Με αστραπές και βροντές μάς αποχαιρετά ο Αύγουστος!

Η έναρξη της σημερινής αστάθειας στην Αιτωλοακαρνανία, όπως την απαθανάτισε ο  Ντίνος Παρασκευόπουλος από την Αχαΐα.
 


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες κατά τόπους στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα είναι έντονες. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι αρκετά πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι, ισχυρούς ανέμους ή και από έντονες βροχοπτώσεις, δυνητικά επικίνδυνες για την πρόκληση πλημμυρών σε τοπικό επίπεδο. Να επισημανθεί ακόμα ότι τα μέτρα προστασίας από τους κεραυνούς είναι αναγκαία και ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών κυρίως στις ορεινές περιοχές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς και οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. 


Το Σάββατο (31/8), η αστάθεια του καιρού θα συνεχιστεί με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται στην ορεινή Ήπειρο, τη Δ. Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς και οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση ως τα 5 μποφόρ. 

Την Κυριακή (1/9), δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά τα φαινόμενα αυτά δεν θα έχουν την ένταση των προηγούμενων ημερών και θα είναι μικρότερης διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Α-ΝΑ Αιγαίο και Δωδεκάνησα) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. 

Τη Δευτέρα (2/9), τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις δυτικές και βόρειες ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάνουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (3-4/9), από πλευράς βροχών και ανέμων δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

 

Υ.Γ. Καλός μετεωρολόγος δεν είναι αυτός που σπεύδει πρώτος να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των μοντέλων ή αυτός που χρησιμοποιεί ξένες ή περίεργες για το κοινό λέξεις για να κάνει εντύπωση.

Καλός μετεωρολόγος είναι εκείνος που καταλαβαίνει γιατί τα μοντέλα δίνουν τον συγκεκριμένο υετό και στη συνέχεια προσθέτει αξία στα αποτελέσματά τους, διορθώνοντάς τα.

Αναφορικά με τον καιρό του επόμενου τριημέρου, δεν μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τα αποτελέσματα των μοντέλων αν δεν λάβει υπόψη του:

α) Το γεγονός ότι ο πυρήνας του αποκομμένου χαμηλού δεν έρχεται ποτέ στην κεντρική Ελλάδα.

β) Τις περιφερειακές του χαμηλού σκάφες των χαμηλών υψών που δίνουν υετό εκτός των θερμών ωρών και εκτός των ηπειρωτικών περιοχών.

γ) Τον ρόλο των συγκλίσεων των επιφανειακών ανέμων συνοπτικής κλίμακας (όσο ασθενείς και να είναι) στην ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων και τον ρόλο των θαλασσίων αυρών (όταν το γενικό πεδίο των ανέμων είναι ασθενές) που λειτουργούν και ως ψυχρά μέτωπα και ως μεταφορείς υγρασίας (η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική είναι κλασικά παραδείγματα).

δ) Το γεγονός ότι καθοδικά ρεύματα (downbursts), που οδηγούν σε μπουρίνια, παρατηρούνται και στις θερμικές καταιγίδες, αλλά αν δεν υπάρξει έκλυση δυνητικής αστάθειας, μην περιμένετε «θεομηνίες». 

61 σχόλια:

  1. Παντως για την ηπειρωτική χώρα και τα Ιωάννινα μας έχουν τρομοκρατήσει δάσκαλε. Οκ πάντα είχαμε αστάθεια εδώ, αλλά πλέον μας λένε για πλημμύρες κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την μία χαίρομαι για τις βροχοπτώσεις επί του παρόντος και από την άλλη πονάω για τους καρπούς> Πυρηνόκαρπα και τα λοιπά από την ανομβρία και την ξηρασία που τα έχει ταλαιπωρήσει, αλλά και τις προσβλητικές ασθένειες που τα έχουν ρημάξει . < Το χαλάζι θα τα κάνει ρημαδιό όλα.

    Καλησπέρα σε όλους και στον οικοδεσπότη μας Κύριο Ζιακόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς το παρόν σήμερα δεν έχει πέσει πολύ νερό. Είναι μεμονωμένα τα φαινόμενα. Τώρα στη Θεσσαλονίκη μαύρισε ο ουρανός έχει αστραπές και βροντές αλλά βάσει των σταθμών δεν δείχνει να βρεχει ως τώρα. Πριν μαυρίσει σηκώθηκε για κανα τέταρτο τρελός αέρας πολύ ισχυρός
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεύτερη συνεχή ημέρα βροχής στα Γιάννενα χωρίς χαλάζι με λίγους κεραυνούς ελπίζουμε να βρέξει και σε άλλες περιοχές τις χώρας μας που τόσο την έχουν ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mεγάλος πυρήνας καταιγίδας τώρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης....πολλά ηλεκτρικά στο Επταπύργιο και βροχή on off για την ώρα ίσως η νύχτα να είναι μεγάλη....Εγώ δεν κατάλαβα εκεί στον νότο οι ελιές θέλουν την βροχή η όχι.γιατί ως τώρα νομίζω η ξηρασία δεν ήταν καλή ,οι βροχές που έρχονται είναι η δεν είναι καλές..?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς αυτήν τη θέα του Ντίνου είχα σήμερα απέναντι στο Αντίρριο Ναυπακτίας τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.
    Έριξε το μεσημέρι και το απόγευμα από 10 λεπτά ποτιστική ασθενή βροχή αλλά το κύριο συστατικό ήταν τα πολλά αστραπόβροντα στην παραθαλάσσια ζώνη.
    Έντονη αστάθεια επικράτησε και στο κεντροδυτικό κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας αλλά τα φαινόμενα ήταν πέρα για πέρα τοπικά.
    Όσον αφορά την ψυχρή λίμνη που θα επηρεάζει τη χώρα μας έως την Κυριακή συμφωνώ απόλυτα με τον Δάσκαλο ως προς τα μοντέλα και την πρόβλεψη από τους προγνώστες.
    Η συγκεκριμένη θέση της λίμνης στην περιοχή Βαλκανίων μαύρης θάλασσας ποτέ δεν έχει δώσει κατακλυσμούς στη χώρα τύπου Ντάνιελ η Ηλία καθώς η θέση στη δεύτερη περίπτωση δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή.
    Η συγκεκριμένη διάταξη έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρές βροχές σε πολύ τοπικό επίπεδο στο εσωτερικό της Πελοποννήσου όπως και μπουρίνα,επίσης σε τοπικό επίπεδο πέριξ Χαλκιδικής έως Σποράδες βόρεια Εύβοια.
    Μέχρι εκεί και πάλι σε πολύ τοπικό επίπεδο.
    Κανένας χαλασμός δεν έρχεται και τίποτα σπάνιο για την εποχή έχουμε όπως ακούγεται από κάποιους ακόμη και επαγγελματίες μετεωρολόγους.
    Συνέλθετε κάποιοι.
    Πάμε να δούμε τώρα ποιοι θα είναι οι τυχεροί αύριο καθώς και πάλι αρκετές περιοχές θα βρεθούν στο στόχαστρο με εννοείτε περιοχές γύρω από την Πίνδο και την ενδότερη Πελοπόννησο να έχουν το προβάδισμα χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι.
    Υ. Γ. Νομίζω ότι όσοι κοίταζαν σήμερα τα μοντέλα θα πείστηκαν για ποιο λόγο το gfs κερδίζει στις αστάθειες κατά κράτος το ευρωπαϊκό όπως σας είχα εξηγήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα στον Δάσκαλο κ σε όλοι την παρέα ,επιτέλους βροχές διαφενονται εδώ στο Αλιβερι που τόσο ανάγκη τις έχει ο τόπος, ελπίζω φυσικά να κάνει χωρίς ακρότητες κ ζημιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Update Θεσσαλονίκης
    Τελικά 20:30-22:30 έβρεξε κανονικά/ήρεμα στην Κάτω τούμπα. Φυσικά με πολλά αστραπόβροντα και αέρα δυνατό κατά τόπους.Μας χάλασε τη βραδινή έξοδο αλλά κι η βροχή είναι αναγκαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. --- Eντυπωσιακό το 58,8 mm στο Καλέντζι Αχαίας κατά την πρώτη ημέρα δράσης της ψυχρής .....πισίνας! .
    -----Αγαπητέ "Θωμά" , εις ό,τι αφορά στην περιοχή μου ,στις μη ποτιστικές ελιές δεν υφίσταται ηρτημένος καρπός. Μόνο κίτρινο-πράσινα φύλλα .Επομένως.......
    Βεβαίως ,γενικότερα, κάθε σημαντική ποτιστική βροχή από δω και πέρα καλοδεχούμενη είναι. -----------============ Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "θωμά", μη λες πισίνα, γιατί θα πει κανένας σηπτική δεξαμενή.

      Διαγραφή
    2. Πάντως εγώ ,Χρήστο, θα εξακολουθήσω να λέω "πισίνα" ,δεδομένου ότι και σήμερα δεν έχει παρέλθει η " εποχή των πισινών "!.
      Εάν μου έλεγες να μη λέω αιρ κοντίσιον ,ούτε καν κλιματισμός , αλλά ευκρασία , θα το.......σκεπτόμουν !!.
      Στα καιρικά, εκατέρωθεν του Κορινθιακού ,αρκετοί βλοσυροί σωρειτομελανίες καθέτου αναπτύξεως, αλλά εδώ από τηγανίτα τίποτα .
      Αλλού πάνε και το δίνουν . "Εδώ μες τα προάστια ποιός να μας λογαριάσει "!. ------=======Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα, οι μη ποτιστικές ελιές έχουν ακαρπία για άλλη μια χρονιά.
    Δυστυχώς και κάποια ελαιόδεντρα που ποτίζονται (ποικιλία Χαλκιδικής) έχουν ήδη μεγάλο ποσοστό καρπού που πρώιμα έχει μαυρίσει και ζαρώσει. Ανησυχητική και η πτώση των ροδιών από τα δέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ συντοπιτη Πέτρο, απάντησες εσύ στο "Θωμά ".
    Στα του καιρού τώρα. Μεγάλη τοπικοτητα σε ότι αφορά τις βροχές, καθώς και μικρή διάρκεια. Εχθές πρώτη ημέρα αστάθειας στην περιοχή μου. Σήμερα βλέπουμε. Πάντως από αστραποβροντα πάμε καλά.
    Καλό μεσημέρι σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής,η καταιγίδα που σχηματιστηκε τις προμεσημβρινες ώρες στην κορυφογραμμή του ποδιού έδωσε αξιόλογο υετό 24 χλστ στην περιοχή μου, πολύ λιγότερο σε κάποια γειτονικά χωριά, ο καιρός άνοιξε με θερμοκρασία 25C , όμως μια νέα καταιγίδα που έχει σχηματιστεί στη Βόρεια Χαλκιδική πιθανότατο θα μας επηρεάσει εκ νέου από τα βορειοανατολικά, ήδη ακούγονται οι βροντές καθώς βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 15 χλμ από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ βλέπω να συνεχίζονται οι ζέστες,παρόλο που μεγάλωσε η νύχτα , θέλουμε καλές βροχές ποτιστικου τύπου να "αναγεννηθεί"η φύση με τις μπόρες εδώ και κει δεν γίνεται κάτι, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ στην Βόρεια Εύβοια προς το παρόν ηλιοφάνεια υπάρχει κ κάποια συγκέντρωση νεφών από τα δυτικά και τα βόρεια (Μαγνησία)... Αυτό προς την Μαγνησία φαίνεται αρκετά οργανωμένο και μεγάλο κ ίσως είναι αυτό που θα μας επηρεάσει τις επόμενες ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας! Εν αναμονή των έντονων φαινομένων σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις! Μπορεί να πάνε και κουβά βέβαια όπως τις περισσότερες φορές. Ως τώρα ησυχία..τουλάχιστον χθες το μεσημέρι έπιασε γερή μπόρα στο Παγγαίο και σχεδόν έσβησε παντού την φωτιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η σκέψη μου στις εκτάσεις της κατακαμένης Πεντέλης. Χωρίς δάσος, μετά από τις καταιγίδες αυτές χάνεται χώμα που θα στηρίξει την αναγέννηση. Αγώνας δρόμου για αντιδιαβρωτικά έργα. Απογοητευμένη, λυπημένη, ανήσυχη δασολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα συναισθήματά σας . Ειδικός δεν είμαι ,αλλά μόνον ως προς την αναγέννηση της χαλεπίου πεύκης προβληματίζομαι. Τη θέλουμε............; . Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Το θερμόβιο αυτό πεύκο, (μαζί με την Τραχεία Πεύκη ανατολικότερα) είναι το μόνο που μπορεί να σχηματίσει δάση και οικοσυστήματα, στις συγκεκριμένες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Έχει επίσης μηχανισμούς προσαρμογής στις πυρκαγιές, καθώς αναγεννάται φυσικά μετά από το πέρασμά τους. Η φύση το θέλει. Δεν είναι ένοχο το πεύκο για τις πυρκαγιές, αντέχει σε αυτές. Σοβαρή πρόληψη χρειάζεται και διαχείριση των δασών αυτών, και φυσικά αποτελεσματική καταστολή των πυρκαγιών. Το ελατοδάσος της Πάρνηθας μετά την φωτιά δεν επανήλθε. Το δάσος χάθηκε εκεί.

