Όταν η ευλογία των μελτεμιών γίνεται κατάρα…

Τοπίο στην Πάτμο, του Νίκου Κλιάκα

 

Ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο εξασθενεί, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα (μέγιστες τιμές 39 με 40 βαθμοί). 


Την Τετάρτη (14/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ορεινά θα συννεφιάσει τοπικά και πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. 

Τον Δεκαπενταύγουστο, υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση (φρεσκάρισμα μελτεμιού) και οι υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα σημειώσουν μικρή κάμψη.

40 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς δάσκαλε… καθόμαστε και «μαλώνουμε» για τις εποχές για τα θερμά ή ξηρά καλοκαίρια, για τους καύσωνες ή τους χιονιάδες. Δεν υπάρχει εξορισμού ΚΑΛΟ ή ΚΑΚΟ φαινόμενο. Τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο, υπάρχει η καλή και η καλή πλευρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακή πάντως είναι σίγουρα η σχετικοποιηση των πάντων .

      Διαγραφή
  2. Φυσικά και υπάρχουν κακά φαινόμενα που γίνονται χειρότερα με την ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν πιστεύω ότι μαλώνουμε σε αυτό το μπλοκ. Ενημερωνόμαστε από τον δάσκαλο μας και άλλους αξιόλογους φίλους και ακούμε τους προβληματισμούς για το μέλλον. Εξαιρέσεις υπάρχει όπως κάποιοι ανώνυμοι που γράφουν για τις εντυπώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μελτέμια είναι καλά ή κακά;

      Διαγραφή
    2. Kακά! Αφενός ψήνεται η δυτική και βόρεια Ελλάδα, αφετέρου με το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων της Βαλκανικής με το χαμηλό στην ανατολική Μεσόγειο μπλοκάρεται η έλευση διαταραχών από δυτικά, άρα ανομβρία. Η δροσιά στην Αθήνα είναι υποτυπώδης, δε θα έχει 40, θα έχει 37. Μόνο οι Κυκλάδες και η Εύβοια δροσίζονται

      Διαγραφή
    3. Α οκ ας λήξουμε τη συζήτηση εδώ. Δεν υπάρχει σωτηρία

      Διαγραφή
    4. https://www.youtube.com/watch?v=YcMquhEv2HY

      Διαγραφή
  3. 38 βαθμούς σήμερα στην Ξάνθη! Με ανέμους όχι βόρειους που ρίχνουν την θερμοκρασία αλλά περιεργως νοτιοανατολικους. Δεν έχει τέλος το δράμα που ζει η χώρα κάθε χρονιά με τις πυρκαγιές ειδικά τον Αύγουστο. Χάνονται άδικα ζωές και περιουσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαίως και έχει την αξία της η παρατήρησή σου ,αγαπητέ ανώνυμε 2:38 μ.μ. .
    Χρειάζεται όμως ,νομίζω, προσοχή.
    Διότι,εάν σχετικοποιήσουμε απολύτως τα πάντα και τα αναγάγουμε σε στενή προσωπική εκτίμηση ( "πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος " ,Πρωταγόρας) , ελοχεύει ,έστω εν σπέρματι, ο κίνδυνος του αμοραλισμού. ---======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kατ αρχήν κύριε Ζιακόπουλε ευχαριστώ για την φιλοξενία και πάλι,ήθελα να γράψω για αυτό το εκπληκτικό δέντρο της φώτο το Ρίκι αλλά η επικαιρότητα δεν με αφήνει,όσο για το επιτελικό κράτος το περίμενα για κριτική αλλά την στιγμή που τα στελέχη της Πυροσβεστικής ο στρατός κλπ δίνουν τον υπερ πάντων αγώνα....το βουλώνω...θα επανέλθω πιο ψύχραιμος...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θωμά" από την Πάτμο, η αλλαγή του καιρού έρχεται ένα μήνα μετά τον προφήτη.

      Διαγραφή
    2. Kύριε Χρήστο...μακάρι ...πάντως εγώ αν δεν δώ εμποδισμό....στην Κεντρική ΒΑ Ευρώπη να αναπτύσεται κατά μεσηβρινό...δεν πείθομαι....,καθώς όπως λέτε και εσείς ...όλα τελούν υπό την αίρεση του θερμού/'ων θόλοων Δ-ΝΔ μας."θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Ηταν πάντα επικίνδυνα , η κλιματική αλλαγή τα έκανε κατάρα. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία σχέση με την "κλιματική αλλαγή" οι πυρκαγιές..

      Διαγραφή
    2. Προβοκατόρικο το σχόλιο. Δηλαδή, αν βαδίζαμε σε μια νέα εποχή παγετώνων ο κίνδυνος εκδήλωσης και γρήγορης εξάπλωσης των πυρκαγιών θα ήταν ίδιος με αυτόν των ημερών μας;

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω ότι δυστυχώς απο το 2017 και έπειτα, χρονιά σταθμός ίσως της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής, (όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη) έχει καταστραφεί σχεδόν το 40% των δασών της Αττικής, η οποία βαδίζει πλέον στο να καταστεί ένα κυκλαδίτικου τύπου ορεινό τοπίο.

      Διαγραφή
  7. Χθες βράδυ .Καλάβρυτα -Αγία Λαύρα . Χώρος μνημείου Παλιγγενεσίας .Φυσικό περιβάλλον ονειρικό .Στην αγκαλιά του βουνού και του δάσους. Μεγάλη μουσική συναυλία. Διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος . Νύχτα σπαρμένη μάγια !!!.
    Για μένα έτσι πορεύεται η ζωή . " Με λογισμό και μ όνειρο " . ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλη μια τραγωδία λαμβάνει μέρος αυτή τη φορά στην Αττική.
    Μετά θα φταίνε οι βροχές που θα έρθουν το φθινόπωρο και αν έρθουν και αυτές ποτέ με την κατάρα που μας δέρνει.
    Απόκοσμο και φρικτό το θέαμα και ένας θεός ξέρει τι θα καεί ακόμη.
    Περιουσίες, σπίτια και αυτοκίνητα καίγονται.
    Το ίδιο και εκατοντάδες ανυπεράσπιστα ζωάκια.
    Τουλάχιστον να μην έχουμε καμία ανθρώπινη απώλεια.
    Υ. Γ. 38 με 40 βαθμούς σήμερα και πάλι στα δυτικά κεντρικά και βόρεια με την ξηρασία να μαστίζει τη χώρα.
    Έχει καταντήσει πιά αηδία και να το συζητάς.
    Συνεχίζεις και ζεις, δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 37 βαθμοί κελσίου στη Θεσσαλία και όλες τις περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με τους 18 έως 19 βαθμούς κελσίου στη στάθμη των 850hPa.

    Ξαφνικά βλέπεις και ένα 40 στη Στυλίδα με θερμοκρασία στην στάθμη 850hPa 18-19C και αντιλαμβάνεσαι πόσο καλή δουλειά κάνει η άσφαλτος που είναι ακριβώς δίπλα με το ανατολικο νοτιοανατολικό ρεύμα που φυσά κάθε μέρα στην περιοχή.

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε και τις φωτιές σήμερα και δεν μπορεί το πορτογαλικό θερμοτρολ να αναπτύξει τις θεωρίες του για τα hot spot της Αττικής και για τα κάλπικα 40άρια των Σερρών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους του blog. Ενα αθλιο καλοκαιρι ειναι. Τιποτα λιγοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά τα καλοκαίρια μας έχουν γίνει ήδη εφιάλτες από ευλογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς είχαμε και τον 1ον νεκρό απο την πυρκαϊά, μια μητέρα βρέθηκε απανθρακωμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή η προσπάθεια να χρεωθούν λάθη επιχειρησιακά για την έκταση της πυρκαγιάς στην Αττική. Αλλά το να γίνεται προσπάθεια συμψηφισμού με τους 102 συνανθρώπους μας που χάθηκαν στο Μάτι όταν η πολιτεία τους έθεσε σε περιορισμό για να καούν ζωντανοί, είναι τουλάχιστον βλασφημία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To μπλογκ δεν ειναι γραφείο τύπου της Ν.Δ

      Διαγραφή
    2. Ότι έγινε η τραγωδία στο Μάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί η Ελλάδα

      Διαγραφή
    3. Το μπλογκ είναι γραφείο τύπου μόνο του αφέντη καιρού.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Η Ελλάδα κάηκε το 2007, έκτοτε πάνω-κάτω στα ίδια είμαστε, εκτός βέβαια από το τραγικό γεγονός στο Μάτι. Είτε είμαι γραφείο τύπου είτε όχι 102 ψυχές είναι πολλές για να συμψιφίζονται!

      Διαγραφή
  14. Σχόλια πολιτικού περιεχομένου δεν αναρτώνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακούτε να δείτε που έλεγε και ο Χαρίλαος.
    Οι δασικές πυρκαγιές είναι εθνικός κίνδυνος που ξεπερνάει τα κόμματα. Δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση από καμιά πλευρά. Επιπλέον, οι μήνες και τα χρόνια που έρχονται θα είναι δραματικοί από πλευράς επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ειδικότερα των μεσογειακών χωρών. Η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής, είναι εξαιρετικά ευάλωτη και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα απαιτεί σχέδιο, χρόνο, χρήματα και προπάντων τη συνδρομή όλων μας.
    Αυτά βλέπω εγώ. Τελεία και παύλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H εξαγωγή πολιτικών (κομματικών) συμπερασμάτων βάσει μιας τοποθετήσεως επί φυσικών φαινομένων ,νομίζω ότι είναι επισφαλής , αλλά και "αντιπαραγωγική " για το παρόν μπλογκ . -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα και Καλή Παναγιά να έχουμε! Αξίζει να δείτε (και ακούσετε) τις ομιλίες του Μίλτου Αθανασίου αλλά και του παλαιότερου Γαβριήλ Ξανθόπουλου. Τις συνθήκες που δημιουργούν τις καύτρες, πως μεταφέρονται και πως δρουν τα ανοδικά ρεύματα, ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Ειδικότερα, για μια φωτιά στην Εύβοια (νομίζω Κοντοδεσπότι) που έκαψε μόνο (!!!!) 40.000 στρέμματα, το ευτύχημα και ο θετικός παράγοντας ήταν ότι είχε προηγηθεί υγρός χειμώνας και σχετικά υγρή άνοιξη. Στον αντίποδα, η φωτιά στην Βαρυμπόμπη το 2021 (3-6/8) με σχετική άπνοια κόντεψε να εξαφανίσει την Πάρνηθα. Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλες και όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δείτε την προγνωστικη θερμοκρασιακή εικόνα στα 850 hp του βόρειου ημισφαίριου στο αμερικανικό μοντέλο, σήμερα και στις 30 Αυγούστου... Σαν να είναι Μάιος και πάμε προς Ιούνιο. Καλό Δεκαπενταυγουστο με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 39 για σήμερα στη Θεσσαλία σαν μέγιστη θερμοκρασία γύρω από τη Λάρισα και γύρω από τα Τρίκαλα και 38 στο αεροδρομιο.

    39 βαθμοί κελσίου και στην Αθήνα στο σταθμό Μενιδίου στα 2 m από το έδαφος και από την ραδιοβόληση του Ελληνικού φαίνεται ότι η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία που μπορούσε να σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής είναι οι 39,5-40 βαθμοί κελσίου σε μηδενικό υψόμετρο άρα στα 120 περίπου μέτρα υψόμετρο οι 38,5-39 όπως και πράγματι συνέβη έστω και οριακά λόγω θερμονησίδας.

    Έκτακτο παράρτημα .... Ο Κρις Νιλ από την Πορτογαλία μας πληροφορεί ότι οι Σέρρες σπάζουν ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στον ελλαδικό χώρο και σύντομα και στην Ευρώπη. Δε μας ενδιαφέρουν ούτε οι θερμοκρασίες στα 850 ούτε οι άνεμοι ούτε η επιστήμη της μετεωρολογίας. Meteo καφενείο δηλαδή με τα όλα του....

    Καλή Παναγιά σε όλους τους πιστούς ορθόδοξους χριστιανούς για την αυριανή ημέρα με υγεία πάντα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά. Είπαμε στη σούβλα το αρνί, το πετύχαμε, αλλά δεν υπάρχει αρνί στην αγορά λόγω της πανώλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ζούσες,Χρόνια πολλά σε όλους για την ημέρα, υγεία και χαρά στα σπιτικά σας.
    Εδώ και λίγες ημέρες χαλαρώνω στον όμορφο Μεσσηνιακο κόλπο και στις παραλίες του νομού που η κάθε μία έχει την δική της χάρη.
    Η πιο ζέστη ημέρα ήταν η Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες μέρες ο νοτιάς δεν άφησε την θερμοκρασία να ανέβει φηλα.
    Καλημερα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον αγαπητό μας δασκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kαλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
    Ιδιαίτερες ευχές εκεί πάνω στην ΄Κόνιτσα και στον "αγαθόν διδάσκαλον " μετά της συνοδείας αυτού .
    Θερμές ευχές στον εορτάζοντα καλό φίλο Μάριο . ----========Π.Α.
    Υ.γ. Υπ όψιν ότι το επίθετο " αγαθός" και το αφηρημένο ουσιαστικό "αρετή" , ως περιεχόμενο, δεν μεταφράζονται σε καμία γλώσσα του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλοκ και στον δάσκαλο μας τον οποίο ευχαριστώ για την ύπαρξη αυτής της όασης στην έρημο του διαδικτύου.
    Μεγάλη γιορτή σήμερα αφιερωμένη στην μητέρα όλων μας. Η ανθρώπινη φύση σε όλο το μεγαλείο της. Ακόμα και το κοράνι αφιερώνει μια σελίδα όπου είναι η μοναδική γυναίκα που αναφέρεται με το όνομα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές. Χρόνια πολλά σε όλους και πρωτίστως στους εορτάζοντες.
    Στην Κόνιτσα βιώνουμε εξαιρετικά ζεστές ημέρες. Πολύ καλύτερα τα πράγματα τη νύχτα και το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή