Ο Γαρμπής και το σόι του (οστριογαρμπήδες και πουνεντογαρμπήδες)

Πρωινό στον Χορτιάτη, του Τρύφωνα.

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται βορειοανατολικά. Υψηλές πιέσεις καλύπτουν την κεντρική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, με αποτέλεσμα τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας να είναι οι ασθενείς άνεμοι και οι τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 


Την Τετάρτη (25/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πυκνώσουν και τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (26/10), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται βασικά στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τα τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (27-29/10) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι Ν-ΝΔ άνεμοι, οι τοπικές ομίχλες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές κατά περιόδους αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στο Α-ΒΑ Αιγαίο και τη Θράκη.

49 σχόλια:

  1. Δάσκαλε καμία προοπτική για το χειμώνα βάση στατιστικών και χωρίς τον παράγοντα κλιματική κρίση μπορείς να μας δώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Βλάχε μου, πότε κρύωσες;
      - Αυτού κοντά τ' Αγι- Αντριώς, του γέρο- Νικολάου.

      Διαγραφή
    2. Υπέροχη κ εύστοχη απάντηση!!!!

      Διαγραφή
    3. =====Αγαπητέ ανώνυμε των 3 :15 μ.μ. ,πραγματικά περίμενες απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα από τον συγκεκριμένο μετεωρολόγο ;

      ====== Αλήθεια ,εκείνη η πρόβλεψη ,πριν από καιρό, του Κλεάρχου για τις 20 του μηνός τι απέγινε;. Τότε είχε απαντήσει εύστοχα ο Φώτης ........!. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Σύντροφοι ....εγώ θα ερμηνεύσω τον χρησμό του ανώνυμου βλάχου!!!Πάμε
      Ενα στανταράκι του Ελ νίνο ειναι οι εμποδισμοί στην Δυτική ακτή των Η.Π.Α. και Καναδά...κάτι που σημαίνει μεσηβρινή κυκλοφορία στις Ανατολική Ακτή...,ως διάδοχη κυκλοφορία στον Αντλαντικό είναι το Νότιο Ρευμα προς την Γροιλανδία...το οποίο με την σειρά του δημιουργεί συνθήκες ψυχρής εισβολής στην Ευρώπη.
      Με το δεδομένο ότι στις Ανατολικές ΗΠΑ υπάρχει ενας εμμονικός αντικυκλώνας εδώ και μία βδομάδα που εμποδίζει την μεσηβρινή κυκλοφορία...ο κύριος Ζιακόπουλος λαμβάνει το μέγιστο..ζωής αυτού του αντικυκλώνα που ειναι το πολύ κανένα 20ήμερο ακόμα....αμέσως μετά...ξεκινάει η διαδικασία της πρωτής παραγράφου..που θελει τον χρόνο της για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ψυχρής εισβολής στην Ευρώπη..έτσι πάμε για του Αγίου Ανδρέα....."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Φίλε Π.Α μια χαρά απάντηση έδωσε ο δάσκαλος

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα σε όλους.
      Σωστά θυμάσαι φίλτατε Πέτρο.
      Έπαιξε με τον νόμο των πιθανοτήτων και αυτή τη φορά δεν του έκατσε αυτό το "οπωσδήποτε και θα έχουμε το Γ 10ημερο....."
      Όσο γιά την έκβαση του χειμώνα φέτος στην περιοχή μας, κάνεις δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί.
      Τα μακροπρόθεσμα τάζουν αυξημένες βροχές και ήπιες θερμοκρασίες και τα Μερομήνια πολλά χιόνια!
      Πιάσε τ'αβγό και κούρευτο.
      Εδώ τα στοιχεία αλλάζουν σε βάθος 10 ημερών και εσείς ονειρεύεστε τον καιρό σε δύο και τρεις μήνες από τώρα!
      Αν θέλετε υπάρχουν αρκετοί παραμυθατζήδες εκεί έξω να σας διαφωτίσουν.
      Ο δάσκαλος δεν νομίζω ότι θα μπει στη διαδικασία.
      Υ. Γ. Δυστυχώς οι διαφαινόμενες βροχές θα επισκεφτούν μόνο τη δυτική ΒΔυτική Ελλάδα από του Αγίου Δημητρίου και μετά και το καλοκαιράκι θα δηλώσει παρών στην υπόλοιπη χώρα(όχι ότι έφυγε ποτέ έως τώρα).

      Διαγραφή
    7. Η απάντηση ήταν καθαρά βάση παροιμιών και βάση λογικής.
      Καμία πρόβλεψη δεν έκανε ο δάσκαλος νομίζω,φίλε ανώνυμε.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ Φώτη χαίρε.
      Να πω κάτι για το 10ήμερο που λες.Πριν από κάποιες μέρες, ερωτηθείσα σχετικώς η συμπαθής και αξιόλογη Χριστίνα Σούζη , απάντησε : "Μετά τις 10 ημέρες ,για τον καιρό γνωρίζει μόνον ο Κύριος και.......κάποιοι άλλοι !!."
      "Ονόματα δεν λέμε" ,προσθέτω εγώ . ------=====Π .Α.

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ Φώτη και Π.Α. ....ο κύριος Ζιακόπουλος τολμά και κάνει μακροπρόθεσμες προγνώσεις...(Μήδεία-Δομική αστάθεια του Ιουνίου-Μαίου και ο κούκος) και τις πετυχαίνει...το πρόβλημα είναι η σχέση του με το μπουρλότ...όταν .εχεις γραμμένο στο DNA τέτοια στρατηγικά παιχνίδια με συστατικό στοιχείο την μπλόφα...εμείς...ως αντίπαλοι παίχτες πρέπει να διακρίνουμε αν μπλοφάρει η όχι...στην συγκεκριμένη περίπτωση...νομίζω ότι δεν μπλοφάρει..."θωμάς"

      Διαγραφή
    10. Φώτη ρώτησα εξ αρχής βάση στατιστικών πχ. πως είναι συνήθως ο χειμώνας όταν έχουμε ελ νίνιο.Όχι απο το effis

      Διαγραφή
    11. Προς φίλο ανώνυμο, οπότε βάση λογικής και στατιστικής συμφωνώ όπως το λες.
      Προς φίλο Θωμά, άλλο Μήδεια Ελπίδα 10 μέρες πριν και όταν η κυκλοφορία στο επιτρέψει,και άλλο μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου να κάνεις πρόβλεψη μηνών.
      Είναι τουλάχιστον αστείο και όπως έχουμε δει άπειρες φορές ο κουβάς γεμίζει...

      Διαγραφή
  2. Οσο παιδευόμαστε με τα 30άρια ας δούμε τι γίνεται στο Κάλγαρι.

    https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/canada/alberta/calgary/calgary-skyline.html

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαραίτητη αυτή την εποχή η βροχή.Πρεπει να ετοιμαστούν τα χωράφια για την φθινοπωρινή σπορά.Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ησυχία βλέπω. Κάποια βροχή για μας, τους Κρητίκαρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σούπερ φωτογράφος και κοντοχωριανός Τρύφωνας άργησε, αλλά ξαναχτύπησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oπότε φίλε Θωμά έχουμε κάτι σαν πόκα ή έστω πρέφα. Εάν έτσι έχουν,εγώ πάσο !. -----======Π .Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ...Π.Α....ο ανώνυμος βλάχος και ο κύριος Ζιακόπουλος είναι το δίδυμο...στο μπουρλότ,....εσύ προσπαθείς διαβάζοντας και μαντεύοντας την τράπουλα..(μεγάλη κυκλοφορία) αν μπλοφάρουν...έναν αστερίσκο έχω μόνο...όταν ο κύριος Ζιακόπουλος δεν μπλοφάρει...συνήθως...δεν το κάνει σε σχόλιο...αλλά στην εισαγωγή...του...!...υπόψην το εν λόγω παιχνίδι παιζόταν στα αριστοκρατικά σαλόνια...της Ευρώπης...και...στην συνέχεια στα καφενεία...μας!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Σε μία μικρή σε έκταση χώρα οι περισσότεροι προσμένουν την βροχή με αγωνία και οι λιγότεροι με ακόμα μεγαλύτερη εύχονται να μην βρέξει καθόλου. Σημεία των καιρών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Σε μια χώρα που η βροχή είναι καταστροφή ,δεν μπορεί κανείς να ζήσει ".Από τον "Σπιούνο " του Μπρεχτ. -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός στο ίδιο στυλ και τον Νοέμβριο τότε θα γίνεται ξεκάθαρα λόγος οτί το φετινό φθινόπωρο χαρακτηρίζεται το δεύτερο καλοκαίρι,ή αλλιώς το μακρύ χέρι του καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βγει το μακρύ χέρι απ τους θεσσαλιωτες μαύρα που λες

      Διαγραφή
  10. Γιά περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο η Ήπειρος και η δυτική Στερεά νομίζω ότι κατά τόπους τα χιλιοστά θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δίνουν τα δύο μεγάλα μοντέλα μέχρι στιγμής γιά αύριο του Αγίου Δημητρίου.
    10 και 15 χιλιοστά τα θεωρώ πολύ λίγα με το θερμοκρασιακό και υγρασιακό αστάθειο-κοκτέιλ πού υπάρχει σε Ιόνιο και δυτική Ελλάδα αυτή την εποχή(συν το δυτικό ΝΔυτικο ρεύμα).
    Νομίζω ότι ο Βρετανός(OUKMO),ο Καναδός(GEM) και ο Γερμανός(ICON) θα βρεθούν πιό κοντά στον υετό γιά αυτές τις περιοχές.
    Θα το δούμε αυτό στο ταμείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόλα αυτά, τραγωδία το φθινόπωρο ως τώρα Φώτη. Έγινε αυτό που φοβόμαστε.Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο. Να δούμε ο Νοέμβρης τι θα κάνει.

      Διαγραφή
    2. Εννοείτε Γιάννη, ακόμη και για εμάς Οκτώβρη μήνα αυτά τα ποσά υετού είναι αστεία.
      Θα πω μόνο ως διαίσθηση ότι ποντάρω πολλά στο Νοέμβρη!

      Γιά αύριο τώρα(σήμερα βράδυ αργά στα ΒΔυτικα) το ευρωπαϊκό μοντέλο τελικά έκανε την τούμπα και δίνει τοπικά ισχυρά φαινόμενα σε κεντροβόρειο Ιόνιο Ηπειρο και δυτική Στερεά όπως το περίμενα.
      Το gfs συνεχίζει να παλινδρομεί και να υποτιμά συνεχώς τα φαινόμενα.
      Τελικά,ούτε είδε ούτε έπαθε στην προηγούμενη διαταραχή όπου είχε αποτύχει παταγωδώς στην κατανομή του υετού.
      Παρόλο πού η συγκεκριμένη διαταραχή είναι αρκετά ρηχή και με σχετικά κακή υποστήριξη στα 500,νομίζω ότι τα μεγάλα ποσά CAPE στο Ιόνιο, οι τοπικές συγκλίσεις των ανέμων(ΝΔ με Α)και το υγρασιακό προφίλ στα κατώτερα στρώματα ευνοούν αξιόλογα ποσά βροχής και κατά τόπους ισχυρές χαλαζοπτώσεις.
      Ένα πέρασμα από τοπικές βροχές η μπόρες θα το έχει και η υπόλοιπη κεντρική βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Γελάνε και τα χαλίκια με το απογευματινό τρέξιμο τού τζίφου.
      10 χιλιοστά με το ζόρι στα δυτικά δίνει αύριο.
      Εάν βγει αυτό(προσωπικά το θεωρώ ακραίο) τότε θα το παραδεχθώ.
      Εάν αποτύχει παταγωδώς για 2η φορά προσωπικά το σβήνω από τις μελέτες μου!

      Διαγραφή
  11. Γιαννη φαινεται να αλλαζει η κυκλοφορια το πρωτο 10ημερο του νοεμβριου. Υπομονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλησπέρα σε όλους! Το Ευρωπαϊκό μοντέλο δίνει μεγάλα ύψη βροχής στην Κέρκυρα γι' απόψε σε αντίθεση με το Αμερικανικό που είναι πιο "μαζεμένο". Ποιο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα; Θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα; Αχιλλέας-Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπίζοντας για ένα φθινοπωρο το οποίο αγνοείται ,εδώ μύριζει άνοιξη στην καρδιά του φθινοπώρου έχουν ανθίσει τα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη ,τα μελίσσια δουλεύουν σε ανοιξιάτικους ρυθμούς,δεν βλέπω στον ορίζοντα φθινώπορο τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 10 ήμερο και μάλιστα βλέπω η υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται, μακάρι να πέσω έξω Χρήστος Όθρυς με δυνατό λιβα αποψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aν και σκεπτικιστής θα ήθελα να σας παραθέσω...μία..παρατήρηση που έκανα σήμερα,...λοιπόν από διαστροφή κοίταξα τις ενδυμασίες..κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης...ανήμερα αύριο το 1916 ,λοιπόν έχουμε καμπαρντίνα...ο Βασιλιάς...χλένες οι στρατιώτες και μπότες...γενικά μάλλινα σακάκια...και σε κάποια φώτο υπάρχουν και ομπρέλες.κ λάσπες....και επίτηδες να γινόταν τέτοια αντίθεση με το τι θα φοράμε αυριο...δεν θα έβγαινε..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό έλεγα τις προάλλες ότι ο Οκτώβρης παλιότερα ήταν ημιχειμωνιάτικος μήνας.
      Εκ παραδρομής "θωμά" μου, 1912.
      Σάββατο, πάω Δίλοφο.

      Διαγραφή
  15. H ώρα είναι 12 μεσάνυχτα, άρα άρχεται η 26η Οκτωβρίου.
    Χρόνια σου πολλά αγαπητέ δάσκαλε Δημήτρη Ζιακόπουλε.
    Χρόνια πολλά φίλε Δημήτρη του Νομού μας.
    Χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες αυτής της παρέας.
    Χρόνια πολλά στη Σαλονίκη. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά, με υγεία αγάπη και ευτυχία στον αγαπητό μας δάσκαλο, στον Δημήτρη από Κορινθία, τον Δημήτρη Ρ από Φθιώτιδα, τον Δημήτρη Μπίστα από την Ηλεία καθώς και στον φίλο Δημήτρη Νάκο από τα Γιάννενα.
    Χρόνια πολλά και στην Θεσσαλονίκη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Φώτη. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορταζουσες και βέβαια στον οικοδεσπότη αυτού του blog.

      Διαγραφή
  17. Καλησπερα σε όλους! Ούτε σταγόνα αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα (ώρα 1:30πμ) ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαίο θα έπρεπε να πνιγόμαστε! Ασφαλώς και είναι καλύτερα έτσι αλλά η απόσταση μεταξύ πρόγνωσης και πραγματικότητας - προς το παρόν - είναι χαοτική! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες! Χρόνια πολλά με υγεία σε εσάς και την οικογένειά σας κύριε Ζιακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δάσκαλε καλημέρα
    Χρόνια Πολλά δια την ονομαστική σου εορτή, να σαι γερός, δυνατός, να χαίρεσαι την οικογένεια σου.
    Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες.
    Χρόνια Πολλά στην Θεσσαλονίκη
    Υγεία σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύχρονος και δυνατός κ. Ζιακόπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύχρονος κύριε Ζιακόπουλε. Πολύχρονοι και όλοι οι εορτάζοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά και καλά στον οικοδεσπότη και σε όλους τους Δημήτρηδες του μπλοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Xρόνια πολλά! Να χαίρεστε το όνομα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά στον δάσκαλο με υγεία πάντα!! Να μας δίνει με τον έξυπνο του τρόπο τροφή για μάθηση!!
    ΥΓ: Σταματήστε επιτέλους να κοιτάτε τα χιλιοστά στα μοντέλα και να τα περιμένετε με το τουφέκι στην αυλή σας. Μια εικόνα περιοχών και έντασης μας δίνουν τα μοντέλα ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά και καλά στον αγαπητό μας δάσκαλο,στον Δημήτρη Νακο,στον Δημήτρη Μπιστα,στον Δημήτρη από κεντρική Κορινθία,στον Δημήτρη Ροζη και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Εύχομαι σε όλους σας υγεία και αγάπη.
    Υ.Γ:Η υπομονή είναι προτέρημα,οποίος την έχει στο τέλος βγαίνει κερδισμένος...!!!
    Για τον καιρό πρωτίστως,αλλά και γενικώς...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. https://youtu.be/fpQHHENt0qo?si=KO2xSYRNLivb-SVL... Αφιερωμένο στο Δάσκαλο και σε όλους τους εορτάζοντες με αγάπη!.. Στα καιρικά.. Ότι να ναι.. Μας την έφερε το σύστημα.. Αλλού για αλλού... Μόλις 1χιλ η Κερκυρα και 7 χιλ η Ηγουμενίτσα... Υποτίθεται θα ήμασταν στο επικεντρο. Για γέλια πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το τραγούδι, Χρόνια Πολλά σ' όσους γιορτάζουν σήμερα και για το τριήμερο σε όλους.

      Διαγραφή
  26. Χρόνια πολλά, δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια πολλά στον αγαπητό μας κύριο Ζιακόπουλο και σε όλους τους εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά Δάσκαλε με υγεία γαλήνη και χαρά Σου ευχομε να αντικρίζεις για πολλά χρόνια ακόμα την οικογένεια σου και τον περήφανο Σμόλικα την άγρια Τύμφη και την χιονοσκεπαστη Βασιλίτσα Χρόνια πολλά και σε όλους τους εορτάζοντες και στην πανέμορφη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, φίλοι μου.
    Να είστε όλοι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή