Με αστραπές και βροντές μάς αποχαιρετά ο Αύγουστος!

Η έναρξη της σημερινής αστάθειας στην Αιτωλοακαρνανία, όπως την απαθανάτισε ο  Ντίνος Παρασκευόπουλος από την Αχαΐα.
 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες κατά τόπους στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα είναι έντονες. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους ή και από έντονες βροχοπτώσεις, δυνητικά επικίνδυνες για την πρόκληση πλημμυρών σε τοπικό επίπεδο. Να επισημανθεί ακόμα ότι τα μέτρα προστασίας από τους κεραυνούς είναι αναγκαία και ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών κυρίως στις ορεινές περιοχές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς και οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. 

Αστάθεια και μελτέμια δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν!

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος από τους Δολούς της Μεσηννιακής Μάνης, του Νώντα Καμαρινού

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας βόρειοι άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η ζέστη θα είναι παντού ανεκτή (μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας 33 με 35 βαθμοί) και η απογευματινή θερμική αστάθεια θα είναι γενικά περιορισμένη. 

Καλοκαίρι στην Ελλάδα (συνέχεια)

Η λίμνη της Ζαραβίνας στο Πωγώνι, της Κατερίνας Παπαχρήστου


Αύγουστος με τα γνώριμα καιρικά χαρακτηριστικά του χωρίς ακρότητες!

 

Η Β-ΒΑ πλευρά της Τύμφης, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση βόρειων ανέμων (μελτεμιών) εντάσεως το πολύ 7 μποφόρ στη διάρκεια της ημέρας και στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς και η απογευματινή θερμική αστάθεια, που υπό προϋποθέσεις οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή καταιγίδων, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 

Ο καιρός της νέας εβδομάδας

ΔΕΥΤΕΡΑ (19/8)

Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά Ελλάδα και την ορεινή Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και την κεντροδυτική Μακεδονία πιθανώς να είναι έντονα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 35 με 37 βαθμοί.

Καλοκαίρι στην Ελλάδα

Κορώνη με θέα προς τον Ταΰγετο, του Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Επόμενο πενθήμερο: σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων, υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και ενίσχυση της αστάθειας.

Ηλιοβασίλεμα στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, του Τρύφωνα. 


ΣΑΒΒΑΤΟ (17/8)

Καιρός: Μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Άνεμοι: ΒΔ έως ΒΑ στο Ιόνιο 4 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη 5 με 6 και τοπικά στο Α-ΝΑ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 37 με 39 βαθμοί.

Χρόνια πολλά, φίλοι μου!

Ιερά Μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης.
Η Χάρη της και η Ευλογία της να μας προστατεύουν, αλλά κι εμείς να μη μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα!

 

Όταν η ευλογία των μελτεμιών γίνεται κατάρα…

Τοπίο στην Πάτμο, του Νίκου Κλιάκα

 

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα (μέγιστες τιμές 39 με 40 βαθμοί). 

Μελτέμι υποβάθρου, ολίγη από ζέστη και καταιγίδες από… ράχη σε ράχη!

Άρχισε να μας λείπει, κυρά Βαγγελιώ!
Το φαράγγι "Πάντα Βρέχει" της Ευρυτανίας. Φωτ. Φώτης Ματραλής


Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την περιοχή μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι ΒΔ άνεμοί με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο- Καρπάθιο) και η ζέστη η οποία γενικά θα είναι ανεκτή (μέγιστες θερμοκρασίες 36 με 37 βαθμοί). Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινής αστάθειας είναι λίγες και περιορίζονται στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Καλημέρα, φίλοι μου!

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο Αιγαίο δεν με παίρνετε καλέ!
Φωτ. Σταύρος Παυλόπουλος