      Διαγραφή
    3. Eυχαριστώ για την απάντησή σας . Τη βρήκα ενδιαφέρουσα.
      Κρατώ κυρίως την επισήμανση : "Σοβαρή πρόληψη χρειάζεται και διαχείριση των δασών αυτών ". ------======Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Επειγόντως επιφανειακό χαμηλό φθινοπωρινου τύπου από Ιταλια.. Μόνο έτσι θα ξεπλύθει η Ελλάδα και κυρίως τα παραθαλάσσια που υποφέρουν από μεγάλη ανομβρία. Όπως πχ η Δυτικη Ηπειρος που δεν είδε τίποτα αυτές τις μέρες από βροχή. Μιλάμε για φοβερή τοπικοτητα τα φαινόμενα. Στα Γιαννενα πλημμύρες και στην Άρτα, Πρέβεζα. Ηγουμενιτσα απολύτως τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Eυχαριστώ όλους για τις ελιές,λοιπον εν αναμονή καταιγίδας στην Θεσσαλονίκη λίγη τροφή για σκεψη εδώ θα βρείτε τις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπηhttps://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/evropaikes-agores-xondrikis/map-graph/...το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι ότι οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη είναι δεκαπλάσιες από την Σκανδιναβία....τι έχει η Σκανδιναβία ?πυρηνική και δυναμική ενέργεια....τι έχει η Ευρώπη? το μαύρο της το χάλι .Και κάτι αλλο στην Αμερική και στην Κίνα ξεκίνησε η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε κάθε πολη με αποτέλεσμα αφθονη ,φθηνή καθαρή και ασφαλή πυρηνική ενέργεια.Στην Ευρώπη...εμμένουμε στην αόριστη πράσινη μετάβαση .Εάν τελικά αυτήν η συζήτηση γίνει πράξη και στις δυο χώρες τότε ξεχνάμε το CO2 ....Ο λόγος είναι ότι τα data centers που είναι αναγκαία για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν τεράστιες ενεργειακές αναγκες,στην Ευρώπη που δεν παράγει τεχνητή νοημοσύνη παράγει νομοθεσία για να προστατεύσει τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο.Αυτά τα ολίγα ."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τρομεροί οι πυρήνες των καταιγίδων από τις δορυφορικές εικόνες Sat24
    Η συμπαγής δομή τους θεαματική στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.
    Για να δούμε αύριο ημέρα Σάββατο τι θα έχουμε . φαίνεται ότι κορυφώνεται η αστάθεια.

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτή τη στιγμή έντονη καταιγίδα στον Βόλο ⛈️⛈️⛈️
    Δημήτρης 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άλλη μία ημέρα σήμερα χωρίς φαινόμενα εδώ στην κεντρική Κορινθία. Προς την Αργολίδα φάνηκαν κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες.
    Αύριο η τελευταία ελπίδα για κάτι καλό.
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στην παραολυμπιάδα είναι γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ασχετο με το αντικειμενο του blog

      Διαγραφή
    2. Πέντε λέξεις, τέσσερα ορθογραφικά λάθη. Βελτιώνεσαι. Συνέχισε και θα δεις καλό....

      Διαγραφή
  23. Βροχες και καταιγίδες περνάνε από την γειτονιά μας αλλά δεν μας αγγίζουν στα πεδινά Ροδόπης, εκτός από ψιχαλες...Θερμοκρασία ελαφρώς πεσμένη. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Άλλη μια μέρα η Παρασκευή που η ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία δέχθηκε έως και τις βραδινές αργά ώρες μπόρες και τοπικές καταιγίδες με αρκετό νερό σε τοπικό επίπεδο ενώ το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι εκατοντάδες κεραυνοί που έσκιζαν συνεχώς τον ουρανό και ενώνονταν με τη γη.
    Τελευταία ημέρα αύριο γενικευμένης αστάθειας πανελλαδικά με την Στερεά και την Πελοπόννησο στο επίκεντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εδώ και τρεις μέρες είχαμε 1mm βροχής στην Ξάνθη σύμφωνα με το βροχομετρο που έχω στην αυλή. Απελπισία σκέτη. Πρέπει να έχει βρέξει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα εκτός από την Θράκη. Έχουν στερέψει τα πάντα. Αν δεν ήταν και ο Νέστος με το φράγμα Θησαυρού που τροφοδοτεί με νερό μέρος του κάμπου της Ξάνθης και της Καβάλας αλλά φυσικά όχι όλον τον κάμπο θα υπήρχε ολική γεωργική καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτή τη στιγμή βρέχει μόνο σε περιοχές της ΠΕ Χανίων και της Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολυ νερο στο Π.Φαληρο τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως για κάποιες περιοχές ήταν πολύ αποτυχημένη η πρόγνωση από όλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μόνοι που δεν αποτυγχάνουν είναι αυτοί που δεν κάνουν προγνώσεις!

      Διαγραφή
    2. Το μόνο που θα προσθέσω στην απάντηση του Δασκάλου είναι ότι καλοκαίρι και με αστάθεια ψυχρής λίμνης οι προβλέψεις είναι γενικές.
      Το έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι ακριβής πρόβλεψη για κάθε πόλη η χωριό δεν υπάρχει!
      Και αυτό γιατί δεν μπορεί κανένα μοντέλο και καμιά επιστήμη μέχρι στιγμής να δει που θα δημιουργηθούν ακριβώς τα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης και προς τα που ακριβώς θα κινηθούν.
      Πολύ απλό.
      Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι οι παρατηρήσεις την ίδια χρονική στιγμή από εργαλεία nowcast όπως ραντάρ και δορυφορικές.
      Υ. Γ. Αναφέρομαι για τις προβλέψεις από το παρόν μπλογκ και όχι από άλλους που μπορεί να γράφουν ότι θέλουν.
      Αυτό δεν με απασχολεί.

      Διαγραφή
  29. Χθες είχαμε αλλη μια καλή βροχή στα Γιάννενα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο να δούμε και σήμερα που ειναι η τελευταία ημέρα της αστάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νομίζω ότι η πρόβλεψη της συγκεκριμένης μεταβολής ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς αφορούσε μία διάταξη περίεργη αφού πλησίαζε αυτόν του καιρού του βορείου ρεύματος χωρίς βέβαια να είναι ,σε κάθε περίπτωση τα βόρεια δέχθηκαν ελάχιστα αντίθετα η νότια Ελλάδα δέχθηκε ευεργετικές βροχές ,μάλιστα αυτές οι βροχές απομάκρυναν και τον κύνδηνο της πυρκαγιάς...ελπίζω για του χρόνου πια.Θυμίζω ότι επί 2.5 μήνες όλη η Ελλάδα "καιγόταν" και τα πευκοδάση ήταν μπαρούτι κυριολεκτικα επομένως ας βλέπουμε και τα θετικά."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παρατηρώ συχνά μια τάση περισσότερο σε ανώνυμους φίλους του μπλοκ να βγάζουν εύκολα συμπεράσματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι καιρικές συμπεριφορές των τελευταίων ημερών είναι εντελώς απρόβλεπτες. Στην πόλη μου τα Τρίκαλα έριξε τον μήνα Αύγουστο σχεδόν 60mm όταν λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα μόλις 7mm. Τους χαιρετισμούς μου στους φίλους του μπλοκ που συχνά μας ενημερώνουν υπεύθυνα και φυσικά στο δάσκαλο μας την φωνή του μέτρου και της λογικής. Να μεταδίδεις τις πολλές γνώσεις που κατέχεις με κατανοητό τρόπο είναι χάρισμα. Μου θυμίζεις πολλές φορές Δημήτρη τους ελάχιστους καθηγητές στην σχολή που ήθελαν να σου μεταδώσουν την γνώση με αγάπη στο αντικείμενο χωρίς επίδειξη των ικανοτήτων τους. Εύχομαι να συνεχίσεις πάντα αυτό που κάνεις πολύ καλά όπως και πολλές άλλες πληροφορίες για ιστορικά και άλλα που συχνά γράφεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τίποτα απολύτως μέχρι στιγμής εδώ στην περιοχή μου. Πολύ τοπικά φαινόμενα. Καλό απόγευμα παιδιά. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Νομίζω ότι παρέλκουν απαντήσεις σε σχόλια όπως αυτό του ανωνύμου των 2:13 μ.μ. .
    Αγαπητέ ανώνυμε το ότι "απέτυχαν όλοι " κάτι λέει. Για σκέψου λίγο.......! --====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σκεφτεί; Μπορεί; Μικρός είναι κι ούτε θα μεγαλώσει ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Δεν κατηγόρησα κάποιον σχόλιο έκανα κ σιμουλη δεν σχολίασα εγώ για το μετάλλιο μην προσβάλλετε συνεχώς μικροί μεγάλοι χωράνε στο μπλογκ

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω ότι δεν σχολιάσατε εσείς για το μετάλλιο. Σας έχω εντοπισμένους.
      Κύριε, υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που δίνουν τα πάντα για τα καιρικά δρώμενα και δεν μπορούν να ανεχτούν πολλούς ανώνυμους να πετάτε σφηνάρες ανεύθυνα. Όσο συνεχίζεται αυτό, πάντα θα σας προσβάλλω.

      Διαγραφή
  34. Άλλα δύο μετάλλια οι παραολυμπιονίκες μας.
    Τώρα, βέβαια, θα υποστώ λογοκρισία από τον κ. ευγενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δυστυχώς τίποτα εδώ στην Όθρυ, ζέστη και ξηρασία συνέχεια, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βροντά!!
    Αφού οι εφαρμογές έδιναν από 30-50 χλς στο χωριό μου έπρεπε να πέσουν. Αφού δεν έπεσαν οι μετεωρολόγοι είναι λάθος.
    Μπλοκ αυτομάτως στο φβ και ησυχάζει το κεφάλι μου.
    Στα του καιρού ο μήνας τελείωσε με 68 χλς στο σταθμό μου, με 25 στα δυτικά της πόλης και γύρω στα 50 στο αεροδρόμιο. Νερό με το τουλουμι μόνο εδώ αφου στα γύρω χωριά πολύ λίγα χιλιοστά λόγω της φύσης των καταιγιδοφορων νεφων!!
    Καλό φθινόπωρο σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ισχυρή καταιγίδα έπληξε σήμερα την ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή του Αγρινίου και κυρίως τα περίχωρα.
    Σε χωριά του Δήμου Αγρινίου όπως Αβώρανη, Παναιτώλιο και Καινούριο η χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού ήταν σφοδρή και έστρωσε ακόμη και 10 πόντους.
    Στις περιοχές αυτές δυστυχώς υπάρχουν πολλές χιλιάδες ελαιόδεντρα και σίγουρα η ζημιά θα είναι μεγάλη.
    Λόγω των έντονων καθοδικών ρευμάτων στην αρχή της καταιγίδας είχαμε και βίαιες ριπές ανέμων 8 με 9 μποφόρ που προκάλεσαν αρκετές φθορές και πτώσεις κλαδιών και μικρών δέντρων.
    Το πιο ισχυρό μας το φιλούσε για το τέλος και πιστεύω ότι σε αυτό βοήθησε η έντονη ηλιοφάνεια που διατηρήθηκε έως νωρίς το απόγευμα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μεγάλα ποσά ενέργειας.
    Ο μήνας κλείνει με σχεδόν 60 χιλιοστά στην πόλη και 91,3 χιλιοστά στην περιοχή μου, νούμερα τα οποία επιτεύχθηκαν τις τελευταίες 11 μέρες του Αυγούστου.
    Μπορώ να πω ότι η αντεπίθεση στην πολύμηνη ανομβρία ξεκίνησε και μάλλον θα έχει και συνέχεια....
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε συγκεκριμένες περιοχές θα διορθώσω εγω. Σε άλλες πιο καταραμένες περιοχές, οι καταιγίδες έρχονται αλλά στο τέλος…αλλάζουν δρόμο. Και βροχή μόνο από βίντεο βλεπουμε.
      Γιάννης Χανιά

      Διαγραφή
    2. Έλα Γιάννη, βρέχει καμιά φορά στις 21 Αυγούστου και σήμερα στις 8:30 το πρωί.

      Διαγραφή
  38. Kαλημέρα και καλό μήνα.Ο Αύγουστος (= σεβαστός) για εδώ έληξε με το .....πηλήκιον εις το μηδέν΄.
    Φίλε Φώτη μακάρι στη συνέχεια να έχουμε καλή υετοφορία ,αλλά όχι αυτού του τύπου.Σημειακής το ανάγνωσμα .
    Θέλουμε κάτι σαν αυτό που ζήτησε ο φίλος μας ο Γιάννης ο Θεσπρωτός.
    Ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές είχαμε ένα έργο τραγωδία ( ή μήπως κωμωδία ; ,δεν απέχουν και πολύ !) σε τρεις πράξεις. Στο φινάλε ο ήρωας πεθαίνει από αηδία !. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φώτη καλά πήγατε. 60 mm υετου έχει κάνει συνολικά στην πόλη της Ξάνθης από τον Μάιο δηλαδή τους τελευταίους 4 μήνες.. Στο δε χωριό μου που πιάνει αρκετά λιγότερο βροχή από την πόλη είχαμε συνολικά γύρω στα 30 mm βροχής τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.. Εδώ στον Νομό Ξάνθης έχουμε το παράδοξο να βρέχει αρκετά περισσότερο στην πόλη πάρα στο υπόλοιπο του νομού με εξαίρεση τα ορεινά βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Bροχές εδώ στον Κορινθιακό μπορεί να μην είχαμε και εφέτος ,είχαμε όμως ωραίες θάλασσες .Υπερεπερίσσευσεν γαρ το μελτεμάκι.Έτσι απολαύσαμε,και απολαμβάνουμε, ωραία μπάνια. Σήμερα έκανα το 73ο. Υπόψιν ότι ,κατά τα εμά μέτρα και σταθμά, ως μπάνιο λογίζεται και πιστώνεται χρόνος συνεχούς κολυμβήσεως άνω των 45 λεπτών και σε βάθος θαλάσσης υπερβαίνον το ύψος του κολυμβητή . Διαφορετικά πρόκειται για ......πλατσούρισμα!.
    "Φέρτε μου τη θάλασσα να την προσκυνήσω,
    φέρτε μου τον ήλιο της να προσευχηθώ.

    Έθρεψα τα σπλάχνα σου κύμα πελαγίσιο
    με χιλιάδες μνήματα μέσα στο βυθό ".
    Νίκος Γκάτσος.
    Μπράβο στον Τρύφωνα για την φωτογραφία και μπράβο στον δάσκαλο για τη δημοσίευση ,εκφράζοντας έτσι το ......κοινόν περί σωρείτου αίσθημα .
    Α ύτή η εικόνα ήταν και σε μας οικεία όλες αυτές τις ημέρες , και από πλευράς Ρούμελης και από πλευράς Πελοποννήσου . Τα μάτια μας έφαγαν ωραία ψάρια ,αλλά η κοιλιά μας ....περίδρομο !.
    Στη φωτογραφία , η πίσω νεφική ανάπτυξη φαίνεται στραπατσαρισμένη .Ο υπερφίαλος κατακόρυφος σωρειτομελανίας υποτίμησε τον ζωτικό του χώρο και επεχείρησε "εισοδισμόν " σε αλλότριους λειμώνες .Όμως έφαγε κατακέφαλο και κατάντησε το κεφάλι του χειρότερο και από του ....κουλουρά στην Πόλη. Που πάει να πει ότι και στη φύση : "Ο υψών έαυτόν ταπεινωθήσεται " !.----====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, δυστυχώς μείναμε με τα 25 χλστ υετού της Παρασκευής, Παρόλο αυτά ο καιρός πλέον είναι απόλυτα φυσιολογικός, δρόσισε πολύ, είδαμε αρκετές καταιγίδες να διέρχονται με πολλά ηλεκτρικα που μας έδωσαν από την καιρική μονοτονία τριών εβδομάδων απόλυτης ηλιοφάνειας. Αρχισαν να πρασινίζουν όλα , 57 χλστ ο Αύγουστος και 56 χλστ ο Ιούλιος στην περιοχή μου, ήμασταν αρκετά τυχεροί γιατί στις νότιες περιοχές του ποδιού ο συνολικός υετός του διμήνου δεν ξεπέρασε
    τα 40 χλστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν μας τα λέτε και πολύ καλά κύριε από την Κασσάνδρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Τι εννοείτε?

      Διαγραφή
    2. Δεν επιχειρηματολογώ. Ρωτήστε έναν μετεωρολόγο, αν συμφωνεί με τον λογισμό σας.

      Διαγραφή
  43. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε, κανένα πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή