Αστάθεια και μελτέμια δεν είναι εύκολο να συνυπάρξουν!

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος από τους Δολούς της Μεσηννιακής Μάνης, του Νώντα Καμαρινού

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας βόρειοι άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η ζέστη θα είναι παντού ανεκτή (μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας 33 με 35 βαθμοί) και η απογευματινή θερμική αστάθεια θα είναι γενικά περιορισμένη. 


Την Τετάρτη (28/8), είναι πιθανό να εκδηλωθούν απογευματινοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και κατά τόπους στο Α-ΝΑ Αιγαίο, το Α. Κρητικό και τα Δωδεκάνησα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (29/8), αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης όμβρων και καταιγίδων κυρίως το απόγευμα την ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα.   

 

51 σχόλια:

  1. Εκτός τόπου και χρόνου το ευρωπαϊκό μοντέλο για σήμερα όσον αφορά τη δυτική Ελλάδα.
    Αυτή τη στιγμή δεν δίνει τίποτα ενώ καίγεται ο τόπος από αστραπόβροντα και μπόρες ισχυρές σε πολλές περιοχές από Μεσσηνία έως Θεσπρωτία.
    Πιο κοντά εννοείται το αμερικάνικο μοντέλο που και αυτό όμως υποκύπτει σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Λαμία σήμερα πάλι,βρέχει αλλά ο ήλιος εκεί! Δεν σβήνει με τίποτα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και βάλατε την φωτογραφία από την Μάνη.

    Η μητέρα του πατέρα μου είναι είναι η καταγωγή της από την λακωνική Μάνη> ( Κότρωνας - Σπάρτη)Οι γονείς της γιαγιάς μου και οι προηγούμενες γενιές της μεγάλωσαν στις Συρακούσες της Σικελίας. Ήταν
    οι λεγόμενοι γραικάνοι . Ήταν έμποροι σιτηρών. Η γιαγιά μου μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όταν μετανάστευσαν εκεί οι γονείς της λόγω ότι άκμαζε. Η γιαγιά μου ήταν κυριολεκτικά άνδρας και όχι γυναίκα, και επίσης,τέρας μορφώσεως.
    Μου έλεγε πολλά ,τόσο για την ΜΕΓΆΛΗ ΕΛΛΆΔΑ και τον πολιτισμό της όσο και για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
    Ήταν φίλοι η οικογένεια της με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φραγκίσκε κουβαλάς βαριά ιστορία και κληρονομιά από ότι βλέπω. Εύχομαι και οι απόγονοι σου, οι επόμενες γενιές να την μάθουν γιατί φαίνεται ενδιαφέρουσα.

      Διαγραφή
    2. Προς τους Μανιάτες και τους βορειότερα κατοικούντες Μωραΐτες για να μην… παραπονιέται ο Πέτρος και οι γείτονές του: τη λευτεριά η Ελλάδα μας χρωστά στη λεβεντιά σας!
      Η Μεγάλη Ελλάδα του Αρχιμήδη, του Εμπεδοκλή, του Παρμενίδη, του μέτοικου Πυθαγόρα και των άλλων μεγάλων ανδρών εκείνης της εποχής!
      Η Αλεξάνδρεια του μεγάλου ιδρυτή της, της Κλεοπάτρας, της Υπατίας, του Καβάφη και της διαχρονικής ατόφιας ελληνικότητάς της.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ ανώνυμε - Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε.

      Έχω πολύ μεγάλη ιστορία από πίσω μου! Αληθεύει! Ο παππούς μου, ο άνδρας της γιαγιάς μου, ήταν ξένος. Ήταν από το δυτικό τμήμα της Σικελίας και η καταγωγή του ήταν από την Φοινίκη και την λατινική Αμερική. Δυστυχώς δεν τον γνωρίσαμε ούτε εμείς αλλά ούτε ο πατέρας μου και ο θείος μου γιατί χώρισαν.
      Η γιαγιά μου μεγάλωσε δύο παιδιά μόνη της. Τα σπούδασε και ύστερα γαλουχήθηκαν όλες οι γενιές της και τα εγγόνια της. Ήταν Κέρβερος η γιαγιά σε όλα. Στα άσχημα και στα καλά των οικογενειών της.Ο πατέρας μου ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έγινε και πρωταθλητής κωπηλασίας με δύο χρυσά μετάλλια στους μεσογειακούς αγώνες. Η γιαγιά μου μιλούσε αρχαία ελληνική γλώσσα τις περισσότερες φορές στην καθημερινότητα. Μου έμαθε την τέχνη της ζωγραφικής και γενικά την καλλιέργεια της γης. Μιλούσε για ΜΕΓΆΛΗ ΕΛΛΆΔΑ και χαμένες πατρίδες και βούρκωνε. Σχεδόν πάντα μου έλεγε.. εμείς είμαστε απόγονοι Λακεδαιμονίων. Είχε σπουδάσει στην Ιταλία υψηλή ραπτική και το επάγγελμα το ασκούσε ύστερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με αρκετά χρηματικά κέρδη. Ομιλούμενες γλώσσες> Αρχαία Ελληνικά - Αραβικά - γαλλικά - ιταλικά - γραικάνικα.
      Τέχνες> Ζωγραφική - υψηλή ραπτική.

      Για τους Μανιάτες που λέτε κύριε Ζιακόπουλε έτσι είναι και χωρίς να θέλω να κάνω υποβάθμιση στις υπόλοιπες περιοχές - πατρίδες των Ελλήνων.
      Οι Μανιάτες έκαναν μακελειό κυριολεκτικά στην Μάνη αλλά και ολόκληρη η Πελοπόννησος στην εποχή της τουρκοκρατίας και όχι μόνο.
      Επειδή γνωρίζω τον χαρακτήρα των Μανιατών από την οικογένεια της γιαγιάς μου, είναι καλοί και τίμιοι αλλά πολύ σκληροί άνθρωποι.

      Με χαρά εάν μου πει κάποιος από εδώ μέσα ότι γνωρίζει από τον Κότρωνα Μάνης ή από την Σπάρτη τα επίθετα φραγκάκος - Ηλιόπουλος, θα χαρώ ιδιαίτερα .Υπάρχουν αρκετοί εκεί κάτω με αυτό το επίθετο, αλλά, κυρίως από τον Κότρωνα.
      Ευχαριστώ.
      Καλό βράδυ σε όλους!

      Διαγραφή
    4. π. Ιωήλ Φραγκάκος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με καταγωγή από το Νύφι

      Διαγραφή
    5. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ενημέρωση. Το επίθετο φραγκάκου, ήταν το επίθετο της μητέρας της γιαγιάς μου. Από τον Κότρωνα ήταν η καταγωγή.
      Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

      Διαγραφή
  4. Πάντως εδώ στην Ξάνθη ξεχάσαμε πως είναι η βροχή εδώ και πολλούς μήνες... Κάτι ψιχάλες πάντως που ίσα ίσα τις έβλεπες στο χώμα διάρκειας δυο τριών λεπτών τις είχαμε. Για τόσο καλά μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Θράκη και η Ξάνθη έχουν απίστευτη ξηρασία τον τελευταίο καιρό. Δεν ξέρω τι να πω, θέλει υπομονή. Οι εξπρές κακοκαιρίας της υπόλοιπης Ελλάδας δεν σας έχουν επηρεάσει καθόλου. Ελπίζω να αλλάξει αυτό

      Διαγραφή
  5. Δεύτερη μέρα στα νοτιοδυτικά όπου ο Αύγουστος δείχνει το τυπικό "ασταθές" πρόσωπό του, με υποσχέσεις των μοντέλων να γίνει ακόμα πιο τυπικός τις επόμενες μέρες! Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι τελειώνει τέλος Σεπτεμβρίου, πόσο μάλλον φέτος που Ελ Νίνιο και κλιματική αλλαγή έχουν το πάνω χέρι...ευχαριστώ τον δάσκαλο για την φιλοξενία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε la nina/el nino. Βρισκόμαστε σε μια ουδέτερη κατάσταση παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ψύχρανση των υδάτων της ενδιαφερόμενης περιοχής. Όμως η ατμόσφαιρα χρειάζεται λίγο διάστημα για να επηρεαστεί από τις αλλαγές στις αλλαγές από Ελ Νίνιο σε Λα Νίνια και το ανάποδο. Καλά φαινόμενα να έχουμε μπας και ανατραπεί η ξηρασία.

      Διαγραφή
  6. Γεια και χαρά σας Μωραίτες αδελφοί.....
    Τιμή και δόξα στην αδούλωτη Μάνη.
    Ευχαριστούμε ,δάσκαλε, για την απόδοση των ευσήμων.
    Εις ανταπόδοσιν ,υποκλινόμεθα στους Ηπειρώτες αγωνιστές αλλά και Εθνικούς Ευεργέτες , με εσχάτους τους αδάμαστους του Καλπακίου.
    Εξιομνημόνευτη η περίπτωση της συναδέλφου σου "εν επιστήμαις" Υπατίας. Ξέεις πληγές βέβαια ,αλλά......φιλτάτη η αλήθεια!.
    Υ.γ. Ο μεγάλος Πυθαγόρας μετώκησεν εκ Σαμου στη Μεγάλη Ελλάδα για πολιτικούς λόγους.
    Φραγκίσκο γνωρίζω το επώνυμο Ηλιόπουλος στη Σπάρτη. Μαλιστα κάποτε ένας έβγαζε και μια ιδιότυπη πορτοκαλάδα ( συμπυκνωμένος χυμός σε μπουκαλάκι και την έπινες στο ποτήρι κατόπιν αραιώσεως ). ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσάς και τον κύριο Ζιακόπουλο σας θαυμάζω ιδιαίτερα για την γλώσσα σας και ο τρόπος που γράφεται. Μπράβο σας! Και συμπληρώνω ..... Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος με τις εφευρέσεις του - Ο Κρότων στην Καλαβρία> Crotone < Ο Τάραντας > Taranto< Πολλοί αρχαίοι Έλληνες στην μεγάλη Ελλάδα και σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
      Οι Ιταλοί έλεγαν στους Έλληνες> GRANDE ELLADE!

      Περί πορτοκαλάδες>Η γιαγιά μου έκανε μία οπή στα πορτοκάλια και τα έστιβε με τα χέρια. Είχε κάτι χέρια σαν τανάλιες. 1.80 ύψος με ωραία χαρακτηριστικά και γεροδεμένη. Λες και έκανε υδατοσφαίριση ήταν το σκαρί της.
      Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

      Διαγραφή
  7. Ο τίτλος ,με αναγωγή εις τα "κατά Παπα Σταμάτην", θα ήταν : " Ου συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις " !. ----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνοπτικά
    α)Χθές είχαμε αστάθεια στις περιοχές που δεν πιάνει το μελτέμι ..με ύψη βροχής από 5 μεχρι 19 mm,μιλάω για Κεντροδυτική Μακεδονία.5 mm στο Επταπύργιο.
    β)Το ΣΚ εμφανίζεται γενικευμένη αστάθεια σε όλη την ηεπιρωτική Ελλάδα σε μία διάταξη που εμφανίστηκε πολλές φορές φέτος και μερικές φορές επαληθεύτηκε το σενάριο έχει και την Αττική μέσα.
    γ)Οσο για τον Μωριά μακάρι να μας μιλούσε κάποιος για το πόσο γνώριζαν αυτοί οι άνθρωποι τον Τούρκο και πόσο τον αγνοούσαν,προσοχή ΄ηταν μία καμμένη γεννιά από τα Ορλωφικά, με γονείς σφαγμένους από τους Τούρκους μητέρες βιασμένες η σκοτωμένες και σχεδόν όλοι τους στο περιθώριο της ζωής,ε αυτοί οι ανθρωποι μπορούν να επαναστατήσουν και το πιο ωραίο ήταν ότι δεν είχαν ουτε γή ουτε τίτλους να κληρονομήσουν η να μοιράσουν.Δοξασμενη γεννιά και τόπος.Συνήθως είμαι πολύ ενθουσιώδης όταν μιλάω γι αυτούς αλλά πάντα κρατάω και ενα σχόλιο του Δημήτρη ρ. που μας προέτρεψε για λίγο ειρήνη γιατί πραγματικά στις ειδήσεις γεμίσαμε πτώματα."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχος "Θωμά" .
      Και βεβαίως , τί δεν θα έδινα να έχω γράψει εγώ την "Ειρήνη" αντί για τον Αριστοφάνη !.
      Από την άλλη έρχεται και με προσγειώνει εκείνος ο "σκοτεινός" Εφέσιος με το σχεδόν νομοτελειακό : "Πόλεμος πάντων πατήρ".
      Να είσαι καλά . -------=============Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Να σαι καλά και εσύ Π.Α. και ιυμίζω για τον Ναυαρίνο...όπου πάνω κάτω οι Ελληνες ιστορικοί δίνουν το συμπέρασμα ότι μας έσωσαν οι Σύμμαχοι....αλλά ο Μοριάς είχε γονατίσει ήδη και τον Ιμπραήμ....,αυτοί οι μωραίτες είχαν νικήσει όλες τις στρατιές...που μπαίναν στον Μωριά....και εκεί οι Τούρκοι δεν στέλναν τυχαίους ουτε στραιώτες ουτε στρατηγούς."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    3. υ.γ. η πλάκα είναι όταν όλοι αυτοί μετά την απελευθέρωση προσπαθούσαν να εκλογικεύσουν τι στο καλό ήθελε ο βασιλιάς....σε αυτόν τον τόπο..δεν μιλάμε τι γινόταν όταν επρεπε να σεβαστούν κανέναν του βασιλικού οίκου."θωμάς"

      Διαγραφή
  9. Μια από τα ίδια η χτεσινή αστάθεια στα Βδυτικα. Τοπικά πάλι τα φαινόμενα. Αλλού έριξε ποτάμια και αλλού ούτε σταγόνα. Και μάλιστα χωρίς μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Εν τω μεταξύ η πολύ ζέστη συνεχίζεται εδώ. Όταν έχεις 35αρια,36αρια μέγιστες δεν το λες και αποκλιμάκωση. Το λες ξενερωμα! Τυχεροί πάλι οι ανατολικοί με τα μελτέμια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσες φορές πρέπει να "φάνε" τα μουτρα τους κάποιοι τηλεοπτικοί προγνώστες για να σταματήσουν άραγε να λένε όσα λένε και να αναρτούν τις εκτιμήσεις τους ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξεκούραση και διακοπές στην Μεσσηνία από Κυριακή. Διαμονή κοντά στην Νέα Κορώνη. Αρκετή ζέστη, απίστευη υγρασία ειδικά όταν έχει άπνοια. Βλέπω τις αναπτύξεις στα βόρεια και ανατολικά μας και από την μια χαίρομαι με το νερό που πέφτει και δίνει ανάσες δροσιάς στη φύση και στους ανθρώπους, αλλά από την άλλη ζηλεύω και λίγο που εμείς είμαστε στην απέξω! Ειδικά τα ανατολικά του νομού, έχουν την τιμητική τους και αναπτύξεις και κουρτίνες (λογικά από Κιτριές και νοτιότερα). Χθες, οριακά δεν μας έπιασε η βροχή μιας και προτίμησε το εσωτερικό του 1ου "ποδιού" της Πελοποννήσου. Αλλά η θέα με τις βροχοκουρτίνες ήταν υπέροχη και η θέα 3 "αρπακτικών" πουλιών που εκμεταλεύτηκαν τα ανοδικά ρεύματα (???) ήταν μαγική! Σήμερα, μπουρίνι στον κόλπο, πάλι νερό στα ανατολικά και στην θάλασσα. Εμεις, οριακά λάβαμε 20-30 ψιχάλες, βροντές, κεραυνούς και μια φωτιά, μιας και είδαμε οχήματα του Π.Σ. Εύχομαι καλά νερά, και στις πιο στερημένες περιοχές και φυσικα στην Θράκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο στο κρητικό ενημερωτικό πόρταλ που το πρωί ανέβασε άρθρο με τίτλο χαλάει σημερα (τρίτη)ο καιρός στην Κρήτη και τώρα μεσημέρι το έχει εξαφανίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε όλοι με τα σχόλια που αναρτώνται στο μπλογκ. Προφανώς, αυτό ισχύει και για τις δικές μου αναρτήσεις. Επί των αναφορών μου σε ιστορικά θέματα της πατρίδας μας, ακούω και σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις, αλλά… σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε εντάξει αλλά εσύ έχεις πει ότι θα λέμε μόνο για τον καιρό

      Διαγραφή
    2. Σωστά, "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις".
      Όμως, με τόση αγάπη για την ιστορία, πώς να μην εκμεταλλευτείς την ασίστ του Φραγκίσκου;

      Διαγραφή
    3. Θα μου επιτρέψετε και μένα όμως να πω ότι δεν γίνεται να λέμε μεγάλη Ελλάδα και να μας ενοχλούν οι άλλοι που λένε μεγάλη Αλβανία Τουρκία κτλ.

      Διαγραφή
    4. Μην τα ανακατεύεις όλα.
      α) Μεγάλη Ελλάδα ήταν η ονομασία που είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στην επικράτεια των διαφόρων αρχαίων ελληνικών αποικιών στη Σικελία και τη Νότια Ιταλία.
      β) Άλλο φιλοπατρία και άλλο εθνικισμός.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε εάν μου επιτρέπεις. Επειδή πήγα στην Ιταλία και τα γύρισα σχεδόν όλα, εκτός από την Σαρδηνία, κατάλαβα απόλυτα από αυτά που είδα, και από αυτά που διδάχθηκα από την γιαγιά μου,γιατί ονομάστηκε ΜΕΓΆΛΗ ΕΛΛΆΔΑ.

      Διαγραφή
  14. Πήρε μπροστά στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία η αστάθεια και δεν λέει να σταματήσει...
    Εκ νέου μπόρα σήμερα τις βραδινές ώρες μικρής διάρκειας αλλά ικανοποιητικής έντασης από το πουθενά.
    Από μεθαύριο Πέμπτη και για κάμποσες ημέρες,ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα θα στροβιλίζεται πάνω από τα Βαλκάνια και τη μαύρη θάλασσα(-12β στα 500hPa) και με συνδυασμό την εγκαθίδρυση των υψηλών πιέσεων πάνω από τη Βόρεια γενικά Ευρώπη θα καταστήσουν άστατο τον καιρό κυρίως τα απογεύματα και με άγνωστη χρονική διάρκεια στην περιοχή μας.
    Εκτιμώ ότι τα ύψη βροχής που δίνουν τα μοντέλα αυτή τη στιγμή είναι εντελώς υποκειμενικά και σίγουρα θα υπάρξουν περιοχές κυρίως στην κεντροδυτική ηπειρωτική χώρα και το εσωτερικό της Πελοποννήσου που θα δουν μεγάλα ύψη βροχής,δυνατά αστραπόβροντα, ισχυρές ριπές ανέμων και χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μακάρι να βρέξει και εδώ στην ανατολική Πελοπόννησο, γιατί δεν αντέχετε άλλο αυτή η κατάσταση.
    Η φύση έχει περάσει κατά πολύ τα όρια της. Θέλω να πιστεύω σε ένα πρώιμο φθινόπωρο.
    Καλό βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο εσωτερικό της Κορινθίας βλέπω και ευελπιστώ σε καλά πράγματα μετά την Πέμπτη Δημήτρη!
      Πάντα βέβαια με το τοπικό της εποχής.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Βασιλης πουρσαλιδης28 Αυγούστου 2024 στις 4:23 μ.μ.

      Γιατί την δυσμοιρη Πρέβεζα που έχει να βρέξει απο 10 Απριλίου, βλέπεις τίποτα?

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα σας. Μονοψήφιες ελάχιστες σήμερα στις ορεινές κοιλάδες της κεντρικής και βόρειας χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φώτη νάσαι καλά και να δίνεις πάντα ελπίδα. Την καλημέρα μου στον κύριο Ζιακοπουλο,και σε όλη την μετεωπαρεα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σε όλους. Οι βροχές που φαίνονται μακάρι να έχουν διάρκεια, καλή ένταση και να επηρεάσουν όσο πιο πολλές περιοχές της χώρας μας. Εννοείται χωρίς ακραίες καταστάσεις. Πέτρος Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλησπέρα Δάσκαλε,

    Γράψτε και ένα άρθρο για τους κεραυνούς που πέφτουν από τις αστάθειες τις τελευταίες μέρες από την Μακεδονία,Θράκη μέχρι την Πελοπίννησο, που προκαλούν πυρκαγιές σε μεγάλα υψόμετρα ,χαράδρες και πολύ δύσβατα σημεία. Το λέω αυτό γιατί πάλι με τα λύπης διακρίνω οτι πάρα πολύς κόσμος δεν δέχεται οτι μπάινουν πυρκαγιές από κεραυνό και ας είναι πολλές και σε πολλαπλά σημεία. Άλλο ένα σημάδι της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας που βρισκόμαστε τέλη Αυγούστου και λόγω των ασταθειών ,έχουμε αρκετές πυρκαγιές από πτώσεις κεραυνών. Έχω επίσης την εντύπωση οτι πολλές πυρκαγιές ξεκινάνε ακόμα και την επόμενη μέρα από την πτώση κεραυνού, γιατί ίσως να μην έπεσε τόσο βροχή, ή και καθόλου βροχή στο σημείο, και λόγω της ξηρασίας να σιγοκαίει την νύχτα λόγω μη ύπαρξης αρκετής υγρασίας στο έδαφος, και την επόμενη μέρα με τον ήλιο και αυτές τις συνθήκες να ξεκινάνε οι εστίες να καίνε. Καλό θα ήταν μια ενημέρωση για το θέμα αυτό.
    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές οι πυρκαγιές φέτος στη χώρα μας από κεραυνούς και ξηρές καταιγίδες,όντως.

      Διαγραφή
  20. Για να φύγομε από τα δικά μας και με την ελπίδα ότι θα πάρομε και στην Κρήτη το κάτιτίς μας, αξίζει να σημειώσομε κάτι που γίνεται όχι και τόσο μακρυά από τη γειτονιά μας : Η ασυνήθιστη άνοδος προς τα βόρεια της ITCZ ​​(Intertropical Convergence Zone ή ζώνη διατροπικής σύγκλισης) της Αφρικής, έχει σαν αποτέλεσμα να σημειώνονται εντελώς ασυνήθιστες βροχές, πάνω από 100 mm, στις νότιες περιοχές της Σαχάρας τις τελευταίες ημέρες, με σοβαρές πλημμύρες, νεκρούς και ζημιές (π.χ. και σε φράγματα).
    Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως θα συνεχιστεί από τη Νότια Αίγυπτο και Λιβύη μέχρι τη Μαυριτανία. Δεν ξέρει κανείς αν θα προκληθεί και κάποια μετεωρολογικής φύσεως εξέλιξη που θα επηρεάσει τον καιρό και εδώ.
    Σε κάθε περίπτωση, ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το διάβασα και εγώ κΣτυλιανάκη...και μάλιστα όποιος δεί τους χάρτες υετού πραγματικά είναι θεαματικοί.Νομίζω πολλές φορές ο κ Ζιακόπουλος το έχει πεί ότι δεν ξέρουμε την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της....εάν έχουμε πάντως εμμονή σε αυτην την κυκλοφορία δεν ξέρω κατά πόσι η Σαχάρα θα μας καίει οταν βρίσκει ευκαρία(το τελευταίο είναι φανατασίωση)..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Κατά τη διάρκεια της Μεσο-Πλειόκαινου εποχής, που ήταν κατά 3οC θερμότερη από την προβιομηχανική εποχή, η επιρροή των μουσώνων της Αφρικής κατά ένα κομμάτι της βιβλιογραφίας, έφτανε ως τη Μαύρη Θάλασσα. Η γεωγραφία, κλίση της Γης και ηλιακή δραστηριότητα ήταν όμοιες με τώρα. Η βορεινή μετατόπιση της ITCZ μπορεί να είναι αιτία που κάποια μοντέλα του Coppernicus δεν προβλέπουν μείωση του θερινού υετού στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στο μέλλον, αντίθετα με παλαιότερες έρευνες. Εάν αρχίσει να βρέχει πολύ στη Σαχάρα μπορεί να σπάσει ένα tipping point, που θα κάνει την περιοχή ημιάνυδρη. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι ξηρικές της επιπτώσεις στη Μεσόγειο να μειωθούν. Η κλιματική αλλαγή πραγματικά θα αρχίσει να κάνει τον πλανήτη αγνώριστο.

      Διαγραφή
  21. Πολύ βροχή αργά το απόγευμα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και ακόμη δεν έχει σταματήσει χωρίς χαλάζι όμως με πολλούς κεραυνούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η "ενημέρωση" για την επερχόμενη μεταβολή του καιρού από τους γνωστούς άγνωστους, έχει τίτλο.ΑΛΗΤΕΙΑ.
    Συγνώμη αλλά κάποιος να επέμβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σύμφωνα με την ΕΜΥ (το δελτίο που βγήκε) πάλι δεν θα δούμε βροχές στην Θράκη το τριήμερο της " κακοκαιρίας" που ξεκίνησε σήμερα. Ελπίζω να πέσουν έξω και να δούμε λίγο νερό και εμείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο θάνατος της Αγιάς, Λάρισας συντελείται συστηματικά. Σκοτώνομτας τις τοπικές καταιγίδες του Κισσάβου που εχουν πορία προς το παραλιακό μέτωπο, που χρειάζεται τις τοπικές καταιογίδες του μισάωρου μέσα στο καλοκαίρι. Ο δολοφόνος? Οι μεγαλοπαραγωγοί μήλων κι αχλαδιών των κοντινών περιοχών της ίδιας της πόληςτης Αγιάς. 17 κανονάκια και 2 αεροπλάνα. Σήμερα είχε μια υπέροχα καλοσχηματισμένη καταιγίδα, την οποία δεν προλάβαν όπως θα θέλαν, της .έριξαν κανονιές, με αποτέλεσμα πάλι να χαθεί η βροχή για όλους τους υπόλοιπους της περιοχής. Αυτά πλερώνονται ακριβά, Να το ξέρουν αυτοί οι "κύριοι" των μήλων και των αχλαδιών. Φέτος 4 5 6 φορέςαπό αρχές ιουλίου έγινε τέτοια δολοφονία της τοπικής μπορούλας. Ξηρασία ο κίσσαβος εξ αιτίας τους. Θα λογοδοτήσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο θα λογοδοτήσουν ; . Δεν θα πλερώσουν ; . -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Τεπόζιτο καυσίμων στρατιωτικού οχήματος: "πλερώσατε έως της γραμμής".

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα Δάσκαλε κ σε όλοι την παρέα,επιτέλους μετά από πολύ καιρό έβρεξε αξιόλογα εδώ στην περιοχή του αλιβεριου.Θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που σας έχουμε Δάσκαλε σας παρακολουθούμε από το καιρό για τους αγρότες στην ερτ, Σας ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή