Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Φθινοπωρινό τοπίο στην Όθρυ, του Χρήστου Τσαντήλα


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στον Βισκαϊκό Κόλπο, κινούμενο βορειοανατολικά, θα προκαλέσει κακοκαιρία με έντονες καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους στις περισσότερες χώρες της κεντροδυτικής Ευρώπης. Στη χώρα μας, το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση νότιων ανέμων οι οποίοι στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Ένα άλλο στοιχείο του καιρού που θέλει προσοχή από τους οδηγούς είναι οι πρωινές ομίχλες που θα σχηματιστούν κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Το Σάββατο (21/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα πυκνώσουν και τη νύχτα προς την Κυριακή στο Β. Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση στο Ιόνιο ως τα 7 και στο Αιγαίο ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Την Κυριακή (22/10), προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στο Ιόνιο και πιθανώς στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τη Δευτέρα (23/10), μόνο τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Στερεάς είναι πιθανό νε βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει. 

Την Τρίτη (24/10) αναμένεται καλοκαιρία, αν βέβαια εξαιρέσουμε τις πρωινές ομίχλες. 

23 σχόλια:

  1. Η πρώτη νιφαδοπτωση της σεζόν είναι γεγονός για τη Στοκχόλμη .Η μέγιστη θερμοκρασία στους 3-4c.Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν 19 Οκτωβρίου 1812 όταν ο Ναπολέων αποφάσισε να οπισθοχωρισει από την Ρωσία διότι ο χειμώνας γινόταν όλο και πιο σκληρός είχε σκεπάσει μεγάλο μέρος της Ρωσίας και το κρύο ήτανε τσουχτερό με αποτέλεσμα να χάσει πολλούς άντρες από το κρύο. Και όλα αυτά τον Οκτώβριο...Σε λίγα χρόνια και στην Ρωσία θα χιονίζει από τον Δεκέμβριο.

      Διαγραφή
    2. Πιθανολογώ ότι εξαιτίας
      Της μικρής παγετωδους περιόδου που πέρασε η Ευρώπη μέχρι και πριν από 200 χρόνια περίπου το κρύο να ήταν εντονότερο τότε και να ξεκινούσε από Οκτώβριο ειδικά στη Ρωσία.

      Διαγραφή
    3. Το φθινόπωρο του 1812 στην περιοχή της Μόσχας ο πρώτος παγετός σημειώθηκε στις 13 Οκτωβρίου και ήταν αυτός που έκανε τον Ναπολέοντα να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για εγκατάλειψη της πόλης λίγες μέρες αργότερα. Στις 9 Νοεμβρίου μεταξύ Vyazma και Smolensk ξέσπασε τρομερή χιονοθύελλα και η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 13 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια ο ρωσικός χειμώνας έδειξε τα πραγματικά του δόντια: στις 14 Νοεμβρίου η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 26 βαθμούς, στις 3 Δεκεμβρίου στους μείον 30 και μεταξύ της 6ης και της 9ης Δεκεμβρίου στους μείον 38 βαθμούς!
      Οι Γάλλοι στρατιώτες, ντυμένοι ελαφρά και εξασθενημένοι από τις μακρές πεζοπορίες, έπεφταν να κοιμηθούν ακάλυπτοι πάνω στα χιόνια και πολλοί από αυτούς άφηναν εκεί την τελευταία τους πνοή. Όπως έγραψε ο Φρανσουά - Ρενέ ντε Σατωμπριάν (1768-1848): «Το πρωί ηχούσε κάποιο τύμπανο, σκεπασμένο και αυτό με πάγο, ή ο βραχνός ήχος μιας σάλπιγγας. Τίποτε δεν ήταν τόσο τραγικό όσο το πένθιμο αυτό εγερτήριο που καλούσε μαχητές, οι οποίοι δεν επρόκειτο πλέον να ξυπνήσουν».

      Διαγραφή
    4. Βόρεια Ευρώπη ο χειμώνας ξεκίνησε από νωρίς. Το Ροβανιέμι έχει χιόνια από Οκτώβριο όπως είναι λογικό. Πέρυσι νομίζω περιμένανε τον Νοέμβριο. Ψυχρή μάζα και στον Καναδά φαίνεται από την εβδομάδα που έρχεται με αρκετά χιόνια. Στο Βερολίνο είδα μέγιστη σήμερα 7c και ψιλόβροχο. Μπορώ να πω μου έχει λείψει το φθινόπωρο στο Βερολίνο. Θεωρώ είναι από τις πιο ωραίες εποχές στο Βερολίνο, αν και διαρκεί ελάχιστα μιας που ο μακρύς χειμώνας έχει το πάνω χέρι.

      Γιάννης
      ΝΦ

      Διαγραφή
    5. Tέτοια θέλουμε κύριε Ζιακόπουλε όταν μας πιάνει και ξεκινάμε τις αντιπαραθέσεις και τα τρολ-αντιτρολ.!..Ενα Σιβηρικό..να έρχόμαστε στα ίσια μας..αν και για μένα του πάει περισσότερο ο Στάλιν..!Για την ιστορία η Μόσχα περιμένει την πρώτη της χιονόπτωση με ολικό παγετό την επόμενη εβδομάδα.
      Στα της κυκλοφορίας..ενώ όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για τον Αντλαντικό..και τις ορέξεις του..τα ανατολικά...δεν το βάζουν κάτω..και οι εμποδισμοί στην δυτικοί Ρωσσία δυναμώνουν...εμείς οι καημένοι τσακωνόμαστε ακόμα με τον υποτροπικό...σημαντική ίσως μεταβολή από τα δυτικά...μετά τον Αι Δημήτρη.."θωμάς"

      Διαγραφή
  2. -------Ωραίος καιρός για εκδρομές .Επίσπευση,γιατί μετά ,κατά πως τα λέει ο Φώτης, χαλάει .Αναγκαία συνθήκη να πείσω και τη γυναίκα μου.
    Ευχαριστώ Φώτη για την απάντηση.Έτσι πρέπει να έγινε και πήραμε τα μη αναμενόμενα 30 χιλιοστά.Διαφορετικά,με αυτόν τον τύπο καιρού, το πλέον σύνηθες είναι να λειτουργεί ο εμποδιστής Παναχαικό - Χελμός και να πηγαίνουμε κουβά .

    --------Δάσκαλε, ωραία αυτή η διευκρινιστική "ομιχλώδης " ανάρτησή σου. Ιδι
    αίτερα αυτή η έρπουσα ,δίκην χειμάρρου, ομίχλη είναι και χάρμα οφθαλμών.

    --------Χαιρετισμούς στον.......ανθηρόστομο φίλο Χρ'ιστο Σιμούλη.Αυτή την απλή ,αλλά επώδυνη, μέθοδο των τριών την έχουμε υποστεί και εμείς πολλές φορες !. ----------------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να υποχρεώνεσαι, κ. καθηγητά, ν' ακούς στις συζητήσεις: "έβρεξε, έβρεξε αρκετά, δεν θέλουμε άλλο"!

      Διαγραφή
  3. Συνεχίζεται η ξεραιλα στην Ξάνθη μετά από κάτι ψιχάλες προ ημερών. Ζέστη και σήμερα με υγρασία το πρωί και από ότι φαίνεται δεν έχουμε το μικρό καλοκαιράκι του Άη Δημήτρη αλλά το μεγάλο και ατελείωτο καλοκαίρι του 2023. Αν και είμαι μεγάλος λάτρης του καλοκαιριού, νισάφι πια. Μας κούρασε αυτός ο καιρός με την ζέστη και την ανομβρία του. Όσοι αγρότες μπορούν και έχουν την δυνατότητα ποτίζουν αρκετά τα χωράφια τους για να οργωσουν και να σπειρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από Νέα Φιλαδέλφεια. Ζεστές μέρες οι επόμενες για τους Αττικάριους και άλλη μία χρονιά που ο φθινοπωρινός καιρός αργεί. Η αλήθεια είναι το περίμενα και φέτος. 3η χρονιά σερί με το ίδιο μοτίβο!

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήμουν σίγουρος ότι αυτά που βλέπαμε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία με τις παρατεταμένες ζεστες και την φοβερή ξηρασία, νομίζαμε ότι είναι μακρινά και δεν θα μας επηρεάζουν, τελικά τα ζούμε τώρα.
    Μέχρι και τις αρχές του Νοεμβρίου συνεχή κύματα ζέστης σκόνης χωρίς καμία βροχή στον ορίζοντα. Ήδη η ελαιοκομική παραγωγή στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές έχει καταστραφεί σχεδόν. Μια ασύλληπτη εμμονή του καιρού. Πέρυσι είχαμε ανύπαρκτο ζεστό και ξηρό χειμώνα, άκυρες βροχές την άνοιξη, πολύ ζεστό καλοκαίρι, πολύ ζεστό φθινόπωρο με καθόλου βροχές. Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα το Νοέμβριο αλλιώς τη βαψαμε.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας. Είμαι από χθες στην Κοζάνη και γενικά γυρνάω και άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Ορεινές και μη. Ένα θα σας πω. Κυκλοφορώ με κοντομάνικο τις ώρες της ημέρας. 20 Οκτωβρίου! Νυμφαίο, Άγιος Αθανάσιος. Ήμαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το βλέπω να εξελίσσεται σε κανονικό φθινόπωρο , ανομβρία και ζέστη μέχρι τέλος του μήνα στις περισσότερες περιοχές,το κλίμα φένεται ότι έχει αποσταθεροποιηθεί, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ένα παλαιότερο άρθρο ο κ ζιακοπουλος είχε επισημάνει ότι οι ξηρασίες της δ.ευρωπης θα μας επηρεασουν αργά ή γρηγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 21 βαθμοί θερμοκρασία χθες το βράδυ στις 21:00 στην Ξάνθη! Απίστευτο και όμως ελληνικό! Ζέστη και υγρασία τις τελευταίες μέρες εδώ και μάλλον και τις επόμενες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σρψ.


    Σε τραγωδία εξελίσσεται και φέτος ο Οκτώβρης, ακόμη και για τα Δυτικά. Οι καλές βροχές που φαίνονταν για του Αγίου Δημητρίου και για την 28η εξανεμιστηκαν και αντικατασταθηκαν από τον υποτροπικο. Μεγάλη εμμονή! Αντίθετα στη Δυτική Ευρώπη απολαμβάνουν κανονικό φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους.
    Για τον κ. Δημήτρη ρ. κυρίως:
    https://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/268822-agriogoyrouno-thirio-sta-vouna-tis-dytikis-fthiotidas-pano-apo-200-kila

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός κ.Σιμούλη!Τα βλέπουμε παντού,τρακάρει κόσμος συνέχεια και κυρίως την νύχτα,έως και τα άλση της Λαμίας έχουν κατέβει.Δεν έχω φάει ποτέ.Έχουμε τόσο νόστιμα αρνιά και κατσίκια εδώ...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Οι κυνηγοί αυτοί απήλλαξαν λοιπόν την περιοχή από τον "Φθιώτιο κάπρο" εν είδει του 4ου άθλου του Ηρακλέους!

      Διαγραφή
  12. Καλημερα σε όλους. Πρέπει να το καταλάβουμε, το κλίμα έχει αλλάξει. Πάνε τα φθινοπωρα και οι χειμώνες που ξέραμε, δυστυχώς. Ας προσαρμοστουμε απο δω και πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ γρήγορη προσαρμογή. Παράδοση άνευ όρων...Μακάρι να μπορούσαμε κι αλλιώς. (Δ)

      Διαγραφή
  13. Το κλίμα αλλάζει λίγο ή πολύ κάθε χρόνο τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Το θέμα είναι πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση στο σύντομο μέλλον και αν θα επηρεάσει δραματικά την ζωή μας. Αν γίνουν τεράστιες αλλαγές στο κλίμα θα έχουμε και τεράστιες επιπτώσεις. Θα αλλάξει ολόκληρος ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα. Άλλες περιοχές του πλανήτη θα καταστραφούν, αλλες θα ευνοηθούν και άλλες θα υποβαθμιστούν. Μακάρι να μπορέσει ο πλανήτης και η ανθρωπότητα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα σε ολους. Το αβαθες που θα ερθει την πεμπτη θα δωσει καποιες βροχες και καταιγιδες στην δυτικη ελλαδα. Στις υπολοιπες περιοχες τοπικα και ασθενη τα φαινομενα οπου αυτα εκδηλωθουν. Ενας τραγικος οκτωβριος. Κοντομανικα και ζεστες.
    Θυμαμαι ενα υστερογραφο του δασκαλου σε ενα αρθρο του.
    Ελεγε για το μελλον και εγραφε για θερμο καλοκαιρι, δροσερο καλοκαιρι, κρυο καλοκαιρι και συνεχιζε... Υπερβολη ισως, φαντασια οχι!
    Δασκαλε αν κανω λαθος συγνωμη και διορθωσε με. Δεν θυμαμαι ακριβως πως το ειχες γραψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή