Οι τρεις φοβεροί χειμώνες του κρύου και του πολέμου!

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Ιανουαρίου 1942 από τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1900-1939.   Πηγή: Goddard Space Flight Center.


Οι χειμώνες 1939-40,1940-41 και 1941-42 ήταν εξαιρετικά δριμείς σ όλη την Ευρώπη. Οι τρεις αυτοί χειμώνες, που μπορούν άνετα να συγκριθούν με τους χειμώνες της Μικρής Παγετώδους Εποχής, ενέσκηψαν ξαφνικά σε μια περίοδο που το παγκόσμιο κλίμα βρισκόταν σε περίοδο θέρμανσης. Ο πρώτος χρονολογικά χειμώνας, ο χειμώνας 1939-40, ήταν αυτός που: (α) δημιούργησε τρομερά προβλήματα στους Φινλανδούς και τους Σοβιετικούς στον μεταξύ τους πόλεμο (Πόλεμος του Χειμώνα) και (β) ανάγκασε τον Χίτλερ να αναβάλλει για την άνοιξη του 1940 την εισβολή στη Γαλλία που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου 1939.


Ο δεύτερος χειμώνας, ο χειμώνας 1940-41, ήταν εκείνος που εκτός των άλλων επηρέασε σημαντικά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και ο τρίτος χειμώνας, ο χειμώνας 1941-42, ήταν αυτός που κόστισε πολύ ακριβά στους Γερμανούς που επιχείρησαν να καταλάβουν την τότε Σοβιετική Ένωση. Όπως είδαμε αναλυτικά σε παλαιότερα άρθρα, το χειμώνα 1941-42, τον πρώτο κατοχικό χειμώνα, τον πλήρωσε ακριβά και ο σκλαβωμένος Ελληνικός λαός (βλέπε αναρτήσεις 1, 2 & 3-1-2021 με τον τίτλο «Ασιτία και ψύξις»). Σε όσα ακολουθούν θα δούμε τα αίτια που σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσαν αυτή την κλιματική αναστάτωση.

Από το Ιανουάριο του 1940 ως την άνοιξη του 1942 μεγάλες κλιματικές αποκλίσεις παρατηρήθηκαν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο το Β. Ημισφαίριο της Γης. Συγκεκριμένα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην Αλάσκα, την κεντρική Ασία και τον Καναδά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο πρώτες από τις προαναφερόμενες περιοχές ο χειμώνας του 1941-42 ήταν ο θερμότερος του 20ου αιώνα. Αντίθετα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν στον κεντρικό και τον βόρειο Ειρηνικό καθώς και στη Β-ΒΔ Σιβηρία.

Την προαναφερθείσα περίοδο, οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην επιφάνεια της Γης βρίσκονταν σε απόλυτη συμφωνία με τις ανωμαλίες της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη της θάλασσας (ισχυρό Αλεούτιο χαμηλό, αδύναμο Ισλανδικό χαμηλό και υψηλές πιέσεις στη Σκανδιναβία). Η εμμονή του Σκανδιναβικού αντικυκλώνα (προϋπόθεση για περισσότερα του κανονικού «ωμέγα μπλόκινγκ» στην Ευρώπη) ήταν η αιτία για τη μεταφορά ψυχρών ηπειρωτικών αερίων μαζών στις ανατολικές περιοχές της ηπείρου μας (Lejenas, H. 1989: The Severe Winter in Europe 1941-42: The Large-scale Circulation, Cut-off Lows, and Blocking).

Παράλληλα, ο πολικός στρόβιλος ήταν αδύναμος (λιγότερο ψυχρή η πολική στρατόσφαιρα, δηλαδή είχαν προηγηθεί στρατοσφαιρικές θερμάνσεις) με συχνότερες του κανονικού κατά μεσημβρινό επεκτάσεις του και τους τρεις χειμώνες (Labitzke, K. G. and van Loon, H. 1999: Warm and Cold Winters in the Stratosphere).

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι από το φθινόπωρο του 1939 ως την άνοιξη του 1942 βρισκόταν σε εξέλιξη παρατεταμένο επεισόδιο Ελ Νίνιο. Κατά ορισμένους, το χειμωνιάτικο σήμα του Ελ Νίνιο στην Ευρώπη συνίσταται στις χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη, τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή που εκτείνεται από την Ισλανδία ως τη Σκανδιναβία και τις χαμηλές πιέσεις στην κεντροδυτική Ευρώπη (Fraedrich and Mόller 1992, Merkel and Latif 2002). Άλλοι ερευνητές βρήκαν ότι τα ισχυρά επεισόδια Ελ Niνιο σχετίζονται με ασθενείς πολικούς στροβίλους καθώς και με συχνότερες και εντονότερες στρατοσφαιρικές θερμάνσεις (Van Loon and Labitzke, 1987: The Southern Oscillation). Από τα παραπάνω αλλά και από άλλες σχετικές μελέτες φαίνεται ότι όλες οι ανωμαλίες που βρέθηκαν κατά την περίοδο 1940-1942 στην επιφάνεια και στην ελεύθερη ατμόσφαιρα βρίσκονταν σε συμφωνία με τις πιθανές συνέπειες του Ελ Νίνιο (Stefan Brοnnimann, 2005: The global climate anomaly 1940–1942).

Τη φετινή χρονιά εξελίσσεται ένα αξιόλογης έντασης Ελ Νίνιο που αναμένεται να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Αναμφίβολα, οι αλλαγές στη θερμοκρασία του ανατολικού τροπικού Ειρηνικού επηρεάζουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία μεγάλου μέρους του πλανήτη. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία μεταξύ των υψηλών πιέσεων στην περιοχή των Αζορών και των χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Ισλανδίας. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, σε περιόδους Ελ Νίνιο και τα δύο κέντρα πιέσεων χάνουν την ισχύ τους και ο αεροχείμαρρος φέρνει πιο υγρές συνθήκες στη Ν, Ευρώπη. Με άλλα λόγια, το Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχρότερους και ξηρότερους χειμώνες στο βορρά και σε υγρότερους χειμώνες στο νότο της ηπείρου μας. Η θέση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους για επικράτηση υψηλών πιέσεων στις Β-ΒΔ περιοχές της Ευρώπης τους τρεις πρώτους χειμώνες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της σύνδεσης του επικείμενου χειμώνα με το Ελ Νίνιο, ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Στις εποχικές προγνώσεις που γίνονται με βάση τον «πυρετό» του ανατολικού τροπικού Ειρηνικού τα πράγματα πολλές φορές δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα περιμένουμε. Το κλίμα είναι γεμάτο εκπλήξεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι το Ελ Νίνιο είναι μόνο μία από τις πολλές επιρροές στα καιρικά μοτίβα της Ευρώπης.

 

Χρόνια πολλά στους Έλληνες απανταχού της Γης!

 

49 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες
    Ζήτω το Έθνος Χρόνια Πολλά σε όλους.
    Η Ιερά Σκέπη της Παναγίας Μας να μας φυλλαει όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο που συνδοιάζει με άριστο τρόπο τα ιστορικά με τα καιρικά στοιχεία.
    Συγχαρητήρια σας για την προσπάθεια συγγραφής αυτής της ανάρτησης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.Θα ήταν ενδιαφέρον επίσης αν κάποιος συγκέντρωνε τα τελευταία 50 χρόνια πχ όλα τα Ελ Νίνιο και βλέπαμε έτσι τι συνέβαινε τις περισσότερες φορές άρα πόσο πιθανός θα ήταν αυτός ο καιρός για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διπλός κόπος! Αυτό που ζητάς το έκαναν οι ερευνητές που αναφέρονται στο άρθρο και κατέληξαν στα συμπεράσματα που παραθέτω.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας από τη συννεφιασμένη Στοκχόλμη με τη μέγιστη σήμερα στους 3-4c.Οι πρώτες χιονωστρωσεις αναμένονται το Σάββατοκυριακο και στη κεντρική και νότια Σουηδία .Μάκης Στοκχόλμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mπράβο. Πολύ ενδιαφέρον και στα ιστορικά του και στα καιρικά του.
    Τον χειμώνα 40-11 ο πατέρας μου με τον αδελφό του βρίσκονταν στο Αλβανικό μέτωπο .Οι διηγήσεις του ηχούν ακόμα στα αυτιά μου.Σαυτές περιλαμβάνονταν και τα καιρικά .Τα πάντα ήσαν συνώνυμα της δριμύτητας και της κακουχίας.
    Όταν,πριν από χρόνια, επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Καλπάκι , δεν μπόρεσα να μην δακρύσω.
    Χρόνια πολλά αγαπητέ δάσκαλε ,χρόνια πολλά φίλοι΄.-----=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1940, ο παππούς μου ήταν μεγάλος για να επιστρατευθεί και ο πατέρας μου μικρός για να πάει στο μέτωπο. Η οικογένειά μας εκπροσωπήθηκε από τη γιαγιά μου που πήγε ως τη Βοβούσα μαζί με άλλες γυναίκες της περιοχής. Ήταν και αυτή μία από τις γυναίκες Ηπειρώτισσες, τα ξαφνιάσματα τα φύσης…
      Να συμπληρώσω ότι στον αγώνα πήρε μέρος και ο Μάρκος, το αγαπημένο μουλάρι του παππού μου, που είχε επιταχθεί πριν από την κήρυξη του πολέμου

      Διαγραφή
  6. Αυτό μάλιστα κύριε Ζιακόπουλε ήταν ένα κέρασμα για την γιορτή σας που ταιριάζει στο αρχοντικό προφίλ σας...!!Το τραπέζι έχει από όλα...ιστορία-Σιβηρικό-ανάλυση και το γλυκάκι του (εκτίμιση),,,με αυτό το κέρασμα υπόσχομαι να μην ξαναγκρινιάξω μέχρι του Αγίου Ανδρέα...ε να μην βγάλω και εγώ...σαν φιλοξενούμενος δύο μικρές...ιστορίες απίστευτες...αλλά αληθινές...κάτι σαν το κρασί που φέρνει ο μουσαφίρης..πάμε λοιπόν
    α)Έχω την τιμή να είμαι από τα μέρη που "υποδέχτηκαν ' την Τζούλια..όταν η Τζούλια διαλύθηκε από την ορμή της Ελληνικής αντεπίθεσης προέκυψε πρόβλημα τι θα γίνει με τους Ιταλούς αιχμαλώτους..έτσι τα πιο φτωχά σπιτια...του Βοίου φιλοξενούσαν ομάδες Ιταλών αιχμαλώτων καθώς έπερναν και ενα μερίδιο από τα τρόφιμα που δινόταν για την διατροφή τους,τέτοιο σπίτι ήταν και της μάνας μου..6 χρονών τότε...που ζουσε με την γιαγιά της..καθώς οι γονείς είχαν πεθάνει και οι δύο...έτσι δεχθηκαμε να φιλοξενήσουμε οχτώ Ιταλούς αιχμαλώτους οι οποίοι έμειναν....για 5 μήνες .... το αποτελέσμα περίεργο..
    Συγκροτήθηκε σε ένα μήνα θεατρική ομάδα..και στο πατρικό μου δινόταν παραστάσεις με πρωταγωνήστρια και την μάνα μου που 6 χρονών είχε το όνομα.."bela roza"...;όλο το χωριό έβλεπε δύο φορές τον μήνα παράσταση και μάλιστα..μία εξ αυτών ήταν η πεντάμορφη και το τέρας..!Η μάνα μου μέχρι και τα τελευταία της και σε προχωρημένη ανία κατάφερνε κ μετρούσε ως το 10 στα Ιταλικά...και τραγουδούσε δύο ιταλικά τραγούδια.!
    Αμέσως μετά ηρθαν οι Γερμανοί η μάλλον ένα τάγμα των Ες Ες...και αφού κάψανε το πατρικό του πατέρα μου καθώς ηταν αποθήκη πυρομαχικών των ανταρτών θορυβημένοι από τις εκρήξεις...συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό του χωριού...στην πλατεία τάσοτας τα πυροβόλοα απέναντί τους...εκεί πάλι η ιστορία.κάνει κάτι απίθανο...ένας Γερμανός ξεχωρίζει ανάμεσα στα παιδιά..ένα παιδί του χωριού και τρέχει και το παίρνει στην αγκαλιά του και το σφίγγει..η μάνα του παιδιού βρίσκει κουράγια και επιτίθεται στο Γερμανό και δίνει μάχη να πάρει το παιδί της...ο Γερμανός βουρκωμένος...της λέει στο τέλος...ότι το αγόρι του θύμιζε τοδικό του παίδί...και ήθελε να το αγκαλιάσει !!
    Δεν ξέρω τι γεύση σας άφησαν αυτές οι ιστορίες αλλά εγώ με αυτές μεγάλωσα..ποτέ οι δικοί μας δεν μας μίλησαν για την φρίκη του πολέμου...σε ένα μέρος που έζησε 9 χρόνια πόλεμο.μαζί με τον εμφύλιο...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Όλα τα λεφτά" οι ιστορίες σου, "Θωμά"!

      Διαγραφή
    2. Ωραίος ο βαρδαρης

      Διαγραφή
    3. "Θωμά", χρήζει κοινωνιολογικής μελέτης το γεγονός ότι οι παλιοί απέφευγαν να μιλούν για δυσάρεστες καταστάσεις. Προσπαθούσα μικρός να μάθω αλλά συχνά έπεφτα σε τοίχο. Στην αρχή με εκνεύριζε αυτό αλλά μετά κατάλαβα ότι τους έφερνα σε δύσκολη θέση. Ίσως να είναι άμυνα του οργανισμού να αποβάλλει άσχημα συναισθήματα και στεναχώρια. Εξαίρεση η γιαγιά μου με την αδερφή της οι οποίες όποτε βρισκόντουσαν, μιλούσαν για την κατοχή και έκλαιγαν. Από αυτές άκουσα κάποιες ιστορίες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία η οποία ακόμα με συγκλονίζει όταν τη σκέφτομαι.
      Έχουν εισβάλλει οι Γερμανοί στο χωριό της γιαγιάς κάπου στην Ευρυτανία και όλοι οι κάτοικοι ανέβηκαν στο βουνό για να κρυφτούν αλλά σε κοντινή απόσταση από το χωριό.
      Άρχισε να σουρουπώνει και ένα μωρό άρχισε να κλαίει γοερά γιατί πεινούσε και η μάνα του δεν είχε γάλα να το θηλάσει και λέει ο πατέρας του μωρού, δώστο μου να το πνίξω, θα πάρει στο λαιμό του όλο το χωριό. Ο πατέρας του!!
      Τελικά η αδερφή της γιαγιάς μου σαν θαρραλέα γυναίκα που ήταν, έφυγε από την κρυψώνα παίρνοντας το μωρό από τη μάνα του μαζί της και κατέβηκε στο χωριό για να πάει να πάρει ένα τσουβαλι αλεύρι από μια αποθήκη ώστε να το φέρει εκεί που ήταν όλοι και να ζυμώσουν ψωμί. Και το κατάφερε. Κοντοστάθηκε μπροστά της ένας ψηλός Γερμανός αξιωματικός, τον κοίταξε στα μάτια όπως κοιτάμε ένα αγρίμι για να μη μας πειράξει, και την άφησε να φύγει. Κι έτσι, ζυμώσανε ψωμί, έφαγε και η μαμά του μωρού, ταΐστηκε και το μωρό και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

      Διαγραφή
    4. Αποστόλη και η δικιά σου ιστορία είναι όλο δύναμη...ακατέργαστη....μία δύναμη...που μόνο ο άνθρωπος...μπορεί να την βγάλει...δυστηχώς...σήμερα...αυτήν η δύναμη έχει εκλείψει...αυτό το κέφι για την ζωή και η λαχτάρα.σήμερα .μάλλον είναι προσχηματική μέσα από τις οθόνες..,...νομίζω ότι πρέπει να αισθάνεσαι τυχερός....αν όχι ευλογημένος...για..το γεγονός ότι άκουσες αυτήν την αφήγηση των δικών...σου..
      Ευχαριστώ..ανώνυμε των 0709 ας ακούγεται τουλάχιστον ο ξεχασμένος "βαρδάρης έστω και από εδώ...
      Κύριε Ζιακόπουλε μετά από αυτό το post....σας το θεωρούσα χρέος μου..να προσφέρω και εγώ κάτι "θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Φοβερή και η δική σου ιστορία, Αποστόλη!

      Διαγραφή
    6. Παιδιά μας συγκινήσατε με τις ιστορίες σας!

      Διαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσες ιστορικές επισημάνσεις, ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έναν τέτοιο χειμώνα χρειαζόμαστε εδώ στην Κρήτη, όπου κυριολεκτικά έχουμε στεγνώσει. Απίστευτα εμμονική η ανομβρία στο νησί, που αν συνεχιστεί θα έχουμε προβλήματα. Και δυστυχώς τα σημάδια στην γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν είναι καθόλου ευνοϊκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .πολύ ενδιαφέρον το άρθρο δάσκαλε,πείνα ,πόλεμος ,κρύο όλα τα κακά μαζί τότε,θα διηγηθώ ένα πραγματικό γεγονός με αφορμή και την αυριανή ημέρα,στα χωριά τότε παρόλο την μεγάλη πείνα είχαν τα πρόβατα και κάθε άλλο ζώο για να επιβιώσουν,καθώς ο παππούς μου βοσκούσε τα πρόβατα σε ένα λιβάδι,καταφθάνει ένας νεαρός από μια πόλη και πεινασμένος σκύβει το κεφαλι και άρχισε να τρώει χόρτα στο χωράφι ,ένα πραγματικό γεγονός , χρόνια πολλά σε όλους διπλή εορτή αύριο , Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά στον Δάσκαλο και σ'ολους τους Δημήτρηδες για την χτεσινή τους γιορτή!
    Χρόνια πολλά στην Ελλάδα!
    Για τον σημερινό καιρό θέλω να πω πως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δυτικό ρεύμα εδώ και λίγες ημέρες με οτι συνεπάγεται αυτό,ητε είναι λίβας,ητε γαρμπής,ητε όπως να ναι!
    Ελπίζω να γίνει ο κανόνας απο δω και πέρα,όπως δυστυχώς ηταν τα "μελτέμια"μεχρι τώρα.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την ιστορική διήγηση και των υπολοίπων μελών του μπλόκ για τα γεγονότα του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου που σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες με τους τρεις βαρείς χειμώνες.. Χρόνια πολλά για αύριο σε όλους τους Έλληνες! Ζήτω το Έθνος, Ζήτο το Όχι! Η Υπεραγία Θεοτόκος, Η Υπέρμαχος Στρατηγός, να μας φυλάει και να μας πρεσβεύει στον Κύριο! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προ ημερών έψαχνα τους χάρτες καιρού (https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=noaa&var=1) του μηνός Οκτωβρίου των ετών με ισχυρό Εl Νinio (χειμώνες 1982/3 και 1997/8) και είδα ότι και στις δύο περιπτώσεις ο Οκτώβριος 1982 και 1997 ήταν το ίδιο ξηρός, ζεστός και άνευρος όπως ο φετινός, ενώ η πρώτη ουσιαστική αλλαγή ήρθε μόλις την 7 Νοεμβρίου των δύο αντίστοιχων ετών. Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν κάθε άλλο παρά ελαφρύς, ειδικά στην πρώτη περίπτωση. Διαφορετικός ήταν ο Οκτώβριος 2015, χρονιά με επίσης ισχυρό Εl Νinio. Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Ζιακόπουλου έψαξα και τον Οκτώβριο 1939 και 1940, που αγνοούσα ότι ήταν χειμώνες με ισχυρό το φαινόμενο αυτό : προκύπτει ότι και αυτοί ήταν το ίδιο ξηροί και ζεστοί, όπως ο φετινός, ενώ ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν βαρύς για την Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τότε Μετεωρολογικού Σταθμού Χανίων, οι βροχές που έπεσαν στην πόλη ανήλθαν τον Οκτώβριο 1939 σε μόλις 26 mm και τον ίδιο μήνα του 1940 σε 37 mm (στοιχεία για τον Οκτώβριο 1941 δεν υπήρχαν). Πάντως οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για φέτος δείχνουν μάλλον θερμό χειμώνα. Ελπίζω και εύχομαι να επαληθευτεί ο Χριστόδουλος και όχι ο ΝΟΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όλους τούς Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και στην Ελλάδα μας από Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά σε όλους. Εκπληκτικό καλοκαιράκι και σήμερα!!!! 28 βαθμοί στη Θεσσαλονίκη , μήπως να πάμε για ένα τελευταίο μπανάκι αύριο; Μαλλί είναι ταμάμ
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάτε για δύο. Και πρωινό και απογευματινό.

      Διαγραφή
    2. Εκ διαμέτρου αντίθετες καιρικές συνθήκες με τα δυτικά ΒΔυτικα.
      Πιό χαμηλές θερμοκρασίες εδώ,με επίσης πολλή υγρασία, ενώ τα σύννεφα πύκνωσαν αρκετά και μας άφησαν μια δυνατή μπόρα με σχεδόν 8mm στην πόλη.
      Ευτυχώς είχε τελειώσει η παρέλαση.
      Το ΝΔυτικο ρεύμα πήρες μπροστά ενώ ο Νοέμβρης υπόσχετε πολλά νερά...

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σε όλους.
      Φώτη, διέσχισα χθες και προχθές τον υδροκρίτη της Πίνδου από Ανατολάς προς Δυσμάς και τούμπαλιν. Άλλος Θεός στα Δυτικά.
      "θωμά", ωραία χθες στο Δίλοφο, μόνο που έκαιγε ο ήλιος! Πήγαμε και στον Πεντάλοφο, στον Βυθό και στη Βουχωρίνα στα σόια.

      Διαγραφή
    4. Έτσι είναι Χρήστο.
      Τις ωραιότερες διαδρομές έκανες δλδ, μέσα στην απαράμιλλη ομορφιά των βουνών και της φύσης!
      Να είσαι καλά.
      Καλημέρα και καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  16. Με εντυπωσιάζει που ήταν τρεις συνεχόμενοι παγεροί χειμώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 28η Οκτωβρίου, ώρα 11 βράδυ και η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι 24 βαθμοί Κελσίου! Βραδιά Αυγούστου , αύριο μπάνιο στη Χαλκιδική εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Ζιακόπουλε ,επειδή διάβασα και ξαναδιάβαζα το post σας...εννοείτε..ότι δεν είναι απίθανο...οτι η παρούσα κυκλοφορία..να αντικατασταθεί από ενα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στην Β.Ευρώπη..και ενα πεδίο χαμηλών πιέσεων στην Νότια Ευρώπη?..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέω ότι επικρατέστερες συνθήκες θα είναι οι συνθήκες αρνητικού ΝΑΟ ή/και σκανδιναβικού μπλόκινγκ που προκαλούν περισσότερο υετό στη Ν. Ευρώπη-Μεσόγειο.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Xίλια ευχαριστώ...κύριε Ζιακόπουλε αυτό αρκεί και ας μην βγεί...τολμάτε εκει που δεν τολμούν οι άλλοι...μετά από αυτήν την τοποθέτηση .το πρόβλημα μου είναι η μηχανική προσέγγιση των μακροπρόθεσμων προγνώσεων...εσείς με μία ανάλυση εμπεριστατωμένη..και με παραμπομπές...μας δώσατε την εκτίμιση σας (σήμερα φαντάζει τολμηρή)...
      Για τους υπόλοιπους και ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας δείτε αν έχετε χρόνο το ντοκυμοντέρ πλανήτης γή...και θα σοκαριστείτε με το πόσες φορές καταστράφηκε ο πλανήτης μας....
      Αγαπητέ Χρήστο πατριώτη...να σου είμαι ειλικρινής όλα αυτα τα πανηγύρια..στα μέρη μας(γουρουνοχαρές -καστανογιορτές κλπ_) δεν μου αρέσουν..για χίλιους δυό λόγους..θα προτιμούσα μία διαμαρτυρία με σοβαρά αιτήματα...όπως ας πούμε φυσικό αέριο από τον Τ.Α.Π.,σιδηροδρομικό στον άξονα της Εγνατίας,διαχείρηση του συνόλου των δασών μας..και διάθεση των πόρων....στις κοινότητες μας...κλπ...τέτοια λέω και με κοιτάν περίεργα..και εγώ πιάνω τις ράχες..."θωμάς"

      Διαγραφή
  19. Τα μοντέλα πάλι συνέχεια τάζουν και στο τέλος τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Κάποιος τα (τους) είπε το τάξιμο δε χαλάει…

      Διαγραφή
    2. ----Θα σας φτιάξουμε γιοφύρια .
      ------Μα δεν έχουμε ποτάμια.
      ------Θα σας φέρουμε και ποτάμια......

      ------Θα σας φτιάξουμε σχολεία.
      -------Μα δεν έχουμε παιδιά.
      -------Θα σας κάνουμε και παιδιά......
      ============Π.Α.

      Διαγραφή
  20. Το ότι ανοίγει η πύλη γιά ροή συνεχών υφέσεων από τα δυτικά της χώρας μας, αυτό δεν σημαίνει κάτι για ολόκληρη τη χώρα.
    Η κυκλοφορία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που τάζουν τα μοντέλα μέχρι στιγμής με τα "κτηνώδη" χαμηλά εξ Ατλαντικού να σφυροκοπούν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής Ευρώπης(Μεσογείου) αλλά και και βόρειας, δίνουν ένα καιρό τύπου Π γιά τη χώρα μας με πολλά νερά σε συγκεκριμένες περιοχές.
    Θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε λίγα 24ωρα γιά να δούμε αν και πόσο θα επηρεαστεί η υπόλοιπη χώρα και ειδικά εκεί όπου χρειάζονται τις βροχές.
    Ας σταματήσει λίγο η τρομοκρατία από τα sosial γιατί κούρασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα και χρόνια πολλά! Χτες νωρίς το βράδυ βρέθηκα στο χωριό μου στα Καλάβρυτα στα 800μ, σε μία σχεδόν καλοκαιρινή βραδιά με την θερμοκρασία πάνω
    απο τους 20 βαθμούς όλος ο κόσμος έξω με κοντομανικα η απλό ζακετακι, εντελώς ασυνήθιστη εικόνα για τέλη Οκτώβρη!ας ελπίσουμε ο Νοέμβριος να επαναφέρει την καιρική τάξη..
    Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια πολλά σε όλους για την χθεσινή ημέρα.
    Πολύ όμορφο το άρθρο σας δάσκαλε,εστιάζω στις 2 τελευταίες παραγράφους σας.
    Πιστεύω πως ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι αρκετά υγρός,με κατά περιοχές πολλές βροχές.
    Ελπίζω και με χιόνισε περιοχές που το έχουν στερηθεί τα τελευταία χρόνια.
    Στην πολύ όμορφη φωτογραφία του φίλου Γιώργου Ξυλια,φαίνεται ξεκάθαρα ότι το φθινόπωρο(και κατ'επέκταση και ο χειμώνας)έρχεται αργά και βασανιστικά κάνοντάς μας ανυπομονους και όχι μόνο
    Το ίδιο ακριβώς έδειξε και το γύρισμα του φεγγαριού(παρεμπιπτόντως ήταν πολύ όμορφο εχθές το βράδυ μαζί με την μερική έκλειψη)οπότε θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.
    Αυτό που με κάνει να ανησυχώ είναι οι πολύ ζεστές θάλασσες ακόμη και στον Κορινθιακό που τα βάθη είναι μεγάλα.
    Τέτοια εποχή μπάνιο έκανα εγώ και η φίλη μου η Σπυριδούλα,όπως και όλο τον χειμώνα, ενώ τώρα η παραλία σφύζει από ζωή.
    Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά χωρίς παρατράγουδα.
    Να προσέχετε και να προστατεύετε όλους όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε χρόνο οι ίδιες προσδοκίες και κάθε χρόνο «κουβά». Πραγματικά οι βροχές του φθινοπώρου είναι ανύπαρκτες σε πολλές περιοχές της χώρας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Προφανώς κάτι έχει αλλάξει. Κάπου κάπου απλά σκάει και καμία χειροβομβίδα/ χαμηλό και λέμε ότι έβρεξε

      Διαγραφή
    2. Καλέ μου Χριστοδουλε, πάντα μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια σου. Και μου αρέσει που, πέρα από τα ορατά σημάδια που σου προσφερει η φύση, παρατηρείς επισταμενως και τα αστρονομικά/αστρολογικα τεκταινόμενα. Διακρίνω όμως στα τελευταία σου posts μια ανησυχία για κάτι, σα να νοιώθεις ότι κάτι ολίγον δυστοπικο έρχεται....και μεταξύ μας σπάνια νομίζω σφαλλεις (ποτέ δεν θα ξεχάσω που τέτοια εποχή το 2021 έλεγες ότι έβλεπες χιόνια μέχρι και στα Δωδεκάνησα το χειμώνα, και πράγματι στην 'Ελπίδα' είδε χιόνια και το νησί μου)

      Διαγραφή
  23. Θερμά συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά κύριε Ζιακόπουλε. Μυστήριο παραμένει για μένα πώς ο άνθρωπος που έσωσε την Ήπειρο και όχι μόνο,(σε μεγάλο βαθμό αυτός πιστώνεται την άμυνα στη γραμμή Ελαία-Καλαμάς), ο Ευρυτάνας Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Τσολάκογλου. Φυλακίστηκε ως δωσίλογος για 4,5 χρόνια. Αποκαταστάθηκε το 1953 βέβαια, αλλά το στίγμα έμεινε...Ο Πετέν τον οποίο θαύμαζε κατατρόπωσε τους Γερμανούς στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεργάστηκε μαζί τους στον Β'. Να είστε πάντα καλά και να μας διδάσκετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μιχάλη, ίσως δεν γνωρίζουμε όλες τις συνθήκες-συγκυρίες βάσει των οποίων διορίστηκε ο Κατσιμήτρος υπουργός, (π.χ. εκβιασμοί, καταναγκασμός).

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Μιχάλη και ανταποδίδω.
      Επί του σημαντικού ερωτήματος, Μιχάλη και Χρήστο, νομίζω ότι είτε είχαν την αυταπάτη ότι έτσι θα βοηθούσαν περισσότερο τους νικημένους λαούς τους είτε τους είχε ακουμπήσει με το ραβδί της η Κίρκη της Εξουσίας!

      Διαγραφή
    3. Bεβαίως και : "Έκαστον των πριν υπαρξάντων πρός το τελευταίον εκβάν κρίνεται ".Πλην όμως τα πριν υπάρξαντα και αφορώντα στον στρατιωτικό Κατσιμήτρο ,έχουν τέτοιο φορτίο "δόξης και τιμής" ,ώστε ,εμένα τουλάχιστον,δεν μου επιτρέπουν με τίποτα να συγκαταλέξω τον ήρωα στρατηγό στον αποκρουστικό εσμό των ιδιοτελών δωσιλόγων.
      Άλλωστε αυτό το "τελευταίο εκβάν " διήρκεσε πέντε όλους μήνες και διεκόπη κατόπιν αιτήσεως του ιδίου.Εκ του προτέρου βίου πιθανολογώ ότι τα κίνητρά του ήσαν αγαθά.
      Χρήστο εξεταστέον,συμφωνώ. Δάσκαλε πιθανή η πρώτη εκδοχή,δύσκολο να ισχύει για τον συγκεκριμένο η δεύτερη .Κάποτε την είχε αποδώσει σε κάποιους (πολιτικούς) ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο μείζων). ----====Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Με το τέλος του ελληνοπερσικου πολέμου οι Έλληνες έδιωξαν από κοντά τους εκείνους στους οποίους οφειλαν την ελευθερία τους.Τους νικητές της Σαλαμίνας και των Πλαταιών τον Θεμιστοκλή και τον Παυσανία...

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα και καλή εβδομάδα σε όλους σας.
    Αγαπητέ φίλε Θάνο,ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Όλα αυτά που μας χαρίζει απλόχερα η μητέρα φύση,είναι μόνο το ορατό κομμάτι που μπορούμε να δούμε και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αόρατο κομμάτι που η ανθρώπινη φυσιολογία μας, δεν μας επιτρέπει να έχουμε επαφή.
    Εδώ είναι ο μικρόκοσμος και εκεί έξω ο μακροκοσμος
    Τα αστρονομικά/αστρολογικά τεκνομενα είναι πολύ σοβαρά και παίζουν μεγάλο ρόλο επάνω στον πλανήτη Γη και σε όλα τα έμψυχα και άψυχα(κατά εμας)όντα και ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που καθημερινά λέγονται και γραφονται(στο μεγαλύτερο ποσοστό)σε κανάλια, περιοδικά και εφημερίδες.
    Έχω υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό να γράψω κάποια πράγματα που θελω(απλά και κατανοητά,πάντα με την άδεια του οικοδεσπότη αυτού του όμορφου βήματος και χωρίς,για αρχή,μαθηματικούς και γεωμετρικους όρους)αλλά δυστυχώς ο χρόνος μου γίνεται ολοένα και πιο λίγος και δεν θέλω να αρχίσω κάτι τέτοιο, χωρίς να μπορέσω να το τελειώσω.
    Μέσα στον χειμώνα που έρχεται, θα προσπαθήσω να το κάνω πραγματικότητα.
    Έχεις δίκιο σε αυτό που λες ότι κάτι με προβληματίζει και σίγουρα δεν αφορά μόνο τα καιρικά δρώμενα, αλλά επεκτείνεται σε πολλούς τομείς.
    Ελπίζω και εύχομαι όλα αυτά που διαισθάνομαι,να μην συμβούν ούτε στο ελάχιστο...
    Όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, κάτι μου θυμίζουν και επειδή η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται με κρατά ανήσυχο.
    Χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός.θελω να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε,να τους προστατεύεται και να μαθαίνετε στα παιδιά και στα εγγόνια, για όσους έχουν,τα βασικά στοιχεία που πάντα χρειάζονται σε κάθε εποχή και σε κάθε δυσκολία της ζωής.
    Ερρωσθε και ευδαιμονειτε.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και εγώ Χριστοδουλε παρακολουθώ αρκετά τα αστρονομικά/αστρολογικά τεκταινόμενα και εννοείται πως παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη συμπεριφορά, και τη ζωή γενικότερα, όλων των εμβιων όντων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε και σε περίοδο ελλείψεων στον άξονα Ταύρου- Σκορπιου (πιθανές ανατροπές σε ό,τι μέχρι τώρα μας δημκαιουργούσε ασφάλεια η θεωρούσαμε a priory δεδομένο- βάζει το χεράκι του και ο πλανήτης Ουρανός). Προσωπικά θα χαρώ πολύ να γράψεις κάποια πράγματα επ' αυτων. Αν και νομίζω ότι κάποια δυστοπικα σημάδια τα βλέπουμε ήδη όλοι μας (πόλεμοι, φτωχοποιηση, κλιματική κρίση, κλπ), τα οποία φυσικα ούτε στο ελάχιστο δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. εκλείψεων φυσικά ήθελα να πω
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή