα ακόμη για κακοκαιρίες πού συνεχίζουν και τάζουν κάποιοι....
    Μάλλον εκεί το πάει.
    Από πλευράς θερμοκρασιών βέβαια, εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ουσιαστικής υποχώρησης(πλην της δυτικής ΒΔυτικης χώρας όπως είναι λογικό λόγω των βροχών) έως τις 10 του μήνα.
    Μετά βλέπουμε....
    Όσο για τον Οκτώβρη οι φόβοι μου βγήκαν αληθινοί, και έτσι ο μήνας βγήκε ο θερμότερος των 15 τουλάχιστον ετών και ένας από τους θερμότερους όλων των εποχών ειδικά για τη βόρεια χώρα!
    Πάντως η γνώμη μου είναι ότι ο Νοέμβρης θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος στις βροχές σε αρκετές περιοχές.
    Η τάση της επικρατούσας κυκλοφορίας αυτό αφήνει να εννοηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φώτη βροχές σε αρκετές περιοχές αλλά νομίζω και φοβάμαι ότι η βορειοανατολικη Ελλάδα θα είναι από τις περιοχές που θα δουν λίγες βροχές ή και ελάχιστες. Δεν θυμάμαι να έχουμε δει ποτέ τέτοια πολύμηνη ξηρασία και ζέστη εδώ στην Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους σας.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα και φυσικά στον δικό μας Αργύρη τον λεβέντη Παναχαϊκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θερμές ευχές για τη γιορτή σου και από εμένα, Αργύρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή