Επόμενο πενθήμερο: σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων, υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και ενίσχυση της αστάθειας.

Ηλιοβασίλεμα στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, του Τρύφωνα. 


ΣΑΒΒΑΤΟ (17/8)

Καιρός: Μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Άνεμοι: ΒΔ έως ΒΑ στο Ιόνιο 4 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη 5 με 6 και τοπικά στο Α-ΝΑ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 37 με 39 βαθμοί.


ΚΥΡΙΑΚΗ (18/8)

Καιρός: Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία καθώς και στα ορεινά της κεντροδυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Άνεμοι: Β-ΒΔ στο Ιόνιο 4 μποφόρ και στα ανατολικά πελάγη 5 με 6 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 36 με 38 βαθμοί.


ΔΕΥΤΕΡΑ -ΤΕΤΑΡΤΗ (19-21/8)

Καιρός: Αστάθεια στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη. Πιθανώς τα φαινόμενα να είναι έντονα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και την Τετάρτη ΒΔ ως 5 μποφόρ,

Μέγιστες θερμοκρασίες: 35 με 37 βαθμοί 

23 σχόλια:

  1. Μακάρι δάσκαλε , πρώτη φορά βλέπω το δρυοδασος της Όθρυς και άλλα δέντρα να έχουν πάρει το καφετί χρώμα τα φύλλα και νά πέφτουν ,οι πηγές στερεύουν μέρα με την μέρα , Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα το απόγευμα στην Ξάνθη συννεφιασε και στα ορεινά ακούγονταν βροντές! Το φθινόπωρο έρχεται σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νωρίς είναι να μιλάμε για φθινόπωρο φίλε μου, πάντως είναι το πρώτο σημάδι της αλλαγής, για την οποία μιλήσαμε από το πρωί της 13ης τρέχοντος.
      Στην περιοχή Νεαπόλεως Βοΐου βρέχει αξιόλογα τώρα.

      Διαγραφή
    2. Θα αστειεύεσαι…τι άλλο θα ακούσουμε

      Διαγραφή
    3. Το κατάλαβες ανώνυμε φίλε ότι αστειεύομαι φυσικά αλλά ο Χρήστος έπεσε στην παγίδα...

      Διαγραφή
  3. Βροχή με την μορφή όμβρου στο Ανω Βόιο με 4.5 mm στο σύνολο,ας σημειωθεί ότι μεχρι και τώρα είχαμε για ολόκληρο το καλοκαίρι 7.5 mm,πέρασε στα μικρά αλλά η πρώτη κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών στην Δυτική Μεσόγειο έδωσε μεγάλη κακοκαιρία .....είναι το πρώτο δείγμα ΄για το τι μας περιμένει τον Σεπτέμβρη...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έστω και καθυστερημένα λόγω διακοπών χρόνια πολλά για την χθεσινή μεγάλη γιορτή της Παναγίας μας αλλά και σε όσους γιόρταζαν.
    Εκ νέου σήμερα 38 με 40 βαθμοί στα δυτικά και βόρεια ενώ τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου η θερμοκρασία άγγιξε και τους 41 με 42 βαθμούς κάνοντας πιά την κατάσταση ανυπόφορη και άκρως κουραστική.
    Επίσης κουράστηκα φέτος να γράφω εδώ και τρεις μήνες τα ίδια αλλά η αλήθεια αυτή είναι.

    Καλέ μου Δάσκαλε βλέπω δίνετε ελπίδες για πολλές περιοχές όσον αφορά τις βροχές.
    Εγώ πάλι δεν έχω πεισθεί για άλλη μια φορά ότι θα κάνει κάτι σημαντικό ενώ πλην του βορείου Ιονίου και της βορειοδυτικής βόρειας ηπειρωτικής χώρας(άντε να βάλω την Τρίτη κυρίως και την Αιτωλοακαρνανία με το κεντρικό Ιόνιο μέσα) ίσως δεν βγάλει το παραμικρό εκτός από καμιά μπόρα σε κάνα ορεινό συγκρότημα.
    Τα στοιχεία δυστυχώς και πάλι χαλάνε όπως γίνετε συνεχώς εδώ και μήνες και όσοι ελπίζουν από τώρα Φθινόπωρο πλανώνται πλάνην οικτράν...
    Το μόνο θετικό είναι ότι η θερμοκρασία επιτέλους μετά από μεγάλο διάστημα θα υποχωρήσει από την Κυριακή έως την Τετάρτη στα δυτικά και βόρεια κατά 5 με 7 βαθμούς ερχόμενη στις φυσιολογικές τιμές με αυξημένη όμως την σχετική υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέχασα να πω ότι επειδή έως την Τρίτη-Τετάρτη απέχουμε αρκετά ακόμη προγνωστικά, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να διαψευστώ και να αλλάξουν άρδην τα στοιχεία και να μπουν πολλές περιοχές στο χορό των καταιγίδων που τόσο τις έχουμε ανάγκη.
    Το να ρίξει όμως ακόμη και μπουρίνια που είναι λογικό λόγω εποχής και ζέστης για άλλη μια φορά σε 5 και 6 νομούς πανελλαδικά δεν λέει και κάτι για μένα μετά από την φετινή πρωτόγνωρη ξηρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Φώτη πρωτόγνωρη η φετινή ξηρασία,αν έρθεις προς τα μέρη μας θα καταλάβεις από τα δέντρα που έχουν πάρει φθινοπωρινό χρώμα,όσο για την βροχή πολύ φοβάμαι ότι μας την φυλάει να μας την ρίξει όλη μαζί, Χρήστος Όθρυς

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα. Ως ασχολουμενος ταυτόχρονα με το κλιμα αλλά και τη βλάστηση ανέβηκα στην Όθρυ κι εγώ. Τι να πρωτοσχολιάσω. Πολλα δέντρα έχουν χάσει μεγαλο μέρος από τα φυλλα τους. Άλλα ειναι πορτοκαλί και καφέ. Τα χώματα έχουν τσουλήσει από τον Ντάνιελ πέρυσι. Παντού εχουν ξυρίσει τη βλαστηση μπας και μειώσουν τις φωτιές. Αγνώριστα ήταν μιλάμε. Πάντως πρέπει να πω ότι οι βελανιδιές παρά τα ζόρια τους φαίνεται να εχουν μεγάλες αντοχές. Φέτος ειναι καπως αραιες, αλλα το 23 και το 21 είχαν εγκαυνατα τα φύλλα τους. Τι να πω, είναι περίεργα τα πράγματα.

      Διαγραφή
  6. Πρωτόγνωρη σε καμία περίπτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολύτως πρωτόγνωρη για την Θράκη και τον νομό Ξάνθης που μένω. Θα έλεγα με σιγουριά μισού αιώνα και πάνω πρωτοφανής ξηρασία.

      Διαγραφή
    2. Θα κάνω εξαίρεση μόνο εδώ και θα απαντήσω σε ανώνυμο σχόλιο.
      Πρωτόγνωρη ίσως να μην είναι ακόμη όντως, αλλά σπάνια σίγουρα!
      Τα τελευταία 100 χρόνια συνέβη ξανά μόνο αρχές δεκαετίας 90.
      Οπότε να πούμε όλα καλά.
      Α και το άλλο πάλι, "έλα μωρέ καλοκαίρι είναι και κάνει ζέστη".
      Εκφράσεις από άσχετους και επικίνδυνους να ασχολούνται με τον καιρό και το κλίμα.

      Διαγραφή
    3. Ο συνδυασμός τόσο πολύ λιγων βροχοπτώσεων και τόσο υψηλών θερμοκρασιών για δεκατρείς συνεχόμενους μήνες πιστεύω ότι δύσκολα επαναλαμβάνεται .

      Διαγραφή
    4. Όταν ρωτούσαν τον Γκάλη εάν αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη, ο τεράστιος Νικ απαντούσε; φυσικά είναι η μεγαλύτερη έως την επόμενη...!!!
      Εγώ πάντως πρώτη φορά ποτίζω ελαιόδεντρα μεγαλύτερα από εμένα...
      Καλησπέρα σε όλους σας.

      Διαγραφή



    5. Σταθμός Θησείου Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 1924 0mm.Δεν αναφέρω καλοκαιρινούς μήνες γιατί είναι αρκετά τα έτη χωρίς υετό.Δεν είπα ότι έιναι όλα καλά.Μάλλον η επωνυμία σου φίλε Φώτη σου δίνει το δικαίωμα να βρίζεις για πολλοστή φορά.

      Διαγραφή
    6. Κάποιες βροχές μπορεί να επανέλθουν. Οι θερμοκρασίες χλωμό το κόβω.

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Δάσκαλε κ σε όλη την παρέα, επιτέλους να δροσίσει κ να έχουμε τις πολυποθητες βροχές έχει στεγνώσει ο τοπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και όμως , αγαπητέ ανώνυμε φίλε. Λαμβάνοντας υπ όψιν ένα συνδυασμό πολλαπλών κριτηρίων , η κατάσταση είναι όπως τη χαρακτήρισε ο Φώτης. Βέβαια προέκυψε προοδευτικά τα τελευταία χρόνια. ----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα προσδοκούμενα κέρδη του χρηματιστικού κεφαλαίου κάνουν κουμάντο. Κατα τα άλλα σήμερα η λάρισα έχει 2 βαθμούς κάτω σε σχέση με χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν διόρθωνες το " προσδοκούμενα " σε " προσδοκώμενα" ,θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου . ______======Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Μια παράκληση προς τον κύριο Ζιακόπουλο αλλά και τον κύριο Κολυδά αν μας "ακούει" με αφορμή το ατύχημα του "ΣΑΟΣ" στην Ανδρο.Λέγονται πολλά ...όλα εναντίον του καπετάνιου...όποιος έχει μείνει στα νησιά....ξέρει πως δένουν εκεί τα καράβια......Δεν είναι καιρός να εγκατασταθεί ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στα λιμάνια και να δείχνει τις ριπές του ανέμου?και να βγούν και ανεμολογικά στοιχεία για τους ίδιους λιμένες ...που θα πιστοποιούν την ασφαλή η όχι πρόσδεση των πλοίων.Ετσι όπως ήταν ο καιρός στην Ανδρο και που έδεσε ήταν θαύμα...Είναι κρίμα γιατί η ΕΜΥ εχει μεγάλη παράδοση στον καιρό της ναυτιλίας...και εχουμε βάλει σταθμό σε κάθε απίθανο μερος. Απλά μία σκέψη."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή