Αύγουστος με τα γνώριμα καιρικά χαρακτηριστικά του χωρίς ακρότητες!

 

Η Β-ΒΑ πλευρά της Τύμφης, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση βόρειων ανέμων (μελτεμιών) εντάσεως το πολύ 7 μποφόρ στη διάρκεια της ημέρας και στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς και η απογευματινή θερμική αστάθεια, που υπό προϋποθέσεις οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή καταιγίδων, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 


Το Σάββατο (24/8), αναμένεται ηλιοφάνεια και μόνο τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα θα συννεφιάσει τοπικά και πρόσκαιρα. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Κυριακή (25/8), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα στη Δ. Ελλάδα και πιθανώς στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Τη Δευτέρα (26/8), είναι και πάλι πιθανό να εκδηλωθούν απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (27 & 28/8), η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας θα είναι ασταθής, με συνέπεια την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

21 σχόλια:

  1. Από Δευτέρα καύσωνες και έντονες ζέστες τέλος!
    Από Δευτέρα έντονες αστάθειες κυρίως όμως στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα.
    Αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν στο έπακρο φέτος το καλοκαίρι και ακόμη ταλαιπωρούνται ήρθε η ώρα να αποζημιωθούν...
    Φίλε Γιάννη που με ρώτησες για σταθμό μετεωρολογικό σου προτείνω από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης τον συγκεκριμένο όπου κάνει πολύ καλά τη δουλεία του και είναι αξιόπιστος και οικονομικός για ιδιωτική πάντα χρήση.

    https://planitario.gr/gr/asyrmatos-meteorologikos-stathmos-rain-pro.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φουλλλλ καλό απόγευμα, είναι και σε προσφορά από 89 στα 69 ευρώ..... είναι πονηροί γιατί το βροχόμετρο είναι πλέον άχρηστο αξεσουάρ στην Ελλάδα (με χιουμοριστική διάθεση). καλό ξημέρωμα για την αυριανή ημέρα της, Απόδοσης της κοιμήσεως Θεοτόκου.

      Διαγραφή
    2. Φώτη εδώ στην Θράκη και πιο ειδικά στην Ξάνθη δε βλέπω να αποζημιωνομαστε..

      Διαγραφή
  2. Ισχυρή καταιγίδα αυτην την στιγμή στο Επταπύργιο(20.28) με 122mm ραγδαιότητα,,,8,2 mm για την ώρα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλοι την παρέα ή ανομβρία συνεχιζεται εδω στην περιοχη του Αλιβεριου έχει ξεραθεί ο τόπος,ελπίζω να έρθουν σύντομα οι βροχές η κατάσταση είναι τραγικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Αναρωτιέμαι ώρες ώρες ποσό βαρετή μπορεί να είναι για έναν επιστήμονα του επιπέδου τον κ. Ζιακόπουλου η πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα το καλοκαίρι! Ειδικά εμείς εδώ στη Δυτική Εύβοια έχουμε ένα δικό μας καιρό "doldrums " με ζεστό μελτέμι ,ζεστές νύχτες και 2,3 σύννεφα εβδομαδιαίως εδώ και κάτι μήνες.
    Η απόλυτη πλήξη!
    Ήμουν αυτήν την εβδομάδα Βερολίνα-Πράγα και συνάντησα κάθε είδους καιρό..ζεστούλα στους 28 , καταιγίδες στους 18 και όλα τα ενδιάμεσα.και στις 2 πόλεις!!
    Η χαρά του Μετεωρολόγου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε καλησπέρα

    Οπότε μπορείτε να γράφετε άρθρα για την κλιματική αλλαγή,γιατί ο κόσμος πλέον δεν έχει σκοπό να αλλάξει άποψη, και μαζί με τους ψεκασμούς ,το Harp, και τις φωτιές που μπαίνουν για τις ανεμογεννήτριες, μεγαλώνει το κύμα αμορφωσιας και με όλες αυτές τις θεωρίες συνομωσίας έχει παραγινει το κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας. Δυστυχώς μετά το Μενοίκιο, το Φαλακρό και τον Όρβηλο, φλέγεται εδώ και δύο ημέρες το αγαπημένο μας Παγγαίο. Η φωτιά ξεκίνησε χτες το πρωί σε μια από τις κορυφές του, μάλλον από κάποιο κεραυνό, από τους δεκάδες που έπεσαν στην τελευταία καταιγίδα. Αυτή την ώρα έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις και εκτείνεται σε αρκετές χιλιόμετρα στις κορυφές του βουνού. Καίγεται κυρίως χορτάρι αλλά πλησιάζει επικίνδυνα στα πυκνά δάση του Παγγαίου. Η Παναγία να βάλει το χέρι της και να σβήσει γρήγορα η φωτιά. Συνεχείς είναι οι ρίψεις από ελικόπτερα όμως η έκταση είναι τεράστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωστή η φωτιά είναι προς τα χωριά της ελευθερουπολης και τα χωριά των Σερρών Πρώτη κλπ?

      Διαγραφή
    2. Η φωτιά βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών και Καβάλας. Πάνω από την Πρώτη και το Ροδολίβους.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Κωστή είμαι ο μισός από Μπάφρα για αυτό ρωτάω.

      Διαγραφή
  7. 37 βαθμούς σήμερα στην Ξάνθη. Αφόρητη ζέστη για την εποχή. 0,0 mm ο υετός του Αυγούστου. Δε θυμάμαι πότε στην Ξάνθη τέτοιο βαρβάτο και καυτό καλοκαίρι. Τρίτο μήνα σερί χωρίς διακοπή συνεχίζεται το σφυροκοπημα. Φως στον ορίζοντα δε φαίνεται. Τυχεροί όσοι είδαν τις πολυαναμενονες βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σας. Αξιοσημείωτη εμμονή στασιμότητας φαίνεται ότι θα παρουσιάσει το ασθενές χαμηλό που δημιουργείται στην περιοχή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χρήστο , το κόμμα ορθώς κείται΄.
      Γραφίς λανθάνουσα ,τα σωστά γράφει !.
      Αυτό με την εμμονή του χαμηλού πολύ με άρεσε. Μόνο να .....καρδαμώσει λίγο.
      Πού είναι ο ανώνυμος που έλεγε ότι τις βροχές της επόμενης βδομάδας τις βλέπει μόνο ο Χρήστος ΄; .
      Αγαπητοί δασονόμοι ,σήμερα ανέβηκα στα Τρίκαλα μέσω Σαρανταπήχου και Καρυάς και διαπίστωσα ότι ,εκατέρωθεν του δρόμου,το εδώ δασαρχείο άρχισε να εφαρμόζει προληπτικά τακτική καθαρισμού,αποκλάδωσης και αραίωσης .Ειδικός δεν είμαι ,αλλά νομίζω ότι είναι σωστό. Φαντάζομαι ότι με πόνο ψυχής ένας δασικός κόβει σύριζα μαύρη πεύκη ή και κάποια έλατα !. -----======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ καθηγητά, κ. Π. Α., καλά θα κάνει να μην καρδαμώσει πολύ, για να μην έχουμε τα περσινά.
      Όσο για το δάσος, αυτό χρήζει αραίωσης, καλλιέργειας και εν γένει εκμετάλλευσης.
      Χρειάζεται επαγγελματίες μέσα του κι όχι εγκατάλειψη.
      Χρειάζεται ισχυρή δασική Υπηρεσία κι όχι ερασιτεχνισμό και τυχάρπαστους εργολάβους, ανεξέλεγκτους.
      Τέλος, χρειάζεται πολιτική βούληση κι όχι κουτοπονηριές.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας!!! Θα έρθουν βροχές από εβδομάδα; Δεν βλέπω κάτι στην εφαρμογή κινητού iPhone ούτε στο meteo για Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κασσάνδρα…
    Εννοείται τώρα ζέστη 35 βαθμοί με αρκετή υγρασία στη Βέροια όπου έχω έρθει για βάπτιση το ΣΚ.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιστροφή στο σήμερα.
    Τους 39 βαθμούς προσεγγίζει η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία ενώ πολλά 38αρια και 39αρια κοσμούν τον πίνακα των επίσημων μετεωρολογικών σταθμών.
    Έχει από χθες που η κατάσταση ξανά έγινε ανυπόφορη και το αιρ κουλ καίει μέρα νύχτα.
    Αντε να τελειώνουμε με την φετινή αηδία σιγά σιγά που θέλει να λέγεται και καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα ! Κοίτα που συνηθίσαμε τα 37 και τα 38 στην Αθήνα και δεν μας φαίνεται κάτι ιδιαίτερο πλέον χαχα !
    Παίζει ρόλο και η χαμηλή υγρασία βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καήκαμε σήμερα στη Μεσσηνία . 39 ενιάρια χωρίς καθόλου αέρα !
    Μια ερώτηση παρακαλώ πολύ . Υπάρχουν ισχυρες ενδείξεις οτι τις επόμενες μέρες θα πέσει νερό στα μέρη μας ? Τα ελαιόδεντρα είναι σε ακραία κατάσταση ...
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή